Vårvinterväder!

I dag är Bob billig, men gäller att passa på för han är säkert dyr i morgon igen!

Blåste på förmiddagen men sen blev det härligt nästan vårvinterväder! Jag började med att mocka stonas lösdrift och då kom bönderna och körde balar till hagarna. Så när det var gjort kunde jag börja jobba hästarna.

Tog Wasabi i töm först och red sedan både Clarinett och Chokladen på slingan. Sen tog jag in Lemonaden och Bob för att pyssla lite med Lemonaden. Planen var att försöka lämna Bob i boxen och ha Lemonaden utanför, men Bob vägrade gå in i boxen så det gick inte. Han fick vara lös medan jag pysslade lite med Lemonaden och testade att sätta på tömkörningsgjorden. Är ju typ 10 månader sedan hon hade grejer på sig och hon har ju haft problem med sadeltvång. Men i dag märktes inget och jag longerade henne några varv utanför stallet med den på.

Sen skulle vi gå tillbaka till hagen. Bob ville inte vara i hagen. Han sprang runt överallt och struntade helt i sin mamma. I 40 minuter försökte jag få in honom i hagen, sen kom Paula och hjälpte mig och det löste sig. Men då var han billig!!! Det är helt klart dags för honom att lära sig gå fint i grimskaft nu! 

Jag och Paula träffades sen i Nisses stall och Paula följde med mig och islänningen en liten sväng på sin häst. Vi red ett par varv i djupsnön i en av Nisses sommarhagar. Islänningen var superduktig och fick högsta betyg!

Sen middag och i väg, hade en lektion och tömkörde en ponny. Tillbaka i stallet igen gick jag lite med Movie och nattade dom. Nu ladda för Ica i morgon igen!

Wasabi! 

Clarinett på slingan! 

Solen, helt underbart! Chokladen på slingan! 

Nyfiken Bob! 

BusBob! 

Lemonaden spanar efter Bob! 

Personalmöte!

Blev lång dag på jobbet igår, första personalmötet på kanske 1.5 år. Var nog dags!

På morgonen longerade jag Wasabi. Sen Ica och så personalmöte efteråt. Kom därifrån vid 20 tiden, rätt hungrig då eftersom vi bara fick kaffe på mötet. Fixade hästarna, gick lite med Movie och nattade dom. Sen var den dagen förbi!

På mötet pratades det, inte så oväntat, om att hyvla timmar och dra ner. Såklart handlar folk mindre nu när det blivit dyrare och med dagens elpriser, bränslekostnader och räntor. Men svårt att dra ner när våra löner knappt täcker elräkningar redan. Skulle så önska att jag kunde utveckla företaget lite mer och inte vara beroende av mitt jobb på Ica. Det är ju ganska slitigt och jag har varit där lite för länge känns det som! Men det är ju som det är, men har någon en bra afgörside som passar mig så hör av er!

Hade finbesök igår morse, älgko med två kalvar. Men bara 10 meter från min hage, jag hoppas att det inte ska bli som tidigare vintrar att de är på gården. 

Framdelsvändningar!

Jag har definitivt varit piggare i dag, nacken helt bra (eller i alla fall normalont) och förkylningen verkar passera förbi! Så skönt!

Så i dag har jag ridit! I morse Grå och Chokladen. Med Chokladen gjorde jag framdelsvändningar, det vet jag knappt om jag har gjort med henne, det var i alla fall längesen, men hon gjorde det över förväntan! Framdelsvändningar är en bra övning, den är lösgörande, ryttarna får kordinera sin hjälper, hästarna blir påminda om sina bakben och man känner lätt oliksidor. Men framdelsvändning är en övning som tyvärr lätt glöms bort eftersom den inte längre är med i dressyrprogrammen. 

Sen Icajobb, hem och mat och sen stallet. Red även Clarinett på kvällen sen och hon fick också göra lite framdelsvändningar, jag blev åter påmind om hur lösgörande de är! Ni som ska rida för mig i veckan kan ju räkna ut att det finns en viss risk för att ni får rida framdelsvändningar! 

Gick en liten promenad med Movie, hon ska skrittas för hand 10 minuter per dag nu första veckan, sen nattning av hästarna och nu ladda om inför ny vecka! 

Chokladen på morgonen! 

Clarinett i kväll blöt av regn och blötsnö! Inte okej i januari! 


Nackspärr!

Ingen bra dag igår med nackvärk och begynnande förkylning. Men känns bättre i dag så jag hoppas att det är på väg förbi!

Natten till igår sov jag jättedåligt, hade haft ont i nacken några dagar (började nog hos tandläkaren och blev inte bättre av att köra transport till Sundsvall) och det eskalerade på fredagskvällen och gjorde det svårt att sova. Dessutom började jag känna mig snorig och förkyld. Ändå på benen igår och nacken släppte efterhand. I dag känns den bra och jag har bara lite ont i halsen så jag hoppas att även förkylningen ger sig.

Igår morse släppte jag ut Forzett och Movie, de skötte sig exemplariskt och höll sig lugna i hagen. Longerade Wasabi som hade fullt av energi och frustration och inte alls lika exemplarisk. Sen Ica där det var väldigt lugnt, antagligen för fint väder och dessutom skidor på tv. 

På väg hem från jobbet så stannade jag och tömkörde på ponnyer. Sedan middag, nattning av hästarna och tidig kväll! I dag ska jag se vad nacken tycker om lite ridning igen! 

När man fått ny saltsten! Lemonaden och Bob! Wasabi! 

Jobbhelg!

Just nu längtar jag efter en heldag hemma med hästarna, inga tider att passa och inget åkande. Men det dröjer lite till det blir!

Hästarna på boxvilan är väldigt lugna och positiva, vilket känns bra! I morse tog jag Grå i töm och red Clarinett på slingan. Sen Ica och på kvällen blev det lite pyssel med Movie, tog av bandagen, gav medicin och tempade. Så mycket mer blev det inte i dag!

Grå i morgonsolen! 

Clarinett mötte också solen! 

Klinikdag!

Att planera som hästföretagare, och hästägare, är helt omöjligt. Man måste ta allt i från hur läget är just då, planera och planera om snabbt!

Som i dag! Klev upp tidigt för att åka med Movie till kliniken. När jag åker förbi Nisses stohage ser jag i ögonvrån, i mörkret, en häst som stod utanför hagen. Tänkte att den måste jag putta in igen, men då inser jag att hagen är helt borta och nerriven! Jag sätter ihop den provisoriskt och kollar att hingstarna i hagen bredvid är på plats, sen åker jag för allt är lugnt. Sen när Nisse kommer ut visar det sig att det var en hingst i stoflocken, jag hade inte räknat stona och missat i mörkret att de var en för mycket...

Hos mig åker jag först och vattnar stona, kör deras vatten i bilen, och när jag håller på där ser jag två par ögon för mycket utanför hagen! Där var nämligen Bob och Lemonaden! De hade fått upp handtagen på hagen (Bob är inte alls pillig med allt...) så inte så mycket att laga i alla fall.

Jag kom i alla fall i väg och hämtade transporten, tillbaka och fixade Movie och lastade. Hämtade upp Nisse och åkte lite senare än tänkt, men kunde trots att jag körde väldigt lugnt, vägen var rätt knölig, parkera utanför kliniken med ett par minuter tillgodo. 

Movie skulle besiktas, men vi hade i bakhuvudet att hon hade en liten markering vid förra besiktningen. Och även i dag fanns det små böjprovsreaktioner, flera men inte stora, och då valde vi att gå vidare med behandling på det. Det blev ju en lite längre dag än tänkt, vi avslutade med att åka och äta medan hon blev pigg efter lugnande, och sen hem. Då hon ska ha boxvila i dag och i morgon så fick även Forzett gå in som sällskap, de verkar ganska nöjda med läget trots allt. 

Sen blev det snabva bud, jag bytte om på mindre än fem minuter och åkte tillbaka med transporten. Hann inte till Granngården innan de stängde men hann nästan till företagsträffen jag skulle på, bara 10 minuter sen. Det var en träff för kvinnliga företagare i kommunen,Bubbel och Babbel. Lite information från tex Företagarna (som arrangerade), från kommunen, Almi, Leader mm Intervjuer med ett par företagare och så bubbel och snacks. Det var runt 35 personer och det är ju verkligen mycket i dessa sammanhang! Trevligt att träffa lite folk, både nya och gamla bekantskaper. Sen nattning av hästarna och nu ladda för jobbhelg!

Laddad ponny i morse innan avfärd! 

Plusgrader!

Plusgrader i januari, det är sällan bra! Dessutom tandläkare och bilbesiktning!

Började dock hemma med att longera Forzett och repetera lite uppsittning, hinner inte riktigt med henne så det blir långt mellan gångerna och därmed mest repetition. Fortsatte med att rida Clarinett på slingan. 

Sen till Nisses stall och red islänningen. Red i en tom och otrampad hage, så ganska jobbigt i snön men tränade på styrningen genom att rida bågar och serpentiner. Sen fika och ombyte och åka till Sollefteå. Först ombesiktning på bilen, gick bra och fort (5 minuter gör 319 kr, den timpenningen skulle man haft!!!) och sen tandläkaren. Handlade lite och iväg på några lektioner. Hemma igen hjälpte Linda mig att köra in några balar i hagarna och nu är det bara att ladda om inför i morgon! 

Forzett på banan 

Snön börjar tina från träden. Från Clarinetts ridpass 

Bob och Lemonaden i hagen! 

Utsikt från islänningen! Mycket man! 

Hovslagartisdag!

Alltså hur tänkte jag när jag bokade in hovslagaren, tandläkaren (till mig), bilbesiktning och klinikbesök dagarna efter varandra? Tung vecka det här!

Men hovslagaren har jag ju klarat av i alla fall, gick väl sådär kan man säga... Jag började i alla fall med att mocka lösdriften hos brudarna och sen red jag Movie, fixade lite med manen också så hon är fin nu när det väntar äventyr. 

Sedan lastade jag Wasabi och körde henne till Nisses stall. Första gången hon åker ensam sedan hon la sig tre gånger på väg till genrepet för unghästtestet, är väl snart två år sedan. Transport och lastning har i alla fall gått jättebra i dag. Sen skulle jag hämta nästa gäng, möter hovslagaren när jag åker till stallet. Jag var inte sen men han var tidig och jag blev lite stressad såklart.

Tanken var att ta in Juliette först men hon hade andra planer och gick inte att fånga! Lite mycket energi och fel människa! Hon sprang massor av varv, jag försökte med godis (hon tog godiset och drog), göra henne avundsjuk genom att mysa med Bea men hon ville bara springa och busa, gamla hästen! Fick inse min begränsning i tid och lämna henne hemma.

Men Grå går ju inte att köra själv så tog med Clarinett som sällskap, vilket var bra för Grå vsr ovanligt lugn i dag. Vi började sko Wasabi som vi testade utan Domosedan, men hon var lite stökig så fick ge henne i alla fall. Det tog inte jättebra men skor fick hon på sig i alla fall. Även Grå fick på sig skor och det gick ganska bra. 

Sen körde jag hem alla, tog middagspaus innan kvällsrycket i stallet som bestod av att jag tog Chokladen i töm. Riktigt längesen hon gick i töm nu, roligt att se att hon blivit finare men svårt att komma åt henne i tömmen. Sen nattning av hästarna och nu ladda för tandläkaren och bilbesiktning i morgon! 

Doris hittar så bra gömställen hela tiden! 

Movie på väg till stallet, manen är i alla fall lite mer vårdad! 

Bobs pass har kommit! Lillprinsen blir stor! 

Måndagmorgon!

Vilken skitdag det här blev!

Vaknade till -20 grader, bestämde snabbt att jag inte skulle ta någon häst innan jobbet men var uppe tidigt och satte i motorvärmaren på bilen. Och Nisses bil eftersom han också skulle i väg, hans hade frusit ihop så jag fick kämpa lite för att få dit sladden.

När jag sedan skulle åka så gick inte min värmare, troligen hade den åkt ur när jag satte i Nisses bil, dessutom har min baklucka frusit och därför lyser det en varningslampa och troligen hade den dragit ur batteriet. Lät värmaren sitta i 25 minuter och testade igen, heldöd bil. Nu började det bli lite stressigt eftersom även Nisse hade en tid att passa, jag hade förvarnat jobbet om att jag blev sen. Så skulle jag ta Nisses bil för att åka till stallet, men jag fick inte fram sätet i den, och det var nog tur för när vi åkte sen så hängde sig gasen på den ett par gånger! Jag hade fått panik men nu var det Nisse som körde så gick bra.

Det gick fort att fixa stallet. Vattnade alla men inget extra fix och inget mys med katter eller hästar. Tillbaka hos Nisse matade jag hans hästar medan han packade ihop det han skulle ha med sig. Sen kom vi i väg och jag klev in på Ica precis när vi skulle öppna och låste upp entrédörren åt hon som hade kassan. Så lätt uppstressad, en kvart sen men i tid till öppning. Även Nisse hann till sitt uppdrag!

Nisses som hämtade mig på jobbet. Då var det 11 minusgrader och regn! Skitväder! Efter mat så var det dags att få liv i bilen. Trots motorvärmare hela dagen, varmare ute, batteriladdare och starthjälp tog det en bra stund att få liv i den! Tordes knappt stänga av den sen men efter nästan en timme på tomgåg kände jag mig tvungen, och kunde starta den sen i alla fall. Hoppas att det sitter kvar nu!

Tog Clarinett i töm för att få rensa hjärnan lite, blev väl ingen superjobb men skönt att få göra något. Sent blev det men så är det. Nu hoppas jag på en bättre dag i morgon! 

Ännu kallare söndag!

Såklart var det inte mildare i dag, tvärtom kallare! Hade det lite på känn igår men prognoserna hävdade att det skulle vara 10-12 grader. Så tråkigt när jag hade en helg bara för att rida!

Som varmast i dag var det -19, inget ridväder, speciellt inte när man inte ens har ett stall att göra i ordning i. Men, men snart är det vår! Första svängen i stallet longerade jag Wasabi. Vill verkligen komma igång och rida henne nu, men 20 grader är inte läge för det!

Sen innepaus, bakade tekakor och bokförde. Bra väder för det! Gjorde paj på resterna från tacosen igår och såklart eldade och bar ved. På kvällen sen var det dags för nästa stall runda, hade hoppats på att det skulle bli mildare men icke. Så longerade även Movie som busade rejält i kylan! Sen rullade jag in en bal till stona och sen kväll! Nu hoppas jag på lite mildare väder i morgon, men på onsdag hotar de med 7 plusgrader och det vill jag inte heller ha!

Wasabi i solen! 

Gullig min på denna! 

Bild från Nisses fönster. Världen blev rosa i skymningen! 

Kall lördag!

Såklart blir det kallt när jag är ledig och ska rida! 16-17 grader på dagen, inte jättekallt men tillräckligt om man ska rida några hästar, och nu 18-19 i kväll!

Jag började med att gå runt hagen åt Lindas hästar och spänna upp tråden efter snön som kom i början av veckan. Sen tog jag upp Lemonaden och Bob till banan för lite avrastning. Tycker att Lemonaden har varit väldigt överenergisk nu och är rädd att hon hittar på hyss, som att rymma... Försökte longera henne, vilket gick sådär med en busig fölunge som mest var i vägen och som dessutom fick igång de andra hästarna också. Stona busade så de var alldeles svettiga när jag skulle rida sen! Är verkligen sugen på att sätta igång Lemonaden nu!

Sedan red jag Chokladen, Grå och Clarinett på banan. Efter det gjorde vi tacos till middag. Tyvärr hade ingen varit hemma och eldat så det var kallt inne och jag blev inte varm förrän efter jag varit och nattat hästarna sen på kvällen. Då gjorde jag kladdkaka till kvällsfika, med grädde såklart. Nu hoppas jag att det ska vara varmare i morgon, jag är inte så hoppfull men det får gärna vara några grader varmare än i dag!

Lemonaden och Bob! 

Bob är ganska mycket i vägen! 


Gäller att undersöka allt! 

På väg ut ur bilden! 

Det här får bli sista bilden på Bob för i dag! 

Svettig Choklad! 

Tog den här bilden när jag pustade med Grå, då dog telefonen av kylan.. 


Fredagsfeeling!

Ledig helg med målet att rida så mycket som möjligt! Och sova.... Är så jäkla trött på morgonen nu!

Igår heldag på Ica. Efter jobbet gjorde vi fläskpannkaka till middag och jag kom igång i stallet ganska sent. Tog i alla fall Movie i töm. Hjälpte Nisse att rulla in en bal i en hage och sen var det kväll.

Nu ny dag och jag vet inte riktigt vart jag ska börja! 

Torsdag!

Fullfartsdag i dag igen!

Började med att rida Movie, hon fick trampa upp spåret bredvid banan och även runt träden i skogskanten. Snön gick långt över framknäna på henne!

Sen lastade jag Clarinett och åkte till Nisses stall. Där var Ulrika som brukar gå igenom mina hästar och behandlade två ponnyer åt en av mina elever. Den här gången var det en granne som hade tagit hit Ulrika och jag fick en plats och det kändes verkligen som att det var Clarinetts tur. Och där hade jag rätt! Fanns flera låsningar som Ulrika lossat på, ska bli spännande att rida henne sen och se om det är skillnad! 

Innan jag körde tillbaka henne så red jag islänningen lite utanför stallet, börjar kännas ganska bra nu! Sen körde jag tillbaka Clarinett, parkerade transporten hemma hos mig för att slippa dra fram den ur djupsnön till veckan, och samtidigt som jag gjorde det så ser jag hur Lemonaden, och Bob, drar ut ur hagen... Jag tror att hon blev busig av transporten och inte hann få stopp, just nu är Lemonaden mer busig och överenergisk än vad Bob är... Sen är jag nog inte den enda som har problem med strömmen på trådarna nu? 

När de var instoppade igen så red jag Chokladen som fick trampa upp den andra slingan. Sen middag och i väg på lektioner. Efter att hästarna var nattade så hjälpte jag Nisse att rulla in en bal i en hage, och sen nyponsoppa och hård röd till kvällsfika, och en dokumentär med en familj inne i det ockuperade Ukraina. Nu ladda för jobb i morgon!

Utsikt från Movie! 

Clarinett blev väldigt trött av sin behandling och la sig för att vila när vi kom hem! 

Doris i snön! 

Fattiga veckan!

Det här ska ju vara fattigaste veckan, veckan innan januaris lön. Kanske i år mer än på länge? Det märks på jobbet! Och i min plånbok....

Det blev en riktig tömjobbsdag. På förmiddagen fick Forzett och Wasabi gå i töm och på kvällen Grå. Det är ju tungt på banan så det blir mest jogc i töm men de har fått jobba lite, och banan blir bättre ju mer den används! På jobbet har det varit lugnt och segt och dagen kändes lång. Sedan blev det också en väldigt lång dag innan vi lyckades få fram transporten som var lite insnöad, jag ska ha den i morgon men nu sitter den på bilen redo! Bara att sova och ladda om! 

En snöig Bob i morse, det borde väl bli en snöBob? Även om de kallades snowracer när jag var liten... 

Titta blicken på Forzett! Och himlen i bakgrunden! 

Wasabi i allt vitt! 


Vintervitt!

Just nu är allt vitt och fluffigt, min värld är som ett julkort!

Segt att komma igång i morse, men sen mocka de jag en lösdrift och longerade Wasabi som var betydligt lugnare än i lördags. Sen red jag Chokladen, hon fick trampa ihop på banan samtidigt som jag testade ett nytt bett på henne. Hon har gått på Novabett ett tag nu men det blir lite klumpigt att rida på tycker jag så nu testar vi ett barrelbett, ni vet de där som blev förbjudna i Finland eftersom de kan gå av. Det kan ju även novabetten så jag kanske gillar att ha den risken? Tycker att barrelbetten är intressanta men har inte rida jättemycket på dom än, så mer utvärdering kommer nog.

Sedan fick Clarinett trampa upp slingan och så avslutade jag med att rida Movie på banan. Med henne mycket lösgörande, men inte helt lätt med övningar när det är mycket snö och spårigt på banan, men loss blev hon!

Middag, och i väg på en träning plus en tömkörning innan nattning av hästarna och nu sova. I morgon är det Ica som gäller igen!

Vitt, vitt, vitt! Här Chokladen! 

Clarinett på slingan! 

Och Movie i skymningen på banan, blev väldigt blått av allt vitt! 

Måndag!

Blev inte mycket hästjobb igår. På morgonen fick jag dra bort snö från stängslen och spänna trådarna. Och skotta snö. Efter jobbet nattade jag bara hästarna för sen väntade digitalt styrelsemöte med hästavelsföreningen. Men förhoppningsvis lite mer hästjobb i dag! 

Snöigt!

Och så snöar det igen!

I morse så longerade jag Chokladen och red Grå. Inte bästa passet med Grå som var väldigt spänd. Började med att hon när jag longerade drog i väg och gick omkull, sen från det for hon upp och tokbockade. När jag red så försökte jag rida i spåret bredvid banan men fick växla med att trava lite på banan för hon var så väldigt spänd. Förhoppningsvis är det bättre nästa gång!

Sen Ica, och middag innan jag och Linda träffades i stallet. Blev en väldigt snöig tur i mörkret med Juliette och Movie. Ändå härligt väglag med lite lössnö på vägen och vi kunde trava mycket i backarna. Men vi var som snögubbar när vi kom tillbaka.

Nu ladda om för ytterligare en jobbdag, väldigt lugnt på jobbet nu så här efter jul!

Grå efter ridningen! 

Jobblördag!

Nu börjar jag faktiskt märka att det blir ljusare, så underbart! Inte helt kolsvart när jag åkte från jobbet i dag!

I morse longerade jag Wasabi innan jobbet. Hon var jättejobbig! Stökig både att leda och longera, känns inte som att jag är jättesugen att sitta upp just nu, hon får jobba lite mer innan.

Lugn dag på jobbet och sen gjorde jag mat. På väg till stallet fick jag dra upp en som hamnat i diket känns bra att det inte bara är jag som fastnar! Sen töm jobb med Clarinett innan nattning. Kände mig lite snurrig och skakig så blev kvällsfika med vitöksbaguette och laxröra, vilket hjälpte! Nu kollar jag på Beck och laddar för mer jobb i morgon!

Wasabi i morgonljuset! 

Fredag den 13:e!

Vintern är tillbaka, 8 bitiga minusgrader på morgonen och sen toksbl på kvällen.

På morgonen så longerade jag Forzett och red Movie, Movie fick gå ett pass med fokus på lösgjordhet och att bli loss i kroppen. Kändes fin!

Sen jobb, där det rann in vatten efter gårdagens töväder, inte så bra.. . Efter jobbet och mat så red jag Chokladen, vi kämpar på med övergångar skritt-galopp-skritt. Fattas fortfarande mycket styrka i det jobbet så vi kommer nog få jobba på med det ett tag! 

I lampans sken, jag och Chokladen! 

Vår i januari?

Plusgrader och sol i januari, tö, takras och vårkänsla, det är faktiskt helt fel i januari!

Hoppas verkligen att det var sista dagen med plusgrader nu på ett tag, har precis börjat bli is och jag vill inte ha isgata nu! Hemma ändå rätt okej än så länge!

Mockade en lösdrift innan jag longerade Wasabi. Var ju på gång att börja rida henne men blev lite långt uppehåll nu när jag blev sjuk så tar herne från marken igen några gånger. Sedan red jag dressyr med både Grå och Clarinett, ganska så nöjd med båda två.

Sedan till Nisse och islänningen. Det hade blivit is utanför stallet där jag brukar hålla till så jag tog honom i snön bredvid stallet i stället. Lite först i töm, han testade om han kunde dra till kompisen i hagen (det kunde han inte) och om det gick lättare i snön om man sprang. Satt upp sen och först tyckte han bara att jag var jobbig, han snurrade mest runt, drog i tyglarna och kastade med huvudet men efter en stund trillade polletten ner och han började lyssna. Vi red runt Nisses stora träbom som används till betäckning utan tjafs. Känns som att det lossnar nu!

Sen middag och så i väg på en lektion nästan i granngården. Nattade hästarna, varm nyponsoppa till kvällsfika och så ägnades resten av kvällen åt att titta på en dokumentär om Tjernobyl. Sämre kvällsnöje kan man ha, troligen bättre också!

Grå i plusgrader och sol! 

Clarinett stannade och beundrade Bob på väg från banan

Lite rolig bild när båda tittar på något! 


Blötsnö!

Blött och klabb, snöade igår och det var på gränsen till regn så blött och kladdigt!

Jag började med att plocka ner adventsstjärnorna och staken. Känns som att det är tid att blicka framåt mot 2023 och våren! Sen tog jag Grå i töm, red Chokladen som fick trampa upp spåret bredvid banan. Sist red jag Movie.

Började med henne på den lite längre slingan. När mina ridspår är färdiga så är spåren hårda och snön bredvid är mjuk, djup och får stopp på en brusande häst, men där är vi inte än och i början krävs det att hästen verkligen går i spåret. Sen gör det sig naturligt. När vi hade ridit ett varv så blev det oroligt på gården och Forzett, Movies kompis, skrek och sprang i hagen vilket hon inte brukar, även Lemonaden och Bob hade ett spel i sin hage. Movie blev förstås nyfiken och ofokuserad så hon började trampa runt. Till slut insåg jag att vi trampade sönder mer än vi trampade upp. Red upp på banan och travade ett par varv för att hitta fokus och sen red vi på spåret som Chokladen trampat upp, det gick bättre och vi kunde hålla vägen bättre, även i trav. När vi red där förstod jag vad som hade satt fart på hela gården tidigare. Nisse körde förbi på vägen med häst och släde, och även bjällra! 

När jag var klar i stallet så tömkörde jag islänningen hos Nisse, har fått låna ett annat bett av hans ägare som jag ville testa. Kändes som det fungerade väldigt bra så ska bli intressant att testa att rida nu! 

Sen middag och så åkte vi och hämtade min bil på verkstaden. Så glad att jag hade min egen bil när jag åkte på lektioner sen för det var riktigt lurigt väglag. Sådär läskigt så det ena stunden var blött och nästa fruset och halt. Körde typ 60 hela vägen hem sen! 

Nu återigen ny dag. Hoppas på lite minusgrader för töandet och klabbsnö känns bara jobbigt och onödigt! 

Blöt Grå i snön igår! 
Halvfart igen!

Ganska mycket piggare igår så tillbaka på halvfart igen! Känns ändå bra!
 
Jag gjorde en omgång i stallet, mockade en lösdrift, tog Movie i töm och åkte lite på Clarinett. Movie har ju varit ganska busig i töm här runt jul men nu är det ju mycket snö på banan och igår ganska tungt, så då blev det inte så mycket bus! Jobbade i stället med att få ut halsen på henne. Clarinett red på min slinga som jag började trampa upp förra veckan, nu gick den knappt att se så dags att trampa upp den igen.
 
Sen mat och lite bokföring innan jag lånade Nisses bil för att åka i väg och tömköra två hästar. Det här med att köra framhjulsdriven bil, i lössnö, runt nollan och på dåligt skottade vägar, är ju ingen hit när man är van fyrhjulsdrift! Jag saknar min bil! Men kom fram och hem, och nu är det ny dag och i dag får jag hämta min bil!
 
Movie i snön på banan!
 
Clarinett trampar upp ridspår! 

Sjukdag!

Bev en riktig sjukdag igår, jag var inte alls pigg!

Fixade hästarna på förmiddagen, sen bakade jag källarfranska med bakpulver och gjorde köttfärssoppa. Sen lång vila innan lite bokföring och så kvällsrycket i stallet. Det började med att jag fastnade med Nisses bil i backen. Paula och hennes man kom och hjälpte mig. Sen hämtade han även deras lilla traktor och drog upp en bal till stona så jag skulle slippa dra hö dit. Sista innan vi var klara så ser jag att snön åkt ner från taket på gästhuset. Jag kollar då så det inte hänt något med aggregatet eller strömmen, och mycket riktigt så hade jordtråden åkt av. Så Linda och jag skottade fram den också.

Sen orkade jag inte så mycket mer igår, avslutade med te och glass till kvällsfika. I dag är jag piggare så hoppas kunna göra lite mer. Och så hoppas jag att jag får tillbaka bilen! 

Halvfart och helfullt med snö!

Halvfart i dag, eller knappt det... Inte helt pigg och dessutom stora mängder blötsnö i dag. Jag vill ha snö, men jag vill inte ha plusgrader i januari!
 
Så på förmiddagen gick jag runt en hage, som jag hoppas att jag snart ska få användning för, och gjorde några småjusteringar på den. Sen paus för lite bokföring innan jag och Linda träffades för att rida. Vi red ut Clarinett och Juliette i snön och trampade upp en stig, och sen red vi Chokladen och Bea på banan. Är ganska mycket snö även på banan så vi har lite att trampa ihop!
 
När jag var klar i stallet så åkte jag upp på byn och så åt jag, Nisse och hans son pizza innan jag körde bilen till verkstaden. Den ska in för att fixa till de 2:or som var på besiktningen. Sen lugn kväll, och i morgon har jag faktiskt sjukskrivit mig från Ica vilket väldigt sällan händer. Men det känns som att jag inte kan jobba med fok i morgon!
 
Mycket snö! Bara att hoppas på att allt inte tinar bort nu när det är plusgrader! 

Snöyra!

Oj vad det har snöat, och i morgon ska det komma lika mycket till! Jag vill ha snö men det är ju jobbigt när allt kommer samtidigt!
 
I dag var det dags för ytterligare en visning och provning av Movie. Sist var det -20 och i dag snö och blåst! Inte idealiskt direkt! Började dock dagen med att rida Grå som fick trampa ihop banan lite. Inte ridit Grå sen före jul och kom på när jag började rida att det ju knappast var bästa vädret eftersom hon inte gillar blåst. Men det gick bra även om hon hoppade till typ varje gång tråden på staketet till banan rörde sig...
 
Sen visning och provridning av Movie vilket gick bra. När vi var klara var jag kall och behövde tina lite innan nästa aktivitet. Nästa aktivitet var att jag tömkörde islänningen en liten minitur bakom Paula och hennes häst. Hade tänkt att han snällt skulle ghå bakom bara men riktigt så enkelt var det inte utan han testade att dra även då. Men det är bra att ha snö att styra ut i så fick stopp fort. Sen fick han gå sista biten hem själv, medan Paula red i väg igen, och det gick också med lite diskussion. Han är så jäkla fin när han går, han måste bara sluta jiddra och testa allt!
 
Sen i väg på ett par lektioner och som tur var så hade snön lugnat sig. Hemma igen blev det spaghetti och köttfärssås till middag och sen nattning av hästarna. Nu i kväll så börjar jag inse att jag kommer åka på Nisses förkylning ändå, trodde ju att jag skulle klara mig! Men hoppas fortfarande på att vakna pigg i morgon!
 
Grå i snöyran!
 
Busig islänning! 
 
 

Trettondagen!

Nu kommer snön som jag har väntat på! Brukar snöa ordentligt kring trettonhelgen, eller strax efter, och nu har det snöat i två dagar och verkar ska komma lika mycket till i helgen!
 
Igår morse longerade jag Forzett, något lugnare jobb denna gång än sist när Lemonaden drog ut på äventyr. Jag red även Clarinett som fick börja trampa upp min ridslinga som jag brukar ha i en av sommarhagarna. Sen kort dag på jobbet, kort men intensiv då vi ju skulle hinna lika mycket som på en vanlig dag men bara jobbade några timmar. Eftersom det var fredag så kom det även varor som vanligt. Skönt att sluta medan det var ljust i alla fall, sen blev det u mörkt ganska direkt men det är ju en annan sak!
 
Träffade Linda i stallet och vi red ut med Juliette och Movie i snöyran. En bil träffade vi på och det var givetvis plogbilen! Är ju typ skräcken att möta den ute och nu kom den efter oss. Men det måste ha varit världens bästa chaufför! Han körde så lugnt så vi hann gå in på Paulas gård med hästarna, och även fast vi flyttat oss från vägen så krypkörde han förbi oss! Så tacksam!
 
Sen middag och senare på kvällen så red jag islänningen några varv i stallet. I dag är det fortsatt snöyra och jag har som vanligt ganska mycket på schemat!
 
Clarinett spårar ridstig!
 
På väg tillbaka till stallet, den här bilden blev nästan som ett julkort! 
 

Trettondagsafton!

 
 
Direkt i morse körde jag Clarinett till Nisses stall, och när jag kom tillbaka var Linda där och vi körde även Movie och Bea dit. Det var dags för skoning vilket tar ganska lång tid men hästarna skötte sig fantastiskt bra. Innan vi körde tillbaka dom så fikade vi liye och laddade om. 
 
Jag hade väldigt ont i magen och ryggen i dag, när vi kört hem hästarna och jag lyckades parkera transporten i nysnön utan att köra fast så gjorde jag mat i hopp om att bli bättre. Blev faktiskt bättre också men tror mer på att jag tog en Ipren... I alla fall så rullade jag och Nisses son ut två balar till Nisses hästar och sen tre balar till mina. Nisse själv är förkyld och typ döende.
 
Eftersom jag kände mig bättre så longerade jag Chokladen innan jag nattade hästarna. Och sen red jag även några varv på islänningen i Nisses stall. Han har inte gjort så mycket nu och det märktes när jag började men efter några varv på stallgången så blev vi typ överens!
 
Nu har jag sett klart Nattryttarna och funderar över vad jag ska kolla på nu. Känner mig dessutom snorig och är rädd att jag också ska gå Nisses förkylning, jag vill verkligen inte bli i det närmaste döende... 
 
Islänningen efter ridning! 

Onsdag!

Det ser ut som att det kan komma ganska mycket snö i helgen, jag hoppas att de har rätt! Behövs lite mer snö för att ramla av mjukt!
 
I morse tog jag Wasabi i töm, hon känns så pass bra nu att jag tänker börja rida henne igen. Samma sak med Grå som jag tog i töm efter jobbet, efter ett par dagar med bus i longerlinan så var hon fokuserad och jag kan nog börja rida henne med.
 
Förutom tömkörning och jobb har jag även förberett lite inför morgondagens hovslgarbesök. Mockat lite och sopat i Nisses stall, plockat fram grejer vi ska ha med, köpt fika och kopplat på transporten. Är ju inte bara att sko, tar nästan en hel dag och kräver en del förberedelser! Nu hoppas vi att det går bra i morgon!
 
Wasabi i töm!
 
Och så lite kraftfoder efter jobb. Hon har fått ärva ett nytt täcke och hon blev så snygg i det, täcket är nog 10 år! 

Frusna hjärnor!

Brukar säga att hästarnas hjärnor fryser när det är kallt, så känns det just nu!
 
Började ändå bra! -20 grader i morse, men efter att ha mockat en av lösdrifterna så kom några för att titta på Movie. Hon visade sin bättre sida och storasystern i familjen red henne så fint. Sen får vi se om det blir någon träff för dom, men skönt att visningen gick bra i kylan.
 
Red sedan Chokladen på banan, tömkörde Clarinett och longerade Grå. Sedan gav jag upp i kylan. Gjorde middag och sen blev mna lektioner inställda pga kylan så tog då och tittade på ett gäng avsnitt av Nattryttarna. Hade typ att välja på det eller bokföra, kändes ganska givet! Gick sedan ut för att mocka lite hos Nisse och sen till stallet.
 
Skulle longera Forzett, det hade hela dagen varit mycket spring i hagarna och när jag longerar henne så ser jag att Lemonaden drar ut ur sin hage!! Efter några varv kommer även Bob ut! Och innan jag lyckats stänga in Forzett på banan så har Lemonaden och Bob dragit in hos stona! Lyckas inte stänga in Forzett utan tappar henne med linan! Lite lätt panik!
 
Men lyckas fånga in Lemonaden och få ut henne och Bob ur hagen, och in i box. Hittar Forzett och fångar in henne, hon var ganska nöjd över att jag kom och räddade henne. Någonstans där kom Nisse som jag ringde in i panik! Men han behövde ju inte göra så mycket, utan det gick ju bra. En timme senare var hagarna lagade, hästarna nattade och allt ihopplockat. Lemonaden och Bob sover inne och jag hoppas att det ska vara lugnare i morgon. Och helst inte lika kallt!
 
Chokladen i solen!
 
Mycket rimfrost i dag!
 
Pigg Grå! 

Vardag!

Lite längtar jag efter vardag och rutin igen. Mest för att jag inbillar mig att det kommer bli lugnare då! I alla fall lite vanlig måndag i dag!

Eftersom jag var seg i morse så hann jag inte longera någon häst på morgonen, men pysslade lite med Lemonaden och Bob i hagen i stället. Borstade, fixade med Lemonadens hovar och Bob smakade på min jacka. 

Efter jobbet och middag så red jag Movie. Hon gick ju provridning igår och samma väntar i morgon och jag kände att jag behövde rida henne lite lätt mellan. Så ett lätt, kravlöst pass med lite övergångar och galopp i friskt tempo på fyrkanten. Hon kändes pigg och på hugget! Hoppas att det håller i sig till i morgon, och att det inte blir så kallt! Jojo-vädret fortsätter, - 18 grader i morse igen, runt 10 grader på dagen och nu blir det kallare. Verkligen växlande! 

Nyårsdagen!

Nytt år, nya tag! Nya mål och nya drömmar! Nu jäklar! 
 
Jag mocka de en lösdrift och sen tog jag tag i ridningen. Red först dressyr med Clarinett som tyckte att det var jobbigt med snön på banan. Sen red jag Chokladen som fick trampa upp spår runt träden i skogskanten och sen trava lite på spåret som jag började trampa upp med Clarinett tidigare i veckan.
 
Sedan väntade jag in Movies ägare och en familj som skulle komma och titta på henne, och provrida. Movie var lite tagen av allvaret och inte på sitt bästa, men det är ju inte lätt för varken ryttare eller häst vid provridning. Inte bingo i dag men det kommer fler chanser, det är ju verkligen en jättefin ponny men kanske inte helt lätt.
 
Sedan gjorde jag pizza till middag, som alla andra i dag! Blev med lite julskinka och rökt fläskfilé bland annat på. Efter middag så hjälpte jag Nisse rulla ut en höbal innan jag gjorde nästa ryck i stallet. Då tog jag Wasabi i töm, hon var väldigt spänd i början. Så pass att hon skakade när jag fått på henne grejerna och var rätt jobbig att leda, men efter en stunds jobb så slappnade hon av lite i alla fall.
 
Sen nattning av hästarna och så gjorde jag kladdkaka, även om den inte blev så kladdig, bakad med mörk choklad med mintsmak och till det polkaglass! Nu ladda för årets första jobbdag!
 
Jag longerar fortfarande Chokladen innan sadling, ryggen är mycket bättre och förhoppningsvis kommer jag inte behöva det snart. 
 
Utsikt från Chokladens jobb i skogskanten! 

Nyårsafton!

Gott nytt år alla läsare! Nu kör vi 2023!
 
Det här med att ha djur och kunna planera... Nisse skulle igår åka i väg och chippa en häst. Men Nisses hund Bose drog på egna äventyr så det blev inget med det. Bosse vägrade komma in på fredagskvällen, inte helt ovanligt men det brukar gå att ropa in honom på natten, men inte nu. I stället finns det på morgonen ett inlägg på Facebook om en lös hund inne i Bispgården! Det var alltså Bosse. Nisse fick ägna hela dagen åt att spåra och leta honom, och hittade honom långt upp i skogen strax innan vi stängde på Ica vid 16. Bosse hade då passerat älven, järnvägen och 87:an, han hittades ca 3 mil hemifrån fågelvägen men har ju gjort många omvägar! Skönt att han hittades, han får nu hålla sig inne!
 
Jag jobbade, longerade Grå på morgonen innan jobbet. Hon hade vilat två veckor och var ganska busig och energisk. Efter jobbet så hade jag och Nisse inte så mycket plan för kvällen men jag började med att göra en räk och äggmacka till oss.  Sen åkte jag och nattade hästarna lite tidigare än vanligt, och tog in Doris.
 
Gjorde pressad potatis, fläsfile och kantarellsås till middag, det blev gott. Sen bestämde vi oss för att åka till några vänner på andra sidan älven. De hade inte ätit än så blev en andra middag där med både huvudrätt och efterrätt. Också väldigt gott, men man var ju mätt redan innan. Vi var där till tolvslaget. Hos oss är det ju inga fyrverkerier, och alla hästar var lugna när vi kom hem igen. 
 
Nu ny dag och nytt år! 
 
 

RSS 2.0