Lång onsdag!

Lång dag igår, inte alls så pigg i dag!
 
Började igår med hästarna hemma. Först ut Dajmen som jag skulle tömköra, ett par månader sedan hon hade grejer på sig sist, hon är lite longerad men då bara i träns, men ingen reaktion på gjorden. När vi kom upp på banan skulle jag bara flytta på en sockerbit så travbommarna blev låga. Dajmen blev jätterädd för ljudet, kastade sig i väg och drog omkull mig! Jag försökte hålla i henne men blev tvungen att släppa, hon blev rädd för tömmen som hängde efter henne och drog i väg i bocksprång. När tömmen gick av stannade hon! Allt gick egentligen bra även om jag blev lite rädd då det verkligen hände på ett ögonblick, tömmen gick av men den går att laga. Jag longerade henne sen och det var inga konstigheter och hon var lugn.
 
Sen red jag Chokladen, hon kändes riktigt bra, Lycka och Szum. Det går långsamt med igångsättningen av Szum men igår lite travjobb men han var lite jobbig, som tur är vet jag att han blir bättre bara han kommer igång lite mer. 
 
Snabbfika och sen kom Linda och hämtade mig och vi skulle åka ochlåna transport. Där uppstod ett problem! De jag skulle låna transport av hade glömt det och var inte hemma, det stod en grävare över vägen och det var punktering på transporten. Vi funderade lite på lösningar, de var på väg hem och det skulle nog gå att hinna fixa allt, men vi fick tag i en b-lastbil att hyra i stället och åkte och hämtade den i stället! Trots att det blev en längre bit att hämta bilen så hade vi lastat in Bea och Lemonaden bara en halvtimme senare än vi hade tänkt!
 
Vi åkte alltså in till seminstationen och kollade att de var dräktiga, och det var de fortfarande! Både Bea och Lemonaden är snart på 90 dygn och behöver kollas för att betala 90 dygns avgift, och för att kunna försäkra de. Skönt att de fortfarande var dräktiga, men det känns långt att köra drygt två timmar åt varje håll för att sen vara där en kvart typ!
 
Vi nattade hästarna snabbt och städade ur lastbilen, sen köpte vi pizza (fast pizzerian egentligen stängt) på vägen när vi lämnade igen lastbilen. Så vid 22-tiden var vi hemma och det blev en sen middag! I dag är i stället Nisse i väg, han ska hämta hem hingstarna som varit på sommarbete i Dalarna!
 
Närgången Lycka efter ridning!
 
Bea och Lemonaden i kameran på väg till seminstationen! 

Hinner inget!

Jag hinner ingenting!!! Inte så konstigt egentligen, jag hann ju ingenting i somras heller fast dagarna var långa och ljusa!
 
I dag började jag med att åka i väg och tömköra en liten ponny, sen vidare på Hammarn och köpte foder. Mellanlandade med yoghurt, flingor och kaffe innan jag tog tag i mina hästar. Wasabi först ut som jag longerade och testade ett nytt träns. Köpte ett billigt träns begagnat, fast nytt, som blir bra vardagsträns till henne.
 
Sedan red jag Grå, som var spänd och ofokuserad, jag tror att hon behöver jobbas lite mer, och Clarinett. Clarinett har också gått lite väl lite men kändes ändå rätt bra, vi börjar testa på lite förvänd galopp men det fattas ännu styrka för det, vi tränar vidare!
 
Gjorde lättsam middag, stekte skivor av fransyska från älg, stripes och vitlökssås. Sen till stallet igen, jobbade Zippin och Bea åt Linda i töm. Och sedan när vi nattat hästarna så blev det lite fika, gjorde en äppelpaj. Nu ladda om inför i morgon!
 
Wasabi i sitt nya träns!
 
Trött Clarinett efter ridning!
 
Zippin i töm, observera tungan! 

Måndagsmörker!

Inte haft något riktigt flyt i dag, inte i dag heller! Inget större men både datorer och dörrkarmar har jävlas, med mig!
 
Longerade Dajmen på morgonen, och sen Chokladen på kvällen. Något mer kreativt blev det inte. Jag är trött, och det är tråkigt att jobba till 18.15 för drt hinner bli mörkt innan man är i stallet fast man skyndar sig. Men jag vänjer mig nog vid mörkret, fast jag gillar det inte!
 
 

Jobbsöndag!

Det blev en riktig jobbsöndag igår, men fantastiskt höstväder och jag hann se solen!
 
Longerade Zippin på morgonen och red ut Clarinett, vi försökte galopp träna i skogen men hon tittade på allt så det blev lite ryckigt!
 
Sen till Ica och direkt från Ica i väg på lektioner. Kom hem sent och stekte lite pytt i panna som mat. Nu ny jobbdag!
 
Baloo passade på att sola!
 
Solig ridtur med Clarinett! 

Höstsol!

Igår sken solen! Tyvärr inte förrän jag kom på jobbet, och när jag sen kom från jobbet hann jag knappt se den innan det började skymma. Men ändå!
 
Jag tog i alla fall Grå i töm innan jobbet. Hon såg jättefin ut fast jag var orolig att hon skulle ha spänt sig när det regnade i torsdags och hon frös. Sen efter jobbet hade Nisse stycka älg och vi hade en massa kött att ta rätt på.
 
Jag hjälpte honom att packa köttfärs samtidigt som jag lagade mat, sen åkte jag och Linda och red. När jag kom hem igen var köttfärsen klar och vi hjälptes åt att packa stekarna, så nu är frysen full. Jag och Linda red ut med Lycka och Bea, Lycka tyckte att det var roligt men tog nog ut sig lite mycket i början när hon var först och drog upp tempot, för sen var hon rätt trött sista biten hem. Men jättetrevlig att rida ut på och det är bra för hennes kondition!
 
Nu är det ny jobbdag på alla fronter!
 
Ute med Lycka! 
 

Lönefredag!

Dagen efter en blöt kväll, så var känslan igår morse! Vatten och lera överallt! Nu hoppas jag att det hinner torka upp lite innan nästa blöt väder!
 
Jag tog Chokladen och Lemonaden i töm innan jobbet igår, det kändes som lagom jobb när de stått i blötan. Sen var de en riktigt intensiv dag på Ica, lönefredag och massor av kunder. Efter jobbet snabb mat och skyndade mig att rida Zippin innan det var kolsvart.
 
I dag ny jobbdag och dags att sätta fart!
 
Szum, Bea och Lemonadens hage har satt i sig en halv höbal på ett dygn! Men jag tror att jag ser vem som ätit den! 😂 Lemonaden ser redan dräktig ut!
 
Senare på banan ser hon lite bättre ut! 

Pissväder!

Vilket skitväder! Hällregnat mest hela dagen och än har det inte slutat! Det är vatten överallt och hagarna som jag tyckt varit helt okej i höst är ju vattensjuka och leriga, så onödigt!
 
På förmiddagen var det lugnare med regnet, Nisse körde balar till mina hästar, jag tog Zippin i töm, började städa garaget (där vi har alla täcken och hästgrejer) och gjorde klart hagen jag hållit på med. Sen var jag blöt! Värmde mig och torkade kläder, åt soppa sen igår till mat och registrerade stallet hos jordbruksverket! Jag har velat dra på det in i det sista eftersom jag inte är riktigt bekväm och nöjd med att allt ska registreras. Tror att det bara är för att ha koll och kommer användas för att göra kontroller och få in avgifter, men jag hoppas att jag har fel. Det gick i alla fall betydligt smidigare än jag befarat och jag var klar på mindre än en halvtimme och bara en kaffekopp! Däremot när jag sen på kvällen skulle lägga in Bea så var det lite krångligare, då jag inte hittade vart jag skulle gå in, men jag lär mig förhoppningsvis.
 
Jag, Linda och Sanna fortsatte städningen av garaget på kvällen så nu är det riktigt fint där! Vi bytte även några täcken och eldade lite rat från garaget. Sen blev det päronpaj med glass som fika! Nu regnar det fortfarande och jag bävar för i morgon när världen kommer vara som en sjö!
 
Förväntansfulla flickor väntar på mat! Clarinett, Chokladen och Grås huvud.
 
Naturligt vindskydd! Dajmen och Wasabi gillar inte regn! På kvällen hade alla fem flickor trängt in sig där!
 
Holger, Nisses katt, passade på att mysa i soffan! 

Höstdagjämning!

Tydligen är det ovanligt kallt just nu, och det ska dessutom regna 40 mm i morgon, tycker nog att hösten skulle kunna bjuda på några fina dagar med sol och höstvärme!
 
Jobbade halvdag på Ica, 8-12, sen hem och åt en pizzabit sen igår innan jag började med hästarna. Jag longerade Wasabi och Dajmen, Wasabi fick prova den sadeln som jag har på nästan alla andra hästar, detta efter samråd med Ulrika igår. Det såg bra ut i alla fall, men jag ska tömköra några dagar innan jag sitter upp. Sedan red jag Grå och tog Szum i töm.
 
Gjorde köttfärssoppa som nog skulle räcka till halva byn innan jag fortsatte i stallet med att rida Clarinett. Hon var laddad i blåsten och fin att rida. I morgon väntas stora mängder regn, därför passade jag på att rida Clarinett i kväll och har flyttat lektionerna jag skulle haft i morgon kväll. Jag kommer nog på något att roa mig med i morgon, även om planerna annars var stängsling, ridning och lektioner vilket inte känns kul i ösregn!
 
Wasabi på banan!
 
Sadeln!
 
Och Dajmen! 

En bättre dag!

Det blev en bättre dag i dag!
 
Men en ganska intensiv dag! Började med att rida Zippin och jobba Lemonaden i töm. När jag kom ner från banan med Lemonaden så hade Ulrika precis kommit och strax efter en transport med två ponnyer som skulle masseras. Under tiden Ulrika jobbade med dom hann jag faktiskt fixa lite med en hage och åka till Nisse och vattna hans hästar, och såklart surra en massa.
 
Sedan var det Chokladens tur, vi började med att testa de sadlarna jag använder på henne nu. Hoppsadeln låg bra, som jag trodde, men dressyrsadeln var inte riktigt bra, vilket jag misstänkt. I stället testade jag en Ergo dressyrsadel och den kändes det riktigt bra i, har ju ridit i den sadeln förut och jag gillar den, skulle bara behöva jobba in en massa pengar! Ulrika masserade även hennes höger bakdel men det var mycket bättre än för två veckor sedan. När Chokladen var klar kom Linda från jobbet och hon gjorde en sitsanalys, alltså sitsanalysernar så intressanta! Man skulle ha haft det som ett inslag när man har kurs, att alla får göra en som inledning på kursen, något att fundera på!
 
När Ulrika åkt vidare så red jag Lycka, och Linda filmade och fotade, och sedan red vi ut med Clarinett och Bea. Avslutade dagen med att göra pizza och dricka kaffe. En lugn kväll efter nattning av hästar och i morgon ska jag på Ica igen.
 
Det expremiteras med mycket olika på sitsanalyserna, här testas inlägg i stigbygeln på Linda!
 
Jag och Lycka!
 
Närbild! 

Måndag!

Var en skit dag igår, hoppas på en bättre dag i dag!
 
Longerade Chokladen innan jobbet, över bommar och mycket galopp. Hon såg fin ut! På jobbet var vi en kort, dvs bara tre personal i stället för fyra, jag tycker att måndagarna kan vara både stressiga och tunga ändå. På morgonen och förmiddagen ska det göras mackor till gymnasieskolan på byn, gamla extrapris-skyltar ska ner, nya ska upp och många priser som ska kollas och ändras, mjölk ska packas upp och mitt i det där kommer varorna. När varorna kommer går det åt minst två personer med att ta emot och tömma hissen och dra varorna i butiken, vi har en väldigt tungjobbad butik. Det blir dessutom många kassapass när vi bara är tre som löser av i kassan, en personal är ju i våran manuella chark, och såklart ännu mer igår när vi var färre. Jag är så less på att vi ständigt går kort i personal och att det är svårt att få in vikarier, det har ju varit så i så många år nu!
 
Efter jobbet åt vi räkmacka till middag, nedsatta pga kort datum så bra pris. Sedan till stallet och red Lycka, vi provade lite sidvärts, i skritt, och olika vägar och styrning i trav, hon är ganska känslig men vi börjar hitta varandra lite mer!
 
Nu hoppas vi på en bra dag i dag!
 
 

Lugn söndag med löshoppning och tacos!

När man tycker att det varit en ganska lugn söndag och man har ridit tre hästar och löshoppat fem, hur brukar söndagarna vara då?
 
Lugn förmiddag, red Chokladen, Grå och Szum. Szum är det nästan tre månader sedan jag red sist, Linda har u ridit honom i sommar men det är också nästan 1,5 månad sedan. Jag hade glömt hur stor han är! Skrittpass i dag då han var ganska spänd. De andra två fick jobba lite mer, och kändes båda bättre än sist jag red.
 
Sen bar jag fram löshoppningen och hade Lemonaden lös på banan samtidigt. Trodde att hon skulle busa en massa men hon betade mest i kanten. Hämtade hem Wasabi och Dajmen från betet en bit bort, gick bra att leda hem dom men på gården fällde Dajmen mig och jag ramlade. Kom inte upp för Dajmen stod på foten och det slutade med att hon sen trampade mig på rumpan innan de drog i väg och skulle hälsa på de i Lemonadens hage, och givetvis rev den hagen och knäckte en stolpe! Det var egentligen inte dramatiskt, tyckte först att jag klarat mig helt men är såklart blå och mörbultad, och ryckt till armen så jag har ont i axeln. Jag börjar bli för gammal för det här!
 
Åt lite rester sedan igår och sen till stallet igen, Linda och Sanna kom och vi löshoppade. Bea fick gå ett lätt jobb eftersom hon tränade igår, Lycka fick prova för första gången och gjorde det bra. Dajmen hoppade fint och Wasabi var lätt överladdad, Zippin hoppade också bra men är lite för intresserad av att försöka ta sig ut. Ändå nöjd med alla hästar i dag!
 
Sen gjorde vi tacos, det blev en bra avslutning på dagen, och jag är fortfarande jättemätt!
 
Jag hade glömt hur stor Szum är och hur lång hals han har!
 
Szum efter jobb!
 
Lemonaden lös på banan!
 
Så fin!
 
Så här såg det dock mest ut, hon var inte jättesugen på att busa runt...
 
Löshoppning!
 
Bea är så fin i kroppen nu!
 
Lycka fick testa löshoppning!
 
Finns film på henne och Dajmen på min Instagram, nillshast
 
 

En halv poäng!

Tänk att det ska vara så svårt att ta sig över de där 60%!!! Man är ju nära i alla fall när det fattas en halv poäng!
 
Jag och Clarinett var på tävling igår, i Njurunda. Vi red LB:2 och det var hög nivå på startfältet, de som vann hade 69%. Clarinett kändes inte alls lika bra som hon har gjort sista veckorna, red fram i ett av ridhusen och hon var spänd och gick inte alls fram. Clarinett är känslig för damm, mögel och fukt, ungefär som jag som har astma, jag hör i hennes andning och känner när jag rider om hon känner av det, det känns då som att hon behöver frusta. Oftast är det inga problem efter hon har fått frusta ur eller hostat en gång. Så kändes hon när jag red fram. När jag kom ut i collecting ring var hon mer avspänd och jag passade på att trava i längre form och gasa lite i galoppen, och då frustade hon ut ordentligt, äntligen!
 
Men lite tight att hitta bra ridkänsla i collecting ring, jag fick inte henne riktigt fram till handen. Programmet var ändå okej, om man tänker på hur det har varit, hon var fokuserad och med mig, men vi hade några missar. Vi fick galoppinslag i båda mellantraverna, den första red jag slarvigt in i, det blev en felfattning när hon fattade före hjälpen och ett grovt avbrott i en galoppvolt. Såklart kostade dessa missar poäng så utan de hade vi nog haft våra 60% som är målet, nu landade vi på 59.81 %, lite högre än förra gången, men känslan var sämre.
 
Jag tror att det var mögel i ridhuset vi red fram i. Det luktade mögel och det var dålig luft och damm där, jag tror att det var det som gjorde henne så spänd och att hon inte gick fram där, känslan blev ju så mycket bättre när vi kom ut och jag kan inte förstå att hon skulle vara så spänd annars. Själv var jag också ansträngd i andningen resten av dagen. Med facit i hand skulle jag ha ridit fram i det andra ridhuset, även om jag ju inte kan skylla allt på det.
 
Hemma igen mitt på dagen, lämnade igen transporten och vi stekte fläsk och Nisse gjorde löksås till mat. Sen till stallet och bar fram hinder, och jag hann även longera Zippin innan det kom elever och jag hade träningar i både dressyr och hoppning! Efter var jag såklart trött så det blev en lugn kväll. I dag skulle jag ha lite sovmorgon, men vaknade före klockan 6.00!
 
Det blir inte så mycket bilder när man åker ensam, här är i alla fall Clarinett i Njurunda! 

Förberedande!

Ica-jobb och förberedelser, det har min fredag handlat om!
 
Jobbade först heldag, hämtade upp transporten jag lånat på vägen hem och sen yoghurt till middag. Jag och Linda skrittade ut Clarinett och Bea i skogen hemma, och sen tvättade jag man och svans på henne. Och släppte ut henne med halstäcke, tror inte att hon var helt nöjd, varken med tvättningen eller täcket! Jag jobbade även Chokladen i töm innan jag putsade och packade.
 
Inne igen kokade jag ägg och fixade matsäck och fika till i morgon. I morgon är planen dressyrtävling, men det känns som att det fortfarande finns många saker som kan gå fel innan vi är där!
 
När täcket och halsen inte matchar! 😂 Halstäcke är från ett av Grås gamla täcken. 

Intressant dag!

Intressant dag igår, som alltid när Ulrika kommer hit. Att det inte var någon av mina hästar som var inblandad gör inget, det är lika intressant ändå!
 
Jag började igår morse med att rida Clarinett, red igenom LB:2 och vägarna från den, så gott det går på en för liten ridbana och med hinder framme. En bra genomkörare inför helgen. Sen jobbade jag även Szum i töm innan Ulrika kom, och även Sanna (som hängt här lite) och Linda som kom med Sannas häst.
 
Så först ut var en sitsanalys på Sanna, hon fick sedan prova några sadlar på sadel bocken innan vi fortsatte på banan där hon red i tre olika sadlar. Återigen så fascinerande att de hur mycket rätt sadel gör för sitsen och balansen! Lite snabbfika och sedan masserade Ulrika en liten ponny, den hade mycket spänningar runt ryggen så vi provade bara sadlar utan ryttare på den, när ryggen är lite mer avspänd så kan de göra en mer utförlig provning men Ulrika tyckte även att den gamla sadeln låg rätt okej. Här fick vi se skillnaden på rygglinjen när de spända musklerna fått massage och börjat slappna av.
 
När Ulrika åkt vidare till nästa ställe och det blev lite lugnt så red jag Lycka. Förutom att hon blev lite rädd för ett smygande rovdjur i buskarna runt ridbanan, dvs min katt Baloo, så gick det bra och vi travade lite på fyrkantsspåret samt tränade styrning runt träd i skogskanten. Efter det kom det en transport igen och jag hade två träningar, först en yngre kille som red bommar och hoppade lite, och jobbade med styrningen på svåra vägar, och sedan red Linda dressyr med Bea, Bea var väldigt fin med tanke på att hon inte gått en träning på hela sommaren!
 
Sedan följde Linda med mig och åt, vi gjorde ugnspannkaka och Nisse kom från älgskogen också. Kvällspasset i stallet så körde Nisse ut balar i hagarna och sen fick Grå jogga lite i töm. I dag väntar Ica igen eftersom det är fredag!
 
Sitsanalys av Sanna!
 
Lycka i skogskanten!
 
Linda tränar Bea, tur att Linda är lång för Bea har lång hals! 

In i mörkret!

Gårdagen började med minusgrader och slutade med mörker, just mörkret är det värsta med hösten tycker jag!
 
På morgonen red jag först Chokladen, hon är inte i någon bra fas just nu men fin när hon slappnar av. Sedan red jag Lycka, eller red och red jag skrittade runt lite på henne. Lycka är riden men mest barbacka och mest av barn, inte utbildad och nu inte gjort något på över ett år. Så jag började med att gå några varv på banan, hon har nog aldrig varit på en ridbana, sen satt jag först upp några gånger. Hon var lite skeptisk till pallen men att jag satt upp från den var inga konstigheter! Sedan skrittade jag runt lite och testade start, stopp och styrning, hon är lite försiktig men några ridpass till så är vi nog igång!
 
Sen till Ica och jobb, värmde pizza till middag och sedan skyndade jag och Linda till stallet för att hinna rida innan det var kolsvart. Det var rätt mörkt redan innan vi kom i väg, jag red Zippin och Linda red Bea och de var lite tveksamma i mörkret. En tur på 45 min med skritt och trav fick räcka, men det är ju inte så att jag längtar tills det bara är mötkerturer som gäller! Avslutade med att åka upp på byn och tänka. I dag väntar en intressant dag! 
 
Lycka innan uppsittning! 
 
Utsiktsbild! 
 
 

-0.8 grader!

-0.8 nu på morgonen, bara att inse att sommaren är slut nu!
 
Igår gjorde jag lite förberedelser för hösten, som att tvätta de sista täckena, elda fodersäckar, dra tråd i en bit av den vinterhagen som jag stolpade förra veckan och så fixade jag till hagen som nästa besökare skulle ha. Sen började jag rida!
 
Först ut Grå, som gick bättre än förra gången när hon drog med mig, hon stod emot lite, framför allt i galopp fattningarna. Men hon är lite lös i magen nu, vilket var väntat när det blev övergång till hösilage, och det kan ju påverka. Nummer två var Zippin, hon fick travjobba en massa med bommar men gick och spände emot lite. Sist red jag Clarinett, och då regnade det rejält (såklart sol när vi var klara), vi fortsatte kämpa med hörnpasseringarna och diagonalen i galopp, och 10 meters volterna i trav, kändes ändå bra.
 
Sedan middag och ett par timmar senare tillbaka i stallet och hjälpte först Linda att fånga Bea som jäklats lite med henne dagen innan, och sen jobbade jag Lemonaden i töm. Efter det åkte jag och hämtade en häst hos Nisse som ska stå här en vecka eller två, det är en bruksnordsvensk, Lycka, som är till salu som i första hand ridhäst. Jag ska rida henne lite och försöka få till film och bilder så det blir lättare att sälja.
 
Nu är det väl bara att klä på sig rejält och skrapa rutan på bilen, det känns sådär... 
 
Jag vattnade Nisses hästar igår morse, det gick inte jättebra... Det är något med ardenner och bada i vattenkaren!
 
Grå på banan!
 
Lemonaden i töm! 

Felsökning!

Sol i dag, men blåst! Fast jag har ju varit på Ica så egentligen kvittar vädret!
 
Tog Grå i töm i morse, efter jobbet och yoghurt till middag då min mage inte är kompis med mig idag så red jag Chokladen. Chokladen var väl inte riktigt kompis med mig heller, eller egentligen var hon väl inte så sugen att rida. Jag longerade lite först och hon såg fin ut, men när jag satt upp så var hon sur och stod emot rejält, jag hann fundera fram många olika anledningar och orsaker innan hon sen släppte och var som vanligt, då pigg och ganska stadig i formen. Kändes som en helomvändning när hon väl släppte! Hon var rejält tjafsig i munnen när hon stod emot så tänderna var en tanke (ska kollas om 1,5 månad), sen sadeln (ska kollas nästa vecka) och hennes bakdel (Ulrika ska ta henne igen om en vecka), sen insåg jag att det är ju precis så här hon kan vara när hon byter päls, och när jag efter ridningen dessutom inser att hon brunstar rejält så tror jag att de två senare sakerna i kombination till det andra är orsaken. Täcke på nattetid nu för att minska temperaturskillnaderna, ge extra selen och försöka ha extra koll nu.
 
Tidig kväll men Nisse jagar så väckarklockan åt honom ringer tidigt i morgon!
 
Grå i solen i morse!
 
 

Regnsöndag!

Regn mest hela dagen, tur att jag har fått jobba så jag slapp det!
 
I morse hann jag både longera Zippin och jobba Chokladen i töm innan jobbet, trots att jag var på festligheter igår. Efter jobbet och mat så träffades jag och Linda i stallet och red ut. Jag red Clarinett och hade Lemonaden som handhäst, det gick bra men alla inblandade var nog trötta efteråt - vilket till stor del var Lemonadens fel eftersom hon helst ville göra allt samtidigt och jättefort!
 
Efter stallet följde Linda med och fikade, jag gjorde Päronpaj, blev väldigt bra. Nu ladda för ytterligare en jobbdag, men vädret ser bättre ut till veckan!
 
Ute på tur!
 
Suddig bild men så här såg det ut rätt ofta, sur Clarinett som tycker att Lemonaden är rätt jobbig...
 
Men hon är i alla fall väldigt söt Lemonaden! 

Älgtjoa!

Älgjakten började ju egentligen göra veckan men lagen närmast mig börjar jaga i dag. Och Igår kväll var det älgtjoa här på byn med mat, musik och mycket folk. Ändå roligt att det återigen går att ha tillställningar, även om det känns som att det räcker långt för mig med dessa mindre på byn... 
 
Jag jobbade ju igår så började med att jobba Clarinett i töm på morgonen, sen på Ica och efter direkt till stallet och fixade där. Duschade och sedan till Linda där vi drack ett glas vin innan vi åkte till själva älgtjoa, det var jag, Linda, en kille från jobbet och så körde Nisse oss dit och hem, men han var inte med. Det var god mat, lite avslaget i början men kom igång sen med dans och allsång. Vi åkte hem strax efter midnatt och då börjadedet dö av, var ju ganska många jägare där som skulle upp tidigt. Själv jobbar jag ju i dag med!
 
Clarinett i töm igår morse! 
 
Och sen fick hon sitt nya täcke innan hon gick till hagen. Egentligen är det Lemonaden som behöver nya täcken men då hon (hennes kompisar) inte är så rädd om dina täcken så får Clarinett nya och Lemonaden får ärva hennes! 
 

Regnkläder!

Regn och rusk i dag och jag tittar på regn och vinterkläder! Synd att jag har så lite pengar annars hade jag nog beställt en hel vintergarderob i kväll!
 
I morse innan jobbet så tog jag Lemonaden i töm och red ut Zippin i skogen. Det är mycket sly och löv nu och jag var glad att jag tog täckkjolen trots att den är lite väl varm nu för jag blev rätt blöt ändå av alla löv. Zippin var lite spänd och blev väldigt trött, men lyssnar ändå även om hon nog helst hade velat springa nerför de branta backarna på hemvägen.
 
Efter jobbet och snabb middag så fick Szum gå i töm och sen kom Nisse och körde höbalar. Clarinett var mer än nöjd med att få hö igen, hon trodde nog att hon skulle banta sista veckorna på betet när det varit sämre gräs, hennes matte har inte varit så orolig för det eftersom hon är i rundaste laget, alla mina ston har varit ovanligt tjocka i sommar men nu är det mest Clarinett och Dajmen som är för tjocka, de andra är lagom i hull, Szum är lite tunn men annars är de fina. Sen får vi se hur årets grovfoder är och hur hullet utvecklas på dom!
 
 

Dressyr-EM!

När man har huvud som en 20 åring och kropp som en 70 åring, så det känns i alla fall... Har lyckats göra något med axeln eller nacken, det är säkert så att höger axeln är överansträngd efter jag bröt den andra armen och att jag antagligen sträckte till den i helgen när jag tränade, men det har känts okej tills jag ledde hästarna i dag då sträckte jag till den igen och nu är det nästan som nackspärr... Lägg till mina vanliga bekymmer som stel ländrygg, ischias och så vänster armen då så förstår ni att jag känner mig gammal, men inte i sinnet där har jag fortfarande en 20 årings begrepp!
 
I dag har jag grejat en del, hämtat hem grejerna från betet, gått igenom en av gräshagarna på gården och fixat vatten och sånt där, eldat fodersäckar och något täcke och fixat väldigt mycket med Lemonadens hage då hon ivrigt påpekade för sin matte att det inte var någon ström i hennes hage, jag behöver ingen strömtestare när jag har henne!
 
Tog sedan upp Dajmen och Wasabi från betet hos grannfastigheten, longerade Dajmen och tog Wasabi i töm. Dajmen har vilat sen hon trampade sönder hovarna och blev öm, de är nu okej och dags att sätta igång igen. Med Wasabi ska jag jobba med bjudningen och styrkan i töm först nu innan jag börjar rida men hon såg riktigt fin ut på slutet i dag. Sen ledde jag bort de två till en beteshage några hundra meter från gården.
 
Tog Chokladen i töm, hon såg fin efter behandlingen i tisdags. Planen var att rida Grå då direkt men hon blev så stökig när jag flyttade upp stona på gården från betet att jag bestämde mig för att vänta, och det var nog tur för det kom en regnskur också precis.
 
Efter maten så red jag Grå, ett lätt pass eftersom hon också behandlades i tisdags. Hon började dessutom ridningen med att bli rädd för något och dra över ridbanan när jag skrittade igång! Efter jag ridit var det fullt ös, först en dressyrträning och sedan hoppning med två ekipage, och som avslutning tog jag Bea i töm åt Linda. Efter stallet så fikade Linda hos oss och vi tittade på dressyr-EM, det är roligt att se! Men kunde konstatera att några av dom hade behövt hjälp av Ulrika, sadlar som låg framme på halsen (är det modernt nu?) eller ryttare som skulle få bättre sits i annan sadel. Men det är ju faktiskt svårt med sadlar och det är väl tur att det inte bara är jag som har problem med det! 
 
Baloo hade hittat ner till stonas bete i dag, han håller koll!
 
Wasabi i töm!
 
Sista betet för i år, Dajmen och Wasabi.
 
Snygg-Wasabi!
 
Dajmen, hon är ganska rund nu...
 
Chokladen efter jobb! 

Sommarvärme!

Sommarvärme igår, trots att det blåste! Skönt med lite sommarkänsla för nu väntar några dagar med regn.
 
Jag har nästan alla sommar och semesterprojekt kvar att göra, skyller på den brutna armen men det kan ha varit väldigt mycket annat att göra också. I alla fall så började jag med vinterhagarna igår, stolpade om flickornas hage så där fattas bara tråd nu.
 
Sedan longerade jag Wasabi, hon ser ren ut nu efter att troligen trampat på något så hon var öm i strålen. Ska göra ett nytt försök att komma igång nu. Clarinett red jag ut en sväng med och Zippin red jag på banan, hon var inte alls lika spänd som hon var i helgen.
 
Gjorde mat, åt och åkte i väg på lektioner. På kvällen försökte jag sätta på täcken på ett par hästar i mörkret och blev åter påmind om att jag hatar mörker, blir i alla fall lättare nu när hästarna kommer hem på gården där det finns mer lysen.
 
I dag regnar det, inte oväntat men det hade gärna fått vara fint några dagar till för det är lättare att hinna med allt då!
 
Wasabi på banan igår! Hoppas på att kunna jobba henne lite nu så hon får musklad på sig, jag tycker att hon är tunn och gänglig fortfarande. 

Knottigt!

Fint väder, men galet mycket knott! Tänk att det alltid måste vara något!
 
Igår morse skickade Ulrika som masserar och provar sadlar till mig tidigt, hon hade fått flera avbokningar, hon var i Sundsvall och hade helt plötsligt hela dagen ledigt. Planen var att behandla två av mina hästar om två veckor, men det är väldigt många med då, så hon undrade om vi kunde ta mina hästar nu i stället. Och så fick det bli!
 
Jag longerade Szum innan Ulrika kom, jag hoppas på att vi ska komma igång med honom igen men han behöver nog jobba lite utan ryttare först. Sedan gick Ulrika igenom Chokladen och Grå, det var mycket knott och båda hästarna har problemområden som de tycker är väldigt jobbigt när man håller på med. Chokladen är spänd i ryggen och i höger bakben/kors, och Grå har ju sin muskelskada på vänster bakben, båda är lite otåliga och kan vifta lite med bakbenen, speciellt när man kommer åt dom. Trots slicksten och kraftfoder så tyckte inte Ulrika riktigt att hon kunde komma åt de som hon ville, och fick då en strålande idé. Hon ställde sig på en pall i i en av uteboxarna, öppnade gallret och masserade genom det, då kunde de vifta utan att riskera att träffa Ulrika. Det fungerade riktigt bra, även om hon inte fick loss allt så kom hon åt betydligt mer än annars och hästarna såg fina ut i kroppen efter. 
 
När Ulrika åkt hem så jobbade jag Lemonaden i töm, innan mat och Nisse skjutsade mig att hämta bilen! På väg hem från verkstaden provade jag sadlar på en ponny, de köpte en av mina elevers gamla sadel. Sen åkte jag till stallet igen, Nisse var inte hemma och då kunde jag ju lika gärna rida, speciellt som både Linda och Sanna skulle dit. Jag red ett lätt dressyrpass på Clarinett, red samma övningar som i helgen och hon kändes bra, och Linda hoppade lite samtidigt. Bra avslut på dagen, nu ny dag och nya tag!
 
Ulrika masserar Grå genom boxdörren. Vi skrattade mycket när vi började eftersom det såg ut som Ulrika lekte kiosk när hon stod där, dock fungerade det bra!
 
Sadelprovning på rund liten ponny, men hon går med föl så hon har inte kommit i form än.
 
Mörk och suddig bild från ridningen på kvällen, Sanna filmade lite åt mig vilket jag inte är bortskämd med. 

Kampen mot mörkret!

Så är vi tillbaka i kampen mot ljuset efter jobbet, har inte längtat efter det!
 
I morse longerade jag Zippin innan jobbet, sen efter jag slutat var det snabb middag som gällde så att jag och Linda han skritta ut Chokladen och Bea i skogen innan mörkret. Det gäller ju att trampa upp alla stigar igen och passa på innan älgjakten nästa vecka. Vi hann rida innan mörkret men det hann komma innan vi hade gjort klart i stallet. Jag tycker verkligen att det är jobbigt med mörkret!
 
 
Från kvällens skogstur! 

Känslan i kroppen!

När man haft en känsla i kroppen i flera år, en känsla uppbyggd av en blandning av den bra ridning och de fina hästar jag sett, de stunder av fantastisk ridkänsla jag känt och all ridteori jag läst. När den känslan kommer ut i verkligheten och i ett helt ridpass så blir man galet salig!
 
Jag kom i väg på dressyrträningen igår, det känns ju som en seger i sig, dessutom var Clarinett fantastiskt fin! Men innan jag åkte hann jag ta Grå i töm och rida Zippin, Zippin var lite spänd så vi försökte lösa det genom att skritta runt träd i skogskanten. Och sen lånade jag Nisses bil och åkte på dressyrträning.
 
Det är ett bra upplägg för Clarinett att gå två träningar så nära varandra för hon blir väldigt fin dag 2 då. Igår satt allt vi hade jobbat med i fredags och hon gav en fantastiskt fin ridkänsla. Vi fick stundtals till en galopp som börjar kännas som att den är i uppförsbacke och bärig, och även om det fortfarande krävs att jag rider varje steg så känns det som att jag kan åka lite mer häst nu.
 
På vägen hem stannade jag halvvägs och hade en lektion, och när jag kommit hem och lämnat igen transporten så lämnade jag bilen på verkstaden. Linda hämtade mig där och vi drack lite kaffe sen så det blev rätt sent innan jag kom i säng, i dag är det Ica som gäller igen!
 
Jag tror att Lemonaden var lite trött igår morse.. 

Lördag!

Blev ändå en bra dag igår, trots att jag är utan bil
 
Skulle ha lektioner på eftermiddagen som jag fick ställa in när jag inte hade bil men började ändå dagen med två lektioner här hemma. Sen lite hästjobb, longerade Lemonaden först. Hon har inte gjort något på två månader men nu är det dags att börja jobba igen. Sen tog jag Zippin i töm och red Chokladen som fick gå lite dressyr, hon känns lite ömfotad på sin trasiga hov men vi red ett lätt pass med fokus på lösgjordhet.
 
Sen gjorde jag middag, oxfilé med klyftpotatis och morötter i ugn, innan jag gjorde ett ryck till i stallet. Red Clarinett som fick skritta i skogen, och försöka hitta stigen som växt igen, och sedan jogga lite i låg form i trav och lätt sits i galopp på banan, bra jobb mellan två träningar. Efter det kom Nisse och körde höbalar innan jag gjorde kväll, till kvällsfika åt vi rester av torsdagens paj med glass. Sen hann även Nisse köra en granne till akuten fram och tillbaka innan det blev kväll på riktigt, men då var ju klockan givetvis natt.
 
Dags att börja jobba för Lemonaden, hon är väldigt tjock så det är nog bra!
 
Clarinett trampar upp stigen som nästan hunnit växa igen i sommar! 

När kommer flytet?

Säg den lycka som varar! Och vad ska jag göra för att få lite flyt i livet? Jag vet att de i Afghanistan, och många fler även i Sverige, har det betydligt värre och på ett helt annat plan än mig, men jag skulle ändå önska lite mer flyt!
 
Jobbade igår, i vanlig ordning var vi en personal kort och det var dessutom mycket kunder då det är dags för älgjakt. Smet en timme tidigare, och full fart då med att hämta transporten jag lånade och sen göra i ordning Clarinett. En timme efter jag åkt från jobbet så var Clarinett lastad och vi var på väg till dressyrträning!
 
Kallt och blåsigt i Östersund, träningen gick bra och vi jobbade med lite vägar ur dressyrprogrammet. Fick lite bra tips hur jag ska rida volterna och hörnpasseringarna. På vägen hem var jag tvungen att stanna och köpa lite mat då jag var lite skakig, och det var nog tur för sen hann jag bara en bit från Östersund så gjorde bilen ett ryck och sen gick den dåligt igen! Den har ju gått dåligt i sommar, var ju på verkstaden i veckan och jag hämtade den i torsdags. Nu var det samma igen, men tio gånger värre!!! Körde jag på automaten så hoppade den bara fram men efter en stund kom jag på att det gick bättre när jag körde på de manuella växlarna. Det blev en ryckig och orolig färd hem, sent var det ju också och jag tror att klockan var över 23.15 innan jag kunde lasta ur Clarinett. Nisse var på kräftskiva och jag var glad att jag tog mig hem utan att behöva få någon som kom och hämtade mig.
 
Nu är ju nästa problem att jag behöver bilen, så ska börja nu att försöka se om det hänt något med tändspolar eller tändstift, men misstänker att bilen måste in på verkstaden igen i veckan!
 
Clarinett på dressyrträning! 

Ihopbryt!

Alltså när man lever i det här tempot så måste det braka någon gång, och man måste få bryta ihop lite ibland. För mig blev det i dag!
 
Varit stressad rätt länge, läget i sommar med bilen som gått dåligt, transporten som är trasig, armbrottet och en häst som rymt en massa och därför få stå inne mycket har verkligen gjort att jag känt mig pressad. Ni förstår bara att sitta på akuten med misstänkt fraktur och tre hästar på inridning och träning hemma, lite stressad! I alla fall var det utgångsläget i morse, igår kom jag hem 23.30 efter att ha inventerat och när jag vaknade 7.15 i morse så hade bilverkstaden redan ringt. När jag pratade med honom så lät det som att det var en massa fel på bilen och jag kände direkt att jag nog inte får igen bilen i dag eller att det överhuvudtaget är mening att göra något alls. Så blev direkt less och började kolla på bilannonser men jag har ju inte de pengarna.
 
Lånade Nisses bil, kollade hästarna och byggde klart hagen jag började med i tisdags, det regnade och var blött i gräset och jag var dyngsur vid 10. 30 när hagen var klar. Jag kände mig stressad över att hinna med att flytta hem hästarna innan kvällens lektioner och dessutom utan bil. Då fick jag avbokning på mer än hälften av de anmälda till lördagens markarbetsträning, så insåg att det bara var att ställa in. Där bröt jag ihop lite och grinade i bilen på väg tillbaka, då ringer verkstaden igen - och som genom ett under gick bilen igen som den skulle och det var bara kvar att byta olja. Alla fel som de sett på morgonen var nog antingen inte så allvarliga eller bara synfel... Ljuset i tunneln!
 
Det blev lättare att andas när jag insåg att bilen var fixad men jag insåg att jag inte skulle stressa i dag. Flyttade snabbt kvällens lektioner till lördag och bestämde mig för att följa med Nisse som skulle vaccinera sig. Jag behövde ett brejk! Så vi åkte på Hammarn, han fick andra sprutan, vi köpte foder, sen åkte vi åt andra hållet och hämtade bilen och passade på att äta lunch. Sen var det dags att ta tag i saker igen, nämligen att flytta hem stona!
 
Jag började med att rida hem Chokladen, och red lite på banan när vi kom hem. Åkte ner och red upp Clarinett och hade Grå som handhäst, även Clarinett fick gå lite dressyr på banan. Sen gick jag ner och hämtade Dajmen och Wasabi som jag ledde upp, de gick i helt olika tempo mest hela vägen och Dajmen avslutade med att bita mig i fingret när hon skulle hugga Wasabi. Då höll jag på att bryta ihop igen! Då kom som tur var Linda och hjälpte mig! Vi tog ner de tre hästarna som jag ridit upp och som stod på gården, flickorna ska gå på bete i granngården fram till älgjakten, och hämtade bilen.
 
Allt detta gjorde jag i regnrock eftersom regnet hängde i luften, men när jag var klar så kom regnet. Medan Linda red så fixade jag ström och vatten till stona och packade inför i morgon. Sen nattade vi hästarna och så gjorde jag en äpple och plommonpaj till kvällsfika!
 
I morgon hoppas jag på mer energi och bättre humör!
 
Började morgonen med att byta hage på Lemonaden, Szum och Bea. Här busar Lemonaden och Szum!
 
Regn i manen!
 
Sommarens sista bete! Överväxt och mest gammgräs, men mina flickor är lite väl runda så det gör inte så mycket. 

Inventering!

Då var årets inventering gjord! Även fast vi stundvis poppade musik och surrade så är det rätt tråkigt! Dessutom får jag så ont i ryggen av att stå så där mycket, men ett år kvar till nästa gång nu!
 
Red på morgonen, planen var att rida Clarinett och ta Chokladen som handhäst men det var så stökigt i skogen, en som gick med stavar, en hund som släppts lös och det blåste, att jag redan innan bestämde mig för att bara ta Clarinett. Och när jag stod och tränsade så började hästarna i hagen att dra runt, Clarinett blev lite uppspelt och ganska snart såg jag anledningen till att de drog då det gick en älg typ 10 meter i från hagen! Men vi kom i väg och red en sväng utan störningar!
 
Sen skjutsade Nisse upp mig till Ica och jag jobbade 11-22.30,fullt tillräcklig arbetsdag! Sen nattade jag och Linda hästarna och satte täcken på ett par av dom, sen var det bara att sova!
 
 

RSS 2.0