Inventering!

Återigen dags för den årliga inventeringen, det betyder verkligen att sommaren är slut! I morgon är det dessutom 20 år sedan jag började på Ica, 20 år på samma arbetsplats är ju galet!
 
I morse hann jag i alla fall longera Satine en liten stund på banan innan Zippin drog ut ur sin hage och krävde uppmärksamhet. När hon var infångad så var det bara att åka på Ica där vi först haft en vanlig arbetsdag och sedan inventering på det. Vi blev visserligen bjudna på pizza men det blir ändå lång dag. Jag drog strax efter 22, vilket egentligen är ovanligt tidigt för våran inventering, men det var inte mycket kvar då.
 
Nu är jag helt slut så det är bara att sova och ladda om för i morgon!
 
Inga öronbilder i dag! 

Helgen!

Det har varit en tuff helg, mest mentalt då jag varit lite less och nere. Antar att det är sviterna efter mycket jobb i sommar och allt strul med bilarna. 
 
Igår blev det två resor till Sollefteå med häst och träning. Först Clarinett på morgonen och sen Chokladen på eftermiddagen, däremellan hann jag jogga Grå i töm och stoppa in en rymmare i hagen. Inte helt nöjd med träningarna, måste höja nivån på ridningen hemma och mellan träningarna. Jag har varit lite nere över det också, att jag inte rider bättre och att jag inte har hästarna i bättre trim och fas fast jag lägger så mycket tid på det. Men jag vet ju att det inte är riktigt mänskligt att ha sju hästar i full gång när man inte jobbar med det enbart, men ändå... Det är ju ändå en ännu bättre anledning till att verkligen rida bra och jobba hårdare när jag väl rider, men det blir ju mest mellanmjölk av allt... 
 
I dag har jag flyttat hem alla hästarna, tänk att jag hann ta hem dom i år innan de gick hem på egen hand! Stona ska på ett bete till, på granngården, innan det blir utfodring och höst på riktigt. Jag började i alla fall med att riva en beteshage, måla lite på stallet och tvätta ett par täcken. Sen tog jag och Paula transporten och körde hem först Juliette och Grå, sen Wasabi och Clarinett. När de var hemma så ledde vi hem Chokladen, Lemonaden och Dajmen som ju gick i hagen vid Paula. Här var det redan eftermiddag och jag gjorde spaghetti och köttfärssås av tacofärsen sen i fredags till middag. 
 
Nästa ryck inleddes med att jag tömkörde hem Satine, börjar lossna med henne nu tror jag. Sen kom Linda och vi körde först Szum i transporten och red sen Bea och Zippin. Sen var alla hästar hemma igen och vi firade det med äppelpaj! 
 
Igår morse var inte Clarinett så sugen på att åka på träning, så hon fick igång alla hästar att galoppera runt i hagen i stället.
 
Chokladen efter sin träning!
 
 
Ett gäng prinsessor som återförenas!
Juliette, Grå, Clarinett, Dajmen, Wasabi och Lemonaden längst bort på väg åt fel håll!
Wasabi börjar se ut som en häst igen efter tandbyte och växtperioder. 
Wasabi och Lemonaden. Tyvärr ser Lemonaden brunstig ut vilket inte lovar gott inför dräktighetskollen om en och en halv vecka. 
 
Tömkörning av Satine uppför backarna mot gården. 
 
Och här från vi red hem Bea och Zippin. Nu är det höst när hästarna är hemma igen! 

Äntligen!

Äntligen dressyrträning och äntligen bil! Ibland går det fort i svängarna, och det är kanske bra.
 
Igår hade jag tagit ledigt från jobbet för att åka på dressyrträning med Clarinett, från början var det meningen att jag skulle jobba och bara sluta tidigare men insåg att jag inte orkade med att stressa först på jobbet och sen direkt stressa i väg på träning.
 
Jag började igår med att tömköra Satine, hon diskuterar rätt mycket i början men ger sig sen och är då jättefin att jobba med, igår tömkörde vi även runt träden. Sedan red jag Chokladen på det andra betet, tanken var att rida lite dressyr men hon blev lite för öm i fötterna där jag tänkte rida så vi travade bara några varv på volt och sedan red vi ut en liten sväng i stället. 
 
 
Sen lastade jag in Clarinett i transporten och körde henne till Nisse så han fick slå på en sko som hon givetvis drullat bort. Medan jag gick in och fikade så ringde killen som hjälpt mig fixa bil och sa att det fanns en bil som kunde levereras till Sollefteå samma dag. Blev lite panik att fixa allt men Linda kom och följde med mig och direkt efter träningen åkte vi och mötte upp säljaren och köpte en ny bil som Linda sen fick köra hem. 
 
Själva träningen gick ganska bra, vi fick jobba hårt eller i alla fall jag. Clarinett är en glidare och gör verkligen inte mer än hon behöver! När vi kom hemmit hem igår så åt vi tacos, och nu är det ny dag med träningar. Alltså redan dags för bilen att bekänna färg, hoppas att den är så bra som jag vill tro.
 

Tvångstankar!

Jag drömmer till och med på nätterna om att jag köper bil! Rätt less på att vara billös...
 
Igår jobbade jag på Ica, när jag kom hem låg en matlåda och väntade på mig då Linda hade gjort kasslergratäng. Kvällens uppdrag var att flytta de hästar som var kvar på betet till det mindre betet som är närmare gården. Först red jag och Linda dit Zippin och Bea, det var två rätt sega hästar som lunkade dit. Sedan skulle jag leda Satine och Linda rida Szum, Szum som hade varit spänd redan dagen innan men då utan reaktioner. Linda hade mjukisbyxor, och när hon satt upp så fastnade hon med dom i sadeln. Med en så pass känslig häst som Szum ändå är, speciellt om han är lite spänd, så räcker det för att utlösa sadeltvång och bocksprång. Linda var ju inte beredd och åkte av, jag longerade Szum och vi gick en bit innan nytt uppsittningsförsök. Den här gången gick det bra att sitta upp men vi hann bara gå 20-30 meter så snde Szum till och fick tvång igen, nu hoppade Linda av om än lite osmidigt och vi ledde båda hästarna till betet. Szumr säkert lite extra spänd nu när han gått lite, han är dessutom lite omusklad över ryggen så kan kanske känna av sadeln lite mer då. Får tömköra honom några gånger innan vi provar sitta upp igen.
 
När hästar, vatten och lite av grejerna var flyttade så åkte vi hem och fikade glass. I dag har jag tagit ledigt från jobbet för att rida dressyrträning och har egentligen massor att göra men har bestämt mig för att inte stressa!
 
Förväntansfulla öron på Zippin när vi kommit fram till nya betet! 

Jag vill ha en bil!

Blev ingen pay and ride i dag då jag ju är utan bil, men jag har hållt igång rätt bra ändå!
 
Började med att tvätta ett par täcken och måla lite. Det går långsamt framåt men känns ändå bättre att få lite gjort än inget alls. Sen ner till hästarna, och där red jag först lite dressyr med Clarinett innan jag tog Grå i töm och longerade Wasabi. Avslutade på det andra betet med att tömköra Satine, hon är väldigt utmanade och ifrågasättande just nu men i dag var vi i alla fall överens på slutet. Det är mycket vilja hos henne, men egentligen är hon nog lite osäker, och hon blir utåtagerande och uppnosig när jag ställer krav, inte utan att jag funderar på om hon lyckats skrämma någon någongång. Men jag är övertygad att hon snart inser att samarbeta är bättre än att ifrågasätta.
 
Sen kokade jag potatis och stekte älgkalv till middag, så himla gott! Kvällspasset hos hästarna startade med Szum, vi skulle skritta ut en sväng med Paula och Juliette men han var för dagen sjukt spänd! När jag väntade på dom så spända han bara upp sig och var mer eller mindre rädd för sig själv! Vi red en liten sväng ihop, och han blev bättre, och sedan fick dom rida lite själva så de fick något vettigt gjort. Linda kom sedan och vi red ut med Bea och Zippin. Och sedan skjutsade Linda mig så jag kunde hämta bilen på verkstaden, den har inte fått någon bra dom så det är bara att leta bil igen! Avslutade med lite fika och nu är det bara att sova kvar!
 
Wasabi var lite trött när jag skulle ta in henne. 
 
I stället för att kliva upp så la hon sig ännu mer ner! Snacka om trött tonåring!
 
Bredvid låg Chokladen och snarkade!
 
Som tur var så piggade hon på sig och vi kunde longera!
 
Satine avslutar tömkörningen!
 
Bea och Linda på kvällens tur! 

Biljakt!

Höst på morgonen och kvällen, sommar på dagarna! Inte lätt att klä sig!
 
Igår började jag med att jag gjorde i ordning den förra beteshagen, det har växt upp rejält där då hästarna får mellanlanda lite där innan vi tar hem dom. När hagen var klar kom Paula och hämtade upp mig och så tömkörde jag först Juliette innan vi flyttade ner stona till den andra hagen.
 
Så red jag lite på Zippin i den numera tomma hagen där stona gått, hon var först spänd och blev den sur så inte hennes dag alls. Red sedan Chokladen nere vid det betet, hon var också lite spänd i början men släppte och blev jättefin!
 
Skyndade mig hem för att göra mat men möttes av en fölunge på vägen, Takida var på äventyr! Grannen hade kapat matarkabeln när han rörjde gräs så det var ingen ström på hagen. Nisse var borta precis då så Paula kom och hjälpte mig men jag hade fått in Takida precis när hon kom. Sen skjutsade jag tillbaka Paula eftersom jag skulle låna hennes bil, ett jäkla pussel med bilarna nu, sen snabblagad mat och i väg på lektioner.
 
Hemma på kvällen så var det både mörkt och kyligt. I dag ny dag och jag skulle egentligen i väg på Pay and ride, men det är ju svårt utan bil. Upptäckte dessutom igår att Nisses bil hade ett rejält märke i ena däcket så det måbytas pronto. Jag hatar bilar!
 
Prinsessorna på nytt bete!
 
Lite bus men mest ätande!
 
 
 
Chokladen efter ridningen!
 
Närbild på Takida när han var tillbaka i hagen och ville gosa! 

Snart höst!

Även vädermässigt känns det som att hösten kom nu efter premieringen, är nog bara att ladda inför vintern!
 
Det är besvärligt att vara utan bil, men jag hann i alla fall longera Satine igår morse innan Nisse körde mig på jobbet. Efter jobbet och skjuts hem så gjorde jag snabbmat, färdig potatisgratäng med rökt lax till. Sen åkte jag och Linda ner till hästarna och red ut Chokladen och Bea. Efter ridningen hade Nisse och Linda blivit hungriga igen så de gjorde hamburgare till kvällsfika, men jag avstod. I natt har det nog varit nära nollan för när jag kollade på termometern första gången var det bara 2 grader ute, hösten är på väg!
 
 

Wångenhelgen!

Så var årets sommarpremiering över och därmed känns det även som att sommaren 2020 har passerat. Denna intensiva och galna helg avrundar sommaren för oss varje år, i år lite annorlunda pga Corona men fortfarande galet stressigt och rörigt! Vi hade med oss Milyj, som är en basjkir som står hos Nisse för inkörning, och Rosetta med sitt föl Takida som också bor hos Nisse nu.
 
Helgen började redan på lördagen med att jag gjorde förbi mina hästar. Jag tog Zippin i töm, longerade Satine (vi har backat lite och försöker hitta grunderna och samspel i stället för ifrågasättande) och red dressyr med Chokladen. Såklart fyllde jag på vatten och förberedde kraftfoder. Sen upp på byn för att handla inför helgen.
 
Jag hämtade transporter, den vi skulle låna hade fel kontakt så en del energi och tid lades på att ragga en adapter, men det löste sig det med. Under tiden hade Nisse kört hem hö till hästarna som skulle vara kvar hemma. Vi fodrade och förberedde hos honom med. Sen tog vi in Rosetta och Takida, och Nisse körde henne en sista gång som förberedelse för bruksprovet. Jag redde ut svans och man igen på Milyj och Nisse putsade lite på fötterna hennes. 
 
Så här i skrift ser det inte så mycket ut men det tog hela dagen, vid 19 hade vi lastat och packat och åkte i väg. Vi hade ju inte hunnit äta något och eftersom vi kom i väg så sent så hann ju allt stänga, men vi hittade en pizzeria på vägen där vi hann ringa och beställa, och vi körde in på deras parkering en minut innan stängning!
 
I år var det ingen uppstallning på Wången, dels pga Coronan men även eftersom Wången bygger om stallen. Men då Nisse är med och arrangerar så lyckades vi få två gästboxar i ridhuset, hade varit svårt för oss att köra upp på morgonen med alla hästar och varadär innan alla andra. Däremot lite tråkigt att inte träffa alla i stallet, det är ju halva grejen med premieringen!
 
När hästarna var installade så åt vi pizza i stugan och det blev några timmars surr innan det var mitt i natten och dags att sova. Klockan 4.00 på morgonen skrek brandvarnaren, men som tur var brann det inte. Ett par - tre timmar senare var vi uppe igen. Nisse började med att köra fram bord och avspärrningar medan jag fixade fram frukost. I år var premieringen ute, pga av Coronan med många restriktioner, men vi hade som tur var ganska bra väder.
 
Först ut var Milyj, hon är tunn och muskelfattig eftersom hon både fäller tänder och växer. Att hon tappar tänder blev extra tydligt få hon spottade ut en mjölktand när vi gick runt innan visningen! Dock gav det utslag på poängen att hon inte var i sin bästa form, men skötte sig utmärkt gjorde hon i alla fall. Sen var det direkt dags för nästa häst, den tvååriga nordsvenskhingst som jag tränade med i torsdags. Då hemma på sin gård var han visserligen bulig och lite svårstyrd men lugn och sansad, på premieringsplatsen med massor av andra hästar så var han väldigt taggad och utåtagerande. Det var som ett mindre krig att visa honom, och det blev ingen bra visning men vi tog oss igenom utan att han kom lös eller sprang över domaren. Kändes som vi fick vara nöjda där och han fick helt okej poäng.
 
Medan första gruppen hästar lämnade så hämtade vi Rosetta och Takida, och Nisse körde bruksprovet med henne vilket gick jättebra. Hon är en fantastisk körhäst, trots att hon nu är lite körd. Blev lite väntan mellan bruksprovet och visningen och Takida var tokless. Det är tredje gången jag visar Rosetta, och igår var det för stambokföring och hon fick 43 poäng vilket ju är jättebra!
 
Sen skulle alla bord, skyltar och grejer plockas undan. Vi städade ur stugan och sen åt vi på värdshuset innan vi lastade, mockade och åkte hem. Kom hem vid 21 strax före mörkret, helt slut såklart! Mina hästar var kollade och nattade redan så vi fixade Nisses hästar och sedan körde jag min bil till verkstaden. Hoppas de får till den för igår gick den 20 km/h i uppförsbackarna med full gas!
 
Nu är det bara att längta till nästa års premiering! 
 
Nisses hästar tyckte att det var en bra maskin som tippade mat i deras hage!
 
Övningskörning hemma inför bruksprovet!
 
Milyj innan visning!
 
Rosetta och Takida på väg mot bruksprovet!
 
Suddig bild på Milyjs tand! 

Förberedelser!

Nu är förberedelserna i full gång inför årets sommarpremiering. Det är alltid kaos och panik, man skulle tycka att det borde vara lugnare nu när vi inte har då många hästar med men det är tillräckligt ändå. Dessutom i vanlig ordning och tradition så är vi ju utan bil, det verkar gå troll i bilarna denna vecka! I fjol var Nisse utan bil, för två år sedan hade startmotorn på min Kia gett upp och nu är jag utan bil. Det gör det lite mer komplicerat!
 
Jag hade planerat att kliva upp tidigt för att kunna galoppjobba och slippa värmen. Men jag hade väl inte riktigt tänkt klockan 5.25 men då ringde Nisses telefon och hästar var ute. Det är samma hästar som varit ute flera gånger denna vecka så nu tog vi hem dom. En liten promenad i friskt tempo startade därmed dagen!
 
Jag red ju i alla fall tidigt, men trots det så var det varmt. Red först galoppjobb med Clarinett och sedan skrittade jag ut Zippin. Hon fick ju vaccination häromdagen så vi bara skrittade, men det är ju bra träning för henne ändå bara att gå ut själv och lämna de andra. Tvättade faktiskt ett par täcken innan jag åkte och hjälpte Nisse lite med hagar, ta in och ut några hästar och lite pyssel. Sen snabb middag och dusch innan det återigen var dags att åka till tandläkaren. Men nu var det sista besöket för denna gång! På vägen hem hade jag två lektioner också.
 
Mellanlandade hos Nisse en sväng innan jag åkte till hästarna igen. Tömkörde Satine och vi var inte alls överens i kväll, hon var riktigt ifrågasättande och kaxig men jag hoppas att det är löst nu. När mina hästar var nattade så fortsatte jag hos Nisse med att visningsträna Milyj, basjkiren som står här, och det gick betydligt bättre än i tisdags så lite nytta gjorde nog longeringen i onsdags. Avslutade kvällen med att försöka laga en hage i mörkret, ogillar att det blir mörkt så tidigt nu!
 
Det var trötta prinsessor i morse, här Wasabi och Chokladen. 
 
Clarinett var inte så sugen på att jobba så tidigt!
 
Ute på turen sen, och avslutningsvis efter:
 
 

Bil-lös!

Full fart i dag med. Jobbat massor av hästar, dock inte mina egna som jag ju knappt hinner med just nu... 
 
Började dagen med att spola av ett par täcken och måla åtminstone lite på stallet. Sen ner till betet och tömkörde Satine och red lite dressyr på Grå.
 
En mellanlandning hemma och sen åkte jag och Nisse upp på byn för att äta och handla. Lämnade av Nisse hos hans systerson, som sen fick köra hem honom eftersom jag har hans bil, och så åkte jag i väg på hästjobb. Först till travtränaren som nu börjar bli bra i sin arm, där jag red två och tömkörde två hästar. Sen till ett nytt ställe där jag gjorde visningsträning med en tvåårig nordsvensk som jag ska visa på premeringen på söndag. Avslutade sedan med en häst i töm på Hammarn innan hemfärd och nattning av hästar.
 
Jag hinner verkligen ingenting nu, och jag behöver verkligen en bil!!!
 
Grå efter ridningen! 
 

En häst i huset!

Intensiv och stressig dag igår, tur att jag snart börjar jobba igen, jag blir verkligen stressad på semestern!
 
Även igår morse började jag med basjkiren som är hos Nisse, Milyj, som jag longerade för att vi skulle bli lite överens. Om vi blev det eller inte återstår att se! Sen hann jag bara börja äta frukost innan Nisses telefon ringde och det var hästar ute. Vi åkte och tog rätt på dom, det var inte så varmt än men så fuktigt och klibbigt att det bara rann svett när man rörde sig!
 
Så lastade jag Lemonaden och Nisse följde med mig ner till betet där vi lastade in även Dajmen, som blev jätteglad över att få träffa sin storasyster, och körde upp dom till hagen nedanför Paula. Sen av med släpet, fixa vatten till de prinsessorna och tillbaka Nisse igen och tog återigen ut Milyj men denna gång för att vänta på veterinären. Det var dags för vaccination av några hästar, först Milyj hos Nisse och sedan åkte vi ner till betet och vaccinerade Zippin och Wasabi. Nu är Wasabis grundvaccination klar vilket känns bra.
 
Vid det här laget var det riktigt varmt, jag red Clarinett ner till det andra betet och red dressyr på gräset och sen fick Chokladen jogga lite i töm. Blev rätt knäckt i värmen och åkte hem och åt. Färskpotatis från Nisses badkar, matjessill och ägg, passade bra i värmen. Sen i väg på lektioner, efter lektionerna hann jag ta Bea i töm åt Linda innan åska och regn bröt ut! Nu ny dag och nya utmaningar!
 
Chokladen i töm!
 
Lemonaden hemma igen!
 
Dajmen blev så glad att träffa Lemonaden, hon kunde inte sluta lukta på henne!
 
Igår hade vi nästan en häst i vardagsrummet! Nisses ardennerhingst Humle ville helst komma in men fick inte riktigt plats!
 
 

Road trip!

Trött i dag efter en sen kväll igår, igen!
 
Igår morse började jag innan frukost med att träna visning vid hand med den basjkir, Milyj, som är hos Nisse för förberedelde för inkörning och som jag ska visa på premieringen på söndag. Anledningen till att jag gjorde det redan innan frukost var att jag ändå var i stallet då för att ta in ett par lösa hästar. 
 
Sen efter frukost åkte jag till mina hästar. Joggade Grå i töm, fortsatte med uppsittningsträning på Satine och kunde sitta upp helt själv från pallen ett par gånger! Och avslutade med att rida en liten sväng med Zippin, vi höll på att fastna i ett blöthål men som tur var gick det bra. Otäckt eftersom det inte syntes hur blött det var!
 
Sen hem, Linda kom förbi på en kopp kaffe och jag hann även duscha innan jag och Nisse åkte mot stan. Vi körde först hem den bruksnordsvensk hingst Nisse har haft på station i sommar, där blev vi bjudna på jättegod mat. Sen åkte vi till seminstationen och hämtade Lemonaden, där blev vi bjudna på kaffe och fika så det blev sent innan vi åkte hemåt igen. När vi kom hem, strax före midnatt så kändes det inte som läge att släppa ut Lemonaden i någon hage i mörkret utan hon fick bo i Nisses stall i natt.
 
Så nu ny dag och mycket att ta tag i!
 
Grå efter gårdagens morgonjogg i töm!
 
Zippin spanar på älgpass!
 
Efter ridningen, riktigt varmt redan på förmiddagen igår! 

Dålig måndag!

Ingen bra dag igår. Visserligen måndag men eftersom jag har semester så hade man ju hoppats på bättre!
 
Dagen började med en tidig tandläkartid. Och redan när jag var på väg upp från hästarna så märkte jag att bilen gick dåligt, den har ju inte gått riktigt bra på hela tiden men nu var det något nytt. Men eftersom jag fortfarande var på hemmavägen så han jag låna Nisses bil, och han hann fylla ett däck också, och hann i tid. Håller på att göra klart rotfyllningen jag började med i våras. Jag hatar tandläkaren, behöver mycket bedövning eftersom den tar dåligt och sedan har jag huvudvärk resten av dagen... Överlevde i alla fall, och åkte på Granngården och köpte foder.
 
Hemma igen så bpkförde jag en del, var ju även dagen för momsrapporten igår. Sen lunch och så åkte jag upp på byn för att hämta ett paket, tanka och kolla om bilen gick. Den gick inte bra! Tog mig hem med nöd och näppa, så är utan bil nu och får inte lämna in denna förrän på måndag! Så less på dåliga bilar!
 
Linda kom i alla fall med glass så vi fikade innan vi åkte och red. Först red vi ut med Chokladen och Bea, den skrittade Linda Clarinett och jag Szum en tur. Även fast vi bara skrittade så var Szum väldigt trött efteråt, han var nämligen som en stor bäbis hela turen. Avslutade med att Linda hjälpte mig att hänga och även sitta på Satine.
 
Sen var vi hungriga igen så åkte hem och gjorde varma mackor, och jag lyckades få bokföringen och momsrapporten klar!
 
Szums långhals! 

Söndag!

Sommaren har verkligen tagit omtag och jag försöker njuta av den!
 
I dag red jag ut och galoppjobbade Clarinett först, hon behöver verkligen förbättra konditionen som vi ska på dressyrtävling om tre veckor! Sen red jag lite lätt, lugn dressyr på Zippin. Hem och gjorde mat, den hann knappt bli klar innan jag var tvungen att åka i väg på lektioner.
 
På kvällen efter lektionerna så red jag och Linda ut med Grå och Bea. Sen lite bokföring innan det nu är dags att sova för längesen!
 
 

Semesterdag!

Äntligen lite semester igen! 
 
Tänkte inleda semestern med sovmorgon men vaknade klockan 5.30! Lyckades dock somna om någon timme, och sedan skrev jag fakturor innan jag började med hästarna. Hos hästarna blev det en massa tömkörning, först ut Zippin. Det är lite nytt och nya rutiner på nya betet och för Zippin en massa hästar att hålla reda på. Sedan Dajmen som tycks ha vurpat eller något i hagen då hon inte såg riktigt ren ut, vi tömkörde en liten promenad i skritt men det släppte inte. Några dagar vila så får jag kolla henne igen.
 
Satine tömkörde jag för andra gången. Hon växlar mellan att göra det så enkelt och självklart som hon gjort det massor av gånger till att få kortslutning och bli stående. Det kommer nog! Wasabi fick också gåå lite i töm innan jag skrittade ut en sväng på Chokladen i skogen.
 
Hem och åt lite, slappade, Linda kom och vi gjorde ett miniryck hos hästarna och sedan upp på byn och köpte pizza. Nu ny dag och jag vaknade redan vid 5.00, måste vara stressad!
 
Zippin!
 
Så söt!
 
Wasabi!
 
Och så Chokladen i trollskogen! 

Kaos-fredag!

Vilken rörig, stressig och lätt kaosartat dag det blev!
 
Vi var en kort på jobbet, eftersom vi låg efter redan innan så var det verkligen inte bra. Precis samtidigt som jag försökte hinna med allt som skulle göras på förmiddagen innan varorna kom så ringde seminstationen. Lemonaden var inte dräktig! De andra krångelstona var dräktiga men inte Lemonaden. Vi hade redan innan bestämt oss för att byta hingst men eftersom det var fredag, och inga flyg går, och slutet på säsongen så gick det inte få transport av semin. Efter några turer fram och tillbaka så hade de fixat transport från Rommetravet och där i närheten fanns en hingst station, tyvärr bara med hopphingstar! Men just nu finns det inte så mycket att välja på, så i morgon semineras hon med Contant Q och nu hoppas jag verkligen att hon blir dräktig!
 
Efter en tuff dag på jobbet, och mentalt med Lemonadens semin, så kände jag att jag måste få umgås lite med mina prinsessor. Så fort ner till hästarna och red lite dressyr på Clarinett. Sen snabba bud hem och jag kom hem samtidigt som Linda som jag skulle åka med kom. Gick fort att duscha och vi var inte ens sist, och bara 3 minuter sena, till personalmiddagen! Jobbet bjöd oss ordinarie och sommarpersonalen på thaibuffe. Gott, och jag blev jättemätt. Lyckades ändå bokföra lite när jag kom hem och nu har jag även fått i mig lite ost och kex.
 
Tur att jag har en veckas semester efter denna dag. Och håll tummarna för Lemonaden nu!
 
Några av flickorna hade sovmorgon i morse, här Dajmen! 
 
Wasabi klev inte upp när jag satte på henne flughuvan.
 
Från Clarinett och mitt ridpass! 

Hästflytt!

Ni vet den där hagen, som sen blev hagar, som jag hållt på med en evighet. Nu har hästarna äntligen flyttat dit!
 
Efter jobbet i dag så var det dags för hästarna som gått på det lilla betet att flytta till samma gård som stona. Jag red först Zippin dit och direkt efter kom Bea i transporten, hon hade nämligen varit hos Nisse på eftermiddagen och fått skor. Tillbaka på betet så hjälpte Linda mig att hänga lite på Satine, vilket Satine nog tyckte var lite konstigt. Och sedan red Linda Szum och jag ledde Satine till nya betet. Så nu är alla hästarna på samma ställe igen för några dagar, känns bra!
 
Sen plockade vi hallon och gjorde paj, lite drygt halva pajen var med rabarber och så ett hörn med hallon. Så mycket hallon lyckades vi nämligen inte plocka... Nu bara i morgon kvar på Ica innan en veckas semester!
 
Förväntansfulla flickor hälsar de nya kompisarna välkomna. 
 
Min promenadkompid Satine!
 
Och Szum och Linda fick vänta in oss några gånger då Szum gick betydligt fortare än jag! 

Höstångest!

Höstångesten börjar komma fram nu när kvällarna börjar bli mörka, jag har massor kvar att göra innan hösten och skulle behöva förlänga sommaren med minst en månad!
 
Igår morse fick jag i alla fall ett ryck och spolade av utsidan av stallet där det ska målas. Började ju så bra att måla i juni men nu har jag tappat det helt och måste göra ett nytt ryck. Tvättade även ett par täcken, vilket ju verkligen behövs då jag har ett gäng som ska tvättas innan hösten.
 
Sen hann jag även klart med hagen jag kämpat med innan det blev hästjobb. Red Chokladen till det tomma betet och red lite lätt dressyr, och Grå fick gå i töm. På andra betet så fick även Szum jobba i töm, och Satine fick testa tömkörning för första gången. När det var klart så åkte jag och Nisse upp på byn och åt innan jag drog vidare på lektioner.
 
Nu Ica-dag och nedräkningen till semestern fortsätter, bara i dag och i morgon kvar! Känns bra för min höstångest!
 
Chokladen efter ridning! 

Sommartider!

Skönt med sommarvärme nu när jag snart har semester igen!
 
Igår började jag med att bygga på den där hagen som jag hållt på med ett tag, tillräckligt länge för att hinna ändra planen så nu blir det två hagar i stället. Dock tog elbandet slut så hagen är fortfarande inte klar, men i alla fall lite närmare. 
 
Tog Clarinett i töm, ville se att hon var helt fräsch även om det ju kändes så i helgen. Och hon ser okej ut, men behöver nog lite dressyrjobb för hon ser lite stum ut i sidorna. Sen till andra betet där jag longerade Satine med sadel och stigbyglarna nere, och började med förberedande uppsittningsövningar och pallträning. Hon är alltså bra på gång nu för uppsittning!
 
Lunchpaus med potatisbullar och bacon, och sedan i väg för att rida och tömköra travhästarna, och ha en lektion med nya elever på ett annat ställe. Tillbaka igen så träffades jag och Linda vid betet och red ut med Zippin och Bea. Vi red den där klättersvängen där vi alltid rider fel, så även denna gång men det är inte så konstigt då det bitvis är så mycket buskar och sly att stigen inte syns och man knappt ser hästen framför. Zippin blev i alla fall väldigt trött av att fokusera på vart hon satte fötterna.
 
Sen vidare till andra betet där Linda hjälpte mig att reparera att hänga, sitta och skritta lite på Wasabi. Det gick jättebra förutom att Wasabi har mer fokus på att greja med Linda än på mig så nästa gång försöker jag nog själv. Avslutade kvällen med fika och glass! Nu ny dag med sommarvärme, mer stängsling, lektioner och förhoppningsvis lite ridning!
 
Huvan såg betydligt bättre ut när jag klippte bort nosskyddet!
 
Utsikten över hygget och Zippins öron när vi kommit ut ur snårskogen.
 
Wasabi efter vi jobbat! 

Måndagsrutiner!

På jobbet börjar vi komma in i vanliga rutiner igen med vanliga öppettider och mindre sommarjobbare, måste säga att det då känns bra att jag bara har två arbetsdagar kvar och sedan en veckas semester till!
 
I morse jobbade jag Zippin i töm, och efter jobbet så skrittade jag och Paula ut på en riktig mystur med Chokladen och Juliette. Nu är det bara att sova och sedan nya tag i morgon!
 
Wasabi har fått en ny flughuva eftersom hon gömt sin förra på ett bra ställe, den här blir nog inte lika lätt att gömma! Jag ska klippa bort nosskyddet för det var inte uppskattat.
 
Chokladen precis efter uppsittning, min nya (fast skruttiga) bil i bakgrunden.
 
Ute på tur! 

Långa dagar!

I morse åkte jag vid 8.00 och när jag kom hem nu i kväll var klockan 22.00. Långa dagar blir det!
 
I morse före jobbet så red jag Grå, vi red lite dressyr. Hon var spänd, eftersom hennes kompisar stundtals var utom synhåll, men släpper så fort jag kommer till ridning på henne. Sen åkte jag till andra betet och jobbade Satine lite, på med sadel och så jobbade vi med start, stopp och fokus. Då skogen var full av jägare som fixat älgpass i helgen hade vi ingenstans riktigt att ta vägen men de borta nu i kväll så i veckan är det som vanligt igen.
 
Efter jobbet så åkte jag på lektioner och var hemma sent. Snodde ihop en sen middag med resterna av köttet, sallad, beasås och fetaost i pitabröd, det var riktigt gott så nu är jag sjukt mätt igen. Ny Ica-dag i morgon!
 
Grå i morse med vinden i manen!
 
Satine med sadel, visst är hon söt? 

En söm på sniskan!

Igår var det så där galet varmt igen och vi hade 27 grader i butiken redan på förmiddagen! Men på kvällen kom ett oväder med blåst och kolsvart himmel och i dag är det 10 grader kallare ute än igår men fortfarande sol så det borde bli ganska lagom väder i dag!
 
Jag longerade Wasabi på morgonen innan jobbet igår, och repeterade uppsittning. Hon tycks tycka att det är dags för mer jobb, eftersom hon sen stod kvar vid grinden och väntade och var först fram nästa gång, så det är verkligen läge att ta tag i inridningen nu.
 
Efter jobbet var jag snabb ner till hästarna, och började med att ta bort en söm från Clarinett. Hon skodde ju på ena fram, där hon hade tappsko, i torsdags. På onsdagen red jag henne utan sko och hon kändes fräsch, visserligen på mjukare skogsväg, men efter att hon fått på sig skon så red ju Linda henne när vi red ut och då såg hon inte helt okej ut i trav på grusvägen. Så nu testade jag att dra ut en söm och sedan red jag ut Clarinett och med Dajmen som handhäst, och nu kändes hon bra! Vi travade lite på grusvägen och hon var precis som vanligt! Så mycket en liten söm kan göra!
 
När jag kom hem sen var grillen tänd, och Linda var redan där, så det var bara att fixa med mat och efterrätt. Vi grillade älg och champinjoner, till det sötpotatisstripes och sallad. Sen till efterrätt hade jag gjort en kaka med digestivebotten, kolakräm av kondenserad mjölk, grädde och jordgubbar, så god och så mastig! Vi var proppmätta efter!
 
När Linda dragit vidare på kalas så åkte jag och Nisse en sväng i skogen, såg en älg och ett djur vi inte såg vad det var utan gissade på grävling, katt eller lodjur... Jag somnade såklart redan i bilen så egentligen blev det inte så sent, nu ny dag och förhoppningsvis inte lika varmt på jobbet!
 
Wasabi longeras! Högrest och vaken!
 
På tur med Clarinett och Dajmen, Dajmen tyckte nog att Clarinett gick för långsamt!
 
Fina flickor!
 
Baloo saknar nog hästarna på gården och verkar ha flyttat ner till ena betet! En smutsig Szum i bakgrunden.
 
Dock såg de flesta bilderna på Baloo ut så här:
Baloo var väldigt gossjuk och vill bara bli klappad! 

Sista kvällsöppet!

Jobbat 10-19 i dag, dåliga arbetstider tycker jag då man inte hinner något varken före eller efter jobbet! Som tur är så är det här sista veckan med längre öppet på kvällen så det blir ingen fler sån här fredag nu på ett tag! På de andra dagarna har vi börjat 11 när vi haft stängning och det är betydligt bättre tycker jag, men nu blir det vintertider till veckan igen.
 
Jag hann i alla fall rida ut en liten sväng med Zippin i morse och longera Satine. Zippin var så lugn och cool ända tills vi kom ut ur skogen, då blåste hon upp sig, taktade och skrek! Hon trodde nog att hennes kompisar hade försvunnit men de stod ju vid ingången och väntade!
 
Efter jobbet så blev det en snabb middag med färsk pasta och en sås med champinjoner, kantareller (tyvärr från burk), bacon, creme frachie med kantarellsmak och grädde. Snabbt och gott! Red sedan Chokladen, jag har inte suttit på henne sen träningen, men tömkört, och red i en hage med långgräs och lutning och ändå kändes hon jättefin! Bra avslut på dagen!
 
Bilder från morgonen i stohagen:
Morgontrötta flickor!
 
Nyvaken Wasabi!
 
Morgon mysig Choklad! 

Ledig torsdag!

Ledig dag i dag med sommarvärme och sol, härligt men i vanlig ordning har jag inte hunnit allt jag borde...
 
Började med att göra om den hagen jag byggde om i helgen, då gjorde jag om den till två hagar och nu är det en hage igen efter att Zippin bestämde sig för att hon ville bo med Szum och Bea. När hagen var klar så longerade jag Satine, i dag gick det bättre än igår.
 
Åkte till stonas bete där Nisse skodde Juliette och sen även slog på Clarinett hennes tappsko. När den var på så fortsatte jag med den hagen som jag började med i helgen, hann dock inte så långt innan det var dags att åka tillbaka till det andra betet eftersom Zippin skulle få besök. Hennes ägare kom hit och hälsade på henne, hon hade med sig sadel och annan utrustning som vi provade och så red hon ju såklart!
 
Efter besöket gjorde jag ytterligare ett ryck på hagen men fick ge upp då orken, och elbandet, tog slut i värmen. I stället åkte jag och Nisse upp på byn och åt och handlade. Hemma igen, och efter lite kaffe, kom Linda och vi åkte till hästarna igen. Vi skrittade först ut med Szum och Bea, och sedan red vi ut och klättrade med Clarinett och Grå. När vi var tillbaka var det nästan mörkt, jag gillar inte att det nu är slut på de ljusa nätterna, och vi avslutade kvällen med ytterligare lite kaffe. Nu är klockan midnatt igen och i morgon är det Ica som gäller igen!
 
Szums långhals!
 
Grås lite kortare hals! Viss storleksskillnad på hästarna i kväll! 
 
Nästan mörkt, tur Grå lyser upp! 
 
 
 

Andra läger dagen!

Andra och sista läger dagen igår, för denna gång. Vi har haft tur med vädret, och förutom några incidenter med någon avfallning och ett oplanerat galopprace så har det varit två riktigt bra dagar!
 
Innan lägret igår så jobbade jag Satine lite vid hand. Tanken först var longering men jag insåg att vi var tvungna att börja ännu mer basic då hon inte riktigt förstod framåtdrivningen. Så en massa start och stopp på liten volt runt mig, så kommer det nog gå bättre nästa gång. Efter lägret hade det börjat regna men jag hade ett stort behov av lite tid med mina egna prinsessor så jag och Clarinett red ut en sväng i regnet.
 
Nu ny dag och i dag ska jag hinna göra allt jag inte hunnit göra resten av veckan!
 
Ny sadel testad på Satine, den ligger bättre men inte perfekt, dock får det duga att börja med på henne!
 
Det här är enda bilden jag lyckades ta på lägret, från en av hopplektionerna. 
 
Clarinetts hals igår kväll! 

Ridläger-dag!

Läger i dag, 7 ryttare i åldern 8-13 år. Roligt, utmanade och lite ut tröttande! Bra väder för ändamålet i alla fall, ingen som ramlat av än och inte så mycket tårar så en rätt lyckad dag ändå.
 
I morse började jag dock hemma med att prova sadel och träns på Satine, sadeln jag hade tänkt fungerar inte så jag får testa fler. Sen i väg på lägret som var hos Nylands Hästsportslag. Vi började där med lite kort teori om hur en bra ryttare är, hur man blir en bättre ryttare och vad sportmanship och horsemanship är. Sen dressyr på förmiddagen mdd fokus på övergångar och att rida på voltspåret. Efter lunch så teori om sits och ridlära, innan ett markarbetspass med lite låga hinder och arbete med lydnad och övergångar. Avslutade dagen med fika och liten mini-clinic där jag red och visade lite, tex olika rörelser, vad som händer om man hamnar snett, olika form mm.
 
Hade en lektion på vägen hem, väl hemma så longerade jag Zippin. Ungefär där kom Linda och det visade sig att hon heller inte ätit så stekte på pyttipanna och ägg till sen middag. Nu sova och ladda om för ny lägerdag i morgon!
 
Så här trötta var mina flickor i morse!
 
Satine fick lite ompyssling i morse!
 
Den här sadeln är både för rak och lite för smal, hoppas på att hitta någon som ligger bättre. 

Syndafloden!

Jag tror att syndafloden är här efter gårdagens monsunregn!
 
Det var ju rätt blött redan innan och inte blev det bättre av ytterligare en natt och en dags regn, dessutom rejäa skurar! Jag var lite oförberedd för enligt prognosen skulle det bara komma någon millimeter. Betena är fulla av stora pölar och upptrampade med lera, och vägarna är mest vattenpölar!
 
På morgonen när jag var på väg ner till hästarna öppnade sig himlen, så när jag kom till Ica var jag genomblöt! Såklart hade en häst förvirrat sig in i fel hage och jag hann bli rejält blöt medan jag fixade med det och kollade hästarna.
 
Efter jobbet så regnade det i alla fall mindre, jag åkte direkt till travtränaren och tog två hästar i töm och red en. Kom sedan hem runt 22 tiden och innan hästarna var nattade så var klockan 22.30 och det var bara att se till att göra sista läger planeringen. Nu väntar läger i två dagar och jag hoppas verkligen att vädret blir bättre än igår! 

Söndag!

Söndagen blev lite mer jobb och nu väntar tre riktigt intensiva dagar innan det förhoppningsvis lugnar ner sig lite!
 
Igår började jag med att tömköra Dajmen, tömkörde henne upp till en vändplan där vi jobbade lite trav på volt, och hon är så fin när hon jobbar! Det är verkligen dags för den här hästen att komma vidare!
 
Sen åkte jag bort till det andra betet och väntade in en häst som skulle komma. Ett litet svart sto som heter Satine, hon är 6 år och har inte gjort något så hon ska ridas in, hon är även till salu. Blir spännande, det är en väldigt tilltalande typ på henne så bör kunna passa många ryttare och kanske ridskola. Men vi får se hur hon är när jag börjar jobba henne.
 
När de åkt så red jag Szum lite vid betet, mer än ett par veckor sedan jag satt på honom sist och dessutom var han mer fokuserad på hästarna som sprang i hagarna, så det blev lugnt jobb. Sen hem och gjorde spagetti och köttfärssås till mat och i väg på lektioner. 
 
När jag kom hem på kvällen så kom Linda och vi red ut med Bea och Zippin. Vi red i samma kraftledning som sist men på andra sidan en bäck så det blev en lite längre tur. Efter vi ridit hjälpte Nisse oss att leda upp stona till det andra, det stora, betet några hundra meter från där de gick. Hästarna nöjda för ny mat och vi åkte hem och fikade. Vid midnatt när jag la mig kom jag på att jag hade glömt att göra lite grejer inför tisdagens kurs, lite fel tid att komma på sånt!
 
Det här med att fota svarta hästar är så svårt, men här är Satine i alla fall. 
 
Clarinett nöjd med ny mat!
 
Och Grå! 

Augusti!

Första augusti igår och sommarväder!
 
Jag har hela veckan längtat efter helgen och en massa tid för hästarna, men i slutänden blev det mest stängslibg tror jag! Började med att riva klart den hagen jag började plocka ner på fredagskvällen. Sen longerade jag Wasabi, innan Paula kom ner och vi red ut med Grå och Juliette. Tog även Chokladen i töm innan jag började med en ny hage vid det andra betet, där de inte går nu, dock blev den inte klar då det fattades både tid och stolpar. I stället så stängslade jag om vid betet där Szum, Bea och Zippin går. Jag delade en hage och flyttade om lite eftersom det på vissa ställen blivit väldigt upptrampad när hagarna blev blöta efter allt regn. Det har verkligen regnat mycket, rejält blött överallt och bäckarna är fulla som på vårfloden.
 
Strax efter 16 var jag klar med hagarna där och helt svimfärdig i värmen. Så åkte hem, duschade och så kom Linda, så åkte jag, Linda och Nisse i väg för att äta. Vi åkte till en camping, som ligger typ mitt i skogen men ändå ligger jättefint med sandstrand. De har thaibuffe, och maten var god och stället fint, men det var galet mycket människor, fulla människor, och trångt. Så pass att det hade varit obehagligt även utan Corona så vi stannade inte så länge utan åkte omvägar på skogen hem i stället. Nattade hästarna i mörkret och nu är det ny dag och sommarväder i dag med!
 
Wasabi longeras!
 
En sandstrand som nästan ger känsla av utlandet mitt i skogen! 

RSS 2.0