Dis och dimma!

Dimmigt och molnigt, inte utan att jag saknar solen!
 
Lugn förmiddag igår, det behövs ibland och sen fick jag rätt bra fart och hann med mycket, dock kanske inte det jag skulle göra... Jag målade i alla fall klart det lilla som var kvar på lösdriften, stolpade om en del av hagen som hör till den och försökte elda upp dåligt hö sen i våras. Det sista gick dock sådär för det var för blött. Nisse hjälpte mig att kolla på ridbanelyset och vi konstaterade att säkringen gick direkt så antagligen kortslutning, troligen i strömbrytaren pga regnet i helgen. Så jag behöver hjälp av någon elektriker tyvärr. Bar även in den möbel som jag köpt begagnad, är någon form av leksaksförvaring som kommer vara perfekt för mina benskydd och sånt.
 
Hästjobbet blev tömjpbb med Lemonaden, Satine fick först gå i töm med sadeln och sedan red jag lite. Förutom att bromsen inte alltid tar så går det rätt bra. Red även Zippin, men longerade lite först eftersom hon var så spänd i helgen. Inte spänd igår men rejält sur i början, blev faktiskt lite bättre sen men hon har mycket humör och är inte direkt diskret med det.
 
Hemmagjord pizza till middag, och sen tillbaka till stallet. Longerade Dajmen och sen tömkörde Juliette åt Paula. Och efter det var det ju mörkt och utan belysning så var det ju lika bra att göra kväll!
 
Trötta prinsessor!
 
Lemonaden i töm! 

Mörka tider!

Det blir verkligen mörkt tidigt nu, sista dagarnas regnväder förstärkte den känslan och inte blev det bättre när ridbanebelysningen gav upp i kväll heller.
 
Innan jobbet i morse så longerade jag Wasabi lite. Efter jobb och mat så skulle jag rida Clarinett och känna lite på henne efter träningen i lördags. Och då gick inte belysningen på banan att tända! Misstänker att det regnat in i tex strömbrytaren eller att det blivit fukt någonstans. Tur i alla fall att hästen är fin, och snäll, när man rider i mörkret! Har mycket att göra i morgon, som alltid men nu blev det ju ännu mer!
 
 

Chokladens tävlingsdebut!

Mycket regn den här helgen och många mil i bilen!
 
Igår var det Chokladens första tävling! Tidigt i väg, skönt att hon sov i Nisses stall så jag slapp stå ute i regnet och mörkret när jag skulle fläta och hon var torr. Det var en bra tävlingsplats med två ridhus för framridning och gott om plats.
 
Efter att ha gått runt och visat henne stället så sadlade jag, hade dressyrsadeln som vi har på prov och som vi ridit i två gånger. Hon var såklart spänd och jag tänkte inte så mycket på att hon spände till sig när jag sadlade. Men när jag suttit upp och började trava så sköt hon direkt i väg i ett enormt bocksprång, det brukar hon inte göra och nu gjorde hon det i två travförsök i rad och jag uppfattade direkt att hon reagerade på sadeln! Jag hade tänkt ta med hoppsadeln men inte gjort det så nu var det bara att försöka lösa problemet ändå. Skrittade för att få henne att slappna av, joggade igång försiktigt och hon slappnade av eftersom och till slut kunde jag rida mer normalt och även galoppera lite utan att hon kände av sadeln. Jag vet ju att hon är känslig men trodde ändå inte att hon skulle reagera så när hon inte haft några sadelkänningar på väldigt länge. Men man lär sig hela tiden!
 
Det blev såklart ännu mer försiktig ridning från mig pga detta, hon var lite tittig på banan och hamnade på dubbla spår. Dessutom var banan blöt och jag vet inte om det gjorde att hon stod emot, eller om hon bara var späd, eller om hon faktiskt var lite trött för jag tycker att hon blev lite matt på banan. Fick inte till vänster galoppen riktigt på banan, höger galopp bättre men hon stod emot. Vi fick inte så höga procent men vi genomförde tävlingen utan större katastrof och är många erfarenheter rikare! Till nästa år höjer vi procenten, förutom rutin så behöver hon bli starkare och få bättre stöd och kontakt i handen.
 
När vi kom hem så tog jag lite paus, gjorde mat, älgkalv och stripes, innan nästa ryck i stallet. Då longerade jag Zippin som var lite mer avspänd än dagen innan. Sen tömkörde jag Satine med sadeln, när jag jobbat igenom bjudningen och förhållning arena så stod jag lite i stigbygeln och satt upp och skrittade lite uppsuttet. Det var nog bästa gången som jag red på henne, även om det var en kort stund, hon var mer uppmärksam och jag kunde både styra, starta och stanna! Nu hoppas jag att det är ett genombrott och inte bara var ett engångstillfälle.
 
Jag gjorde bakbromsträningen med Lemonaden när Linda kom, och efter det så red vi ut med Grå och Bea. När vi var klara i stallet fikade vi äppelpaj och vaniljsås. Nu är det ny vecka och Ica vän igen!
 
Nyknoppad på morgonen!
 
Spanar in tävlingsplatsen!
 
Efter ritten!
 
Satine i töm hemma senare på dagen. 

Regndag!

I dag har det regnat hela dagen! Oavbrutet!
 
Jag gjorde ett ryck i stallet på förmiddagen. Chokladen fick gå i töm, lite lagom inför morgondagens tävling. Sen skulle jag rida Zippin men hon var så spänd att det inte gick göra något vettigt, jag skrittjobbade tills hon slappnade av och gav mig direkt sen, misstänker att kalla muskler i kombination med regn, blåst och ridbanestaketet som blåste var orsaken. Tog Satine i töm, tillbaka till att jobba med att gå framåt, vara i ramen och hålla i bettet, det är inte helt befäst och hon ifrågasätter fortfarande lite, det är det som ställer till det när jag ska rida, hon går inte fram helt enkelt.
 
Sen hem och fika, på transporten och in med Clarinett. Stannade hos Nisse, han slog på hennes tappsko och jag borstade henne innan vi åkte på träning. Vi rd för Sara, och Clarinett var väldigt fin. I fick jobba med att sätta ihop galoppen för att gå mer tryck och bärighet i den. Så fattningarna från skritt, några språng bara och sedan skritt igen och en övning där jag fick minska volten i skritt, vända ut och direkt fatta galopp. Har lite att jobba med till nästa gång, fin var hon i alla fall.
 
När jag kom hem så släppte jag ut Clarinett, bytte packning och lastade in Chokladen. Hon får bo hos Nisse i natt, kändes inte lockande att ha henne ute i blötan natten innan tävling. Får hon träna på att bo borta också! Sen middag med makaroner och köttfärssås, fanns färdig i frysen att värna, och nu ställa klockan tidigt för morgondagen!
 
Det går hårt åt på höbalarna vi ställde in igår. Får hoppas att det är nyhetens behag och lugnar sig snart. Wasabi längst fram i bild. 
 
Clarinett i Vålbackens fina ridhus! 
 

Lönefredag!

Lönefredag igår, inte helt oviktig dag men faktiskt oväntat lugnt på affärn.
 
Efter jobbet var det bara att kasta sig i väg och köra hem eftersom det stod en lastbil med balar hos mig. Våran ursprungliga plan om avlastning fungerade inte men hjälp var på väg. Hästarna blev nöjda när de inte bara fick provsmaka nya höet utan flockarna fick även bal i hagen och nu är det fri tillgång som gäller för dom framöver. Mycket orättvist tycker Lemonaden som ju går i ensamhage och straffhage efter rymningarna, hon fick orimligt lång hals när kompisarna i grannhagen fick en hel bal.
 
Sen stekte jag och Nisse upp några hamburgare, Linda följde med och drack kaffe innan vi åkte tillbaka till stallet för att rida. Jag red ett varsitt dressyrpass på nåde Clarinett och Chokladen som uppladdning inför helgen. Clarinett red jag samtidigt som Linda red Bea, Clarinett kändes jättefin i traven men galoppen hittade jag inte något tryck i, förhoppningsvis får jag hjälp med det på dagens träning. Chokladen fick gå programdelar och jag rd igenom LC:1, och kan konstatera att vi har mycket kvsr att jobba med i vinter men söndagens tävling är ju mest miljöträning och att prova på att vara på tävling. Hon är väldigt ostadig i kontakten just nu och formen växlar mellan låg och lite högre, vi är nog i en utvecklingsfas, och i galoppen kan inte hennes matte hålla ordning på sin kropp så det är inte helt lätt.
 
Sent innan jag var klar, nu lördagsmorgon med regn. Tråkigt nog ska det regna hela dagen och jag som har så mycket att göra innan jag ska på träning!
 
Chokladen efter gårdagens ridning! 

Höstkväll!

Igår skulle det enligt prognosen regna på natten men jag tror att det regnade mest hela dagen!
 
När jag kom till stallet efter jobb och mat så vräkte det ner regn. Det blev en riktig hösttur med Clarinett i regn, halvmörker och på mjuk grusväg. Sen tog jag även Zippin i töm och skulle träna Satine uppsuttet med start och stopp, men det blev ett litet bakslag och vi kom inte längre än att jag stod i stigbygeln eftersom hon bara drog i väg dit hon själv tyckte. Jag känner igen mönstret från det vi jobbade oss igenom i tömkörningen och från marken. Hoppas dock att det släpper fort nu, i töm är hon ju jättefin nu, följsam och lätt att reglera.
 
Nu väntar ny dag på Ica!
 
Flickorna behöver ingen ligghall, de har ju en träddunge! Alla var torra trots regnet!
 
Zippin efter jobb i mörkret! 

Tandläkardag!

Dags för tandläkaren igen men denna gång var det hästarnas tur!
 
Jag började dagen med att longera galopp-programmet med Chokladen. Sen började vi frakta hästar till Nisse dit tandläkaren skulle komma. Jag hade med Wasabi, Lemonaden och Grå, och sen var Bea, Juliette och en av Nisses hästar med - Clarinetts lillasyster. Måste säga att dagen gick väldigt bra, allt från transport till själva tandåtgärderna, inga större problem hos någon av hästarna. Men hur det än är så blir man trött av sånna här dagar, blir mer anspänning än man tror.
 
När hästarna var hemma igen så åkte jag, Linda och Nisse upp på byn och åt pizza, när vi sedan hade druckit kaffe och det var dags för kvällspasset i stallet så drog ett oväder in. Blåst regn och mörkt redan vid 19tiden. Blev ett tömkörningspass med Satine och sen fodring och nattning av hästar, räckte gott för i dag!
 
Hästarna som inte fick följa väntade förväntansfullt när kompisarna kom hem igen. 

Löshoppnings-tisdag!

Linda har några semesterdagsr denna vecka och eftersom vi aldrig är ledig samtidigt annars så passade vi på att löshoppa igår!
 
Innan Linda kom så red jag Clarinett i dressyrsadeln men för henne blev den för trång, vilket ju var väntat. Sen löshoppad vi ett helt gäng hästar, flera av dom var rätt trötta och sega när vi började. Undrar om det är lite hösttrötthet med fällning och växlande väder som är boven?
 
Bea släppte vi bara lös, hon har ju varit lite knackig efter en sträckning men såg nu helt ren ut, dock ingen hoppning för henne. Satine hade verkligen fattat uppgiften nu och gjorde det jättebra! Zippin har utvecklats till en riktig hopphäst och gled över i full fart, igår hoppade hon 1.05 med lätthet! Av mina fick Grå hoppa först, hon var med mest för att få lite omväxling men hoppade fantastiskt bra. När vi hade höjt sista gången så stannade hon, hon är ju egentligen lite feg i hoppningen, men vi lät henne gå på samma igen men drev mycket vilket gjorde att hon tog sitt lilla mod till fånga och hoppade! Det blev ett stort språng med säkert tre decimeter till godo, och då var hindret ändå 1.15!
 
Nisde kom lagom till fikapausen, och åkte sen direkt efter den, men vi hoppade även Wasabi och Dajmen. Wasabi ville mest visa sina fina trav först men hoppade sedan helt okej nästan upp på visningshöjd. Dajmen var inte alls i form och fick bara hoppa lågt, runt metern, och känna att det var lätt och roligt.
 
Sen middag och i väg på lektioner och så hade hela den dagen gått också!
 
Satine!
 
Grå, som ju nästan är vit nu, vilar mellan språnget!
 
Wasabi visar upp sin trav!
 
Den här bilden hade blivit häftig om det inte hade blivit fel i exponeringen. Kolla bakbenen! 
 
Wasabi uppställd! 
 
Och Dajmen! 
 
 

Måndag!

Måndag igår, och nu har dessa fyra arbetsdagar checkat av.
 
Jag gjorde bakbromsträning med Lemonaden på morgonen innan jobbet och efter jobbet så red jag Chokladen i dressyrsadeln jag har på prov. Måste säga att det kändes riktigt bra!
 
Det kommer bli en intensiv vecka, i dag väntar löshoppning och lektioner!
 
 

Så söndag!

Söndag igår och jag hade tänkt rida ut Clarinett innan jobbet men dimma i kombination med jakt gjorde att jag ändrade mig. I dag är det varken dimma eller jakt men då saknas tidi stället.
 
Jag tog Clarinett i töm igår i stället, hon var jättefin och dessutom hann jag med bakbromsträning med Dajmen innan jobbet också. Efter jobbet så red jag Zippin, gjorde första seriösa galoppförsöket vilket resulterade i ett eller kanske två galoppsprång och sen tvärnit och bakut. Vilket var ungefär vad jag hade väntat mig, det var ju inte helt lätt när jag började med traven heller, jag gör samma nu jobbar försiktigt och tålmodigt! Som alltid när man börjar med något nytt med henne så blev hon jättetrött direkt.
 
Tömkörde Satine, över bommar på banan och sen runt träd i skogskanten. Koncentrationen försvann när Nisse kom med hästtransporten och rullade ut två balar, hästarna sprang i hagarna och hon var fokuserad på allt det i stället för mig. Avslutade med att även Grå fick gå lite i töm innan nattning av hästar och ett försök att titta på Maria Vern på tvn som såklart innebar att jag somnade innan mördaren var infångad. 
 
Gårdagens enda bild, dressyrsadeln på Clarinett! 

Lördagen!

Lördag igår och jobb på Ica. 
 
På morgonen innan jobbet så tog jag Lemonaden i töm, första riktiga jobbet för henne på tre månader och det bästa av allt var att hon inte reagerade på gjorden. Sen kan hon säkert göra det framöver ändå men det är ju ofta efter vila som det är störst risk. 
 
Efter jobbet och mat så träffades jag och Linda i stallet för att skritta ut med Chokladen och Bea. Bea hade ju troligen halkat och sträckt sig i veckan och en lugn tur passade, Linda hade även varit ute kvällen innan och var inte så pigg. Såklart passade hästarna på att vara fjantiga och tramsa en massa då! Efter Linda åkt hem sen så tog jag Satine på banan, longerade och red lite. Eller det är fortfarande inte så mycket ridning för hon går mest dit hon själv vill, men vi jobbar på det!
 
Tanken var att göra en äppelpaj på kvällen men orken tröt så det fick bli glass i stället! Nu söndagmorgon och rejält med dimma ute, hade tänkt rida ut men kombinationen dimma, jakt och rida ut känns inte så bra! Får hitta på annat i stället.
 
Lemonaden är på gång igen!
 
Chokladen och Bea på tur!
 
Dom har ganska lika rumpor, Bea och Chokladen. Chokladen är närmast i bild. 

Jobbhelg igen!

Ja ha då var det jobbhelg igen!
 
Igår innan jobbet så tog jag Zippin i töm med en förhoppning om att hitta samma känsla som när jag longerade i onsdags. Nu kom vi inte riktigt dit men hon var betydligt mer balanserad och bärig än hon varit tidigare, speciellt i galoppen. Sedan red jag Grå, har en dressyrsadel hemma på prov som är till salu väldigt billigt. Den låg inte superbra på Grå, men helt okej och hon verkar vara nöjd med den, själv gillade jag den jättemycket och hoppas på att den ska passa på fler av hästarna.
 
Sen jobb på Ica, rätt mycket där som alltid på fredagar. Snabb middag hemma med färsk pasta och färdiga köttbullar, för att snabba till stallet där jag tog Juliette i töm åt Paula och även tittade lite på Bea som troligen sträckt sig och är lite stel. Jag gjorde även bakbromsträningen med Lemonaden innan nattning av hästarna, och sen kikärtschips som fredagsmys. Har ni testat Olws kikärtschips med chilismak? Goda om man inte äter för många samtidigt!!
 
Grå med sadeln
 
Sadeln efter ridningen, den släpper lite bak men sedan tidigare har jag märkt att Grå gillar sadlar som egentligen är lite för vida och lite för svängda för henne. Varför vet jag däremot inte.
 
Syskonsiesta! Chokladen, Dajmen och Wasabi har förmiddagsvila. 

Hinner inget!

Jag tycker inte att jag hinner någonting, i alla fall inte tillräckligt mycket! Försöker fokusera på det jag hinner, i stället för det jag inte hinner, men det är ju inte så lätt. Men det här har jag hunnit i dag:
 
Återställde stonas hage först efter att de fått betat runt banan och sedan tog jag Satine först. Henne longerade jag först med inspänning och satt sedan upp och skrittade lite, och gjorde start och stopp. Inte lika tveksam i dag som i tisdags men det går både framåt, bakåt och runt utan att jag kan styra det riktigt. Blir nog bra till slut.
 
Red sedan dressyr på Clarinett och sedan Chokladen. Clarinett fick jobba mycket i galopp och just nu är vänster galopp bättre än höger, och det var längesedan! Chokladen har av hoppningen hittat en växel till i både galopp och trav och var riktigt rolig att rida. Sist fick Dajmen gå bakbromsträning.
 
Planen var att jag skulle hjälpa Nisse att ta hem två ston som gå på bete hos Paula, men när vi kom dit var hästarna borta! De hade sybts i hagen en halvtimme innan men det hade nog varit besök av älg och hund där på dagen för stängslet var river en lång bit. Nisse hittade dom vid en sommarstuga så till slut kom de gem i alla fall. Men jag var sen och hann bara värma en rulle risgrynsgröt till mat innan jag åkte på lektioner. Så det var vad jag hann med, nu ladda för jobbhelg! 
 
Min fina Choklad  efter ridning!
 
 
 

Höstväder!

Igår var det skitväder, först massor av regn på nattensom fortsatte en bit in på dagen och sen rejäl blåst ända fram till kvällen. Jag hade redan innan planerat för det och inte tänkt göra så mycket med hästarna.
 
Så i stället satte jag ihop hyllan och packade upp lite täcken och tvättade tre täcken. Jag longerade i alla fall Zippin, och fick en liten aha-upplevelse mitt i stormen då hon för första gången började sätta ihop sig, bära sig och trava lite uppåt och inte bara springa framåt. Väldigt fascinerande att se, och jag har inte kommit dit med henne förut, i alla fall inte så här tydligt, varken i ridningen eller tömkörningen. Även galoppen blev mycket mer balanserad, och hon dom verkligen bara brukar vilja springa ifrån allt jobb i lina. Roligt när något släpper sådär!
 
Sen gjorde jag ett ryck hemma och skurade taket, och det mesta av väggarna, i badrummet med diskmedel. Det behövdes verkligen!!! När Nisse kom från jakten så åkte vi och hämtade två höbalar, jag väntar på att få några lass hemkört men det blir inte förrän nästa vecka tidigast. Vi köpte med oss pizza på hemvägen så när hästarna var nattade så blev det sen middag.
 
Nu hoppas jag på bättre väder och mer hästjobb i dag även om det nog är både kyligt och blåst i dag med! Dags att plocka fram vinterkläderna snart! 
 

Sensommarväder!

Igår på dagen var det härligt se sommarväder men på kvällen kom hösten med regn och rusk!
 
Eftersom det ska vara skitväder i dag så försökte jag arbeta så mycket hästar som möjligt igår. Började med att bygga om hagarna lite så hästarna fick mer mat och jag får bort långgräset från gården. Sen gjorde jag bakbromsträning med Lemonaden innan jag red Grå. Ett tag sedan jag red henne sist men det gick rätt bra, lite seg i galoppen och speciellt fattningarna men fick till det och även höger galoppen som hon gärna tar fel. Efter henne tog jag Satine som jag först longerade, sen tränade start och stopp från marken, ståendes i en stigbygel och till sist även uppsuttet. Tveksamma steg den här gången men det släpper nog bara vi får göra det någon gång till.
 
Sen fick Chokladen gå galopp-programmet i lina och så tömkörde jag Wasabi, bland annat över bommar. Hon är väldigt fin och gör jobbet bra med tanke på hur lite tid jag lägger på henne, nu var det en månad sedan sist jag tömkörde.... Sen middagspaus, eftersom jag glömt att köpa sås till den mat jag hade tänkt fick jag vara lite kreativ. Det blev laxbitar i ugn med fetaost och till det kokt potatis och fetaostsås. Blev väldigt gott, Nisse kom hem från skogen ungefär när jag hade ätit och var på väg igen. Den sov han när jag kom från stallet nästa gång... 
 
Till kvällspasset hade det börjat regna, jag skrittade ut med Clarinett i skogen, tordes inte det på dagen när de jagade där, och jobbade Szum lite i töm. Sen täckade jag alla mina hästar som förberedelse för nattens regn!
 
Nu morgon med regn och blåst, gäller att kläå på sig i dag!
 
Började morgonen igår med mys med Holger!
 
Stona går precis utanför banan nu så jag har bästa utsikten när jag rider!
 
Lemonaden blev nog sur när jag fångade henne direkt när hon rymde och stoppade tillbaka henne i sin straffhage. Hon fick chansen att gå med kompisar på nytt gräs men gick ut direkt, sen la hon sig och sov...
 
Wasabi i hagen!
 
Och på banan, nu nyfriserad!
 
Laddar för ovädret i nytt täcke och med kraftfoder.
 
Från min och Clarinetts tur, känns hödigt med regn, mörker och löv i manen! 
 

Måndag hela dagen!

Måndag i dag och Ica hela dagen... 
 
Lemonaden fick gå bakbromsträning innan jobbet, och på kvällen efter pastagratäng till middag så red jag Zippin på banan. Hon var lite springig i dag så började med att trava på en stor åttvolt med fokus på att hitta takten och inte så stora krav på böjning, sen övergångar trav-skritt-trav innanför spåret, sen lite högre krav med sidvärtsjobb i trav genom att jag vände över banan (ett mellanting av diagonalen och vända rakt över) och flyttade ut till spåret. Avslutade passet med att jobba med böjningen, vilket hon tycker är väldigt jobbigt, på åttvolt i skritt. Sen nattning av hästar och i morgon är det ledig dag!
 
I brist på bilder från i dag så en bild sen igår som blev bortglömd då:
Nisses katt Holger som lagt sig i hundmatstunnan! 

Clear roundhoppning!

I dag har jag och Chokladen varit på spännande äventyr, och utvecklat oss båda mentalt!
 
Men jag började dagen med att jobba ett gäng hästar i töm. Först ut Satine, som jobbade med travbommar på banan först och sen runt träd i skogskanten, hon börjar bli riktigt trevlig att tömköra nu! Sen Grå som haft en och halv veckas vila men var lugn och sansad och såg fräsch och fin ut. Dajmen har inte haft grejer på sig på nästan en månad, då hon först var halt efter en trolig sträckning och förra veckan longerade jag ju utan utrustning och löshoppade, och det märktes verkligen då hon fick gjordtvång direkt när vi skulle gå från stallet. Hon fick det några gånger ifjol sommar, och en gång i somras, så det är inte så ofta men otäckt ändå, hänger nog ihop med spändhet och nu att hon inte haft gjord på länge. Får hoppas att vi kan hålla igång lite bättre framöver.
 
Satte även igång med Lemonaden som fick gå bakbromsträning igen, planen är det först nu och sen tömkörning, och så hoppas jag att jag kan rida henne i höst sen.
 
Där var jag tvungen att ta en paus och äta lunch, och tydligen fånga in på rymlingar då det stod en lös ardenner på gården hos Nisse. När han var i stallet så var det bara att börja leta hans kompis som var spårlöst borta! Hittade honom till slut i skogen, och han visste nog inte  själv vad han gjorde där... Sen blev det pannkakor till mat och så tillbaka till stallet för att packa ihop grejer och Chokladen och åkte på hopptävling!
 
Det var Nylands Hästsportslag som hade en liten klubbtävling, vi skulle rida 50 cm. Chokladen var väldigt spänd, jag longerade lite och annars mest skrittade på framridningen. När vi kom in på banan, där man även fick hoppa fram, så ville hon mest krypa därifrån precis som sin mamma Räkan som blev som en struts och försökte krypa ut från banan. Efter att ha lirkat lite med Chokladen, och lyckats hoppa några språng på framhoppningshindren, så red vi banan. Lite tveksamt i början, och jag tror vi rev de två första hindren, men bättre eftersom och det kändes ganska bra på slutet. Det var som att hon tyckte att hindren var det minst läskiga på banan och därför bjöd på dom!
 
Både hon och jag är flera erfarenheter rikare och fick självförtroendet höjt lite, jag tyckte faktiskt att vi gjorde det bra. En unghäst som knappt är hoppad och en dressyrtant som slutat hoppa, dessutom i en röra av ponnyer, barn, nervösa ryttare och publik på läktaren, jag tycker att vi gjorde det bra! Nästan så jag är sugen på att hoppa henne mer framöver!
 
Prinsessorna fick nytt gräs i morse när jag byggde ut hagen, gäller att passa på att röja gården från långgräs. 
 
Satine tömköra i skogen!
 
Dajmen efter att hon slappnat av
 
Chokladen efter urlastning. Man kan ju tro att hon åkt lastbil dit! 
 
Efter start! 
 
Långöra! 
 
 

Snart älgjakt!

Nu drar det ihop sig till årets älgjakt på Brännan. Finns ingen annan tid på året som det är lika mycket liv i den här delen av byn som älgjakten, helt hopplöst att kunna rida ut vettigt då det är massor av trafik på vägen, skogen är full av gubbar och överallt rör sig hundar och älgar. I morgon börjar lagen som jagar runt mig sin jakt, och då även Nisse som jag knappt sett i dag!
 
Jag hade en bra förmiddag i stallet. Chokladen fick gå i töm med bland annat fokus på att få ut galoppsprången och hon blev jättefin, jag jobbade även lite med attfå upp henne lite i formen i traven och i en lite mindre ram. Det är inte alltid helt lätt uppifrån och jag kommer att ha nytta av töm jobbet där. Red sedan Clarinett som fick trava bommar med lite tightare väg, så jag var tvungen att få med mig yttersidan i svängarna, och galoppera över bom på volt.
 
Sen hem för en snabbfika innan jag åkte i väg för en dressyrträning och sen två grupper med hoppträning hos Nylands Hästsportslag, där är det en liten klubbhopptävling i morgon och vi tränade på banan i dag. Hemma igen så longerade jag Zippin innan nattning av hästar och sen en sen middag med pasta carbonara.
 
 

Fredagshoppning!

Äntligen helg!
 
Igår först Ica-jobb där varorna kom sent vilket gav en lugn förmiddag med väntan och sen massor av jobb sen. När jag kom hem så gjorde jag lättsam mat med färdig potatisgratäng och till det lövbiff. Och sen till stallet.
 
Jag hoppade Chokladen igen, själva hoppningen är dels väldigt lågt, och sen är det inte snyggt och vi river massor. Men galoppen blir verkligen så mycket bättre på henne av hoppningen så jag tror att det är värt det! Hon har lätt att korta upp sig och bli stum och kort i galoppen men igår släppte hon och kunde galoppera på i lätt sits utan att behöva stöd av drivning. Så även om det inte känns jättebra så tror jag att det är bra för henne!
 
Sen longerade jag Satine, och gjorde lite förbereda övningar för ridning. Jag gick vid sidan och "red" och stod i en stigbygel och startade och stannade, det senare är svårt på henne eftersom hon ör helt rund över ryggen så snurrar sadeln snabbt när vikten kommer i en stigbygel. Själva jobbet gjorde hon dock bra, satt även upp några gånger.
 
 Nu är det lördag och i eftermiddag har jag hoppträningar så det är bäst att sätta fart så jag hinner något annat innan!
 
 

Torsdag!

I dag har det känts som häst, blåsigt och kallt men har sett fint ut när man var inne.... 
 
Jag har jobbat, efter jobbet så red jag och Linda ut med Chokladen och Bea. Det var nog något djur eller annat för Chokladen blev superspänd, inte hela turen och hon gjorde inget men tillräckligt för att det inte skulle vara någon mystur. Sen fick Zippin gå i töm och bland annat jobba i galopp i töm.
 
Nu ladda för ytterligare en dag på Ica i morgon, och sen en ledig helg med en massa planerat som vanligt!
 
Baloo tog en selfie i kväll. Ser ni vad ensam, hungrig och övergiven han är? 

Odräktig!

Lång dag som inleddes med tjock dimma och som slutade med ösregn och åska!
 
Jag och Linda var uppe tidigt och redan strax före 6.30 var vi på väg med Lemonaden och Bea i transporten. Vi åkte till seminstationen för dräktighetskoll, för Lemonaden var det första kollen efter sista betäckningen och Bea är snart på 90 dygn. Som väntat var Lemonaden inte dräktig, hon brunstade ju förra veckan, så tråkigt men vi har ju verkligen gjort ett riktigt försök. Tre semineringar först med mitt första val av hingst, sen hingstbyte till sista semineringen, vi har tagit baktprov och hon är behandlad med två olika penicillin. Kan inte se att vi kunnat göra mer. Bea är fortfarande dräktig i alla fall.
 
Efter ett snabbt besök på Jula för att köpa en hylla till, så kom vi hem i hyfsad tid. Vi spolade ur transporten och så hjälpte Linda mig att åka lite på Satine. Jag har ju fått jobba henne mycket från marken men nu är inridningen på gång på riktigt när hon är skrittad uppsuttet. Sen tog vi med Nisse och åkte upp på byn och åt lunch på byns nya matställe, jättetrevligt och bra mat.
 
När vi kom hem var jag tvungen att sova en halvtimme på soffan innan jag kunde ladda om för några lektioner. Till sista lektionen hade himlen öppnat sig och det vräkte ner regn, och på hemvägen sen blixtrade det massor av gånger. Jag var glad över min nya regnrock men ändå rejält blöt innan jag var hemma och hästarna nattade. En dusch och sen varm choklad och ostmackor till kvällsfika.
Bea, Szum och Juliette i morse, ganska söta ihop! 

Nymålat!

Produktiv tisdag, trots lite regn på eftermiddagen, dock inte så mycket hästjobb utan mest annat gjort... 
 
På dagen hann jag bygga ut Szum och Beas hage ordentligt, tömma gamla bilen eftersom den ska säljas som reservdelsbil, elda skräp från bilen (läs reklam och gamla vantar utan make) och förra veckans garagerensning vilket även innebar några täcken... Jag målade en vägg på stallet och garagedörren, vilket inte alls var planerat och säkert hade blivit bättre om jag skrapat och förberett, och med rätt nyans, men det blev ändå bättre än innan. Och sen där någonstans så red jag Zippin, började med lite nytt så hon blev trött snabbt så ett ganska kort och intensivt pass.
 
Sen middagspaus, gjorde revben och till det rotsaker i ugn, rödbetor, morot och potatis. Så gott! Vi fick middagsgäst då Paulas son inte tog sig in hemma efter skolan, han både åt middag, drack kaffe och hjälpte Nisse röja lite. Själv åkte jag till stallet och gjorde ett ryck till där. Tog hem flickorna från betet och släppte in Juliette till Szum och Bea, planen är att hon ska bo med dom i vinter. Försökte hoppa Chokladen men hon tycktes ha glömt bort att även bakbenen måste hoppa så många bommar föll, misstänker att hon egentligen mest var ofokuserad pga att stök på gården just då när hästarna precis höll på flytta hem. Linda red en dressyrträning på Bea, den första på länge och jag jobbade Clarinett i töm. Och förberedde inför i morgon när det är tidig avfärd för dräktighetskoll. Så nu sova!
 
Szum och Bea på nytt gräs!
 
Garagedörren efter målning

Trött-måndag!

Igår var det en trött måndag med Ica-jobb.
 
Jag tömkörde Satine innan jobbet, hon fick gå över bommar i både skritt och trav. Jag kan nu styra någorlunda och även om hon fortfarande frågasätter emellanåt så är det betydligt mer flyt nu än förut.
 
Efter jobbet och snabb middag med färsk pasta och köttbullar så fick även Zippin gå i töm. Hon var som en racer-räka och sprang mest i full fart.
 
I dag hoppas jag på mer energi eftersom jag har massor att göra!
 

Löshoppnings-söndag!

En bra, arbetsam söndag!
 
Jag tog Szum i töm innan jobbet, och sen en dag på Ica. Efter jobbet gjorde jag pastagratäng på resterna av kycklingen vi grillade igår och bacon. Sen var det löshoppning som gällde hela kvällen!
 
Jag, Linda och största delen av tiden även Paula och Nisse, löshoppade 6 hästar och hann precis innan mörkret. Bea först ut och sen Satine som hade tjuvstartat i hagen med en massa spring och bus. Hoppade helt okej men ofokuserad och hade brått. Sen Juliette som precis fått på sig en tappsko, hon fick hoppa lite mer fyrkantig oxer för att lyfta lite mer på benen. Zippin hoppade jättebra i dag och var mer med på noterna än i våras. Sist ut Dajmen och sen Wasabi, de båda började bra men blev osäkra efter att ha fått ta i lite och rivit. Dajmen tappade självkänslan efter att ha tagit i rejält och ändå fått med sig bakom en, hon är ju väldigt känslig för sånt medan Wasabi känns lite mer lat och att hon inte riktigt orkar. 
 
När hästarna var nattade sedan så åt vi glass som avslutning på dagen. Nu väntar mer Ica-jobb i morgon! 
 
 
Inte så mycket bilder men finns filmer på min Instagram, nillashast. 
 
Satine! 
 
Vy över banan! 
 
Dajmen och Wasabi väntar i hagen på att få hoppa. 
 

Vänster galopp!

Igår gjorde jag något som jag sällan gör numera, jag tävlade! Jag kan inte skylla på coronan heller eftersom jag bara gjorde en start även ifol, brist på tid, pengar och ork är det mer. Men jag borde verkligen tävla mer, och träna och träna på att tävla mer, speciellt om man tittar på gårdagens resultat. Jag har fina hästar men lyckas inte matcha dom riktigt, som en återkoppling till förra helgens inlägg.
 
I alla fall så var jag och Clarinett till Sollefteå på tävling. Clarinett var nervös när jag fixade henne hemma, hon bajsade säkert 10 gånger och skade när jag hade lastat. Dock lite lugnare väl på plats. Clarinett kan vara en riktig apa på tävling, på framridningen har hon tidigare blivit kär i olika hästar, stått i mitten och vägrat gå, backat in i andra, stått på bakbenen och jag har fått lämna framridningen flera gånger. Men igår skötte hon sig utmärkt och var precis som vanligt att rida, trots att vi ett tag ändå var fyra-fem ekipage där samtidigt.
 
Vårat stora problem är ju galoppen, och just nu framförallt vänster galopp, jag har försökt träna det mycket i veckan och värmde upp mycket i galopp igår. Lite väl mycket kanske? För när vi kom in i ridhuset och hon blev lite spänd så gick hon typ bara i vänster galopp! Verje gång jag la på skänkeln fattade hon den och vi hade galoppinslag i nästan varje moment i travprogrammet! Det gav såklart usla poäng, även i trav delen som ändå brukar vara okej. Själva galopp delen gick hyfsad men fick dåligt på alla övergångar till galopp då hon hann ta två-tre vänster galoppera innan rätta fattningen, oavsett varv. Vi kan i alla fall konstatera att det var annorlunda än vad det brukar, och jag väljer att se det som ett framsteg.
 
Vi kom hem mitt på dagen, jag jobbade Szum i töm och sedan red jag och Paula ut en lugn tur med Chokladen och Juliette. Vi byggde även om beteshagen lite, och sen tog jag och grillade kycklingklubbor till middag. Jag konstaterar att det krävs mycket tålamod för att grilla kyckling och man får inte vara hungrig när man börjar... Men gott blev det! På kvällen åkte vi och hälsade på lite folk så det blev en lång, men ganska lugn, dag. I dag är det dags för Ica igen men först ett ryck i stallet!
 
Finaste prinsessan på tävlingen, i sina inte lika fina knoppar!
 
 
 

Förberedelse fredag!

Fredag och kaos på Ica, inte utan att det känns bekant... 
 
Började hemma i morse med att longera Satine med inspänning, vilket hon accepterar nu, och satt upp ett par gånger. Hon är inte lika ifrågasättande nu och vi är mer överens om att det ändå är jag som styr och bestämmer riktning och tempo, så nu är det dags att ta tag i själva inridningen. Red sedan Zippin, hon fick värma upp med att skritta runt träd och sedan travjobbade vi på banan med bommar på böjda spår.
 
Srn på Ica där vi var en personal kort och dessutom en massa kunder så stressigt och rörigt, som vanligt på fredagar eller något värre... När jag kom hem från jobbet så gjorde jag ost och broccolisoppa innan stallet och förberedelser inför morgondagens tävling. En del vanliga förberedelser som att packa och putsa grejer, men även att jag slog gräs med lie till Clarinett som får sova på gården i natt. Jag red även henne i kväll, inget superpass och det kändes bättre i tisdags. Men red igenom programmet, på liten bana och med bommar framme, och det var väl ändå okej. Sen svabbade jag manen, svansen och benen på henne innan hon fick en hage på gården att sova i. Hon och de andra flickorna gnäggar hela tiden till varandra så det känns som att ingen kommer att sova. Inte jag heller som det känns!
 
Innan svsittning på Zippin! 

Garagerensning!

Igår var jag lite seg, svårt att komma igång riktigt och började på med en massa andra projekt mellan ridpassen..
 
Så förutom att rida, tömköra och longera så satte jag upp den av vinterhagarna som jag rev i somras för att gå större hage till någon av hästarna. Sen satte jag ihop hyllan jag köpte, städade ur en del av garaget och plockade ihop täcken. Och så jobbade jag Szum i töm, red Zippin som fick repetera lite av det vi gjorde i början av sommaren som travbommar och skänkelvikning i trav, sånt vi inte gjort när vi inte haft banan. Jag red även Chokladen som fick hoppa ett sockerbitshinder på volt i galopp! Tog även upp Dajmen och longerade henne, hon har haft lite vila sen hon troligen sträckte sig i hagen gör två-tre veckor sedan, nu såg hon fräsch ut igen.
 
Så lite han jag med innan det var dags för mat, och nu fanns det grädde så blev hemgjord potatismos, köttbullar och gräddsås. Sen i väg på några lektioner, betydligt mindre nu när skolan precis börjat, och när jag kom hem igen så tog jag Bea i töm åt Linda. Nu fredag och Ica väntar efter en sväng i stallet.
 
Nya hyllan, rätt nöjd men behöver en till! 

Hylljakt!

Inte så ofta, men ibland lämnar jag skogen för civilsamhället och jag ångrar mig nästan varje gång.. Men nu behövde jag ju en hylla, håller på att tvätta alla täcken och behöver någonstans att förvara dom sen så jag får lite ordning. Efter att ha skjutit på det hela sommaren så var det nu dags att ta tag i det.
 
Började dock hemma, först med att tvätta ett par täcken och sen med att tömköra Satine. Sen skulle jag rida Grå, jag misstänkte att hon skulle vara småstökig eftersom hennes flock går på grannfastigheten och hon ju är väldigt flockberoende. Dock var hon oväntat lugn när jag tog upp henne från hagen och gjorde i ordning, men jag fick igen det sen. För på väg upp till banan slog blockeringen till på henne, och hon blev rejält stökig. Trots att jag longerade, gick med henne och gjorde två försök att rida så fick jag ge upp, hon var okontaktbar från ryggen och bara stod eller backade, helt tom i munnen och tog ingen skänkel. Jag vet ju att hon kan bli så här, bara jobba på så blir det bättre med några gångers jobb.
 
Sen red jag ut Clarinett och travade och galopperade på grusvägen, innan hem för ombyte och fika, och i väg till Sundsvall. Men tror ni att hyllan fanns?
 
Den var på extrapris denna vecka men jag hade kollat tillgången på nätet innan och då fanns den i butiken i Sundsvall, men inte när jag kom fram... Köpte en annan hylla så får vi se om jag blir nöjd, men visst är det typiskt? Det blev ingen lång sväng i stan, förutom hyllan köpte jag en regnjacka, två grimskaft och annars mest sånt man köper annars med som kraftfoder, bröd och duschcreme. På vägen hem stannade jag på ett ställe och hade en lektion, så sen var det mörkt när jag kom hem. Nu ny dag och nya projekt att ta tag i.
 
Flickorna på sensommarbete

September!

Dimmigt på morgonen, varmt och sol på dagen och sedan kallt och mörkt på kvällen. Egentligen är sensommaren fin, om det inte var för mörkret då.... 
 
Igår var det full fart och jag fick ganska mycket gjort. Började med att longera Satine med sadel och i spänning, repeterade även att stå vid pallen och lite uppsittningsträning. Sen byggde jag upp en hage nere på grannfastigheten, såklart var jag tvungen att åka ner till hagen jag började riva i helgen för att fortsätta riva den så stängslet skulle räcka, så det tog lite tid.
 
Men jag hann ändå med lite fika innan Zippins ägare kom för att hälsa på henne och rida lite. Hon fick rida en enkel lektion, och sedan åkte de vidare till Nisse för att titta på ardennrar eftersom de är sugna på en sån. Jag åkte och gjorde klart det sista på hagen innan jag anslöt till ardenner tittandet och pratet. 
 
Sedan gick jag in för att laga potatismos och köttbullar till middag, men insåg efter jag börjat koka potatisen att vi inte hade någon grädde till gräddsåsen, så ändrade planen och i stället blev det pressad potatis med uppstekt rostbiff av älg och kall beasås. Inte så tokig tisdagsmiddag det heller!
 
Sen blev det äntligen lite tid för mina egna hästar! Red dressyr och kände på Chokladen och Clarinett som ju gick träningar i helgen, Chokladen är nog i en fas nu när det är ganska jobbigt. Börjar bli högre krav, kommer upp lite i formen och tar mer stöd, stundtals jättefin och stundtals tycker hon att det är pest. Clarinett kändes bra och vi red lite programdelar, går hon så på tävlingen så ska det ju inte vara några problem. Longerade även Wasabi med sadel, hon är så pass stark och välbalanserad nu att hon inte bara orkar galoppera bra på volt i lina utan även fixar att bocka flera varv!
 
När jag var klar med hästarna så var både Paula och Linda i stallet och grejade och red, så vi hjälptes åt att leda ner stona till den nya hagen. Sen tog det en stund innan ström och allt var fixat där sådet hann bli mörkt såklart. Ändå skönt att ha hästarna lite mer hemmavid nu när det mörknar, nu ska jag bara få ordning på alla grejer, hagar och lampor! Kvällen avslutades med kaffe och bullar!
 
Satine på banan. 
 
Chokladen på väg ner från banan efter ridpasset. 
 
Och Wasabi! 

RSS 2.0