Dessa jäkla bilar!

Det fortsätter att stula, det verkar vara bilarna som ställer till det den här helgen! Dessutom har det regnat hela dagen i dag, jag är så less!!
 
Men dagen började bra! På förmiddagen kom spekulanter och tittade på Molle, de verkade både intresserade, seriösa och kunniga! Och på kvällen sedan fick jag ett mail att de nog ville köpa honom, roligt! Efter de hade varit här så red jag ut Midas och Szum på banan. Vi har börjat träna lite programdelar och det går ganska bra, det är galoppen som är lite jobbig just nu men annars känns det bra!
 
Jag åt tidig middag och sen var det meningen att Alida skulle komma och rida med mig, men hennes bil startade inte! Min ridenergi rann av mig så jag körde galoppprogrammet med Traffe i lina i stället. Sen fick jag hjälp att släppa ut Szum, Traffe och Molle på bete! Det var lite spännande för Molle har ju inte gått med dom förut, och han har bara gått i en liten flock innan. Han var väldigt kaxig, både mot Szum och Traffe. Och man är inte så kaxig med Szum, i alla fall inte helt ostraffat! Szum berättade för honom vem som bestämde och hur man uppför sig i en hage, jag tror det kommer var lugnt nu men det tar nog några dagar innan Molle är en i gänget. Tror det är nyttigt för honom att få interagera i en flock där han inte är infödd, man ser att han inte riktigt är med på "språket" och att kaxa sig mot Szum är ju riktigt dumt om man är så pass mycket mindre dessutom! 
 
Det skulle komma en häst i kväll, men även deras bil strulade och de fick vända! Dessa jäkla bilar, de tycks strula alltid och för alla! Nu ska jag åka och kolla till grabbarna igen, och i morgon väntar en dag på Ica, så nu är semestertiderna slut och det är allvar igen!

Jättetrasig bil?

Alltså vissa dagar blir ju inte alls somman tänkt sig! Innan den här helgen var jag lite orolig för hur jag skulle hinna med allt, orka och om planeringen skulle fungera. Jag skulle rida dressyrträning i dag, ha lektionre och löshoppa, i morgon ska Molle visas, Pay and Ride i Hammerdal var inplanerat och dessutom skulle det komma två hästar i helgen. Först blev lektionerna inställda pga för få anmälda, sen Pay and riden, även där för få deltagare (inte bara jag som har svårt att engagera ryttarna), en av hästägarna har inte hört av sig och i morse fick jag även ställa in dagens dressyrträning. Helt i onödan dessutom! Vi kan säga att det blev inte mycket kvar av den här helgen, men jag slapp ju stressen i alla fall!
 
I morse när stallet var klart skulle jag koppla på släpet innan jag gick in och åt frukost, jag var ute i ganska god tid men det skulle visa sig att det trots allt inte var tillräckligt. För när jag ska vända bilen för att backa på släpet så beter sig bilen konstiogt. Den är trög att styra och det skrapar konstigt, jag blir så klart misstänksam och när jag går ut och tittar så tycker att hela bilen ser konstig ut, den är väldigt låg i fronten och det ser ut som hela framvagnen ramlat ner. Självklart blir jag väldigt orolig, för att inte säga helt knäckt! Jag var ju lite på gränsen till ett nervöst sammanbrott redan innan så det kändes ju som en jättetrasig bil bara var droppen som fick bägaren att rinna över.
 
Jag skickade at jag int kommer på träningen och fick Peter att komma hit och titta på bilen. Vid det här laget låg jag under en filt på soffan och ville inte kliva upp, någonsin mer. I alla fall kändes det så! Peter tittade på min jättetrasiga bil, men han kunde inte hitta något mer fel än att det var tomt på servoolja. Efter att bilen fått lite servoolja så kändes styrningen som vanligt och den skrapade inte, hur var det då med den låga fronten? Jo, jag stod nog i nedförsbacke när bilen såg konstig ut! Och sen körde jag en sväng till ridhuset med den senare på dagen utan problem, så den var nog inte jättetrasig trots allt! Jag och bilar passar inte så bra i hop...
 
Jag blev lite sur över att jag missade träningen men glad över att slippa reparera bilen för stora pengar! Trots detta gick luften ur mig och jag fick inte mycket gjort i dag alls. Grävde ner det sista med kablarna till lyset på ridbanan, arbetade Szum i töm och flyttade lite vattenbaljor och slangar. Sen ar det bara att åka med Clarinett till ridhuset och löshoppa. Även i dag löshoppade vi på två personer, jag tycket att hästen skötte sig fantastiskt bra i dag. Enligt mig så var löshoppningen klockren, hon var avspänd, fokuserad på hindren och det såg plättlätt ut för henne! Sen tränade vi lite häst vid hand och red. Galoppen fungerade betydligt bättre i dag än sist så det känns också bra. Väldigt nöjd med henne!
 
Nu ska jag ladda inför i morgon, jag hoppas att min energi ska vara bättre då och att jag ska ha mindre missöden och mindre psykbryt!

Ledig fredag!

Att vara ledig på en fredag är ju inte jag va, men jag skulle utan problem kunna vänja mig vid det! Semestervädret håller i alla fall i sig, regn i dag med!
 
Alida kom på förmiddagen och vi red ut med Tant och Clarinett, det har börjat lossna med galoppen nu och vi galopperade en lång sträcks med både bjudning och balans. Clarinett har en bra galopp och nu när hon har förstått vad jag vill så går det galant, för övrigt reflekterade jag i dag över vad otroligt snäll hon är att rida ut på. Helt fantastisk!
 
Sen red jag Midas, han fick hoppa lite. Vi travade över bommar på åtta, galopperade över hög bom på volt och hoppade ett par låga räcken, först på volter och sen i följd. Det gick bra och han tar för sig bra i hoppningen. Hann även longera Molle lite innan regnet kom, måste säga att han börjar bli riktigt duktig i longeringen, och i dag hade jag tur med vädret eftersom det var uppehåll ända tills jag var klar med honom.
 
På eftermiddagen var jag i vägen sväng, först till Hammarn och köpte foder och satte in pengar, sen tillbaka till Bispen där det blev lite fika och sen handlade jag. Hemma igen så småpyssladeja glite och städade av undervåningen innan en kompis kom och vi grillade lite. Nu är jag både trött och mätt, i morgon är det tidig avfärd mot dressyrträning så det är nog bäst att ge sig nu!

T-shirtväder!

I dag har jag äntligen ridit i t-shirt! Jag beklagade mig häromdagen att det var slitet av maj och jag inte hade ridit i t-shirt en enda dag, fast jag tror minsann att jag gjorde det en dag i april. Och i dag har var det rätt fint väder på dagen så då passade jag på igen, nu vill jag ha fler dagar som tillåter t-shirt!
 
I dag började jag att rida ut med Midas en sväng, innan jag fortsatte med att rida dressyr med Traffe. Han blir så  fin i galoppen, speceillt i vänster varvet men precis den sekunden han bli sådär fin så försöker han bryta av. Inget konstig för det blir ju jobbigt men när jag inte hinner med utan tappar galoppen så tar det sen flera varv innan vi har ny galopp igen förhan får nästan som kortslutning.
 
Efter en liten lunchpaus så red jag Calrinett. Hon fick först värma upp lite i lina och sedan red jag. Vi travade över några bomserier och jobbade med bjudningne, en galopp  blev det också. Avslutade med att träna lite häst vid hand, ocjh det gick inte alls bra så det behöver vi träna mera på! Sen fick Szum gå lite i töm, han var lite loj i dag men gjorde ändå ett okej jobb. Innan jag gick in för middag så flyttade jag Räkan och fölis till en ny hage med gräs, och egen pool! Den är tyvärr fortfarande lite blöt men det ska nog å bra, de har tillg¨ng till lösdrifen nu också och jag tror Räkan kommer uppskatta att själv få bestämma när hon ska vara där.
 
Eftermiddagen och kvällen var fylld med lektioner och när jag kom hem sen så hade jag besök av en som var nyfiken på fölis. Innan jag tog in de andra hästarna så pysslade jag lite med Molle. Vi fortsatte att testa sadeln, fortfarande bara i boxen för han är lite skeptisk, och tränset. Han fick jobba lite från marken innan vi avslutade och var då väldigt lyhörd. 
 
Nu är jag rejält trött och ska nog ramla ner i sängen!
 
Några bilder sen jag släppte Räkan och Lemonaden på bete i dag! Tyvärr blev kvaliten dålig på dom!
 
Benen är för långa!
 
Hon är ju inte rädd för vatten i alla fall! 
 
 

Bete med pool!

Nu har halva min semestervecka gått och jag har inte hunnit någonting tycker jag! Kan man få flera timmar på dygnet?
 
I alla fall så började jag dagen med att rida Tant! Vi trimmade på banan, massor av galoppjobb och hon var så fin! Det har ju varit lite tjafsigt i galoppen ett tag men i dag kändes det riktigt bra igen! Fortsatte sedan med Szum som tjafsade lite precis i början men som släppte efterhand och det blev ett väldigt bra pass. Vi galopperade ganska mycket och även om fattningarna har mycket kvar att önska så var galoppen bättre än på länge! Även Midas fick gå lite dressyr. med honom jobbade jag bara rena grunder. Att han skulle ta skönkeln framåt, bjuda och följa innertygeln, massor av övergångar! Han blev jättefin av det jobbet!
 
Jag hann även gå runt en av beteshagarna innan jag åkte på lektioner. Måste förresten säga att det nog är första gången jag dikar ut i beteshagar för att få undan vattnet! I några av hagarna ingår numera pool, undrar om jag måste köpa flytväst till fölis eller om hon kan simma?
 
När jag kom hem från lektionerna så gick ag runt en hage till och kollade staketet innan ajg tog in och nattade hästarna. Fick även ett snabbt "kolla på fölisbesök", men nu är det nog för i kväll och jag ska sova! Ny dag och nya uppdrag i morgon!

Stadsresa!

När man är i stallet typ jämt och rider en massa hela dagarna så sliter man på kläder och utrustning, så är det bara. Nu har jag kommit till ett läge där alla ridkläder än slitna och behovet av nya är stort, tyvärr är plånboken alldeles för liten just nu men i dag var jag trots detta tvungen att åka till staden och köpa skor och shortchaps, det fungerar inte med detta väder att ha stora hål i skorna. Dessutom var jag ju tvungen att investera i ny hjälm efter avfallningen, den kom förra veckan, så nu har jag nästan ny outfit. Fast ett par nya ridbyxor (de gamla är tokslut9 och en sommarjacka står högt på önskelistan, (för att inte tala om ett par jeans att ha som civil) men fortsätter det här vädret så kan jg gå regnjacka och vinterkläder hela sommaren!
 
Innan jag åkte i väg så fick Traffe först gå galoppprogrammet i lina. Jag hann precis släppa honom i hagen när det kom en tjej för att titta på Molle, han är nu ute på annons. Vi pratade lite och sen longerade jag honom så hon fick se honom i rörelse. Och sen pratade vi lite mer! Vi får se vad det blir av det, men jag tror att det varit flera som hört av sig så det känns lovande.

Sen åkte jag och en kompis till Sundsvall. Jag kom hem med skor, shortchaps, ettt träns, två kaffemuggar och en skål från Myrorna, tre saltstenshållare och en påse källarfranska! Det fick räcka för i dag! Hemma igen så kom Alida och vi red ut med Tant och Clarinett. I dag galopperade vi inte mindre än tre lite längre sträckor och jag tror att Clarinett har fattat grejen nu! Kändes bra i alla fall!
 
Clarinett innan kvällens ridtur!
 
Och tillbaka igen!
 
 

Semesterkläder!

Skönt med semester men det är fortfarande vinterjacka och gummistövlar som gäller! När ska det torka upp tro? I fjol vid den här tiden skrev jag på bloggen att jag önskade regn, i år önskar jag att det ska sluta regna! Man är aldrig nöjd!
 
I dag började jag med Szum och tog dressyrsadeln för att testa, men det kändes inte alls bra! Misstänker nu starkt att sadeln har ett finger med i spelet så nu blri det hoppsadeln framöver, har tagit hem en begagnad sadel som är till salu som jag ska prova. När vi var klara så hade Elise kommit och vi red ut med Tant och Gandalf. Vi red byvägen för grannen ville vara med när vi red förbi hans hingsthage försa gången, det var inga problem mer än att våra hästar var lite uppspelta av hongstar och kor, eller egentligen brydde inte Tant sig så mycket hon var mest brydd vad de där människorna gjorde i hagen! 
 
Sen red jag Midas påbanan, vi hade bara bäörjat när det kom en rejäl regnskur och all hans energi och koncentration gick helt plötsligt till att försöka ställa sig med med rumpan mot regnet! Men jag kämpade på och trimmade övergångar oh till slut var fokus oh bjudning där den skulle vara. Avslutade med Molle som i dag har fått haft sadel på sig, med sadelgjord, visserligen bara i stallet men ändå en bra början. Dessutom sattejag påhonom ett träns, med bett, och det fick han ha över grimman medan vi jobbade lite från marken utanför stallet. Jag arbetade honom i grimman så tränset var bara på som tillvänjning. Men han börjar ha provat på lite grejer nu ochdet öär bra, inridning är ju inte aktuellt än på minst ett drygt år men det är bra att få prova på lite.
 
Gick runt en hage och fixade stängsel (hage med egen pool), handlade, pantade och pallade rabarber. Efter middagen blev det fika med rabarberpaj och jordgubbar hos grannen, och sent som vanligt innan jag var hemma igen. Chokladen har jag också hälsat på och hon bjöd på galoppshow som hette duga, blirnågot att rida på det där sen! Nu väntar en intensiv dag i morgon så det är bara att ladda för det!

Pingstdagen och punktering!

Den här helgen har jag kört nästan 50 mil med hästtransporten, till Dannero igår och i dag samt en sväng till Ammer också. Det blir många mil på vägarna med släp så det är inte konstigt att det händer lite grejer emellanåt, i dag hände det som jag har fruktat lä'nge -punktering på släpet!!
 
Jag var med Traffe till Dannero i dag, innan vi kpom i väg var jag lite sen och stressad men eftersom det gick smidigt att göra i ordning honom och lasta så kom jag i väg i bra tid trots allt. Och det var väl tur för utanför Sollefteå så smällde det till och hela ekipaget gungade till. Min första tanke var direkt punktering och jag saktade ner, men det var inget ställe att stanna på och eftersom det gick ganskabra att köra så rullade jag långsamt till en parkering. Där bekräftades min misstanke, punktering på släpet -tur jag har boggi! Lite lätt stressad lyckas jag få fram domkraften och få upp släpet men bara för att inse att jag inte hittar något fälgkors! Då ringde jag till min hovis som var i Sollefteå på besök hos sina föräldrar, hon gjorde en akututryckning och kom med grejer! Samtidigt stannade en bil med två herrar som hjälpte oss att byta däck! Vilken tur man har! Allt var överstökat på en halvtimme och jag kunde fortsätta till träningen!
 
fyra minuter före min ridtid gick jag in i ridhuset, men till minstora tur så var Sara var försenad och jag hann både longera lite och rida fram. Traffe gick jättebra på träningen och jag är nöjd. Men mest nöjd är jag nog över att han var hur lugn och cool som helst och stod som ett ljus när jag gjorde i ordning honom, både före och efter, trots min stress efter punkteringen och trots att det var musik i högtalarna på Dannero och en del stök inför kvällens trav. Dessutom gick lastningen bättre än den gjort på flera månader! 
 
Sen när jag kom hem så var det bara att packa om grejer, äta middag och byta häst! Nästa tur gick till Ammer och löshoppning med Clarinett! I dag var vi bara två stycken, jag och grannen som äger Clarinett, och två är egentligen lite för få för att löshoppa men det gick det med! Clarinett var i dag helt klar över uppgiften och har i dag varit och känt på de höjder som är på treårstestet. Efter vi hoppat så red jag henne och i dag har vi galopperat lite igen, fortfarande med betoning på lite men det släpper nog snart, hon ska bara komma på vad det är jag vill egentligen!
 
Känns skönt att jag har semester och inte ska på jobbet i morgon, skulle utan problem kunna vänja mig vid att jobba så här lite som jag gjort i maj! I stället är det en del att göra här hemma, tror inte jag blir sysslolös! Måste föresten säga att jag är väldigt imponerad och lite chockad över det genomslag mitt inlägg om att rida träning fick, (http://nillashast.blogg.se/2015/may/men-varfor-tranar-man-egentligen-ar-det-inte-for-att-bli-battre.html) över 200 visnngar och flera delningar på facebook. Tack för responsen!
 
Clarinett i ridhuset i dag!

Pingstafton!

Men vilket skitväder! Vräkt ner regn hela natten och även i dag kommit skurar, växlat med blåst och kallt. Så trist, jag vill ha lite sommarkänsla nu, det är ju i alla fall slutet av maj nu!
 
På förmiddagen longerade jag först Molle, han fick även prova sadel i dag. Jag lade bara på den men nästa steg nu är att spänna fast den, mitt mål är att han ska ha haft både sadel och träns innan betet. Sen skrittade jag och Midas ut i skogen ovanför gården, det var lite mystiska fyrhjulingsspår som jag var tvungen att undersöka!Inte för att jag blev något klokare på dom men vi fick en bra tur i alla fall.
 
Sen åkte jag och tömkörde en ponny och åkte på Hammarn för att köpa spån och foder. Hemma och vände, fikade lite och gjorde i ordning Szum. Grannen kom också och slog på Szums tappsko, igen, innan vi åkte till Dannero på dressyrträning. Szum var stökig när jag gjorde i ordning honom och fixade men direkt när jag satt upp fick jag en bra känsla! Och träningen gick riktigt bra! Det var bara höger galoppen som strulade lite och det blev lite bocksprång och stök men annars är jag jättenöjd! N¨ågot som var bra var att han kom i det läget som jag har så svårt att lösa här hemma, när han bara drar in nosen och ligger på, det är sällan han kommer dit när jag är borta så därför var det så bra att vi i dag kom dit och att jag kunde rida ur det, och få honom jättefin igen!
 
Nu ska jag titta lite på Eurovision och ladda inför ny träning i morgon! 
 
Släppte grabbarna i en gräshage när jag kom hem. Jag ade inte hjärta att låta de gå i leran längre, men fortsätter det regna så här så är det lera här också snart!
 

Majsemester!

Nu har jag semester! De skulle egentligen vara fölvakningssemester men det är ju redan avklarat så i stället lär jag fylla dagarna med en massa pyssel här hemma! Semestervädret lät i alla fall infinna sig med regn hela kvällen!

Jag trotsade regnet och arbetade hästarna i töm! Började med Midas, han fick i dag även arbeta lite i galopp i tömmen och gjorde det bättre än väntat. Det märks verkligen att han har stärkt upp galoppen! Sen var det Szums tur, lagom tills vi skulle börja så vräkte regnet ner och dessutom hade han tappat en sko (en av de som slogs på i tisdags...) så jag var inte på något toppenhumör när vi började. Men som det vände för jäklar i min låda var fin han var! Tänk när jag kan komma dit i ridningen också, då måste vi börja kunna plocka hem rosetter! Han bar sig, galopperade i balans och var riktigt fin i formen, min finaste Szum-Brum. Helt plötsligt var tappskor och ösregn bortglömt, väldigt typiskt mig som inte ens märker av regn och oväder när jag jobbar en intressant häst! Avslutade med Tant, henne jobbar jg inte så ofta i töm men det är verkligen intressant att se sin häst jobba. Det ger nya infallsvinklar och ideer för den fortsatta träningen.
 
När jag kom in igen så var det bara att hoppa i duschen direkt för jag var både blöt och kall, nu ska jag lägga mig och ladda för i morgon när jag bland allt annat ska i väg med Szum på träning!

Men varför tränar man egentligen? Är det inte för att bli bättre?

Jag har funderat på det här med att träna och rida lektioner, om varför man gör det och kanske framförallt varför man inte gör det! För mig är ju träningstillfällena guld värda, även om det ibland både kan kännas jobbigt och nervöst innan så gör det ju så mycket för vardagsträningen hemma sen!
 
Jag får ofta höra att: "Det är ingen mening att rida träning, det går ändå så dåligt", "Jag ska inte tävla så jag kan inte träna" eller att: "Jag ska träna sen, jag måste lära känna hästen först" eller "Vi måste träna upp oss, sen kan vi vara med". Men man tränar väl för att bli bättre? Inte för att visa upp sig? Visst jag kan hålla med om att ska man var med på en lite mer avancerad hoppträning så kan man behöva ha lite kondition och kontroll på hästen men för en enskild dressyrträning så behöver ju hästen inte ens ha någon kondition, sen får man ju sätta kraven efter det! Jag kan ju tycka att det är precis i dessa lägen man behöver träning som mest, när det inte går så bra, när man håller på att lära känna en ny häst eller sätta igång hästen efter vila. Extra viktigt att det blir rätt från början med en ny häst eller en häst som ska bygga upp sig, så slipper man ändra och göra om efteråt.

Jag har varit med på massor av träningar där jag inte har kunnat galopperat, hoppträningar där jag avslutat efter framhoppningen eller de första träningarna med Szum där jag nästan bara kunde skritta! Men det ger ändå massor! Jag får tips och råd hur jag ska lösa olika situationer och problem, övningar att jobba med hemma och motivation att rida både innan träningen och efteråt. Ofta hör man att man är besviken på att hästen inte har skött sig på träningen eller varit stökig, men egentligen är ju det perfekt för vad är det man behöver hjälp med? Att rida när hästen går bra eller hjälp att lösa de problem som finns? Var inte rädda för att visa tränaren vilka problem som finns, för hur ska man annars få hjälp att lösa dom?
 
Förutom hjälp med ridningen, nya övningar, korrigeringar i sitsen och hästens form så är ju träningarna ett perfekt tillfälle att få diskutera sin häst med någon annan intresserad och engagerad person, det tycker jag är mycket värt! Dessutom hjälper tränaren till att puscha ryttaren till nästa nivå, för när man rider själv så är det lätt att man bara sitter och tränar på det som är lätt och roligt (om man inte är en självkritisk person och bara tränar på det man har svårt för, lika illa det), man behöver någon som hjälper till att komma framåt och till nästa nivå! Man behöver feedback, nya övningar, andra infallsvinklar och vakande ögon för att utvecklas, och att utvecklas tycker jag ska vara målet för alla ryttare oavsett andra ambitioner och inriktning!
 
Det ÄR svårt att rida! Det tar tid att lära sig, och hur länge man än håller på så kommer det alltid nya hästar och nya problem att lösa, man blir verkligen aldrig fulllärd! Men det är ju detta som är så otroligt faschinerande, att det alltid finns något att utveckla och lära sig, som ryttare är man alltid i utveckling! Jag tycker egentligen att vi som ryttare är skyldiga att ständigt försöka bli bättre ryttare och hästmänniskor och att lära oss arbeta våra hästar på bästa sätt, det är vi skyldiga våra hästar!

Så kom igen nu och ta tag i träningen! Inte sen, utan nu! Själv ska jag i väg på träning både lördag och söndag, och det ska bli så roligt!

(Foto: Elisabeth Sjöström)

Äntligen lite sommarkänsla!

Äntligen lite sol, värme (i alla fall lite mer än ljummet) och sommarkänsla! Jag har ju såklart jobbat i dag men det gör inget för även kvällen var fin och jag var ute och pysslade länge.
 
Först red jag Traffe. Vi hoppade lite klågt och han har aldrig varit så avspänd i hoppningen som i dag. Han överhoppade sig inte och höll sig väldigt lugn. Vi hoppade på volt och sedan två små räcken på långsidan, då försökte han några gånger att dra i väg efter första hindret men då kunde jag bara lägga en volt mellan hindren och fortsätta i balans. Känns som stora framsteg och något som stärker min teori om att han överhoppar sig så mycket eftersom han är spänd. Nu ska det bli ännu roligare att jobba vidare med hoppningen, men fortsatt lika lågt och lätt för att kunna behålla avspändheten!
 
Sen longerade jag unghästarna. Först Clarinett som fick jobba mycket i galopp! Måmnga fattningar och sen jobba med att hålla galoppen. Som avslutning fick hon hoppa över över ett litet hinder några gånger. I dag har vi tränat både styrka, balans och kondition! Det är dags att hon stärker upp galoppen nu! Sen fick Molle repetera longering och det var en enorm skillnad sen igår! Mycket mera bjudning och vi höll oss i ett av hörnen på banan utan problem, speciellt i höger varvet gick det mycket bättre än igår. Deflea hästarna brukar ha svårare i höger varv i början men i dag gick det riktigt bra det med!
 
Avslutade sedan kvällen med att gå runt och kolla staketet i en av de hagar som det är taänkt atthästarna snart ska få flytta till. Det är ju inte beteshagar utan mer övergångshagar som är torrare och roligare än vinterhagarna! Jag längtar verklien till bete men bara att få hästarna från vinterhagarna är ett efterlängtat första steg och jag ska börja flytta om dom lite redan i helgen.

Onsdagsmix!

I dag har det varit lite lugnare här! Det fungerar igen med diandet utan problem och Räkans juver har gått ner och hon är inte lika öm längre. Fölis har ägnat dagen åt att äta, vbusa och sova. Alltså fullt normalt!
 
Jag började på förmidagen med Molle. Han fick komma upp på banan och bli longerad! Jag hade kapsonen på och eftersom det var första gången vi longerade så var det mest ett test. Vi har ju jobbat i skritt med att han ska kunna gå på volt runt mig så helt nytt är det inte men det är endå en helt annan sak när man ska göra det i trav. Jag tycker det gick riktgti bra och jag tror faktiskt att hade någon sett oss så hade de nog kunnat se vad vi gjorde, och det är inte alls säkert när man longerar första gången! För de som inte är van att longera unghästar så kan jag säga att det är en helt annan sak än att longera en skolad häst som går fint på en volt, när man lomngerar unghästar brukar man få använda hela ridbanan....
 
Sen kom Alida, hon har varit i USA i en månad men är hemma igen! Vi red ut med Tant och Clarinett, och i dag så har Clarinett galopperat med ryttare! Inte så lång bit, men ändå! Efter en liten fikapaus så red jag Szum, han bjöd även i dag på en fantastisk ridkänsla men jag fick jobba för det! Han var seg och jag fick inte igång honom förrän vi hade galopperat flera varv! Känns trots allt bra och jag tror det håller på att släppa med honom nu! Även Midas fick trimma lite på banan, med honom är det mycket job med böjningen och böjda spår. Precis när jag höll på avsluta honom så öppnade sig himlen och jag hann bli ordentligt blöt eftersom jag såklart red utan jacka! 
 
Efter middagspaus så tömkörde jag Gandalf, riktigt fin och trevlig i dag, innan jag åktei väg och töm
körde ytterligare en häst och hade en lektion. På kvällen hälsade jag på Chokladen och sen blev det såklart kaffe och alldeles för sent. Gruvar mig redan för att kliva upp i morgon!
 
I dag var det siesta i fölhagen:
 
Trött fölis!
 
Även grabbarna hade paus!
 
Traffe vilar! 
 
Och det är inte bara hästarna som trivs i  höet!
Tingeling!
 
 
Och en bild från kvällens jobb, fin ponny i töm!
 Foto: Angela Odelberg

Bekymmersamt!

Ny dag på farmen och nya bekymmer. Det är i alla fall så det känns, ibland är det bara som att man löser det ena problemet så dyker nästa upp och det finns alltid något att oroa sig för! Som med fölen, först är man orolig för fölningen och sen är man orolig för att fölet ska bli sjukt! Räkan har varit väldigt öm i juvret i dag så det har varit lite trixigt med diandet. Det verkar som fölis får i sig tillräckligt med mjölk för hon är pigg och verkar inte vara uttorkad, men man blir ju orolig ändå. Jag ahr försökt hjälpa till genom att massera Räkan och sedan hållt i henne så fölis har fått dia i lugn och ro. Jag har tagit bort kraftfodret på Räkan och hoppas på att det ska ge med sig. I natt sover de i lösdriften för det ska bli regn.
 
Annars har jag hunnit med lite annat också. Red Traffe först, han gick rätt bra och vi jobbade verkligen igenom galoppen i dag. Han blev så fin i vänster galoppen, men precis när han blev det så orkade han inte och bröt av, det var väl inte hela världen men sen blev han lite stressad och det tog flera försök innan jag fick rätt galopp igen. Vänsterfattningarna har ju varit lite problematiska men det är oftast inga problem nu men han föll tillbaka i gamla mönster när han blev lite stressad av att inte orka riktigt. 

Red även Szum, även i dag i hoppsadeln och även i dag longerade jag först. Och i dag kändes det riktigt bra! Vi kunde galoppera i båda varv (har vi inte gjort på länge) och även om han spände till när jag red upp honom lite i formen så släppte det också! Dessutom har han inte varit så avspänd i ryggen som han var efter ridningen sen Ulrika var här och masserade! Nöjd matte i dag! Avslutade med att jobba lite med Molle. Han fick komma in och bli borstad först, han är ju van att jag grejar med honom på kvällen men nu är det dags att kunna komma in och jobba även på dagen. Sen satte jag på honom schabraket och satte fast det med en resårtäckgjord. Det brydde han sig ine om så vi tog och gick en liten sväng med schabraket på. När vi kom tillbaka fick han nosa och känna på sadeln, men jag lade aldrig på honom den eftersom han var lite skeptisk. Vi hinner med, det är ingen mening att skynda!
 
Sen åkte jag i väg och tömkörde en liten ponny och hade en lektion. När jag kom hem så dök grannen upp och slog på nya skor på Szum som ju drullat bort sina framskor. Nu är jag trött och ska vbara gå och titta till Räkan och fölis en gång till innan jag lägger mig!
 
 Dagens skörd av fölbilder! Hoppas ni inte lessnar!
 
 
 
Den här bilden är  dagens favorit 

Tupplur!

Det var nog tur jag var ledig från jobbet i dag. Efter morgonens inlägg gick jag och lade mig, och sov i tre timmar till klockan 14.00! Då hade jag besök och var tvungen att kliva upp! Jag skulle tro att ett par dagar är man nog seg nu men sen har jag nog tagit igen sömnen och är på gång igen!
 
Fölis mår bra och det är full fart! Hon är helt unferbar och inte alls lika reserverad som Chokladen var som föl. Nu i kväll började det regna och de fick gå in i en box en liten stund, annars är de ute för Räkan trivs inte alls inne. 
 
Efter jag hade sovit och sen ätit så tog jag och gjorde lite vettigt med hästarna. Först ut var Szum som fick gå lite i töm på banan. Han har gjort en liten specialare och tagit av sig båda framskorna! Jättebra tycker nog han medan jag är mer skeptisk, på banan kan han i alla fall gå utan skor. Sen red jag Tant, hon fick gå ett lätt pass på banan, jag bara kände igenom henne litegrann och hon kändes riktigt fin. Sen hade Elise kommit och vi red ut med Gandalf och Midas innan det fick vara bra för i kväll. Sen gick jag in och gjorde äppelpaj, fick såklart lite besök av nyfiken kompis och dessutom kom grannen och körde balar precis. Nu ska jag ta och sova igen lite mer, och nu behöver jag inte ställa klockan på varje timme-så underbart! Men ni kan räkna med att jag nog ställer klockan någon gång i natt för att kolla fölis, lite nojig är man ju!
 
Vilostund!
 
 
 
 
Även Tant fastnade på bild:
Är hon inte väldigt fin i kroppen för sina 23 år?

Välkommen fölis!

I natt kom hon, Räkans föl!
 
Som jag skrev igår kväll så var det lite på gång och Räkan vandrade lite oroligt runt i hagen. Självklart väntade hon tills det var mörkt och så mycket svårare för hennes matte att se! Grannen kom hit precis innan, han visste att det var på gång och att jag var lite nervös, dessutom var mobiltäckningen urusel så det gick inte ringa mig vilket gjorde att det blev lite extra oroligt. I alla fall försökte vi hålla span i mörkret så gott det gick. Helt plötsligt hade hon lagt sig igen, men helt lugnt så man misstänkte att det var som tidigare att hon bara vilade, så vi drog lugnt på oss ytterkläderna och gick ut till henne. När vi kom fram så låg där en helt nykläckt liten fölis så det måste ha gått väldigt fort! 
 
Den var kavat och ville upp direkt, typiskt ett sto och när vi kollade så var det mycket riktigt en tjej! Jag var uppe i en timme och kollade så den verkligen fick i sig mjölk, Det gick inte så jättebra i början och hon var mer intresserad av att utforska omgivningen än att äta, men till slut så hittade hon rätt och jag kunde börja slappna av!
 
Strax efter 2.00 kom jag i säng och har sedan haft koll på dom i kameran en gåmng i timmen. Nu är stallet fixat på morgonen och jag funderar på att sova någon timme till, känns rätt skönt att jag tog ledigt från Ica i dag!
 
Här kommer såklart en massa bilder, och mer blir det nog framöver!
 
I natt var det för mörkt för att fota så alla bilder är sedan morgonen! 
 
Långa ben och långa öron!
 
Full fart!
 
 
Sen blir man ju lätt trött och då är det tur man kan vila hos mamma!
 
Så fin!
 
Jag tror hon ska heta Out of Lemonade!
E: Luxus CML 1246
U:Out of Reach-Be My Cheif

Trött, tröttare, tröttast...

Man blir slut i huvudet av att fölvaka och inte sova ordentligt! I dag ahr det inte blivit mycket vettigt gjort!
 
Jag har i alla fall jobbat, innan jobbet gjorde jag stallet och sen gick jag in och lade mig igen! Det är inte likt mig men behövdes nog, sover i max en timme åt gången nu så det behövs lite extra vila! Jobba gick ändå bra, självklart med kameran på telefonen och back upp att ringa in om det skulle behövas.
 
Efter jobbet så åt jag middag innan jag red Clarinett på banan. Först lite longering med många galoppfattningar och sedan red vi. I dag travade vi över bommar och vi kunde till och med vända över banan över bommar! Även Molle fick återuppta sin träning efter kastreringen. Jag satte på honom kapsonen oh sen gick vi upp på banan, där gick vi över bommar och jobbade med halter och annat vid hand. Ibland skulle man bara önska att de andra hästarna skulle samarbeta lite mer med mig, Midas fick ett tokryck precis när vi var på banan och hade ett lite galopprace, och hans hage är nära banan så en hel del koncentration försvann till honom! Fast det är ju bra träning!
 
Nu fortsätter jag att fölvaka. Räkan har betett sig märkligt i kväll så håll tummarna för föl i natt nu!

Fölvakandet!

Jag antar att inget är som väntans tider... I natt hade jag klockan på 45 minuter i taget eftersom jag verkligen trodde på¨föl, men icke! Nu i kväll snöar det så i natt blir det nog inget...
 
Ridit lite har jag gjort i alla fall. På förmiddagen red jag och Elise ut med Clarinett och Gandalf. De gick finfint och efter ridturen släppte jag in Clarinett till Gandalf och Tant, det blev inte så dramatiskt hopsläpp, Tant låg och vilade och bemödade sig inte ens att kliva upp... 
 
Red sen Szum, i dag med annat upplägg, jag longerade ordentligt innan med mycket galopp och även över en bom, och hade hoppsadeln. Precis efter jag suttit upp var han lite tjafsig men sen släppte han och blev riktigt fin! Betydligt bättre än igår! Efter en liten lunch så fick även Traffe gå ett pass på banan, han fick galoppera en hel del över bom på volt och sen avslutade vi med några språng ur trav på lågt räcke. Jag har inte hoppat sen pay and ju,mopen men det börjar bli dags igen! Avslutade sedan med att rida ut på Midas, han fick gå en av sina favoritvägar (han försöker alltid smita in där när vi ska rida förbi) och var väldigt pigg på hemvägen!
 
Kvällen gick åt till att vila (behövs efter vaknatt), småpyssel (diska efter kursen i torsdags och middagen igår) och lite social samvaro (spontanbesök på liten tjejmiddag). Nu fortsätter vakandet och stotvn! Är så glad för min kamera som gör att jag inte behöver kliva upp mer än de timmar det är mörkt!
 
Bilder från dagens i hopsläpp:
Clarinett och Gandalf!
Och här ligger Tant i godan ro!
 

Klämfredag!

I dag har det ju varit klämdag men jag tycker mest att det har varit en skitdag! Jag hade tagit ledigt i dag för att åka på klassåterträff, 20 år sedan jag gick ut nian, men med ett sto hemma som tänker föla när som helst så blev det ju såklart ingen resa.
 
Dessutom har det varit riktigt tråkigt väder! På förmiddagen blåste det rejält och kändes inte som något ridväder, i stället var jag inne och skrev fakturor. När det var avklarat åkte jag upp på byn och fikade lite innan jag tog tag i ridningen hemma.
 
Började med att greja lite med Molle. Borstade och repeteade utrustningsträningen. Först med schabrak i boxen och sen satte jag på kapsonen och så fick han jobba lite på volt utanför boxarna, med kapsonen på! För övrigt går vi kortare promenader tre gånger per dagm vilket går jättebra. Först ut att ridas var Szum, men det var ingen bra dag för oss i dag. Jag var inte på humör och han var inte på humör, efter en kvart satt jag av och tänker att jag gör ett bättre försök en annan dag med bättre förutsättningar. Ibland är det bara så! Sen red jag Midas, han fick jobba med bommar. Dels över travbommar som jag red som en åtta över, och dels hade jag en upphöjd bom som jag galopperade över på volt. Det jobbet gjorde han jättebra, förutom första språnget när han höll på att hoppa mig ur sadeln för han tog i som om det vore ett stort hinder, och där märks det verkligen hur han har utvecklat sin galopp. Avslutade med att rida ut en lugn och skön tur med Tant! Hon kändes fin så gårdagens kurs har nog gjort gott för henne!
 
När jag var färdigriden kom en kompis och sen blev det grillning här. Vi var några som åt gott men tyvärr inget fööl till dessert. Jag trodde nästan det skulle bli så, när jag kom hem med Tant lade sig Räkan ner och det såg verkligen ut som det var dags. men några minuter senare så klev hon upp och åt! Nu hoppas vi att fölis kommer i natt!

Blåsig ridkurs!

I dag var det dags för ridkurs här hemma igen! Tyvärr riktigt skitväder med rejäl blåst hela dagen och till och med några snökorn i luften! Dessutom fick en av ryttarna stanna hemma i sista sekund pga av en översvämning hemma. Men förutom detta blev det åerigen en lyckad kurts. Men nu känner jag mig rätt urblåst!
 
På förmiddagen red de dressyr en och en, det ger så mycket bättre resultat när man rider ensam! Efter lunch hade jag teori om ryttarens sits och hästens form. Sen red de arbete med bommar och små hinder, det gick verkligen jättebra för alla! Avslutade med fiak och mer teori, denna gång om de hästar som inte riktigt passar in i mallen. 
 
Efter alla åkt hem så fick Traffe gå galoppprogrammet i lina, och nu väntar en ny vaknatt. Nu är det verkligen nära för nu ser Räkan riktigt färdig ut! Men vädret gör att jag tvivlar på att det kommer något föl i natt, och skulle det komma ändå så får jag se upp så det inte blåser bort! Nu vill jag ha lite värme!
 
Från dagens kurs! 
 

Omväxlande väder!

I dag har det verkligen varit omväxlande väder! Ena stunden sol och varmt, nästa ösregn! Ocvh däremellan en massa blåst! Nu hoppas jag på lite bättre väder i morgon när det är dags för kurs!
 
Jag började min dag med att rida Szum. Nu var det ju återigen ett tag sen jag satt på honom sist men han har ju sett så fin ut på töm! Dörför blev jag först lite besviken för när jag började så kändes han mest tung och motsträvig! Men det släppte ganska snabbt och sen gav han en fin ridkänsla! Nu ska vi sätta igång på allvar så håll tummarna att det inte strular mer nu! Sen red jag även Tant på banan och trimmade henne lite inför morgondagens kurs. Hon kändes mycket bättre än i söndags när jag red på banan sist så nu hoppas jag att hon även är fin för Linda i morgon, hon är ju inte helt lättriden utan kan vara rätt jobbig innan man hittat knapparna.
 
Avslutade med att tömköra Clarinett, hon var myc,et bättre i formen än tidigare även om jag vill ha henne ännu lite lägre. Problemet är inte att få henne på tygeln men jag vill gärna ha henne i lite mer unghästform, hon har helt enkelt lite för lätt för sig! Jag tror det är lätt att man med en häst som gärna går i en lite högre form av sig själv (nu går hon inte i en jättehög form utan mer som en tävlingsform i LB-LA) fuskar och hoppar över unghästformen, det är då större risk att hästen inte bygger upp sin överlinje och rygg riktigt med risk för skador. Det är viktigt att hästen redan från början lär sig att söka sig framåt-nedåt och jobba genom kroppen.
 
Resten av dagen gick åt till att handla till morgondagens kurs och sen var jag i väg för några lektioner och andra uppdrag. Jag får ju verkligen prova på allt, i dag har jag varit medhjälpare vid inkörning!  Nu ska jag fixa den sista planeringen inför morgondagens kurs, sen väntar ytterligare en natt med väckaren ställd många gånger!
 
 

Fölvak!

Nu är fölvaket i gång och ajg ahr varit uppe var tredje timme i natt. Tror jag kör ungefär samma intervall i natt, jag tror nämligen inte den kommer riktigt än men man är ju inte säker. Så händigt nu att bara behöva titta ut genom fönstret, i alla fall den tiden det är ljust! I dag har jag även monterat kemeran så nu kanjag ha koll på henne även om jag inte är hemma!
 
Jag har varit hemma hela dagen i dag men det har varit ett högt tempo så jag äe helt slut nu! Förutom att rida och motionera hästarna så har jag monterat kameran, diskat och städat efter kursen, börjat förbereda nästa kurs, fått hem hö och lämnat in momsredovisningen. Molle har varit inne i dag och vi har gått tre kortare promenader. Han gillar inte direkt att vara inne hela dagen men han tycks acceptera läget.
 
Jag började med att rida Traffe. Han kändes lite bättre än sist jag red då han var spänd och stel men inte riktigt då fin som han kan vara. Och så var det nära att jag åkte av, jag travade över bommar på diagonalen och direkt efter bommarna fick han syn på något jätteläskigt i hörnet. Vips hade han bytt riktning och övergått till bocksprång! Som tur var så stannade han när jag sa proo, tur han är lydig! Efter Traffe så tog jag Szumi töm, han var lite mer sansad i dag så i morgon vågar jag nog mig upp på honom. Måste säga att han ser väldigt fin ut i galoppen på tömmen nu!
 
Efter en kort lunchpaus så red jag Midas på banan, trimmade lite och fortsatte jobba med formen. Sen arbetade jag även Gandalf i töm, med honom är fokuset på att få honom att jpbba rätt med kroppen. Han är ganska ojämn mellan varven, i vänster varv var han jättefin medan han i höger varvet mest vill springa i från allt. I dag kunde vi göra lite galopparbete också så det är framsteg!
 
Middagspaus och sedan hann jag diska och städa lite i stugan innan Linda kom och vi red Tant och Calrinett. Tant hade tappat en sko och Clarinett var nog lite överttrött efter att ha sovit ensam i natt (Räkan flyttade ju till fölhagen igår) så vi skrittade bara en dväng i skogen hemma. Men det är inte så bara, utan innebär rejäl klättring, att kliva över stockar, gå i genom buskar och över vattenfylllda diken. Dock inget som bekymrar Clarinett. Efteråt red Linda Tant lite på banan, hon ska ha henne på kursen på torsdag och det kan vara bra att rida in sig lite.
 
Det var den dagen det, nu är det bara att duscha och sen sova ett par timmar i taget!
 
Molle och jag i dag när vi hade varit på promenad! 
 
Och så några bilder på Clarinett! 
 
 
 
 
Visst är hon snygg?

Molle på kliniken!

I dag har det verkligen varit en lång dag! Molle är numera valack och har dessutom MVG i uppförande!
 
Jag var uppe tidigt och släppte ut hästarna och med hjälp av grannen lastade Molle. Det gick helt utan problem men när vi stängt och han var lite orolig så  estämde vi oss för att lasta ur igen, plocka ur inredningen och köra honom lös. Det var nog ett smart drag för ahn har åkt så lugnt och fint hela vägen! Klockan var bara ett par minuter över sex när jag åkte i väg, lite nervöst att åka ensam med en så grön häst men det har gått jättebra! 
 
När jag kom fram fick jag hjälp att öpnna så jag kunde lasta ur, sedan följde Molle mig som en liten hund in på kliniken. En kort paus i en box innan det var dags för hälsokontroll. De lyssnade på hjärtat, tog tempen och vägde honom, han fick även en spruta med lugnande. Denna lilla kille som knappt varit med om något i sitt liv tycktes tycka att det här var fullt normalt och skötte sig ypperligt! Sen fick jag lämna honom i en box för att sedan hämta efter lunch.
 
Väntepausen tillbringades på Birsta, det är inget high life på Birsta klockan 8.30 en måndagmorgon! Ja förutom på Ikea där det var kö till frukostbuffen när den öppnade 9.00. Efter frukost på Ikea, lite titt i affärer, ett besök på Hööks och Granngården, samt inhandling av bildel till grannen på Biltema (där jag backade mycket snyggt med mitt släp på parkeringen, var så nöjd!) och en mindre lunchn så fick jag hämta Molle igen. Jag hae väntat mig en trött och mosig kille men dirkt när jagkom in på hans avdelning så såg jag ett yrväder som snurrade runt i sin box, han var onekligen pigg efter sin kastering trots lugnande och operation! Sen följde han mig snällt till släpet, gick raka vögen in och sen hem! Hemma var jag lite fundersam eftersom jag inte hade någon som hjälpte mig att öppna, men med en del fantasi så löste sig det med och han kom av släpet lugn toch fint! Nu väntar boxvila och skrittpromenader den närmaste tiden! Är i alla fall väldigt stolt över honom i dag, även personalen på kliniken berömde hans goda lynne!
 
När jag kom hem var det bara att fixa det som inte hanns med i morse, mockning och höpåsar innan jag gick in för paus! I nästa ryck så arbetade jag Szum i töm. Han börjar se löjligt fräsch ut, rör sig med en helt anann lätthet nu än innan massagen och ryggen känns mycket mjukare. Men han  är som ett popcorn i tömmarna så jag vet inte hur ridsugen jag är... Sen kom Elise och vi red ut en sväng i regnet med Gandalf och Midas, det är väl typiskt att det är uppehåll hela dagen  (och riktigt soligt och fint på morgonen) och sen börjar regna lagom tills man ska rida? Efter ridningen hjälpte grannen mig att kolla Räkans juver och sen blev det brått att göra klart den hage som hon ska föla i! Hon börjar nämligen se färdig ut! JHag tror inte fölet kommer i natt men jag ska börja vaka! Hon har egentligen beräknad fölning om två veckor men det kommer nog tidigare, så spännande! I morgon ska jag försöka få i gång kameran och i övrigt gäller det att försöka hålla sig hemma och ha koll så mycket det går! Spännande!
 
Chokladen fyller för övrigt ett år  dag så det är precis ett år sedan fölvaket var klart då! Och nu ör det ny omgång!
 
Nykläckt Choklad för ett år sedan!
 
Räkan i sin nya fölhage:
 
 
 
 

Kursdag!

I dag ahr det varit kurs här på Bräbnnan! Och det är verkligen jätteroligt men nu är jag knäckt!
 
Vi hade väldigt tur med vädret, prognosen hade visat på massor av regn och även om det kom lite på eftermiddagen så hade det kunnat vara betydligt värre. fyra tjejer var här med sina hästar, en islänning, en ponny och två ridtravare. På förmiddagen jobbade vi med bomövningar, de två ridtravarna var lite ängsliga i början och ville knappt gå över en bom när vi började men även de travade glatt över olika bomserier sen! Efter lunchen visade jag lite ridnig och hoppning med Tant och sen red tjejerna igen och då hoppade de linjer och bana!
 
Efter kursen var jag trött och sliten, det regnade ute och all energi var borta. Det blev inte mycket mera gjort än att ta in hästarna och börja stängsla på Räkans fölhage, hon har nämligen börjat göra juver!
 
Första ridpasset!
 
Eftermiddagen och lite regn! 

Regnfritt!

I dag har det inte regnat! Visserligen blåst och kyligt på förmiddagen men sen kom solen fram och det lugnade sig med vinden, så i kväll har det verkligen och äntligen kännts som det finns hopp om sommar! 
 
Jag började min lördag med att rida Midas, även i dag på banan och det var bra för jag kunde börja därjag slutade igår! Perfekt! Sen åkte jag i väg och hade några lektioner och handlade lite inför morgondagens kurs. När jag kom tillbaka så red jag först Clarinette. Med henne så började jag att longera och sen red, hon är inte riden på banan mer än ett par gånger och vi har tidigare bara travat någon enstaka långsida men i dag travade vi flera varv och kunde även vända över och byta varv! Hon får MVH i dag! Sen fortsatte jag med att arbeta Traffe i töm och rida ut med Tant!
 
Trots att jag ridit lite mer i dag så känns nacken som vanligt och det är så skönt, då var det inget allvarligt i alla fall! Efter middagen så förberedde jag lite inför morgondagens kurs. Jag tror verkien att jag fixat allt men det könns inte rikgit lugnt och jag kommer säkert på en massa mer sen, om inte tidigare så när jag lagt mig i sängen -det är så det brukar dyka upp! Nu ska jag göra lite bokföring och sedan ladda för i morgon, håll tummarna nu att vi får uppehåll!

Friskförklarad!

Tänka sig att det har regnat i dagmed! Samma upplägg som igår, fint på dagen men lagom tills jag slutat jobba så regnar det! Jag påminner vädergudarna igen om att det räcker med regn nu!
 
Men jag har i alla fall ridit igen! Och det gick bra, nacken protesterade inte alls så anser jag mig vara friskförklarad! Jag började med att tömköra Szum, han anser nog sig också vara friskförklarad från sina ryggproblem. han var väldigt fin men däremellan var han som ett poppande popcorn! Det liksom spratt i hela kroppen typ hela tiden! 
 
Sen red jag Midas. Vi trimmade lite lugnt och fint i dag, massor av volter och åttor och bara letade efter en bra känsla. Han släppte fint på slutet även om han kanske inte ar lika fin som han var i töm sist. Avslutade med Molle sopm i dag fick gå en promenad upp till ridbanan. Där fick han inte bara kolla sig runt utan även kliva över en bom ett par gånger, bommen tog han ett misstänkt skutt över men annars knatade han på utan betänkligheter! 
 
Resten av kvällen gick åt till kaffe, glass, en massa surr och en tjuvkik på ett gulligt föl. Nu sängen, fullt race i morgon igen! I´m back in business!

Regntorsdag!

I dag var det riktigt fint väder och varmt på förmiddagen. Tyvärr hann det fina vädret gå över tills jag hade slutat jobba så när jag stämplade ut (ja vi har stämpelklocka på Ica) så ösregnade det! Som tur var lugnade sig regnet men det kom en del regn under kvällen. Jag förstår att det behövs vatten för att det ska grönska men nu räcker det för ett tag, det är lera och vatten överallt på min gård, tyvärr ser det ut att komma regn nästan varje dag till veckan!
 
Jag har fortsatt att gå lite på halvfart i dag men jag är mycket bättre i nacken. Efter jobbet började jag med att tömköra Clarinette, det blev mycket travjobb på volten, försökte hitta en lite lägre form på henne, med många varvbyten! Hon är ju jättefin men jag skulle vilja kunna variera formen lite mer på henne, men det kommer nog! Sen fick Traffe gå galopprogrammet i lina, känns som lämpligt för honom nu när jag ligger lite lågt med ridningen. Avslutade med att jobba Molle lite när jag tagit in de andra hästarna. Han fick gå en liten promenad, lite längre i dag -ända till min lägerstuga! Sen borstade jag lite och fortsatte med utrustningsträningen sen igår. Jag lae utan problem på schabraket ett par gånger och satte på kapsonen! Duktig liten häst!
 
Försökte ta några bilder när Molle hade kapsonen på sig, eftersom de här var de bästa bilderna så kan ni ju räkna ut hur resten var... Men bildbevis i alla fall att kapsonen var på!
 
 
 

Låga knop!

Inte många knop gjorda i dag! Efter att ha släppt ut hästarna och mockat gick jag in och la mig igen. Det är inte likt mig, men helt pigg efter gårdagens avfallnig är jag inte! Sen har jag mest pysslat med bokföring och småstökat inne. Till saken hör att det dessutom vräkt ner regn hela dagen, så om jag varit trött efter fallet igår så gjorde ju inte vädret det bättre. Har inte haft någon huvudvärk i dag men nacken känns som någon slagit mig med ett basebollträ, jag är nog för gammal för att åka av!
 
Gick ut på eftermiddagen och arbetade Midas i töm, jag jobbade med samma sak som jag gjort i ridningen på slutet nämligen eftergiften i innersidan och stödet på yttertygeln/tömmen. Och han blev så fin! Riktigt rund och lite lägre i formen, tror aldrig jag har sett honom så fin i töm. Men för min del räckte det nog som jobb i dag och jag återgick till mitt inomhusjobb. Kvällens lektioner ställde jag in.
 
Innan jag tog in hästarna i kväll så arbetade jag lite med Molle. Han fick gå in först, och innan vi gick in i boxen så fick han gå lite på volt runt mig, stanna och backa. Plus att vi gick på en "promenad", det var en väldigt kort promenad runt gräsmattan men Molle tyckte det var spännande! Han har nog inte sett så mycket av världen för allt tycks läskigt men också spännande! Sen sattjag fast honom i boxen och borstade honom innan det var dags att börja introducera lite utrustning! Började med att schabrak som han först fick nosa på innan jag klappade honom på halsen med det och till slut lade det på ryggen. Med tanke på hur skvätten han är för mycket annat, som när jag hällde pellets i krubban i dag, så brydde han sig föga om schabraket utan jag kunde lägga på och av det flera gånger. Sen provade vi kapsonen! Den var lite konstig, framförallat var det lite jobbigt med öronen, men vi pysslade på lite och till slut hade han kapsen en på sig utan att bekymra sig! Jag spände inte fast den utan den var lös men satt ändå över öronen och kapsonen är ju både tung och skramlar så jag tyckte han var väldigt duktig!

Gårdagen!

Gårdagen blev inte alls som jaghade tänkt, nu är det ju så i livet i allmänhet och med hästar i synnerhet att saker inte alltid blir som planerat!
 
Dagen började ändå rätt bra. Jag tog Szum i töm, han bar sig fint i galoppenoch kom även upp bättre i formen i traven än han gjort under våren, när jag avslutade honom i låg form släppte han i genom hela ryggen! Jag var verkligen nöjd med jobbet på honom! Sen red jag Traffe, han var spänd och stretig när jag började. Vetint om det satt kvar sen fredagens pay and jump eller om det är vilan efter den, eller något annat som stör honom men jag jobbade konsekvent som jag alltid rider honom och han släppte mer och mer. I galoppen blev han precis lika fin som han brukar så då kändes det bra och jag avslutade.
 
Sen red jag Midas, jag hann dock bara skritta ett varv på banan, på långa tyglar, innan han blev rädd för något och drog i väg. Antagligen petade jag till honom med dressyrspöet när jag försökte korta upp tyglarna för han ökade lite till i stället för att sakta ner, när vi kom till hörnet så svängde han men då snurrade sadln och jag hade inte en chans att sitta kvar. Att sadeln snurrade är inte helt konstigt då han är helt rund, och därmedinte helt lätt att hitta sadel till, och jag nog hade ett hål kvar att dra (jag skrittade ju bara fram ännu). Tyvärr landade jag lite olyckligt  och huvudet och nacken fick ta smällen. Bara att inse att man är för gammal för att åka av! 
 
Så det var bara att ställa in resten av dagens aktiviteter, jag skulle tömköra Gandalf och rida hoppträning med Tant, och i stället tillbringa resten av dagen i liggande läge. Först på grannarnas kökssoffa, grannen ryckte ut och tog hand om mig och Midas efter fallet, och sen hemma i sängen. På kvällen kom en kompis så jag hade lite assistans vid intaget av hästarna. Kunde dock inte låta bli att i samband med intaget ta Molle några varv på volt runt mig, han fick då träna start och stopp och lit backning. Gick fint! 
 
I dag har jag bara släppt ut hästar, mockat och bokfört lite trots att halva dagen snart gått, restn av tiden har jag vilat. Jag ar ingen huvudvärk i dag men är fruktansvärt stel i nacken så det blir lugnt tempo i dag med! Tänk att man inte ska kunna hålla sig kvar på en liten häst! Fast det är inte helt lätt när sadeln inte ligger kvar i och för sig..
 
Molle i hagen!
 
Trötta brudar vilar i lösdriften! Räkan och Clarinette!

Måndagstur!

Ica hela dagen och sen ridning på kvällen Linda kom och vi red ut med Tant och Clarinette. Började med att longera lite först och Clarinette hade lekstuga i linan, måste säga att hon har talang både som ballerina och rodeohäst! Men hon var lika trevlig som vanligt att rida, tyvärr blev hon väldigt trött på hemvägen. Det är typiskt unghästar att helt plötsligt bli tvärtrötta och helt utan bränsle! 
 
När jag tog in Molle i kväll så passade jag på att leda honom lite utanför stallet i lite volter och gjorde en del halter. Nyttigt med lite ledövningar och inte bara till och från hagen bara, sen fick han sitta fast en stund i kväll med och bli borstad.

Söndagsjobb!

I dag var det dags för lite jobb igen, men eftersom jag inte börjar förrän halv elva på söndagar så red jag Midas innan jobbet. Vi trimmade på banan, han var lite motsträvig i början så allt fokus låg på att få honom eftergiven och få en bra känsla. Det blev bara travjobb på volter och åttor, med lite övergångar till skritt, och med fokus att få ett bra stöd i handen. Han släppte fint  och det kändes bra men det blir fortsatt jobb till veckan för jag tycker det ska gå lite fortare att komma dit än vad det gjorde i dag.
 
Efter jobbet åkte jag i väg och red en kallblodstravare, en ny kund och det är alltid svårt första gången man träffar en häst men jag är ändå rätt nöjd. De har haftlite problem med ridningen, den är bara fem år och väldigt lite riden och tjejen somhar henne är inte så gammal så det är inte helt lätt. Jag började med att jobba den lite från marken och sen satt jag upp lugnt och steg för steg, de har haft problem med uppsittningen eftersom hästen inte vill stå still men i dag gick det bra. Sen jobbade jag bara i skritt med många halter och med att vända mycket, hästen hade nog helst velat springa hem till stallet (den gjorde även några mindre försök) men acksepterade läget och slappnade av litegran i alla fall. En bra början, och betydligt bättre än jag hade förväntat mig!
 
Hemma igen så åt jag middag och sen har jag ägnat mig åt kontorsjobb. Ett brejk för att ta in hästarna och passade jag även på att binda utt Molle och borsta lite på honom. Samma sak där, en bra början! Han verkar gilla att bli borstad och kliad så där vi har något vi kan jobba med som ger bra kontakt och positiv käns
la! Nu lägger ajg ner kontoret för i dag och kanske hinner mellanlanda i soffan innan sängen!

Hoppbilder!

Det fanns tydligen en fotograf på plats på pay and jumpen i fredags! Här kommer lite bilder!

Fotograf: Aliva Photography Erika Näsberg
 
 
 
 
 
 
Han lyfter ju i alla fall ordentligt på benen! Jag ser lite livrädd ut på en del av bilderna, men det kanske man kan förstå när han var så spänd och lite stökig! Men hoppa kan han i alla fall!

Grå lördag!

Åh vad jag längtar efter lite sol och värme, kallt, grått och blåsigt i dag med! Jag som varit seg i dag har ju inte blivit piggare av det tråkiga vädret direkt!
 
Började dagen med att rida Tant, vi red på banan och till tants stora glädje så hoppade vi! Hon var så taggad att hon steppade i sidled! Vi hoppade lite enkla, låga linjer bara för att hitta känslan igen! Känslan hos mig alltså för hos Tant tycks alla känslor komma på samma gång när det är hinder inblandade! 
 
Sen borstade jag Pålstina ordentligt, vi väntade spekulanter på henne och jag försökte borsta bort all lera och allt damm innan det var dags. Även grannen kom, det är ju hans häst, och de började med att köra en sväng med vagnen. När de kom tillbaka så sadlade vi och de provred. Mitt intryck var att det var kunnigt hästfolk, och dessutom trevliga! Sen var jagtvungen att äta lite och åka på lektion, när jag kom hem igen var Stina inte kvar i hagen utan hade flyttat till Skellefteå. Roligt! Jag passade på att arbeta Szum lite töm på kvällen, han var riktigt fin och jag ser stor skillnad på galoppen nu efter massagen. 
 
Resten av kvällen har jag ägnat åt bokföring. Nu är jag trött efter den hårda gårdagen, i morgon ska jag på Ica igen vilket verkligen känns längesen nu! För er som undrar hur det går för Molle, 2 åringen som komi tisdags, så tränar han nu på att sova på box, gå ensam i hage och att ledas till och från hagen, utan mamma eller anant stöd. Det går jättebra så snart ska vi utöka träningen med nya spännande utmaningar!
 
Grabbarna tog sovmorgon i dag! Igår rullade Traffe i vög balen över halva hagen men det blev tydligen perfekt sovplats! 
 

1: maj!

Det var en lång dag igår, jag orkade helt enkelt inte blogga när jag väl kom hem för kvällen. Dagen började med kallt och trist väder, jag hade full effekt på värmen i bilen när jag åkte på förmiddagens lektion men sedan på eftermiddagen klarnade det upp och blev varmare!
 
Efter att jag hade kommit hem från lektionen jag hade på förmiddagen så kom Linda och vi red ut, i dag med Tant och Clarinette. Det var ju ett bra tag sedan Clarinette reds ut sist (ett par måpnader sedan och då endast ett par gånger) men det var inga problem och vi red dessutom en ny väg för henne. Sen red jag även Szum, kände lite på honom efter massagen. han travade betydligt mer och med större rörelser. Det är ju bra men det gjorde ävenatt han (och även jag) hamnde lite obalans och han orkade inte riktigt. Men jag tror det går åt rätt håll nu!
 
Sen, efter en racersnabb middag, så packade jag och Elise in Traffe och Gandalf i transporterna och åkte till Sundsvall på Pay and Jump. Vi skulle hoppa 60 cm så väldigt lågt men jag ville verkligen fokusera på att hålla Traffe lugn och på den höjden kan jag ju utan problem travhoppa. Jag misstänkte innan att han skulle vara lite tjafsig, och då är ju ett sånt här arrangemang perfekt att börja på när man får ta om hindren, få hjälp och det är väldigt lugnt och ostressigt. Han var ändå rätt lugn och cool när jag började rida fram men han blev rädd för en häst som sprang utanför ridhuset (det hörs rätt väl igenom plåtväggar) och efter det blev han uppskruvad. Jag kunde i alla fall travhoppa någara språng men det kändes ju inte jättebra när vi skulle in på banan, men som tur var hade de två ekipage samtidigt på banan och vi var inne med Gandalf och det var ju ett bra stöd. 
 
I och med att jag började styra på första hindret så flippade han ur lite! Han kastade sig i väg, flög i luften och betedde sig allmänt illa. Men vi började om, lugnt och fint, och då gick det bättre. Vi kom runt banan med något stopp, några tvärkast men även flera hinder som gav en bra känsla och där han hade fin bjudning. Det känns som det här är ett beteende han har kört med förut på tävling och nu är det bara att försöka jobba bort det, lugnt och fint såklart. Vi ska försöka åka på fler Pay and Jumps eftersom det är perfekt för att jobba med sånt här eftesom man inte blir utesluten även om hästen inte kan uppföra sig! 
 
Elise var felfri, även om Gandalf också bjöd på lite krusiduller i form av bakutsprång. Vi blev kvar en stnd på kvällen eftersom Elise bil bestämt sig för att gå i baklås, när vi kom hem var jag snabb att ta in hästarna och sedan åkte vi upp på byn där det var pubafton ocvh musik på byns cafe. Jag körde men det blev ändå rätt lite sömn så i dag är jag seg!
 
Jag och Traffe, Elise och Gandalf innan start. Man ser hur sammanbitna vi är!

RSS 2.0