Sista maj!

Vilken majmånad vi haft! Helt otroligt, och hela sommaren är ju fortfarande kvar!
 
Började med att flytta om lite hästar och stängsla en liten hage runt ridbanan till Lemonaden. Ungefär samtidigt som jag började jobba Lilla Grå i töm kom Nisse för att sko Lemonaden, så när vi var klara med tömjobbet hjälpte jag honom med det sista. Hon har nu framskor för första gången! Sen lunchpaus och jag gjorde rabarberkräm tull lunch, det är verkligen gott!
 
Sen ner till betet igen, tömkörde ut Chokladen i skogen. Hon var lite frustrerad på hemvägen men skötte sig annars, sen höll hon på att dö när jag öppnade korken på flugkrämen så hon slet loss grimskaftet och satte sig på rumpan! Jag trodde att det var ljudet av flugmedlet som hon inte gillar men det verkar vara lukten... Jobbade även Minna, gjorde uppsittningsövningar och satt upp och skrittade lite runt pallen. 
 
Efter det blev det en tur på Hammarn för att köpa foder och lite annat, och in på Ica och jag är glad att jag är ledig i helgen! Efter middag så red jag ut en mystur med Clarinett, och badade Lemonaden! Nu har hon fått en första tvätt, tar vi nästa på lördag morgon!
 
I kväll blev det vattenmelon till kvällsfika, nu laddar vi för en spännande helg!
 
Från kvällsturen med Clarinett!
 
Lemonaden testar visningsträns!
 
Nybadad!

Pay and Ride!

Högsommarvärmen håller i sig!
 
Jag började med att jobba Lemonaden som igår, longerade först och red sedan i skogskanten och styrde runt träd. I dag kändes det riktigt bra, hon är inte alls luka störd av bettet som hon var för några veckor sedan, så nu blir det sommarlov från ridningen! Sedan red jag Szum som fick gå lite programdelar, mest för att jag skulle lära mig programmet ordentligt. 
 
Sen kräm till lunch, koppla på släpet och åkte till grannbyn för att hämta några småbalar hö. Och det var nu jag insåg att jag bor i skogen!! Först springer det en ren framför bilen, en ensam vilse ren (till saken hör att en granne hade sett rn ensam ren i en av Nisses hagar igår och jag trodde inte på det, nu gör jag det) och sen är vägen avgrävd! Ingen förvarning och ingenstans att vända med släp! De bytte vägtrumma och efter att jag insåg att jag skulle få backa en kilometer för att kunna vända så väntade jag... Men måste man inte förvarna en liten bit innan?
 
När balarna var hämtade utan andra missöden (förutom en tilltufsad blomlåda när jag vände med transporten på den trånga gården), så borstade jag Clarinett och åkte på Pay and Ride i Hammerdal!
 
Vi red LB:2, det var varmt och dammigt, men Clarinett var faktiskt ovanligt fokuserad på mig. I själva programmet så var travprogrammet bra, i galoppen så fick vi avbrott och jag hamnade i lite "jaga-läge" i stället för att komma till ridning. Så det finns att jobba på såklart, framförallt styrkan i galoppen och kvickheten för skänkeln. Men jag fick mycket beröm för min fina häst, både av domaren och publik, och det är nog första gången jag fått en 8:a på inridningen!
 
Släppte Clarinett på betet när vi kom hem i kväll så nu är det ordning där med! Sen stekte jag en hamburgare till sen middag!
 
Flickorna tog sovmorgon på betet i morse!
 
Morgontrött Choklad!
Spolade av Szum efter ridpasset, han gillar verkligen det men bäst är ändå rullningen efteråt!
 
Och Clarinett i Hammerdal!
 

Hästflyttardag!

Varmt igår med, och fullt ös även om det inte blev så mycket ridning!
 
Ändå började jag där, longerade och red Lemonaden, vi styrde runt träd i skogskanten. Sen var dagens ridning avklarad och jag stängslade i stället en av beteshagarna i skogen. När hagen var klar så tog jag fikapaus med kräm och mjölk. 
 
Så var det dags att transportera hästarna. Började med att försöka lasta Clarinett och Wasabi, jag hade parkerat släpet i hagen och Clarinett gick ju såklart in snällt men när Wasbi stod utanför och gnäggade så hade inte hon ro att stå kvar. Efter några försök, där Wasabi var upp med framfötterna som mest, så gav jag upp. Insåg att man behöver vara två i alla fall, dessutom hade Wasabi dragit upp ett sår så hon kan ändå behöva vara hemma ett par dagar. I stället ledde jag hem Rabea, Chokladen och Dajmen, Rabea lämnade jag på gården och de andra två körde jag ner till betet, de gick rakt in i transporten! Körde sedan ner Minna dit också, även hon gick rakt in.
 
Stängslade ut åt Szum och Lilla Grå sen åt vi på byn innan jag drog på lektioner, avslutade med lektion för Linda innan hon red ner Rabea till betet. Skönt att börja få ut dom i skogen igen!
 
Glada unghästar på bete!
 
Dajmen och Chokladen sprang mest runt Minna som hellre betade...
 

Psykbryt!

Ni som följer bloggen vet att det varit en tuff vinter på alla sätt, livet känns lite lättare nu men det är stressigt, rörigt och varmt på jobbet. Igår fick jag ett lätt psykbryt! Vi var ju en kort i freags, sen har de haft mycket under helgen så vi ligger efter med allt, igår skulle vi vara en extra men den var sjuk så ingen extra, varorna 2.5 timme sena och så denna värme. Så efter att ha stressat runt hela dagen så fixade jag inte när en idiot till kund (så får man ju inte säga, men så är det ju) sa något idiotiskt så jag bröt ihop och fick stå i fikarummet och gråta lite innan jag kunde fortsätta i kassan... Tur att jag har en veckas semester nu!! 
 
Red Clarinett på kvällen, red lite delar ur dressyrprogrammet vi ska rida på onsdag och sen longerade jag Minna. Vet inte om hon är longerad (men hon är inkörd) eller har varit på ridbana någon gång (men ridhus har hon varit i på premieringarna), men det gick ganska bra. 
 
Nu har jag ju då semester, men det blir arbetssemester med mycket stängsling och betessläpp, med unghästtestet i helgen och mycket lektioner! Men jag slipper stressen på Ica i alla fall!

Elitloppssöndag!

Intensiv och varm söndag, vilken försommar vi har!
 
Full fart redan på förmiddagen, jag jobbade Szum i töm och byggde sedan fram löshoppningen lagom till Linda kom till stallet. Vi löshoppade Lilla Grå, Rabea och Lemonaden. Lilla Grå hoppar verkligen bara bättre och bättre, i dag blev det en miss och självförtroende sjönk tillfälligt men det får bli en grej på erfarenhetskontot, för både hästen och oss. Vi höjde lite snabbt samtidigt som hon kom in lite tokigt och fick ett dåligt språng, då vågade hon inte nästa gång, men med lite lägre hinder och mer stöd så hoppade hon bra igen. Sånt som händer! Både Rabea och Lemonaden hoppade bättre i dag men de fick bara hoppa lågt för att hålla självförtroendet uppe!
 
När hindren var bortplockade så tog jag en snabbfika och sen i väg på lektioner. Det var varmt för dom att rida i dag men två tjejer kämpade i solen (och jag blev alldeles bränd, trots solkräm), jag var även till ett nytt ställe där jag longerade två ponnyer.
 
Hann precis hem för att se finalen i Elitloppet, skulle gärna vilja åka på det någon gång för det verkar verkligen vara en upplevelse! Sen stekte vi hamburgare till middag och på kvällen åkte jag och Nisse en gemensam runda för vattning och nattning av hästar, lite mysigt för vi hinner sällan göra det tillsammans.
 
Nu försöka sova med alla mygg! Alla knott och mygg tycks ha vaknat i helgen, jag är redan sönderbiten!
 
Det var bara Lilla Grå som fastnade på bild i dag!
 
 
 

En öl senare...

Lugn morgon, frukost på trappen och ingen stress. Sen la jag lite tid på att stängsla ut åt Szum och Lilla Grå så det var näsan mitt på dagen innan jag kom igång med hästarna!
 
Longerade först Lemonaden, och satt upp och skrittade lite, det kändes bra efter några veckors uppehåll så nu ska jag försöka rida lite innan sommarlovet.  Sen kom Linda och vi red ut med Clarinett och Rabea, jobbade med kondisen genom massor av trav på skogsvägarna. Linda hjälpte mig även så jag kunde hänga, sitta och skritta lite på Minna på gården. Hon håller på att dö när jag kommer med schabraket men bara jag fått på sadeln så är hon helcool och bryr sig inte om något! Avslutade hästarna med att rida den grå, började med lite vändningar på banan och något varv i trav, sen styrde jag runt träd i skogskanten och gick även lite ospårat, alltså utanför stigarna, i skogen. Det är väldigt bra träning!
 
Sen grillning, fantastiskt gott, och rabarberpaj till efterrätt. Drack en cider och en öl, vann på vinlotteriet igår så det fanns mycket att välja på, och det räckte för att jag skulle bli trött. Vi var ute på en kvällstur och tittade efter djur (såg en älg och två orrar) och annat, men jag somnade i bilen... Nu ska jag sova på riktigt!
 
Lemonaden har gått från nordsvensklik ponny till sporthäst på bara några veckor! Hon kommer att bli så fin!
 
 
Jag och Minna!
 

Fredagskaos!

Lätt kaosdag på Ica, en kort i personalstyrkan och dessutom betydligt högre försäljning än en vanlig lönefredag! Och så värmen på det...
 
Red i alla fall Szum som är riktigt fin just nu, och hade lektion med Linda. Något mer varken hanns eller orkades med. Ny dag i dag och jag tänker ha en ganska lugn, ledig dag!
 
Szum och jag spanade på Baloo som varit på ksttsemester ett par dagar men igår var hemma igen och inventerade musförrådet!
 
Szum har inte bara en räv bakom örat... 🤣
Gillar Baloos stil och uttryck på den här bilden!

Torsdagsfredag!

Ica i dag och sen en mysig kväll i stallet, så härliga kvällar nu!
 
Jag red först Chokladen som fick snurra runt träd och sen klättra lite i skogen. Sen Clarinett som jag red dressyr med, red lite vägar från dressyrprogrammen  (vi ska visst på pay and ride på onsdag...) och avslutade med att hoppa några språng på ett litet kryss. När jag dressyrade så tyckte jag att galoppen var så svag, både på hästen och ryttaren (jag sitter mycket bättre i trav än galopp) men sen när vi skuttade så insåg jag att galoppen i alla fall är betydligt bättre än när jag hoppade i höstas! Dessutom kan jag nu svänga till höger också, vilket är bra! Ska försöka hoppa lite mer nu...
 
Lite vattenmelon till kvällsfika och nu sova, det är ju visst bara torsdag så jag jobbar ju i morgon med fast jag haft fredag i dag...

Livsviktig kurs!

Återigen en fin sommardag, nästan så det var kallt på förmiddagen när man var tvungen att ha en tröja... Bortskämd redan i maj!
 
Släppte ihop Clarinett, Lemonaden och Wasabi, Clarinett och Lemonaden är det bara ett par månader sedan de gick ihop sist men Lemonaden var ändå lite kaxig mot Clarinett! Jag hoppas att Clarinetten behåller chefsrollen, dels för att hon gör det bättre än Lemonaden, som görna blir lite härjig, och dels för att jag tycker att någon kan hålla Lemonaden lite i ordning, hon kan nog bli kaxig annars. Vi får se hur det artar sig, sprungit har de gjort i dag i alla fall!
 
Jag red Lilla Grå, hon fick styra runt träd och var väldigt spänd men gjorde inget dumt utan lyssnade bra. Sen longerade jag Lemonaden, inget sadeltvång i dag och jag hängde lite på henne och hon var som vanligt, nästa gång tar jag med mig västen och rider!
 
Sen kräm till lunch, hjälpte Nisse stoppa in en förvirrad ardenner på fel sida stängslet och i samband med det även flytta ett gäng till bete. På väg till ridskolan jann jag med några ärenden, och på ridis tömkörde jag en häst och hade två lektioner i solen och dammet! Sen direkt i väg på HLRkurs, som alla vi på ridskolan ska gå, faktiskt intressant men framförallt livsviktigt! Hoppas att jag aldrig behöver använda kunskaperna!
 
Varma mackor till kvällsfika och nu sova! Ica i morgon igen!
 
Wasabi och Lemonaden i full galopp!
 
Wasabi, fortfarande en del vinterpäls kvar....
 
Clarinett kollar staketet...
Och min fina Lemonad!
 

Tidigt bete!

Sol och värme igår med, och fullt upp!
 
Red först Szum som var riktigt fin, han går ofta bra när det är varmt  (och på vintern!!) och trots att han fortfarande har mycket vinterpäls kvar så var han bra framme. Jobbade sedan Chokladen i töm innan Linda kom och hjälpte mig att hänga lite på Minna, ardennern som ska ridas in. Jag la även över benet några gånger så vi kan säga att hon är sutten på nu!
 
Sen red jag och Linda ut med Clarinett och Rabea, vi red ner och kollade hur beteshagarna i skogen ser ut och det är nog bara att stängsla där och släppa dom, det är tidigt i år! När vi ridit klart så släppte vi Rabea, Dajmen och Chokladen i en av de mindre beteshagarna som är några hundra meter från gården. Skönt att ha några ute på bete i alla fall!
 
Sen middag, i väg på en lektion och lite småpyssel. Nu ny dag och jag letar ny energi!
 
Dajmen på bete, hon börjar se ut som en häst!
 
Full galopp, Rabea i täten!
 
Dajmen!

Sen kväll!

Blev en sen kväll igår. Först jobb på Ica, till 18.15, sen lagade jag mat och åt så innan jag började på med hästarna var det redan kväll. Men det gjorde inte så mycket för ridvädret var nog bäst då, är ju alldeles för varmt för att göra något vettigt på dagen. 
 
Red Lilla Grå, hon är så fin när hon bara koncentrerar sig på mig och inte på vad de andra hästarna gör i hagarna.... Klockan var 23.00 innan jag var klar, så över midnatt innan jag sov.
 
Nu har jag hunnit hjälpa Nisse fånga in rymlingar och druckit kaffe på bron så nu är det väl bara att börja på och rida lite!
 
Liten grå prinsessa som har blivit så ljus att hon snartär vit...
 

Pingstdagen!

Vilket fantastiskt pingstväder vi haft!
 
Jag skrittade ut med Szum i skogen innan Ica. Efter jobbet och mat så löshoppade jag och Linda, Elise var där en sväng och hjälpte oss också. Som vanligt var det bra tempo men hästarna var lite matta i värmen. 
 
Lemonaden hoppade bättre än sist, men inte riktigt bra. Dajmen börjar fatta vad det går ut på, i alla fall tycks hon gilla att galoppera fort! Rabea hoppar med en massa luft men behöver mycket stöd. Lilla Grå hoppar bara bättre och bättre för varje gång. Chokladen var inte sig riktigt lik, stanna och vände och greja, men hon var nyvaken så kanske lite förvirrad av det? Clarinett var också lite ofokuserad men det gick inte ut över hoppningen lika mycket!
 
Helt slut var jag efter vi var klara. Känns som jag har glömt att göra något, men hästarna har fått mat så det var nog inget viktigt! God natt!
 
 
Morgonmys med Dajmen, Rabea och Lemonaden 
 
 
 
Szums långa hals!
 
Clarinett på löshoppningen!
 
Och några bilder på Minna, ardennern jag tog hem igår.
 
 
Mycket pannlugg!

Pingstafton!

Blev en lite annorlunda lördag i alla fall, även om det inte blev så mycket pingstfirande.
 
Jag longerade Dajmen på morgonen innan jobbet, hon fick även gå lite med sadeln på, dock ej fastspänd eftersom jag ju inte hade en gjord i rätt längd. Sen i väg på Ica där jag igen hade introduktion och upplärning i kassan, tredje upplärningen på en vecka och även två till den senaste månaden! Börjar bli proffs på att drilla sommarjobbare!
 
När jag kom hem så hade Nisse lagat mat, och efter jag ätit åkte jag och Linda till Sollefteå och hämtade höbalar. Är ju inte längesen jag hämtade men jag var skyldig Nisse några så de tog slut. Trevlig tur, fick titta på några treåringar (bland annat en avkomma till ett syo som varit här på utbildning) och vi stannade och åt glass på hemvägen! När det sen var fodrat och nattat körde jag hem ardennern som jag påbörjat insittning med från Nisse. Minna ska få bo hos mig ett tag eftersom det blir lättare att rida då, hon är till salu.
 
Lång dag blev det i vanlig ordning, lär väl bli det i dag med!

Fredagsstress!

Vilken stressig dag det blev...
 
Började redan i morse med sms och meddelanden om att det var personal borta på Ica och helst skulle jag börja jobba samma minut... Nu löste sig det och jag kunde börja klockan 11 som det var tänkt, och då hann jag med en skrittur i skogen med Chokladen. Blev en ganska spännande tur då jag bara hann börja klättra uppför backen från gården när vi hörde ett brak! Det är så tätt med sly så vi såg inget men Chokladen var minst sagt spänd efter det! Dock gjorde hon inget och vi kunde rida som planerat. 
 
Väl på Ica var det sjukt stressigt, pingst i helgen, flera ordinarie personal ledig, ingen extra och i stället sommarjobbare, varorna sena och allmänt rörigt. Efter den stressen var det skönt att rida ut på kvällen och trava på grusvägarna! Jag och Linda red Clarinett och Rabea, så härligt att grusvägarna åter är ridbara efter tjällossningen! Sen fick vi lite kaffebesök på kvällen men jag gav upp nu, måste orka med morgondagen också.

Väderkontrast!

Vilken kontrast på vädret igår morse jämfört med tidigare i veckan! 3-4 plusgrader, blåst och regn! Regnet gav sig snart, och på eftermiddagen blev det riktigt fint om än inte så varmt. Tror att hästarna tyckte det var skönt!
 
Jag började med att longera Lemonaden, som faktiskt fick lite sadeltvång för första gången sen innan jul! Inte så mycket som hon haft tidigare men ändå, hon bockade när vi börjarde trava och visade obehag bara jag rörde sadelgjorden. Antar att det kommer nu som en följd av att hon ändrat sig mycket i krpppen och att hon är väldigt pigg och energisk. Fortsätter jobba på så får vi se.
 
Sen red jag dressyr på Clarinett och fokuserade på vändningar och att sitta rakt, det är väldigt svårt i höger galoppen på henne. Red sedan både Szum och Lilla Grå, och kan konstatera att jag är rakare på båda dom än på Clarinett. Szum fick jobba med fattningar och att börja kunna jobba galoppen lite mer. Lilla Grå var slingring och okoncentrerad i början men blev bättre allt eftersom. 
 
Gick runt och fixade en av de mindre beteshagarna, som är i närheten av gården, gjorde pizza till middag och åkte i väg på en lektion. När mina hästar var nattade så hade Nisse haft hästar ute så det var bara att gå runt och laga nästa hage!
 
I dag är det sol och blir nog ganska lagom värme i dag, fredag innebär Ica men förhoppningsvis hinner jag rida lite före!

Väderomslag!

Hett på förmiddagen igår men sen blåste det upp och blev lite oväder, nu är det mer normal vårtemperatur men mer värme väntas om några dagar.
 
Jag jobbade med unghästarna på förmiddagen igår, Lemonaden tömkördes i skogen, och Chokladen reds i skogen så de fick båda jobba med att lyfta ben och klättra. Bra koordinations och styrketräning. Sen longerade jag Dajmen och provade sadel, men måste fixa en kortare gjord innan jag kan spänna fast den. 
 
Fanns pastasallad kvar till lunch och sen i väg till ridskolan. Tömkörde en häst och hade tre grupper, sen varma mackor till kvällsfika. Nu ny dag och nya tag!
 
 
Dajmen på banan!
 
Och Lemonaden i hagen!

Värmebölja!

Riktigt varmt i dag, som högsommar, man vill ju inte säga det men lite för varmt kanske...
 
Jag fixade en hage på förmiddagen så Szum och Lilla Grå fick lite gräs att pilla med, tyvärr lite blött men bättre än vinterhagen. När jag var klar så var det redan hett och vi hade några ärenden på Hammarn så vi åkte och gjorde bort dom, och sen gjorde jag pastasallad till mat. En stunds vila blev det också för värmen knäckte mig helt i dag!
 
På kvällen sen så jobbade jag Lilla grå och Szum i töm, de var rätt matta i värmen och efter att ha ätit gräs. Men Lilla Grå var inte störd av bitmärket så nu kan vi rida igen. Sen kom Linda och vi red ut med Clarinett och Rabea ner till älven, helt fantastiskt väder! Sen borstade jag av en massa vinterpäls från Lemonaden och så avslutades dagen med äppelpaj!
 
Från kvällsturen, Linda och Rabea ligger före!
 
Vackert vid älven!
 

Försommar-kväll!

Varmt i dag, jag har varit på Ica så slap bekymra mig om det...
 
Fin kväll också, skrittade ut Chokladen i skogen. Hon fick klättra och lyfta på benen, är bra jobb för henne för det fattas väldigt mycket muskler på överlinjen. Planen för henne är att de närmaste veckorna nästan bara ridning i skogen och mycket av denna typ av jobb, skritt, klättra och genom besvärlig terräng.
 
Nisse kom hem vid 5-6.00 i morse, tur jag inte väntade uppe! Jag har haft väldigt ont i min högerhand och handled, visserligen blir jag tvungen att bli mer liksidig men änd opraktiskt. Hoppas att det ger sig!
 
Från kvällens tur!

En bättte söndag!

 
 
Haft en helt fantastisk sommardag i dag, en bättre söndag helt enkelt! 
 
Efter utsläpp och morgonfodring i båda stallen red jag Clarinett och Szum. Ville känna på dom efter träningen och även hitta känslan själv. Brukar ha det upplägge att jag rider igenom hästen någon dag efter träningen och försöker minnas allt som skulle tränas på. På Clarinett hade alla poletter hamnat rätt och hon var otroligt fin! Jag fokuseradepå min kropp och i höger galoppen är det svårt att få till det men annars kändes det verkligen bra! Även Szum levererade ett bra pass och en bra känsla, han var väldigt fin i handen men lite loj i värmen. Roligt var det i alla fall. 
 
Sen lite kräm till lunch och sen stängslade jag och Linda hagen bakom gästhuset, den revs ju i höstas när det skulle avverkas men nu är den uppe igen. Vi släppte över Lemonaden, Dajmen och Bea dit, den är lite blöt men det grönskar fort och de fodras med hö ett tag till.
 
Det var väldigt varmt att stängsla i dag men vi laddade om genom att åka på byn och äta, och med lite kaffe inför näst projekt som var löshoppning! Vi löshoppade 6 hästar, några lite trötta och matta i värmen. Chokladen var lite matt men hoppade ändå bra på 1.20m, Lilla Grå hoppar bara bättre och bättre, Bea fick hoppa lågt och lätt eftersom hon blev tveksam sist. Lemonaden var lite slarvig och när vi sen la in en sockerbit i hindret för att få henne att titta till så fegade hon i stället, blev dock bättre efter det. Fattas en del kondis på henne också. Dajmen var jätteduktig och skuttade rvå hinder på typ 60 cm och Clarinett fick hoppa lite hon med trots dressyrpasset på förmiddagen. 
 
Nu är alla hästar nattade och momsrapporten inlämnad vilket känns jäkligt bra!!! Nisse kommer hem om några timmar, alltså i natt, så lika bra att sova! Jag är väldigt trött efter en heldag ute i solen och värmen!
 
Svettig Clarinett-hals!
 
Full galopp ut i nya hagen! Lemonaden och Dajmen 
Dajmen börjar bli stor!
 
Lemonaden!
 
Chokladen och min skugga på löshoppningen.
 
Och Dajmen i trav!

Lördagsjobb!

Utsläpp och morgonfodring i två stall i morse innan jobbet, låter jobbigare än det är eftersom de flesta hästarna går ute men dock ändå 1,5 timmes jobb. Hade bytt förra lördagen när jag var på genrepet så jobbade i dag i stället. 
 
Efter jobbet så åt jag middag och hann bokföra lite innan Nisse fick hem en ny häst, en russhingst! Supersöt! När han var installad åkte jag till mina hästar, tanken var att rida Lilla Grå först men Szum hade tagit en tugga av henne precis där sadelgjorden sitter så jag borstade bara av henne. Szum brukar verkligen inte bita henne och nu när han hade gjort det så hade han lyckats pricka precis där... Red Chokladen i stället, först på banan och inspirerad av helgens träningar så jobbade vi massor i skritt på en fyrkant innanför spåret och jobbade med att hon skulle följa innertygeln och skritta rakt och genom kroppen. Låter enkelt men Chokladen slingrar sig fram i skritten och blir som en ostkrok, jättebra jobb för henne och jag fokuserade på sitsen, det här ska vi jobba mycket med! Några travövergångar och så skrittade vi ut en sväng.
 
Tänkte sen longera Dajmen men såklart ville Lemonaden ha lite uppmärksamhet och trängde sig ut när jag tog ut Dajmen, och galopperade runt på gården... Dessutom gjorde hon samma sak igen senare, hon gick ut ur boxen när jag la in kraftfodret men då insåg hon sitt misstag snabbt och skyndade sig in igen. Henne har jag fått för mina synder.... Hur som så försvann energin när ordningen var återställd efter Lemonadens galopprunda så jag hoppade longeringen och borstade och la på schabrak och täckesgjord i stället. 
 
Nu är båda stallen nattade, jag har bokfört lite mer och ätit glass så rätt nöjd med den här dagen. Antar att jag kommer somna till röstningen på Eurovision, den är alltid seg...
 
Russhingsten som kom i kväll, ska stå på station här.
 
Sötnos!
 
Lilla Grås bitmärke! Inte så allvarligt men sitter dumt. 
 
Chokladen innan avsittning!
 
 

Klämdag!

Klämdagar finns inte på Ica men jag tog ledigt i dag för fortsatt träning, och det är ju så roligt även om det inte alltid går bra!
 
Åkte med Clarinett och Szum i dag. Började med Clarinett och Szum stod på box, att lasta och köra dom gick jättebra, men när jag och Clarinett skulle rida fram hade hon riktig separationsångest från Szum och var riktigt dum! Backade ut från banan, reste sig flera gånger och var väldigt svårpåverkad, men efter att ha jobbat igenom först i skritt och sen med travinslag så kunde jag till slut trava henne avspänd på åttvolt och lägga fokuset på sitsen och varvbytena. Sitsen var bättre i dag, varvbyten till vänster är jättesvårt så det får vi träna på, och så måste vi träna på att åka bort med sällskap...
 
Szum skötte sig mycket bättre, fast han inte varit i väg på något sen augusti, lite ofokuserad i början då några hundar var väldigt intressant men annars riktigt fin. Sara tyckte han såg fräsch ut, och med tanke på att han var knackig sist hon såg honom, då i slutet av augusti, så kändes det bra. Nu ska vi bara få lite mer kläm på galoppen, lite bättte kondis och mindre päls så kan han få tävla lite i sommar. Förstår inte att han ska fälla så sent varje sommar!
 
Eftersom Clarinett inte skötte sig och Sara hade en liten paus så fick hon gå ytterligare ett pass, denna gång bara en kortis. Nu gick det fortare att komma till den avspända traven så då avslutade vi, det var mest tänkt att hon skulle få lite extra seperationsträning. Sen lastade jag och åkte hem, åt och handlade på vägen. När jag kom hem så regnade det, men jag jobbade Chokladen och Lemonaden i töm innan nattning av hästar i två stall. Nu har jag bokfört i en timme också, datorn fungerar just nu och Nisse är ändå borta, men nu får det vara nog och sova! God natt!
 
Innan avfärd!
 
Clarinett i boxen vi lånade.
 
Lemonaden på banan i kväll
 
 

Kristihimmelsfärdsdag!

Kristihimmelsfärds helgen bjuder på ett fantastiskt sommarväder!
 
Jag jobbade Szum i töm och sen i väg på Ica där vi bara hade öppet i tre timmar, men väldigt intensiva timmar med mycket kunder och vi var bara två personal. Sen hem och snabbmiddag, Nisse hade kokat potatis så vi stekte på lite fiskpinnar. Och så snabba bud att göra i ordning Clarinett och i väg på dressyrträning. 
 
Clarinett dansade ut ur transporten och sen flög hon runt som ett löv i blåsten när jag sadlade och började på. Men när vi väl började träna så var hon ganska fokuserad och när bara ryttaren satt mitt över så gick hon fantastiskt fint. Fokus låg på att få mig rak, jag blir ju väldigt sned i perioder och nu är det så, jättesvårt att korrigera själv men så bra det blir när jag får hjälpen. Sen skulle jag behöva gå lite oftare att få hjälp med kroppen men förhoppningsvis blir det. Roligt var det att träna igen i alla fall!
 
Det var ju kväll innan jag var hemma igen, men vi hann få besök av en valp som Nisse ska transportera i dag och jag hann bråka lite med datorn, inte läge att den börjar krångla när momsrapporten ska in på måndag och jag har typ allt kvar... Ja, ja nu ny dag och ny träning, och nya tag med datorn!
 
Clarinett efter träningen igår!

Sommarfeeling!

Det är som sommar nu, fattas bara att hästarna kommer ut på bete men det grönskar fort i hagarna så det är inte långt bort!
 
Igår började jag med att flytta Chokladen och Clarinett till en annan hage, en med mindre lera än den de hade och i alla fall lite gräs. Den hagen är precis bredvid ridbanan så när jag sedan släppte Lemonaden på banan för lite lösgalopp så lösgalopperade även de två i sin hage! Hade inga problem med att driva Lemonaden i alla fall!
 
Sen red jag Lilla Grå, det blåste så det rörde sig saker både runt banan och i hennes huvud så två gånger satt jag ganska löst! Däremot så kom vi ganska fort förbi fasen vi var i sist och hon var riktigt fin när hon fokuserade. Innan det blev lunch och i väg på ridskolan hjälpte jag även Nisse att dra fram hans transport från vinterförvaringen.
 
På ridskolan tömkörde jag en häst, hade teori med en grupp som fick testa att visa häst vid hand och så pratade vi om hullbedömning och lite sånt, sen två mindre grupper med ridning. Efter ridskolan så jobbade jag Clarinett i töm, ville se hur hon såg ut nu när hon var skodd fram och nu syntes inget av det jag såg förra veckan!
 
Nu ny dag med mycket roligt inplanerat!
 
Massor av fina bilder blev det på Lemonaden igår när jag släppte henne på banan:
Här ser hon ju stor ut!
 
Trav i full fart!
 
Med vinden i håret!
 
 
Min söt-nöt!

Bilkörardag!

Igår blev det en riktig bilkörardag, hade jag inte kört fram och tillbaka så hade jag nästan varit i Stockholm!
 
I måndags jobbade jag, efter jobbet så skrittade jag och Linda ut i skogen hemma med Clarinett och Rabea. Vi kollade hur stigarna såg ut efter vintern, med all snö, avverkningen och hur blött det var. För hästarna blev det mycket benlyft och de fick jobba med hela kroppen! Sen gick jag runt och kollade stängslet på en av gräshagarna på gården. Avslutade dagen med att hänga lite på ardennern som jag börjat på insittning med.
 
Igår red jag lite på förmiddagen, Lilla Grå fick gå i töm, Szum och Chokladen red jag. Chokladen testade jag Clarinetts sadel på, och det blev bättre men inte helt bra. Men hon får gå med den ett tag nu, ska försöka rida mycket i skogen så hon musklar på sig så får vi se vad det blir sen.
 
Efter lite fika så åkte jag på Hammarn och hämtade en enorm släpvagn som jag hyrt, dem var nästan lika stor som en dansbana! Två svängar till Edselenoch hämtade hösilagebalar! Fick med fyra åt gången så nu har vi så vi klarar oss fram till betet. Innan de svängarna var gjorda och släpvagnem tillbaka så var det sent och bara att sova kvar.
 
Det är verkligen sjukt mycket att göra nu, man vill ha alla hagar i ordning för nu snart kan vi släppa hästarna på lite övergångshagar med gräs och roligare underlag. Man vill rida massor när det är så fint väder, och såklart allt vanligt som ska göras. Och så väntar en momsrapport också! Suck....

Foderkurs!

Sommarvärme igår redan från morgonen! Så härligt!
 
Jag red Szum innan jobbet och sen på jobbet så var det lite rörigt... När jag öppnade så stod det säkert 10-15 kunder och väntade, vilket det typ aldrig gör hos oss, och första två timmarna var det riktigt högt tempo. Dessutom lyckades en ölburk explodera i kassan så jag blev nerdränkt i öl...
 
Efter jobbet så var det snabba ryck. På en dryg timme hade jag ätit, hjälpt Nisse dra fram en bil, gett middagshö, torkat golvet i köket och plockat fram fika och teoripapper. För sedan var det foderkurs vilket gick rätt bra! 
 
Efter kursen longerade jag Dajmen som fick prova på lute högre hastigheter än skritt, hon var jätteduktig! Avslutade hos Nisse med att lägga på sadel och göra lite förberedande uppsittningsövningar på en ardenner som ska ridas in. Nu ny dag på Ica, förhoppningsvis bättre än igår!

Genrep!

Sov inget vidare i natt, var helt enkelt nervös! Samma sak i fjol, nästan mer nervös för genrepet än själva testet, är ju första gången de är i väg så mycket att oroa sig för!
 
Flätade, inte helt okomplicerat då Lemonaden dels har en extremt tjock man och dessutom inte stod still mer än några sekunder åt gången. Sen hjälpte Nisse mig att lasta, hon gick rakt in, och sen åkte jag. Lite nervöst att åka ensam när det är första gången hon åker själv men det gick bra! Så förutom att åka transport själv så har hon varit på stor anläggning, stått i uppstallningsbox och såklart löshoppat och testat att springa. Allt har gått jättebra! Vi löshoppade ca 1 meter så ännu fattas et lite höjd men det kommer. 
 
Det fanns möjlighet att rida i det lilla ridhuset, men det kändes inte aktuellt med ett fullt ridpas, jag fick inte ens igen dörrarna (!!), men kom på att det var ett bra tillfälle att kolla om sadetvånget utlöser när hon är spänd och rutinerna annorlunda. Så jag sadlade, gick några varv i ridhuset, longerade och avslutade med att sitta upp ett par gånger och skritta typ ett varv runt pallen. Bra miljöträning!
 
Jag var hemma strax före 16, gjorde klart stallet och lagade sen middag. Och sen blev det inget mer vettigt gjort, jag var för trött efter all spänning!
 
Innan vi kom i väg så såg det mest ut så här, en stor grop hade hon grävt sen!
 
I boxen!
 
 I väntan på vår tur!
 
 
Och innan "ridningen";
 

Friday!

Fredag igen och fulkt ös på jobbet. Började 11 så red Lilla Grå innan. Hon var, som hon gärna är när hon är lite riden, lite istadig, i höger varv gick hon emot innerskänkeln, tryckte in bogen och stod emot. Jag jobbade bara med det och i slutändan hade vi nästan bara ridit i höger varv... Red henne på halva banan och flyttade henne för innerskänkeln i hörnen, när hon tjurade ihop fick hon gå på lite volt och böja halsen till höger. Till slut, efter att ha jobbat bit för bit kunde jag trava henne på den fyrkanten, med rak häst och undan innerskänkeln genom hörnen. Men jag fick jobba för det!
 
Efter jobbet så fick vi kaffebesök så kom igång sent i stallet. Provade två sadlar på Chokladen, dels den hon har haft men utan padd och så Clarinetts.  Longerade med båda men blev inte så mycket klokare, mest mer förvirrad och förtvivlad... Tvättade benen och borstade av Lemonaden, och packade bilen. Nu väntar jag på att få hjälp med att koppla på släpet, stödbenet är nämligen trasigt! I morgon ska jag och Lemonaden på genrep inför unghästtestet!
 
Släppte ut Lemonaden med täcke i morse för stt hon skulle hålla sig ren. Blev rätt paff i kväll när hon var utan täcke... Täcket låg i ett hörn av hagen...
 
 
Sadelprovning:
 
 
Den nedersta är Clarinetts sadel, en Ordo Equester Roma

Blöt kväll!

Det blev en blöt kväll... Men prognosen för den närmaste veckan ser lovande ut!
 
Jag började med att rida Lilla Grå, hon är inte jätterolig att rida när man inte ridit på någon vecka men det blir nog bättre om några ridpass. I dag var hon mest ofokuserad och sur. Sen red jag Chokladen som inte heller ridits på länge, sist var hon mest knepig, bättre i dag men behöver nog också några pass för att komma igång. Szum fick jobba i töm, och Lemonaden tömkörde jag ut i skogen. Vi gick upp i skogen, i den där backen med jobbig terräng och kollade om det snart går rida där, vilket det gör. Sen tvättade jag benen och svansen på henne inför helgens äventyr. 
 
Avslutade med att ta upp Dajmen på banan och jobbade henne i skritt pp liten volt runt mig. Start och stopp fungerar bra så nu ska vi börja på med longeringen. Sen snabblagad mat i form av fiskpinnar och pulvermos och i väg för några lektioner. 
 
Under lektionerna duggade det bara lite, men sen har det vräkt ner och innan hästar var inne, balar utkörda och Nisses hästar fodrade så var jag som min gård är just nu, både blöt och lerig!
 
Lilla Grå!
 
Lemonaden i skogen!
 
Dajmen på banan! Visst är hon lik Lemonaden?
 
Sötnöt!

Framdelsvändningar!

Började dagen med att jobba Chokladen i töm, hon börjar kännas som sig själv igen så nu ska jag dra igång och rida igen. Sen red jag lite på Lemonaden, men hon var lite spänd i dag och inte riktigt med mig så vi skrittade bara lite.  Avslutade med att rida Szum lite, är ju ett tag sen jag red han sist så det blev ett lätt och kort pass, men bra känsla.
 
Sen lunch och i väg på ridskolan, tömkörde en ponny och mina två grupper. Ena gruppen fick göra framdelsvändningar, det är delvis en bortglömd rörelse vilket är synd för den är verkligen utvecklande och lärorik för ryttarna. Framdelsvändningarna försvann från dressyrprogrammen och då slutade man träna på dom. Men de är inte bara lösgörande utan jälper ryttsrna att hitta samverkan mellan olika hjälper och en känsla för hur hästen rör sig och flyttar, bra komplement till skänkelvikningen.
 
När jag kom hem och hästarna var nattade så förberedde jag söndagens foderkurs lite innan jag somnade mitt i det i soffan... Nu har jag övergått till sängen men väntar fortfarande på Nisse som varit i väg och skott några hästar. 

Första maj!

Det var en gråkall första maj igår. Lite typiskt vårväder med några plusgrader, lite blåst och duggregn hela eftermiddagen.
 
Jag hade teorikurs om longering och tömkörning, även om den inte började direkt på morgonen så var det en del förberedelser innan som städning och förbereda fika. Jag visade longering med Lilla Grå och tömkörde Szum, de skötte sig rätt bra men var pigga. 
 
Sen middagspaus och på kvällen longerade jag Lemonaden men utan utrustning eftersom hon var så blöt, hon fick jobba i mycket galopp och fick även hoppa ett litet hinder i lina. Avslutade med att träna lite att springa med henne och ställa upp. Tog Clarinett några varv i töm men hon ser inte helt hundra ut, misstänker att det är en hov som spökar lite så avvaktar tills hon är skodd.
 
Det har inte blivit så mycket sömn i natt, vid 4 ringde Nisses telefon då en bekant hade en fölning som inte gick bra. Efter några samtal så åkte han dit, självklart var det svårt att somna om sen och jag var väldigt trött när klockan ringde....
 
Lemonaden har nog mest växt på längden i stället för höjden på slutet, jag hoppas att benen växer i kapp!

Valborg!

Sista april igår och jag jobbade på Ica. Lite rörigt då det var som en fredag fast det var måndag, varorna kom tidigt, många kunder var lediga och handlade på dagen, och dessutom hade jag introduktion av ny medarbetare! Det lugnade ner sig sista timmarna och nu är jag ledig ett par dagar därifrån. 
 
Efter jobbet så var det bara att fixa hästarna, byta om och gå över till grannarna där det bjöds på mat! Det var god mat och trevligt, men lugnt och blev inte så sent vilket känns bra i dag när jag ska ha teorikurs! Håll tummarna att det flyter på och att Szum och Lilla Grå, som ska vara med och visa, sköter sig! 

RSS 2.0