Måndagstrött!

I dag har ja varit trött mest hela dagen, som tur var har det varit en hel del att göra på jobbet och mycket folk så jag har hållt mig vaken ändå! Att gå ut till stallet efter jobbet kändes ännu jobbigare än vanligt då det ju redan börjar mörkna den tiden nu. Men som vanligt känns det ju mycket lättare bara man kommer ut till hästarna. 
 
Red dressyr med tanten först. Vi jobbade massor med skänkelvikningar och bogen in. Även om formen inte var den bästa hela passet så är jag nöjd med att jag börjar kunna jobba galoppen på henne. Hon är ju väldigt speciell i galoppen då hon lätt byter galopp och när jag började rida henne så kände jag mig som en nybörjare när jag galopperade... Men nu börjar jag kunna arbeta galoppen och i dag kunde jag flytta henne i lite längs långsidorna även i galoppen, utan byten eller stök, det är jag nöjd med! Hon är så rolig att jobba med trots, eller tack vare, att det inte alltid är helt enkelt!
 
Sen tömkörde jag Frallan. Är tredje gången hon har tömmar på sig men de tidigare gångerna har Malin gått före och lett henne, i dag var jag ensam. Jobbade henne på banan och som om jag longerade, hade innertömmen direkt till bettet (inte genom gjorden utan som en longeringslina) och hade henne på en stor volt runt mig. Ur den volten jobbade jag sedan med att styra henne och göra lite halter. Först förstod hon inte alls vad jag ville, och hade nog glömt bort att hon är longerad och vad proo betyder, men sen trillade poletten ner och då gick det jättebra! Och det är ju så roligt när bitarna faller på plats, när man ser hur unghästarna provar och försöker, och sen så glada och nöjda dom blir när det blir rätt!
 
Så här såg Frallan ut när jag tog in henne i kväll! Hon gillar verkligen att lera ner sig!
 

Bloggtips!

Har ni sett Arnold Assarssons nya blogg? 
 
 
http://arnoldassarsson.se/
 
Jag har vid ett tillfälle, för många år sedan, tränat för Arnold, jag tyckte han var suverän och skulle gärna rida för honom igen. Har även sett honom på clinics och så klart på Avelschampionatet i fjol. Han är en förebild med sin mjuka ridning och jag tycker att det han hittills skrivit om i bloggen har varit grymt bra! 
 
Lånad bild från arnoldassarsson.se

Myror i skallen!

Den här helgen har gått fort men ändå känts lång! Även i dag har det varit häst som gällt. Började med lektioner på förmiddagen, i Långseleområdet, lite nya ekipage (välkända ryttare med nya hästar) vilket alltid är roligt. Efter lektionerna åkte jag hem och vände, tog med mig Szum och åkte, förbi Långsele, till Sollefteå på dressyrträning! Jag måste gilla att åka bil...
 
Det var myror i skallen på Szum i dag! Nytt ställe, jag sadlade vid transporten, många hästar att titta på och allmänt yrsligt i hans huvud. Jag red för Sara, som jag ju var på läger hos i somras, så hon har ju träffat Szum förut (och det kankse var tur?). I alla fall var han lite spänd i början, jag longerade lite innan jag satt upp men även om han kändes som en bomb först så höll han sig på mattan och skötte sig bra. Tycker att träningen gick bra, Szum jobbade på bra, jag fick bra hjälp och jag red rätt bra förutom de första fem minuterna. Har nu lite med mig att jobba vidare på och blev åter påmind om att jag kan rida honom även när han är spänd och yrslig, för det blir ju bra bara jag rider! Blir nog häst av honom med- bara piloten sköter sig!
 
På kvällen skrittade jag ut emd Malin en sväng, hon red Oliven och jag Räkan. Var skänt med en lugn tur xom mest var som en lång pratstund. När vi kom tillbaka så hängde och satt jag på Flisan! I dag har jag suttit upp på henne flera gånger och vi har även gått några meter. Så nu kan vi säga att hon är sutten på! Jag tycker att det är viktigt med själva uppsittningsmomentet och repeterar det många gånger! Som avslutning blev det fika hos grannarna, nu är det bara duscha och sova som gäller innan det är dags för Ica i morgon igen!

Bruksridning!

I dag har jag och tanten debuterat i Bruksridning! Det är något jag varit sugen på länge och när det nu var i närheten så passade jag på att testa. Jag tror det är många om inte vet vad det är eller som tror att det bara är för kallblod. I dag har jag visat att det inte är så, vi var sju deltagare, feyra fjordingar, en nordsvensk som gick två starter och så jag och tant!
 
Man rider en bana med olika hinder, det går på idealtid och alla moment bedöms. Om du misslyckas så får du straffpoäng och den med minst poäng vinner. Det handlar om att ha lydiga och coola hästar och att rida med precision. Egentligen är det ju precis detta som är mitt mål med hästutbildningen, att få coola och trygga hästar, som är välridna och användbara! En perfekt tävlingsform!
 
Dagens tävling:
Först gör man en funktionskontroll där hästen och utrustningen kontrolleras, samt uppsittningen kollas. De flesta moment rids i skritt och har du fel gångart i mer än 2 sekunder får du straff. Första hindret var en liten, liten ruta där man skulle rida in, vända och rida ut, utan att trampa på plankorna. Vi trampade ut en gång men annars gick det bra fast rutan kändes minimal! Hinder två var att man skulle rygga mellan två bommar och i en vinkel. Här fick vi stora problem, det är svårt att rygga i vinkel och dessutom mellan bommar. Detta hinder var svårast!
 
 
Hinder tre var en vagn där man skulle kliva av hästen på vagnen, sen gå på vagnen och leda hästen till andra sidan och sitta upp där.
 
Hinder fyra var ett litet kryss som skulle travhoppas. Sen skrittade man ut från banan, nästa hinder var tre stationer där man skulle flytta grejer. Första skulle man plocka upp en grej från en brevlåda, de andra två var hinkar som skulle flyttas från en sida om hästen till en annan.
 
Sen var det portar som var som serpentiner, dessa skulle ridas i trav, det var supersmalt mellan dom och det låg klossar på som man fick straff om man rev ner...
 
Sen var det halt i nerförsbacke, man stannade inom en markering och stod still i 20 sekunder, sen var det halt i uppförsbacke och då skulle man stå i 30 sekunder!
 
Tanten tvekade lite på presseningen som man skulle rida över men gick sedan med väldigt långa kliv över! Sista hindret utanför banan var ett "brunnslock", en rund skiva, som man hade ett försök att få hästen att kliva på! Inne på banan igen skrittade man över bommar som låg som en solfjäder, låter enkelt men det var höga bommar och på bommarna låg klossar som man inte skulle riva ner... Sista hindret var en lång pasage med bommar som man travade igenom och som blev smalare och smalare! Visst låter det roligt?
 
 
Jag och tant blev trea och jag fick en foder säck i pris. Inte illa alls! När vi vann hoppningen på Tanne fick vi rosett och plakett, här kom vi trea och fick en fodersäck. Dags att byta karriär! Tittade även på brukskörningen, det verkar ännu svårare och verkligen inget för amatörer! Bruksridningen tror jag skulle passa många av mina elever, nästa gång hoppas jag att fler hänger på och planen är att ha kurs här hemma nästa år-
 
Blev sent innan jag kom hem, vi stannade och åt på vägen. Trots detta så tömkörde jag Flisan ut och Szum på banan. Nu är jag trött och helt slut!
 
Att det mesta skulle göras i skritt hade tanten lite svårt att förstå vitsen med...
 
Min granne, Nisse var med i brukskörningen med sin ardennerhingst Casbin!
 
 
 
 

Studiebesök!

Full dag på Ica i dag, efter jobbet åkte jag upp till Ammer för att titta på dressyrtränngar med Peter Norlander. Det är synd att man inte har mer tid att lägga på att titta på träningar, det är alltid nyttig och inspirerande.
 
Åkte hem, longerade Frallan och longeringen går verkligen bra nu. Malin var i stallet och hjälpte mig att hänga på henne igen. I dag hade alla poletter trillat ner och hon var helt cool och avspänd när jag hängde. Jag kunde även vifta med benet och lägga det över rumpan, satte mig aldrig men det var väldigt nära... Stor skillnad mot första gången jag hängde på henne, nu är vi redo att gå vidare! 

När det är som jävligast!

Det är när det känns som jävligast som man behöver träningen mest! Jag möter ofta ryttare som säger att de ska börja träna eller rida lektioner sen, när hästen går bättre, är mer i gång eller när det blir bättre väder. Men det är ju tvärtom! Det är ju när det är som jävligast och går som sämst som man behöver hjälp och träning. Dels för att höja motivationen för att rida, trots väder och att det känns jävligt, och dels för att det är ju när det går som sämst som man behöver hjälpen som mest!
 
Szum är inte i någon jättebra fas just nu, han spänd och laddad, och jag upplever att han har lite svårt att bära sig. Trots detta är vi anmälda till dressyrträning på söndag, på ett nytt ställe där vi aldrig varit förut. Det känns så där... Men det är ju precis det vi behöver, är han jättespänd så det inte går att göra så mycket så har vi ju fått bra miljöträning i alla fall och förhoppningsvis lite tips och råd hur jag ska jobba honom när han är spänd (och det skulle jag ju verkligen behöva!!). Jag får troligen lite feed back på hur han jobbar med kroppen och hur jag ska arbeta oss ur denna fas, dessutom har jag ju arbetat honom målmedvetet hela den här veckan och nästa vecka har jag ju förhoppningsvis en massa saker att jobba med. Så det är perfekt, fast det känns så där. Men jag tränar ju för att bli bättre, inte för att visa upp mig!
Avspänd och positiv Szum på lägret i somras, nu  laddar vi för träning på söndag!
 

Frost!

Det är så fint på morgonen nu med frost i gräset! Även om det förvarnar om en kommande vinter så gillar jag dessa dagar med klar luft, frostprassel när man går i gräset och det bästa av allt- leran är frusen!
 
Tömkörde Flisan på morgonen, vi gick ut en sväng. Det är bra träning för unghästarna att få gå ut, lyfta på fötte, träna styrningen i skogen och förbereda för när vi sedan ska rida ut. Sen åkte jag till Hammarn, började med att fylla släpet med spån och kraftfoder innan jag åkte till doktorn. Jag är väldigt sällan till någon läkare, och jag menar verkligen sällan, jag var tvungen att fråga när jag ringde vart jag skulle och hur man gjorde... Har haft problem med ischias i över ett år, jag är inte sängliggandes och det är inte akut på något sätt men det är störande och på kvällarna har jag ofta rejält ont. Men nu hade jag ju en tid på förmiddagen och jag tror inte läkaren fick riktigt rätt intryck av mig (ändå lät jag bli att berätta att jag lastat spånbalar på vägen dit), jag tror ju själv att det är tack vare att jag håller i gång som det inte är värre men som sagt var så är jag ju inte jättedålig. Han skulle skicka en remiss till magnetröntgen, för det kunde ju vara ischias och det kunde ju behövas lite sjukgymnastik, annars så rekomenderade han mig att promenera. Just nu funderar jag på när jag ska klämma in några promenader, men jag kankse kan ta med mig en häst och tömköra samtidigt?
 
På eftermiddagen red jag ut med tanten, vi körde lite galoppjobb i skogen. Man behöver aldrig tänka på att rida lika många i4ntervaller i båda galopperna för hon byter galopp så ofta att det löser sig själv! Red även Szum, jag kan inte förstå varför hästarna i hagarna ska börja busa precis när jag tar ut honom på banan? Jag lyckades ändå hålla koncentrationen någolunda och vi jobbade traven, travade över bommar och flyttade lite sidvärts innan vi skrittade lite på hygget som avslutning. På kvällen var jag i väg för lektioner, kom hem rätt sent så då var det bara att ta in hästarna och nu är det bara att sova kvar!
 
Tant i sitt nya träns!
 
Och i sitt nya täcke! Hon blev rätt söt i ljusblått, eller vad tycker ni?
 
 
 
 

Shopping!

Lönedag i dag, så jag tog och drog till Sundsvall för lite shopping! Händer ju inte så jätteofta, och ångesten är rätt hög så här efteråt. Men jag tror det behövdes!
 
Började dock med att jobba hästarna först. Haffade Elise när hon var här och mockade, hon fick hjälpa mig att hänga på Frallan i dag igen. Och i dag var det stora framsteg! Hon var lite spänd innan jag hängde första gången men sedan var hon helt cool och lugn, vi fick tre bra "hängningar" och det känns jättebra! Sen dressyrade jag lite med tanten, tyckte faktiskt det gick riktigt bra. Jag jobbade mycket med skänkelvikning längs långsidorna och hon släppte fint i traven, fick även till det i galoppen om än kortare stunder. Vi tränade även på att rygga mellan bommar och i vinkel (det är svårt -prova själva!!) inför helgens äventyr. Med Szum var planen att skritta i skogen hemma, men jag valde att longera lite innan. Det var nog en bra ide´för han sprang som en tok! Trots detta fanns det massor av energi kvar och han var väldigt pigg när vi red, men det är så nyttigt för honom att få lyfta på benen på hygget och klättra i backarna.
 
Sen blev det Sundsvall resten av dagen, shoppade en hel del till mig men ännu mer till hästarna. Täcken till tanten och Szum (och han behövde ju inget täcke men det var halva priset...), träns och tyglar till tanten, reflexridtäcke, grimskaft, hakar och smågrejer till stallet. Blev även en del tråkiga grejer som bromsbelägg till bilen och en temperturblandare till duschen. Nu är jag trött och ska ladda om för i morgon då jag ska göra något som jag sällan gör!

Höst på riktigt!

Nu är det verkligen höst, kyligt, blåst och regnskurar -det betyder fleecehandskar och mössa på! Annars en rätt bra dag med, i vanlig ordning, mycket häst!
 
Började dagen med unghästarna, Elise hjälpte mig så jag kunde hänga på båda i dag igen. Upplägget var samma som igår. Frallan var väldigt spänd när vi började i dag med, sista gången jag hängde stod hon helt lugnt så då avbröt vi, så för hennes del blev det repetion i dag. Men det behövde hon. Flisan var lika cool i dag som igår så jag hängde på henne några varv utanför boxarna, svängde åt båda håll och stannade och startade. Eftersom det gick så bra och det kändes lugnt så satt jag även på henne två korta "snabbisar". Jag lade helt enkelt över benet och satte mig utan att ta stigbygeln och sen klev jag av igen, mest för att se att det fungerade att lägga ver benet. Så då var det gjort!
 
Sen red jag och Elise ut med tanten och Gandalf. Tant var ohejdat pigg och kunde inte skritta, detta smittade av sig på Gandalf och dom taggade upp varann hela hemvägen. Energin verkar det ju inte vara något fel på i alla fall! Efter det blev det en liten lunchpaus och lite annat stök, bland annat klättrade jag upp och flyttade lampan till ridbanan -vilket var helt onödigt jobb då det visade sig att den lös mycket bättre över banan innan än efter min flytt. Just nu lyser den inte alls på banan utan bara bredvid... 
 
Sen red jag Szum, även i dag på banan, han var spänd och som en bomb när jag började. Tyckte kanske att han släppte något, en liten stund för sedan var det dags igen och då hade alla hästarna i hagarna älgspaning så det var nog älg i närheten. Kanske inte så konstigt att han var spänd men det släppte faktiskt lite sen och kändes rätt bra innan jag red tillbaka. Även Räkan fick komma ut en liten sväng. 
 
På kvällen tömkörde jag Oliven, han får ju bara skritta och är super laddad, i dag fick han jobba lite både med kropp och huvud men bara i skritt. Tyckte ändå att vi fick till ett bra jobb med honom och han skrittade väldigt bra på slutet. Arbete i töm kan vara ett jättebra jobb för konvalecenten och sen när det är dags att börja sätta i gång igen och bygga upp kroppen. Efter att ha jobbat sex hästar så var jag värd lite go fika så jag och Malin tog med oss äppelkaka och grädde till grannarna. När jag åkte hem nu i kväll fick jag skrapa bilrutan, det känns inte okej! 
 
Tant och Gandalf innan dagens ridning!
 
Finaste tant! 
 
Szum i sitt nya täcke. Täcket är lila men det syns inte för det var så mörka regnmoln just då!
 
 
 

Hängning!

Efter helgens fina väder och en morgon med klart väder så kändes eftermiddagens och kvällens regn jättetrist! Det har ju precis börjat torka upp och nu är vi tillbaka i leran igen. Det mesta regnet hade gått över när jag kom ut till hästarna och det duggade mest, och var mörkt. 
 
I kväll var det unghästarna som fick jobba. Jag arbetade dom lite på marken med start och stopp innan vi arbetade oss igenom de förberedande uppsittningsövningarna. Sen hjälpte Malin mig så jag kunde hänga lite på dom. Frallan var först ut, med henne får man ta det steg för steg, hon reagerar nästan på allt nytt men har hon bara gjort det en gång så är det helt lugnt sen. Ganska sund inställning tycker jag. Hon har ju tyckt det varit otäckt när jag hoppar bredvid henne, därför började jag första gången att hoppa långt framför henne, sen precis framför (så jag kunde klappa henne samtidigt), sedan vid båda sidor och i dag kunde jag hoppa och vifta på armarna utan att hon brydde sig. Det har tagit flera gånger men nu är det befäst och hon är trygg med det, med henne tänker jag lika när vi nu har påbörjat insittningen. Vi tar små steg, lite varje gång så hon får känna sig trygg! I dag hängde jag på henne, flera gånger men vi gick inte förutom de steg som hon själv förflyttade sig. Det var lite otäckt att jag hängde där, speciellt första gången men hon gör inget utan är bara lite spänd. Nästa gång kan vi säkert gå en bit, men jag tror inte man få ha för brått med denna häst. Kom i håg också att hon bara är två år och inte så mycket jobbad med, tror det kommer bli en trevlig och cool ridhäst -men vi måste ta det i hennes takt.
 
Sen var det Flisans tur, hon är ju mer förberedd och ett år äldre. Henne hängde jag på och vi gick lite utanför stallet, inga problem alls utan hon känns avspänd och cool. Blir spännande att fortsätta med dom nu i veckan! 
 
Bild från i våras då jag gjorde förberedande uppsittningsövningar med Cadde!

Kattflytt!

Uppe med tuppen, eller nästan i alla fall. Släppte ut hästarna och mockade, longerade Frallan och jobbade ed galoppen. Sen gjorde vi våra förberedande uppsittnings övningar och det gick strålande, nu är det dags att hänga på riktigt, jag har ju halvt som halvt hängt över henne rean från pallen. Flisan tömkörde jag ut en sväng runt gården. Sen frukost och Ica. Morgonens bästa var ändå att Tingeling kom hem, hon har varit borta i flera månader, egentligen sen kattungarna föddes. I dag kom hon hem igen, smal och med två fästingar men annars lika go som vanligt.
 
Efter jobbet så åkte Esmeralda till sitt nya hem, hon bor numera utanför Östersund på en islandshäst gård. Baloo blir kvar här och får tampas med Trassel och Tingeling. När kattflytten var avklarad så red jag och Elise ut, blev mycket trav på grusvägarna med tanten och Gandalf. Avslutade kvällen med Szum. Det var kanske inte rätt läge att rida Szum egentligen, mörkt, blåst och en galopperande Oliv i hagen bredvid och dessutom har ju Szum varit laddad när jag tömkört sista dagarna. Och det började inte bra, hann skritta en långsida innan han flög i luften först och bockade sen. Han var väldigt spänd men gjorde inget mer utom några småskutt. Avslutade med en stundtals riktigt bra känsla i traven. Tror han kommer bli en riktigt rolig häst att rida bara jag lär mig rida honom! 
 
Nu är klockan 21.30 och det är väl dags att fundera över middag?
Esmeralda har flyttat ut i dag, i stället har Tingeling flyttat hem igen. 
Foto: Ulrika Forsstedt
 

Arbete i töm!

Fullt race i dag med! Longerade Flisan innan jobb och innan frukost. Det har blivit min nya grej att jobba hästarna innan frukost för sedan, förhoppningsvis, kunna njuta av en lång och lugn frukost.
 
Efter dagens jobb på Ica så var det arbete i töm som gällde. Först ut var Gandalf, det var första gången jag tömkörde honom men jag har haft på känn att det skulle vara ett bra jobb för honom. Och jag tror att jag hade lite rätt för han blev väldigt fin och jobbade bra. Tror att arbetet i töm kommer göra mycket för ridningen på honom.
 
Sen var det Frallans tur, hon har ju bara haft tömmar på sig en gång. Hon var lite uppskruvad då det blev lite rörigt när jag gjorde i ordning henne, traktorn kom med balar precis då och Oliven gick en sväng, så vi repeterade bara det vi gjorde sist. Malin ledde och jag gick bakom och styrde, vi gick ner till vägen en sväng och sen lit utanför stallet. Szum fick jobba i töm även i dag, han var väldigt på i början men inga bocksprång i dag, släppte sedan fint så i morgon ska jag rida. Är väldigt ridsugen just nu!
 
Nu ska jag styra upp en sen tacomiddag framför tvn och "Hur många lingon finns det i världen?", blir nog en bra kväll trots att jag är slut som artist!
 
Gandalf i dag! Visst ser han fin ut?
Foto: Elise Nilsson
 

Efter regn kommer sol!

Äntligen lättade regnet och i dag kunde till och med solen skymtas, fast då var ju jag på Ica.. Men jag är så tacksam över att det har slutat regna för den här gången och att jag slapp regnstället nu i kväll.
 
Jag passade så klart på att arbeta hästarna nu i kväll när det var bra väder. Först red jag ut med tanten, hon var sjukt pigg och framåt så det blev mycket trav och en lång galopp i friskt tempo på hemvägen.
 
Sen tömkörde jag Szum. Hade på känn att han skulle vara laddad då han busade rejält i hagen redan, inte blev det bättre av att hästarna härjade i hagarna precis när vi kom ut på banan. Var längesen han var så laddad och stökig, säkert mer än ett halvår sen, första 10 minuterna var mest bara bockssprång och fullt race! Efterhand slappnade han av och travade fint, men jag tror jag ska rasta honom från marken även i morgon! Avslutade med att longera Flisan lite. Nu är jag trött och slut, bara att ladda inför helgjobb på Ica nu!
 
 
 
 

Hur många regndroppar finns det i världen?

Just nu känns det som allt kretsarkring det här jäkla regnet! Det var blött redan igår, eller egentligen redan i tisdags, men det var inget mot det som mötte mig när jag kom hem från jobbet i kväll. Min väg har förvandlats till en bäck, jag har numera både små sjöar och bäckar i hästhagarna och det är vatten överallt! Överallt! Ändå finns det ju dom som har det värre, i Sollefteå och Kramfors har stora vägar rasat och blivit översvämmade, och ändå är ju detta inget mot de översvämningar man kan se från andra länder emellanåt. Det är bara att inse att man står sig liten mot naturkrafterna! Hästarna tycks dock inte lida nämnvärt av vädret utan är precis som vanligt, fast lite blötare då...
 
Jag pysslade lite med unghästarna i kväll. Den nya provade jag ut sadel på och gick en promenad runt gården. Sen fick Frallan fortsätta jobba med de förberedande uppsittningsövningarna. I dag gick det ännu bättre, det är fortfarande läskigt när jag hoppar men i dag kunde jag hoppa bredvid henne på vänster sida i alla fall. Sen kunde jag stå på pallen och krama henne, klappa, hänga lite över och greja med stigbygeln. Henne sitter jag nog snart på! 
 
Det kan ju tyckas lite överdrivet med dessa förberedande övningar, men det är så bra för att få första uppsittningen odramatisk och för att få coola hästar som man kan röra sig på utan att hästen hoppar högt! Nu hoppas jag att YR.no har rätt när det ser ut att bli uppehåll i morgon och hela helgen för nu är jag ridsugen!

Syndafloden är här!

Som det har regnat! Tror det är syndafloden som är här och jag hoppas att inte huset flytit bort i morgon. Jag ställde in dagens lektioner och även morgondagens, även om jag kanske lagt om kursen och börjat med simlektioner i stället? Helt sjukt blött är det i alla fall överallt och jag hoppas att det ska bli uppehåll snart!
 
Jag klve upp tidigt i morse och släppte ut hästarna i regnet, just då kändes det väldigt jobbigt men hästarna är ju lika glada att få komma ut oavsett väder vilket ju är skönt. Åkte sedan och hämtade en häst som ska vara här på inridning, en liten fin 3 åring med dressyrstam, kallas Flisan. Mest hela dagen tillbringades i bilen, vilket ju egentligen inte gjorde något eftersom det ändå regnade, som tur var fick jag sällskap av grannen vilket ju kändes skönt. Varken hann elle ville göra så mycket mer i ovädret, fick hjälp att köra ut balar och gjorde lite småpyssel innan jag i stället gick in och bakade en cheesecake. Så på kvällen blev det go fika hos mig och köket blev fullt av folk, pefekt sysselsättning när det ändå bara regnar ute. Nu är jag trött trots att jag inte gjort något vettigt i dag, dags att sova!

Uppehåll!

Hade tur att det var uppehåll på regnet över dagen, och inte bara uppehåll utan stundtals även lite sol. Men på kvällen drog regnet i gång igen och det är klass 1 varning nu för stora regnmängder. Det känns sådär..
 
Har pysslat lite hemma inför hösten, fixat fram sladd till lyse på banan och till motorvärmaren, det känns långt bort men det är ju inte det. Om tre månader är det snart jul! Red Szum på banan, han var lite spänd och i framvikt i början men vi jobbade med övergångar och det blev bättre. Har lite känsla av att han har lite jobbigt att bära sig just nu, eller så har jag höjt kraven kanske...
 
Frallan fick gå en liten promenad och sedan började jag med mina förberedande uppsittningsövningar. Att jag drar i stigbyglarna eller klappar på henne och sadeln bryr hon sig inte alls om, när jag viftade på armarna tittade hon lite misstänkt på mig men brydde sig inte mer än så. Däremot när jag började hoppa vid sidan av henne så trodde hon nog jag var helt galen, eller i alla fall var jag väldigt läskig! Det måste vi träna mer på! Lite pallträning blev det också, pallen brydde hon sig inte över men lite lurt var det allt när jag klev upp på den... Vi fortsätter träna på detta!
 
Red ut Räkan en sväng innan middagsdags. Sen lastade jag och Elise in tant och Gandalf och åkte på hoppträning. Jag tyckte det gick bättre denna gång, framförallt markarbetet kändes bättre i dag och jag fick lite bra övningar att träna vidare med. Hoppar gör hon ju både bra och gärna, och även om det inte alls känns osm jag hänger med så var det ganska bra. I alla fall emellanåt, även om jag däremellan tror att hon ska hoppa mig helt ur sadeln! 
 
Nu försöka sova och ladda inför morgondagens syndaflod!
Tant i regnet innan dagens hoppträning. Nog ser hon lite laddad ut?
 

Höstrusk!

Så kom regnet, efter veckor av sol och sommarkänsla så har det i dag varit höstrusk med regn och blåst. Ändå är det väl bara början i dag, ser ut att kunna bli ännu mer regn i veckan,  jag tycker det är tråkigt men det är ju bara att gilla läget. När jag kom hem från Ica i kväll så hade jag vattenpölar lite överallt, utom på ridbanan -det gillas!
Med vädret försvann ridlusten och i stället la jag energin på Frallan. I dag satte jag på tömkörningsgjorden och tömmar, sen hjälpte Malin mig att leda henne så "tömkörde" vi lite utanför boxarna. Det gick över all förväntan och jag är jättenöjd med henne! Som avslutning fick hon stå ensam i uteboxarna medan Malin och Elise gick på promenad med sina hästar, det bekymrade inte henne. Skönt med coola hästar. Sen beställde Malin fika så jag fixade äppelpaj, vaniljvisp och kaffe. Kändes helt rätt en höstkväll som denna!

Premiärtur!

Nu är banan invigd! Det var Räkan som fick äran i morse, hon var väldigt brydd först men sedan verkade hon nöjd. Det var ju minst sagt längesen hon dressyrade och nu hade hon vilat någon dag igen och jag var ju väldigt fokuserad på underlaget så själva ridningen var väl sådär men känslan var underbar! Longerade även Frallan på nya banan, så nu är den invigd och testad och än så länge mycket väl godkänd!   Egentligen hade jag ju velat vara hemma och rida hela dagen, men det går ju inte. Jag måste ju skrapa i hop lite pengar också. Så på dan lastade jag tanten och drog för lektioner, hon fick följa med för att jag red henne innan hos Nylands Hästsportlag, De hade plockat fram en massa spännande saker som en bro, pressäning att rida över, bommar i olika formationer, en grind mm, så det testade vi på. Vi hade störst problem med bron men kom till slut, med lite draghjälp, över den med, att rygga i vinkel behöver vi träna mer på men annars gick det rätt bra. Roligt var det i alla fall, och vad vi ska med detta till? Det får ni se framöver!   Kom hem vid 20 tiden, innan jag hade lastat ur och tagit in hästarna så var klockan 20.30. Ingen middag förberedd och all fakturering kvar, dessutom jättetrött! Men nu har jag ätit och skrivit alla fakturor, nu är det "bara" att skriva alla kuvert. I morgon väntar Ica och tydligen ett rejält regnväder...
  Mobilbild från premiärturen på banan med Räkan i dag!  
Frallan på banan i dag!  
Visst ser det fint ut?  

Lastbilsrally!

I dag har det varit lastbilsrally på Brännan! Jag tappade räkningen vid 15:e lasset och då var det fortfarande många timmars job bovh körning kvar. Men nu har jag en ridbana! Den ser jättefin ut och jag längtar tills i morgon när jag får provrida! Det som är gjort är att dom har Grävt ur och fyllt upp så det är en jämn och stadig yta, det gjordes för två veckor sedan. Sen har vi lagt en markduk, fyllt upp med en decimeter av lite grövre grus och sedan en decimeter stenmjöl. Allt har packats och jämnats till med traktor och grävare. Tanken är att rida på det här och "rida ihop" det lite för att sedan lägga på ett tunnare lager med toppsand nästa år. Ska bli spännande att se om vi tänkt och gjort rätt. Och vad slutnotan hamnar på, billigt är det inte! Men jag tror att det kommer vara värt det, nu kan jag jobba både egna och andras hästar på ett bra underlag, även om det regnat eller är höst. Att rida in hästarna kommer bli säkrare och det kommer höja kvaliten på ridningen massor! Dessutom kan jag nu erbjuda lektioner och träningar hemma, och kanske det kan bli några läger eller kurser också framöver!
 
Var uppe tidigt i morse, släppte ut hästarna, mockade och longerade Frallan innan frukost. I dag longerades hon med stigbyglarna nere, det börjar snart bli dags för lite förberedande uppsittningsövningar för henne! En snabb frukost innan hovis kom och vi skodde hästar och försökte parera det mellan att lastbilarna dundrade förbi stallet. På eftermiddagen red jag ut tanten en liten sväng, hon var pigg i vanlig ordning och tyckte inte alls att en lugn tur passade i dag. 
 
Sen åkte jag och Elise till ridhuset med Szum och Gandalf, kändes lite bakvänt att åka i väg när ridbanan hemma snart var klar men det är ju bra träning för Szum att åka och det här var ju bestämt tidigare.Szum skötte sig super med allt vad som gäller lastning, att göras i ordning och att komma till nytt ställe, däremot var koncentrationen inte riktigt med när jag red. .Vi red på stora utebanan, jag longerade och jobbade honom från marken lite först, och han var helt fokuserad på mig. Men när jag började rida så försvann lite koncentration och det kröp lite i kroppen på honom, första i gångsättningen i trav blev mest några bockförsök och det kändes mest som han bara ville gå till Gandalf hela tiden. Vi travade lite bommar och jobbade på volt, sen var krutet slut och det var bara att inse att vi måste träna mer på det här. Men kan man säga tt hästen är okoncentrerad är den är väldigt koncentrerad -men på allt annat utam mig?
 
Tömkörde en häst åt en kund, en ny bekantskap för mig men väldigt trevlig och jag tror att jobba i töm kommer göra den mycket gott. Det är så bra med arbete i töm när man vill komma åt i vilekn form hästen arbetar och hur den bär sig, det är ett jättebra hjälpmedel i träningen! När vi kom hem var det bara att inspektera den nya banan, ta in hästar och sedan landa inne. Nu är jag trött, i morgon väntar lektioner men först provridning av den nya banan!
 
Första lagret läggs på!
 
Färdigt! Hann tyvärr börja skymma innan vi kom hem, men det kommer nog bli nya bilder framöver!
 
 
 

Avslappning?

Efter en fredag på Ica kändes det skönt med en lugn skritt tur på kvällen. Jag red Szum, Malin och Elise red sina hästar. Vi skrittade på gräsvägarna och runt en stor lägda eftersom Oliven är oskodd just nu och lite öm. Tanken var god och det började som en lugn och avslappnade tur, tills hästarna upptäckte att det var lite partaj i en jaktstuga som ligger granne till mig. Oliven såg sin chans att liva upp stämningen lite med stepsteg, en liten dans och upp på bakbenen en sväng. Efter det var både han och Szum som två bomber dvs spända och väntade bara på en anledning att få studsa i väg, vilket dom faktiskt höll sig i från att göra. Så egentligen är jag ändå rätt nöjd med Szum ändå, men så avslappnande var kanske inte turen...
 
I morgon blir det spännande för då ska de börja köra grus till ridbanan! Håll tummarna att det flyter på och att det blir bra! 

MVG!

I dag var det dags att rida Szum igen efter hans vila. Vi dressyrade lite lätt, kändes bra men han tycker verkligen det är jobbigt att böja på sig. I ungefär samma sekund som jag får han runt innerskänkeln så tappar jag traven, eller så försöker han smita hem! Men om jag lyckas parera det så blir han superfin, så det är bara att fortsätta nöta! Red ut med tanten, vi galopperade i skogen och hoppade små stockar och kvistar, roligt sa tanten och bytte galopp i var och vartannat steg. Och sen hade jag en väldigt lång bromssträcka, vilket gjorde att vi hamnade långt ut på ett hygge!
 
Longerade Frallan med sadel i dag, igår testade hon ju lite gränser, inte mycket men några små försök - i dag skötte hon sig exemplariskt! Hon får MVG i dag och därmed vila i morgon! Eftermiddagen gick åt till att riva sommarhagen nere på Reva innan jag åkte mot Stugun och lektioner. 

Balrullning!

Min dag började med att jag dressyrade lite med tanten, eller försökte dressyra i alla fall. Vi är ju inte helt överens hela tiden, det finns mycket roligare saker att göra på en stor äng, men efter att både hon och jag blivit lite svettiga så sprang hon lite fint och jag var nöjd! Tömkörde sedan Szum som ju vilat i en vecka, han var jättefin -både i formen och koncentrationen. Dessutom skummade han bättre än vanligt i munnen, så även om veterinären inte gjorde så mycket i munnen på honom så vekar det ha gett positiva resultat. 
 
För Frallan var det samma jobb som igår. I dag visade hon prov på lite mer humör och åsikter. Inte så farligt men hon försökte vara med och bestämma lite, och visade även upp ett större register i longeringen i dag -även några skolor ovan mark. Men efter att dom var avklarade så gick longeringen jättebra, och vi sadölade utanför boxarna utan minsta lilla spändhet. Kommer bli bra det här!
 
Hämtade hem några höbalar på eftermiddagen, får bara in en i taget i släpet så det blev två vändor. Och lite svettigt var det att rulla ut dom ensam i hagen, nästa gång ska jag be Frallan och Gandalf om hjälp. De har inte bara tippat ner sin bal, som jag hade kämpat med att ställa upp,utan även rullat ut den under staketet! Åkte i väg och red Cadde, red ut i dag och han skötte sig som en prins, och hade några lektioner. 
 
Gandalf och Frallan med sin bal, när den fortfarande var i hagen.
Foto: Elise Nilsson (snodde den från Facebook...)
 

Finaste Taggen!

Här kommer en massa bilder på min fina Tagg som jag haft så mycket roligt med!
 
Finaste Tagg!
 
Min och Taggens första start, en 70 cm clear round!
 
Fin hoppbild!
 
Taggen på Wången!
 
På väg till dressyrträning!
 
Hemmatävlingen maj 2013
 
Hoppning bank sommaren 2010
 
 
 
 
 
 

Ommöblering!

I dag har det varit ommöblering i hagarna, började direkt i morse med att släppa i hop Gandalf och Frallan. Jag vill helst ha ston och valacker för sig men som det ser ut med hästar närmaste tiden så går inte det att lösa. Dom två verkar i alla fall komma bra överens och Gandalf kommer nog att ta hand om henne.
 
Red galoppjobb med tanten i skogen innan det var dags för Frallan att jobba igen. I dag satte jag på kapson och vi provade på lite longering. Först bara i skritt på liten volt runt mig, sedan i trav på större volt. Hon var så duktig! Avslutade med att sadla henne utanför boxarna. Först la jag på schabraket, från alla håll och typ överallt på henne innan jag lade på sadeln (också från båda håll) och även spände sadelgjorden lite löst, vi gick några varv utanför boxarna med sadel. Mycket nöjd med henne i dag, hon fattar snabbt! Red sedan ut Räkan en sväng, hon till och med busade lite i första galoppfattningen, och sedan släppte jag in Szum till henne och tant. Räkan var nöjd, hon gillar ju Szum, Szum själv var inte alls nöjd, han saknar sina grabbkompisar och tanten hon bryr sig inte alls...
 
Kiropraktorn på eftermiddagen och när jag kom hem därifrån så tvättade jag Taggen och lastade honom för sista gången! Han är såld och bor numera i Sundsvall. Som tur var följde Elise med mig när jag åkte ner med honom, det blev sent innan vi var hemma och det är skönt med sällskap. Han har flyttat till ett jättefint stall och tjejen som köpt honom är gullig och tycks gilla honom mycket. Jag tror det komemr bli bra, men visst är det tråkigt...
 
Frallan med sadel!
 
Taggen vid sitt nya stall och med sin nya ägare Sofie!
 
 

Första intryck!

ICA som vanligt på måndagar, på kvällen red jag först ut med Räkan en sväng innan det var dags att börja bekanta mig lite med mer Fräulein, eller Frallan som känns lite lättare till vardags, som ju kom i lördags men som mest har fått landat och gjort sig hemmastadd första dagarna. Det är ju ett tvåårigt sto som är rätt grön, allt är nytt för henne och jag ska lägga mycket jobb på hantering och arbetet på marken först. Hon har fin dressyrstam, e: Blue Hors Hotline- Welt Hit II, fin i kroppen och hon tycks röra sig bra. 
 
I dag började vi lite lätt med att jag satte fast henne i boxen och borstade och kratsade hovar. Sen gick vi en liten promenad, vi gick ner på vägen och runt gården, det hade börjat mörkna så det blev ingen längre tur men hon lyssnar bra för start och stopp. När vi var tillbaka så ville jag prova en sadel på henne för att se vad som passar. Att prova sadel på en tvååring är ju inte bara att slänga på en sadel utan vi började med att flukta på sadeln, Sen lade jag först på en padd på ryggen, när det var lugnt så hade vi padd och sadel och till slut lade jag bara på sadeln. I dag satte jag inte fast den och hade inget schabrak, det tar vi nästa gång men sadeln tycks passa bra i alla fall. Måste säga att jag fått ett väldigt positivt första intryck av Frallan. Hon verkar verkligen vara en jättetrevlig häst! Visserligen är hon är lite brydd på det mesta, men det är ju inte så konstigt då allt är nytt. Men hon fattar fort och tycks ha en bra inställning. Känns väldigt bra och det ska bli jätteroligt att jobba med henne. 
Första dagen i hagen!
 

Jäkla stubbe!

Hade en härlig söndagsmorgon i dimman i morse! Gick ut direkt, släppte ut hästar och mockade innan jag provade att arbeta tanten lite i töm. Har inte testat det innan, tanken var att jag kanske skulle komma åt henne lite mer från marken än vad jag gör från ryggen. Kan inte säga om det var så stor skillnad men det är ju så bra att få se lite hur hon jobbar. Precis som fån ryggen tog det en stund innan jag fick henne dit jag ville, men då blir hon fin. Vi jobbar vidare och det blir definitivt mer arbete i töm. Sen hade jag en lång frukost innan jag åkte på Ica.
 
Efter jobbet så¨red jag ut Taggen, vi galopperade lite på skogsvägarna, skönt nu när jägarna lämnat skogen för denna gång. Åkte sedan och hämtade en höbal, hästarna äter som sjutton och jag tycker inte jag gör något anant än kör balar just nu. Upp på byn och åt lite, tog med mig Marie hem så jag skulle få hjälp att rulla ut höbalen i hagen. Att rulla ut balen gick fint, sen skulle jag bara vända släpet vilket inte alls vara bara.. Kom lite för långt ut med bilen och körde fast, ordentligt! Vi kopplade av släpet, jag satt fortfarande fast. Vi försökte dra loss mig med Malries bil, jag satt fortfarande fast! Så det var bara att ringa efter värre hjälp, grannen kom med fyrhjulsdrift och fick loss mig men det lät int riktigt bra när bilen kom loss. Känslan blev inte bättre när jag klev ur och hittade bildelar på marken... Precis som jag misstänkte hade jag fastnat på en stubbe och den fastnade i underredet på bilen. Som det verkar är det bara plastgrejer som lossnat, men det kändes väldigt onödigt! Och i kväll kändes det utökade b-körkortet väldigt långt bort! Jag och Marie tröstade oss med lite äppelpaj sen!
 

Hästbyte!

Klev upp tidigt i morse för att stängsla klart den nya hagen till stona och sedan flytta över dom dit. Det blev väldigt en snabb frukost innan jag åkte och jobbade på Ica. Tänk att det allltid tar längre tid än man tror!
 
Efter jobbet kom Lillans ägare för att hämta hem henne. Med sig hade hon i stället en 2 åring som ska ridas in. Det är ett sto med dressyrstam, hon är efter Blue Hors Hotline-Welt Hit II, och av vad jag sett i hagen så verkar hon röra sig lovande. Hon heter Fräulein men kommer nog att kallas för Frallan... Tycker hon känns cool trots att det är ett nytt ställe och hon bara är två år, ska bli roligt att jobba med henne.
 
Lillans ägare är veterinär och specialutbildad på tänder så när hon ändå var här så kollade hon Szums tänder. Till min stora glädje såg han fin ut i munnen förutom en foderinpackning som hon åtgärdade. Känns skönt att han är kollad och okej! Sen åkte Lillan hem, kommer sakna hennes glada uppsyn i hagen och att bli mött i grinden varje gång jag kom ut i hagen. Nu önskar jag henne all lycka till i framtiden, det kommer bli en trevlig rid och tävlingshäst!
 
Senare på kvällen skrittade jag och Malin ut med Räkan och Oliven i en timma i mörkret. Tycker verkligen att det är skittrist med höstmörkret!
 
Fräulein i hagen i kväll!
 

Hoppande hundar!

Ica hela dagen, som alltid på fredagar. Hämtade en höbal på hemväg och sedan red jag och Elise ut med Lillan och Gandalf. Blev en spännande tur för Lillan med mycket att titta på. Vi red bland annat igenom en gård med hundar som skällde och hoppade i en hundgård och en tillhörande farbror på sin veranda. Trots att Lillan tyckte det var läskigt och helst ville krypa ur skinnet och springa därifrån, så gjorde hon inget utan höll sig nära Gandalf. På hemvägen blev hon jättetrött av alla intryck, detta är jättebra träning för henne! Red även ut med tanten, skrittade och travade på vägarna i mörkret. Det blir verkligen mörkt fort nu på kvällarna!
 
 

Nära ögat!

Härligt sommarväder i dag med men jag har mest suttit i bilen, 44 mil blev det! Trots allt en väldigt bra dag även om det började med förskräckelse...
 
Lastade räkan tidigt i morse för att åka mot Östersund och Överbyn för dräktighetskoll. Det var dimma och dålig sikt, trots detta kör en bil om mig i en kurva och med möte! Jag var helt säker på att vi skulle krocka och att jag skulle åka i diket. Kändes som vi var tre bilar i bredd men han hann förbi, jag bromsade så hela släpet gungade och sen skakade jag länge. Fy vad otäckt det var! Längesedan nu jag var så nära att krocka, idiot!
 
Räkan var i alla fall fortfarande dräktig så det var baa att lasta in igen. Stannade på Mc Donalds på hemvägen och åt frukost, lyxigt! Hemma igen så red jag i finvädret, red ut tanten och sen lite lätt dressyr på Taggen, innan det blev middag och sen lektioner. Styrde återigen bilen mot Östersundshållet, denna gång dock bara till Stugun. Finfina hästar och bra ridning gjorde att det var värt en resa till åt samma håll. Nu är jag slut som artist och ska sova så jag orkar med Ica i morgon!

Sensommarvärme!

Härligt väder med sol och värme, är helt underbart med sensommar när den är så här!
 
Veterinären kom ut på förmiddagen och besiktade Taggen inför en eventuell försäljning. Det gick bra och jag hann även börja stängsla en ny hage till stona medan jag väntade, kom inte så långt men med tanke på att jag inte hann något mer sedan i dag så känns det bra att jag hann börja i alla fall.
 
Tömkörde Szum, ville känna på honom efter gårdagens genomgång och tömkörning av grannen. Han var jättefin direkt i dag, men väldigt trött... Nu har jag planerat in lite vila för honom. Red sedan Lillan här hemma. Just nu är det lite begränsat att rida här hemma eftersom den kommande banan tar upp all plats där jag ridit förut, men vi jobbade lite med övergångar till och från trav och lite sidvärtsförflyttningar. Formen kommer korta sunder och då känns hon jättefin, tror det blir en bra häst och att rida några LB dressyrer på henne nästa år kan inte vara några problem.
 
Efter lite mat åkte jag och red Cadde. Longerade lite först eftersom det var ett tag sen han hade ryttare igen, med dagens värme så hade det inte behövts utan han blev rätt trött. Skrittade i alla fall och travade litegrann med viss hjälp med drivning från marken. Tror han snart kommer i gång igen! Hade även en hoppgrupp, och jag kan återigen konstatera att ekipagen utvecklas snabbt och att hästarna hoppar så jäkla bra! Kvällen gick åt till fika och surr hos grannarna. I morgon är det ingen sovmorgon, ska in och kolla Räkan igen så håll tummarna!
 
Trötta grabbar! Gandalf, Szum och Taggen!
 
 
Trött Tagg!
 
 
 
 

Älgjakt!

Det är älgjakt, vilket gör att livet på Brännan blir lite annorlunda. Skogen är full av jägare, hundar och skenande älgar, och thailänska bärplockare. Dessutom kör jägarna bil, mycket bil. Dom åker fram och tillbaka, i varsin bil, och dessutopm verkar de ha väldigt bråttom, hela tiden! Jag tycker det är bra med älgjakt och att bygden livas upp, men lite hänsyn kan de väl visa? Men det blir bättre senare i höst, då är det bar lokala jägare kvar och då är det sällan problem.
 
Jag började med att tömköra Lillan, planen var att jobba med formen -att få henne jobba med lägre nacke och längre hals, men hon var lite för spänd och okoncentrerad i dag. På slutet hade hon slappnat av och då kom den lägre formen lagom tills hon blev trött... Även Szum tömkördes, fick lite hjälp med honom, av grannen, och jäklar vilken fin häst jag har!!! Och nu blev han ännu dyrare!
 
Fick hem en omgång hösilagebalar på dagen, red ut Taggen och åkte och hämtade en höbal under eftermiddagen. Sen lastade jag och Elise in Tanten och Gandalf i släpet och åkte till Ammer på hoppträning. Markarbetet och uppvärmningen kändes som en katastrof men hoppningen gick fint och tanten levererade samma kanonkänsla på hinder som alltid! Nu ska vi trimma dressyr så vi kan rida fram utan att jag behöver känna mig som en nybörjare, dags att hitta knapparna i dressyren med!
 
 

ICA dag!

Heldag på Ica, många älgjägare i farten i dag, sen på kvällen red jag ut Taggen en sväng. Red en av hans favoritstigar och han kunde inte låta bli att busa lite! I morgon hoppas jag på att få mycket gjort, finns ju en hel del kvar på att göra listan...

Sommaren 2013

Dags att summera sommaren 2013. Den har verkligen gått fort, häsrligt väder, mycket ridning, hästar och läger, precis som det ska vara. Här kommer lite bilder från sommaren:
 
Sommarhästar!

I början av sommaren åkte först Cadde hem och sedan flyttade Skramlet, eller Peppe som han kallas officiellt till sitt nya hem. Det blev tomt när han flyttade då han var väldigt charmig och tog mycket plats, samtidigt som han varit här länge och i två omgångar.
 
Skramlet!
 
Sen kom Actrice, eller tanten som hon kallas här. Inte alla som lånar en 21 årig häst för att rida och tävla, men oj så bra det blev. En riktig fullträff i matchning och resultatet kom i augusti på vår andra tävling som slutade med vinst! 
 
Under sommaren har även Lillan varit här, en 3 åring efter JJ Rayban, på i gångsättning och vidareutbildning.
 
 
Betes sommar!
 
Hästarna har så klart haft en skön sommar med gräs och bete. I år har vi haft dom på Reva och det var ett riktigt himmelrike för hästarna!
 
Taggen och Szum på bete nere hos grannen!
 
Betessläpp på Reva!
 
Nöjd Oliv!
 
Ridlägersommar!
 
I sommar har jag haft 9 ridlägerdagar fördelat på 4 läger, det har varit träningsläger för unga vuxna, tantläger, ungdomsläger och barnläger. De flesta hos Nylands Hästsportlag men även i Bäckaskog hos Angela. Dessutom avslutade jag lägersommaren med att åka på läger själv med Szum hos Sara i Nälden!
 
Elin, Elise och Malin på träningsläger!
 
Ungdomarna är laddade inför avslutningstävlingen!
 
Tömkörning av shettis!
 
Szum i Nälden!
 
Sommartävlingar!
 
Några tävlingar har det också blivit!
Taggen framhoppning i Kramfors i början av juni!
 
Taggen och jag i Östersund i slutet av juli
 
Tagg och Oliv i Matfors strax före midsommar!
 
 
Dessutom har sommaren ägnats åt lektioner, mer ridning, jobb på Ica och några slappa dagar. Fast kanske inte så många... Nu är det bara att längta till nästa sommar!
 
Tömkörning av Szum, Nyalnds Hästsportlag i juli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Living the dream!

Tittat i genom gamla kollegieblock sedan högstadiet och gymnasiet, och kan konstatera att de företagsdrömmar och ideer som jag hade då i stort sett är samma som jag i dag har i mitt företag! Jag hittade långa listor med prisförslag på inridning, bete, helgkurser och liknande,  jätteroligt att hitta! Även om det ännu fattas lite innan drömmen är verkligehet fullt ut, och jag kan driva det på heltid, så är jag en god bit på väg! 
 
Bakgrunden till iden att åka hem till kunderan för lektioner fick jag redan som 15 åring. Då hade jag en ponny med diverse problem som jag ville ha hjälp med och ville träna på men som var hopplös att lasta. Med en icke hästkunnig pappa var det inte så lätt att lösa och jag önskade verkligen en ridlärare som kunde komma hem till mig! I dag erbjuder jag den tjänsten, och många andra för att underlätta hästlivet för dom som har lite problem med sin häst och kanske inte har hästkunniga föräldrar eller annan hjälp.
 
 

Matfors!

Jäklar vad det har regnat i natt! Och i morse! Trodde jag skulle hinna flyta bort innan jag fått på täcken, och bytt täcken, gjort i ordning tanten och kommit i väg. Som tur var så avtog regnet ju närmare Sundsvall jag kom och i Matfors regnade det inte alls. Men dom hade fått desto mer igår och i natt, det var blött överallt men förutom några pölar så var tävlingsbanan bra. Tyvärr var det många strykningar, men det hade man ju kunnat räkna ut...
 
Jag åkte ensam med tant och det fungeade bra. Hon var laddad redan hemifrån och inte blev det mindre på plats. i 90 klassen var vi felfria och hade ne bra känsla, förutom trean som var en oxer där jag hade tänkt mig ett galoppsprång till men tanten hade egna planer och tag av stort. Bara att inse att det inte är jag som bestämmer alla gånger, man kan ju säga att vi har en form av delat ledarskap!
 
I 1 meter kändes det också riktigt bra. Tycker jag börjar hitta känslan och knapparna nu, förat tävlingen kändes det okontrollerat, flaxigt och bara på hennes villkor, nu känns det som vi gör det här tillsammans! Fyran var en kombination som låg på en böjd linje med relaterat avstånd från en oxer. När jag gick banan så reagerade jag på att vägen inte var helt enkel, dessutom lite kort i kombinationen, i alla fall om man har storhoppad häst. Vi fick ett jättefint språng på oxern, trots att hon hade laddat på fel hinder först, och kom ut bra på vägen som jag hade tänkt, men mellan hindren blev jag lite osäker hur jag skulle rida mot kombinationen. Jag ville ju inte driva för mycket och få ett stort språng in, då skulle det ju bli trångt, så jag blev passiv och velig, det kände tant och vi fick ett stopp. tog om och då klarade hon det galant trots att det blev väldigt kort för henne, sen fick vi en liten rivning också på en oxer där det gick lite fort. Men jag är trots dessa missar jättenöjd då jag hade en så bra känsla!
 
Jag hann precis hem för att se de sista ekipagen på banhoppningen från Fälttävlans EM, grattis Sverige till ytterligare en lagmedalj!  Efter att ha mockat och packat ur bilen så skrittade jag Szum lite i skogen här hemma, det hade vid det här laget återigen börjat regna men som tur var bara duggregn. För Szum, och mig, är en skritttur i skogen hemma lika jobbig som en travuteritt, mycket backar, stockar att kliva över, slalom runt träd och genom sly. jag var trött när jag kom hem för jag fick be han vänta hela hemvägen. Inte alltför lämligt att ha bråttom hem när det är brant nerförsbacke och man inte har koll på sina bakben, men det kanske var därför han hade så brått... En sväng på byn föra tt äta pizza och dricka kaffe, det var jag nog värd, och sen lite mer pyssel ute innan mökret kom. I morgon Ica igen!
 
Finaste tant i dag!
 

RSS 2.0