Taco-söndag!

Sol och härligt väder i dag, men jag har jobbat och knappt sett solen!
 
I morse tog jag först Grå i töm så hon fick jogga lite och sedan red jag Zayats på slingan. Efter jobbet fikade jag bara lite snabbt för sen träffades jag och Linda i stallet för att rida. Jag red Clarinett och Linda Bea när vi red förbi Dajmen och Zayats hage säger Linda att tråden är av. Vi funderar på om det måste fixas direkt eller om vi kan vänta, men det är ju som att Dajmen hörde att vi sa att tråden var av för hon gick ut direkt! Som tur var för oss, men inte Dajmen, så var det väldigt mycket snö i diket utanför hagen, det tog liksom tvärstopp! Efter att ha tittat på oss för att liksom be oss lösa situationen så vände Dajmen tillbaka till hagen! Så jäkla bra! Men matte fick såklart sitta av och laga hagen innan det blev någon ridtur.
 
Blev en sväng medan det mörknade och när vi kom tillbaka så nattade vi hästarna och sen hem för att fixa tacos! Så en sen tacomiddag med mycket surr och Linda åkte inte förrän alldeles nyss, nu måste jag ladda om för ytterligare en jobbdag!
 
Min fina Lilla Grå i morse! 

Jobb och jogg!

Jobb i dag med, och jogging för (två av) hästarna som fick behandling av Ulrika i torsdags. Ungefär det har jag hunnit med i dag!
 
I morse longerade jag Chokladen och hon fick jogga bort lite slaggprodukter sen behandlingen, hon fick springa lite över bommar och såg fin ut. Dock lite lätt irriterad, misstänker att det är fällningen som spökar.
 
Sen Ica-jobb och efter jobbet hade jag en lektion, hos den där ardennern som jag hjälpt till att rida in. Hem och fixade mat och sen stallet där Clarinett fick gå i töm och jobba lite lätt. Min mage bröt ihop när jag höll på och jag fick magknip, som tur var släppte det så pass att jag kunde göra klart i stallet men jag har känt mig hängig, så nu ska jag försöka sova bort det!
 
Chokladen i morgonsolen! 

Lönefredag!

Lön i dag, vilket verkligen har känts på Ica!
 
Började i stallet, och med Szum. Red han på spåret bredvid banan och jag måste säga att det påminner väldigt mycket om att rida Wasabi där. Mycket huvudkastningar, vift med ben och försök till lek i snön! Sen tog jag Zayats i töm, hon fick fortsätta jobba med böjningen. 
 
Snabbt fika och sedan i väg på Ica där det varit fullt ös! Sen hem, mat och till stallet igen. Tog Dajmen, longerade lite först och sen uppsittningsträning, satt både upp några gånger och stod i stigbygeln i skritt. Det var verkligen längesen vi gjorde det sist nu!
 
Nu är det dags att sova, Ica i morgon med!
 
Morgonmys med Wasabi! 
 
Szums hals, även den är ganska lik Wasabis! 

Ukraina! ❤️

Ryssland gick in i Ukraina i dag. Det är overkligt och långt borta, men också så verkligt och nära! Helt plötsligt är mina bekymmer och orosmoment om hästar, tid, ork och pengar ingenting mot att vara på flykt och få sitt hem och liv bortryckt! Med det nog om detta, det här är en hästblogg och jag har gjort mycket intressant i min lilla hästbubbla i dag!
 
I morse mockade jag först en lösdrift innan jag lastade in Grå och Clarinett och körde de till Nisse, och sedan även Chokladen vilket innebar att Wasabi blev ensam i hagen hela dagen. Nu var hon ju inte ensam på gården och hon har varit lämnad i hagen förut men det var ett tag sedan och nu blev det verkligen hela dagen, men det gick så bra. I alla fall så kom Ulrika och gick igenom hästarna.
 
Först Clarinett där vi skulle hitta ledtrådar till att hon har så svårt i galoppen. Men vi hittade inte så mycket, en has som är lite trög och stel, och några låsningar i sadelstaden som har gjort att hon haft svårt att lyfta ryggen, vi kollade givetvis sadeln men den verkar inte vara orsaken utan troligen någon vurpa. Låsningarna släpptes på och hasen ska jag gymnastisera.
 
Sen Chokladen som ju inte är helt enkel att behandla men som numera går att massera även bakdel på, hon är mycket bättre bak men vi hittade lite i bringan på vänster fram så nu får jag jobba med det också. Grå sist ut, hennes muskelskada på vänster bak var mycket bättre och drt blev fokus på annat. Hon har jag ju misstänkt länge för magproblem, hon har ätit Gastroaid i fjol vinter och nu vetekli. Är ganska säker på att hon hade magsår när hon kom till mig, nu märks det mest att hon blir sur (men bättre på sommaren) och lätt blir lös i magen. Men Ulrika märkte av det i dag med spänningar runt mage och rygg, vi har varit inne på det tidigare men sista två åren har fokus legat på muskelskadan. Nu kan vi åter jobba med andra spänningar, och jag måste fortsätta grubbla över magproblemen.
 
Sen gjorde vi en sitsanalys på mig, jag upplever att jag fått sämre balans i min sadel och ville grubbla runt det. Jag har ju väldigt mycket olika skador och problem i kroppen (låsningar mellan skulderbladen, spänd i nacken och axlar, extra ländkota, trasiga kotbågar i länden, ischias till och från, gallan spökar, armbrottet i fjol och ont i ljumskar/höfter), jag är ganska sned när jag står och går, men måste ändå säga att jag var oväntat rak i sitsanalysen! Det betyder ändå att jag till viss del lärt mig vara rak i sadeln och kompensera för mina snedheter, sen är det ju långt ifrån perfekt och jag fick lite fler verktyg att jobba med i dag. Och mycket riktigt visade sig sadeln inte passa mig perfekt längre, den är för smal för mig och jag ska nu försöka padda upp den så länge. Men en, helst två, nya sadlar står högt på önskelistan nu!
 
Sedan åkte vi till en av mina elever vars ponny också skulle behandlas och ha lite sadelkoll. Som vanligt en väldigt intressant dag med Ulrika, många nya lärdomar och givande diskussioner! När Ulrika åkt hem så red jag ungponnyn som jag ridit någon gång nu, men den var i dag lite ofokuserad. Sen lite fika innan jag körde hem hästarna igen, hann precis hem med dom till mörkret kom. Nisse var och köpte pizza medan jag körde hästar för ingen orkade laga mat, Linda kom förbi en sväng och jag avslutade med att natta hästarna. En bra dag i min bubbla, en mindre bra dag i världen!
 
Nymasserad ponnyrygg!
 
Nisses katt Holger har precis fått syn på en av de nya kalvarna, kolla svansen! 

Vårjackan på!

Igår åkte vårjackan fram, som prognosen ser ut kan den nog användas fler dagar framöver! 
 
Jag började i stallet med att mocka flickornas lösdrift, sedan red jag ett gäng, och faktiskt ett par av dom i vårjackan! Szum först ut, skritt i snön på banan och trav där det var upptrampat, han blev snabbt trött. Red sedan Wasabi på spåret bredvid banan, och lite trav på banan efter, och trots ett par ordentliga bocksprång så känns hon lite off och jag har bestämt mig för att ge henne ett par veckor vila.
 
Grå kändes också lite off när jag dressyrade på henne, i alla fall i början, men det var nog mest spänningar och jag kunde rida bort en del av det. Sista hästen var Zayats och hon fick pulsa lite i snön runt träden utanför banan, och sen red vi upp en liten sväng i skogen, bara för att testa och se hur hon skulle klara att gå från de andra och sen vända hem igen. Det klarade hon galant så snart blir det riktig tur ut på egen hand!
 
Sen gjorde jag makaroner och köttfärssås till mat och åkte i väg på lektioner. Hann även skälla på (eller säga till) några som härjade upp Nisses hästar, genom att hälsa på dom över staketet och genom att springa bredvid hagarna för att få de att springa. Det blev ett jäkla spring i hagarna och jag var ensam hemma och orolig för att de skulle dra ut! Fick dock lite dåligt samvete sen att jag sagt till dom...
 
Efter lektionerna och nattning av hästar så mockade jag lite hos Nisse och skottade fram och drog loss hans transport som var inskottad, den ska jag få användning av i dag!
 
Trött Szum efter ridning!
 
Wasabi ute på spåret!
 
Tog en bild på Grå för att se hur hon ser ut i kroppen, synd att hon står i nedförsbacke bara
 
På väg upp till skogen på Zayats! 

Ko-dag!

Lite annorlunda dag igår, men ibland behöver man göra något annat även om det mest är att åka bil!
 
Jag red i alla fall Clarinett på morgonen, red dressyr och nu börjar galoppen återigen kännas bra! Sen fikade jag och Nisse en semla och åkte till Östersund. I Östersund blev det ett snabbt besök på Hööks där jag köpte fett till mina stövlar och på ByggMax för att köpa spån, sen ut på Frösön för att hämta 4 kalvar!
 
Fyra kalvar i lite olika storlekar lastades och sen åkte vi hem igen. Väl hemma så var det lite pyssel med att fixa åt kalvarna lasta ur men sedan åkte jag och red ett dressyrpass på Chokladen. Hon var pigg, fin och jätterolig att rida! Avslutade kvällen med varma mackor!
 
Nu ny dag, och lite mer häst och mindre kor hoppas jag! 

Måndag!

Förvåningen i morse när det bara var -5 grader, och snöade lite, känns som att alla prognoser har haft helt fel om dagens väder.
 
Jag tog Dajmen lite i töm innan jobbet, och se efter jobbet och mat så red jag Zayats. Det snöade och blåste kallt, vilket ingen prognos heller hade anat. Zayats vsr pigg igen och hade fart under hovarna, men som typisk unghäst så blir hon trött fort. Vi red några "skänkelvikningar", vilket gick riktigt bra, och sen skulle jag galoppera. Fick till en bra galopp och sen var huvudet trött och det fanns bara bus och stök eller stanna att välja på, typiskt unghästar, när de blir trött så blir det tvärt och mycket! Släppte galoppen och travade något varv bara, jag upplever inte att unghästen lär sig komma undan genom att jag slutar försöka få galoppen, om jag däremot fortsätter att pressa för att få galopp så har jag skapat spänningar och olust hos hästen. Bara att fortsätta nästa gång!
 
Dagens enda bild var en halvdålig på Dajmen! 

Härlig söndag!

Härligt väder i dag, vårvintern är här! Fast onödigt kallt i morse, -19 grader!
 
Jag red på förmiddagen, först Chokladen på slingan. Sen fick Grå gå på spåret bredvid banan för att trampa upp lite till Wasabi. Har inte ridit henne ute i snön på tre veckor, då sist var hon ju väldigt stökig och jag bestämde mig för att vi behövde få lite självförtroende båda två med bra pass. I dag skrittade vi bara på spåret, dels var det inte så upptrampat så lite svårt med balansen i trav och jag ville verkligen att vi båda skulle tycka det var lätt, och inte en nära döden-upplevlese! Lyckades bra med det i dag så det gick utan större drama, något tjuvstopp (blev bättre efter bajspaus), en del krafsningar med frambenen, något försök att lägga sig och en del huvudkast. Men inga bocksprång, inte kasta sig ut i snön, inga försök att döda någon snödriva, inga tendenser att resa och inga odefinerbara skutt. Så riktigt bra ridpass, man får inte ha så höga krav!
 
Sen snabbfika och så var jag och red ungponnyn igen, gick riktigt bra, känns som att allt faller på plats mellan varje gång! Tömkörde även en ponny där, och sen i väg för ett par lektioner. Solen gick ner och det blev kallare så frös när jag kom hem. Gjorde pizza till middag och sedan nattning av hästarna, och Nisses hästar. Eftersom jag frös efter lektionerna så hade Nisse eldat rejält när jag kom från stallet, vi är inte vana att ha så varmt inne, nu var det nästan 18 grader i köket och vi tyckte båda att det var varmt. Det tyckte katten med som gick ut och lämnade dörren öppen (det gör han dock oavsett värme, lämnar dörren öppen), vi passade i alla fall på att äta glass till kvällsfika när det var så varmt inne!
 
Grå på spåret!
 
Wasabi innan uppsittning!
 
Och Wasabi på spåret! Hon tycks ha ovårdad man! 

Lördag!

Återigen en dag när jag inte hinner och orkar allt jag tänkt mig...
 
Det var segt att komma igång igår, säkert för att det var kyligt på morgonen. När jag väl kom igång så hade jag mycket annat än att rida att göra, så fixade ström i en hage som hade tappat den, mockade och spånade hos flickorna och sen på eftermiddagen körde jag in en bal i en hage med bilen. Däremellan red jag lite. 
 
Först Lemonaden som fick gå på slingan för första gången i år, och troligen sista då jag tror att det är dags för mammaledighet för henne. Hon börjar bli för tjock för sadeln, den åker snett och lite fram, och eftersom hon har varit känslig för sadeln med sitt sadeltvång vill jag inte testa för mycket, jag har ju andra hästar att rida. Känns ändå bra att ha ridit henne lite i vinter i alla fall!
 
Sedan red jag Zayats också på slingan, hon var nog fortfarande lite trött efter torsdagens tur så vi red lätt. Och så typiskt mig när jag blir stressad över att inte hinna, d drar jag igång med en ny häst. Så red Szum för första gången på typ 4 månader! Han är ju lite jobbade i töm och lina men i dag satt jag upp och åkte lite på honom på banan. Hoppas att jag kan fortsätta hålla igång honom nu, han gillar snöunderlag så det är en bra tid för honom nu.
 
Sen åkte jag hem och gjorde pastasallad till middag, men Nisse var borta och kom inte hem, men Linda kom och åt i stället innan vi red ut med Bea och Clarinett en sväng i mörkret, men skönt att rida på skottas väg och inte bara pulsa i snö! Sen nattade vi hästarna och drack lite kaffe innan det blev kväll.
 
Nu ny dag med mycket planerat, -19 grader nu men jag hoppas att det blir mildare fort!
 
Wasabi hjälpte sin matte med att öppna spånbalen och spåna!
 
Chokladen måste alltid rulla sig när det är nyspånat!
 
Här har Chokladen även hittat mattes vante!
 
Lemonaden på slingan!
 
Och efter ridning! Magen syns inte så mycket på den här bilden som den känns i verkligheten! Ca 3.5 månad kvar nu!
 
Och Szums långhals! 

Kyligare fredag!

Vi har varit bortskämda med en mld februari, men igår var det lite kallare igen, men sol!
 
Jag jobbade heldag på Ica och missade solen. Red Grå på kvällen och när jag var klar var det nästan -15, så inte jättekallt men tillräckligt när man inte är van!
 
Hoppas på so i helgen också! 

Och ännu lite mer snö!

Som tur var har det inte snöat så mycket i dag, men det har snöat. Tycker nog att det börjar räcka nu!
 
Fick skottat i morse, det var bra för det är jobbigt att pulsa i snön, och det har jag gjort tillräckligt ändå i dag. Linda kom på förmiddagen och vi red ut med Zayats och Bea. Det var mycket snö och ospårat, Zayats ville gå först och kämpade på bra i snön. Och så mitt i allt sprang det förbi en älg, kanske 20 meter framför oss. Zayats tvärvände och drog, jag hann tänka att hon inte kommer orka springa långt i snön innan jag insåg att Bea stod kvar och jag fick stopp ganska direkt. Sedan fortsatte vi men då med Bea som täthäst, det är ju mest rättvist i djupsnön då hon har längre ben!
 
Sedan red jag Wasabi på banan, hon började bra men lessnade och hittade på lite småstök, som att stanna, byta riktning och kasta med huvudet. I dag tränade vi på övergångar, alltså inte bara att kunna trava utan stök och avbrott utan att även jag kan bryta av traven. Det är så svårt att hitta lagom mängd träning på henne, hon blir sjukt snabbt trött men också odrägligt jobbig när hon är överenergisk.
 
Red även Chokladen på banan, svårt att göra något vettigt i snön men lite fattningar och avsaktningar skritt-galopp blev det i alla fall. Red sen ut Clarinett samma sväng som jag och Linda red, nu var det lite uppspårat så Clarinett fick även trava lite, hon behöver jobba på konditionen.
 
Åkte sedan och red ungponnyn, mycket hade fallit på plats sedan sist och jag kunde skritta lite på honom i dag. Hade en lektion också som mest blev sadelprovning. Sen middag innan stallet igen där jag longerade Dajmen med sadel.
 
Kvällen tillbringades sen hos Linda som hade gjort polkagrispaj och hade en ny katt hemma som vi var tvungna att träffa! Nu ladda för Ica i morgon igen!
 
Zayats innan älgmötet, visst ser det häftigt ut med all orörd snö?
 
Och med Bea före sen!
 
Chokladen innan avsittning på banan 

Och hela tiden kom det bara mer och mer!

Nu jäklar har vi fått snö! Jag gillar ju snö, jag gillar att rida i snön och vi har ju haft väldigt bra ridunderlag denna vinter. Dessutom är det ju jättebra med dessa spår i snön för unghästar och stökhästar, men jag längtar till att rida på banan och inte behöva fastna ett spår, behöva pulsa eller tänka på underlaget. Tänk att få rida en skänkelvikning på diagonalen utan att försöka hitta ett spår eller pulsa i en massa snö!
 
Det snöade i alla fall hela dagen igår! På morgonen tog jag först Wasabi i töm, hon fick jobba med att gå fram i snön och blev trött. Så pass trött att hon stannade innanför ingången i hagen och blev kvar där. När jag tog in Grå den fick vi gå runt henne! Grå red jag på slingan och hon var inte alls spänd den här gången!
 
Efter jobbet träffades jag och Linda i stallet och red, jag red Lemonaden och Linda Bea. Vi lufsade mest runt i snön på våra dräktiga ston! Lemonaden tyckte att kompisarna i hagen var lite mer intressanta än sin matte, speciellt när de busade runt i sina frusna och frasiga täcken som lät knastrigt.
 
Nu ny dag, mer snö och mer ridning!
 
Wasabi i töm på morgonen!
 
Grå på slingan!
 
Jag och Lemonaden på banan, bilden tog Linda från Bea och vi ser mest ut som två smurfar som landat på månen! 😂
 
Och en snöig Lemonad efter ridning! 

Snöig tisdag!

Kände mig lite matt igår förmiddag och trodde att jag skulle bli sjuk, men det gick över. Kanske av att jag hade bokade om torsdagens tandläkartid!?
 
Det var lite segt i stallet i alla fall, så efter att stonas lösdrift var mockade så fick hästarna gå lite lättsammare pass. Chokladen och Clarinett red jag lite ltt på slingan och Zayats longerade jag över hinder på banan. Det har jag haft plan på att göra ett tag men tyckt att det varit för mycket snö, nu var det bäst att skynda sig eftersom det snöade igår, och ska snöa två dagar till, så det fylls på!
 
Sedan åkte jag till ungponnyn jag tömkörde förra veckan med planen om att rida. Ny kom vi inte så långt igår, han är riden men det är längesen och vi fastnade lite i det förberedande markjobbet. Jag vill gärna gå igenom det noga och få in hästarna i min modell, för att det ska bli lättare när man kommer upp, och på en häst som är riden men inte riktigt inriden är det viktigt för att se att vi är på samma linje. Igår kom vi till att jag satt upp tre gånger, han var inte van vid pall och han var inte van att stå still när man satt upp, så det får vi träna på! Sen hade jag en lektion innan jag åkte hem och gjorde middag, potatismos och köttbullar.
 
Efter maten åkte jag i väg och hade två lektioner i snöyran, sen nattning av hästarna och så fikade vi pannacottan jag hade köpt till alla hjärtans dag. I dag ska det också snöa, jag ska göra ett ryck i stallet nu innan jobbet!
 
Wasabi hjälpte matte med mockningen!
 
Zayats longera!
 
 
 
Inte helt lätt att longera och fota samtidigt! 

Alla hjärtans dag!

Hade såklart rätt i att vi skulle sälja en massa blommor och geléhjärtan igår, jag fick även en allergisk reaktion på liljorna som var i en sorts buketter och blev dålig sista timmen.
 
På morgonen longerade jag Szum, och efter jobbet fixade Nisse middag, fläskpannkaka! Han hade även köpt chokladhjärtan. Jag hade köpt pannacotta som det var tänkt att vi skulle fika på kvällen sen men när jag hade varit och ridit Grå, så hade han somnat! Så det får bli en annan dag! Men Grå tog i alla fall rätt galopp hela tiden igår och jag började lite med att rida galoppen som i LB:2 (alltså på diagonalen), så flera höger fattningar och alla rätt galopp! Däremot är inte fattningarna på hjälpen (inte till vänster heller) så det får vi jobba med, och det kommer nog. Men jag har ju tidigare bara varit glad att drt blivit galopp, eftersom det mest blivit tvärnit, bakutsprång eller bockningar!
 
Nu ny dag och nya tag! 

Fyra hästar!

Jag lyckades rida 4 hästar igår, känner mig rätt nöjd!
 
Började på morgonen med Zayats, hon fick jobba med övergångar på spåret bredvid banan. Sedan red jag Wasabi som fick fortsätta med att träna på att trava på fyrkanten och med att byta varv. Gick sådär igår, hon var inte så stökig men inte riktigt med mig, blev många små diskussioner.
 
Efter jobbet och snabb mat så fick Chokladen och Clarinett gå dressyr. Det var tungjobbat på banan då det ju fortfarande är mycket snö och det dessutom var plusgrader på dagen blev det tungt. Chokladen gjorde ett bra pass, speciellt galoppen. Även om inte träningen förra helgen gick superbra så har mycket släppt efter, känns som att hon växlat upp sig! Clarinett tyckte att det var jobbigt med underlaget, dock inte jobbigare än att hon kunde dra en diagonal med mig! Det är liksom omöjligt för Clarinett att gå ett pass utan att hitta på något!
 
I dag är det alla hjärtans dag och jag ska jobba, vi lär nog få sälja massor av blommor och geléhjärtan!
 
När jag red Zayats så visade sig solen lite!
 
När jag red Wasabi duggregnade det i stället lite! Kolla munnen och tungan på henne, hon är hopplös och ska bita på allt! 

Bokföringskväll!

Jag har varit trött och seg i dag, men det måste man väl få vara också. 
 
I morse så longerade jag Dajmen innan jobbet. Efter jobbet så åkte jag till ardennern dom jag hjälper till att rida in. Jag red lite först och sedan dottern i familjen. Det gick bra, vi kunde trava båda tvåvrn om jag hade lina på när hon red. 
 
Sen när jag kom hem och hade gjort kycklingkebab till mat så tog den lilla energin jag hade slut. Så i stället för att rida så nattade jag hästarna och gjorde sedan bokföring samtidigt som jag tittade på mellon. Så nu är bokföringen klar för 2021 och momsredovisningen inlämnad! Så skönt att ha det gjort men nu ska jag försöka rida 4 hästar i morgon i stället, och jobba! Tror ni att jag fixar det? 

Lyxlunch!

Fantastiskt väder i dag med, man borde inte behöva jobba då!
 
Jag red på morgonen, först Grå som jag red på slingan. Hon var spänd men fullt ridbar. Sedan red jag Clarinett i skogen, där har vi inte ridit sen dsista snöomgångarna kom så det var mycket snö både att pulsa i och på alla buskar och träd. Vi var helt övertäckta av snö när vi var klara och jag hade till och med snö i fickorna på kappan! Clarinett är ju rolig, hon brydde sig inte alls om att det rasade snö och vi red rakt genom grenarna, men på hemvägen blev hon helt plötsligt rädd när kvistarna drogs mot min, visserligen då frusna, kappa och var tvungen att kasta sig i väg! Nu tvivlar jag på att hon var så rädd egentligen, utan mer less på att pulsa runt i all snö...
 
Sen till jobbet där vi även i dag var en kort. Jag rymde på lunchen och åkte med en annan, för dagen ledig, personal och åt på byns lunchrestaurang. Det var väldigt skönt att komma i väg från stressen lite, också sjukt mycket mat för pengarna. Fanns tre huvudrätter (panerad kolja, kotlettrad och kycklinggryta), tre efterrätter (hjortronpannacotta, semlor och två olika tårtor) plus rejält salladsbord och hembakt bröd. Jag blev galet mätt trots att jag inte ens testade i närheten av allt.
 
Efter jobbet gjorde jag räkmackor till middag och sen till stallet. Jobbade Zayats i töm, jag satte på en ledad töm och hon fick börja jobba med lite böjning och eftergift i i nersidan. Nu är klockan mycket och jag ska jobba i morgon med!
 
Innan vi kom upp i skogen, man ser knappt vart stigen är där vi rider, det var helt klart dags att trampa upp den igen! 
 
Sol och snö på väg uppför backarna!
 
Clarinett var rejält snöig efter! 

Vårvinterväder!

Vårvinterväder i dag med sol det borde ge energi men jag har varit seg och fått lite gjort!
 
Mockade de lösdrifter som var kvar och satte upp saltstenar först. Sedan red jag Lemonaden, hon fick gå ute på spåret och även om det nog är två veckor sedan jag satt på henne sist så var hon inte så spänd, vilket mest visade sig i att jag fick bra trav.
 
Red sen Chokladen och Zayats på slingan. Chokladen var pigg, och blev springig och obalanserad, jag tycker såklart att det är bättre att hon löser obalansen genom att öka än att dra ner huvudet, men det är lite läskigt när hon inte har koll på fötterna! Zayats hade också lite brått men vi fick till ett par galopper.
 
Sedan lite fika och i väg för att tömköra samma ponny som igår, och hade en lektion där också. Vidare upp på byn för att tanka, köpa kopieringspapper (för att bokföra vilket jag ändå inte gjorde sen) och handla lite. Hem igen och gjorde mat och så träffades Linda och jag i stallet. Jag skulle rida Wasabi och hon skulle skritta barbacka på Bea. Wasabi var riktigt jobbig att göra i ordning och leda upp, var lite orolig för att hon skulle vara stökig att rida. Men hon var helt lugn när jag longerade och gick sedan som en prinsessa när jag red. Vi kunde trava flera varv, och byta varv även om snön ställde till det lite då eftersom det bitvis är tungt. Hon var riktigt trevlig att rida i kväll, tänk om hon alltid var så här!
 
Kvällen avslutades med norrsken, och sen fika med Linda, och nu är det bara att ladda för jobbhelg!
 
Någon fler än jag som tror att hon är dräktig? 4 månader kvar!
 
Kolla vädret! Helt fantastiskt ute med Chokladen i dag!
 
Efter avsittning!
 
Ett oväntat problem dök upp när jag skulle rida Zayats, Baloo satt på vår ridstig och vägrade flytta på sig! Vi fick vackert vänta tills han behagade gå!
 
Här har vi kommit i väg i alla fall!
 
Wasabi i kväll, svart häst och svart bakgrund är ingen bra kombi! 

Restriktionerna borta, för den här gången!

Igår släpptes restriktionerna helt. Även om det är skönt att slippa räkna bollar på jobbet så tycker jag att det är lite väl snabbt och plötsligt, hade det inte varit läge att ha lite restriktioner kvar över sportlovet?
 
Jag ägnade gårdagen åt hästarna. Efter mockning av en lösdrift så jobbade jag Lemonaden i töm och red Clarinett på slingan. Hon tyckte att det var tungjobbat då vi inte ridit där sen senaste snön. Tog lunchpaus för att titta på en digital foderföreläsning, den gav, som väntat, inte så mycket utan de pratade mest om sina egna produkter. Jag hade gärna jobbat med foder men det känns jobbigt att bara få rekommendera sitt eget märke i allt, så jag låter nog bli.
 
Hjälpte Nisse flytta hästar, lite intressant att se när de sprang in i fel hage och jag ledde en av hästarna rätt så fattade alla och sprang efter, utom en! Det enda halvblodet sprang fram och tillbaka i fel hage och hittade inte utgången, betyder det att halvbloden inte är lika smarta eller lika bra problemlösare? Fick leda även henne rätt. Sen åkte jag till grannbyn och tömkörde en ponny, en nybliven 3åring som är både tömkörd och riden men som behöver lära sig hjälperna lite bättre.
 
Fortsatte i stallet sen med att rida Grå på banan, och sen tog jag både Wasabi och Dajmen i töm, och longerade Szum. När Linda kom från jobbet så nattade vi hästarna, och sen hann jag med lite bokföring innan Nisse kom hem. Ganska fullsmäckad dag!
 
Flickorna fick ny saltsten, alla var tvungen att testa den direkt!
 
Grå hjälpte till att mocka!
 
Lemonaden på banan!
 
Clarinett efter ridningen, kolla snön på benen! 

Stressmage!

Jobbade på Ica igår vilket jag inte brukar på tisdagar så nu har jag tisdag i dag i stället!
 
Vi var en kort på jobbet men chefen skulle komma in och hjälpa oss när varorna kom, det gjorde han sen inte och vi hade lite otur så varorna kom precis samtidigt som skidorna tog slut på tvn, vilket resulterade i massor av kunder samtidigt som varorna skulle köras upp (vi får in de i källaren) och fram. Jag som inte tål stress längre, och nu i kombination med lite upprördhet (att vi inte fick hjälp) fick jätteont i magen. Så sen blev det risgrynsgröt till middag och verum fil till kvällsfika, tråkigt.
 
Jag kunde ändå rida efter jobbet, red Zayats och Chokladen. Det är ju mycket snö på banan men de kämpade på. Zayats tog första galoppera på banan och fick även börja på att flytta lite enkelt för skänkeln. Chokladen red jag samtidigt som Linda longerade, och vi jobbade i friskt tempo med framåttänk och det kändes bra även om det blir lite sladdigt i all snö!
 
Sen var Linda in och fikade, och medan hon och Nisse fikade morotskaka och kaffe så höll jag mig till fil, men i dag känns magen bättre!
 
 

Måndag och snö!

Måndag och jobb igen, jag som inte hunnit något denna helg!
 
Det har verkligen kommit mycket snö sista veckan! I morse tog jag Grå i töm på banan i all snö, känns som att det kommer att ta några dagar att trampa ihop banan nu!
 
Efter jobbet och middag så började jag köra ut balar i hagarna med bilen. Inte helt enkelt smdå det är mycket snö och dessutom plogkanter. Men jag fick ut först till Szums hage och senare även till stona, däremellan red jag Clarinett. Det blev mer snöpulsning än dressyr men hon fick jobba lite, och lite trimning av övergångar blev det ju!
 
I morgon ska jag jobba extra då en i personalen är på semester, gäller att komma ihåg att jag ska jobba för jag gör ju sällan det på tisdagar!
 
Grå i det härliga ljuset som var i morse!
 
 

Digital ridlärarkurs!

I dag har jag suttit inne hela dagen,. I morse snöade det och har kommit nästan en decimeter till, men på dagen var det sol och fint och då kändes det lite jobbigt att sitta inne.
 
Jag var tidigt i stallet och longerade Wasabi lite innan det var dags att logga in på datorn. Hann fixa en riktig gofrukost medan de startade upp kursen. Gräddade baguetter (sånna lite grövre med frön, jättegoda), kokade ägg, hade fixat kaffe innan och köpt juice. Så blev långfika framför datorn. På förmiddagen var det först Maria Terese Egnell som föreläste om sits och hur olika svagheter i ryttarens kropp påverkar resten av kroppen och sitsen. Har lyssnat till henne förut (2016) men känner att jag snart måste gå kurs för henne igen.
 
Sen var det om att lära sig se bakbenshältor. Intressant men jag känner mig sämre på att se vart hältan sitter nu än innan... Helt enkelt så att jag trodde nog att jag kunde se lite men när vi gick igenom de olika exemplen insåg jag hur jäkla svårt det är, men jag är i gott sällskap då undersökningar visar att även elittränare har svårt att bedöma bakbenshältor, och endast strax över 50% av veterinäretna kunde med ögat se vilket bakben det var. Svårt men intressant.
 
Stekte köttbullar och färsk spagetti till lunch, och på eftermiddagen handlade det om hästvälfärd. Om olika inlärningssätt (positiv förstärkning, negativ förstärkning mm), smärtuttryck, hästhållning mm Här passade jag faktiskt på att bokföra lite samtidigt då det inte krävdes samma uppmärksamhet på skärmen. Dagen avslutades med genomgång från utbildningssektionen. Händigt med digitalt för man slipper åka, men tråkigt att inte träffa folk. Vid ett tillfälle tappade jag fokus när jag tittade ut och det sprang 9 hästar lös på gården, Nisse skulle byta hage och de tog ett rejält ärevarv runt gården, sånt händer inte om man är i någon föreläsningslokal. Ändå bra dag även om jag hade önskat lite mer djupgående föreläsningar.
 
Sen åkte jag och hade lektioner och tömkörde en häst, det var de lektioner som jag skulle haft i torsdags men som jag fick ställa in pga kylan. Bättre väder i dag! Inte haft så mycket tid för mina egna hästar i helgen och ny väntar två dagar på Ica, men det är ju som det är och det kommer fler dagar. Dock mycket inspiration i helgen och det behövs! Nu hoppas jag på riktiga kurser, clinics och fortbildning när restriktionerna släpps, jag är riktigt sugen på det nu!
 
Wasabi i morse
 
Typiskt Wasabi, linan i munnen och huvudet i rörelse!
 
Gottfrid var intresserad av kursen:
 
Några bilder från föreläsarnas presentationer:
 
 
 
 
 
Det sista jag gjorde i kväll var att försöka skotta fram brevlådan, innan såg drt ut så här! 

Äntligen dressyrträning!

Det var väldigt länge sedan jag var på dressyrträning sist, nästan så jag glömt bort hur man gör! Men i dag var det äntligen dags, superfint väder och jag har suttit i bilen hela dagen!
 
Jag och Chokladen åkte på förmiddagen. Hon var rätt styrig redan innan vi åkte, bajsade 6 gånger, kunde inte stå still viftade med bakbenen och ville sen inte gå in i släpet. Tror att hon var nervös och spänd, hon har åkt alldeles för lite nu, och hennes matte med! Vi kom i alla fall i väg några minuter senare än tänkt, och det gick bra att köra.
 
På träningen var hon lite likadan, nervös, spänd och jobbig. Samma där, är nog mer än ett år (!!!) sedan hon var i ridhus sist, hon tittade på allt och var spänd. Träningen började lite tveksamt med ett mindre lättare sadeltvång som, som tur var, släppte direkt. Hon har fått det vid något tillfälle tidigare när hon varit spänd. I alla fall så släppte spänningarna eftersom, och hon var riktigt fin på slutet. Galoppen var väldigt bra, och med bra underlag i dag så var det nog den bästa galoppen hittills på volt. Nu ska jag jobba med att växla upp traven och hålla reda på min kropp i höger varv.
 
När vi kom hem var Chokladen ännu mer bökig, det kliade efter att hon varit svettig och jag hann inte ens med henne till hagen utan hon rullade sig på gräsmattan på väg dit. När hon kom till hagen var hon även kissnödig, hon hade haft en hård dag, men det hade även hennes matte som stått ut med hennes bök hela dagen.
 
Så fort jag släppt ut Chokladen så tog jag in Zayats för att hinna rida henne innan mörkret, och innan jag blev för trött. Hon fick trampa upp spåret bredvid banan igen, i dag klämde vi till med en galopp igen, och med några bocksprång. Känns ändå som att vi är nöjda med sadelbytet båda två. Efter var det bara tråkigt jobb kvar, mocka och spåna transporten, dra vattendunkar, packa ihop grejer och ge kraftfoder. Hästarna fick lite tidigare nattning men det är tidig morgon i morgon med. Åkte och lämnade igen transporten och sen hjälpte jag Nisse att dra ut en bal i en hage, med bilen. Avslutade sedan med att göra pizza och titta lite på melodifestivalen.
 
När jag var på väg hem i dag, var uppe på byn, fick jag ett mess om att det brann i ett hus några kilometer från mig. En arbetskompis hade sett det från sitt hus över älven. Jag passerade där några minuter senare och då stod det lågor ut genom fönstren på övervåningen, när jag passerade nästa gång, två timmar senare, på väg tillbaka med transporten, så var det bara de lägsta varven på timmerstommen kvar, och de brann fortfarande. Att ett hus, och ett liv för ens hus är ju en stor del av ens liv, kan brinna upp och försvinna så fort är verkligen svårt att förstå. (Det är ännu mer svårt att förstå när man försökt få upp eld i vedspisen när det inte är drag och omöjligt att få det att brinna!!) Det är verkligen tragiskt, speciellt som det verkar som att husägaren kanske inte klarat sig. Man ska vara rädd om det man har, inget är för evigt!
 
Chokladen efter träningen! 
 
Men den här bilden kanske mer visar dagens humör på donnan! 
 
Lite kraftfoder innan hemresa
 

Restriktionerna väck!

På onsdag försvinner restriktionerna, även om jag tycker att det ska bli skönt att slippa räkna bollar på jobbet så känns det lite tidigt när det är så många som blir sjuka och så mycket smittspridning. Hade man inte kunnat lätta upp lite i taget?
 
Det har snöat riktigt mycket i dag, och blåst så det var mycket redan innan jobbet och inte direkt mindre efter. Jag hämtade upp transporten jag ska låna i morgon på väg hem från jobbet. Då var det fortfarande oskottat hos Nisse och lite spännande att vända där. När jag kom till stallet så hann jag bara börja på så kom traktorn och skottade där.
 
Jag longerade Chokladen lite, hon ska ju gå träning i morgon så jag vill inte att hon ska gå för hårt men ändå röra sig så lite longering i snön kändes lagom. Banan som jag tyckte att jag hade packat ihop bra i veckan såg man inte ens kanterna på! Clarinett fick gå i töm sen, hon ska vila i helgen och fick gå lite hårdare i snön.
 
Sen packade jag ihop lite grejer och fikade innan jag gav upp. Ska bli roligt men jobbigt att åka på träning i morgon!
 
Finns fem fel! Eller fyra i alla fall... Den här gjordförlängaren fick jag hem i dag men det är ju ett produktionsfel på den, blir svårt att fästa den högra strippen i någon gjord! 

Martingalproblem!

Kall dag i dag med, -21 grader i morse men till min glädje började det snöa på förmiddagen, dock blev det inte mildare än -16 ändå. I kväll när jag skulle rida Wasabi var det -14 grader men då blev det rejält med snöfall och nu är det bara -8 grader. Men fick ställa in lektionerna i dag igen!
 
Har ändå kunnat rida i dag men typ alla har fått gå i snön så det kan gålite kortare pass men lite mer intensivt. Först ut i dag var Zayats som gick testa den sadel jag har på nästan alla mina. Den låg bättre, åker fram lite, men vi var båda mer nöjda så det får bli den så länge. Zayats fick trampa upp det mindre spåret vid banan, det var helt översnöat. Sen red jag Chokladen och Clarinett på den lite längre slingan, Chokladen var så pigg och fin, perfekt uppladdning för träning i helgen. Clarinett höll sig på mattan utom vid ett tillfälle då hon höll på skjuta i väg sin matte ut i snön. Grå red jag på det kortare spåret, hon var spänd och inte blev det bättre av att hästarna i Szums hage härjade, busade och blåste!
 
Eftersom lektionerna blev inställda då det var ännu kallare dit jag skulle så åkte jag på Hammarn och köpte saltstenar och mineralbaljor till hästarna. De har börjat tugga på allti hagarna: träd, stolpar, ligghallar, stubbar, ja allt! Ibland kan det hjälpa med mineraler så i de två värsta hagarna blev det mineralbalja nu!
 
Gjorde macaroni and cheese med köttfärssås till middag och sedan till stallet igen och red Wasabi. Jag har köpt en martingal till henne för att hålla reda på tyglarna när hon stökar. I dag var det bara småstök fram tills hon bet tag i martingalen och fastnade. Jag förstod snabbt vad som hänt och hoppade av, hon kastade sig baklänges och ramlade över ett sockerbitshinder som stod på banan! Vilket drama!
 
Vi var lite tagna båda två sen men jag satt upp och travade lite igen och då var hon spak och skötte sig fint. Tyvärr har hon tappat en sko och är lite öm, får se hur jag löser Det för rida behöver vi tydligt göra, för det är verkligen inte lätt när det händer en massa hela tiden!
 
Är väldigt trött nu av dagens drama, bäst att sova!
 
Zayats efter avsittning!
 
Jag tycker att Grå kommit upp bra i fronten, men det är svårt att fånga på bild!
 
Syns och känns vl i galoppen
 
Här kanske lite väl mycket upp i fronten? 

Kalla tider igen!

Och så var det kallt igen! Igår morse -22 och nu i dag ungefär samma!
 
Planen var att ta två hästar innan jobbet igår men kylan avskräckte så det blev mockning och spåning av lösdrifter i stället. Efter jobbet så provade jag en annan sadel på Zayats, spg helt okej ut när jag longerade men kändes inte bra att sitta i. Har nu en sadel till att prova, nämligen den jag har på mina egna. Den ligger på många olika hästar och passar ju även mig så jag har bra balans i den, la på den på Zayats efter igår och det såg bra ut så långt i alla fall.
 
Linda kom och fikade och fick sin julklapp, den har varit på vift sen början av december och till slut beställde jag om den på annat ställe. Blev långfika men det gör inget, blir ju ändå inga fem hästar ridna och fyra lektioner i kväll om det ska vara så här kallt, så jag hinner ta igen mig. Och tagen lite bokföring kanske.. Men jag är less på inställda lektioner nu!
 
 

Fel beslut!

Jag borde ha blivit metrolog, det är så svårt att veta hur vädret ska bli, och i dag gjorde jag en felbedömning. Skulle behöva en utbildning i väder tror jag!
 
Det var ganska kallt i morse men började snöa, på dagen väldigt skönt men på eftermiddagen kallt, trodde då att det skulle bli kallare men i stället började det snöa igen och blev mildare. Så nu är det flera grader varmare än prognosen säger och det händer sällan vid kyla.
 
Lite segt att komma igång i morse men mockade och spånade en lösdrift innan jag började med hästarna. Tog Lemonaden i töm först, och sedan red jag dressyr med Chokladen och Grå. Mellan de två kom traktorn och körde ut balar också. Chokladen var riktigt fin i dag, gjorde bland annat skritt-galopp-skritt på ett bättre sätt än hon gjort tidigare. På Grå fick jag till två höger galopper, det har varit tjurigt med högern (egentligen med galoppen överlag) men nu börjar det lossna. Egentligen var det tre högergalopper men den ena blev bara bocksprång så den räknas inte! Hoppas att det fortsätter släppa nu så galoppen fungerar framöver, Grå har egentligen en väldigt bra galopp men det har mest varit tvärstopp eller bocksprång, vore kul att kunna jobba den där fina galoppen lite mer!
 
Sen gjorde jag mat, och eftersom det var -16.5 grad så ställde jag in lektionerna, med facit i hand så var det fel eftersom det sen "bara" var -15 när lektionerna skulle vara. Men inte så lätt att veta innan, det är inte heller så roligt att köra 4 mil och inse att det är för kallt för att kunna göra något. Och inte roligt att stå ute eller rida vettigt i kylan. Men jag grämer mig mycket över att det blev fel beslut i dag! 
 
I stället åkte jag upp på Ica och hämtade ut paket och tog med ett snabbtest till Linda som hade ont i halsen, men testade negativt. Jag fortsatte till stallet och tog Wasabi i töm, hon hade förträngt det här med att gå ut på yttertömmen så vi fick jobba med det igen! Efter att ha nattat mina och Nisses hästar så bakade jag citronkladdkaka och bokförde lite. Med betoning på lite, då det strulade mest. Avslutade kvällen med fika, citronkladdkaka och grädde!
 
TjockLemonaden i töm!
 
Utsikt från Chokladen och från banan i dag! 

Kallt igen!

Sista januari igår och kylan är tillbaka. När man nivit bortskämd med nästan vårväder så kändes -17 kallt att rida i. Men jag var ju till största delen av dagen på jobbet.
 
På morgonen innan jobbet så longerade jag Dajmen. Hon trampade sönder sin hov för ett par veckor sedan men nu verkar hon inte störd över det längre och ska sättas igång. 
 
Efter jobbet och hamburgare till mat så red jag Zayats på banan. Inget avancerat utan vi travade bara runt lite, det är mycket snö på banan och hon har ju inte ridits på en och halv vecka. Men det är dags för en annan sadel, den jag haft har blivit för smal och åker fram, både hon och jag blir störda och obalanserade av det. Efter ridningen la jag på den sadel jag haft på de sista basjkirerna som varit här, och jag tror att den ska bli bra med en tunn padd. Så den ska vi testa nästa ridpass.
 
Så jag smörjde in den andra sadeln och hängde undan den, putsade upp och satte på stigbyglar på den som ska användas, sen såklart nattning av hästar också men sen inget mer gjort igår. I dag är det också kallt, -17,så får se hur mycket ridning det blir hemma och om det blir lektioner i kväll. Borde i alla fall vara fint över dagen så får passa på då!
 
Dajmen igår morse! 

RSS 2.0