Tomt och konstigt!

I dag har Gandalf och Elise flyttat ut, dom ville ha lite me värme och har flyttat in på ridhuset. Det är givetvis träkigt att bli ensam i stallet, det var roligt när vi var tre som red och det underlättar när man behöver hjälp eller stöd. Men jag har ju klarat mig tidigare och känner mig inte så orolig, dessutom så har jag ju bra hjälp och sällskap av Alida och Linda som hjälper mig att rida. Men det känns väldigt konstigt att inte ha några hästar att släppa ut i morgon bitti, mina egna går ju på lösdrift. Förhoppningsvis kommer det snart några nya hästar, om det sen är inridning, inhyrning, igångsättning eller annat spelar inte så stor roll så länge det rör lite på sig. Jag gillar ju att jobba och är så jäkla rastlös just nu är det är stiltje, borde ju passa på att slappa och njuta av lugnet men det går inte så bra! Så nya projekt, oavsett vad det är, är mer än välkomna!
 
I dag har jag jobbat på Ica och åkte sedan direkt för att ha några lektioner. Vi fick ju ställa in i onsdags pga blåsten och körde i dag i stället, det blåste även i dag men det gick ändå rida fast det var lite kyligt. Nu väntar lite hoppning på tvn från Globen och sedan är det väl bara att ladda upp inför morgondagen och första advent på Ica. kankse läge för lite glitter i håret?

Tillbaka i cyberrymden!

I dag när jag kom hem från jobbet så fungerade internetet igen! Vilken lycka, man är verkligen beroende! Som tur är så kan jag, trots att jag har en gammal mobil, kolla facebook och banken i mobilen, men nog känns det skönt att det fungerar igen! Så nu är jag tillbaka igen-så lätt blir ni inte av med mig!
 
Det är verkligen skittråkigt ridunderlag just nu, hårt och isigt. Jag red lite lätt dressyr med Szum och tant nu i kväll. Det blev mest skrittjobb och sidvärtsarbete. För Szums del var det första gången jag jobbade sidvärts längs långsidan så vi testade oss fram och jag tycker ändå han fattade riktigt bra! Tant var, med tanke på förutsättningarna, oväntat fin och jag tror faktiskt att jag hittat knapparna på henne! 
 
Nu vill jag verkligen ha lite snö så det går att rida lite mer ordentligt! Jag är givetvis supersugen att testa de nya hindren som kom i onsdags. Här är bilderna som jag lovade igår!
 
Hårda paket är roliga paket!
 
Monterade hinderstöden direkt i onsdags och kunde inte låta bli att prova sätta upp ett hinder. Visst ser dom fina ut?
 
 
 
 
 
 
 

Internetlös!

Igår blev jag utan internet, det går fort att inse hur beroende jag är! Vet inte om det berodde på stormen men vad jag förstår så är det fler i trakten med samma leverantör som har problem. Det blåste rejält igår efermiddag, så pass att jag fick ställa in lektionerna.
 
Jag och Elise hann i alla fall rida innan blåsten, vi red ut och busade med tant och Gandalf i skogen. Vi galopperade på smala stigar och hoppade stockar, och jag vet inte vilka som tyckte det var roligast, vi eller hästarna. När vi kom tillbaka började det blåsa upp, jag longerade Szum och red sedan bara några varv på banan i blåsten. Får fortsätta jobba med honom i kväll.
 
När det inte blev lektioner så ägnade jag eftermiddagen åt att skruva ihop mina nya hinder! Fick det hinderpaket som jag beställt, och mina värmebaljor till hagarna, så nu har jag fina hinder, 10 stöd och 15 bommar. Bild på hindren kommer när jag har internet på min dator igen. Nu är jag på Ica och har tjuvlånat datorn på lunchen, håll tummarna att mitt interner återkommer för annars lär jag bli ännu mer rastlös i helgen!

Blixthalka!

Regn i november är inte bra, regn på kalla vägar är ännu sämre! I eftermiddag blev det blixthalka här och jag fick ställa in kvällens hoppträning med tant.
 
Det blev en lugn och seg dag, först lite inomhus pyssel innan jag red ut med Räkan och longerade Szum. Szum har verkligen ingen självbevarelsedrift, jag longerade honom i sommarhagen och han har ju haft en veckas vila. Det var lite klabbsnö och under snön lite knöligt på sina ställen.Men tro inte att Szum tar det lugnt för att underlaget är lite sämre, tvärtom! Om han glider till, halkar lite eller snubblar till så ökar han bara farten och springer ännu fortare. Han var verkligen genomblöt av svett efter våran longering, men förhoppnngsvis är han lite lugnare i morgon för då tänkte jag rida!
 
På eftermiddagen började det regna, jag skulle upp på byn en sväng och tog mig knappt uppför backarna, och detta utan släp så man kan ju bara tänka hur det skulle vara med transport och häst. När jag åkte hem igen så var det sandat, men ändå rejält halt. Blixthalka är inte att leka med! Så i stället för hoppträning blev det bokföring och betalning av räkningar, inte riktigt lika roligt...

Ridkompis!

Jag är så glad att jag hittat en ridkompis! Dessutom en väldigt trevlig tjej som inte är mörkrädd utan följer med ut på kvällarna. Det är roligt och väldigt praktiskt med lite hjälp! I kväll efter jobbet red vi ut, jag red Räkan och Alida red tant. Blev en tur med ganska mycket trav och väldigt mycket surr. Sen avrundade vi kvällen med Morbergs glögg och lite fika. Och glöggen var bra, måste nog köpa en flaska till innan den är slut på Ica!

Lyckopiller!

I dag har jag och tant varit på klubbtävling i hoppning i Ammer. Tror att tanten tyckte det var rätt roligt... Är det inte underbart med en 21 årig häst som tävlat och hoppat sedan hon var unghäst och som fortfarande tycker det är skitskoj? 
 
Vi började att rida fram lite ute, tant var lugn och avspänd så långt. Sen fick vi komma in i ridhuset för att rida fram och då fick hon syn på hindren och publiken och taggade till! Vi hoppade först 90 cm och det gick väldigt fort! I omhoppningen ville jag testa att svänga lite snävare men det gick inte så bra i det tempot, vi fick först ett stopp när jag hade för långa tyglar och inte red, sedan snubblade hon mellan två hinder och då styrde jag förbi och tog ny anridning.Men man måste ju testa och nu vet jag att vi inte kan svänga så snävt i den farten, i alla fall inte när inte ryttaren är med!
 
I 1 meter var hon lite lugnare och det blev en rätt bra runda med fin känsla. Hinder fyra var ett plank, hon hade tittat lite på det i klassen innan men då var jag med och red, nu hade vi fätt ett lite sämre språng på hindret innan och trots detta så åkte jag lite häst mot fyran vilket resulterade i att hon smet förbi. Resten av banan gick bra och hon var så fin, det är ju så med tant -hon ställer upp på mig till 100% om jag bara rider.. Om jag åker häst så tycker hon nog att det lika gärna kan va... Hon är verkligen suverän! Tänkte i dag på anledningen till att jag lånade henne i somras, nämligen för att få något roligt att rida och för att hitta glädjen igen. Det kunde väl inte bli bättre? Hon är ju så rolig att rida -varje dag, och att hoppa henne är ett enormt lyckopiller! Hon är bäst!
 
Efter dagens tävling, jag ser helt slut ut men tant ser ut att kunna gå några rundor till!
 

Bakdag!

Lugn och ledig lördag! Känns som det var längesen sist...
 
Har ridit lite såklart, jättefint väder med sol och någon minusgrad -nästan som sportlovsväder fast i november! Först red jag ut med Räkan, red en sväng på byn och upp till grannarna som fick kolla på tjockmagen. Sen dressyrade jag lite med tanten, som förberedelse för klubbhoppningen i morgon. Szum fick nöja sig med sårvård, han har fortfarande en tappsko och nu har han spätt på sin vila med några rejäla sår på andra bakbenet... 
 
Resten av dagen har gått åt till att baka, har bakat saffranslängder med vit choklad och nougatkakor. Saffranslängderna blev någont större än jag hade tänkt mig, faktiskt tog dom upp hela plåten...
 
TjockisRäka!
 
Dagens ridbaneutsikt!
 
 

Glöggkväll!

I dag förvånade Räkan mig rejält, jag red ett lätt dressyrpass på henne på kvällen mest för skojs skull och för att slippa ge mig ut i mörkret. Hon har ju mest lufsat i skogen på senaste och hon brukar inte vara så rolig att dressyra då. Men i kväll var hon taggad och bjöd på riktigt fin ridkänsla trots att hon så klart är lite stel och kantig. Vi red väldigt lugnt men hon kändes fin och det var roligt att rida henne! Dessutom känner ajg verkligen på henne hur mycket min ridning utvecklats de sista åren!
 
Sen var det järnet vidare, en av grananrna bjöd på chili con carne och glögg, fast inte samtidigt då! I morgon väntar en ledig helg, det kändes längesen!

Tävlingsbilder!

Tog och beställde hem lite bilder från tävlingar som jag tänkte göra förstoringar på sen som en julklapp till mig själv! Jag brukar köpa lite julklappar själv så man är säker på att få några!
 
Vad tycker ni om bilderna?
 
Taggen i Kramfors, juni 2012
 
Taggen i Timrå, april 2013
 
Actrice på Sundsvalls Fältrittklubb, oktober 2013 
 
 
 
Tror ni inte att desa bilder kommer göra sig fint hemma på väggen? Tyvärr har jag inte hittat någon bra tävlingsbild på Räkan, hade varit roligt att ha på henne med!
 
 
 
 
 

Vintertemperatur!

Ja ha då var det vinter igen, första dagarna med vintertemperatur och man tycker det känns jättekallt fast det bara är -10 grader. Jag har dock tydligen rätt bra kläder för jag frös inte fast jag var ute halva dagen, testade mina nya vinterridbyxor och de är inte bara snygga utan även varma och sköna!
 
I dag började jag med att sätta upp tråd på den nya lösdriftshagen. Planen är att kunna öppna upp och slå i hop den hagen med nuvarande lösdriftshage i vinter och därigenom kunna köra ut två balar åt gången. Får se om min plan fungerar i verkligheten men jag tycker ju själv att den briljant! Så klart! Red sedan ut med först Räkan en lite lugnare tur och sen tant med lite högre tempo. 
 
På eftermiddagen var jag upp på byn och gjorde lite ärenden innan kvällen ägnades åt lussekattsbakande ocj sedan provsmakning av dessa hos grannarna! Jag missade därför Gundes program på tvn, men det verkar ha varit bra så jag funderar om jag orkar vara vaken och se reprisen som går i natt...
 
Så här ser Räkan ut nu med ungefär halva dräktigheten kvar! Jättetjock tycker jag!
 

Lugnet efter stormen!

Har haft en riktigt soft dag! Det är verkligen lugnt just nu, det är säkert bra för mig att få varva ner och ladda om men jag hoppas att lugnet inte ska stanna alltför länge! I dag har det i alla fall varit skönt att ta det lugnt eftersom jag är lite trött sedan gårdagens utflykt. Jag har städat hemma, vilket behövdes, och sedan red jag och Alida ut en tur på dagen. I dag fick hon testa Räkan och jag red tant. Det blev en mysig tur med sol och en centimeter snö, så härligt! På eftermiddagen hade jag några lektioner men kom hem tidigt så jag har hunnit landa här hemma och snart är det dags att ta in hästarna, kanske jag hinner läsa lite tidningar och titta tv i kväll? Känns som det var ett tag sedan jag hade en så ledig kväll!

Jensclinic!

Just nu är det väldigt lugnt, med hästar och lektioner, och med akuta saker som måste göras på gården. Därför passade jag på att ta chansen när jag fick den, alltså när jag hade möjlighet att få åka på Jens Fredricssons clinic i Umeå! Han var ju i Sundsvall i helgen men då jobbade jag. Nu var det en bekant, vi brukar hälsa och prata lite på tävling, som också missade i helgen och som bestämde sig för att åka till Umeå i stället.
 
Men jag började så klart med lite ridning här hemma. Först Szum som fick gå lite lugnt då han drällt av sig en sko, vi travade några varv på banan och sen skrittade vi i skogen. Sen red jag och Elise ut på tant och Gandalf, innan jag åkte till Sollefteå för vidare färd mot Umeå.
 
Clinicen var jättebra, jag har lyssnat till Jens tidigare och även då har han varit jättebra. Ibland tycker jag att det är lite mycket show och blir lite överdrivet och tramsigt, men det han säger är verkligen jättebra och han lyckas visa upp vilken bra ryttare och hästmänniska han är, dessutom höll de tiden exakt och det är proffsigt tycker jag! Han fokuserade mycket på grunderna och markarbetet, mycket noggrann med att hästarna skulle vara rakriktade och i balans, och att ryttarna inte fick rida med för mycket hand. Detta visade han även då han satt upp på flera av hästarna, efter något varv så jobbade och rörde sig hästarna på ett helt annat sätt! Ryttarna hade kanske haft problem med att hästarna blev tunga i handen eller inte framme för skänkeln, Jens red dom på helt långa tyglar, helt i balans och bara red dom med kroppen. Jag har ju en uppfattnng om att bra ridning kan lösa många problem hos hästarna som till exempel stumheter och stelheter i hästens kropp, mindre rörelsestörningar, istadighet, spänningar och tjafs i munnen, precis som dålig ridning kan framkalla detta. Och vad bra ridning gör för hästen fick vi verkligen se, nu är jag ännu mera peppad att utvecklas som ryttare!
 
Vad tar vi med oss från detta då? Att man hela tiden måste jobba för att bli en bättre ryttare, att kontollen inte sitter i handen utan i ryttarens kropp och då framförallt i mellandelen och att man ska rida med hästen och inte kämpa mot den! Jens pratade även mycket om vikten att ha mål, visioner och att våga satsa på det man vill. Så det tar jag med mig och fortsätter fila på mina planer och visioner för företaget och mig!
 
Kom hem vid halv ett i natt, var då rejält trött och hade huvudvärk så det var bara att ramla ner i sängen dirket. Nu är hästarna ute och det är mockat, nu ska jag rida lite och i eftermiddag väntar ett par lektioner. November är en lugn och ganska trist månad, men i natt har det har kommit lite snö så det lyser upp och helt plötsligt känns det mesta bättre!

Sällskapsjuk!

I kväll har jag haft besök av en ny tjej, Alida, som förhoppningsvis ska hjälpa mig att rida framöver. Vi red ut på Räkan och tant i mörkret och hon verkade inte ha blivit alltför avskräckt så förhoppningsvis kan jag få lite hjälp och sällskap framöver! Helt perfekt!

Strömlöst och sömnlöst!

Då har stormen Hilde dragit in över Norrland och även passerat Brännan, till följd an detta blev det både en sömnlös och strömlös natt!
 
Jag hann bara skriva gårdagens inlägg och kliva in i duschen så försvann lyset! Sen var det strömlöst hela natten, och som det blåste! Jag har ju vanligtvis inga problem med att bo ensam mitt i skogen men när det stormar så är jag inte så kaxig... Därför blev det inte så många timmars sömn, jag har kollat till lösdriftshästarna några gånger och annars mest hållt tumamrna att alla tak ska ligga kvar och att inget träd ska falla på huset. Och så klart att hästarna ska hålla sig i hagen utan ström...
 
När jag släppte ut hästarna i morse var det fortfarande strömlöst, gick inte att mocka i mörkret så jag gick in och skrev fakturakuvert i ljuset av stearinljus i stället! Vid 8 tiden kom strömmen tillbaka, jag gick ut och gjorde klart stallet och sedan tog jag in Räkan. Hon hade fått en spark strax ovanför framknäet, eftersom hon inte rör sig så mycket i hagen så bestämde jag mig för att skritta ut henne en liten sväng efter att ha tvättat och kylt med vatten. Att skritta ut Räkan i blåsten när hon vilat en vecka var inte alls så lugnt som ajg hade tänkt, hon var riktigt laddad på hemväg! När vi kom tillbaka var strömmen borta igen och eftersom jag hade hunnit tända upp så var pannan nära att koka när cirkulationspumpen inte fungerade. Och jag hade brått till jobbet...Men som tur var så löste sig allt och på Ica var strömmen tillbaka!
 
Efter dagens jobb på Ica så red jag Szum på banan. Han var ovanligt lugn, säkert trött efter natten, så kan han få vara betydligt oftare! Sen kom Basses ägare, det var dags för Basse att åka hem igen. Jag red och visade lite husr jag jobbat och sedan fick hon rida lite och jag försökte hjälpa henne att hitta hur hon ska jobba honom. Han såg jättefn ut! De hade även med sig sin ponny som är till salu, jag har en annan kund som letar ponny och denna tjej kom hit för att provrida. Eftersom jag känner båda familjerna så tyckte de at det var lämpligt att testa under en lektion här, jag tycker det såg ut att gå jättebra och vara ett fint ekipage, får se hur det slutar.Sen blev det en sen middag och nu ska jag bara duscha innan det blir sängen igen. Känns inte som det kommer vara några problem att sova i natt!

Älskade ridbana!

Blev så besiken när jag kom ut i morse och den fina lilla snö som fanns hade tinat bort och ersätts av blankis! Så tråkigt!
 
ICA dag och nu när vi jobbar till 16 på helgerna så är det verkligen jätteskönt att ha ridbanan. Är så himla nöjd med banan, trots att det är november och inget superunderlag så gör det mycket för att få bättre kvalitet på ridningen, och den underlättar massor! Perfekt när det är mörkt ute, jag inte har ridsällskap och grusvägarna bara är is!
 
Först dressyrade jag med Basse, han är så himla trevlig att rida på banan. Mjuk och lätt, kändes fin i formen och väldigt samarbetsvillig. Nu hoppas jag han är lika fin i morgon när hans ägare ska komma och hämta honom, vill ju gärna kunna visa hur fint han har arbetat här! Även tante fick gå ett dressyrpass och även hon gjorde mig glad. Det märks att vi börjar hitta varann för formen är betydligt bättre och även hon bjöd på en bra känsla långa stunder. I tisdags på hoppträningen så kändes hon verkligen jättefin på framridningen, tror inte hon varit så fin tidiagre. Speciellt en övning där vi travade utan stigbyglar och red skänkelvikning och serpentiner, inte riktigt lika fin i dag, men bra nära!
 
På kvällen var jag till en kompis, drack kaffe, åt paj och surrade en massa. Det had ejag ju egentligen inte tid med så nu har jag suttit med kontorsarbete halva natten i stället, tror det är bäst att duscha och sova nu om jag ska orka med i morgon också!
 
Dags för hemfärd i morgon! 
 

Ljuspunkter!

I dag var det full fart efter jobbet, visserligen ganska full fart på jobbet också! När jag kom hem var hovis här, och hon hade inte bara tjuvstartat utan till och med skott klart Räkan! Snacka om service! Sen fick jag hjälp, dock inte av hovis utan av andra hjälpsamma, med att kolla på bilen och fixa lyset på banan. Så jag har stått och vinglat på stege och försökt vinkla lampor och fästa på bästa sätt. Men nu har jag bättre lyse på banan, inte optimalt men det får duga i vinter. Till nästa år ska det bli riktigt gjort med ordentliga stolpar och bra lampor. 
 
Var ju så klart tvungen att testa ljuset, så jag arbetade Szum i töm. Han var ovanligt sansad i dag och såg jättefin ut. Och ljuset var fullt godkänt! Så pass att jag tror det ska fungera med lektioner här hemma även när det är mörkt framöver. För ni vet väl om att ni kan boka lektioner och träningar här på Brännan när ni vill, bara jag är hemma? Ni får 10 kr rabatt på ordinarie pris när ni rider här hemma, och detta gäller så klart även om ni vill ha hästen riden eller tömkörd!
 
Från dagens tömkörning!
 
SötSzum!
 
 
 

Shoppingdag!

I dag har jag haft en riktig glidardag, varit civl och gjort sånt som vanligt folk gör. Det händer ju inte så ofta, och det är väl tur det för det blir ju rätt dyrt..
 
Men lite har jag arbetat också, började i morse med att rida Basse. Vi skrittade först ut i skogen här hemma, han har ju varit i gång ett tag n så det börjar bli dags för lite annat arbete och däribland skritt i lite besvärligare terräng. Basse blev, precis som Szum, väldigt laddad av detta jobb. Jag tror dom blir frustrerade av att behöva ha koll på vart de sätter fötterna och att de måste balansera sig och hålla reda på kroppen. Dessutom går det inte att springa i från det, även om Basse gjorde ett försök i dag, och jag tror att det gör att dom blir frustrerade och laddar upp sig i stället. Efter våran lilla skogspromenad så var det dags att prova på lite lätta galoppintervaller. Egentligen vill jag inte alls rida galoppintervaller på banan utan ute eller på någoin lägda, men i dag så var det på banan som underlaget var som bäst och med tanke på hur laddad han blev så var det nog lika bra. Fick trava några varv först för han bara bockade och skuttade i början... Sen red vi lätta intervaller, vi galopperade 45 sek-1 minut, skrittade 1-1 1/2 min och gjorde fyra intervaller (2 i varje varv), jag som är van vid galoppprogrammet tycker ju att det inte är någonting men Basse tyckte nog att det var fullt tillräckligt.
 
Sen var det bara att ta en snabbdusch och åka mot Östersund. Anledningen till dagens resa var att jag skulle göra magnetröntgen på ländryggen, jag har ju haft problem med ischias i över ett år och hade nu fått röntgen tid. Jag är just nu mycket bättre än jag varit på länge men det är ju ändå bra att kolla upp. Jag som knappt varit in på något sjukhus tyckte det var väldigt läskigt att bara ta sig till rätt avdelning, men det gick ju bra och själva röntgen var ju inga problem. Sen blev det en eftermiddag på stan, gjorde sånt som jag inbillar mig att "vanligt folk" gör, shoppar och går på cafe!  Åkte sedan vidare till Jula (köpte grep, vinterhandskar och lite smågrejer), Mekonomen (generatorrem!!) och till sist Häst e Bäst. Jag skulle ha ett par ridbyxor för det behöver jag verkligen, men jag gick ut därifrån med två par! Ett par vanliga och ett par jättesnygga termobyxor! Så kan det gå men dom kommer nog till användning i vinter!
 
Eftersom ajg har lite svårt att låta bli att jobba och inte kunde låta bli när jag ändå åkte förbi så hade jag lite lektioner på hemväg. Jag har ju lite svårt att inte jobba och ännu mer just nu för det är verkligen jätteroligt att jobba med företaget för tillfället. Det är ju alltid roligt att jobba med det men extra roligt nu när det känns som det går åt rätt håll, och med rätt håll så menar jag så klart lite närmare mitt mål att ha det som heltidssyssla!
 
Dagens fynd!

Änglar finns!

Dessa bilar, tänk om dom bara kunde rulla! Men det är ju tur att det finns änglar i alla byar så man kan få hjälp när det jävlas...
 
Dagen började med Szum. Jag trodde han skulle vara lugn i dag eftersom han ju slappnade av fint i går, men där tänkte jag fel. Han hade massor av energi som bubblade i kroppen och jag insåg rätt snabbt att det fick bli några minuters longering innan jag satt upp. Det gör mycket att han får springa av sig lite överskottsenergi för när jag red sedan var han lugn och koncentrerad, vi slog till och med till på stort och hoppade ett litet plank ett par gånger. Det var verkligen ett litet plank, kanske 40 cm, men han hoppade ändå fina språng, landade i galopp och det kändes riktigt bra! Kanske bor en hopphäst i honom ändå?
 
Basse fick dressyra lite, han kändes rätt fin om än inte lika fin som i lördags. Men nog tycker jag att jag får ut halsen lite och i dag var det fokus på att få aktiva bakben, dessutom tycker jag att det börjar hända lite i kroppen på honom. Att han börjar bli mindre tjock och mer muskler, men man måste komma ihåg att det tar tid att sätta muskler -flera månader får man räkna med. Det är ju inte konstigt att han blivit rund om magen och tappat alla muskler när han stått så länge som han gjort och bara fått gå i sjukhage. Avslutade med att rida ut tanten, tyckte hon behövde röra på sig efter gårdagens träning och det tyckte hon med -lika pigg som vanligt!
 
Och så var det ju det här med bilen... På kvällen hade jag lektioner, på väg till sista lektionen började bilen få ett mindre frispel och alla lampor lös, anade oråd och efter lektionen åkt jag till en av mina kunder som är väldigt bilkunnig. Var ett klokt beslut för på väg till honom började jag tappa ström på bilen, när jag svängde in på gården så var jag strömlös och bilen stannade... Det visade sig att generatorremmen var av och borta! Som tur var så löste det sig då det fanns en gammal liggandes, vilken tur! Jag är så tacksam att det finns hjälp att få!!
 
Szum innan dagens ridning, han ser nog lite lurig ut...
 
Visst börjar det hända lite med kroppen på Basse?
 
 
 

Novembertungt!

Hästlivet är verkligen upp och ner, i dag har det nog varit en väldigt tung dag kanske inte så mycket för mig som för andra i min närhet. Men det är ju just så, och det är ju därför man måste passa på att njuta när det går bra, när hästarna är fräscha och man har bra känsla! 
 
Jag har haft en rätt lugn dag hemma, på förmiddagen passade jag på att göra lite här hemma -bland annat har jag äntligne fått ner alla sommarhagar! Kändes ju som det var på tiden då det ju är snö ute nu!
 
Red sedan ut Basse, som förutom lite bus på hemvägen kändes bra och fick jobba på rätt bra. Sen red jag en lite laddad Szum på banan, han var så laddad att han var tvungen att bocka en liten serie när det prasslade i gräset. När vi höll på red som bäst så fick jag besök av en "kär gammal vän2, även om hon inte är så gammal... Var roligt att träffas och få surra lite innan jag åkte på hoppträning med tanten. 
 
Här är en film från dagens träning!
 

Snö!!!

Efter en lite seg dag på jobbet så dressyrade jag med tant på kvällen. Kan väl inte påstå att jag red som Jan Brink eller att vi var i närheten av att glänsa som ekipagen igår, men ändå så kändes det rätt bra på slutet i båda varv och jag hoppas känslan sitter kvar på hoppningen i morgon. När jag gjordei ordning henne så började det blåsa upp och medan vi red så började det toksnöa! Så nu är det äntligen vitt på marken! Hoppas det ligger kvar i morgon så jag kan ut och rida i snön! Lite ljusare blev det i alla fall!
 
 
 
Detta längtar jag till nu! Snöpulsning!
 
 

Rid som Jan Brink!

Nu ska jag inte bara säga till mina elever att de ska sitta som Jan Brink utan även att de ska rida som honom! Är nöjd med dagens clinic som gav både inspiration och lite fler tankar och ideér.
 
Men innan jag åkte i dag så hann jag tömköra Basse. Man måste verkligen vara helskärpt när man tömkör honom för när man minst anar det så kan han hitta på något hyss som att tvärstanna och vända sig, eller prova att sticka i väg. Jag vet inte riktigt om han tycker det är jobbigt eller om han ser sin chans bara, men det uppkommer oftast precis när man har kommit åt honom och han blir fin. När han jobbat en stund och slappnat av så blir det mindre bus också. I dag hade jag mycket fokus på att få stöd på yttertömmen och att få ut halsen på honom, tyckte han var fin i formen i dag med! Sen drog jag till Sundsvall, hann mellanlanda på Hööks och Jula en sväng först. Provade ett par skor på Hööks men det var så mycket folk att jag itne orkade något mer sen, men det går ju beställa... Köpte i alla fall en lampa på Jula som jag ska försöka på upp på banan.
 
Så clinicen, den var välplanerad och han höll tiden -märks att han är proffs och har gjort det förr! Mycket fokus på upplägg, plan och struktur, och han visade på en röd tråd från den yngsta hästen som bara var 4 år till den häst som gick Grand Prix. Jan var väldigt nogrann med att det var ryttarna som hade kontrollen, att hästarna gick på den linje ryttarna valt och att det var dom som styrde antalet byten eller storlek på piruett, och att man alltid skulle kunna ändra och variera. Variation pratade han också mycket om, att man hela tiden skulle ändra takt och steglängd för att få vakna och kvicka hästar som hela tiden var koncentrerade på ryttaren.
 
Många fina hästar så klart! Den som fastnade mest var en 5 åring som var väldigt fin och dessutom mycket välriden, roligt att se! Men nrä jag ser dessa fina hästar så kan jag konstatera att jag verkligen haft tur och få ha så fina hästar på inridning och utbildning. Inte utan att man blir lite bortskämd! Dessutom har jag ju en fin pålle själv, ska bara lära mig rida honom! Får väl försöka förklara för Szum om vad Jan Brink sa om struktur, fokus och att det var ryttaren som hade kontrollen...
 
 
 
 
 

Markarbete!

Jag har väldigt mycket markarbetsträningar och tycker verkligen att det både är roligt och bra träning. För mig innebär markarbete tränng med bommar, cavaletti, små hinder och dressyrövningar med mål att få lydiga hästar som är gymnastiserade och lösgjorda.
 
Det blir mycket tydligare hur bra hästen lyssnar på ryttaren när man har bommar och koner, rider men utan så märks det inte så väl om förhållningen tar 5-10 meter att få i genom men när man har hamnat 5 meter efter bommen så blir det väldigt tydligt. Dessutom är det ett bra jobb för hästarna att få lyfta på benen över bommar och små hinder!
 
Min plan är att ha markarbete här hemma ungefär en gång i månaden nu till och börja med, men min förhoppning är att intresset ska öka så det går att köra oftare. Och ni vet väl att ni kan boka träning här hemma när som helst som jag är hemma? Du kan rida ensam eller om ni är flera som vill rida i grupp, dressyr, markarbete eller enklare hoppning, och vill du kan du även få din häst riden eller tömkörd. Dessutom har jag nästan varje vecka markarbetsträning hos Nylands Hästsportlag!
 
 
 

Hemmaverksamhet!

I dag har jag inte kört en meter med bilen och det är så skönt, det är verkligen lyxigt att kunna ha en del av verksamheten hemma! Bara kliva ut genom dörren och ha lektioner!
 
Jag började dagen med att rida Basse på banan, han fick i dag trava lite över bommar och jobba mycket sidvärts. Och han var så fin, bra i formen och jättefin känsla! Sen var det då dags för Frallan att åka hem. Innan vi lastade så visade jag hennes ägare lite ridning. Det var lite oroligt eftersom det precis kommit en häst, som skulle vara med på markarbetet, och transporter så hon var lite stressad innan. Men när vi kom upp på banan slappnade hon av och jag kunde visa hennes ägare att jag kan sitta upp, starta, stanna och i alla fall svänga litegrann! Både jag och ägaren tycker att hon är fullt med för att vara 2,5 år så nu får hon åka hem och smälta allt!
 
Sedan var det dags för markarbete här hemma igen, efter några återbud så blev det två tjejer som red varsitt pass ensamma. Båda hade varsin ridtravare, och det gick jättebra! Jag bjöd på fika i garaget och det var rätt mysigt, hoppas fler hänger på nästa gång.
 
När allt lugnat sig så red jag Szum och tant på banan. Szum fick jobba med lite samma övningar som de ridit tidigare på dan, och han var verkligen jättefin trots att en tiger smög omkring runt ridbanan. Tigern var så klart min katt Tingeling som har en förmåga att alltid vara vid banan när jag ska rida Szum, men jag tror inte jag sett henne där annars... Tanten hade fått på sig tappskon och vi dressyrade lite. Det kändes att vi fuskat lite med det men hon var fin i båda varv innan jag avslutade. Det är verkligen dags att ta tag i dressyren med henne, handlar ju mest om att jag ska hitta knapparna. 
 
Nu är hästarna inne, det blev väldigt tomt när Frallan åkte. Så¨här lite hästar har det inte varit sen i februari men jag jag hoppas att jag snart kan fylla på med nya projekt. Morgondagens projekt är att åka till Sundsvall på clinic för Jan Brink, ska bli roligt!

Tappsko!

Kvällens ridplaner började bra, jag longerade och red sedan Frallan lite på banan. Sen fortsatte ridplanerna lite sämre då tanten hade tapapt en sko. I stället för att rida så åkte jag till grannarna och fikade, går ju det med!

Höstopepp!

I dag har jag varit väldigt opeppad! Hade helst legatunder täcket hela dagen tror jag!
 
Morgonen började väl inte så bra eftersom det första jag ser när jag kommer ut är att Szum bitit sönder ytterligare ett av tantens täcken! Nu har jag sprayat hela hennes täcke med antibit spray så nu hoppas jag han låter bli det, fattar inte varför han ska tugga sönder hennes täcken då han inte bitit i några andra täcken innan! (Så ni som tycker att Szum varit dyr ett tag kan ju passa på för i dag är han billig! )
 
Det var segt att komma i gång i dag men till slut kom jag och Elise ut med Basse och Gandalf. Innan vi red så var det mycket bus och stök i hagarna så man kunde misstänka att hästarna skulle vara laddade men de skötte sig så bra. Blev en ganska jobbig tur för Basse med mycket trav! Vi hann bara hem igen så kom traktorn och körde ut balar och körde in en grushög i den nya lösdriften, så om det var lerigt innan så är det inget mot vad det är nu! Jag fick lite att göra med att skotta ut gruset, kan ju inte påstå att jag blev helt klar men det sparar jag till en annan dag!
 
Efter lite lunch så red jag Szum, vi skrittade i skogen hemma och han var som en bomb! Han hann stå på bakbenen innan vi ens hade tagit oss i väg och resten av turen var han jätteladdad. Jag måste ju säga att han känns väldigt stor när han börjar stöka! Jag hann även med att pyssla lite med sommarhagen som jag håller på att ta ner, samma sak där att ajg inte hann klart så nog finns det att göra framööver också. På kvällen hade jag lektioner, red en kundhäst och tömkörde Oliven. Nu är det bara att sova och ladda för Ica i morgon, är rädd att kroppen kommer vara ond i morgon mest på grund av den där jäkla grushögen!

Inspiration!

Nu har jag köpt biljett både till Jan Brinks clinic i Sundsvall på söndag och till Kyras på Strömsholm i december. Tänk vad inspirerad jag ska bli i höst, och vad jag ska bli dressyrig, värsta dressyrtanten!
 
Man behöver ju verkligen få olika inputs och kickar för att hålla uppe orken och glöden, speciellt den här tiden på året, både för den egna ridningen och för att kunna träna andra. Perfekt att få se fina hästar, bra ridning och samtidigt få råd och tips, och kanske också lite nya ideer. Jag tycker verkligen alla ska försöka hitta källor till inspiration och ny energi, åk på clinics, titta på träningar, tävlingar, rid träning eller få någon duktig ryttare att rida din häst. Man behöver får lite bra ridning på näthinnan och lite nytänk! Jag tycker att man aldrig kan bli mätt på clinics, kurser och föreläsningar, ajg vill vara med på allt!
 
Jan Brink får stå för inspirationen i helgen!
 
 
 

Galoppkänsla!

Åter en dag hemma i lerans paradis! 
 
Jag började dagen med boföring, vilet jag tycker är rätt trist.. Sen gick jag ut och red Szum först. I dag satt alla knappar där de skulle, Szum sprang fint och ryttaren red rätt bra och då blir resultatet inte så tokigt. Bland annat fick vi till en galopp som var för bra för att vara sann, bästa hästen! Sen provade vi även att travhoppa ett litet kryss, men det var nog för litet för Szums smak så det travade han bara över. 
 
Basse var näste på tur, även han fick gå dressyr i dag. Det är en helt annan häst att rida dressyr på än att rida ut, lika överladdad och flamsig som han var igår lika fokuserad och lyhörd var han i dag, och vilken galopp han har! Vi jobbade galoppen en del, det är en bra gångart för honom som behöver muskla sig och stärka upp kroppen.
 
Efter lite lunchpaus så red jag och Elise ut på tant och Gandalf innan jag avslutade med att tömköra Frallan på banan och lyfta ut spänbalarna jag köpte igår. På kvällen hade jag ett par lektioner och i morgon väntar mer träningar!

Lerans paradis!

Härlig hemma dag med ridning och häststök. Men jag tycker nog att det kan få bli lite minusgrader, och gärna lite snö, så jag slipper denna lera! I morse råkade jag stå still lite för länge så då höll jag på fastna. Tror jag bor i lerans paradis!
 
Jag och Elise red ut med Frallan och Räkan. Vi skrittade i skogen hemma, över stock och genom sly och Frallan bara knatade på! Sen travade vi några varv på banan som avslutning, duktig Frallhäst! Sen red vi ut på tant och Gandalf, pigga hästar som båda två ville vara först!
 
Sen red jag ut på Basse som även i dag var pigg och ville gymnastisera sig med lite akrobatiska övningar, det är nog bra för kroppen! Szum fick gå ett tömkörningsjobb på en av vändplatserna, det blev mest avrastning för han hade mycket överskottsenergi att göra av med!
 
Sen blev det även en resa till Hammarn för att köpa spån och mineraler, och för att hälsa på Malin i hennes nya lägenhet! 
 
Jag och Basse innan dagens tur!
 
 
 

Tantenergi!

Ibland kan det kännas rätt jobbigt att bo ensam på en gård med en massa hästar mitt i skogen, och det kan kännas som jag alsrig kommer klara av det här. Den känslan uppkommer oftast när jag kommer hem från jobbet, det är mörkt ute, jag är trött, det är kallt inne och jag ska ut och rida själv i mörkret, just då känns det som jag vill ge upp och bara krypa ner under ett täcke... 
 
Så kändes det i dag.. Men tjurig som jag är så stack jag ändå ut och red, på tanten i mörkret. Och det finns väl ingen bättre häst för att vända humöret än henne? Glad, orädd och med en energi som räcker till både henne och mig så kan man ju inte låta bli att le efteråt. Hon är verkligen underbar! Och sen så vet jag ju att det nog kommer kännas bättre i morgon. Nu är jag ledig från Ica i tre dagar och har tid att rida, ha lektioner, ta ner sista sommarhagen och göra lite annan nytta.
 
Bästa Actrice som ger så mycket energi till mig!

Bitarna faller på plats!

Det är inte alltid helt enkelt att pussla i hop allt för att kunna komma ut med unghästarna, jag ska vara ledig, det bör vara ljust, jag ska ha ridsällskap, vädret bör vara hysat, hästarna ska vara på bra humör... En hel del som ska stämma, i morse så stämde inte riktigt allt så då fick jag åka och hämta mitt ridsällskap då Linda inte hade skjuts, men det fungerade ju det med!
 
Så jag och Linda red ut med Frallan och tant i morse. Frallans andra tur och många poletter hade trillat ner sen förra gången. Hon gick som hon aldrig hade gjort annat och på hemvägen travade vi lite också, så roligt när bitarna börjar falla på plats! Efter detta väntade Icajobb!
 
Jobbade till 16 i dag så när jag kom hem var det redan mörkt, så trist. Men jag och Basse trotsade mörkret och red ut en sväng ändå. Basse visade att han var mjuk och fin i kroppen genom att göra lite skolor ovan mark, kanske ett ämne för spanska ridskolan? Min energi tog slut och för Szums del blev det bara lite longering i dag, han fick skutta lite över ett lågt räcke och han ser ju ut att kunna bli en rolig hopphäst. Jag måste ta tag i inhoppningen nu!
 
Kvällen innehöll lite julkänsla då jag bakade en saffranskaka, det är ju så gott, och sedan fikade vi saffranskaka, pepparkakor och glögg hos grannarna. 

Allhelgona!

Inledde dagen med en ridtur i dimman med tant. Det var så härligt, frostigt, sol genom dimman och pigg häst, så borde alla dagar börja! Sen väntade några timmars jobb på Ica men dagen till ära så var det kort dag så det var ännu ljust när jag kom hem, lyx!
 
Eftermiddagens hästbravader började med Szum. Longerade av honom lite överskottsenergi innan jag satt upp och red lite, och i dag var det ren njutning! Szum är verkligen grymt fin när han vill och när piloten rider, och i dag red piloten i alla fall emellanåt rätt bra. Själv kände jag mig ju som Jan  Brink när jag försökte sitta i Szums trav, antagligen skulle ingen se likheten mellan mig och Jan Brink och troligen skulle Jan Brink tycka att Szum mest joggade runt.. Men jag hade en fin känsla och fick en föraning om att jag, kanske, kommer lära mig rida denna häst!
 
Sen fick jag finbesök av Basses ägare. Vi pratade en massa,  jag red Basse lite på banan och försökte visa hur jag tänkte och jobbade honom och som avslutning red hon honom lite själv för att få känna på honom. Ni kan tänka er vad roligt att återigen få trava på sin häst efter ett halvår! Avslutade kvällen med att longera Frallan och sedan göra lite uppsittningsövningar ensam. Jag satt upp på henne helt utan hjälp och helt själv hemma tre gånger, utan problem. Just nu märks det inte att hon var så spänd när jag började hänga och sitta på henne.
 
Tanten och jag i morse!
 

Detta mörker...

kommer att knäcka mig! Hatar mörkret!
 
Allhelgona är en ganska stor mathelg vilket har märkts på jobbet i dag. Kom hem trött och inte blir det bättre av att det är mörkt redan innan man åker från jobbet. Men sen när man kommer ut i stallet så går det ju bra ändå och jag har tömkört tre hästar i kväll, Szum, Basse och Frallan. 
 
Szum var så klart pigg och laddad, men så fin! Basse gick betydligt bättre än sist då han i dag inte var lika överladdad, och även Frallan gick det bra med. Nu väntar en jobbhelg men som tur är så har vi kort dag i morgon!

RSS 2.0