Stressonsdag!

Vilken stressig dag det blev igår, inte konstigt att man får ont i magen av detta! Ni minns i måndags när jag inte fick hem höbalarna eftersom inte säljaren hade kört fram balarna? Då fick jag besked att transportfirman skulle höra av sig när de hade möjlighet att köra igen. Och igår, strax före 13 när jag stod på ridbanan med Zebbe, så ringde chaffören och sa att han var på väg och var hos mig om mindre än en timme.... Där stod jag utan någon som kunde lasta av eftersom Nisses traktor inte hade motorvärmaren på, och själv var jag ju strax på väg till ridskolan! Ja ni förstår, man kan få ont i magen av mindre!
 
Dagen började lugnt i alla fall! Jag red ut Lilla Grå i skogen hemma. Ni vet min lilla grå prinsessa som brukar vara lugn och lite slow, hon har ju börjat bli lite mer vaken men jag var ändå rätt chockad när hon var laddad och som en bomb! På väg nerför backen så hoppade hon på stället! Men hon lyssnade ändå rätt bra på mig och det är positivt för jag har varit orolig att hon skulle kunna bli avstängd i dessa lägen!
 
Sen tömkörde jag Chokladen och jobbade med att få henne att trava genom kroppen, och det börjar komma och hon kommer bli så fin! Och så longerade jag Zebbe, han har så otroligt mycket trav i sig! Det är som han hsr fjädrar på hovarna! När vi hade longerat kom Linda och hjälpte mig att hänga på honom. Det är första "riktiga " hängningen med hjälp men han gjorde det så lätt och självklart, gick med långa och avspända steg utan att vara störd över att jag klängde på honom, perfekt!
 
Och det var ju där någonstans som chaffören ringde. Jsg väntade in honom, han fick tippa av balarna i diket, och jag pratade med ridskolan att jag kom lite senare. Snabb lunch, spagetti och köttfärssås av nymald köttfärs eftersom Nisse höll på packa kött. Sen i väg till ridis, min bil hade frusit ihop så jag fick stanna på vägen och fylla på glykol... Som tur var gick lektionerna bra trots allt kaos innan! När jag kom hem så hjälpte Nisse mig att dra bort de balar som hamnat för nära vägen och sen fick hästarna komma in. Tur att jag inte har bortskämda "stadshästar" för klockan var nog halv elva då... Sen höll jag Nisse sällskap när han packade det sista köttet innan det äntligen blev sovtid! Lång och kaosartad dag!

Vintertisdag!

Det känns som jag har hunnit med rätt mycket i dag, men det finns ju ändå alltid massor kvar att göra...
 
Efter att hästarna var ute och stallet mockat så lagade jag en hage och drog samtidigt om strömmen lite så det ska bli bättre och enklare i vinter. Sen hann jag även plocka fram lite adventsstakar och stjärnor, advent är sen i år så det måste vara okej att tjuvstarta lite, innan de kom och hämtade Lobelia.
 
Sen var det dags för hästarna att jobba. Red först Chokladen, började på banan med longering och lite skritt och sedan red jag lite runt träd utanför banan. Nu är det dags att börja rida ut! Sen red jag Lilla Grå, hon var inte lika fin som i lördags och i dag blev hon istadig vid galoppförsöken. Vi får galoppera lite mer ute först! Tvååringarna fick testa på lite tömkörning. Lemonaden har ju fått prova lite förut och i dag kunde vi tömköra längs staketet i båda varv. Fortfarande med innertömmen direkt i bettet men nästa gång kan vi nog ha den som vanligt. För Zebbe var det första gången med tömkörningsgjorden så vi började med att longera lite med den, ofta kan hästarna reagera lite mer på den än sadeln. Zebbe brydde sig inte om gjorden men tyckte att det var lite jobbigt med bettet eftersom jag satt linan i bettet för första gången, dock givetvis med linan över nacken (in genom inre bettringen, över nacken och fäst i bettet på yttersidan). Är ju fullt normalt att de tycker att det är lite jobbigt första gången.  Sen fick han även prova tömmarna, innertömmen direkt i bettet och ytter genom ringen och över ryggen. Han fick skritta runt mig lite i båda varv. Tömkörningen är viktig som förberedelse för ridningen, dels för att få styrning på hästen men även för att kunna jobba och bygga upp hästen utan ryttare.
 
Jag tog in Dajmen, Räkan och Wasabi. Det är dags att vänja av Wasabi, egentligen hade jag tänkt vänta till efter jul men Räkan är inte helt kry och ska till kliniken nästa vecka, kändes lika bra att vänja av nu och Wasabi är ju snart 7 månader. Nu får hon och Dajmen bo inne ett tag tills det lugnat sig. 
 
Middagspaus och mockade även åt Nisse som är borta i dag. Sen träffades jag och Linda i stallet, och vi började med att släppa ut Räkan i hagen igen så nu kvittras det rätt mycket i stallet! Jag och Linda red på banan, jag red Clarinett som inte var lika fin som i lördags utan lite ofokuserad. Hon är rätt fölkär och Wasabis gnäggaden tog lite fokus! Men på slutet kom hon upp i formen och gick med lite mer tryck!
 
Ni har jag även hunnit med att baka saffranslängder med vit choklad, eller de sista står i ugnen nu. Så det blev en lång och effektiv dag, men nu är jag helt slut!
 
Utsikt från Chokladen, fint väder i dag -klart och lite kyligt!
 
Och Liten Grå!
 
Lemonaden efter sin tömkörning!
 
Hon kommer bli fin!
 
Lite otålig...

Måndagsångest!

Alltså, vill man ha något att oroa sig över så skaffa en häst. Eller ännu hellre åtta hästar... Det finns verkligen alltid något att oroa sig för!
 
I dag skulle jag få hem ett lass höbalar, det är alltid ett stök att fixa transport för balarna och jag har nog ringt varenda flisbil i närområdet. Så äntlugen skulle de köras i dag men på lunchen fick jag ett samtal från transportfirman att säljaren inte hade kört fram balarna i tid så det gick inte hämta i dag... Nu är det bara att hoppas att det kommer en ny möjlighet för dom att köra de närmaste dagarna och att både säljaren och Nisse som ska lasta av kan då. Suck! Jag får verkligen ont i magen av sånt här!
 
Vi blev kvar länge på jobbet då det var en eftersläntare till kund som handlade i mer än en kvart efter vi låst, så när jag kom hem så blev det två snabba mackor och ombyte. Nisse höll på köra ut balar i hagarna så jag hjälpte honom och sen red jag Lobelia. Hon gick ju lite hårdare i helgen på provridningarna och ska åka hem i morgon, så hon fick gå ett lätt joggingpass mest för att få bort eventuella slaggprodukter ur musklerna och få ett bra avslut. Hon kändes avspänd och fin!
 
Sen blev det te, ost och kex till kvällsfika och jag hann även beställa julkort!

Snart advent!

Gårdagen var intensiv i vanlig ordning!
 
Jag började med att rida Chokladen. Longerade först och skrittade sedan på banan, nu börjar det kännas som det är dags för nästa steg med henne med uteritter och travjobb. Jag har tagit det väldigt lugnt med henne med tanke på att hon var spänd i våras när vi höll på. Sen longerade jag Zebbe, stona i hagen bredvid banan var publik och han visade upp sig och sin fina trav ordentligt! Tror att han gillar att showa! Sen tränade vi med pallen och han verkar mest tycka att det är roligt och mysigt när jag klänger och hänger på honom!
 
Där någon gång dök Elise upp och hon hjälpte mig att hänga på Lemonaden, hon var avspänd i dag och jag kunde vifta med benet när jag stod i stigbygeln så nästa gång kan jag nog sitta upp! Och sen red vi ut med Clarinett och Gandalf, vi red en skogsväg med snö och jättefint underlag (men isväg på väg dit tyvärr). Hästarna kändes laddade men vi travade mycket för att trötta ut dom, Clarinett gjorde ett bakutsprång efter att Gandalf snubblat till i övrigt höll dom sig bra på mattan!
 
Sen kom en familj och hälsade på Lobelia och provred, men min katt Baloo var säker på att det var honom de skulle hälsa på... Efter de ridit, vilket gick bra, så blev det lättlagad middag eftersom Nisse inte var hemma och sen bak av lussekatter! Det börjar dra ihop sig mot advent!
 
Chokladen på banan!
 
Och Zebbe, nu utan kapsonen!
 
Och så finaste prinsessan Clarinett i hagen!

Ljuvliga vinterdagar!

Återigen en fin vinterdag! Dessutom med bra underlag på banan! Att det sen är is på vägarna och säkerligen skare i skogen är en annan sak....
 
Jag började med att tömköra Chokladen, hon var lite stökig att göra i ordning men så fort hon fick börja jobba så var hon som vanligt. Hon skulle verkligen behöva jobba lite mer så nu hoppas jag att underlaget håller i sig! Sen red jag Clarinett, hon var riktigt fin i dag! I galoppen hade flera av pusselbitarna som vi jobbade med i augusti fallit på plats! Bättre sent än aldrig! Och i traven kom hon upp i formen, också något vi jobbat med ett tag...
 
Sen kom det en tjej och provred Lobelia, som är till salu. Det gick bra och hon red henne bra, sen är det ju jättesvårt att både sälja och köpa häst så man vet aldrig, och i morgon kommer det en ny ryttare och provar. När de hade åkt, efter att även tittat på Wasabi eftersom tjejens medhjälpare hade ett sto dräktigt med Van Vivaldi, så red jag Lilla Grå. Med henne börjar mycket lossna nu i dag försökte vi oss på galopp på banan för första gången, nu blev det inte jättemycket galopp utan mest kickar men det är definitivt på gång, och tidigare har det känts meningslöst att ens försöka eftersom bjudningen saknats.
 
Avslutade med att longera Lemonaden, för henne blev det många nya moment i dag. Första gången med sällskap på banan, då Elise red samtidigt, första gången över travbommar, vilket hon gjorde helt naturligt, och första gången med en lång inspänning! Det gick bra och nu känns det som det börjar hända något! Tränade såklart lite vid pallen med, fick en kraftig reaktion ena gången jag hoppade ner från att ha hängt på henne men provade igen sen utan problem. Hon behöver verkligen jobba med det där, resten går ju strålande!
 
Sen hemmapizza till middag och en slapp kväll. Först framför tvn och V75 och sen la vi oss faktiskt en sväng innan vi hjälptes åt att först ta in mina hästar och sen Nisses. Avslutade med några skinkmackor. Ja jag har tjuvstartat med julskinka, men griljerad julskinka från charken på Ica!
 
Fin dag, fin häst, fint underlag och dessutom sol!
 
Skulle ta en bild för att se Lemonadens utveckling men hon såg ut som en galen ponny på alla bilderna!

Icakaos!

Igår väderkaos, i dag kaos på Ica! Kan inte skylla på Black Friday, snarare på gårdagens väder när ingen ville åka på affären.
 
Jag var helt knäckt och trött redan vid lunch, så vi ska inte prata om efter jobbet... Men tog mig ut till hästarna och jobbade Lobelia i töm inför helgens provridningar, och även Zebbe fick jobba lite. För hans del lite arbete utanför boxarna med första lektionen i "häng och kläng", jag körde alltså förberedande uppsittningsövningar och kunde även kliva upp i stigbygeln från pallen och hänga lite på honom! Gick strålande!
 
Sen kom grannarna på besök och surrade lite men då var min energi slut, och jag somnade i vanlig ordning i soffan -trots gäster!

Väderkaos!

Vilket jäkla skitväder! I morse snö och kraftig blåst, tungjobbat med morgonsysslorna men ändå hundra gånger bättre än det väder som följde -nämligen plusgrader och regn! Själv har jag varit på Ica och sluppit det mesta. Svinhalt på grusvägen, men min gård hade lämnats oskottad så den var ändå okej. Efter jobbet var det ju såklart meningen att några hästar skulle jobbas men det kändes inte så kul i detta väder. Nya tag i morgon, och förhoppningsvis bättre väder.  Så mycket sämre kan det ju knappast bli?

Intensiv förmiddag!

Blev en intensiv förmiddag. Först red jag och Linda ut med Lilla Grå och Rabea, vi skrittade ut i snön och även om det ännu inte är jättemycket snö att pulsa i så var det desto mer på träden! Sen åkte Linda och jobbade men då kom Elise i stället och hon hjälpte mig att hänga på Lemonaden. I dag var hon mer avspänd men hon tycker att det är lite jobbigt att bära på sin matte! Sen red vi ut på Clarinett och Gandalf som båda två var busiga och pigga!
 
Sen lunch och i väg till ridskolan! Där jobbade jag en häst i töm och sedan hade vi skänkelvikning på lektionerna. Nu har jag hunnit sova lite på soffan, i morgon är det Ica igen!
 
Det syns inte så hyr mycket snö vi hade med oss från skogen, men titta på rumpan på Lilla Grå så ser ni lite!

Vintertisdag!

Riktig vinter är verkligen perfekt för att träna och jobba hästar, även om motivationen var ganska låg i morse när termometern hisade på -14. Men det gav sig snabbt när jag  kom igång, runt 10 minusgrader och snöande mest hela dagen och inte har jag frusit!
 
Började med att jobba Clarinett och Choklad i töm. Clarinett fick gå mycket galoppjobb och det behövdes nog för hon visade på både en del åsikter och överskottsenergi. Chokladen börjar släppa i tömkörningen och höger varvet ser äntligen bra ut, så framöver blir det nog lite mer ridutbildning i stället. Har inte tyckt att det varit så stor mening med det innan tömjobbet har känts bra.
 
Sen red jag Lilla Grå och Lobelia. Lilla Grå har inte gjort travjobb på några veckor men kändes bra och Lobelia känns fin i traven men släpper inte riktigt i galoppen men det kommer nog ju mer hon jobbas. Sedan lite annat pyssel innan mörkret. Har tagit ner det sista av hagen som skulle ner, plockat in utemöblerna och satt upp en lampa på lösdriften hos stona. Fast egentligen skulle det vara två lampor men det var inte så lätt som kag hade tänkt mig, får ha hjälp med dem sista lampan. Men jag har ju hållt på ett år med att få upp lamporna så det är knappast någon panik.
 
Paus med städning, mat, kaffe och lite soffhäng innan jag gjorde kvällspasset med longering av Zebbe. Mycket energi i dag, men vi longerade med båda stigbyglarna nere. Nästa steg är longering utan kapson och börja på tömkörning, och så börja insittningen såklart! Lite kaffe och glass sen innnan duschen och sängen!
 
Liten Grå i dag!
 
Och Zebbe efter sitt pass. Blev lite häftigt ljus på den här bilden.

Riktig vinter!

Nu är det vinter på riktigt med snö och i kväll även vintertemperatur, -16 när det var som kallast. Nu hoppas jag bara att vädret också förstår att det är vinter och att regnet som det hotats med i veckan kommer som snö!
 
Efter jobbet så fick vi lite fikabesök så det blev lite kaffe och surr innan stallet. Sen longerade jag Zebbe. Han börjar förstå kommandona, men har ibland lite selektiv hörsel, så nu är det dags att lägga in galopp också som nästa steg, i dag tog vi ner stigbygeln. Det är svårt att inte jämföra Lemonaden och Zebbe eftersom de är lika gamla, och gick på fölbete tillsammans, men dom är ganska olika! Lemonaden är ju inte brydd över något i omgivningen men blir lätt spänd av utrustningen som sadeln, stigbyglarna och så. Zebbe bryr sig inte om utrustningen och trots att han var lite laddad och spänd i dag (kanske inte så konstigt i kylan) så brydde han sig inte alls om att stigbygeln hängde och slängde när han travade, däremot så tittar han storögt på sockerbitar, bommar, skuggor och annat misstänkt! Dom behöver helt enket träna på olika saker, men intressant tycker jag!
 
När både mina och Nisses hästar var nattade så blev det varm choklad med grädde till kvällsfika! Perfekt en kall novembermåndag!

Snöyra!

I dag har det toksnöat nästan hela dagen och äntligen börjar det bli ett snötäcke. Det gillar jag för i vinter hoppas jag på mycket snö att träna hästarna i och rida in unghästarna med! 
 
I morse red jag Lobelia i snöyran innan jobbet, det blåste och snöade så man knappt såg något. Trots att vädret och stök i hagen bredvid banan tog lite av hennes fokus så gav hon en fantastisk ridkänsla i dag! Hon kändes väldigt loss och genom kroppen vilket jag lite tackar gårdagens tömjobb för!
 
Efter jobbet och middag så var det lite segt att komma igång men till slut så hade jag jobbat Lilla Grå och Chokladen i töm. De båda hade lite överskottsenergi att göra av med! Chokladen är så rolig för hon är verkligen en kopia av Räkan! När det blir lite jobbigt eller hon inte förstår så gör hon precis lika som Räkan brukade göra, hon backar, snurrar på huvudet på samma sätt och har precis samma minspel! Väldigt fascinerande, och jag har inte sett någon annan häst med samma beteende, men hur kan dom ärva sånt så exakt? 
 
 
Lobelia i snöyran i dag!

Lördagskväll!

I dag har min Instagram varit full av bilder på hästöron i sol och snö, själv har jag jobbat... När jag kom från jobbet var det såklart mörkt!
 
Men efter matstopp och ombyte så blev det i alla fall ridning. Jag och Linda trimmade lite på banan, jag med Clarinett. Underlaget var riktigt bra och jag kunde jobba henne ordentligt och även galoppen. Sen jobbade jag även Lobelia i töm innan intag av hästar, först mina och sen hjälpte jag till med Nisses. Så blev det sen glögg och lussekatter i soffan och det tog såklart inte lång stund innan jag hade somnat. Men det är nog lika bra, energin kan behövas i morgon.
 
Blir inga superbilder i ridbanebelysningen men i alla fall ett bildbevis att jag och Linda trimmat lite så här på lördagskvällen! Sämre nöjen kan man ha!

Fredagsjobb!

Nog blev det lite regn i natt men det var ändå inte så halt, i morse var det fortfarande plusgrader så då var det lite mer lurigt men på kvällen hade snön frusit fast! Så nu fattas bara en halvmeter till med snö så har jag ett kanonunderlag att träna hästar med!
 
Varannan fredag börjar jag klockan 11 och hinner jobba lite häst innan. I dag fick Chokladen och Lilla Grå jogga i töm innan jobbet. För deras del vore det bra med lite snö nu, de är barfota och verkar ha en hel del överskottsenergi, Chokladen var lite crazy att leda ut i morse och Lilla Grå kryddade tömkörningen med en del luftsprång. Vi hoppas på att de ska kunna jobba bort det snart. 
 
Efter jobbet så longerade jag Zebbe. I dag bara ett kortare jobb för att kolla om poletten sen gårdagens jobb hade trillat ner, och det hade den! Igår var han lite ifrågasättande i högervarvet, inget ovanligt och mest för att han inte förstod, men i dag gick han klockrent så då blev det bara ett kort pass. Underlaget på banan var riktigt bra så jag hade kunnat rida hela natten, men nu fick det vara och i stället lagade jag hagar och sen nattade jag Nisses hästar. Nu ladda för jobbhelg!

Fina novemberdagar!

Återigen en fin novemberdag med sol! På kvällen började det snöa och nu hoppas jag att det håller sig till snö och inte övergår till regn som prognosen hotat med.
 
Började i dag med Zebbe som jag longerade i skritt och trav, han blev nog ganska trött i huvudet för han såg ut att få tänka massor! Inte lätt att vara liten! Sen red jag Lobelia och hann även göra i ordning Lemonaden innan Linda kom. Hon hjälpte mig att hänga på Lemonaden, andra gången vi gör det nu (men rätt längesen sist) men hon tyckte att det var lite jobbigt att bära på sin matte, speciellt när matte rörde på sig... Vi får fortsätta träna!
 
Sen skrittade jag och Linda ut i skogen hemma med Clarinett och Rabea, och avslutade med några varv i trav på banan. Sen plockade jag ner ytterligare en del av sommarhagen, som jag började med i tisdags, innan middagspaus.  Fläskpannkaka till mat och de sisya fakturorna skrivna innan jag åkte i väg på en lektion. Nu är det kväll igen och dags att sova!
 
Hästarna uppställda innan ridningen. Clarinett och Rabea.
 
Clarinett ser verkligen ut som en ponny bredvid Rabea!

Onsdagstrött!

Gårdagen började bra, och jag var i bra fas. Red först Lobelia som fick gå ett lite lättare joggingpass eftersom hon gått lite mer dagen innan. Sen kom Elise och vi red ut med Clarinett och Gandalf. Avslutade hästarna hemma med Lemonaden som jag först longerade lite i skritt och trav och tränade lite med pallen och sen gick på promenad med. Eftersom hon är känslig med sadeln så ville jag prova hur hon reagerade när marken var ojämn. Så vi gick först genom några buskage och över små diken, sen en sväng ner till granngården där hon fick gå i backar och över kvistar, inga reaktioner på sadeln utan allt var bara jätteroligt enligt Lemonaden!
 
Sen lunch och i väg på ridskolan. Där tömkörde jag en häst och red en, och hade hopplektioner vilket gick bra fram till sista gruppen och sista omgången... Då ramlade en tjej av, hon tappade balansen när hon skulle bryta av efter hindret och åkte av. Hon blev så klart lite chockad och yr så mamman ringde ambulansen som kom upp och kollade henne. Hon var oskadd och fick åka hem, så det var skönt att det gick bra men det är ändå otäckt när det händer. Så det blev lite rörigt och sent, så sen var jag helt slut och bara fikade och sov!
 
Lemonaden efter gårdagens promenad!

Vintersol!

I dag har det varit en riktigt fin vinterdag, nästan som sportlovsväder men med mindre snö då. Men solen lyste och värmde till och med lite, synd bara att den går ner så tidigt....
 
Det var lite segt på morgonen men jag fick lite energi av solen så det blev lite gjort ändå. Började med Chokladen som jag red lite på banan, vi skrittar ju än och fokus ligger på att hon ska förstå start och stopp, och styrning. Sen red jag Lobelia, vi skrittade ut i skogen som uppvärmning och red sedan på banan. 
 
Jag red även Lilla Grå som inte alls var förtjust i underlaget, red lite sidvärts i skritt men sen styrde vi runt träd i skogskanten och red lite runt gården i stället. Zebbe "longerade" jag, i skritt alltså. Han tar inte riktigt proo än, det går bra så länge han är nära mig men  ör volten blir större så fungerar det sämre, han kanske har ludd i öronen? Underlaget är inte tillräckligt bra för att jag ska våga sätta högre hastigheter på honom när inte stoppet fungerar. Men det kommer och han behöver ändå lite tid att komma in i rutiner och allt annat som också är nu i början. 
 
Sen plockade jag ner en del av sommarhagen bakom gästhuset, det ska köras virke där i vinter så hagen måste ner, och nu är det bara hälften kvar! När mörkret kom så blev det i stället middag, älgkalv och klyftpotatis  (lyxigt på en tisdag!) och ett par timmars soffhäng innan jag gjorde nästa ryck. Jag red sen Clarinett ett lätt dressyrpass innan intag av hästar, några fakturor skrivna och nu sova! Ny dag i morgon!
 
Fin dag i dag!

Momsrapport!

Just nu har jag ingen dator med internet, det mesta görs ju via mobilen så oftast behövs det inte, men i dag skulle ju momsrapporten in!
 
Provade först på datorerna på jobbet men där fungerade det inte. Så efter jobbet klockan 18.15 så åkte jag först till Linda och lånade hennes dator, och fick så i väg momsrapporten. Sen gjorde jag ett ryck i stallet och jobbade Clarinett i töm, kändes som hon behövde det efter gårdagens busigheter. 
 
Sen blev det julmust och lussekatter till kvällsfika, och sedan tog det inte många minuter innan jag hade somnat i soffan.. .

Clownnäsa!

Fars dag i dag, och flera av dagens elever skulle fira sina pappor i dag så det blev tidig start på lektionerna. Redan 9.00 stod jag på första ridbanan, så hade jag släppt ut hästar, mockat och fodrat, och kört de dryga fyra milen till första anhalten. Det blev ganska lugna lektioner i dag för även om det kommit lite snö så var det fortfarande bitvis lite halt, men travade lite bommar kunde vi i alla fall göra.
 
Eftersom lektionerna drog igång tidigt så var jag hemma redan mitt på dagen, då blev det lite tacorester innan Nisse hjälpte mig att köra ut balar och få igång vattnet till stonas lösdrift. Sen var det dags att rida och planen var att skritta fram Clarinett i skogen och sedan jogga lite på banan. Clarinett var ju laddad redan i tisdags och har ju sedan bara skrittat, det i kombination med nysnö och blåst gjorde skrittturen väldigt spännande! Redan på väg uppför backen blev hon rädd för en fågel och kastade sig, jag lyckades knäcka till handleden mot halsen och såklart samma handled som jag haft ont i sista veckan. Det högg till i handleden och handen blev helt förlamad, så jag fortsatte på långa tyglar. Precis när vi kommit där man börjar gå tillbaka igen så kommer man ut i en glänta och då hoppade hon rakt upp i luften och gjorde någon form av krusidull! Nöjd över att jag satt kvar men kortade upp tyglarna, men några minuter senare var det dags igen! Hon tog lite trav över en stock och sen upp i luften med nya krumelurer! Den här gången gick det inte lika bra och jag fick känna på snön... Hon brukar ju verkligen inte hålla på så här men när hon gör det så är hon svår att sitta kvar på, hon vrider och skruvar sig i skutten. Hur som helst så gick det ganska bra, lite stel och blåslagen och näsan är typ dubbelt så stor som vanligt (alltså hur kan man landa på näsan??) men en clownnäsa kan man ju leva med några dagar. Så jag red ner igen och vi travade lite på banan, vilket gick lugnt till och underlaget var bättre än väntat. 
 
Jag hade ju Lobelia kvar att rida men kände mig inte riktigt i form för det, men jag har varit sugen att tömköra henne så jag passade på att göra det i dag. Jag ville se om hon ser ut som hon känns att rida, och det gjorde hon! Dessutom är det en riktigt fin häst som även rör sig bra! 
 
Sen bkev det lugnt resten av kvällen vilket nog behövdes. Jag kunde inte hitta felet i bokföringen, gått igenom alla verifikationer och rader flera gånger så nu gav jag upp det. I stället för middag så blev det varma mackor till kvällsfika. Nu ska jag duscha och sova, för i morgon ska jag och min clownnäsa jobba på Ica igen!
 
Härligt med snö! Var nog precis det Clarinett också tyckte... Bilden är tagen innan det började gå vilt till!

Snöfall!

Så i kväll kom det äntligen snö och allt blev ljust och fluffigt! Hoppas att den stannar men det ser inte ut så på prognosen tyvärr.
 
Först ut i dag var Chokladen som jag tömkörde runt träd och i skogen, hon tycker verkligen att det är jobbigt att vända runt träd så vi tjatar på med det! Sen fick även Lilla Grå gå i töm i en av sommarhagarna, men det var inte så bra underlag så det blev mest lite jogg. 
 
Zebbe satte jag på utrustning och tog upp på banan, där tränade vi precis som igår att gå på volt runt mig i skritt, och start och stopp. Dessutom fick han spana lite på allt och gå över bommar. Sen kom Linda och vi skrittade ut med Clarinett och Rabea, innan jag avslutade med att rida Lobelia. Även hon fick styra lite runt träd i skogen som uppvärmning. 
 
När jag var klar i stallet så var jag kall och frusen samtidigt som snön hade börjat falla, så lite glögg passade perfekt att värma sig med! Sen blev det tacomiddag och resten av kvällen ägnades åt bokföring. För att få det lite roligare så drack jag lite vin till, undrar om det är därför det finns ett fel som jag sen letat i några timmar? Förhoppningsvis hittar jag felet i morgon!
 
I dag är det Chokladens dag, tur att jag har en alldeles egen Choklad!
 
Zebbe på banan i dag!
 
Snön började falla när jag red Lobelia och nu några timmar senare så ligger ett mjukt täcke överallt!

Tvååringarnas afton!

När jag kom hem från Ica så var det mörkt, fruset och kallt, och motivationen var inte på topp. Men jag gjorde ändå ett ryck med tvååringarna.
 
Lemonaden fick träna med tömkörningsgjorden och i dag var det ingen reaktion alls! Sen testade vi lite med tömmarna och hon börjar förstå vad det handlar om, tömmarna är hon inte alls brydd på. Sen pysslade jag lite med Zebbe, som ju kom hit i onsdags. Borstade, testade utrustning, en sadel att börja med, tränset som han hade med sig och kapson. Sen fick han jobba lite utanför boxarna med att gå på volt runt mig i skritt och stanna och starta. Han får så här långt högsta betyg i uppförande! Jag minns med fasa hur Clarinett var att göra i ordning i den åldern, man fick ju mer eller mindre sadla i farten, de har ju samma mamma men verkar som tur är inte så lika på just det. Sen var ju Clarinett otroligt snäll att rida in annars, men helt utan tålamod att stå stilla. 
 
Lite fredagsmys med julmust och ostbågar innan jag somnade i soffan som vanligt....
 
Zebbe är en väldigt snygg kille, och supertrevlig verkar han också. Jag har fått ett riktigt bra första intryck av honom!
Halsremmen som han har använder jag på alla unghästar och stökhästar. De provar nästan alltid någon gång att backa, kasta sig eller komma lös och det är då viktigt att ha grejer som håller.

Icatorsdag!

Torsdag och Icadag. Regn mest hela dagen, fördelen är att banan var bra när jag kom hem efter jobbet. Jobbade Chokladen i töm, fin i vänster varv men hon blir kantig i höger varvet. I dag hade hon säkert spänt sig lite i blötvädret också, men det blir bättre för i dag kom hennes täcken som jag beställt. Sen red jag Lobelia också, men sen inget mer än att jag lagade en hage och betalade några fakturor. Nu är det bara att ladda för Icafredag!

Fixardag!

I dag har det varit en riktig fixardag på Brännan, såklart finns det ännu lite kvar att göra men en gel del blev gjort!
 
Jag och Linda började dagen med en liten ridtur, vi skrittade ut i skogen en liten sväng och jag red Clarinett som sällskap till Lindas Rabea. Linda provade lite på banan i måndags men det här var första turen, och det gick jättebra.
 
Sen kom min pappa och hjälpte mig med lite stök! Han hade gjort ett nytt lock till en brunn som är på gården, sen lagade vi den boxdörr som gick sönder förra veckan och så hade han med sig ett vedlass och tre utelampor som han kopplat ihop åt mig och  som jag ska försöka sätta upp i veckan. När vi var klara så åt jag lunch och åkte sen till ridskolan.
 
När jag kom hem på kvällen så hade det kommit en ny häst! Zebbe är 2 år och har samma mamma som Clarinett, han är alltså född hos Nisse, en jättefin häst som ska ridas in. Det ska bli roligt, han är ju ävennen av Lemonadens fölkompisar! 
 
 

Kladdkakans dag!

I dag är det kladdkakans dag och det har vi faktiskt firat lite! Igår hade jag en lång jobbdag, först ordinarie jobb och sen personalmöte. Vi har haft mycket personalmöten nu (speciellt med tanke på att vi inte hade något på typ två år...), men det ska dras ner timmar och vi har försökt få till ett nytt schema. 
 
I dag har det varit fruset och hårt, och det har varit mest skrittjobb i dag. Först ut var Chokladen, i dag repeterade uppsittning och skrittade några varv runt pallen för att checka av styrning, start och stopp. Jag har inte skrittat på henne sen maj så det kändes bra. Sen red jag och Elise ut på en längre skrittur med mycket klättring på Lobelia och Gandalf. Lilla Grå skrittade jag i skogen hemma, jag red ut henne ensam några gånger i somras men sen har det inte blivit så mycket med det men nu är vi på gång igen. 
 
Lemonaden fick ha tömkörningsgjorden igen, förra gången reagerade hon inte på gjorden (ofta ger tömkörningsgjorden mer sadeltvång än sadeln) men i dag gjorde hon det. Jag var ju givetvis beredd men ändå inte alls beredd när det hände och lyckades bli översprungen! Sen halkade hon omkull, hon klarade sig med ett litet skrapsår, jag blev lite blåsslagen och en ring gick av på gjorden, men sen var allt lugnt och vi kunde prova på lite tömkörning på banan. Innertömmen direkt i bettet, ytter genom ringen och över ryggen och började lite på volt med start och stopp. Känns som hon kommer ha lätt för tömkörningen, det är bara den där gjorden som är problem!
 
Avslutade med att rida ut Clarinett, vi hittade en skogsväg där det gick att trava lite, och Clarinett var överladdad och gjorde någon form av krumelur när vi hade vänt hemåt! Som tur var satt jag kvar trots krumelur! Sen middag, kladdkakebak och bokföring innan intag av hästar och lite mockning hos Nisse. Nu duschen och sängen!
 
Släppte ihop Rabea, Lindas häst, med mina prinsessor i dag. Mina hästar såg väldigt små ut helt plötsligt...
 
Längesedan kag hade den här utsikten sist, Chokladhals!

Underkylt regn!

Direkt när jag klev ut på bron så förstod jag att dagens plan skulle bli annat än tänkt! Bron var nämligen glashal av underkylt regn! Såklart var även grusvägen som såpa att köra på och jag var väldigt nöjd över att ha vinterdäck på!
 
Som sagt så fick jag flytta om lite i ridplanerna med tanke på underlaget och att jag insåg att jag skulle behöva ha gott om tid till jobbet... Tömkörde i alla fall en sväng med Chokladen i skogen innan jag halkade mot jobbet, de tre första kilometrarna på grusvägen var väldigt nervösa eftersom det kändes som jag knappt kunde andas utan att riskera att glida av vägen! Asfalten var ändå bättre och jag kom fram i tid!
 
Vi jobbade som vanlig söndag i dag och tyvärr innebär det nu att det är mörkt redan när jag slutar. Och det regnade fortfarande... Red i alla fall Lobelia innan Nisse (och Holger som följt med i traktorn) körde höbalarna till hästarna. Sen var det bara att natta dom och jag hann med lite bokföring också innan sängdags. 
 
Lindas häst spanar in sitt nya hem!
 
Chokladen i skogen i morse!
 
Holger i traktorn! Tuff katt som följde med Nisse ända till mig och var med och körde ut balar! 

Fjälltur!

Igår var det dags igen för en sån där galen bilresa som redan inman vet kommer bli lång och jobbig! Och som sen blir ännu längre än man trodde...
 
Började med att rida Lilla Grå lite, banan var frusen så vi skrittade runt träd i skogskanten i stället och jobbade med böjningen och att följa innertygeln.
 
Sen i väg på Ica några timmar, kortare dag eftersom det var helgdag, och sen tog jag pch Linda transporten och åkte mot fjällen, typ... Sista milen innan Östersund var det rejält halt, väldigt obehagligt, men vårat första stopp var lägligt nog hos min pappa för byte till vinterdäck, så hemvägen gick bättre. Andra stoppet var resans huvudmål, att hämta en häst som Linda köpt! Ett 8 årigt sto som heter Rabea och som ska stå här på lösdrift. Jag hoppas att hon och Linda ska få mycket roligt ihop!
 
Det var mitt i natten när vi kom hem, in med hästar pch fodra och sen ramla i säng. Nu ny dag och nya tag, men jag är rätt seg kan jag lova.... 

Allhelgonahelgen!

Ja ha då var allhelgonahelgen här och nu får man officiellt börja med glögg, julmust och lussekatter! Men det har det inte blivit något av i dag!
 
I morse red jag Clarinett innan jobbet. Skrittade fram i skogen och red sedan på banan och kände lite på henne efter förra helgens träningar. Vi trimmade massor av övergångar och hon kändes väldigt fin. 
 
Sen i väg på Ica där det var mer dramatiskt än vanligt då en kund tuppade av och fick åka ambulans! Hon var kontaktbar när de åkte så det gick nog bra, men otäckt ändå. Annars full fart som vanligt. 
 
På kvällen red jag Lobelia, på banan. Vi har ju börjat lägga in trav, men i kortare intervaller. Avslutade kvällen med lite ost och kex, och en cider (en väldigt osöt variant med mycket äppelsmak, passade perfekt till brieosten). Nu sova och ladda för lördag som är en söndag!
 
Från morgonens tur med Clarinetten!

Höstsol!

Härligt höstväder i dag, morgonens regn övergick till sol och klart väder!
 
Jag började med att tömköra Chokladen, först lite skritt runt träden och sedan trav på volt på banan. Fortsatte med att rida Lobelia, skrittade ut i skogen först och la sedan in traven på banan.
 
Sen liten lunchpaus innan Linda kom och vi började med Lemonaden. Longerade först, i dag med linan i tränset (men fäst i nosgrimman i stället för bettet -se bild). Och sedan hjälpte Linda mig så jag kunde hänga på henne! Det gick bra även om vi i dag tog det väldigt lugnt och lätt, mycjet fokus låg på att kliva upp i stigbygeln. Efter det red vi ut en sväng på Clarinett och Lilla Grå, men det var väldigt rörigt innan vi kom i väg. Först blev jag sparkad på knäet av Lillla Grå, jag var lite oförsiktig men det tog precis på någon nerv så det gjorde rejält ont i 5 minuter, sen gick det över. Men när vi höll på att tränsa så kom slamtömningsbilen! Han ska ju såklart backa upp precis bakom stallet  men vi kom i alla fall i väg och själva ridturen gick bra, och liten Grå var riktigt pigg!
 
Sen jobbade jag Gandalf i töm innan jag åkte och handlade. På affärn ringde rörmockaren, och han var på väg till mig för att kolla på pannan så då var det bara att skynda hem igen! Det var ganska snabbt överstökat och sen blev det en lättlagad middag och jag bakade en saffranskaka som blev kvällsfika med årets första julmust. Nu blir det inget mer gjort i dag, så god natt!
 
Lobelia och jag såg solen i dag!
 
Så här fäster jag linan när jag longerar med träns första gångerna!
 

1:a november!

1 november igår, dimma, duggregn och knappt ljust på hela dagen...
 
Började med att jobba Szum i töm men han har tappat en sko och var öm trots att banan var mjuk. Men inte konstigt att skorna åker i leran i hagarna. Red sedan Lobelia, skrittade fram i skogskanten runt träd och red sedan på banan, nu har vi börjat lägga in lite trav också. Avslutade med att tömköra Chokladen runt träd och lite ospårat i skogen.
 
Sen lunch, med rester från grytan dagen innan, och så på med transporten och lastade Clarinett. Hon fick följa med mig till ridskolan. Vi har teorivecka och jag visade upp longering och tömkörning. Väldigt lite folk men Clarinett skötte sig bra. Jag hann även innan det jobba två ridskolehästar i töm. 
 
Nu ny dag och förhoppningsvis roligare väder!
 
Clarinett finklädd i ridhuset!

RSS 2.0