Lurar hästen dig?

Inom ridningen så är känslan viktig, men i bland kan faktsikt känslan luras, i alla fall så kan hästen lura ryttaren lite! Vissa hästar ser väldigt fina ut när dom går, och det kan även kännas bra och rätt, men man inser sen att det bara gått och ljugit och lurats!
 
Jag tycker Taggen kan vara lite så, och jag vet även elever som har hästar som det ser jättefint ut med men som egentligen inte arbetar som de ska. Taggen böjer lätt på nacken och man får känslan att han är koncentrerad, avspänd och arbetar. Men ofta räcker det med ett litet störningsmoment så är fokuset borta och man inser att hästen inte alls är lösgjord och avspänd. Eller så tycker man att han bjuder bra och arbetar på med bakbenen, tills man travar in i en bomserie och han mer eller mindre snubblar igenom för att inte bakbenen är med.. Han är expert på att lura mig! Någon fler som känner igen sig?
 
 
Men det finns sätt att komma åt det här och testa om hästen verkligen är ärligt på tygeln och i formen.Ibland kan det räcka med att man rider en övergång eller tempoväxling, om man då tappar takt, form eller bjudning så var nog inte hästen så ärligt på tygeln. Ett annat sätt är att flytta hästen lite sidvärts, även i galopp, då märker man snabbt som hästen är lite stel eller stum i sina bakben och det kan avslöja svagheter som man kanske inte märker när man bara rider på volt. Sen behöver ju inte det betyda att hästen är oärlig i formen, den kan ju ara var lite svag och behöva stärka sig. Ett annat effektivt sätt att kontrollera att hästen tar ett ärligt stöd på bettet är att ändra formen. Kan man rida hästen till en låg, rund form och sedan upp i en högre form och tillbaka utan att tappa takt eller schwung då har man hästen ärligt på bettet och har hästen mellan skänkel och hand! Men även om man inte nått dit så kan man testa att ta fram handen lite och se om hästen då sökre stödet längre fram och länger ut halsen eller om den höjer nacken i stället. 
 
Hur kommer man då åt de här hästarna som fuskar? Det är ju givetvis individuellt och ett bra tips är att ta hjälp av en tränare, som kanske även kan rida hästen någon gång för att kunna stämma av ridkänslan med hur det ser ut. Sen gäller det att sätta hästen i arbete! Många övergångar, tempoväxlingar, sidvärtsarbete och om hästen är redo för det, förvänd galopp. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Jenny

Haha, ja jag har en riktig liten bluffmakare ;)

2013-06-24 @ 23:44:27
URL: http://jav.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0