2016 blir 2017

Jag ska försöka sammanfatta 2016 jag med, och se fram emot 2017. Det har varit upp och ner, men det har man ju lärt sig att det alltid är!
 
Om jag börjar med verksamheten så hade jag mycket hästar här under våren och sommaren, lite lugnare under hösten men då byggde jag ju i stället den nya lösdriften vilket tog ganska mycket tid och energi, och väldigt mycket pengar... Under sommaren hade även Nisse mycket ston på betäckning så sommaren bestod nästan bara av hästar och ridning! Två större händelser var hingstpremieringen i april, där Gasper visades och gjorde ett så pass bra ridprov att han blev klass 1 hingst, och sommarpremieringen där vi visade ett helt gäng hästar och Rosetta, som var hos mig på träning, gjorde ett riktigt bra körprov med Nisse. Även om jag haft ovanligt lite lektioner och träningar i år, så har jag haft några kurser och läger i alla fall, dessutom jobbade jag på ridskolan under våren.
 
Med mina egna hästar så har det rört lite på sig. Traffe fick jag ta bort under våren då han tenderade att bli ofräsch eller stökig så fort jag fick igång honom ordentligt, med hans brokiga bakgrund så kändes det som bästa beslut. I stället köpte jag väldigt oplanerat Lilla Grå för lite och ingenting, var ju inte alls tänkt men det är ju en väldigt trevlig häst. I maj föddes Dajmen, hon var ordentligt x-bent vid födseln och höger framben ville inte räta upp sig själv så det blev operation. I dag är hon nästan helt rak, dock inte helt... Under hösten bestämde jag mig även för att köpa loss Clarinett, så hon blir kvar även om jag inte betalat hela hästen än. Så rejält plus på hästsidan i år, nästa år måste jag nog sälja någon!
 
Vi har inte tävlat så mycket, Szum var i väg på någon dressyr, Tant gick ett par 90cm hoppningar och Clarinett gjorde en dressyrstart, däremot tränat lite mer. Vi har både tränat dressyr och terränghoppning, någon hoppträning tror jag inte att det blev på hela året... 
 
Nästa år hoppas jag såklart på fler hästar för inridning, träning, utbildning och utveckling! Och även mer lektioner, träningar och kurser, och så jag vill komma igång med mitt projekt med långtidsinridning. Lite andra projekt finns det nog också tid för!
 
De första månaderna nästa år har jag mycket roliga saker inplanerade, som träningar, kurser, clinics och resor. Det ska bli roligt, och inspirationen behövs! Sen har jag bestämt mig för att verkligen utvecklas i ridningen så mycket träning kommer det att bli framöver, hoppas även på att kunna tävla mer. Både Clarinett, Szum och förhoppningsvis Lilla grå, mest dressyr men åtminstone Clarinett ska få gå någon hopptävling och kanske fälttävlan? 
 
Sen i början av juni hoppas jag ju på att få visa Chokladen på treårstestet, och i början av maj väntas Räkans föl efter Van Vivaldi.  Och till hösten sen är det dags att börja jobba Lemonaden! 
 
Ser ut som även 2017 kan bli ett roligt och spännande år! Hoppas att ni vill vara med mig, både här på bloggen och i verkligheten!
Gott nytt år!
 
Här kommer några bilder från året!
Några av de hästar som varit här på utbildning och träning!
Mina unghästar! Dajmen, Lemonaden och Chokladen!
 
Och så ridhästarna! Clarinett, Szum, Lilla grå och Tant!
 

Dressyrbilder!

Kommer ni ihåg att jag och Clarinett var på en dressyrtävling i september? I dag fick jag lite bilder från den!
 
Första halten! 
 
Hörnpassering!
 
Nosen är framme i alla fall! Men oj vad ryttaren spänner sig i ländryggen...
 
 
Sista halten!
 
Alla bilder är tagna av Rebecka Amrén!
 
Vi har lite att jobba på men visst är hon fin?

Gott slut!

I kväll kom jag hem från Ica strax före 19, det var plusgrader och hade regnat, trött eftersom det är dagen före nyår och så är det världcupshoppning på tv. Tror ni det blev någon ridning? Nej, i stället blev det hoppning på tvn, mockning hos Nisse och det vanliga stallpysslet, blev rätt bra det med!
 
I morgon är det sista dagen på det här året, känns bra. Nytt år, nya mål, nya tag och nya friska idéer!
 
Dajmen är lite överväxt bak just nu och ser väldigt lustig ut i nedförsbacke!

Ridchock!

I dag har jag chockat kroppen, och mig själv, med att jobba 6 hästar, och mer eller mindre suttit på alla! Känns bra efter alla dagar som jag knappt hunnit med dom!
 
Först ut var Szum, han spände till sig på slutet och studsade ett par gånger, men innan dess kändes det väldigt bra. Jag vet att han behöver jobba lite mer och det kommer bli bättre allteftersom nu. Sen red jag Clarinett som ju inte är riden sedan dressyrträningen i början av december, och det kändes riktigt bra. Vi joggade lite, red några övergångar och ett par fattningar, inget avancerat men känslan fanns kvar. Nu blir det löshoppning i helgen och sedan ridning i skogen till veckan. Jobbade även Pavel, longerade och gjorde uppsittnngsträning. I dag var han dock lite okoncentrerad, vet inte om det var för att vi var på banan eller om det bara var en sån dag men jag kan konstatera att han tolerar betydligt mycket mer nu. Eftersom han hade lite svårt att stå stilla i dag så hoppade jag en gång upp i stigbygeln i farten, det hade aldrig gått för någon vecka sedan, men nu proade jag bara honom efter att jag stod i stigbygeln och han stannade lugnt. 
 
Sedan lunch, med risgrynsgröt och lite paus, innan jag red ut en sväng med Tant. Hann även rida Lilla Grå på banan innan jag fick besök. Och det var ett av de bästa passen med henne i höst, trots att jag inte suttit på henne på nästan två veckor! Vi gjorde inget avancerat men hon bjöd och det gick att jobba traven också! Kanske det släpper med henne nu?
 
Ganska precis när jag var klar med henne så kom en kompis som bor söderut och som är hemma över jul. Hon fick då givetvis hjälpa mig med Chokladen, så nu är hon hängd på i skritt och jag har haft benet över ryggen, men inte suttit direkt, men en bra bit på väg i alla fall!
 
Sen blev det såklart fika och surr resten av kvällen! Nu är det bara att ladda upp inför jobb på Ica hela nyårshelgen!
 
Från dagens ridning på Clarinett, som jag har saknat att rida henne!

Tandläkarskräck!

Jag måste erkänna att jag lider av en viss tandläkarskräck. Så pass att jag endast varit dit en gång på sådär 15-16 år (för två år sedan, då i tron att jag tappat en del av en tand dom sen visade sig vara tandsten). Det blir inte bättre av att inte gå dit kan man ju säga, men det är ju inte så att man vill gå dit när man får panik av borren. I dag har jag i alla fall varit dit.
 
Dock började jag dagen med att jobba hästarna, i fag med lite störning och miljöträning då elektrikerna var och fixade elen i den nya lösdriften, som ju är  precis bredvid banan. Jobbade Szum och Lilla grå i töm och sen longerade jag Chokladen, och gjorde lite uppsittningsövningar. I dag hängde jag på henne på halt, förhoppningsvis har jag lite hjälp nu så jag kan hänga lite mer på henne.
 
Sen var det bara att svida om och åka till tandläkaren. Eftersom jag varit så sjuk i höst med ont i munnen, huvudet och bihålorna så tog det lång tid innan jag insåg att jag även hade tandvärk. Som sagt är det inte bra att inte gå till tandläkaren så det kommer bli några besök nu, fy och ush men jag överlevde i dag i alla fall. På hemvägen hade jag två lektioner, sen gick luften ur mig när spänningen släppte så det blev bara middag fixad och sen inget vettigt.
 
I morgon har jag mycket att hinna med så nu gäller det att ladda om!

Blåsväder!

Är det inte is så är det blåst! Man blir ju tokig! Äntligen bra underlag och ledig dag, men det har blåst för mycket för att kunna göra något vettigt.
 
Så efter morgonsysslorna var klara så blev det lå g frukost och sedan hjälpte jag Nisse att mocka. På eftermiddagen red jag ändå Tant en sväng ner till betet, det blåste mindre där, och Tant är ju lika taggad oavsett väder. Jobbade även Clarinett i töm, hon var lugnare i dag så nu är det dags att rida!
 
Något mer vettigt blev det inte gjort, utan lite folk på besök och sedan mat på Hammarn. Nu är hästarna nattade och det blåser inte alls lika mycket. Nya tag i morgon!

Annandagen!

Ja ha då var detslut på friden, Icajobb i dag igen! Som tur är så har jag tre dagar ledigt nu innan jobb hela nyårshelgen!
 
Innan jobbet red jag Szum, han var inte så rolig alls i dag. Började bra men tyckte nog att det blev jobbigt för mitt i en skänkelvikning drog han på ett bocksprång! Sen kom det några fler innan jag fick igenom det, men då blev han i stället som en bomb... Tror att han behöver jobba lite nu! 
 
Efter jobbet så var det äntligen dags att sätta igång Clarinett efter en drygt tre veckor lång vintervila. I dag jobbade vi i töm, hon började lugnt och fint tills jag provade lite galopp. Då for hon i väg som skjuten ur en kanon med bakutsparkar och full fart, sedan var det betydligt mer kadens i traven och svansen stod rakt ut! Hon ser i alla fall fräsch och fin ut, om än något tjock om magen... Sedan gjorde jag uppsittningsträning med Pavel, som gick bra, innan lax med västerbottenost och romsås till sen middag!

Juldagen!

Jag hade en bra julafton igår, efter att hästar och stallar var klara och skinkan griljerad så åkte vi till Nisses systerson och firade jul. Det var lugnt och trevligt med god mat, så helt perfekt. Av Nisse fick jag i julklapp en dressyrträning i januari för en tränare som är svår att få tid hos, med chafför och groom! Blir ju kanon, även fått handgjorda yllesulor, pengar av pappa och presentkort av jobbet.
 
I dag har det varit kanonfint väder och dessutom snö i stället för is! Jag har firat genom att jobba lite hästar, är egentligen väldigt ridsugen men eftersom hästarna gått sparsamt denna vecka så blev det jobb i töm i dag. Först Lilla grå som var väldigt lugn i dag. Sedan longerade jag Chokladen med inspänning, hon fick inget tålamod i julklapp, bara en massa energi. Allt hennes tålamod tog slut när jag borstade henne och sedan fanns det inget kvar, longeringen gick ändå hyfsat men jag gjorde inga uppsittningsövningar i dag. Jag ärbinte så orolig för henne, Clarinett var precis likadan i den åldern men det har ju nästan helt försvunnit nu. De är väldigt lika varandra, halvsystrarna! Och Clarinett var helt utan tålamod när man skulle göra ordning henne första vintern, och från marken skulle allt gå snabbt, men otroligt snäll att rida. Blir nog ordning på Chokladen med! Sen tömkörde jag ut Pavel i skogen och en sväng på vägen.
 
Tog en lång paus med jullunch och lite slappande innan jag sen även jobbade Szum i töm. Resten av kvällen tillbringades i soffan, tittade bland annat på Frost och någon fler film och givetvis somnade jag sen i soffan. I morgon blir det Ica, och mer hästar, kan behövas efter två dagars ätande och slappande!
 
Brudarna i nya lösdriften hade spaning i dag! Vad de spanar på? En hund som skäller i skogen!
 
Pavels rumpa i skogen i dag!

God jul!

Igår var det uppesittarkväll, men jag missade nog något för jag somnade klockan 21 i soffan... Det var en hektisk dag på Ica och jag gjorde inget annat med hästarna än att natta dom. I stället gjorde jag ägghalvor med räkor som vi åt framför tvn. Tittade på sammandraget från Friends, spelade Bingolotto och hade koll på travet, hade en Harry Boy men tror inte att jag fick in mer än ett lopp, så inget ridhus där inte! Två små glas Baileys hann jag dricka också innan jag somnade, ingen skinka griljerad heller!
 
I dag snöar det, äntligen! Tyvärr är det plusgrader men jag hoppas ändå att snön får ligga kvar. Jag har pysslat med mina hästar, gett dom juläpple och ridit en sväng med Tant! Det brukar jag alltid göra på julafton. Sen har jag hjälpt Nisse att mocka och fixa med hans hästar, och nu är äntligen julskinkan i ugnen!
 
God jul alla läsare!
 
Lemonaden provade tomteluvan Igår kväll!
 
Orädd är hon i alla fall!
 
Från min och Tants tur i dag!
 
Några av Nisses ardennrar!
 
Full fart!

Dan före dan...

Det närmar sig nu, och på Ica är det kaos!
 
Efter jobbet i dag så fattades det energi för att rida så jag jobbade bara Pavel.  Vi har utvecklat våran uppsittnngsträning något så nu kan jag starta, gå ett par steg och stanna igen! Fortfarande väldigt små framsteg och jag tar det extremt försiktigt med honom, men det går åt rätt håll!
 
Sen slog jag in någon julklapp och gjorde polkagrisbräck, så äntligen lite julgodis gjort.  Någon knäck blir det inte i år, jag har tillräckligt med problem med tänderna just nu ändå. Lite ost och kex blev det i alla fall, nu en dag kvar på Ica innan jul!

Nu vänder det!

Nu vänderdet och vi går mot ljudare tider! Jag som inte gillar mörkret tycker att det är bra! Nu bestämmer vi att allt vänder och blir lättare, det behövs!
 
Jobbat i dag och efter jobbet så red jag Szum, han var lite taggad och skuttade lite. Sen jobbade jag Pavel, och i dag har vi gått många varv rint pallen med mig i stigbygeln. Även suttit upp massor av gånger, och det känns äntligen helt lugnt. I dag blev han störd mitt i jobbet av något stök i någon hage, men efter att han lyssnat lite på det så kunde jag fortsätta jobbet med fokus på mig. Med tanke på hur det har varit vill jag gå extremt långsamt fram men det känns roligt bra! Även här går det åt rätt håll!
 
Nu är även Nisses hästar inne och det är väl bara att sova kvar. Nu dag på Ica i morgon och det märks att det snart är jul!

Istid!

Alltså, det är inte roligt nu! Visserligen är det bättre än befarat, en hage som är riktigt hal och en av vägarna på gården, resten är ändå okej. Men roligt är ddt inte! Dessutom är det ju inte så kul ändå så här års när det knappt hinner bli ljust på dagarna, i alla fall känns det så! Hur som helst så gäller det att stå ut över jul och nyår, sen brukar det bli lättare!
 
Igår efter jobbet så jobbade Pavel lite och hjälpte Nisse med att fidra hans hästar och kalvar. I dag började jag dagen med att mocka och spåna lösdrifterna och att mocka ut Rickys box ordentligt, nu är den redo för ny gäst, inte för att det är någon på ingång men ändå. Sen jobbade jag Szum i töm, banan var ganska bra och han var rätt laddad. Tant red jag ut, sen en kort lunchpaus innan jag jobbade Pavel och Lilla grå i töm. Fungerade med travjobb på banan trots att ingen av dom är skodd runt om, men Chokladen fick stå över i dag för det är alldeles för halt utanför hennes hage. 
 
Sen mockade jag Nisses stall, han var på Hammarn i ärenden och köpte med sig kebab till mig hem. Resten av kvällen gick åt hos en kompis som fyllde år, blev mycket fika, folk och surr. Inget julgodis gjort i dag heller, men sent blev det i vanlig ordning! Nu är det jobb fram till jul som gäller!
 
Nyfiken Lemonad som håller koll på matte när jag mockar och stökar!

Skitväder och skitvinter!

Alltså vad är det här för vinter? Tror snart att det har regnat mer i vinter än det gjorde i somras!
 
I morse var det riktigt bra underlag på banan. Jag red Lilla grå och vi kunde även trava en del! I skritt jobbade jag med att flytta henne för innerskänkeln några meter för att sedan rama in henne med ytterhjälperna, detta för att få henne mer i ramen. När vi kom dit blev hon både piggade och kom upp och fram med nosen!
 
Men säg den lycka som varar! Det började regna på eftermiddagen, på väg hem från jobbet, och på bara en timme var allt förvandlat till blixthalka. Min plan var att jobba två barfota hästar, Pavel och Chokladen, men det var bara att glömma! I stället jobbade jag Szum i töm, han är ju skodd så det gick bra. Nu hoppas jag på att det ska bli bättre i veckan men prognosen ser inte så lovande ut med plusgrader!
 
Rosa himmel i morse, och frukostdags i den nya lösdriftshagen!
 
En riktig god morgonpuss från Chokladen!

Oproduktivt!

Nu har det varit två oproduktiva dagar i stället. 
 
Igår efter jobbet, där vi fortfarande dras med sjuk personal och sjuka barn så vi inte är någon extra trots julruschen, så red jag Szum. Det kändes bra men han blev snabbt trött. Och så packade jag allt till dressyrträningen i dag. Sen fick jag hjälp av en kompis att ta in Nisses hästar och efter det blev ddt fika och surr.
 
I dag var det meningen att jag skulle åka på dressyrträning på kvällen men det regnade, och var -6 grader, när jag åkte från jobbet så jag tordes inte åka. Nu blev det inte så halt men det var ju svårt att veta då, kändes dumt att åka 10 mil, ensam och sent på kvällen, så ingen träning. Blir rätt less! Dessutom har min förkylning tagit ny fart så i stället för att göra något kreativt så hjälpte jag till att mocka åt Nisses hästar, åt och sen sov! Jag får nog försöka ta nya tag med allt efter jul, nu känns det mest som jag får jag som mål att överleva, och jobba... Men bara en vecka kvar till jul nu!

Julbord!

Det var en intensiv men produktiv dag igår!
 
Först släppte jag ut Nisses hästar innan jag fixade mina egna. Red sedan Szum först, växlade fyrkanten och volter, och diagonaler med lite sidvärts. Det känns rätt okej även om han är lite stum i kroppen och det fattas fortfarande några växlar i traven. Sen red jag Lilla grå, tyvärr är det lite för halt för att trava med ryttare när hon inte har bakskor så vi jobbade i skritt. Volter, vändningar och sidvärts, hon kom upp med ryggen men är för kort i halsen, men det löser sig nog när vi kan börja travjobba mer. Pavel tömkörde jag i hagen, han visade på en hel del attityd, vilket egentligen är bra eftersom han inte visat känslor och eget tyckande så mycket. Men jag hade att göra när jag jobbade honom, vilket ju var bra för då frös jag inte i alla fall!
 
När vi var klara så hade pappa kommit med ved! Efter att veden var inkastad så hjälpte han mig att koppla in min nya värmebalja och laga den som hästarna hade ryckt av sladden på. Det tog lite längre tid än tänkt men till slut kom jag i väg med Ricky. Han körde jag hem till sin ägare igen, såret har läkt fint och förhoppningsvis får han börja gå ut i hagen redan i helgen. 
 
Sen var det snabba bud att duscha och byta om inför julbord med Ica. Det var jättebra julbord men jag var såklart för hungrig och åt för snabbt, och blev då tokmätt! Gott i alla fall. Sen nattade jag och tog in både mina och Nisses hästar, som tur var slapp jag mocka hos Nisse för det hade hans son gjort!
 
Nu ny dag och Ica väntar!

Onsdag!

10 dagar till julafton, det går fort nu!
 
Jag började med lite annat stök på morgonen, bandagebyte på Ricky, var och släppte in en av Nisses hundar och skrev fakturor. Nisse har varit i väg och opererat sitt knä som han skadade i somras, så nu blir det lite extra jobb för mig några dagar men förhoppningsvis bättre sen!
 
Red Szum först, på banan som fungerar bra i skritt och travjobb för de som är skodda. Han kändes som vanligt, vilket är bra när han är så lite riden! Sen longerade jag Chokladen, då underlaget var lite lurigt för henne som är barfota så vi gjorde mest lite övergångar trav-skritt-trav och sedan uppsittnngsövningar. Känns bra att vara igång med henne igen! Sen jobbade jag Lilla grå i töm ute i hagen, fokus var på hur hon använde ryggen och hon blev riktigt fin på slutet. 
 
Efter en snabb fika så red jag Tant, i den dressyrsadel som jag hade tänkt sälja, alltså Szums gamla. Men nu tror jag att jag behåller den, generellt är jag emot att sälja sadlar (för jag behöver dom förr eller senare och de är sällan man får igen pengarna) och den kändes helt okej att rida i, dessutom tror jag att den kan passa på Lilla grå sen. Hann bara skritta fram Tant så kom elektrikerna för att kolla på vad som skulle göras på lösdriften, vi visade dom och sedan joggade vi lite på banan. 
 
När jag var klar hemma så åkte jag till Nisse, som hade överlevt operationen, och jag och Nisses son mockade och släppte in hans hästar. Efter lite middag så nattade jag mina hästar och i samband med det så jobbade jag Pavel. I kväll gick vi flera varv runt pallen, och flera upp och avsittningar. Förut var det stora problemet att starta honom och få honom att gå framåt utan ledare, nu är han så ivrig att jag nog måste träna lite på att stå stilla och vänta! Ett bra tecken!
 
I morgon är det full fart så det är nog bara att sova nu!
 
Utsikten från Szum i dag!
 
Och Chokladen efter dagens jobb!

Lucia!

Vilket konstigt väder vi har! Igår var det -18 grader och efter jobbet blev det inte mycket gjort. Lite småpyssel här hemma och mockning hos Nisse. I dag på förmiddagen var det 15 minusgrader och regn! Helmysko väder, men det blev krispigt och fint efteråt så nu är underlaget bättre!
 
Efter jobbet i dag, jobbade extra, så longerade jag Lilla grå på banan och red sedan lite i skritt. Kändes mycket bättre i dag än i helgen. Sen jobbade jag Pavel utanför boxarna, nu kan jag hänga och stå i stigbygeln flera varv runt pallen. Och detta utan att någon håller i, dessutom satt jag upp och av några gånger, börjar kännas bra! 
 
Nu skulle jag egentligen ha gjort kontorsjobb men detfår vänta tills i morgon, är alldeles för trött och har huvudvärk och ont i munnen, misstänker att förkylningen är på väg att ta om igen...
 
Lilla grå på banan, som inte längre är som en skridskoplan!

Födelsedag!

Så då var det dags igen, ett år äldre! Jag har ju sagt att jag ska ha ett ridhus när jag fyller 40, och att jag ska ha mitt 40års kalas där, och ska jag uppfylla det så är det nog dags att dra igång för det är inte så många år kvar!
 
Lite nytta har jag gjort i dag i alla fall. Började med att rida Szum med samma upplägg som igår, gick rätt bra så nu vill jag ha ett bra underlag så vi kan köra ett mer ordentligt pass! Fortsatte sedan med Lilla grå, även henne longerade jag först och satt sedan upp och skrittade lite. Nu har det ju gått en månad sen sist jag satt upp, det gick bra men vingligt! Avslutade med att tömköra Pavel ut i skogen, bra träning för honom som haft lätt att få panik, att få klämma sig in mellan och under träd och runt stubbar, dessutom bra koncentrationsträning!
 
Sen åkte jag i väg och hade en lektion och på hemväg köpte jag med pizza! Nu har jag haft en lugn kväll med först pizza till middag och sen tårta, paj och gäster i kväll! Kommer nog inte behöva äta något i morgon!
 
Klent med bilder i dag men Charmonix fastnade på en bild i alla fall!

Nobeldagen!

Från plusgrader och regn häromdagen till 14 minusgrader i dag! Det svänger minsann, men ingen snö...
 
Igår efter jobbet så jobbade jag först Szum i töm ute i hagen och sedan gjorde jag lite pallträning med Pavel. Och jag kunde stå i stigbygeln, starta honom, gå några steg och sen stanna! Det är ett framsteg, dessutom satt jag upp och av några gånger, även om jag gör ungefär samma övningar med honom än så är det en stor skillnad, nu är han avspänd, öronen är framåt och han är intresserad, och inte alls så skeptisk som jan bar förut. Nu vill jag bara ha lite bättre underlag så vi kan fortsätta framåt! 
 
I dag började jag med lite extra stallpyssel, som att byta bandage på Ricky, mocka lösdrifterna och spänna upp lite stängseltråd som hängde. Så började hästjobbet med att jag jobbade Lilla grå i töm, hon var väldigt lugn och avspänd i dag. Sen red jag Szum, vilket ju var över en vecka sedan sist och då var han ju väldigt spänd. Vi höll till i hagen bredvid banan, longerade först och sedan satt jag upp. Och han var faktiskt bättre än väntat, såklart lite spänd, laddad och små tjafsig men i ga tendenser till sadeltvång och inga dumheter! Jobbade mycket i skritt, men några varv i trav och den var faktiskt bättre än förra veckan!
 
Sen åkte jag upp på byn och fiket för att hämta en tårta som jag beställt till i morgon, och så lite fika på det innan jag red ut med Tant. Vi red ner till sommarbetet och tittade på avverkningen som de gör där nu. När vi kom ner dit så hörde jag att det lät konstigt, och mycket riktigt så satt den ena bakskon bara i en söm! Så det var bara att kliva av och dra loss den, det stora problemet uppstod när jag sen skulle upp igen så väl påklädd som jag var! Men ställde Tant i diket så tog jag mig upp och kunde rida hem med skon i handen! 
 
När vi kom tillbaka så var Rickys matte där och hälsade på honom, blev lite surr innan jag avslutade hästjobbet med att longera Chokladen lite. Gjorde det enkelt i dag och hade bara kapsonen, inget träns och ingen sadel, vi höll till i hagen och jobbade lite med repetition av longering och övergångar trav-skritt-trav. Tanken är att hon ska sättas igång igen med sikte på insittning! 
 
Resten av dagen gick åt till städning, tacos och Så mycket bättre. Nu är alla hästar nattade och klockan mycket igen! 
 
Bildbevis på att jag red Szum i dag!

6:e gången gillt!

Ja ha då har förkylningen tagit om för typ sjätte gången! Vaknade i natt med sån värk i munnen att jag var tvungen att kliva upp och ta värktablett, munnen full med blåsor! Om man lägger sig sent och ska upp tidigt så är det så dumt att vara vaken en timme mitt i natten också!
 
Har ändå gått bra att jobba, nu har jag laddat upp med någon nässpray mot bihåleinflammation och någon gel för att dämpa munblåsorna. Hoppas att det ger sig sen, och jag får vara frisk ett tag!
 
Efter jobbet så jobbade jag Szum och Lilla grå i töm, i samma hage som tidigare i veckan. Lampan från ridbanan lyser upp hjälpligt, så pass att jag ju ser hästen i alla fall, men underlaget är bra där. Szum var laddad men Lilla grå höll sig oväntat fokuserad. Blir nog ridning av båda dessa i helgen!
 
Sen somnade jag såklart på soffan. Nu ska jag försöka sova lika bra i sängen, och helst utan störningar. Ica i morgon igen!

Vilodag!

Eftersom mina hästar vaccinerades igår så fick de vila i dag, i stället så hoppade jag in några timmar på Ica där det var personalbrist.
 
Jag slutade på eftermiddagen och åkte då på Hammarn för att köpa kraftfoder och spån så jag ska klara mig över jul. Köpte även ett par bett av en tjej till min samling. Tycker att det är bra att samla på sig lite grejer för man vet aldrig vad som behövs!
 
Efter det och lite mat så lastade jag ur alla spånbalar innan Rickys ägare kom för att på besök. Det blev lite surr såklart, och sedan jobbade jag Pavel lite. Vi höll till på ett nytt ställe, bredvid huset, där det var bart. Han var lite brydd först men fann sig snabbt och jag kunde hänga på honom i skritt några steg åt gången, ensam och utan ledare! Satt även upp och av några korta stunder några gånger. Så snälla tomten ge mig en massa snö nu, jag tror nämligen att det ska gå att sitta upp och rida nu, men så länge det är isgata överallt så känns det ju bara dumt. 
 
Min bettsamling! 

Skitväder de luxe!

I helgen var jag så taggad att dra igång vinterträningen med hästarna, men med gårdagens plusgrader, blåst och blankis överallt så är den känslan helt borta!
 
Igår var ju på Ica, vilket ju är lika bra när det bara är skitväder. På kvällen jobbade jag bara Pavel lite vid pallen, hängde och grejade lite men tordes inte göra så mycket pga underlaget. Nu vill jag ha en halvmeter snö så ska det här nog bli bra!
 
I dag började jag med att jobba Szum i töm i en hage, dock en annan än den jag använde förra veckan för där är det också is nu. Där var det riktigt bra underlag och det blev ett bra jobb. Red ut Tant och i skogen var det också snö så vi kunde galoppera lite!
 
Sen kom veterinären och tittade på Rickys sår, samt vaccinerade mina hästar. Är ju lite stök då de är utspridda i olika hagar men det gick bra ändå, även om Clarinett nog hade kunnat tänka sig två sprutor bara för att få lite mer uppmärksamhet! Chokladen hade jag tagit in så när veterinären hade åkt så borstade jag henne lite innan hon fick gå ut igen, planen var att sätta igång henne igen denna vecka men nu tror jag att jag väntar in lite bättre underlag.
 
Och så fick även Pavel jobba lite i töm i samma hage som Szum tidigare. Vi jobbade med inramningen, styrningen och övergångar. Sen ansåg jag att jag var klar med hästjobbet för i dag och tog i stället och bakade lussekatter! Nu i kväll blev det ju såklart lite stallpyssel både hos mig och Nisse men nu är det klart och jag kan sova lite igen! Eftersom jag har det ganska lugnt i morgon när mina hästar är nyvaccinerade så tog jag visst på mig lite jobb på Ica i stället!
 
Solen tittade fram i dag också!

Andra advent!

Så har en helg passerat igen! Det går fort nu!
 
Igår hade jag en riktig mysdag! Hade tagit ledigt från jobbet och åkte med Clarinett på dressyrträning på morgonen. Vi red för Ingrid och det var första gången jag red Clarinett för henne.  Det började bra, Clarinetten var laddad och till och med lite tittig första varven, hon jobbade på bra men blev väldigt trött! När passet nästan var slut så kom nästa ekipage in i ridhuset och att det skulle fånga hennes fokus var väl inte så oväntat men nu tog det tvärstopp, och jag tror att det till mycket berodde på att hon var  trött, dessutom visade sig att hon var kissnödig. Nu fick vi till några varv i bra trav, med hjälp av lite drivning från marken, innan vi avslutade. Vi behöver absolut träna på att det kommer och går andra hästar när vi rider men jag tror att det denna gång handlade mycket om att hon blev trött, nya tag efter jul!
 
Sen hem och duscha, innan jag och Nisse åkte till Östersund och julmarknad på Jamtli! Det var väldigt mysigt men lite kallt! Jag fyndade tunnbröd, älgörtsglögg och blåbärsglögg, och kanske det bästa av allt; tunna yllesockar! 
 
I dag var det jobb som gällde igen. Men innan jobbet så tog jag Szum i töm. Planen var att rida men efter att han hpppat i luften två gånger bara på väg in från hagen så ändrade jag mig och jobbade i töm i stället. Det blev ett ganska bra jobb, mycket fokus på att få honom att ta yttertömmen, men jag kan även konstatera att han blivit betydligt starkare i galoppen. 
 
På kvällen så jobbade jag Lilla grå i töm och sen jobbade jag Pavel lite utanför boxarna. Han var lite ofokuserad eftersom Nisse körde ut balar med traktorn samtidigt. Men jag måste säga att han är väldigt annorlunda nu mot från början, han är så mycket mera med och vaken. Visst lite sprättig men inte alls sådär avstängd som han var förut. Sedan gjorde jag lite uppsittningsövningar och hängde lite på honom, kunde gå ett par steg och stanna, utan spänningar! Mycket nöjd, känns som det börjar lossna! 
 
Clarinett efter gårdagens träning! Svettig blev hon!
 
Busig basjkir innan kvällens jobb!

Snöstjärna!

Vilken lång dag det blev, och jag är helt slut som vanligt!
 
Jag skulle få ett lass höbalar levererade, äntligen, i dag. Pratade med chauffören Igår kväll och han skulle vara här vid 8.00 och ringa när han var på gång. Klockan 7.00 ringde han och då hade han redan passerat hos mig med ett par kilometer! Nu löste det sig ändå och nu har jag en omgång foder igen!
 
Red Clarinett innan jobbet, vi skrittade ut i skogen och i ganska besvärlig terräng, och sedan avslutade vi med några varv på banan och några galoppfattningar. Gäller att passa på när underlaget tillåter!
 
På jobbet var det rätt tufft. Planen var att vi skulle vara en extra pga att det var flera grisar som skulle styckas men pga sjuka barn så slutade det med att vi vsr en msn för lite... Gick ju det med men det känns ju av. Efter jobbet så red jag Szum på banan. Bättre i dag, men inte bra. Väldigt spänd men inte lika mycket sadeltvångskänsla, några pass till så är vi nog snart tillbaka igen!
 
Fångade en snöstjärna på bild på Clarinetts rumpa i dag. Fångade även hur smutsig hon är...
 
Nu vill jag ha en massa snö att galoppa i!

Nu december!

Det har varit två ganska intensiva dagar, igen!
 
Igår började jag med att jobba Pavel i töm ute i sommarhagen.  Som tur var så höll han sig lite mer på mattan än gänget jag jobbade där dagen innan. Men det är nyttigt att jobba hästarna utanför banan och utan staket, insåg att jag inte alls hade Pavel i ramen och att styrningen därmed fungerade sådär, men fin var han att titta på! 
 
Sen ombyte och så åkte jag i väg för en lektion, tror även att den ryttaren hade samma känsla som mig om att det kan vara nyttigt att ibland rida utan staket... Efter lektionen så väntade jag in Nisse och vi åkte till Sundsvall! Var till optikern och provade ut glasögon, jag har ju mest linser men ibland är det bra att ha glasögon som reserv och mina är numera i tre delar. Lite hästgrejer blev det inhandlat, en reflexgrimma till Dajmen, boots till Lilla grå, mer bandagelindor, vinterhandskar mm. Och så har jag bytt däck till skottkärran, fick ju fel sist men nu har jag skottkärra igen!
 
När vi kom hem så tog jag in hästarna och bandagerade om Ricky eftersom han hade plockat av sig sitt bandage. Sen fick vi åka till en kompis vars häst, en äldre herre på 26-27 år låg i lösdriften och inte tog sig upp. Han hade troligen fått en hjärnblödning eller liknande så det slutade med att Nisse fick ta bort honom. Tragiskt och jobbigt såklart men ändå en häst som haft ett långt liv och nu fick ett fint avslut. Men det blev sent och mitt i natten innan vi kom i säng.
 
I dag fick Pavel börja och vi jobbade i töm ute i sommarhagen i dag med. Fokus på att vara i ramen, mycket skrittjobb först med små volter, koll på uttersidan och varvbyten, och sedan samma i trav, gick mycket bra! Fortsatte med Lilla grå som ju var som ett popcorn när vi jobbade i sommarhagen i tisdags men i dag var hon fokuserad och jobbade på bra. Red sedan ut en sväng med Tant.
 
En snabb fikapaus innan veterinären kom och tittade på Rickys sår, som ser väldigt bra ut fortfarande. Annars var det min katt Baloo som tog mest uppmärksamhet, han lade sig mitt över veterinärens grejer och bandage! Vi fick stänga in honom i garaget, men efteråt så klappade de på honom så han var väldigt nöjd! 
 
När de åkt så red jag Clarinett på banan, underlaget är inte så tokigt.  Även om det inte fungerar med något avancerat galopparbete så kunde vi rida några fattningar och galopp på rakt spår! Lite snö på det här så blir det bra! Fortsatte med Szum  som jag ju inte ridit på en månad! Att han skulle vara jättespänd var ju inte så oväntat, både mentalt och i ryggen, och det var han! Han får nästan som lättare sadeltvång och spänner sig, skjuter upp ryggen och kickar lite. Fick han att släppa litegrann i alla fall, får fortsätta i morgon, det är svårt stt komma åt det i töm utan jag får ta att det blir några ridpass för att få honom att släppa. 
 
Sedan en lugn kväll, jag är helt slut kan jag lova. Känns ju sådär när det är dags för jobb igen i morgon!
 
Hästarna gick nya balar på förmiddagen och stona åt sig trötta! Här har de tagit en tupplur på maten. Och ja, de har bara ätit av balen i ett par timmar...

RSS 2.0