Långa dagar!

Sommartiden och dessa (underbara) ljusa vårkvällarna gör att det blir sjukt långa dagar nu, är så trött så ögonen går i kors!
 
Igår Ica-jobb och på kvällen red jag och Linda ut med Eliskja och Bea. Det var nog något knytt i skogen för de var spända och ville inte alls gå, speciellt på hemvägen stod de länge och övervägde om de skulle gå hem överhuvudtaget!
 
I dag stormvindar igen, känns som att det blåser hela tiden nu! Jag har i alla fall gjort ett bra dagsverke och hunnit med en hel drös med hästar, trots blåsten som jag tycker ställer till det när man ska träna hästar.
 
Mjukstartade med att göra backträningen med Lemonaden, sen jobbade jag Dajmen i töm. Skulle jobba henne över bommar men hon hade nog aldrig varit med om något liknande och hade en helt annan plan... Nu vet jag ju att hon är både tömkörd över bommar och även löshoppad men hon kunde inte minnas att hon gått över någon bom förut och det slutade med att hon drog i väg och jag tappade henne. Typiskt henne att bara dra i väg från allt jobbigt men synd att jag lyckades tappa henne, men ni kan ju gissa att hon fick jobba ganska många varv över de där bommarna sen?
 
Jag red Grå på banan, blåst är inte hennes väder men hon kändes fin på slutet. Med Eliskja utnyttjade jag sista snön som ligger kvar och tränade lite galopp. Sen longerade jag även Wasabi, och även hon fick prova på att trava lite över bommar. Inte samma överdrivna reaktion på henne dock, hon var inte heller så brydd på vädret.
 
Efter middagspaus så kom Itzys ägare, vi gjorde som sist att jag red lite först och sedan hon. Sedan red jag även lite dressyr med Clarinett innan Linda red en träning där vi jobbade med bommar och styrkejobb över dom!
 
Nu är både mina och Nisses hästar nattade och jag ska sova! Ny lång dag i morgon!
 
Dajmen i dag, blivande hopphäst som i dag inte ens skulle trava över bommar!
 
Wasabi på banan!
 
Så söt! 

Sommartid och snö!

Sommartid i dag och vinter igen! Lång dag blev det i alla fall...
 
Jag red Chokladen på morgonen, lite lätt dressyr. Sen kom Paula och hennes dotter, och vi kopplade på transporten och åkte på äventyr! Vi var nämligen och hämtade en häst som Paula fått!!
 
Förra fredagen läste jag hästannonser på lunchen, hittade en häst som de skulle skänka bort som hade intressant härstamning. Insåg direkt att jag inte kan ha en till, försökte med Linda men hon tyckte att det räckte med Bea så skickade till Paula. Hon sa nej direkt, hon har precis börjat plugga och tyckte väl inte att det var rätt tid, men hennes man peppade henne så hon och Linda var och tittade på hästen förra helgen. Och i dag hämtade vi den! Ett stort, brunt halvblod som stått på ridskola men inte trivts där.
 
Juliette skötte sig utmärkt med både lastning och transport, däremot snöade det rejält sista biten hem och jag är glad att det inte började tidigare. Vi tog oss hem men inte upp på gården med Paulas framhjulsdrivna bil. Sammanlagt kom det nästan en decimeter snö under kvällen!
 
Det tog nästan hela dagen att hämta hästen, men jag stekte på ett par hamburgare lite snabbt och hjälpte Nisse att ta in märrarna innan jag gjorde kvällspasset i stallet. Då jobbade jag först Itzy och sedan Bea i töm, båda fick jobba över bommar och det var nog första gången som Itzy travade över bommar! Sen när vi var klara hos mig hjälpte jag Nisse att få in och ut hästar åt olika håll. Sent innan vi var klara, och man blir förvirrad av tiden just nu men nu ska jag sova!
 
Chokladen i morse!
 
Och Juliette nyanländ till oss! 

Lördag med blåst och hagel!

Dagens omöjliga mål var 8 hästar i dag, men med stormvindar och aprilväder så kändes 7 jobbade helt okej! Dock inte så många av dom uppsuttet, men vädret var inte på min sida i dag!
 
Först ut var bakbromsträning med Lemonaden och sedan Wasabi som fick testa det för första gången. Sedan kom Itzys ägare, och hennes syster, för att provrida sin häst! Inte rätt väder egentligen men Itzy brydde sig inte så mycket om det utan var som vanligt. Jag longerade lite först och red för att visa vad vi gjort, och sedan satt hon upp och red lite och det gick jättebra!
 
När de hade åkt sen så jobbade jag Chokladen och Grå i töm, banan var ganska bra då och jag tog fram lite bommar att jobba dom över. Efter det så tog jag middagspaus och gjorde pastagratäng till mat.
 
Kvällspasset började med ett lättare dressyrpass med Clarinett, tyvärr lite sämre underlag nu när det blir kallare. Sedan kom Linda och vi red ut med Eliskja och Bea, lite annan sväng än vi brukar men tyvärr inte så lång pga isen som ligger kvar fortfarande. Innan jag var klar i stallet hade jag en hel hög med träns att putsa efter dagens alla hästar! Linda följde med och avslutade kvällen med kaffe, glass, grädde och chokladsås!
 
Wasabi på promenad!
 
Itzys ägarares syster tog en massa kort i dag, så här kommer en bildbomb!
 
Först longering!
 
 
Uppsittning!
 
 
 
Och så fortsatte dagen med Chokladen:
 
 
Och sist ut bilder från min och Lindas tur:
 
 

Nya Corona-direktiv!

Fredag och nya direktiv om Coronan. Nu är alla sammankomster om fler än 50 personer förbjudna, och alla ridsport tävlingar. Jag antar att det innebär att det inte blir något unghästtest i år men det har inte kommit något besked om det än. Allt är så konstigt denna vår. 
 
Jobbat och där är allt som vanligt, förutom att vi sitter bakom en plastskiva och inte får hem någon jäst, folk handlar galet mycket och det verkar inte vara brist på pengar. Efter jobbet och mat så red jag Eliskja. Tyvärr var inte underlaget lika bra som tidigare i veckan men vi tränade lite sidvärts och försökte hittaen bra kontakt i handen. Tappade dock lite motivation så gjorde bakbromsträningen med Lemonaden och sen inget mer. Nu ladda för ledig helg! 

Kalasdag utan kalas!

Igår hade vi kalasdag på Ica, det är en kunddag som Ica centralt styrt upp. I vanliga fall brukar vi köra en massa egna erbjudanden och happings som demos och bjudningar. Men denna gång ville egentligen Ica centralt ställa in dagen, eftersom de inte har så mycket varor att skicka och att det går lite emot både det faktum att vi inte vill att kunderna ska hamstra eller samlas i stora grupper, men det gick inte stoppa reklambladen som skickas i brevlådan. Så vi hade en kalasdag, utan kalas och utan egna erbjudanden (där vi kan ha lite mer marginal) och utan att göra reklam... Kändes minst sagt konstigt! Men kunderna sprang nästan in i butiken när vi öppnade för att få tag i billigt toapapper...
 
Ännu konstigare känns det att sitta bakom en plastskiva i kassan.... 
 
Efter jobbet och snabb middag så red jag och Linda ut Itzy och Bea i skogen en liten sväng. Itzy var lugnare denna gång men lyckades nocka mig ordentligt när vi suckade för en gran på lite olika sätt! Sen fanns inte riktigt orken för fler unghästar så vi spånade upp lösdrifterna, jag har fått en pool i en av dom pga smältvattnet. Jäklar vad snabbt det har tinat den här veckan!
 
Nu ny dag på Ica men förhoppningsvis lite lugnare fredag i dag då de flesta borde ha handlat igår. 
 
Så här kan det se ut när man rider ut i början. Jag och Itzy har stannat mer eller mindre på Linda och Bea! Tur att Bea är snäll och inte bryr sig, i helgen gled Eliskja lite i en backe, så vi hamnade bredvid Bea och jag hakade fast knäet under svansen på henne men det brydde hon sig inte heller om! 

Coronafritt?!?

Allt handlar om Corona och ryktena säger att det finns en smittad även på vår lilla by. Och i dag kom även beskedet att hingstpremieringen på Wången är inställt. Så tråkigt för alla hingstägare som lagt massor av tid och pengar på träning och förberedelse!
 
Stallet är i alla fall en Coronafri zon, i alla fall tror jag ju det, och när man är där glömmer man lätt ett litet virus. I dag har det blivit mycket hästjobb. Först ut var Itzy, som jag red på banan och i dag travade vi mer och ett helt varv utan avbrott! Fortsatte med Eliskja, henne red jag ute i snön i ett av de där spåren jag försökte trampa upp i vinter, och i dag har vi galopperat! Inte bara en gång, för en gång är ingen gång, utan två fina och välbalanserade galopper!
 
Sen red jag Grå på banan, innan jag longerade galopp-programmet med Clarinett. Det var lite rörigt när jag höll på med Clarinett, först klämde sig Grå och Lemonaden ut när jag skulle ta ut Clarinett. Det höll på gå illa då Grå är på väg över mig eftersom hon glider och inte får stopp! Jag höll mig på benen men de två kom lösa och hade lite roligt, sen när jag longerade så kom Nisse och körde ut balar. Dessutom blåste det också rejält i dag och bland annat blåste en dörr, som stod upplutad, ner i samma veva! Tur att det inte var något mer koncentrationskrävande! Avslutade i stallet med att göra bakbromsträning med Lemonaden och Dajmen.
 
Tacopaj till middag och sen i väg på lektioner, i dag har jag haft lektion på helt avtinad och nästan torr ridbana, i mars!! Måste vara första gången så här tidigt här uppe. Sist red jag Miroque, som var här i somras på inridning, så roligt att få hålla kontakten med hästarna som varit här. Nu är planen att jag ska rida och jobba honom några gånger i vår.
 
Helt slut är jag efter den här dagen, i morgon är det Ica igen och där är det ingen coronafri zon i alla fall!
 
Tur att det fanns lite snö kvar att galoppera i!
 
 

Popcorn!

Vaknade med motivationsbrist i morse, och blåst i dag har inte gjort det bättre. Hästarna däremot har farit runt som popcorn i hagarna och verkar trivas med vårvädret!
 
På förmiddagen blev det inte så mycket gjort, mockade en av lösdrifterna och lagade en av hagarna de massakerade när de var på rymmen tidigare i vinter. Sen laddade jag om med våfflor till lunch innan det blev hästjobb på eftermiddagen.
 
Då red jag Eliskja, först på banan och där testade vi på lite enkel skänkelvikning i trav och sedan skrittade vi ut en pyttesväng i skogen. Men egentligen är hon nog inte riktigt mogen än för att rida ut ensam, hon gjorde inget men hjärtat slog så hårt att hela hon vibrerande! Det kommer bli bättre med mer rutin men hon är betydligt mer avspänd och självsäker med sällskap, vilket ju är ganska självklart.
 
Sen red jag Clarinett på banan och insåg att underlaget nu klarade av galopp! Så då var jag ju tvungen att rida Chokladen också! Hon var stökig att göra i ordning och jobbig att leda till banan men efter ett par varv i sadeln var det glömt då hon ju är så fin att rida! Även med henne blev det lite galopp, och fast det är nästan 1,5 månad sedan vi galopperade sist så var hon stabil och säker i galoppen. Chokladen är på många sätt en kopia av sin mor Räkan men inte just på den biten, Räkan var nämligen ofta tjafsig i galoppen.
 
Så var det dags för ett nytt ryck med bakbromsträning, Dajmen ska få göra det lite nu är planen men i dag var det bara bus och okoncentration. Tog även Lemonaden senare på kvällen och även hon var lite ofokuserad, men det blir nog bättre på några gånger. Är du nyfiken på vad bakbromsträning är? Sök på det här på bloggen så finns det ett inlägg om det! 
 
Åkte till Paula och drack kaffe och fick hjälp att byta bromsbelägg av hennes man, nu kanske inte bromsen låter så mycket för den har skrapat fruktansvärt mycket. Tyvärr är det annat som låter på bilen i stället... Sen gjorde jag bakbromsträningen med Lemonaden och sen red Linda dressyrträning. Avslutade kvällen med varma mackor framför tvn! 
 
Det är sjukt mycket is som ska tina bort! Jag är verkligen less på den här istiden! 
 
Ett hörn på ridbanan är avtinat i alla fall! Chokladen inspekterar! 
 
Dajmen! 
 
 
 
 
 

Måndag!

Måndagen bjöd på fint väder men jag var ju inne på Ica såklart, otroligt fina dagar nu!
 
Jag jobbade Grå i töm på morgonen innan jobbet, sen efter Ica så gjorde jag pastagratäng så klockan var nästan 20 innan jag kom ut i stallet så det blev i vanlig ordning en sen kväll. Red Itzy på banan och testade lite trav uppsuttet för första gången, vilket såklart gick jättebra. Skulle kunna ha hur många hästar som helst som är som Itzy, hittills har hon varit väldigt enkel och trevlig att jobba med!
 
Grå i morgonsolen! 

Jobbhelg!

Jobbhelgen har rusat förbi, i vanlig ordning, nu dags för ny vecka!
 
I morse red jag Chokladen innan jobbet, hon fick gå ett lugnt dressyrjobb på banan. Direkt efter jobbet så hade jag lurat Nisse att bjuda mig på pizza, så vi åt på byn och sen var jag snabb att byta om och så skrittade jag och Linda ut med Eliskja och Bea i skogen. Efter tog vi även Dajmen, i dag var hon avspänd och jag åkte nästan ett halvt varv på banan (med jättemånga halter). Betydligt bättre känsla i dag med vi tar pyttesteg nu eftersom det behövs så lite för att det ska ramla tillbaka, det märktes ju igår. 
 
Nu är hästarna nattade och jag har hunnit sova lite på soffan, även druckit en massa påskmust så jag kommer säkert vara kissnödig om en timme eller två... 
 
 

Taco-lördag!

Jobbdag i dag och fantastiskt väder ute!
 
Jag började i morse med att longera galopp-programmet med Clarinett innan jag åkte på jobbet. Efter jobbet bytte jag bara om och åt en tallrik fil eftersom Linda väntade i stallet. Vi skrittade ut i skogen med Itzy och Bea, Itzy tyckte nog att det var lite jobbigt. Inga omkörningsträckor utan en smal stig där hon var tvungen att hålla samma fart som Bea, dessutom rejäl klättring och mycket att kliva över eller igenom. Hon gjorde det ändå bra, men det där täcket som ligger på stigen uppe i skogen var läskigt. Ni vet det där täcket som Chokladen tog av sig när de var på rymmen och som sedan hamnat (hur kan man undra) på våran ridstig uppe i skogen. Det var i alla fall så otäckt att hon var tvungen, trots att Bea gick lugnt men tveksamt förbi, att ta ett grodhopp ut i.snön!
 
Sen när de var klara så hjälpte Linda mig att åka lite på Dajmen. Men i dag var det åter igen en spänd Dajm och första försöket att gå blev hon superspänd och försökte dra i väg när jag hoppade av. Men hon kom inte undan utan vi fortsatte jobba och innan vi var klar så hade jag skrittat lite på henne igen. Men hon är verkligen känslig!
 
Och när hästarna var nattade så gjorde vi tacos så nu är jag överdrivet mätt! Men gott var det!
 
 

Vårdagjämning!

Härligt vårvinterväder i dag och med ett tunt lager nysnö dessutom, fast jag har ju mest varit inne på Ica...
 
Red i alla fall på morgonen, först Itzy som jag styrde runt träd i skogskanten, och sedan Clarinett som jag skrittade ut i skogen. Efter jobbet och mat så red jag ett lättare pass på Grå som kändes jättefin. Nu ladda om för en helg på Ica, där det mesta handlar om Corona...
 

Mer blåst!

Tur att jag kunde rida så mycket igår för i dag blåste det ordentligt igen och var dessutom bitvis fruktansvärt halt (bland det värsta i vinter) med kallsnö på isen. Så inte bästa förutsättningarna för att jobba sprättiga hästar och det blev inte så mycket gjort.
 
Jag mockade två av lösdrifterna först, de mockas ungefär två gånger i veckan, det var så halt att jag inte kunde köra ner skottkärran för backen till stallet utan fick knuffa ner den på isen och sedan gå en omväg själv där jag delvis sandade mig fram... När jag sedan började rida i blåsten så tog jag en unghäst för att testa väder och underlag, logiskt? Bra gick det i alla fall, det var Eliskja som fick testa förutsättningarna lite genom att styra runt träd i skogskanten. Hon är så smidig att vi även kunde trava runt träden!
 
Sedan red jag lättare dressyrpass på Chokladen och Clarinett, fortfarande bara fyrkantspåret som går att rida på utan skor men vi jobbade med övergångar och lite tanke mot öppna, och båda hästarna gav fin känsla trots underlaget och bara raka spår. Skönt att faktiskt kunna jobba dom utan vara beroende av volter, men rätt tråkigt i längden.
 
På eftermiddagen lugnade sig som tur var blåsten, men på kvällen blev det snö i stället, och jag kunde, efter hamburgare till middag, åka och ha ett par lektioner. Alldeles för lite av den varan nu men jag hoppas att det ska släppa nu när ridbanorna tinar fram. I morgon är det Ica igen och Corona-hetsen som gäller!
 
Eliskja blev väldigt trött av sitt ridpass!
 
 

Bra onsdag!

Superfint väder igår och jag hann med sex hästar och personalmöte på jobbet, verkligen en bra dag!
 
Började med att tömköra unghästarna, Wasabi och Dajmen. Wasabi hänger med bra på tömkörningen nu och vi kunde tömköra tillbaka från banan till hagen me en liten omväg, det gör att vi snart kan tömköra ut i skogen vilket jag tror kommer vara nyttigt för henne.
 
Banan är okej att rida på spåret, även med barfotahästarna, och jag tror att den tinar av snabbt nu. Jag passade i alla fall på att rida Chokladen och Eliskja. Båda har haft ett par veckor vila och sedan gått två pass var i töm och lina, men första ridpasset och båda kändes jättefina! Sedan red jag även Grå som fick jobba med att styra runt träd och sen några travvarv på banan.
 
Som avslutning kom Itzys ägare och hälsade på, jag longerade Itzy och satt upp och skrittade på banan. Det kändes bra och förhoppningsvis kan jag nästa ridpass styra lite runt träden. Sen snabb middag och upp på Ica där vi hade personalmöte, givetvis mycket prat om Corona men inte enbart men det är väldigt svårt att planera något nu när man inte vet om allt kommer stänga ner eller hur länge det håller på. Vi har ju bland annat 20 års jubileum att fira, 20 år sedan nuvarande ägare tog över och i september är det också 20 år sedan jag började där. Det känns lite skumt, 20 år är ju jättelång tid!
 
Wasabi tömkörs!
 
 
 
Baloo gillar sol!
 
Utsikten över banan från Eliskja, det ser halare ut än det är. Spåret är bra och isen är ganska mjuk, i alla fall så länge det är plusgrader. Är nog inte så länge kvar till den är bar, en eller två veckor kanske? 
 
 
 
 

Vårvindar!

Riktigt vårväder i dag med blåst och omväxlande regn och sol, jag som hoppats på mycket ridning blev besviken när det blåste så grejerna åkte runt gården.
 
Men lite hästjobb blev det, först ut Eliskja som fick gå i töm, sen galopp-programmet för Clarinett och så även tömjobb för Grå. Gav upp och i stället åkte jag och Nisse, efter vi ätit, upp på byn där det var information om bredband via radiolänk. Vi var även till Hammarn och köpte hundmat. När vi kom hem igen hade blåsten lagt sig så jag gjorde även ett kvällspass i stallet. Longerade Itzy, med inspänning, och satt sedan upp själv utan hjälp och gjorde några start och stopp. I morgon borde jag kunna rida lite mer! Sen red Linda en dressyrträning och underlaget på banan räckte till galopp för henne med skor, känns ändå lovande!
 
Clarinett, vi höll till ute i en av sommarhagarna som bjöd på riktigt bra underlag! 
 
Lilla Grå, så söt! 
 

Corona-oro!

Corona-hysterin ligger verkligen över landet, jag känner mig orolig över att Sverige ska stänga ner på samma sätt som andra länder gjort. Det är klart att man inte ska tänka egoistisk i dessa tider, men det känns som det skulle vara en katastrof ekonomiskt om det nu. När man börjar ana att ryttarna får underlag igen och kan börja rida lektioner igen, skulle bli förbud mot idrottsliga verksamhet (som i Norge), eller förbud mot ridning som i Italien. Jag hoppas verkligen inte att det blir så utan att det här snart är över, att samhället fortsätter fungera och att lektionerna kommer igång nu!
 
Igår morse innan jobbet så joggade jag Dajmen i töm, och sen efter jobb och middag gick även Chokladen gå i töm. Det är halt igen men på dagarna tinar det och isen blir mjuk, jag längtar till att isen är borta och banan är bar!
 
På jobbet var det fullt ös, färre kunder men högre försäljning och mycket varor kom det eftersom vi försökt beställa på oss extra. Tycker att hamstringen var lite mindre igår, många kunder kommenterar och skrattar åt att det hamstras toapapper, men trots detta sålde vi igår nästan en halv pall med storpack toapapper! Kändes som nästan varannan kund köpte toapapper....
 
Måndagmorgon med sol och Dajmen!
 
 

Blås-söndag!

Inte alls lika roligt väder i dag, blåst hela dagen och ganska rejält bitvis och på förmiddagen snö och sen regn på eftermiddagen. Jag hade såklart massor av ridning som plan men det blev inte så mycket i det här vädret...
 
Började i alla fall med att longera Eliskja, hon har haft två veckors vila men nu är det dags att göra sista rycket med henne. I dag fungerade galoppfattningarna väldigt bra i lina så jag hoppas att det ska vara samma uppsuttet sen. Sen red jag lite dressyr med Clarinett innan Linda kom och hjälpte mig med Itzy, i dag skrittade jag uppsuttet på henne och det fungerade bra så nu hoppas jag kunna göra det själv till veckan. Det har varit så givande med hjälpen av Linda denna vecka även om det bara blivit tre dagar vi har kunnat greja, jag skulle verkligen behöva lite hjälp och sällskap oftare men nu blir ju kvällarna ljusare i alla fall.
 
När vi var klara med Itzy skrittade vi ut Bea och Grå i skogen, Grå är inte förtjust i blåsten och var rejält spänd. Men trots det höll hon sig lugn och flippade inte ut på något vis, ändå framsteg. Så mycket mer blev det inte gjort i blåsten. Jag skrev fakturor, vi åt middag på byn och drack kaffe hos Nisses systerson innan nattning av hästar och Morden i Midsommer på tvn.
 
Dags för Eliskja att börja jobba igen!
 
Visserligen lite gul på magen men jag tycker att hon är fin i kroppen. Hon har även en exteriör som jag tycker är tilltalande som ridhäst, vilket också visades i helgen då hon fick pris på årsmötet för rasföreningen som den basjkir som visats med högst poäng under 2019.
 
Linda och Itzy efter dagens träning, visst ser hon busig ut i blåsten? Itzy alltså, inte Linda!
 
Grå efter ridningen! 

Älskade vårvinter!

I dag var det riktigt vårvinterväder, bortsett från lite kalla vindar på förmiddagen så var det sol och varmt i solen. 
 
Jag började med Chokladen som jag joggade lite i töm som igångsättning eftersom hon haft en liten vila. Sen kom Linda och vi gjorde ett rejält ryck med inridningshästarna, först Itzy som jag hängde på i skritt och sedan satt upp på ett par gånger. Fortfarande skeptisk till att jag hoppar och viftar men att ha mig på ryggen gick bättre. Sen tog vi Dajmen, henne skrittade jag lite på och kunde starta och stanna uppifrån, känns som att det släpper nu och jag hoppas verkligen det! Sist ut Wasabi som är cool och obrydd men har jättedålig balans när jag kommer upp i sadeln och det känns som att hon håller på att tippa, det tycker hon nog själv också för hon försöker luta sig mot Linda! Ska lägga in lite jobb med slow skritt och bakbromsträning med henne och se om det hjälper.
 
Sedan red Linda en dressyrträning, i en hage (!) innan jag skrittade ut med Clarinett i skogen som avslutning i stallet. Vi gjorde så småningom middag med ryggbiff av älg, klyftpotatis och sallad så det blev en bra kväll innan nattning av hästar och såklart lite sova i soffan.
 
Chokladen innan jobb!
 
Chokladen i töm, jag tycker att hon börjar "biffa" på sig lite!
 
Wasabi efter sitt jobb, hon har väldigt långa öron... 
 
Utsikten från pallen när Linda tränade, ser ni vädret? Underbart med vårvinter! 

Fredag den 13:e!

Fortsatt hamstring och bunkring på Ica i dag, så fullt ös där! Blir intressant att se hur nästa vecka blir, kommer det att vara tomt på både varor och kunder då? Antar att alla är hemma och äter sina fiskbullar då...
 
Trött efter jobbet, gjorde pizza och det hann bli mörkt innan jag kom igång i stallet. Det blåste småspik, riktigt kallt och gårdagens fina snötäcke var utbytt mot is igen. Jag jobbade Clarinett i töm men sen blev det inget mer gjort, nu hoppas jag på sol och vindstilla i morgon! 

Hamstrar!

Just nu kretsar allt runt Coronaviruset, Nisse skulle till hingstpremeringen på Grevagården i helgen och planen var att han skulle ta tåget i kväll men i morse kom beskedet att det inte skulle vara någon publik på premieringen pga förbudet mot större evenemang som kom igår. På jobbet såg vi i dag att kunderna har börjat hamstra mat, problemet är att det inte finns någonting att beställa utan allt är det brist på! Fiskbullarna är restade till maj... Blir spännande att se hur hyllorna ser ut nästa vecka!
 
I alla fall efter jobbet och middag så hade det kommit en tunn snö hinna som satt fast på isen. Så skönt att kunna gå utan att halka runt! Jag jobbade först Grå i töm och sedan longerade jag Itzy. Med Itzy gjorde jag även de förberedande uppsittningsövningarna som jag brukar göra, tror att hon tyckte att jag var tokig när jag började rycka i stigbyglarna, hoppa vid sidan och vifta på armarna! Sen tog jag fram pallen och hon fick träna på att stå vid den när jag hängde och klängde på henne, men hon vänjer sig nog!
 
Nu är det bara att sova och ladda om för en ny dag på Ica, lär väl bli ännu värre hamstring där i morgon!
 
Grå tömkörs i halvmörkret ute i snön!
 
Itzy studerar pallen!
 
Och en närbild! 

Kurs och Corona!

Tänk vad mycket roligt och intressant det finns att lära sig när det gäller häst, och vad inspirerande det är att få utvecklas hela tiden! Samtidigt som det ju är svårt, och det blir ju bara svårare och svårare ju mer jag lär mig, men mest roligt!
 
Upp och i väg tidigt i morse för att åka till Östersund och kurs hela dagen. Denna gång med Lollo Persson, som jobbar med bland annat häst massage i mer än 26 år, och till största delen var det hästmassörer som deltog. Dagen har handlat om massage, muskler, hur olika spänningar och skador hänger ihop, rörelseanalys och framförallt hur vi ska göra för att undvika skador och problem. Så intressant, men också svårt, och precis det som jag funderar mycket kring. Vi har växlat teori med att titta på hästar i stallet och i rörelse, mycket bra lärare som med en otröttlig entusiasm svarade på alla frågor! Mycket bra kurs, och nu är jag laddad att känna, klämma, titta och analysera mina hästar!
 
På hemvägen stannade jag halvvägs och hade ett par lektioner. Sen hem, natta hästarna och landa lite, den här dagen har alla nyheter kretsat runt Coronaviruset och till och med jag börjar bli orolig och bekymrad över hur det ska sluta. Men nu ska jag sova i alla fall, Ica i morgon så då lär jag bli uppdaterad på allt skvaller om Corona!
 
Bilder från dagen :
Kallblodssto som fick order om galopp jobb. 
 
Rörelsekontroll av bakben!
 
 
 

Kolbulle!

En dag med sol, snö och häst! En fantastisk kombo, även fast det är alldeles för lite snö kvar nu och även solen försvann under eftermiddagen.
 
Jag började med att jobba Itzy i töm, först på banan och sen avslutade vi med att tömköra runt träden för att verkligen kolla så styrningen fungerar. Sen red jag dressyr med Clarinett innan Linda kom till stallet, hon har tagit semester denna vecka och inledde med en riktig hästdag. 
 
Hon hjälpte mig först med unghästarna, i dag gick vi några meter, inte bara med Wasabi utan även Dajmen! Kändes jättebra med båda även om vi tog det lätt och enkelt med båda i dag. Dajmen har ju egentligen gjort det här redan men eftersom jag kört fast lite så backar vi och gör om. Sen skrittade vi ut i skogen med Bea och Grå, och då hittade vi Chokladens täcke! Kommer ni ihåg att Chokladen hade tappat sitt täcke när de var på rymmen förra helgen? I dag hittade vi täcket långt upp i skogen, mitt på vår stig! Det konstiga är att det inte fanns spår upp i skogen när de hade varit ute, och jag har dessutom ridit där sedan dess, visserligen kan det ju ha varit översnöat  men jag måste ju ha ridit över det! Mycket konstigt i denna historia, och nu funderar jag på hur jag ska lyckas få ner och hem det från skogen... 
 
När vi var klara i stallet packade vi om lite och tog med oss Nisse och åkte till ett vindskydd vid en sjö i skogen. Där stekte vi kolbullar och kokade kaffe på elden och hade riktig myskväll! Nu har jag förberett så jag kan åka på kurs tidigt i morgon! 
 
Mycket fotat blev det i dag så här kommer en riktig bildbomb:
 
Härlig skugga när jag red Clarinett i dag! 
 
Det är verkligen svårt att fota svarta hästar, Wasabi är så fin men helt hopplöst att få en bra bild på henne! 
 
Mina katter Trassel och Baloo
 
 
Från skogsturen med Bea och Grå!
 
Grås långhals när vi kommit tillbaka till gården! 
 
Linda och Bea!
 
Och så våran kaffekokning! Vilken dag det blev! 

Vårväder!

Igår var det riktigt vårväder! Rejält varmt och sol, men jag jobbade såklart! Jag var deppig på morgonen eftersom snön tinat bort och det var is igen, men det kändes lite bättre på kvällen då jag insåg att värmen faktiskt tagit även på isen så visserligen halt men kanske inte lika illa som jag befarat.
 
På morgonen longerade jag Itzy med sadel, hon är lite otålig att höra i ordning och leda men lyhörd och uppmärksam att arbeta med, tror att hon kommer bli en bra ridhäst. Efter jobbet och hamburgare till middag så blev det en sen kväll i stallet. Jobbade Grå i töm, hon hade vilat två dagar och genast varrumpmuskeln som hon skadade när hon fastnade i stängslet sämre, dock efter hon arbetat var den bättre igen. Får försöka hålla igång henne så gott jag kan nu.
 
Itzy i lina på måndagsmorgonen, fortfarande mycket snö kvar på banan!
 
 
Dajmen och Wasabi fick vara utan täcke i solen igår!
 
 
De började såklart genast att leka! Mina hästar är verkligen busiga och lekfulla:
 
Jag är ju partisk, men visst är dom snygga? 

After pimpel!

Jobbhelg och inte hunnit med så mycket häst, fantastiskt väder igår, i morse snöstorm och nu tö igen, misstänker tyvärr att istiden är tillbaka igen... 
 
Igår longerade jag Itzy innan jobbet, hon kommer behöva några dagar att landa men vi börjar jobbet lite lätt ändå. Från början handlar det mest om att lära känna varandra och att komma in i rutinerna. Sen till Ica och efter jobbet kastade jag i mig lite tårta, eftersom Nisse fyllde år, fixade hästarna och duschade innan vi åkte på lokal! Det hade varit pimpeltävling på en sjö i skogen ovanför mig, en ganska stor tävling med över 650 pimplare!!! Byföreningen ordnade då After pimpel, med mat och musik, på byn här. Fisksoppa och nybakta tekakor, och sen kladdkaka, och det var rätt mycket folk och ganska bra fart. Kul när det händer något på byn och skönt när man ska hem och bara har några kilometer.
 
I morse tömkörde jag Wasabi i snöyran innan jobbet. Hon har fattat grejen och i dag övergick jag till normal tömsättning efter en stund och även det gick bra. Men hon blev otroligt trött av allt tänkande och jag höll knappt på att få henne tillbaka till stallet sen!
 
Efter jobbet så var jag snabb att byta om och åka till stallet, trots att Nisse hade tårtgäster, men Linda väntade i stallet och vi red ut med Bea och Clarinett. Vi red en skogsväg och kunde trava massor, så roligt att äntligen komma ut lite mer riktigt efter en vinter med is, mörker, massvis med timmerbilar och brist på sällskap. Det tråkiga är att det nu i kväll känns som att det kommer bli isgata igen nu.
 
Avslutade helgen med att Nisse hade gjort mat, inte bara till oss utan även Linda och en av tårtgästerna som stannat kvar. Älgentrecote med pressad potatis och grönpepparsås, och Linda gjorde sallad till, och sedan såklart tårta till efterrätt. Nu ladda om inför ny vecka!
 
Itzy jobbar i longering. 
 
Fint ljus på lördagsmorgonen. 
 
Wasabi jobbar i töm i snöyran!
 
Hon blir lite frustrerad när hon inte förstår, och här är hon trött och man kan nästan se frustrationen ryka ut öronen på henne!
 
 
 
Närbild! 

Vårvinterväder!

Fredagen drog förbi med fantastiskt väder! Men jag var ju på Ica såklart.
 
På morgonen kom först veterinären och vaccinerade Wasabi och Dajmen. Sen red jag Grå innan det fick bli två klämda mackor innan jag åkte på jobbet. Efter jobbet hjälpte Linda mig att reparera uppsittning med Wasabi, jag hängde, satt upp och även skrittade lite kort. Efter det borstade jag Itzy, den nya hästen, och la på några sadlar så jag har lite koll på vad jag ska testa sedan. Avslutade kvällen med semla!
 
Nu ny dag med fantastiskt väder och jag ska vara på Ica i dag med! 

Mer snö!

Tänk om vi hade fått all den här snön i december eller januari i stället! Men bättre sent än aldrig antar jag...
 
Började med lite pyssel, som uppspåning av boxar och lösdrift innan jag började rida. Först ut var Clarinett som fick gå ett lättare pass på banan. Red sedan Grå, var ett tag sen nu igen men hon kändes bra och det verkar som att incidenten med staketet gått bra även om jag kan känna en grop i ena muskeln på rumpan. Lemonaden fick gå backträningen, och så gjorde jag samma jobb med Dajmen som igår, tömkörning med sadeln, och fick ungefär samma resultat. Yrslig häst som inte kom till arbete, nästa gång lägger jag upp det annorlunda!
 
Sen åkte jag upp i skogen för att kolla till min vattenbrunn. Jag glömde ju vattnet på i måndags och sedan dess har det inte riktigt kommit igång, men nu var det för mycket is och snö över brunnen för att jag skulle orka lyfta locket själv. Blir så less när jag inte kan själv utan måste ha hjälp med allt... Blev en nödmiddag, ni vet sån där mat som man gör när man är hungrig och utan idéer, i dag makaroner och köttfärssås gjord av tacoköttfärs som jag hittade i frysen.
 
På kvällen kom det en häst, en kallblodstravare, Itzy, som ska ridas in. Det är en häst som startat en del och nu haft föl, hon verkar cool så det blir nog bra. Sen glass till kvällsfika och jag somnade framför tvn i kväll med..
 
Baljorna som hästarna får kraftfoder i slits hårt, och när man ser detta så förstår jag ju varför!
 
Klant-Chokladen!
 
Clarinett med utsikt över boxarna!
 
Grå på banan!
 
Itzy! 
 
 
 
Wasabi bor inne och håller Itzy sällskap. Och helt plötsligt såg hon stor ut, min lilla bebis! 

Snöyra!

Verkar som att jag nu får all snö som jag bett om i vinter, lite försenad leverans bara!
 
Tuff dag igår, men den började som vanligt. Jag jobbade hästar, nu med snö över isen så det är nästan lika halt som innan men ser bättre ut! Jag jobbade Grå i töm, ville se hur hon såg ut efter att hon hade fastnat i staketet, och hon fick även börja trampa ihop snön på banan. Nummer två var Clarinett som jag ville försöka hitta känslan från träningen med, vi red i hagen och i alla fall traven kändes riktigt bra. Chokladen, som halkar betydligt mindre än Clarinett, red jag på banan. Hon kändes riktigt fin och jag har bestämt att hon ska få en liten vila nu då hon utvecklats mycket på slutet och kan behöva smälta lite, även Eliskja ska få ett par veckor vila nu. Avslutade med att tömköra Wasabi, det gick bra och polletten var fortfarande på plats så nästa gång Kan jag nog ha vanlig tömsättning.
 
Sen mat och i väg på ett par lektioner, eftersom det är sportlov så kunde vi börja tidigare och tack vare att det då var ljust så kunde ryttarna rida på olika lägdor där det inte var is under. På kvällen, vi hade tittat på Auktionsommar som var inspelat här i närheten i somras, och jag var precis på väg att dyka in i duschen när Nisse som gått ut för att fixa hästarna kom in och skrek om att hästarna var lösa och att det låg en död häst i hagen! Fort ut, 3 ardennerhingstar och 8 ston av varierande raser var ute och galopperade runt på gården. När vi fått in alla ston i stallet, och hingstarna i ladugården, och fått någorlunda koll på kaoset så låg då en häst kvar i hagen. Det var en av ardennerhingstarna, just då trodde vi att han blivit sparkad men veterinären var här och skrev intyg i dag och trodde mer på hjärtstopp, eventuellt pga ett hjärtfel. Fruktansvärt tragiskt, så snäll hingst och dessutom var vi rätt chockade, så fort det går! När jag kom hem var allt lugnt, mindre än två timmar senare kaos och han borta.
 
I dag har jag jobbat på Ica på förmiddagen, eftersom det är sportlov så är det många som vill vara ledig så jag passade på att jobba en halvdag extra, behövs ju nu när det är så lite lektioner. Efter lunch bestående av varm nyponsoppa med glass och äggmackor så gjorde jag ett stallryck i snöyran. Grå fick gå i töm i dag med, borde kunna rida igen snart, Clarinett red jag i skogen och trampade upp stigen, och även slingan som jag försökte trampa upp förra gången det var snö. Jag gjorde bakbromsträningen med Lemonaden och hoppas på att kunna göra det några dagar i rad nu, även om det var på gränsen med underlaget, så vi kommer igång. Dajmen, som var väldigt spänd och flyktbenägen i dag, tömkörde jag med sadeln och kunde trots dagens ofokus ändå avsluta med att sitta upp en gång, ändå ett framsteg och jag fick lite nya idéer i dag.
 
Sen gjorde jag pizza till middag och på kvällen red Linda ett dressyrpass i snöyran, underlaget höll riktigt bra och hon kunde rida fullt ut i trav i alla fall. Nu har jag fått ett omtag på förkylningen och hoppas att det ska gå bra att sova ändå!
 
Grå på banan i dag!
 
Obligatoriska kliande!
 
Snöig tur på Clarinett!
 
Yster Dajm! 

Måndag morgon!

Den här dagen började inte bra! Jag vill bara ha lite arbetsro nu, kunna jobba, ha lektioner och rida i lugn och ro! Verkar inte riktigt komma dit... Men snö har vi fått i alla fall!
 
Det första jag upptäckte är att jag glömt vattnet på i gästhuset där vi fyller dunkar till hagarna. Som tur är har jag haft lågt tryck på så ingen översvämning, kanske lite fuktigt. Men jag har självtryck en lång sträcka och mitt vatten gillar inte att man använder för mycket på en gång så just nu har jag inget vattentryck alls... Förhoppningsvis släpper det till i morgon.
 
Men jag hade ju uppfyllt vatten så gjorde morgon sysslorna och bestämde mig för att göra ett nytt försök att sätta igång Szum. Varje gång jag kommit igång med honom i vinter har det blivit halt. Så jag longerade honom lite så han fick rasta av sig. So far so good. Släppte ut honom i hage där det på morgonen var ett snö lager på isen om ett par centimeter. Szum hade nog glömt bort att det var is under så han tog en genväg och i lite hög fart, gick då såklart omkull! Såg inte när han for men han tog sig upp en gång, men jag insåg att han inte kunde gå utan att gå omkull igen, det insåg nog Szum med men han visste ju inte att jag sprang och hämtade sand så han försökte gå och tippade igen. Denna gång var det svårt för honom att komma upp igen och han bitvis bara låg, men efter en evighet kom han så upp. Allt tog 10-15 minuter ungefär men kändes ju mycket längre! Vi var nog chockade båda två, han gick direkt ner till ingången och där har han hållt sig hela dagen. Vi har fodrat honom med hö, vatten och i kväll fick han även sin kraft där, så det går ingen nöd på honom, där är det inte halt utan det är backen upp till vindskyddet som är is under snön och svårt att se hur halt det är. Han har några skrubbsår men ingen svullnad eller annat konstigt någonstans! Så glad att det gick bra, men när jag kom till jobbet bara en kvart sen fick de säga åt mig att ta en kopp kaffe och andas lite! Under dagen har både Linda och Nisse kollat till prinsen så han har inte lämnats åt sitt öde.
 
Efter jobbet så snöade det fortfarande, har kommit nästan 2 decimeter och det är ju nästan mer än vi haft på hela vintern! Jag tycker att det är bra med snön, även om den kom lite sent, men i kväll pallade jag inte att rida. Hade tänkt känna på Clarinett efter träningen men det får bli i morgon! Har ganska mycket jag ska göra i morgon men det löser sig nog...
 

Vasalopp-söndag!

Nu snöar det! Kanske kommer vinterns snö nu? Lite försenad leverans bara, kanske skickad med PostNord?
 
Dagen började med Vasaloppet! Frukost på sängen och Vasaloppet på tvn, bra början av dagen men jag hade inte så långt tålamod så sen blev det stallet. Där stod stängsling på schemat, det hade knäcktes två trästolpar direkt bredvid varandra i Szum och Beas hage så jag fick dra om tråden där. Det går ju inte att få ner några stolpar nu, jag hade satt upp ett par plastsolpar provisoriskt men nu drog jag om tråden mellan träd i stället. Fick även hjälp med en trasig kabel till en av värmebaljorna så nu ska alla fungera igen.
 
Sen fick Dajmen, Wasabi och Chokladen gå i töm. Jag ville se lite hur de såg ut och rörde sig efter rymningen, Chokladen hade halkat omkull och åkt in i en hagstolpe och dessutom tagit av sig sitt täcke (som jag inte hittat!!!) men hon såg väldigt fin och fräsch ut. För Wasabis del handlar det om att hon ska förstå vad tömkörningen går ut på och i dag kändes det som att polletten trillade ner! 
 
Sen lunchpaus med våfflor! Nä Nisse sen åkte på årsmöte med Föreningen Nordsvenska hästen så fortsatte jag i stallet. Jag provade att göra bakbromsträningen med Lemonaden men det var lite för halt ännu. Men när Linda kom till stallet så red vi ut med Bea och Eliskja, denna gång red vi en liten runda på nersidan vägen. Bea hade inte sin modigaste dag men Eliskja hade tuffast till sig sen sist och gick först flera gånger när Bea tvekade. Vi kom till ett ställe där det var blankis över hela vägen, men som tur var är hästarna terränggående så vi tog en omväg genom en skogsdunge som nog ingen gått igenom de sista åren... Sen följde Linda med hem och vi lagade mat, pastagratäng, och studerade Höökskatalogen och liknande sidor vilket slutade ned att Linda beställde... 
 
Nu väntar jag på att Nisse ska komma hem, och är också spänd av förväntan på snön som ska komma i veckan! 
 
Nisses katt Holger på sin tron! 
 
Chokladen i töm! 
 
Eliskja och Bea på tur!
Snabba pigga öron! 

RSS 2.0