Premiär hoppning!

Härlig sommarvärme i dag med! Jobbade några timmar på Ica med full fart, märks verkligen att det är turistsäsong, innan jag fick åka hem och rida. Red ut Taggen, försökte hitta nya bra ridvägar nere vid betet men i dag gick vi bet på det. Provade några olika stigar men det var mest återvändsgränder, det var dessutom massor av bromsar så Taggen var lagom nöjd. Efter ridningen åkte jag upp på byn och åt lite.
 
På kvällen red jag och Malin här hemma och jag provade på att hoppa lite med Actrice! Vi hoppade bara lite enkelt och lätt för att prova på. Började att hoppa fram några gånger på stockarna och sen hoppade vi ett lågt plank på volt i båda varv, försökte mest hitta någon typ av rytm och balans. Avslutade med att hoppa en oxer några gånger. Det var verkligen jättekul, jag vet inte vem av oss som tyckte det var roligast för tanten var riktigt till sig och jag satt nog mest småskrattade hela tiden. Jag tror verkligen att det här kommer bli bra!!

Skogsmullar!

Vi är nog riktiga skogsmullar! I dag stack jag och Malin ut på upptäcksfärd, jag på Szum och hon på Oliven. Vi hittade ne liten stig som jag var sugen att testa, från vägen såg den ut att inte leda så långt men vi kom en bra bit in i skogen, men den blev bara smalare och smalare hela vägen! Man får coola och välbalanseade hästar av att rida genom sly och grenar, och över stockar. Tror Szum blev ordentligt trött i huvudet men han var duktig och gick först nästan hela vägen, även när vi galopperade! Och jag tror att hästarna tyckte det var lika roligt som vi!
 
Sen red jag ut Actrice, då på kända vägar, men ändå smala stigar med galopp över stockar! Tror tanten tyckte det var superroligt, och det tyckte jag med!! Nu ska jag ladda för crusing i kväll coh var lite civil några timmar!

Provisoriskt hästliv!

Att ha hästarna på bete ute i skogen är lite som att campa! Allt är enkelt och provisoriskt men ändå härligt och underbart! För även om det är bökigt att frakta sadlar och utrustning och lite besvärligt att göra i ordning hästarna så är det roligt med andra ridvägar och hästarna njuter ju verkligen på betet. Dessutom får man coola hästar och annan kontakt med dom när man måste knyta fast dom i ett träd för att borsta och inte har någon inhägnad eller ens en plan yta att rida på, man får använda fantasin så löser det mesta sig. Så även om det är lite besvärligt med en stökhäst som Szum så är det väldigt nyttigt för honom! Och mig! Och så man få helt enkelt ta att man helt plötsligt har ett gäng myror innanför tröjan när man står och sadlar,...
 
I kväll red jag båda mina grabbar efter jobbet. Först red jag och Malin ut med Oliven och Taggen. Det finns en väg med backar som är jätebra att gaoppera i, och som vi galopperade i kväll! Mycket galopp och ett fräsigt tempo, jäklar vilken kondis våra hästar ska få i sommar! Roligt var det och det är bara å ljuvligt med dessa mjuka skogsvägar! 
 
Sen red jag Szum, själv och på nytt ställe -hade kunnat vara upplagt för bekymmer men han skötte sig som en prins! Inte utan att man funderar på om han är sjuk eller om poletten verkligen har trillat på plats? Vi kunde i dag till och med ta en galopp uppför backarna! Så duktig! Han börjar bli dyr nu min lilla stökhäst!
 
Szum i skogen!
 
SötSzum efter dagens ridning!
 
Visst ser han lite smågalen ut här?
 
FinSzum!
 
 
 
 
 
 

Ridsug!

Den här dagen har tillbringats på Ica först och sedan direkt i väg på lektioner. Eftersom jag haft lektioner i två dagar nu utan egen ridning så var jag väldigt ridsugen när jag kom hem.  Och eftersom energin fanns och kvällarna är långa nu så tog jag en tur med Actrice! 
 
Måste ju säga att det är svårt att aätta i gång henne lugnt och försiktigt eftersom hon gör allt för att det inte ska gå lugnt! Tror ingen har berättat för henne att hon är 21 år, men det kankse är lika bra? Det man inte vet om lifer man ju inte av! Härlig tur blev det i alla fall! Jag lånade ju Actrice för att ridningen skulle bli roligare och när man efter en full dag på jobbet och lektioner på det sticker ut och rider ensam sent på kvällen så måste man väl säga att det lyckats? Nu är det bara att hoppas att känslan håller i sig, att jag hittar alla knappar och att hon fortsätter hålla sig fräsch!
 
Roligaste tanten!
 

Road Trip!

I dag har jag varit på en riktig roadtrip! Åkte och tittade till grabbarna tidigt i morse och lastade sedan Räkan vid sju. Jag åkte in till Överbyn utanför Östersund för att dräktighetskontrollera Räkan. Hon var till min stora glädje dräktig! Det har ju ännu bara gått typ två veckor så det är ännu långt kvar och mycket kan hända, men det är en bra början! 
 
Efter vi kollat henne åkte jag vidare till Orrviken och pappas gamla potatislager, där har jag grejer liggandes sedan pappa tömde huset och nu var jag där och tog med mig en del av det, fick inte med mig allt. Kan säga att det var en riktig nostalgitripp, hittade bland annat mitt allra första schabrak! När jag hade ponny på mittan av mnittiotalet så hade man vojlock till vardags, schabraken hade nyss kommit och jag köpte ett vitt som jag broderade mitt namn och ponnyns på att ha till tävling! Roligt att hitta, har en hel del lådor att gå igenom nu och ändå fick jag bara med mig hälften!
 
Sen åkte jag tillbaka till Överbyn för att ta med mig en av grannarnas hästar hem, en nordis som också har varit där på betäckning. Vid det här laget hade det börjat regna, jag skulle leta reda på en häst jag inte känner som skulle finnas i någon av alla hagar som Överbyn har hästar i... Som tur var har alla hästarna namnskyltar och jag hittade rätt hage direkt! Lastade i den pållen och sen bar det hemåt igen! Var väl hemma vid halv fyra på eftermiddan igen, men då blev det ju lite surr med grannen när vi lastade av hans häst, jag kände ingen stress för jag var inte så ridsugen i regnet! Så jag städade ur släpet och sen blev det middag innan kvällen bjöd på blöta lektioner! Nu har regnet lugnat sig lite lagom tills jag landat inne igen, nu dusch och sova. Ny dag med Ica och lektioner i morgon! Full fart!
 
Finaste Räkan är dräktig!
 
Canterbury som Räkan är seminerad med!

Paradiset för hästar!

Härligt sommarväder i dag! Började dagen med att rida Actrice ner till gården där hästarna slka gå på bete nu, vi gjorde en första spaning och pratade lite med de som bor där. Sen red vi hem och jag packade bilen full med plaststolpar! Gick smidigt att stängsla trots att gräset var lika högt som stolparna, men jag fick både hjälp och blev bjuden på fika så sämre kan man ha det!
 
På eftermiddan rännde jag runt i några ärenden innan vi på kvällen red ner grabbarna till betet. Brudarna får vara kvar här hemma några dagar till, dom är ju rätt runda om magen så jag vill att grabbarna äter av lite innan dom får släppas där nere. Vi red ner alla samtidigt, jag red Szum, Linda red Taggen och Elise och Malin red sina. Det var en lugn tur med mest skritt, dock fick vi trava lnågra gånger för att hålla ordning på Szums myror som bodde i skallen i dag!
 
Det var glada grabbar som nog trodde de hade hamnat i paradiset när vi släppte dom! De travade några meter men en åt dom bara, skulle tro att dom är som fotbollar i morgon! Vi ryttare avslutade kvällen med rabarberpaj! 
 
Gandalf, Taggen och Szum!
 
Oliven!
 
Szum och Taggen!
 
Tror ni dom kommer somna mätta i natt?
 

Uppklädda!

Efter en något virrig och varm dag på jobbet så blev det en skön kväll i stallet. Är så skönt med sommaren när man kan rida vid 21-22 tiden på kvällen i kortärmat och fullt dagsljus!
 
Först red jag och Malin ut på Oliven och Szum. Szum fick använda hjärnan när vi travade på slingriga stigar, över pinnar och ojämnheter, även i dag blev det lite galopp, vilket gick bra förutom ena försöket som avslutades med tvärstopp och bockar. Är ändå supernöjd med min fina prins, han är fortfarande rätt dyr men med tanke på hur billig han var för några månader sen så är det väl kankse normalpris nu!
 
Sen klädde jag och Taggen upp oss i vita lindor och red lite dressyr med Malin som kameraman. Ingen av oss var väl riktigt på hugget men vi filmade lite och tog några kort, har lagt ut honom på annons så det är ju bra att ha lite filmer att hänvisa till. 
 
 
 
 

Lurar hästen dig?

Inom ridningen så är känslan viktig, men i bland kan faktsikt känslan luras, i alla fall så kan hästen lura ryttaren lite! Vissa hästar ser väldigt fina ut när dom går, och det kan även kännas bra och rätt, men man inser sen att det bara gått och ljugit och lurats!
 
Jag tycker Taggen kan vara lite så, och jag vet även elever som har hästar som det ser jättefint ut med men som egentligen inte arbetar som de ska. Taggen böjer lätt på nacken och man får känslan att han är koncentrerad, avspänd och arbetar. Men ofta räcker det med ett litet störningsmoment så är fokuset borta och man inser att hästen inte alls är lösgjord och avspänd. Eller så tycker man att han bjuder bra och arbetar på med bakbenen, tills man travar in i en bomserie och han mer eller mindre snubblar igenom för att inte bakbenen är med.. Han är expert på att lura mig! Någon fler som känner igen sig?
 
 
Men det finns sätt att komma åt det här och testa om hästen verkligen är ärligt på tygeln och i formen.Ibland kan det räcka med att man rider en övergång eller tempoväxling, om man då tappar takt, form eller bjudning så var nog inte hästen så ärligt på tygeln. Ett annat sätt är att flytta hästen lite sidvärts, även i galopp, då märker man snabbt som hästen är lite stel eller stum i sina bakben och det kan avslöja svagheter som man kanske inte märker när man bara rider på volt. Sen behöver ju inte det betyda att hästen är oärlig i formen, den kan ju ara var lite svag och behöva stärka sig. Ett annat effektivt sätt att kontrollera att hästen tar ett ärligt stöd på bettet är att ändra formen. Kan man rida hästen till en låg, rund form och sedan upp i en högre form och tillbaka utan att tappa takt eller schwung då har man hästen ärligt på bettet och har hästen mellan skänkel och hand! Men även om man inte nått dit så kan man testa att ta fram handen lite och se om hästen då sökre stödet längre fram och länger ut halsen eller om den höjer nacken i stället. 
 
Hur kommer man då åt de här hästarna som fuskar? Det är ju givetvis individuellt och ett bra tips är att ta hjälp av en tränare, som kanske även kan rida hästen någon gång för att kunna stämma av ridkänslan med hur det ser ut. Sen gäller det att sätta hästen i arbete! Många övergångar, tempoväxlingar, sidvärtsarbete och om hästen är redo för det, förvänd galopp. 
 
 

Korsgalopp!

Härlig sommardag i dag med, rätt soft för mig äveni dag. Började med att dressyra lite först på Taggen och sen Actrice. Taggen är svår för det känns ofta rätt bra men han går lätt och fuskar lite, för att komma förbi det så travade vi över bommar, flyttade lite sidvärts och red förvänd galopp. Tyckte jag kom åt honom på slutet. Med Actrice handlar det mest om att prova på och lära känna henne. Även hon fick trava lite över bommar och jag jobbade lite med att försöka hitta knapparna i traven. Provade även lite galopp, hade blivit förvarnad innan att hennes galopp kan vara svår och att hon lätt går i korsgalopp, och det var verkligen sant. Tror jag lyckades ha rätt galopp i kanske fyra galoppsprång, på sin höjd! Tror säkert det blir bättre när hon kommer mer i gång och när jag lär mig rida henne, jag hoppas i alla fall på det! Trots att jag försökte ta det lugnt, vilket inte hon försökte, så blev hon svettig i värmen så vi avslutade passet med att skritta av i skogen och sen en dusch. Hon avrundade det med en rejäl rullning i hagen sen!
 
På eftermiddan hade jag några lektioner och avslutade med att rida en nordis som jag i dag red för fjärde gången, i dag släppte han och var bara så fin! Det är så roligt när det går framåt! Världens bästa jobb!
 
Fin nordis!
 
 
 

Midsommardan!

Härligt soft dag i dag! Tog sovmorgon, kan inte komma i håg sist jag inte ställe någon klocka och sov ända till 9. Elise kom tidigt och vi red ut på Gandalf och Actrice. Tanten var ohejdat pigg i dag och tyckte att Gandalf gick alldels för långsamt!
 
Sen hann jag precis plocka ner beteshagen hos grannen innan Malin kom och vi red ut på Oliven och Szum. För Szums del var det en lång och jobbig tur, och vi red åt ett håll där han inte gått förut, för Oliven var det som en söndagspromenad -vilket ju han var rätt nöjd med! Szum skötte sig ypperligt, inget tjafs och inget stök. På hemväg frågade malin om vi inte skulle prova galoppera, då då gjorde vi det och det var verkligen ingen "big deal"! Han fattade lugnt, galopperade i balans och bröt av snällt, så då gjorde vi det en gång till. En gång är ingen gång... Jag har ju galopperat på honom förut men då har det ju varit på hans intiativ, dvs han har försökt sticka, i dag var det första gången som det var lanerat! Duktiga häst!
 
Efter lite middag så red jag även ut Taggen på ett galoppjobb, innan det blev tårta hos grannarna på kvällen. Igår kväll var jag så less att jag inte hade något att göra att jag red ut Taggen vid 22 tiden, så härligt med dessa ljusa och ljumma nätter som gör att man kan rida dygnet runt!
 
 

Midsommar!

Jag vill önska alla mina kunder, elever, bloggläsare och vänner en trevlig midsommar och en riktigt skön sommar! Hoppas vi ses något under sommaren, annars får ni följa min sommar här på bloggen!
 
 
Själv har jag jobbat några timmar på Ica, flyttat grabbarna till en annan hage där de ska gå under helgen och tills vi flyttar dom till nästa bete, och ridit Actrice. Tanten var riktigt pigg och rolig i dag! Nu ska jag väl försöka ordna mig lite midsommarmat!
 
Taggen!
 
Gandalf, Szum och Taggen!
 
Actrice efter dagens ridning!
 
 

Dan före midsommar!

Hektisk dag på jobbet, dagen före midsommar är en av de dagar på året som vi säljer mest. Tycker ändå det gått bra i dag och jag var inte helt knäckt när jag kom hem. Så då jag tog och red ut Szum själv! Ingen jättelång sväng men längre än vi ridit själva förut och första gången jag vågat mig ut på vägen ensam med honom. Han var jätteduktig, gick med bjudning från stallet och skrittade avspänt direkt! Vi kunde även trava flera gånger utan problem, är så nöjd med honom!!! Resten av kvällen gick åt till att klippa gräsmattan, den lilla jag har kvar som inte blivit hagar, och att gå i genom släpet och se vad som behöver fixas på det. Nu är det bara att ladda inför morgondagen jobb med tidningen Ridsport och glass!

Kvällstävling i Matfors!

I dag var det dags för den årliga kvällstävlinen i Matfors och med den är det sommar! men innan vi åkte dit hann jag ju med lite annat också!
 
Började med Szum, fortsatte samma jobb som igår med travbommar på volt. I dag hade vi travbommar på  ena sidan av volten och red en övergång till skritt på den andra. Det gick riktigt bra, är ofta så med szum att han är som bäst dag två man gör något, därför jobbar jag gärna med samma sak två dagar i rad med honom. Det tar en stund innan poletten trillar ner på honom och när han hinner smälta det lite så blir det bättre. Avslutade med att skritta en sväng i skogen. Sen tog jag in Taggen, tvättade honom och sen fick han stå inne och vila några timmar. Under tiden red jag Actrice, vi red en sväng och i dag testade vi även lite trav. Hon tycks vara expert på att plocka med sig löv och grenar när man rider förbi, jag hade fullt upp att parera henne när vi red en stig som är kantad av sly, trots att jag gjorde mitt bästa att hindra henne så gick munnen konstant! Pigg och glad är hon i alla fall!
 
På eftermiddan så åkte jag och Malin till Matfors och hopptävling. Framridningsbanan var inte så rolig med massor av stenar, Taggen är inte förtjust i att trampa på stenar och han kändes så knackig där att jag av upp och red fram på parkeringen i stället! Där lutade det visserligen men var mjukt gräs och Taggen kändes fin! Även framhoppningsbanan passade honom så jag tycker ändå jag fick bra uppvärnmning. Tycker han kändes bra inne på banan, vi fick två rivningar på räcken. Det ena red ajg i väg honom lite stort och på det andra så drog han lite mot utgången och blev lite stark. Malin och Oliven var felfria. Även 1 meters klassen kändes bra, vi kom på trean i fel galopp eller kors och där rev han sen spände han nog sig lite och rev fyran och femman med. Blir ofta så med honom att får man en rivning så fär man ofta ett par till direkt. De sista sprången var dock riktigt bra. Och det viktigaste av allt, han kändes som vanligt, vårat självförtroende efter vårens strul är tillbaka och det är roligt igen! Malin fick en rivning i omhoppningen efter en för snäv sväng men knep ändå sista placeringen!
 
Taggen och Oliven mellan klasserna!
 
Malin och Oliven!
 
 

Återhämtning!

Har haft en soft och skön sommardag i dag, behövde verkligen det! Är så skönt med de här dagarna hemma när jag bara kan vara utan tidspress och måsten!
 
Började dagen, efter lite småpyssel med vattenpåfyllning i hagar och sånna vardagssysslor, med att försöka lära känna Actrice. Tog in henne, provade ut sadel och träns och sedan skrittade vi en liten tur. Kändes bra och vi ska nog bli kompisar. Känslan jag har just nu, väl medveten om att det säkert kan ändra sig, är att det känns väldigt hemtamt att ha henne här. Det är som om hon bott här jämt! 
 
På eftermiddan red jag lite dressyr på Taggen, travade lite bommar och trimmade lite inför morgondagens tävling. Sen var det Szums tur, även han fick trava lite bommar. Första varven fick jag verkligen slita för att hålla honom på min vaäg och över bommarna, än drog han sig inåt än utåt, ena sekunden försökte han bryta av för att i nästa stund ge sig i väg! Men efter en stunds arbete så travade han så fint över bommarna på volten och jag kunde nästan bara åka! Han kommer bli fin, gäller bara att komma till det läget när han går av sig själv!
 
Senare på eftermiddan kom hovis. Szum fick nya dojor och även Actrice är skodd så nu är det bara att sätta i gång tanten, det ska bli så roligt! Kvällen har ägnats åt pyssel här hemma, eldat lite gamla hörester, bytt ut plaststolpar i vinterhagarna så det är trästolp överallt igen, några stolpar haa ju gått av i vinter och andra fick vi byta ut när tjälen gick, men nu är hagarna fina igen! I morgon väntar kvällstävling i Matfors, sommarens mysigaste tävling!

Hej Actrice!

Eftersom hästantalet tydligen inte får minska på Brännan så åkte jag efter jobbet och hämtade en ny pålle! Det är en äldre dam, tidigare tävlad i hoppning innan hon haft lite föl och sista åren varit läromästare. Tanken är att jag ska ha något roligt att rida på som inte är ett projekt eller stökhäst, jag har aldrig haft en färdig häst så det känns lite ovant! Ska bli spännande att lära känna henne och se om vi passar i hop!
 
Coolare tant får man nog leta efter! Kom ehm med henne nu i kväll, lastade ur ensam men det blev lite rörigt för Elise och Malin kom med sina släp samtidigt då¨de varit och hoppat. Jag stod ju i vägen så jag ställde in Actrice i en box medan jag snabbt mockade ur släpet och flyttade mig ur vägen. Sen kom dom med transporterna och lastade ur sina hästar, Räkan gick i en hage på på gården och gnäggade. Vad Actrice gjorde i boxen? Stod och halvsov!! Släppte iu hop ehnne och Räkan sedan och det var ett väldigt odramtiskt hopsläpp. Actirce travade ett varv runt hagen, Räkan galopperade några varv sen hälsade domoch sen var det lugnt! Tror det blir bra det här!
 
Självklart är jag ju fortfarande sugen på projekt och unghästar, men det känns skönt att ha en cool tant att rida på därimellan!
 
Fin tant!
 

Hej då Peppe!

I dag har Peppe åkt! Eller Skramlet som han har kallats här, anledningen till detta är att när hankom första gången i början av maj i fjol så var han tunn och mest som ett skrammel... Nu har den fula ankungen blivit en fin svan men han har fått behålla sitt smeknamn här så han gärna hörs och syns. Har vaknat många nätter av att han skrmlat i boxdörren! 
 
Då han har varit här mycket, både i fjol på inridning och i år så har han ju verkligen fastnat i hjärtat hos oss, han är ju dessutom så charmig att man inte kan låta bli att gilla honom! Han kom i början av februari, skulle vara en månad för vidareutbildning, men så fick ägaren jobb i Stockholm och bestämde sig för att sälja. Men det är ju inte helt lätt att sälja och i stället tänkte hon ta ned honom till Stockholm. Att hitta bra stall i Stockholm är svårt och det slutade med att Peppe ändå skulle säljas och nu väntar ett nytt hem i Dalarna! Jag önskar hans nya ägare lycka till! 
 
Här kommer lite bilder från våran tid tillsammans!
 
2012
Nyanländ i början av maj 2012
 
Första ridningen utan lina, juni 2012
 
Ridhusbesök, juli 2012
 
2013
Tillbaka i början av februari kom en kille som växt på sig både mentalt och fysiskt!
Uppklädd! Mitten av februari 2013
 
Ridhusbesök, mars 2013
 
Visst är han stor? Ridhusbesök!
 
Snygging! Juni 2013
 
Visst är det lite skillnad på häst? Jag har alltid trott att det fanns en fin, arbetssam och trevlig ridhäst där inne och tänk så rätt jag fick! Finaste Skramlet!
 
 
 
 

Genomblöt!

Red Peppe i morse, då var det sol och härligt sommarväder men under dagen drog det in regnskurar. Jag åkte till Ammer efter jobbet, med taggen, och hade en lektion. Vi var, som tur var, nästan klara när det kom en störtskur! Helt genomblta blev vi allihopa på en gång! Inte roligt alls! Jag skulle rida Taggen efteråt och även om det då bara duggregnade så var jag ju redan helt genomblöt! Det gick ändå rätt bra att rida och hoppa så det var kanske värt det.
 
Hemma igen så longerade jag Szum, ingen höjdar longering i dag men han fick ju rasta av sig lite i alla fall. Sen var jag i väg och fick mina nya däck på bilen och sen har jag suttit med fakturering resten av kvällen. Hade önskat att jag var klar nu men fakturorna ska ju i kuvert också, så det dröjer en stund till! I morgon åker världens charmigaste Peppe hem, det kommer bli så tomt!
 
Det kommer bli så tomt när Peppson åker i morgon, men jag har lite annat spännande på gång i stället! Blir ni nyfikna nu?
 

Trött tjattant!

Är så trött i kväll, i kväll med kanske jag ska tillägga! 
 
Började dagen med några timmar på Ica innan jag åkte till Nylands Hästsportlag för hoppträning inför deras hopptävling i morgon. Även om det gick bra för ryttarna och de red väl så kändes det som jag tjatade och gnatade och när jag kom hem var jag så trött! Vissa dagar är et bara så, man tappar energi och känner sig som en tjattant!
 
Trots tröttheten red jag ut Taggen en sväng på kvällen. Det blev en mysig tur och trots att jag inte suttit på honom på nästan två veckor, sen Kramforstävlingen, pga hovbölden så var han lugn och mentalt avspänd. Skönt! Nu har jag fått i mig lite mat och ska duscha, sova och ladda inför morgondagen!

Räkan hemma igen!

I kväll åkte jag efter jobbet och hämtade hem Räkan från sitt tjejkollo. Hon blir nu hemma ett par veckor innan hon ska in och kollas igen. Det var en lätt motvillig Räka som skulle åka hem, jag fick dra henne ut ur hagen då hon nog hellre hade stannat kvar. En härlig hage med massor av gräs och gnäggande kompisar lockade mer matte! Men givetvis gick hon snällt på transporten ändå och kompisarna gnäggade förgäves!

Sockerhästar?

I dag har det regnat, jag har ju varitinne på Ica och jobbat hela dagen så det har inte gjort mig så mycket. På kvällen regnade det fortfarande men eftersom jag inte är gjord av socker så var det bara på med regnkläder! Tyvärr verkar mina hästar vara gjorda av socker...
 
Red ut Peppe först. Vi red i skogen och galopperade på smala, krokiga stigar och hoppade stockar! Busroligt! Sen tänkte jag rida Szum, men han var väldigt spänd och frusen. Inte läge att sitta på honom då, men jag tycker nog att det är bra med lite arbete för att mjuka upp kroppen och få dom att slappna av så vi arbetade lite i töm. Han fick jogga lite på volt i båda varv tills han började slappna av i musklerna och jobba genom kroppen. Sen fick han gå ut med täcke, sockerhäst! Att även Taggen skulle vara spänd var ju ingen direkt överaskning, han fick gå galopp programmet i lina och sen fick ju även han täcke på sig så klart. 
 
Mina sockerhästar!
 

Skönaste arbetsdagen!

Haft en skön arbetsdag i dag, underbart väder! På förmiddagen var hovis här, hon hade sin son med sig så det var full fart. Taggen skulle skos och Szums tappsko som han fixade igår skulle slås på. Måste säga att mina grabbar är väldigt olika varann. Szum var vaken, alet och upp i varv hela tiden, även när han stod i boxen och väntade. Taggen var trött och halvsovandes, han ville mest gosa och nosa med hovis och hennes barn... Var lite orolig att han skulle tippa när hon lyfte på benen då han nästan sov! 
 
Sen när vi fikat och hovis dragit vidare så red jag på Peppe, vi red ut och galopperade! Två riktigt långa galoppsträckor blev det och trots värmen hade han energi och ork! Red sedan Szum som i dag var riktigt dyr! Egentligen gjorde han väl inget speciellt för att vara det mer än att han var som en fullt normal och inriden häst! Och när han är det så är han ju så himla trevlig och bjuder på en så fin ridkänsla, jag tror verkligen det här kan bli bra! Och i dag "hoppade" vi även den lilla stocken i trav ett par gånger! Den är ju verkligen minimal, men det blev ett litt skutt i alla fall, åtminstånde en början för min framtida hopphäst!
 
På eftermiddan och kvällen hade jag en massa roliga lektioner! Lite nya ryttare, ryttare med nya hästar och så några gamla godningar, det är så roligt med ambitiösa ryttare och dessutom ett underbart väder! Så här får gärna resten av sommaren fortsätta! Kan man ha ett bättre jobb?
 
 

Morgontrötta hästar!

Tog med mig kameran i morse och fotade några morgontrötta hästar ute på betet. Är så underbart med "min" lilla flock med hästar, jag kan aldrig få tillräckligt många -dom gör sig ju bäst i flock!
 
Det fattades en häst när jag kom ut i hagen, hann bli lite orolig innan jag hittade honom sovandes bakom en gran!
Trött Peppe!
 
Taggen och Szum såg inte heller alltför pigga ut!
 
Halvsovandes Oliv!
 
Det verkar vara jobbigt på bete, elelr hade de haft en sen kväll tro?
 

Tack kiropraktorn!

Började min dag med ett dressyrpass på Peppe, man kna verkligen börja dagen sämre! Han börjar bli riktigt trevlig att rida och rolig att dressyra på. Är stor skillnad på honom bara sedan någon månad tillbaka, nu räcker orken, koncentrationen och ridbarheten mycket längre och man kommer till arbete på honom. Vi tränade i dag på övergångar, galoppfattningar på volten och lite sidvärtsarbete. Så roligt! Sen var det Szums tur. Med honom började jag i lina, han rörde sig på ett helt annat sätt i dag -inga tecken på rörelsestörningar eller ofräschheter, tack Monika! Szum tyckte nog att han var väldigt loss i kroppen för han bjöd på en del bocksprång i longeringen. Satt sedan upp och red lite, trodde han skulle vara spänd eftersom det var så längesen ajg red sist men han kändes riktigt fin. Travade bara lite i båda varv så sparar vi resten av jobbet till i morgon. Taggen, vars hovböld nu gått ur och han är ohalt, fick en mjukstart med det korta gloppprogrammet i lina på gräset. I morgon kommer hovis och sen ska han igång igen!
 
På eftermiddan var jag till kiropraktorn. Det är nu två månader sen sist jag var dit och jag har inte haft några större problem sen sist, mer än att jag känt mig lite stel och sned. Och nog är det bra att hålla efter för jag kände mig åter igen som en ny människa när jag gick därifrån. I januari när jag var där första gången hade jag så ont i ryggen och i ischiasen att jag knappt kunde rida (och då är det illa!!), det blev stor skillnad direkt och efter ett par besök kände jag mig rak i kroppen för första gången på länge. Förutom att jag nu slipper ha värk så rider jag nog bättre också, jag är rakare och och har bättre kontroll på mitt höger ben. Är så tacksam! 

Kiropraktordags!

Just nu är det kiropraktorn som gäller, i kväll var det hästarna som gicks igenom och i morgon är det min tur! 
 
Monika var här och kollade kusarna i kväll efter jobbet Malin och Elise kollade sina hästar och båda två var mycket bättre än sist de kollades. Det är bra! Jag hade med Szum eftersom jag tyckt han rört sig lite konstigt ibland sista veckorna. Hon tyckte han var stel i sitt vänstra bakben och det visade sig att hans bäcken/höft låg lite fel, 1,5 cm och det var tydligen rätt mycket. Det är nu korrigerat, han har fått laser och jag har fått order om massage och stretching. Hoppas att det ska bli bra nu! Monika trodde att hans obalans i nerförsbackar till exempel kunde bero på det här så jag hoppas att även ridningen ska bli bättre framöver!
 
Och i morgon är det min tur, tänk vad tillfixade vi ska vara sen då!
 
Min finaste Szum-Brum!
 
 

Sommarhästar!

I dag har Cadde åkt hem, nog blir det lite tomt varje gång någon av hästarna åker men han har verkligen gjort sig förtjänt av sommarlov. Nu hoppas jag på lite nya hästar och projekt att ta tag i! Sommaren är ju bästa tiden att jobba med hästarna, skönt väder, bra underlag och ljusa kvällar! Men vi får se vad som händer framöver.
 
Red ut Peppe på förmiddan, han var pigg i dag men efter vi galopperat en del så gick överskottsenergin över. Sen tog jag med mig Cadde när jag ändå skulle åka till hans hemtrakter för lektioner. Lastade honom ensam, han är ju så snäll och duktig så det gick galant, trots att han inte åkt mycket i transport innan han kom hit. Förutom lektioner så red jag en ardenner (!!!) och Sickan. Sickan har haft en längre, och säkert välbehövlig, vila men när hon skulle sättas i gång kom lite av hennes sadltvångstendenser tillbaka och ägaren ville ha lite hjälp vid första uppsittningen. Ni som följt bloggen ett tag vet vilka problem vi hade när hon reds in för två år sedan, sista året har det ju inte varit några problem alls i princip men efter vilan kom det tillbaka lite. I dag var hon lite spänd först så jag hängde några steg innan vi satt upp, var inga problem alls sen. Ja förutom att hon var väldigt okoncentrerad när jag red... Men hon är nog snart tillbaka i gammal fin form igen!
 
På kvällen släppte vi ut grabbarna på bete, alla fem valackerna ska få gå i hop nu men det var ett lugnt hopsläpp. Dom åt lite, galopperade en del men inget bråk. Försökte ta lite bilder, men som ni vet så är det inte helt enkelt att fota hästar i rörelse. Här har ni kvällens, kanske inte så lyckade, resultat:
 
Hästrumpor!
Oliven, Taggen, Szum, Peppe och Gandalf!
 
Dom skitigaste hästarna tillhör mig, de två blanka är Malin och Elises... Nästa gång ska jag borsta mina så de också blänker när det ska fotas, oproffsigt av mig att inte tänka på det!
Szum och Peppe!
 
Full fart!
Vad då ha motivitet mitt i bilden? Dom sprang för fort helt enkelt.. Gandalf och Szum!
 
Hästhög!
Szums rumpa, Peppe, Gandalf och Taggens rumpa. Lite rolig bild ändå!
 
Mat!
Szum! Kunde han inte haft örat framåt då?
 
Får nog göra ett nytt fotoförsök en annan kväll!
 

Vilken väckning!

Vaknade tidigt i morse av att en av katterna skrek högt, mycket och länge. Insåg att det bara var att kliva upp, ge katterna mat och släppa ut dom. När jag ändå var på benen släppte jag även ut hästarna. Sen gick jag och la mig igen, det gör jag typ aldrig, men lyckades faktiskt somna om. Drömde om att jag och Cadde var på Världscuphoppning när jag vaknade av mystiska ljud utifrån. Lät som hovklapper eller att någon gick utanför fönstret, tänkte att det kanske var Malin som kom för att mocka men när jag hörde att det pep från hagarna så insåg jag snabbt att jag hade någon rymling! 
 
Sprang ut i tröja och trosor (fungerar fin när man bor i skogen) och fångade Cadde som hade hoppat ut ur sin hage och nu stod och pratade med grabbarna i den andra hagen. Som "straff" fick han stå i sin vinterhage på förmiddan tills jag såg att det var lugnt. Hans hage var oskadd medans grabbarnas hage behövde lite reperation, behöver jag säga att jag inte sov något mer sedan? Däremot gick jag in till den andra katten som var hysteriskt hungrig, trots torrfoder i skålen, och därför skrek och sprang runt benen. I min iver att få tyst på katten genom att ge henne lite korv (mina katter är väl inte bortskämda??) så slant jag med kriven och stack mig själv ordentligt i handen. Just då var jag nära att ge upp den här dagen, men det blev bättre sedan!
 
Jag tömkörde Szum, tyckte sist att han rörde sig lite stelt speciellt i vänster varv, och han har fått vila några dagar. I dag var det mycket bättre och han släppte riktigt fint på slutet, bästa tömkörningen på länge! Red ut Peppe en sväng också innan jag stängslade hagen hos grannen där vi ska släppa dom i morgon. I vanlig ordning fattades det något, i dag var det 5 (!!!) plaststolpar som saknades, som tur var befann sig Malin på Birsta så det lösete sig. I morgon blir det betessläpp på riktigt och alla grabbar ska gå i hop. Grillade lite på kvälllen i min ensamhet och självklart regnade det precis då, men vissa dagar är visst lite avigare än andra! Bättre lycka i morgon kanske?
Så här såg hagen ut i fjol. Oliven, Peppe och Taggen!

Dags för sommarlov!

Lugn kväll på Brännan. Fixade lite med Taggens hov, han har en misstänkt hovböld påå gång så han fick ett litet omslag nu i kväll. Får vi se vad som händer, igår var han halt men i dag gick han på hoven men är öm när jag trycker på den.
 
Sen longerade och red jag Cadde här hemma. Han kändes lite seg och ointresserad, det är verkligen dags för lite semester för honom. Passar ju perfekt att han ska åka hem på söndag för sommarlov. Ingen mening att tjata på mer nu, utan bete och vila så kommer nog mycket falla på plats när arbetet tas upp i höst igen. Är viktigt med vilan för unghästarna så de båller suget och intresset, hinner smälta allt och återhämta sig. De har ju förhoppningsvis många år kvar som ridhästar så det gäller att ta det lugnt och ha is i magen!

Nationaldagen!

Härligt väder nationaldagen till ära! Vi drog i väg på dressyrträning i Ammer för Annelie. Elise, Malin och jag, jag hade Peppe som ju gått en träning för henne tidigare. Han var jätteduktig i dag och det känns stor skillnad sen förra gången vilket även Annelie påpekade. Han är mycket stadigare och mer ridbar, han var inte alls lika spänd i dag heller även om han blev lite orolig när han blev lämnad ensam i ridhuset. Jag är mycket nöjd och stolt över honom!
 
Sen hann vi bara hem med hästarna och packa ur innan jag åkte till Stugun för lektioner och lite ridning, det är alltid lika roligt att komma dit. Vilket det i och för sig är överallt där jag har lektioner, lika roligt varje gång! Avslutade dagen med rabarberpaj och föltittning hos grananrna. Nu är det dags att sova, Ica i morgon!
 
Eftersnack!

Seg dag!

Haft en seg dag i dag, duggregn hela dan och inte så mycket ridning. Red Peppe med Elise och Gandalf, vi red till en vändplan och dressyrade lite. Jobbade med att få honom mer på yttertygeln, vilket ändå gick rätt bra. Kunde trava på åttvolt och tyckte jag fick honom på yttertygeln ganska snabbt efter varvbytena. 
 
Sen ägnade jag mig åt lite gårspyssel, eldade lite ensilagerester och plockade ner extratrådar på vinterhagarna. Perfekt väder för att elda tänktejag, det sprider sig ju inte, problemet var ju att det knappt brann heller... Några lektioner på eftermiddan och på kvällen red jag och Malin ut. Jag hade Cadde och även i dag tog vi en galopp, han är så duktig! 
 
 

Första galoppen!

I dag har jag galopperat på Cadde för första gången, det gick jättebra. Så klart, han är så duktig! Det är snart dags för honom att åka hem, och Peppe, kommer bli så tomt här när dom åker. Nu hoppas jag att det ska komma in lite nya hästar att jobba med i sommar!
 
I övrigt har det varit en rätt trist dag. Tråkigt väder, kallt, blåsigt och stundtals regn. Jag har inte alls varit på hugget och jag vet inte vad jag ska kylla på, vädret kanske? Började med att tömköra Szum, jag tyckte inte alls jag fick igenom honom utan det kändes mest kantigt och motsträvigt. Fortsatte med taggen, han hade så klart tappat en baksko och ena framskon sat lite löst, men bara lite. Tänkte att jag skulle köta alopp programmet i lina i stället för att rida ut så kankse skon skulle sitta kvar. Men efter halva programmet så rök skon och det var bara att gå hem igen. Att det ska vara så svårt att hålla reda på dojorna!
 
Red ut Peppe, vi galopperade mycket på hemvägen och han har blivit så duktig på galoppfattnngarna och fattar nästan alltid rätt, även på raka spår. Sen åkte jag på Hammarn och shoppade stängselband, foder och saltstenar, inte så roliga grejer men bra att ha!
 
Jag hann även klippa gräsmattan innan Malin kom, och innan regnet, och sen red vi ut med Oliven och Cadde. Vi tog två galopper och Cadde fattade enkelt och galopperade snällt. Så roligt!
 
Jag och Cadde i fredags, lite varmare väder då...

Räkan på tjejkollo!

Det blev ett väderomslag och nu har vi vanligt svenskt sommarväder igen, dvs blåst, kallt och regn! I natt åskade det och jag vaknade av att det spöregnde på taket och mullrade! Riktigt ordentligt åskoväder!
 
I morse klev jag upp tidigt och hade tagit ledigt på förmiddan för att köra Räkan på äventyr, hon är nu på tjejkollo! Jag har lämnat henne för betäckning, eller egentligen är det ju seminering. Hon är nu på en seminstation utanför Östersund och ska ha lite semester och gå i hagen med de andra brudarna. I dag när vi kom dit så kollade de henne, hon var, precis som jag trodde, på väg in i brunst. Perfekt! nu håller vi tummarna att det tar sig, att hon blir dräktig och att allt går bra sen. Ni kommer givetvis få följa allt här i bloggen, om det blir så är det första fölet för mig! Är ni nyfikna på vilken hingst jag valt? Canterbury blev det, en hopphäst som även nedärver exteriör och lite gångarter.
 
Canterbury 1226
Rätt snygg kille va?
 
På kvällen var det uppehåll men blåsigt så jag tömkörde unghästarna. Först Cadde, han fick i dag prova att galopprea i töm -vilket gick bra och så fortsatte vi träna på varvbytena i trav. Även Peppe fick arbeta i töm,. han var lite "off" i dag, vi jobbade bara med att få honom igenom kroppen i traven. Nu är jag rejält trött och hoppas på en lite lugnare dag i morgon!

Kramfors!

Tävling i Kramfors i dag, blev ju inte riktigt som tänkt och även om jag hade ganska låga förväntningar så blev jag ändå besviken.
 
Taggen kändes jättefin på framridningen till första klassen, som var en 0,95 m, han var avspänd och det känns verkligen att han blivit mycket bättre i markarbetet nu. Framhoppningen kändes också bra, nästan för bra, så jag blev väldigt förvånad när han inne på banan kastade sig förbi första hindret, inte bara en gång utan flera.. Hindret låg vid staketet och nedanför banan går en stor å, många hästar var spända där men jag hade ju ändå visat honom hindret som var blått med en planka. Jag vet inte vad som flög i honom men roligare än så blev det inte i den klassen. Jag var grymt besviken och tänkte stryka mig i 1 meter. Men till slut bestämde jag mig för att försöak hoppa ett par hinder i alla fall, bara för att få se om det var hindrets placering i första klassen eller något annat som störde honom.
 
Gick inte ens banan, och på framridningen red jag mest framåt och checkade att han var framme för skänkeln. Hoppade fram lågt och i ett friskt tempo, han kändes bra men det gjorde han ju innan första klassen också. Inne på banan hade jag bestämt mig, vi skulle över! Och hoppa gjode han, det gick lite fort, blev lite ostyrligt och bommarna ramlade men det fanns ingen tvekan hos honom! Planen om att hoppa tre hinder ströks och vi red hela banan, som tur var hade jag lärt mig den ändå. Även om flera hinder föll så var jag rätt nöjd, lite mer jävlar annamma hos ryttaren var det som behövdes! Att komma i håg till nästa gång!
 
Malin blev tvåa i 1 meter, dock inte en av hennes bästa rundor men Oliven svänger på en femöring och hoppar snällt i alla lägen! De debuterade även 1,10m men där tog energin slut hos dom båda, men främst Oliven. Det var en lång och varm dag så det är inte så mycket att säga om det, lite galoppjobb och fortsatt hoppträning så kommer de hoppa 1,10 med lätthet.
 
När vi kom hem så longerade jag Szum först, han fick hoppa över en av stockarn ai lina och det gick så fint. Dags att börja sätta lite fart på honom så även han får visa upp sig på tävlingsbanorna! Red sedan en mystur med Räkan och tvättade henne inför morgondagens äventyr! Avslutade kvällen med lite rabarberpaj!
 
Har i kväll lagt ut en annons på Taggen. Vill se lite hur intresset ser ut, det är verkligen dags att fundera över hur jag ska satsa framöver och på vilka hästar. Vi får se hur det blir!
 
Framhoppningen till första klassen!
 
Fin Tagg!
 
Malin och Oliven efter 1 meters klassen!
 
 

Åska!

När jag kom hem från jobbet i dag var det åska och regn, men det gick över (trodde jag...) och när Malin kom så tog vi in Peppe och Oliven för ridning. Men vi hann inte ens bosta av dom innan himlen öppnade sig och åskan var  i gång igen. Så vi ställde in hästarna i boxarna så länge och gick in och drack kaffe i stället! Sen gav sig ovädret och vi kunde rida en härlig tur med mycket galopp på glada hästar. 
 
Sen red jag även Taggen, han fick galoppera mycket i lugnt tempo på bortvägen och sen lugn trav på hemvägen, allt för att få bort spänningarna i kroppen inför morgondagens tävling. Efter ridningen så har jag tvättat honom (vilket verkligen behövdes!!) och putsat och packat alla grejer. Nu väntar snart middag, lagom vid 22 tiden! 

RSS 2.0