Sista augusti!

Är så trött efter en intensiv dag, och i morgon väntar inventering på Ica så lär inte vara mindre trött då!
 
Började med att åka ner till första betet och tog Chokladen i töm. Sen körde jag hem först Szum och sen Bea och Lemonaden från betet. Det gick bra att lasta och köra hem hästarna ensam men när jag skulle släppa in Bea och Lemonaden hos Szum blev det stök. Szum smet ut, och när jag fångat in honom och skulle släppa honom i hagen igen så drog han i väg med grimman runt halsen, de blev så uppspelta av att träffa varandra igen efter att ha varit i från varann i en dryg halvtimme!
 
Jag jobbade sen Zippin i töm, eftersom hon var rätt uppspelt av att hästarna kom hem så var jag inte så sugen på att rida, och efter det kom Ratinas familj och hämtade hem henne! Sen var det bara att börja stängsla nästa hage, men det blir nog årets sista beteshage!
 
Jag gjorde laxbitar i ugn med smaksatt creme fraiche och fetaost på till middag, det blev jättegott, innan jag åkte och hade ett gäng lektioner. Kvällens yngsta ryttare var bara 6 år och kvällens yngsta häst 4 år, medan den äldsta hästen var 26 år (passande nog hörde den äldsta hästen ihop med den yngsta ryttaren), så verkligen en salig blandning och stor spännvidd, som vanligt! På hemvägen lämnade jag bilen på verkstaden och Nisse kom och hämtade mig där. Nu ska jag försöka sova bort huvudvärken och så väntar en lång dag på jobbet i morgon!
 
När jag skulle köra hem hästarna låg Lemonaden och vilade.
 
Lite mer fart på dom i ny hage! 
 

Måndag!

Ny vecka, och det känns som att det kommer bli en intensiv vecka!
 
I morse tog jag Clarinett i töm innan jobbet. Efter jobbet så gjorde jag soppa lite snabbt till middag och sedan red jag Ratina på banan. Efter att hon var klar så fick jag hjälpav Linda och vår gemensamma vän Sanna att kolla Wasabis hov. Hon har varit lite mystiskt halt på ett framben, det som hon har skon kvar på, och i kväll undersökte jag lite noggrannare och gjorde rent riktigt. Jag misstänker att hon har typ ett "blåmärke" på stråken då det finns ett märke på den, men inget annat som verkar misstänkt. Så fort jag kratsat ur hoven och hon står på hårt underlag är hon ohalt, men ut i gräset igen så haltar hon. Ligger lågt ett tag till.
 
En isglass till kvällsfika och nu försöka ladda om för en fullpackad dag i morgon!
 
Clarinett i morse, så fin! 

Sommar igen!

Sommaren kom tillbaka och även fast jag mest jobbade igår då kändes det bra!
 
Innan jobbet så longerade jag Zippin, hon är lite orolig och skrikig efter de andra hästarna nu. Får se om det blir annorlunda i veckan när det ska bytas lite hästar på gården. Sedan red jag ut med Ratina, känns som att hon är redo att åka hem nu.
 
I väg till jobbet, och efter jobbet direkt i väg på lektioner och tömkörde en ponny. När jag kom hem så nattade jag hästarna och gjorde varma mackor och sen var det bara att sova!
 
Från turen med Ratina! 

Hästflytt!

Det börjar närma sig höst och slut på betessäsongen, i dag har jag flyttat stona till nytt bete och lite närmare hem!
 
I morse tog jag Zippin i töm, hon var spänd, lite orolig och ofokuserad, i alla fall på mig! I stället var fokuset på de andra hästarna i hagen. Efter jobbet gjorde jag snann middag och sedan var det dags att flytta hästar! Jag red först bort Clarinett och med Chokladen som handhäst, Nisse kom och skjutsade tillbaka mig och sen ledde jag Grå, Dajmen och Wasabi. Det är bara 1.5 km så egentligen inte så långt att gå, men med tre hästar som har olika viljor kan det vara jobbigt, men det gick faktiskt rätt bra! Fick lite oväntad hjälp när jag kom fram till betet då Paula råkade komma samtidigt, och det var bra för precis då trasslade Wasabi in Dajmen i sin lina...
 
När hästarna var på plats så återställde jag deras gamla hage innan jag gjorde kväll. Fick så gräsligt ont i magen, och även om det har släppt lite så är det inte bra så jag ska försöka sova bort det!
 
Nisses katter Holger och Gottfrid!
 
Ridning till betet med Clarinett och Chokladen!
 
 

Kursdag!

Redan i början av sommaren kom det upp en kurs som jag gärna velat gå, men den var för hästmassörer och veterinärer och blev dessutom snabbt full. Men i veckan fick jag förfrågan om jag ville vara med, det hade blivit en avbokning och när det dessutom gick att få ledigt från jobbet så passade jag på att vara med!
 
Så jag fixade hästarna tidigt på morgonen och sedan åkte jag och Nisse in till Östersund, han skulle också passande nog in i dag men för att hjälpa till på seminstationen med att köra hem hästar från betet. Kursen hölls av en otroligt duktig typ kiropraktor och massör, väldigt välutbildad och erfaren. Vi tittade på fyra hästar, såg de först i rörelse och sedan när de gicks igenom och behandlades. Självklart lite olika problem på hästarna, men det vi bland annat fördjupade oss i var SI-leder, låsningar i käken, problem med kastarationsärr, att lossa bogar och hur tex nacke-käke-underhals och framben hänger ihop. Ni hör ju själva vad intressant, men svårt, det låter!
 
Vi stannade och åt på hemvägen, och sen på kvällen red jag ut med Ratina. Ny väg som vi inte ridit eller tömkört innan, och lite fundersam är hon ju men hon knatar på när jag ber henne och stannar inte fast hästarna hemma skriker efter henne. Jag tycker att hon gör det bra, hon är ju faktiskt bara riden några veckor!
 
Nu ladda för jobbhelg, känns som att det är längesen nu!
 
Josefin jobbar med en häst! 
 
Många förklaringar blev det! 
 
Utsikt från kvällens tur! 
 
Innan avsittning! Tror att det här ska bli min nya nich, att rida in nordsvenskar! Så himla trevlig häst! 
 
 
 

Fortfarande skitväder!

Fortfarande skitväder... Blåste rejält i morse, det lugnade sig men det har duggregnat hela dagen, duggregn är ju inte så farligt men nu är allt redan genomblöt! Hästarma, alla kläder, alla hästarnas grejer, hagarna, ridvägarna... Jag hoppas verkligen att det blir bättre väder i helgen!
 
Började i alla fall nere hos stona och jobbade Chokladen och Grå i töm, red ut Clarinett en sväng på grusvägen eftersom det är blött och lera överallt annars. Fortsatte på gården med att rida Zippin, hade lite bom övningar framme som hon fick jobba med, och avslutade med att jobba Ratina i töm. Hon fick trava bommar, testade någon galoppfattning och så fick hon träna på att trava på lite mindre volt, och därmed i lite kortare trav, vilket inte är helt lätt när man är en stor nordsvensk.
 
Till middag gjorde jag köttfärssås och färsk pasta till, och sen i väg på ett par lektioner. Det blir mörkt så tidigt på kvällen nu så jag hann bara kolla hästarna så var det mörkt, lite fika, dusch och nu sova. Tidig morgon och spännande dag i morgon!
 
Chokladen i töm! Så fin i kroppen nu!
 
Och Ratina i töm! 

Skitväder!

Vilket skitväder! Regn och blåst, 7 grader ute och jag undrar vart sommaren tog vägen?
 
På förmiddagen så tog jag bara Zippin i töm och nere på betet longerade jag Wasabi och satte på täcke. Sedan åkte jag och Nisse till Östersund och hämtade hem hans sto som varit på betäckning, tyvärr utan att bli dräktig. På vägen dit stannade vi på Hööks och jag köpte back on tracks handledsstöd som jag ska testa, först på handen som jag bröt men jag har ju även problem med den andra handleden så förhoppningsvis får jag mycket nytta av den.
 
På kvällen när vi kom hem så åkte Nisse och hämtade nykläckta kycklingar medan jag nattade mina hästar, det innebar även i kväll en massa byten av täcken och fick även i kväll åka en extra gång och hämta täcken. Men nu är alla mina egna hästar täckande och det känns bra!
 
Stona gömde sig bakom en gran på förmiddagen! 

Höst i augusti!

Gårdagen var helt okej vad det gäller väder men nästan frost och minusgrader på natten så nog är det en kall augusti och det känns som höst! Ifjol var augusti varm och somrig!
 
Jag började nere hos flickorna på betet och red lite dressyr på gräsvolten med Grå och Chokladen. Grå hade redan i helgen tappat en sko, och efter ett par varv i trav igår höll vi på störta och när jag efter vände mig om så satt den andra skon fast i spåret. Skor är inte våran grej! Hon var spänd i kroppen innan jag red och stod emot lite i början så jobbet blev bara att hitta avspänning och swing i kroppen, hon blev fin men vi gjorde inget mer avancerat jobb. Chokladen fick jobba lite med att flytta sidvärts och fattningar för att få in bakbenen lite mer under kroppen.
 
Sen åkte jag upp till grannbyn och tömkörde Juliette som stod här förut, tillbaka igen hann jag tvätta två täcken innan jag fick besök. Det var Ratinas matte som kom och tittade när jag red och provade att rida henne själv. Gick såklart bra så nu är det snart dags att åka hem!
 
Gjorde pizza till mat, det hade börjat regna ute men jag och Linda red ändå en sväng med Clarinett och Bea. Trav på grusvägen som var blöt av regnet men jag och Linda var ännu blötare! Sen lite stök med täcken som skulle på och bytas, det är nu man upptäcker vilka täcken som håller tätt och vilka som ska åka i soptunnan! I dag regnar det också, och blåser, så det är verkligen höstväder!
 
Titta nog på bilden så ser ni skon!
 
Chokladen var inte jättesugen att rida igår! 

Tillbaka i verkligheten!

Så var jag tillbaka på jobbet igen, känns rätt tungt just i dag men det blir nog bättre!
 
I morse longerade jag en pigg Zippin, som fick göra av med lite energi över små hinder, innan jobbet. Sen Ica där vi var kort om folk på eftermiddagen, det gick ändå bra då det var rätt lugnt. Gått rätt bra med armen också trots att jag känner att det blir hårdare än hemma.
 
Efter jobbet stekte jag hamburgare och sen till stallet. Red Ratina och försökte jobba med uppsittningarna, såklart har de börjat strula när ägaren kommer i morgon och ska titta och prova. Eller så är det därför, att hon känner att jag är lite stressad över att hon inte står still. Tredje uppsittningen i dag stod hon som ett ljus i alla fall, och hon är så trevlig att rida sen! 
 
Nu ska jag försöka varva ner och sova, tur att jag har mjukstart och är ledig i morgon! 
 
Szum i hagen i morse, så fint med dimman bakom! 
 
 

Wångenhelgen!

Då var årets sommarpremiering på Wången över. Denna helg är alltid intensiv och galen, så även i år fast vi inte hade några hästar att visa!

Det började redan på lördag morgon, jag var uppe tidigt och knoppade Clarinett bland alla knott och sen i väg på dressyrtävling. Hon var lite spänd på framridningen, eller egentligen allra mest på väg till och från framridningen, men när hon var fokuserad så kändes det bra. Själva programmet gick inte jättebra men inte katastrof, och det känns som att det oftast varit katastrof när vi ridit program tidigare år, inget fokus eller kontakt inne på banan, och från början inte på framridningen heller. Nu landade vi på 596%, precis under den magiska 60% gränsen, och egentligen bara 2% från placering. Vi hade en del små missar som att hon skuggade för domarbordet en gång, inte stod stilla i första halten och hoppade till när jag slog stigbygeln i väggen, men mest poäng förlorade vi när jag valda att gena i galoppen när jag kände att Jag höll på att tappa den. Men allt det där kommer bli bättre med träning och mer tävlingsrutin.

Sen hem direkt och fixade hästarna inför helgen, väntade in att Nisse skulle bli klar och letade reda på Gottfrid som Holger hade tagit med ut på äventyr, innan vi åkte till Wången. Kvällen gick åt till att prata med folk, titta på hästar och prata med ännu mer folk! I morse var det tidig start, jag skulle filma körproven och vi var igång vid 8.00. Det var sjukt kallt, blåste isvindarna och jag hade dubbla byxor, två tröjor, jacka och väst, och frös så jag skakade! Förutom att filma så hjälpte jag Nisse vid mätningen och tittade på visningen.

När det var klart så chippade Nisse två föl innan vi åkte hem, vi åt på vägen och handlade. Väl hemma åkte jag direkt till mina hästar och nattade dom, och det hade redan börjat mörkna. Träffade Linda och en jobbkompis så de kom in på kaffe så vi fick varva ner den här helgen. Nu är min semester slut och i morgon väntar Ica igen! 

 Något skeptisk Clarinett på tävling!
 
Gottfrid hemma igen!
 
Morgon utsikt från Wången!
 
Körprov! 

Förberedelser!

En anledning till att jag inte tävlar så ofta är att jag håller på med allt annat så packning och fix av häst är alltid jättesent och i panik i mörkret! Lite så även i dag! Runt klockan 23 var grejerna packade och jag satt i soffan...
 
Mycket att göra i dag, började med att åka upp på byn och tanka bilen. Ner till betet och bygger ut den ena hagen, men öppnar inte det förrän i morgon, inser dock då att det gått en säkring och inte är ström på hagen. Ändå tur att jag upptäckte det!
 
Upp på gården, red Zippin och red ut Ratina. Första riktiga uteritten för henne, vi hade ju förberett oss genom att tömköra samma tur i onsdags trots det tyckte hon att det var spännande, men hon har ju inte varit ute så det är ju inte så konstigt det. Bra gick det i alla fall! Sen kom två syskon och red en hopplektion tillsammans innan jag drog vidare för mat och lite paus.
 
Kvällspasset började med att jag och Linda red ut med Clarinett och Bea, lite lätt trav uppför backarna fick bli lämplig uppladdning för Clarinett inför i morgon. Tvättade av henne lite och putsade av sadel och träns efter. Sedan red jag gästhästarna igen, ponnyn som jag fick kämpa med igår tog jag först i töm innan jag red i dag och hon var så mycket finare och mjukare i dag!
 
Här någonstans var det redan mörkt när Nisse kom och hjälpte mig att byta säkringen, genom att klättra in i ett förråd. Sen packade jag, gjorde höpåsar för helgen och även förberett frukost för i morgon. Blir en spännande helg med först dressyrtävling och sen Wångenhelgen med premiering, och som alltid denna helg så är det krångel med bilar. Tror att det är är fjärde året någon av våra bilar inte fungerar den här helgen!
 
Vem drömmer inte om att sitta bakom ett par nordsvensköron i skogen? 

Träningsdag!

Inte utan att det känns som häst! Regn, blåst och jackan på! I fjol var det varmt i augusti, förhoppningsvis hinner vi få några fina dagar till i år med!
 
Igår åkte jag och Clarinett i väg för dressyrträning. En ny tränare, i det ridhus vi ska tävla i på lördag. Jag är nöjd med träningen men hoppas att det inte blev för hårt få vi jobbade mycket med Clarinetts svagheter, hon fick jobba med att vinkla bakbenen och sätta under sig.
 
När vi kom hem gjorde jag mat och när vi ätit gjorde jag ett ryck med hästarna. Red gästhästarna först, ponnyn har jag ridit förut men igår fick jag verkligen kämpa med henne för att hitta fokus och få henne att släppa. Halvblodet gick bättre, fick jobba med att komma genom kroppen. Sedan kom Linda och vi red ut Bea och Chokladen i skogen. En stig som bjuder på utmaning i vanliga fall med träd att kliva över och grenar att gå under, men som nu hade ytterligare utmaningar då det var mycket vattenpölar och bitvis låg stigen under vatten.
 
Avslutade med att jobba Zippin i töm och sen klämda mackor till kvällsfika. I dag har jag massor att göra så bäst att sätta fart!
 
Skulle kunna vara Clarinetts hals men är hennes bror!
 
Zippin på banan! 

Syndafloden!

Nog har det regnat! Men som tur är inte lika mycket här som i Gävle! De fick 1-1.5 månads regn på några timmar! 
 
Jag kollade hästarna på morgonen och de var ju såklart precis som vanligt trots vädret. Fick byta Beas täcke, för det var blött, det var vattenpölar i hagarna och Baloo gick in igen efter en timme ute men annars som vanligt. Efter ett par lugna timmar hemma med lite städning och sen lunch, färsk pasta och sås av resterna av fläskytterfilen vi åt i måndags, paprika, bacon och creme fraiche, blev gott.
 
På eftermiddagen var det uppehåll och till och med lite sol. Jag red Clarinett en sväng och tömkörde ut Ratina, vi körde på vägen och en skogsväg som jag tänkt rida sen. Tycker att hon gör det bra när kompisarna står och skriker hemma.
 
Sen på kvällen följde jag med Nisse och tittade på gamla jordbruksredskap för häst som skulle säljas. När hästarna var nattade sen gjorde jag ägg och räkmackor till kvällsfika! Nu ösregnar det igen ute och jag hoppas på bättre väder i morgon!
 
Chokladen vägrade kliva upp när jag skulle ta av henne täcket, och det var väl lika bra med tanke på att det regnar igen!
 
På tur med Ratina, just då sol och blå himmel! 

Regn!

Det regnar galet mycket i Sverige i dag, men gårdagen var ändå bättre än väntat!
 
Jag hade ju planerat en lugnare dag eftersom det skulle regna. På förmiddagen plockade jag lite med en hage, tog Szum i töm och red Zippin på banan. Szum var riktigt jobbig och ofokuserad, han tycker nog att hans matte har förSzumat honom!
 
Jag och Nisse åkte på Hammarn en sväng, köpte foder, åt och handlade på Ica. Sen tog jag tag i bokföringen, gjorde klart den och momsrapporten! Efter det kunde jag göra nästa ryck i stallet, nu med lite mer regn, och tog Grå och Chokladen i töm. Till kvällsfika blev det vitlöksbaguetter och skagenröra från charken på Ica.
 
Nu regnar det och blåser det ganska mycket. Jag har lite dåligt samvete för att bara några av hästarna har täcke, men vet ju att de klarar sig och att alla hagar har bra skydd av träd. Men för matte hade det känts bättre om de var täckande, eller stod i lösdrifterna, men ska ta och åka rundan och kolla till alla!
 
Szum på förmiddagen, ni ser ju hur ofokuserad han var!
 
Och Chokladen sen på kvällen!
 
Stona laddar för ovädret! Igår morse låg alla ner, undrar vem som vaktar? 

Nu kommer regnet!

Nu kommer regnet! Det har ju kommit skurar till och från sista dagarna men nu väntar stora mängder i två dagar!
 
När jag kom igång igår efter våran morgonutryckning så började jag med Wasabi. Longerade och repeterade uppsittning, skrittade lite på henne men red inte direkt, men det är ju dags för det! Sedan tog jag de två hästarna som är här denna vecka, det är elever till mig som har dom och jag har tömkört de tidigare så det kändes som lämpligt jobb för dom. Båda två fick jobba i töm men med formen, att få lite lägre form och sving i ryggen.
 
Sen var det Ratinas tur, men det började komma regndroppar när jag satte på grimman så ångrade mig, och tur var bl det för sen öppnade dig himlen totalt! Gjorde middag i stället, när jag kom tillbaka till stallet så regnade det till och från men inte lika hårt i alla fall. Red Ratina på banan, testade lite sidförande Skänkel i skritt och i trav jobbade vi med styrningen över bommar och runt vattenpölar.
 
Linda kom när jag red och vi åkte sen ber till betet och red ut med Bea och Clarinett. En dryg timmes tur i regnet med klättring och trav i backarna, jag insåg att jag villhöver en ridregnkjol, synd att jag inte fyller år snart! Sist ut Chokladen som fick gå i lina när hennes mattes energi hade regnat bort! Avslutade kvällen med bokföring...
 
En av gästhästarna jobbar i töm!
 
Det är Clarinetts bror, de har samma mamma, visst är de rött lika varandra?
 
Ponnyn från samma familj 
 
Utsikten från kvällens tur, dimman börjar lägga sig
 

Funktionär dag!

Visserligen fortfarande semester, men det verkar svårt att få till någon sovmorgon!
 
Igår hade jag tagit på mig att vara funktionär på ridhäst och unghästtestet, så jag som hade varit på 20 års fest kvällen innan var uppe vid 6 och sen på plats i Timrå strax efter 8.00. Men trots att det var tidigt och att det inte var jättemånga deltagare så var det väldigt roligt och trevligt att vara funktionär. Fick se fina unghästar och det är så intressant att se dom och sen höra domarens kommentarer.
 
Vi var klara redan strax efter lunchtid så hann hem i bra tid, handlade, gjorde mat och åt innan Prickens ägare kom och hämtade hem honom. Hon ska fortsätta jobba med honom hemma och jag tror att det blir jättebra, det har släppt mycket med honom på slutet men han behöver mycket tid. Sen jobbade jag Zippin i töm innan jag och Linda träffades nere på betet, och red ut med Grå och Bea. En lugn tur uppför backarna, och vi klarade oss bra från vädret som var lynnigt och växlade hastigt mellan regn och sol mest hela dagen.
 
Jag hann med lite bokföring och fakturering också, även om jag var trött på slutet. Inte blev det någon sovmorgon i dag heller då telefonen ringde i morse och det var ett mindre kaos i en hästhagen hos några vänner. En hingst på rymmen som ställt till med en massa stök så vi åkte direkt dit och hjälpte till att få ordning. Nu har vi hunnit landat med kaffe och frukost så det är dags att börja jobba hästar, ska försöka hinna så många som möjligt i dag för det ska vara skitväder i två dagar sen!
 
Innan avsittning från Grå! 

Klubbtävling!

Omväxlande väder igår, vaknade på natten av störtregn och åska, sen växlade ddrt mellan sol och värme, och duggregn och spöregn!
 
På morgonen när jag skulle fläta Clarinett hade det precis slutat regna men i stället var det galet mycket knott!! De kröp i hela Clarinetts päls och på mig. Vi fick till några knoppar och åkte på klubbtävling, en liten tävling på det stallet jag brukar ha lektioner och läger på. Jag och Clarinett var inte så förberedda, vi hade inte tränat programmet och jag hade inte ridit med de nya skorna men vi såg det som träning.
 
Clarinett kändes bra på framridningen, blev lite för lång väntan innan start och även om jag tyckte att hon dog av lite på banan och kändes lite matt på slutet så gick programmet bra! Det finns såklart mycket att förbättra, speciellt i galoppen men det var inget tjafs och jag kunde i alla fall rida galoppen utan avbrott. Så absolut nöjd! Procenten landade på drygt 64%, säkert lite snälla procent då det var klubbtävling, och eftersom jag var ensam i klassen så vann jag. Fick fina priser, nämligen presentkort på massage!
 
Hemma igen så red jag Ratina, eftersom hon var otålig att sitta upp på dagen innan var fokus på uppsittning och jag satt upp fyra gånger innan jag var nöjd. Sen red vi runt på gården och ner till vägen på olika ställen, ville kolla om hon gick i väg själv vilket hon gjorde utan problem trots att kompisarna skrek efter henne. När hon var klar kom Prickens ägare och hälsade på, och tittade när jag red, och givetvis kom regnet tillbaka precis då!
 
Hem och torka och äta, fiskpinnar var vad som fanns i frysen. Sen kom ett lass hö, fick ett sms på dagen om jag ville köpa ett lass och leverans samma dag är ju rätt bra! Nu blir det enklare för mig! Sen nattning av hästarna, dusch och i väg och fira en nybliven 20 åring. Eftersom jag skulle upp i dag drog jag lagom till att festen började på riktigt!
 
Clarinett knoppas bland alla knott!
 
På tävlingen!
 
Framridningen
 
Lätt att vinna när man är ensam i klassen! Foto: Madelene Strömqvist 
 
Holger och kattungen börjar bli kompisar, eller i alla fall kan äta ihop! 
 

Fredag den 13:e!

Fredag den 13e känns inte som rätt dag att planera in något... Som tur var gick det ändå rätt bra!
 
Jag och Linda hade hovslagartid på morgonen, så vi började med att köra upp fyra hästar till Nisses stall. Först Bea och Wasabi, när vi nästan kört halva vägen så hör vi ett brak i transporten och då har Wasabi kastat sig. Jag åker då i transporten resten av vägen, Linda körde väldigt långsamt och det kändes jättelångt fast det bara var lite drygt 3 km. Men Wasabi stod lugnt så jag tror att det bara var något tillfälligt som hände. Sen körde vi även upp Grå och Clarinett. Planen från början var att Chokladen skulle skos men jag fick inte tag i två doser Domosedan och hon har dessutom trampat sönder hoven så pass att jag tror att det är svårt att sko.
 
I stället fick Grå skor fram igen efter att ha varit utan något år. Hon stod jättebra, till skillnad från första gångerna vi skoddes henne, och hennes sneda framfötter har blivit så mycket bättre när hon varit barfota och jag försökt hålla efter. Så det kändes som utveckling på alla håll! Clarinett fick flappskor, så nu hoppas jag att hon håller reda på dom, Bea skoddes så Linda ska kunna sätta igång henne riktigt och till sist skoddes Wasabi fram igen, även denna gång med Domosedan.
 
När hästarna var tillbaka i hagarna så hann jag kasta i mig en halv tallrik rester innan jag åkte och tog emot två hästar som ska stå här en vecka på bete medan ägarna är på semester. Sen tvättade jag ett gäng täcken i väntan på att Zippins ägare skulle komma, när de kom så blev det ganska mycket surr och tiden rann i väg. Till slut var jag tvungen att rida Ratina, som fick trava bommar på banan, och sen skynda mig hem så jag fick i mig någon mat.
 
Stekte två hamburgare, humöret var verkligen i botten och energin borta. Det blev lite bättre med mat men sen var det bara att åka igen och göra kvällsrycket med hästarna, är lite för mycket jobb med hästarna nu och det tar massor av tid. Jag hinner ju inte med mina egna hästar alls, och det känns som att jag lägger mer tid på att fodra (och vattna) än rida. Och då är det ändå semester... Men egentligen ska ju alla hästar gå på bete den här tiden, men nu är det ändå några som ska fodras och det tar mer tid än man tror. Fast mest är jag nog bara lite trött och less just nu, det kommer bli bättre!
 
Bea i transporten till skoning.
 
Wasabi i transporten, här lugn och fin
 
Grås vänsterhov efter skoning, den ser helt rak ut nu!
 
Hästarna som kom igår för en vecka bete! 

Torsdag!

Äntligen en dag utan åska, dock varmt så jag var lite orolig att det skulle bli igår med!
 
Började nere på betet med att rida lite dressyr på Clarinett, och sedan tömkörde jag Wasabi. Det är första tömjobbet för henne efter sommarvilan men hon är ju mycket tömkörd innan. Dock var hon inte riktigt nöjd, hon gick och drog i tömmarna och ville inte gå fram. Vi fick en diskussion, och hon kastade sig i väg och tippade baklänges omkull! Upp igen trasslade loss henne och försökte igen, exakt samma resultat, hon kastade sig i väg och tippade runt! Den här gången backade jag tillbaka, longerade något varv och sen på med tömmarna, och då gick det bra. Jag tror att det bara var lite test från hennes sida, som gick lite överstyr, men jag ska hålla koll så det inte är stök i munnen.
 
Sen upp på gården, red Pricken, och sen kom två elever och red. En av dom tränade på dressyrprogram och den andra hoppade för första gången, kanske nästa Peder Fredriksson? Efter det gjorde jag pastagratäng med rester av den grillade kycklingen vi åt dagen innan och sen tillbaka på gården igen!
 
Red Zippin lite lätt och sedan kom det ett gäng för foderkurs. Tyckte innan att det var en bra idé att rida precis innan, men jag blev ju genomsvettig i värmen även om vi red lugnt, så kanske inte helt genomtänkt. Kursen gick bra, tror jag, men jag var helt slut efter!
 
Bea i hagen igår morse, hon stod helt lugnt och vilade...
 
För att sen lägga sig och rulla, och ställa sig att beta. Som om hon visste att jag fotade.
 
Clarinett parkerade under ett träd när vi ridit klart och tyckte att hennes matte skulle kliva av!
 
Wasabi efter vi hade diskuterat. Här ser hon ju samarbetsvillig ut!
 
Så fin! Men det är mycket häst emellanåt! 

Gips av!

Så var då gipset borta, måste säga att de här veckorna gått fort och att det gått oväntat bra!
 
Igår började jag med att rida Zippin, bara ett lätt joggpass på banan men det var ju några veckor sedan jag satt på henne senast. Sen var det bara att byta till den civila dressen och åka till Sollefteå och sjukhuset för att ta av gipset. Jag var hos en arbetsterapeut som kontrollerade rörligheten och gav mig övningar att göra. Hon tyckte att jag hade ovanligt bra rörlighet, och berättade att jag nu kunde börja använda handen till att tex. hålla bestick eller dricksglas. Jag berättade inte hur mycket jag använt handen men fick i alla fall lite riktlinjer för hur jag kan belasta den, jag har fått väldigt lite av det tidigare (bara att du ska röra den mycket, belasta kan du ändå inte med gips, eller att använd den men belasta inte) så det är i alla fall bra. Tydligen är det fortfarande 8 veckor till den kan belastas fullt ut.
 
Sen handlade jag lite och bytte om på en parkering för att sedan ha några lektioner innan jag åkte hem. Sista lektionen fick vi ställa in pga åska, och på hemvägen haglade det så mycket att vägen var moddig! Hemma igen åt vi och jag bokförde lite i väntan på att åskan skulle ge sig.
 
På kvällen träffades jag, Linda och ytterligare en tjej och vi skrittade ut en sväng med Clarinett, Szum och Bea. När vi kom tillbaka så var det egentligen meningen att jag skulle ta Wasabi men det var redan innan vi red oroligt i stohagen så vi hade bestämt att flytta dom till ny hage en dag tidigare än min plan. Men när vi kom tillbaka ser vi att de andra, och då framförallt Chokladen, inte är snäll med Lemonaden. Så vi bestämmer oss för att flytta henne till Szum och Bea.
 
Jag har aldrig varit med om att hästar som gått ihop till och från hela livet helt plötsligt börjar jaga varandra så galet, men Chokladen var helt rabiat och jag kunde inte få ut Lemonaden eftersom, framförallt, Chokladen jagade i väg henne så fort vi närmade oss grinden. Så jag skulle försöka fånga Chokladen, vilket inte heller gick helt enkelt då hon knappt såg mig. Men med hjälp av lite distraherande kraftfoder fick jag tag på henne så vi kunde få ut Lemonaden. Snacka om helt galet!
 
Nisse kom samtidigt som vi skulle leda ner hästarna till nya hagen så det gick i alla fall smidigt. Nu hoppas jag att det blir lugnt i hagarna och att Lemonaden kan gå med Bea och Szum, för med Chokladen får hon inte gå i alla fall. Jag funderar på om det kan ha att göra med att hon är dräktig?
 
Sen var vi tvungna att avsluta kvällen med lite fika för att lugna ner nerverna. Att det alltid ska vara något stök, och när ska jag hinna med mina egna hästar? Och framförallt bokföringen....
 
Äntligen är gipset av! Nu kan jag börja använda ridhandskar igen! 

Åskan går!

I två dagar har åskan gått fram och tillbaka på eftermiddagarna. Jag tycker inte om åska sen jag mötte blixten i Nisses stall för några år sedan.
 
Igår hade jag först två lektioner hemma på förmiddagen. Sen ner till betet och där tog jag Grå i töm innan jag åkte upp till gården igen. Red Pricken, satt upp vid stallet och red upp mot banan men kom inte längre än dit vägen delade sig på gården. Han blir låst när han inte vet riktigt vart han ska och då tar det helt stopp. Ledde upp honom på banan och satt upp där, problemet på banan har ju varit att vi fastnat och bara kunnat gå precis runt pallen men igår kunde vi rida på nästan halva banan. Men jag kan fortfarande inte riktigt styra vart vi ska rida... Efter honom tog jag Zippin i töm, och när jag var klar med henne brakade åskan loss för första gången.
 
Gjorde mat och bokförde någon timme innan jag var tillbaka i stallet igen. Red Ratina, ledde henne upp till skogskanten och satt upp där (hade lämnat en pall där innan) och red runt lite i skogen. Hon tyckte att det var roligt och spännande att röja runt bland träden!
 
Sen kom Linda och vi åkte ner till betet och skrittade ut med Bea och Chokladen. Vi red bland buskar, sly och över stockar, Bea som ju vilat lite tyckte att det var väldigt jobbigt så i jämförelse kändes det som Chokladen gled fram genom alla hinder. När vi satt av så började blixtarna komma närmare så det gick fort att få ut hästarna i hagen!!!
 
Vi åkte hem för att fika men fick börja med att leta kattunge! Nisse fick hem en kattunge i helgen, han går just nu under arbetsnamnet Ernst-Hugo Hubert men vi tror nästan att han kommer heta Gottfrid. Hur som hade han smitit ut igår och vi fick leta honom en stund innan jag hittade honom. Inte lätt att hitta en liten kattunge i högt gräs och halvmörker, tur att han jamar hela tiden! Sen blev det rostade mackor och te till fika!
 
Det här är första bilden jag tar uppsuttet på Pricken eftersom han varit så spänd, nu känns han mer cool men här har vi fastnat i ett vägval!
 
Zippin i dag! Hon har tappat lite i kroppen under vilan men det kommer nog tillbaka snabbt!
 
Kvällens tur
 
Kattungen, dvs Ernst-Hugo Hubert, som nog blir en Gottfrid. Eller vad tycker ni? 

Dräktigt!

Ingen sovmorgon i dag heller, känns inte som semester...
 
Väckaren ringde tidigt, Linda var här långt före sju och vi kopplade på transporten och åkte ner till betet och lastade Bea. Resan gick mot Östersund och seminstationen, Bea kollades på lite knappt 40 dygn och Lemonaden var kollad på ca 30 dygn och fick följa med hem. Båda glädjande nog fortfarande dräktiga!
 
På hemvägen gjorde vi en repa på Lillänge innan vi åkte hem. Efter att ha lämnat av hästarna, lämnat igen transporten och hämtat ett paket (som vi beställde för 4 veckor sedan!!!) så gjorde vi äppelpaj och drack kaffe. Sen på kvällen blev det stallet igen och besök av en gammal vän, hon fick hänga med när jag jobbade tre hästar, samtidigt som vi pratade för fullt! 
 
Först ut var Pricken som jag gjorde en repetition av gårdagen med tömkörning på gården. Inte alls lika spänd i dag och vi tömkörde även runt träd i skogskanten och det var stor skillnad på det jobbet mot när jag gjorde det för ett par veckor sedan. Sen longerade jag Zippin, hon har vilat den jag bröt armen men nu ska hon igång igen. Sist ut var Ratina som jag travade runt på banan, hon väldigt fokuserad och lyhörd i dag. 
 
Självklart hängde hon med och nattade hästarna nere på betet, och efter ytterligare lite surr så åkte jag hem och började på med lite bokföring. Den lär jag få roa mig med några dagar framöver! 
 
Tjejligan samlad när Lemonaden kom hem! 
 
 
 
 

Tillbaka i verkligheten!

Så känns det, tillbaka i verkligheten efter en helg i lägerbubblan!
 
De två första dagarna var det sol och varmt men i dag lätt duggregn, men vi har ju bara varit i ridhuset så vädret kvittar. I dag red vi varsitt pass på förmiddagen. Clarinett var mycket bättre i dag, vänstersidan var på plats och vi fokuserade mer på galoppen. Sen mockning, packning och hemresa. Roligt med kurs, att vara på ett nytt ställe, nya människor och ny tränare, känns som att jag åker tillbaka nästa år! 
 
Hemma på eftermiddagen, Linda kom och drack kaffe innan jag gjorde ett ryck i stallet. Tömkörde Pricken på gården för att få till lite olika rundor att använda när vi rider sen. Vi började direkt vid stallet, för första gången i töm, och gick ner till vägen, upp på banan och över bommar, ner till vägen igen den andra uppfarten och sen vidare på vägen och upp bortre infarten. Han var spänd när vi började och benen gick åt alla håll i sin frustration över gjorden men det släppte allt eftersom.
 
Sen fick jag (åter igen!!!) soppatorsk på bilen, den bilen har Nisse haft i helgen och jag trodde verkligen att bränslet skulle räcka men icke. Och då kände jag att jag var tillbaka i verkligheten igen!!!
 
Clarinett efter ridningen!
 
Pricken på väg nerför min infart. Visst har han gullig rumpa? 

Dressyrkurs!

Det som kändes omöjligt för några veckor sedan, med bruten arm, trasig transport och bil som går dåligt blev ändå verklighet. Jag kom, trots allt, i väg på den där dressyrkursen som jag anmälde mig på redan i början av april
 
Från början var planen att ta, med Chokladen men eftersom det mest är Clarinett som jag ridit efter armskadan så var det henne jag tog med mig. Hon var inte alls sugen på det igår morse, gick längst upp i hagen och jag fick ta fram lina för att lasta, vi stannade hos Nisse och då var hon dessutom lite jävlig när Nisse skulle raspa till hennes fötter, men där vände det nog för sen som ett ljus att bada och lasta där. Vi åkte till Åsele och Stall Söråsele, och till en för mig ny tränare Ida.
 
Igår efter att vi stallat in och jag checkat in i stugan på campingen, så började kursen med att Ida red två, superfina, hästar nedan hon visade lite hur hon tänkte. Sen åt vi middag, tacos, och umgicks. Ett blandat gäng med ett par ponnyryttare med föräldrar, ett syskonpar där den ena tjejen faktiskt varit på läger hos mig för många år sedan och så några som nog räknas som lite mer seniorer. Flera fina hästar och några riktigt välutbildade som gör lite mer avancerade rörelser.
 
I dag red jag på förmiddagen, Clarinett började med att försöka backa ut när hennes boxgranne lämnade ridhuset men hon släppte det ändå rätt snabbt. Vi jobbade med övergångar och med att få tag i vänstersidan, vet inte om hon känner att jag är svag i vänster nu eller om det blivit när jag trimmat mindre men hon föll väldigt mycket till vänster. Tycker ändå att det gick ganska bra även det kanske inte var helt 100%igt, men jag har ju ändå bruten arm... Resten av dagen har gått åt att titta på de andra, äta lunch, vila i stugan lite och beta Clarinett innan middag på kvällen.
 
Självklart följde vi även den, onödigt, spännande laghoppningen på OS. Vad fantastisk duktiga de är!! Helt otroligt! I morgon förmiddag rider jag ytterligare ett pass och sedan åker vi hemåt!
 
Lånad bil och lånad transport!
 
Från gårdagens clinic! Väldigt bra ridning och fina hästar visades! 
 
Clarinett kollar in ridhuset! 
 
 Provade att ta bilder från filmerna från dagens ridning! 
 
 
 Vi har ätit i ridhuset, ändå ganska mysigt! 
 
 
Clarinett kvällsbetar! 
 
 
 

Hinner inget!

Jag tycker inte att jag hinner något alls, trots semester! Igår hann jag inte alls det jag skulle...
 
En lugn förmiddag igår innan jag och Linda träffades nere vid betet och skrittade ut på Chokladen och Szum. Sedan åkte jag upp på gården och red Pricken. Även denna gång satt jag upp vid stallet, målet var att rida upp mot banan men styrningen fungerar inte riktigt så vi hamnade lite på sidospår och jag fick sitta av. Gick då upp till banan och satt upp utanför den och försökte rida ner till stallet i stället, men även här falerade styrningen och vi fastnade mot ett staket. Men han är avspänd, stänger inte av lika mycket och vid ett tillfälle trampade han på pallen, blev rädd men hoppade bara till och inget mer, så det är bra. Nu ska jag bara hitta styrningen!
 
Sen middag, vi värmde rester från frysen av chili con carne vi åt förra veckan, och nästa ryck i stallet började jag med Ratina. Henne styrde jag runt i skogskanten först och sen in på banan och testade lite trav, det förstod hon direkt och vi kunde trava nästan halva varvet direkt flera gånger! Åkte sedan ner till betet och red dressyr på Clarinett, efter putsade och packade jag hennes grejer för i dag väntar äventyr för oss!
 
Helt slut när jag kom hem, så jag har lite för mycket kvar att göra i dag så måste sätta fart nu!
 
Chokladen och Szum ute på tur!
 
Ratina innan avsittning vid stallet! 

OS-silver!

Att Sverige är så bra på hoppning, helt otroligt med tre svenskar i OS-omhoppningen, av sex ekipage. Och Peder som tar sin andra raka silvermedalj, det är faktiskt helt makalöst bra! Vilka nerver, vilken ridning, vilka hästar!
 
Själv missade jag hoppningen på tv för att jobba hästar in real. Först ut igår var Pricken, satt upp vid stallet, precis som sist, och red uppför backen upp på gården, två gånger dessutom! Inte alls lika tveksam, inte spänd och med mig, känns som att det lossnar nu! Tog Ratina sen, satt upp på banan, red ut i skogskanten och styrde runt träd och red sedan ner till stallet, så även där går det framåt!
 
Sen ner till betet och tog Grå i töm, longerade Wasabi och när Linda kom ner så hjälpte jag henne med Szum. Wasabi tycks ha växt både i kroppen och huvudet under vilan, tror att hon breddat sig lite och nosgrimman har blivit för liten. Hon känns även mer samarbetsvillig och fokuserad på mig, vi avslutade igår med att jag klev upp en gång på henne.
 
Upp på gården där två syskon kom och red varsin lektion, sen åkte jag och Linda upp på byn där vi träffade Nisse och åt pizza. Jag åkte sen direkt i väg på lektioner, när jag kom hem longerade jag Chokladen. Hon såg lite oren ut i hagen häromdagen, men hade då tryckt in skit i en liten spricka hon har i hoven, den är nu rensad och underhållen sen dess och hon såg bra ut på lina så det var nog bara det.
 
När hästarna var klara åkte jag och åt tårta hos en nybliven 20 åring! Nu ny dag och i dag väntar packning och planering!
 
Ratina tränar styrning i skogskanten!
 
Grå som var riktigt fin i tömjobbet igår! 
 
Min fina Wasabi!
 
 
En av gårdagens elever hade matchat ponnyns svans med benskydden! Så söt ponny! 

Tisdag!

Som jag har längtat efter att galoppera i skogen dessa veckor med gips! I kväll kände jag att jag var i gammal god form igen och kunde göra det igen!
 
Jag började dock med hästarna hemma. Tog Pricken utanför boxarna, han var lite mer spänd där och det var ju inte så konstigt då det är mer störningsmoment som en häst i boxen, en katt på jakt och grejer som ligger. Men trots att han var lite spänd så gick det bättre att rida, vi kom från pallen och kunde rida i väg lite mer, men fortfarande tveksam och låser sig emellanåt. Tror ändå att jag är inne på något och testar mer i morgon!
 
Red även på Ratina, men på banan. Hon var frustrerad och utan tålamod när jag började, skulle inte stå still vid pallen och sen backade hon eller viftade med frambenet när hon inte förstod. Men däremellan skrittade vi runt på banan och styrde åt olika håll utan problem!
 
Sen åkte jag i väg och hade en lektion, sen tillbaka på gården och hann sortera lite täcken innan det var dags för nästa elev. En ung tjej som kom med två tinkrar som hon red varsitt pass hoppning med! Efter henne var det hög tid för mat, gjorde pasta med bacon och kycklingsås, rensade frysen på påsar med ensamma kycklingfiléer. Jag måste vara expert på att lämna en eller två filéer i varje påse, gott blev det i alla fall.
 
Kvällspasset så red jag ut Clarinett, hon hade dålig kondtion innan min skada och inte är den bättre men i kväll kunde vi trava och galoppera uppför backarna. Avslutade sedan med att göra bakbromsträning med Chokladen och Wasabi.
 
Utsikt från Ratina!
 
Wasabi var väldigt ofokuserad när vi försökte med bakbromsträningen.
 
Grå och Chokladen myser! 

Dagarna rinner iväg!

Dagarna rinner iväg fort på semestern! Tur att det är några kvar!
 
Igår målade jag på förmiddagen, först på lösdriften där det var lite tuggat och slitet som behövde målas över, och sedan på stallet där jag målade över det som var slitet och nött. Skulle dock behöva måla hela baksidan en gång till för det hann jag inte ifjol.
 
Sen åkte jag ner till betet och jobbade Szum i töm, och longerade Dajmen. Szum har jag inte jobbat sen jag bröt armen, utan att det är ju Linda som tagit honom, men det gick bra. Sen upp till gården och tog Pricken, med honom har jag fastnat lite när vi ska rida. Han går, tveksamt och försiktigt, runt pallen med några steg i taget, men jag får det inte att släppa och komma vidare. Nu ska jag prova att sitta upp någon annanstans och se om han är annorlunda.
 
Åkte upp på byn för att hämta ut ett paket och handla lite, Nisse hade kommit hem efter att ha varit i väg som hjälp över dagen och även Linda kom förbi. Jag gjorde middag och det var lite segt att komma igång igen sen, men jag red i alla fall lite dressyr med Clarinett. På kvällen sen åkte jag och Nisse en sväng, vi började med att lämna ett aggregat vid en hage som ska betas och kollade de av Nisses lägdor som är slagna, sen åkte vi en sväng på skogen. Såg inga djur men jag slapp i alla fall bokföra!
 
Gårdagens enda bild, på väg tillbaka till betet med Clarinett efter lite dressyr. 

Lektions-söndag!

Igår var det en riktig lektionsdag med flera träningar och många mil i bilen!
 
Men började med hästarna hemma, tog först Ratina. Fortsatte jobbet från dagen innan, uppsittning går bra och hon står lugnt, och igångsättning och skritta uppsuttet utan hjälp jobbar vi med. Igår fick jag in rätt växel och hon gick framåt, sen var styrningen lite sådär och jag kom inte alla gånger dit jag tänkt mig, men hon börjar komma på att jag försöker kommunicera med henne uppifrån ryggen så det kommer nog snart!
 
Sedan kom Linda och vi åkte ner till betet och skrittade ut i skogen på Clarinett och Grå,innan jag åkte upp till gården igen och hade dagens första lektion. Det ekipaget fick hoppa studs och även senare under dagen var det ett par ekipage som fick jobba med galoppbommar. Jag gjorde pizza innan jag åkte på lektioner, först till ett ställe utanför Långsele, sen Östergraninge och till slut Liden. Inte så många lektioner men väl utspritt!
 
När jag kom hem så var givetvis Nisses ston på rymmen, detta såklart eftersom han inte var hemma utan på väg från Östersund. Jag fick in dom, trots att det inte är helt lätt att leda hem ett gäng stora hästar (6 ston, de flesta ardenner, och ett föl) med en arm. Blev lite extra promenad men in kom dom och jag kunde åka och fixa mina hästar inför natten. Dom kvällsfika blev det sen pizzarester sen lunchen!
 
Älskar våra ridvägar nere vid betet, några av dom har vidsträckt utsikt och andra, som den här, är helt inramade av grönska! 

Sista juli!

Två tredjedelar av sommaren har redan hunnit passera! Men fortfarande tre av fyra semesterveckor kvar!
 
Igår låg fokus på att stängsla och flytta hästar. Men började på förmiddagen med att åka upp på byn för att tanka och handla, skulle köpa Ipren men kom såklart ut med en hel kasse. När jag väl började med hästarna så var Pricken först, han tömkörde jag. Vi började på banan men gick sedan ut i skogskanten och körde runt träd, han var ju i början spänd och lite bakskygg när jag tömkörde men det barkar ha släppt. Jag kunde gå helt bakom honom och han brydde sig inte när jag snubblade till heller. Däremot tyckte han att det var jobbigt att inte veta vart vi skulle, när det inte fanns något naturligt håll att styra åt och i de lägena låser han sig lätt. En gång blev han riktigt blockerad, stod helt opåverkbar och när jag ledde igång honom igen så hoppade han högt. Bra träning var det i alla fall!
 
Sen ner till betet, skulle rida Clarinett och Chokladen men tiden var lite tight. Och det mest logiska när man har svårt att hinna med de hästar man har igång är väl att sätta igång ytterligare en häst? Så jag tog och longerade Wasabi. Hon har haft 10 veckor sommarlov så dags att börja på igen! Denna gång bara lite lätt longering för att komma in i rutiner igen. Sedan red jag även Chokladen och tog dressyrsadeln för första gången på henne sen jag skadade armen. Känns som vi kommer igång mer och mer!
 
Sedan var det dags att stängsla ytterligare en hage nere vid betet och Linda kom och hjälpte mig. Det går fort när man är två och vi kunde efter en dryg timme åka hem och grilla. Efter mat och kaffe gjorde vi nästa ryck i stallet. Ledde först hem Szum och Bea från betet de varit på, och sen longerade Linda Szum medan jag jobbade Ratina. Jag tränade både att sitta upp på henne själv, vilket går superbra, och sen kunna sätta igång och skritta lite själv utan att någon leder. Det senare gick lite mer sådär då jag hade svårt att få in rätt växel, det var mest backen som låg i eller så gick hon i sidled. Efter ett antal försök gick hon även framåt och då gav vi oss, till nästa gång har nog polletten trillat ner!
 
När vi var klara med hästarna kom Nisse och hjälpte oss, vi lastade Szum och Bea, och körde ner de till betet. Där nere flyttade vi först över flickorna till den nya hagen och sen släppte ut Szum och Bea i den gamla hagen. Det är mycket gräs i år och jag har nästan för mycket bete för att kunna beta av allt ordentligt, det är ovanligt, så egentligen är inte hagen där flickorna gått riktigt avbetad men jag vill försöka beta av den andra hagen också, det är bra till nästa år om inte annat.
 
Sen åkte vi hem och fikade kaffe och glass. Men jag åkte ner och kollade till hästarna på betet en sväng till, innan det var kolsvart ute, för att se att allt var lugnt. Nu morgon och jag hoppas att allt fortfarande är lugnt!
 
Pricken i skogskanten!
 
Dags för Wasabi att börja på lite igen!
 
Blank och fin!
 
Jag och Ratina! 
 
Ratina och Szum efter jobb!
 
Ny hage! Som ni ser är det mycket mat, om än något överväxt... 
 
Lite bus blev det ju givetvis! Väldigt konstigt ljus att fota i, kvaliten blev dålig. 
 
 
 
 

RSS 2.0