Mys söndag!

I dag öste regnet ner hela förmiddan, jättetrist! Valde att hålla mig inomhus då och det var ett bra val för på eftermiddan blev det uppehåll och sol!
 
Jobbade Szum lite från marken i dag med, stundtals kände det riktigt bra men sen tappar han allt fokus emellanåt. Det svåraste just nu är att stanna och stå stilla! Han har myror i benen och det verkar vara hopplöst att stå still längre äön några sekunder i taget. Men han stod i alla fall väldigt lugnt och stilla vid pallen i dag med. Sen kom Malin och hon hjälpte mig så jag kunde hänga lite. Det gick riktigt bra, han var avspänd och kunde även stå och gå på våra kommandon. Satt även på honom två gånger. Vi är tillbaka där vi var för ett par veckor sen, men jag tror det ändå går åt rätt håll. Sakta men säkert!
 
Sen red jag och Malin ut med Räkan och Oliven. Det blev en rolig och spännande tur då vi gav oss ut på upptäcktsfärd! Red nya vägar vilket innebar en hel del klättring i inte alltför lätt terräng. Räkan var alldels svettig trots att vi mest skrittat, men båda hästarna blev riktigt laddade och glada! Efter ridningen åt vi tacos och sen äppelpaj, mysigt och roligt med lite folk i huset! Så i slutänden blev det ändå en väldigt bra söndag!
 
MysRäkan fick gå en rolig men jobbig tur i dag!

Inställd helg!

Känns som hela den här helgen har blivit inställd. Det var meningen att jag skulle ha lektioner i dag, men det blev för få anmälda så det blev inget. Sen skulle jag själv rida dressyrträning i morgon, men det blev också inställt pga för få anmälda... Vad är det med ryttarna, vill dom inte träna? Känns i alla fall som den här helgen inte alls blev som jag hade tänkt, dessutom har det duggregnat hela dan i dag.
 
I stället har jag tagit ner sista sommarhagen i dag. Och börjat sättta upp en ny vinterhage, har bara satt dit stolpen än inte slagit fast som. Och det är tur eftersom jag redan kommit på att jag ska ändra lite... Sen har jag även ridit en sväng med Räkan och tömkört Szum. Som belv riktigt fin i dag, fast lite disskutioner hann vi ha i dag med. När ska han bara ge med sig och göra som jag vill, utan protester och disskutioner? Det kommer nog, tur jag har tålamod!

Fredagkväll!

Efter en dag på Ica så kom jag hem och kände att humöret inte var på topp. Bestämde mig för att jobba Szum lite själv och väldigt enkelt. Sadlade honom och sen höll vi till utanför boxarna. Tog honom på en liten volt runt mig, jobbade med att han skulle stanna och starta på mitt kommando. han skulle gå kvar på den lilla volten runt mig och helst böja sig lite i innersidan. Backade även några gånger och när grunden fungerade så testade jag att få honom att gå bara ett-två steg åt gången, just det gick väl sådär då han fortfarande har en liten stoppsträcka. Men jag fick honom bra koncentrerad på mig. Jobbade i båda varv och bytte även varv flera gånger. 
 
Efter detta gjorde jag lite pallträning. Det brukar jag ju göra på unghästarna innan uppsittning, och det består av att hästen sa stå still vid pallen medan ajg klappar på sadeln och hästen, rör på stigbyglarna och hänger/ligger över hästen. Szum har ju gjort detta förut men jag ju bestämt mig för att börja om med honom så i dag var det repetion, tyckte ju att han hade lite svårt att stå still igår när jag hängde. Dagens första försök gick inget vidare, det kom nämligen en katt i full fart som tog hela Szums uppmärksamhet! Katter är tydligen väldigt farliga om man är en liten häst på 171 cm... För att få tillbaka fokus så gick jag tillbaka till föregående övning och tog honom några varv på volten igen. Nästa försök gick mycket bättre och han stod så lugnt vid pallen fast jag grejade en massa, gick en liten sväng och gjorde om, och han var lika cool och stod som ett ljus! Jag var väldigt nöjd och lät honom komma in boxen och få sin kvällsmat. Bättre belöning kan man väl inte få?
 
Kan tänka mig att ni blir less på allt tjat om Szum just nu. Men det är väldigt mycket fokus på honom nu, jag ser det som en intressant utmaning att få honom att bli en trygg och trevlig ridhäst. Det ska ju inte bara gå att rida på honom, för det har vi ju gjort (i alla fall åkt lite), utan det ska gå att rida säkert också. Det är mitt mål! Sen gör jag ju inte så mycket med mina hästar just nu när Taggen saknar sko och Räkan går lite på halvfart. 
 
 
 

I -landsproblem!

Hade tänkt beställa en uppsittningspall i kväll, men fick beslutsångest om vilken färg jag skulle välja så det blev ingen beställning gjord... Vill ha en sån här pall när jag jobbar med unghästarna då den känns säker. Den tål att trampas på, gå in i och de kan inte fastna i den.
 
Vilken färg tycker ni jag ska beställa? Funderar på lila...

Nästa steg!

Bättre väder i dag, i alla fall stundtals... Förmiddan innebar lite regn men på eftermiddagen tittade faktiskt solen fram lite! Jag red ut Räkan en sväng och sedan ägnades dagen åt att ta ner en sommarhage, bara en kvar att plocka ner nu, samt bokföring. Inte så roligt jobb men det ska ju göras...
 
På kvällen var det dags för Szum. Tömkörde honom först en sväng på nersidan vägen. Vi hade väldigt olika åsikter i dag, Szum ville verkligen inte gå in på stigen som jag hade tänkt och testade typ allt för att slippa. Men jag är ju rätt envis av mig så det sltade, givetvis, med att vi gick där jag hade tänkt. Dock efter en del vändningar, ryggningar, bakutsparkar, bocksprång och försök till att sticka hem, det är inte helt lätt att parera en stor häst i tömmar men jag kommer nog att få upp vanan innan jag och Szum har tränat klart. Resten av turen gick bra, sen tömkörde jag på volt och jobbade med att få honom mer på yttertömmen. Han släppte inte riktigt lika fint som igår men det blev betydligt bättre efterhand. På väg tillbaka till stallet testade han mig igen då han ville gå till kompisarna i hagen i stället, inte heller denna gång gick han segrande ur disskutionen. Tillbaka vid stallet bytte jag utrustning och sadlade honom. Malin hjälpte mig och jag hängde lite på honom, han var lite spänd men gjorde inget. Vi har bestämt oss för att jobba steg för steg nu, och att vi verkligen kan kontrollera honom hela tiden och att han verkligen lyssnar och koncentrerar sig på oss. Så i dag tränade vi mest att han skulle stå still, med mig hängande, tills vi sa att han fick gå. Och sen gå några steg och sen göra halt igen, och stå still. Det fungerade inte helt i dag så vi får jobba vidare. Tanken är sedan att göra samma sak när jag sitter på, och att jag till slut ska kunna göra samma sak uppifrån utan ledare. Om det fungerar eller om vi får byta plan kommer visa sig, men det känns som vi måste ha honom lydig och uppmärksam på oss. För när jag åkte av i tisdags så var han inte rädd utan testade mest och han struntade helt i Malin som höll i, det säger ju sig självt att det blir farligt att rida på en häst som inte lyssnar utan bara testar gränserna.
 
Vad tror ni? Tänker vi rätt?
 

Regndag!

Jag vill börja med att förtydliga för de som läste gårdagens blogg inlägg och är oroliga. Jag landade inte på huvudet, jag landade på korsryggen och slog sedan i huvudet. Jag har inte hjärnskakning eller några allvarliga fel. :)
 
I dag har det, i vanlig ordning, regnat hela dan! Så less på det här skitvädret! Red Räkan först, red ut och det blev en hel del galopp. Hon är så pigg och glad just nu! Sen var det dags för Taggen, som jag ju red igår för första gången på en och en halv vecka (pga först tappsko och sedan misstänkt vrickning), i dag hade han trampat på en av framskorna så den var lös och hoven trasig. Bara att ställa tillbaka honom i hagen igen. Blir så less!
 
Sen tömkörde jag Szum. Stor skillnad på honom i dag mot igår, mycket lugnare och mindre myror i benen. Trodde han skulle krångla mycket vid hösilagebalarna eftersom de fördubblats sen sit, och visst han provade vända två gånger men sen inget mer. Gick en kort sväng i skogen och sen jobbade vi traven på volt nere vid vägen. Först ville han hänga lite i innertömmen och välta in, men efterhand fick jag honom mer och me på yttertömmen och då blev han så fin! Efteråt var han avspänd, lugn och harmonisk. I dag hade nog varit en bättre dag för att rida än igår...
 
Kvällen ägnades åt att rida en ardenner åt en kund och sedan lektion med några tappra ryttare i regnet. I morgon hoppas jag på bättre väder, mer energi och därmed mer gjort här hemma!

Bakslag!

I dag blev det ett rejält bakslag med Szum. Jag och Malin skulle rida ut, jag longerade Szum en stund först och jag tyckte att han var upp i varv men det har han varit förut utan att det har påverkat ridningen. Men i dag var han nog lite mer upp i varv än vanligt... Malin hjälpte mig när jag ska sitta upp, han var spänd redan när jag hängde och när jag sedan sitter upp får han ett litet frispel och jag åker av. Inte läge att sitta upp igen direkt då jag slog huvudet i fallet. Så här med facit i hand så är det ju precis det här jag har känt på mig kunde hända, han är lite lurig och det är myror både i skallen och i benen på honom! Nu är det bara att börja om och verkligen ta tag i lydnaden från marken, se till att han verkligen lyssnar och att jag får en "stopp"knapp på honom. För det här är inte okej! 
 
Szum fick stå inne en timme (ensam -vilket är jättejobbigt!) medan jag kände efter hur jag mådde men jag fick varken huvudvärk eller mådde illa så ingen hjärnskakning. Så då longerade jag Szum ordentligt innan han fick gå ut i hagen igen. Tömkörde även Räkan, och vi var inte sådär jätteöverens i dag, och skrittade Taggen. Ska prova sätta i gång honom nu, han har ju varit svullen och varm i ett bakben vilket jag misstänkt varit en vrickning. Första dagarna gick han i ensamhage med linda men sista dagarna har han känts bättre och nu hoppas jag att det ska hålla i sig när han börjar ridas igen. Benet kändes i alla fall väldigt torrt och fint i kväll. 
 
Inte bästa dagen på jobbet i dag, tröstade mig själv med att baka bullar på eftermiddan i stället för att plccka ner hage i regnet. Nu väntar jag på ett lass hösilageblar som är på väg och som ska lastas av i mörkret. Ny dag i morgon, nya tag och nya funderingar. 
 
Taggen är back in buisness, och under i gångsättning! 

Långkalsonger!

I morse var det kallt så det blev att plocka fram vinterjackan när jag skulle på jobbet, och vantarna! Men det har varit en jättefin höst dag med blå himmel och sol, men jag har ju varit inne och jobbat hela dagen. Nu hoppas jag på lika fint väder de här dagarna som jag är ledig nu i veckan.
 
När det var dags att rida i kväll åkte långkalsongerna på, vilket var väldigt skönt, och jag inser att det är dags att leta reda på varmare handskar och yllesulor till skorna. Det börjar bli kyligt! Jag och Malin red en sväng i mörkret på kvällen, jag red Räkan som var väldigt pigg även i dag! Känns bra att hon är på hugget!

Ljusare dag!

I dag känns hästlivet lite ljusare i alla fall!
 
Började dagen med att tömköra Szum innan jobbet. Körde samma sväng som igår, även i dag tjafsade han lit vid balarna. Men i dag kändes det nog mer som han tjafsade för att han hade gjort det igår än att han va rädd för balarna. Efter lite disskutioner och lite list från min sida kom vi förbi och resten av turen gick klockrent i dag! Han lyssnade väldigt bra när jag styrde runt träden i dag så jag gick bara några varv innan jag var nöjd, stor skillnad mot igår. Precis som det ska vara!
 
Efter några timmar på Ica drog jag och Malin till ridhuset, vi hade med oss Räkan och Oliven. Men först tömkörde jag en häst åt en kund, det gick rätt bra men det är alltid svårt första gången man jobbar en häst. Det är ju svårt att veta hur hästen brukar gå, vad som brukar vara problem och inte, och hur hästen fungerar. När man sett hästen och jobbat den några gånger så är det lättare, det är samma ska när man rider en ny häst.
 
Sen red vi på utebanan. Räkan kändes mycket bättre i dag än vad hon gjorde på grusvägen igår. Hon var lite stel och i början väldigt spänd men hon har ju inte jobbat riktigt på länge så det är inte konstigt. Jag hade i alla fall en väldigt pigg och glad Räka som till slut bara ville galoppera och hoppa! Hon fick hoppa en låg studs några gånger och det kändes riktigt bra. Så kul! 
 
Nu är det dags att fixa middag, lika sent som igår...
 
Jag, Oliven och Räkan innan hemfärd. Och en miljard knott, men dom syns inte på bilden. Men Räkan har lyckats vifta av sig sitt svansskydd i kampen mot knotten...

Fast i leran!

Just nu känns det som det mesta står still, som både jag och mitt liv har fastnat i leran... Det är alldeles för mycket halta hästar, tappskor, räkningar att betala, och dessutom allt regnande, lera och mörker! alltså känns det mesta rätt tugnt och deppigt just nu, jag hoppas det vänder snart och allt blir roligare.
 
Jobbat på Ica i dag och red sedan ut med Räkan. Hon är fortfarande lite öm när hon går på grusvägen, men jag red en sväng i skogen och där var det mjukare och då kändes hon bra men väldigt pigg och laddad! Tanken är att hon ska få åka till ridhuset i morgon, vill känna hur hon känns på ett bra underlag och få chans att jobba i genom henne lite lätt för att få bort lite spänningar i kroppen, och huvudet..
 
Sen tömkörde jag Szum, har funderat lite och kommit fram att jag måste jobba lite på kommunikationen mellan oss för att han ska lyssna bättre sedan när jag rider. Tömkörde i skogen hemma, vilket innebär rejäl backe, smal stig, mycket sly och buskar att gå i genom och stockar och grenar att kliva över. Perfekt hjärngympa för Szum! Men problemen kom redan innan, på väg till skogen går man förbi mina ensilgebalar. De var tydligen livsfarliga enligt Szum, en tvärvändning och sedan var han på väg åt andra hållet i full galopp! Det är längesen jag tävlade i friidrott men nu var jag väldigt startsnabb och hann med i vändningen och fick stopp snabbt. En diskussion och några vändningar senare gick han förbi de läskiga balarna utan att de anföll. Egentligen var det perfekt, jg vill ju ta de har grejerna från marken i stället för ryggen, och nu fick jag ett perfekt tillfälle att ta i genom kommunikationen mellan oss. Det blev även för mig en frisk promenad, i Szumtempo, i besvärlig terräng, och för er som inte brukar tömköra runt träd i skogen kan jag berätta att det inte är helt enkelt eftersom man måste ligga väldigt långt före så hästen hinner svänga. Att svänga med Szum är stundtals som att svänga med en lastbil med släp! Dagens jobb var i alla fall otroligt nyttigt för honom, så i morgon gör jag om det! Sen är det dags att göra samma sak uppsuttet. Szum kommer bli en grymt fin häst, men det är rätt mycket som kryper i huvudet på honom så det gäller att vara lite klurig. För jag har ingen chans att övermanna honom med styrka och det gäller att han inte inser att han egentligen skulle kunna göra vad han vill med mig, och jag tror på att aktivera huvudet och få honom att jobba med mig. Vi får se om jag lyckas med det!

Hoppträning!

I dag har det varit enlång dag! Först jobb på Ica 8-17 sedan direkt i väg till Nylands Hästsportlag för hoppträningar. De ska ha clear roundhoppning i morgon så idag hade vi träning på den banan som de ska hoppa i morgon. Hade två grupper och det gick bra för alla, men nu är jag trött och hungrig så det får bli lite fika och sedan sängen!

Ojämn gas!

Efter en dag på Ica skyndade jag och Malin oss ut för att hinna rida innan det värsta mörkret, dock hann det ändå börja skymma -blir ju mörkt redan före 20 nu och det har man ju inte vant sig vid ännu. Blev i alla fall en liten skritt uteritt för Szum i dag med. Gasen tar lite ojämnt på honom, speciellt i början av turen. Ena stunden står han still för att i nästa sekund vara på väg förbi eller på Oliver i en superspeedad skritt. Men jag tror han bara behöver slappna av lite, och förstå vad vi vill att han ska göra så släpper det nog. Några turer till så är han nog där!
 
Det är väldigt tydligt att det är olika saker som ställer till det för unghästarna på de först ridturerna. Det är väldigt olika vad som gör dom spända, vad dom står emot för eller vad som är svårt. Är ju självklart att det är så men jag tänkte lite på det i dag när vi var ute. För Peppe som var här i somras var nerförsbackarna ett stort problem i början, han stannade och försökte dra ner huvudet i backarna, men efter några turer släppte det helt. Lexus var spänd när man satt upp och precis i början av ridningen, sen kändes han cool. Corran som jag red in i fjol var väldigt cool, och som en gammal häst de första turerna, men sen blev det jobbigt för henne när vi skulle börja med galoppen i stället. Och Szum nu som verkar tycka det är väldigt jobbigt och besvärligt när stigen är lite mer svårframkomlig. Smala, djupa stigar där man måste titta sig för verkar inte vara hans grej... Precis det ska han få träna på framöver, jag tror han kommer behöva en del "hjärngympa" så det kommer bli mycket ridning "ospårat" med honom, dvs utanför stigarna, över stockar och runt träd. Men vi börjar inte där, utan första turerna nu ska vara enkla och lätta så det käns roligt och tryggt för oss båda.
 
Det är sällan det är några stora problem när man rider ut de första gångerna och när de har varit ute några gånger så brukar de här första grejerna släppa. Sen kan det ju dyka upp nya saker som är jobbiga eller läskiga senare med, men när hästen är lite mer riden är det ju lättare att lösa problemen också.
 

Full dag i dag med!

Fullt ös i dag med. Först var hovis här på förmiddan, sen red jag ut Räkan som äntligen börjar kännas bra i sin hovar nu efter hovbölder och tappskor! På eftermiddan åkte jag i väg för lektioner, först red jag två hästar och longerade en unghäst och sedan hade jag tre hopplektioner. Roligt med många som vill rida men tyvärr regnade det, så jag var både blöt och skitig när jag kom hem. Nu väntar varma mackor och i morgon Ica!

Höststök!

I dag ahr det varit lugnt på Brännan. Mina hästar ha ju tappskor, och Taggen är dessutom tjock i ett bakben (misstänker vricknng i leran), så det är ju inte så mycket att rida just nu. I stället har jag i dag gjort om lösdriftshagen, den har ju varit större i sommar och fungerat som beteshage. Nu har jag gjort om den till sitt vinterformat och även bytt ut all tråd och dåliga isolatorer, dessutom har jag mockat ordentligt i huset och spånat upp! Skönt att få lite av det som måste göras innan vintern gjort, nu har jag bara två sommarhagar kvar att ta ner!
 
Framåt kvällen kom Malin och hon hjälpte mig med Szum. Longerade lite innan jag hängde lite och satt upp. Malin ledde lite först och sen tog vi av linan och jag provade att styrning, broms och gas fungerade utan lina, vilket det gjorde någolunda. Så då gick vi ner till boxarna och Malin satt upp på Oliver, och så red vi ut! Vi skrittade en liten sväng på nersidan och Szum var så duktig! Lite ojämn i gasen från början men sen hängde han med Oliven bra. Känns bra att vi kommit så här långt nu eftesom jag tyckt det gått lite trögt i början, han var ju lite spänd när jag hängde i början och jag har ju fått jobba han ganska mycket från marken. Men nu är vi på gång!

Liten bild på stor Szum!

Här är en bild från gårdagen, när det var betydligt trevligare väder. Det blev en väldigt liten bild, på en stor Szum! Men om ni tar fram förstoringsglaset så ser ni vad liten jag är bredvid honom! Bilden togs efter ridningen igår!
 
 
 

Äppelpaj!

Återigen en regndag! Även i dag har jag haft turen att få vara inne på Ica hela dagen, men kom hem till blöta och frusna hästar så någon unghästridning kändes inte aktuellt. I stället blev det fika med äppelpaj och marsan sås! Mycket prat, både hästsnack och annat, och i morgon tar vi tag i hästjobbet igen!

Tomt hemma!

Det börjar bli tomt med hästar hemma nu, i dag åkte Lexus hem till in matte och även Corran är hemma hos sina ägare nu. Lexus ägare, Julia, red en sväng innan de åkte hem. Jag red med på Räkan och typiskt nog kom det en jakthund när vi red! Men hunden var lugn och tyst och hästarna brydde sig inte alls som tur var, men typsikt precis när vi var ute. Även om det blev en kort tur så fick Julia i alla fall prova sin häst lite, kan var skönt att ha suttit på hästen innan man tar hem den. Jag hoppas det ska gå bra för dom med den fortsatta inridningen och önskar dom lycka till!
 
Det har varit kanonfint väder i dag och jag har ägnat en stor del av dagenåt att plocka ner sommarhage, det är eentligen rätt tråkigt men gick bra tack vare vädret. På eftermiddagen kom Malin och hjälpte mig med Szum. Efter lite longering så hängde jag en kort stund och satt sedan upp. Han var avspänd i dag, så vi gick lite i hagen och sedan gick vi en sväng ner på vägen och satt av vid boxarna. Kändes bra efter att han var så spänd i går!
 

Szum!

Löshoppning!

I dag har vi varit i väg och löshoppat igen! Det var Lexus och Szum som fick åka i väg. Lastning och transport gick bra, det är alltid lite nervöst när man åker med unghästarna, men i dag gick det bra och utan komplikationer. Vi började med att löshoppa Lexus. Han hoppade väldigt bra i början, bjöd bra och fina språng. Sen blev han lite okoncentrerad och då blev sprången sämre, jag vet inte om han kanske blev trött. Vi hoppade 90-95 cm med honom i dag, ville inte höja mer när han tappade koncentrationen.Han fick i alla fall avsluta med ett lågt och lätt hinder, vilket alltid är bra om hästarna fått ta i mycket eller det blivit lite osäkert. Då känns det roligt och lätt för hästarna som avslutning.
 
Sen var det Szums tur, han var ordentligt på hugget och det var bra fart på honom. Han hoppade väldigt lätt, och han löste hela tiden uppgiften trots att han flera gånger kom lite tokigt in (pga farten han hade och att han i bland var okoncentrerad) och han fick hindret att se väldigt lågt ut. Vi hoppade 1 meter med honom, han kommer kunna hoppa mycket högre sen men behöver hålla reda lite mer på benen och koncentrera sig! Det var även med en äldre islänning, den gled fint över hindren bara den försto vad vi ville. Han hoppade 85 cm, även den kommer kunna hoppa högre nästa gång. Jag vill inte ha för brått att höja i löshoppningen utan vill verkligen att hästarna får självförtroende och tycker det är roligt! Jag löshoppar inte för att få bevis på hur högt hästarna kan hoppa utan vill träna balans, teknik, kondition och sånt.
 
Efter vi burit bort allt så sadlade vi hästarna för att rida. Började med Szum, han hängde jag på ett par gånger först. Han var rätt spänd och sköt lite rygg vid något tillfälle, mn efter att jag hängt några gångr gick det bättre och jag kunde sitta upp. Skrittade lite, gjorde någon halt och styrde lite medan hans ägare höll i. Han var inte lika cool som sist jag satt på honom, men han känns ändå mer avspänd när jag sitter än när jag hänger. 
 
Sen red jag Lexus. Han har jag ju bara ridit ut förut, men det gick riktigt bra. Travade runt spåret, styrde lite i skritt och skrittade över bommar. Kunde byta varv i trav också, han var cool och avspänd. jag är jättenöjd med honom! Efter ridningen blev det som vanligt fika, fikat är nästan det viktigaste och bästa med hela löshoppningen!
 
Hemma igen skulle jag och Malin rida på eftermiddagen, jag med taggen. Men vi hann bara någon kilometer så trampade Taggen av sig sin sko! På en slät grusväg, vi travade rakt fram i kontrollerat tempo med hästen på tygeln, rätt bra gjort att trampa av sig skon så! Min Tagg han kan han! Var bara att skritta hem då.
 
Lexus har varit till ridhuset och varit duktig idag!

Ruskväder!

I dag har det varit riktigt höst och ruskväder med regn och blåst. Som tur är har jag fått vara inne på Ica och jobbat hela dan. Hade tänkt rida på kvällen men det kändes inte så lockande i blötan och mörkret, och dessutom med frusna hästar så det blev inställt. I stället gjorde jag en tidig kväll i stallet, hästarna som sover ute har fått på sig vintertäcken och Taggen har fått inviga sitt nya, fodrade regntäcke (köpt för halva priset). Nu blir det en kväll i soffan med hästtidning i stället och ladda upp för morgondagens löshoppning!

Ledig plats på lösdriften!

Jag har i vinter en ledig plats på lösdriften med Räkan. Ett bra alternativ för den som söker långtidsuppstallning för sin häst, tex. en konvalecent, avelssto eller unghäst. Fri tillgång på grovfoder och skötsel efetröverenskommelse, även ridning och utbildning kan ingå om man önskar det. kanske något för den som har en unghäst som ska ridas in eller visas nästa år och inte har möjlighet att ha den hemma? Eller kanske en travhäst som behöver miljöombyte och ridträning? Finns möjligheter till det mesta så tveka inte att höra av dig om du är intresserad!
 
Räkan vill ha sällskap i vinter!

Röntgen!

Den här dagen har tillbringats i röntenrummet på hästkliniken på Bergsåker! Så känns det i alla fall, för det tog rätt lång tid... Jag följde med Mia, Corrans matte, och Corran som skulle exportröntgas inför att hon ska i väg på försäljning. Det tog nästan två timmar att ta bilderna, jag fick assistera och hålla i skylten som man använder för att ta bilderna. Corran skötte sig utmärkt, i alla fall om man bortser från att hon trampade på veterinärassistentens fot...Men han fick skylla sig själv för han var inte så trevlig... 
 
På kvällen hade jag hjälp av Elise. Vi började med Szum, som jag förs longerade och sedan hängde jag på honom flera gånger. Jag satt även upp och skrittade några varv, det gick jättebra och i dag var han mycket mera avspänd än han var sist. Sedan red vi ut på Taggen och Lexus, vilket också gick bra även om Lexus var lite spänd i början.
 
Finaste Corran är nu röntgad!

Maxad lektionsdag!

I dag har det vrekligen varit bra rulle med lektioner och hästar att rida! Åkte vid 14 tiden och var hemma strax efter 21, har hunnit med att rida två hästar, longera en unghäst och haft sex stycken ridande. Jag tycker det är jättebra! Så då gör det inget att det blivit många mil i bilen, dessutom har solen lyst och det varit nästan sommarvärme! Det har gått överlag bra, många olika typer av hästar och ryttare i olika åldrar -det är så roligt.En oturlig vurpa blev det tyvärr i kväll men jag hoppas både häst och ryttare klarade sig bra, det är ju tyvärr sånt som händer.
 
Innan jag åkte för lektionerna så red jag ut Räkan en sväng, ville känna hur hon kändes efter hovbölderna. Tyvärr har hon ju tappat en baksko och det störde henne även fast vi bara red en kort sväng på mjukt underlag, men höger fram där hon hade hovbölden kändes bra i alla fall. Red även Taggen, han fick gå ett galoppjobb.
 
Gammal lektonsbild

Ved!

I dag har min pappa varit här och hjälp mig lite med veden. Det är jättebra att fått lite gjort med det men det har inte blivit så mycket annat gjort i stället. Jag har tömkört Szum ut, jätteduktig i dag! Sist jag gjorde det försökte han vända och grejade en massa, i dag gick han bara på, duktig kille! Longerade Lexus med inspänning, vilket också gick bra. Sedan fick han som avslutning hoppa en av stockarna i lina, jag tycker att det är så roligt att göra det. Hästarna hoppar ofta bra över stockarna och det är så roligt att se! Avslutade kvällen med att rida ut Taggen med Malin.
 
Roligare än så var inte den här dagen. Jag är väldigt less och lite höstdeppad nu, skulle vilja gå i ide tills mars eller något. Känns inte som jag har något riktigt flyt i ridningen, det är mörkt på kvällarna och lera överallt, lätt att man blir lite less. I morgon har jag i alla fall många lektioner och hästar att rida, det ska bli roligt och jag hoppas mitt humör blir bättre då!
 
 

Kurragömma!

Varit på Ica i dag, väl hemma skyndade jag och Elise oss ut för att hinna innan värsta mörkret. Det är så trist nu när kvällarna blir mörka, tycker att vi kan ändra öppettiderna på Ica så jag kan rida på dagtid! Vi red i alla fall ut med Taggen och Lexus och det gick jättebra. Lexus var avspänd men blev lite trött på hemvägen.
 
När jag sedan hade tagit in och fodrat hästarna och skulle fylla vatten till stona (som har bal och inte behöver fodras) blev jag väldigt nervös.. Corran stod i deras lilla hus men kom ut när jag kom dit, men Räkan syntes inte till i huset eller i närheten. Jag ropade på henne men hon dök inte upp, så jag började leta henne i mörkret och leran! Hade lampan på mobilen på och gick runt hela hagen och ropade, ingen Räka men Corran följde med mig hela vägen runt. Innan paniken tog över kollade jag in i huset deras igen, inne i hörnet stod Räkan! Hon hoppade en halvmeter när jag kom in och lös med lampan, stackarn stod väl och sov! Med alla hästar hemma och onsdagens ridtider i hop pusslade kan jag nu gå och sova i lugn och ro!
 
Räkan lekte kurragömma med mig i dag, tror hon vann...

Orm på dressyrträning!

I dag var det återigen dags för dressyrträning för Annelie. Men innan jag och Malin åkte på det så jobbade jag Szum lite.
 
Han har ju varit väldigt cool alla dagar hittills, utom i dag när jag tänkte sitta upp! Då va han upp i varv. men jag kan förstå honom, precis när jag höll på sadla kom det en jakthund in på gården. Den valsade runt lite, skällde på hästarna och det blev lite livat, vilket nog gjorde Szum lite okoncentrerad. Han var okoncentrerad även när jag longerade, men då hade hunden dragit vidare. Vi gjorde de vanliga förberedande uppsittningsövningarna och i dag reagerade han inte alls. Sen hängde jag på honom tre vändor över gården, han var lite spänd faktsikt. Avslutade med att sitta på honom en kortis på halt. Mer gjorde vi inte i dag, han var lite spänd (reagerade när jag tog stigbygeln när jag satt upp också). Nu fortsätter vi en annan dag, då förhoppningsvis med mindre störningsmoment och mer avspänd häst. Jag tycker att det är viktigt att inte forcera dessa moment, speciellt om hästen visar lite spänning. Lägger man tid på detta i början är det sällan problem sen! Bättre att låta inridningen ta tid, än att skynda sig och sedan få bakslag, eller en spänd häst som man som ryttare inte kan röra sig på. Vill vill ju ha trygga hästar som alla kan rida i framtiden!
 
Sen var det dags för dressyrträning! Jag hade inte så stora förväntningar på träningen då Taggen inte är speciellt dressyrriden på sista tiden,  jag tycker det är svårt att komma åt Taggen i dressyren. Vi hämnar lätt i ett läge där han smiter undan men ändå känns rätt okej och jag nöjer mig med det... I dag fick Annelie till en övnng där jag verkligen kom åt honom, och där jag verkligen kände när han fuskade och gled undan. Resultatet av denna övning blev en kortsida med en superfin galopp och härlig känsla, i övrigt många varv med en insikt om att han väldigt ofta lurar mig. För har han det så svårt att vara rak och ta stöd på yttertygeln så går han nog mest runt och fuskar till vardags. Men det var nyttigt, och jag lovar att det är inte lätt att rama in den lille ormen! För han är som en orm så ålar ig ur varje grepp och försök att få honom i ramen! Men nu jäklar ska vi träna på detta!
 
Taggen -min lilla orm!
Bilden är sedan i våras och jag är lika brydd varje gång jag ser den att jag inte ser större ut på honom, för jag känner mig märkligt nog mycket större på honom än så...

Långtur för Lexus!

I dag har jag varit rejält förkyld, var ordentligt hängig på jobbet men piggnade på mig när jag kom ut i friska luften sen. Hade ett par lektioner efter jobbet och sen när jag kom hem var hovis här. Räkan hade mycket riktigt en hovböld på höger framben, förhoppningvis ska det vara slut med trassel för henne nu. 
 
Sen var det dags att rida, det blev en rejäl tur för Lexus i dag!  Vi fick sällskap av både Malin och Elise, Elise red Taggen och Malin red såklart Oliven. Lexus skötte sig ypperligt, vi travade riktigt mycket och var ute i nästan en timme! Jag är otroligt nöjd med honom, men i morgon ska han få lite semester och vila upp sig efter dagens tur!
 
Nu är det läge att försöka krya på mig inför morgondagens dressyrträning. Är det någon som har ett par fräscha lungor och luftrör att låna ut i morgon eftermiddag?

Då var det dags igen!

Ja ha, då var det dags igen för detta hovtrassel! När jag tog in Räkan i kväll var hon ordentligt halt på höger framben, hon står på tån och det ser misstänkt ut för hovböld. Räkan har ju varit lite knackig och öm sedan förra hovbölden och jag har tyckt att det varit på mer än det bakbenet som förra hovbölden satt på. I dag fick jag bekräftelse på att det var även något annat på gång. Som tur var har en så bussig hovis som kommer redan i morgon och tittar på henne och slår på Taggens tappsko, så nu är även söndagens träning räddad!
 
Jag har blivit ordentligt förkyld, igen! Så förbannat tråkigt! Har i alla fall longerat Szum i kväll efter jobbet. Som tidigare gick jag till en vändplan för det och jag måste säga att det är stor skillnad att leda honom nu! I dag gick han bredvid mig, med en halvmeter mellan oss, när jag stannar så stannar Szum, när jag minskar farten så minskar han farten och när jag tar långa kliv så länger han steget! Första dagarna testade han allt, gick på mig, gick i väg, bufflades och tog väldigt mycket plats. Han tycks ha fattat att den här lilla tjatiga smurfen faktiskt kan vara värd att lyssna på, och jag är väldigt nöjd med honom! Det är inte ovanligt att unghästarna testar en del i början när de kommer hit, det är inte så konstigt, det är ju en ny miljö med nya rutiner och nya människor. Dessutom börjar jag med nya saker och ställer andra krav, det gör att de ofta testar gränserna i början men det brukar ge med sig ganska snart. Jag tror verkligen att det är jättenyttigt för unghästarna att åka i väg en period för att få arbetas av andra människor och i en ny miljö!
 
Efter longeringen gjorde jag de förberedande uppsittningsövningar som jag brukar göra innan det är dags att sitta upp. Även om Szum är sutten på vill jag checka av detta innan jag kliver upp. Så jag har i dag klappat på sadeln, viftat med armarna och hoppat vid sidan. På vänster sida kunde jag hoppa och vifta med armarna hur mycket som helst, men när jag började hoppa på höger sida var han lite spänd först och gick åt sidan några steg. Ingen stor reaktion men en reaktion i alla fall, men efter att ha upprepad det några gånger kunde jag hoppa och vifta utan problem även på höger sida. Inte helt ovanligt att hästarna reagerar första gången man gör det, speciellt på höger sida eftersom de inte är lika van att man hanterar dom från den sidan. Avslutade med lite pallträning, det gick ut på att Szum skulle stå still vid pallen medan jag klappade på sadeln, lutade mig över honom och höll på med stigbyglarna. Det kändes lugnt! Nu är det dags att sitta upp nästa gång! 
 
Så här kan det se ut när jag sedan sitter upp, här är Totte när jag satt på honom för första gången! Det är snart ett år sedan! Tiden går fort!

Uteritt igen!

I kväll har Lexus fått gå ut på sin andra uteritt. Malin red med på Oliven, vi red ungefär samma runda som sist men provade även lite trav på tillbakavägen och det gick jättebra! Han är så duktig!
 
Efter det hade jag en dressyrlektion för Malin och något mer har jag inte hunnit i dag då jag även jobbat på Ica. Förkyld har jag blivit igen, och det är inte roligt!
 
Lexus efter dagens ridtur, han var otålig och hade svårt att still. Och jag förstår fortfarande inte varför vissa bilder blir så små, ni får ta fram glasögonen!

Hundvalp!?

I dag har det, tro det eller ej, varit upphåll och sol, men blåst! Stundtals nästana storm, men det har inte gjort mig så mycket i dag, jag hade ingen unghästridning inplanerad och alla knott blåste bort!
 
Började dagen med ett dressyrpass på Taggen. Hade tänkt rida på vändplanen vid Revainfarten men den var full av bilar och jägare så vi fick rida till en annan vändplan. Det gick ganska bra, kändes att vi fuskat lite med dressyren men jag tycker ändå det var okej. Jag vet ju att jag måste hålla i gång dressyren och inte bara glida rut i skogen men nu har det blivit mycket av det sistnämnda... Efter Taggen fick Corran lite kärlek. Hon har vilat en månad men ska sättas i gång nu bara hon blir omskodd, i dag fick hon komma in och bli borstad och lite ompysslad. DSet verkade hon nöjd med!
 
Efter lite lunchfika var det dags för tömkörning av unghästarna. Först ut var Lexus. Han jobbade jag på volt och med vändningar. Han är egentligen lite lat och jag fick driva ganska mycket för att få ett bra stöd på bettet men när jag väl får det blir han så fin! Det gick mycket bättre att tömköra i dag än sist, för en och en halv vecka sen.
 
Sen var det Szums tur. Vi skulle köra ut en sväng, jag vill ju gärna göra det någon gång innan det är dags att gå ut med ryttare. Det gick ganska bra, även om vi hade några diskutioner. Dels hur vida det är nödvändigt att gå i vattenpölar (det är nödvändigt -även om man ska bli dressyrhäst), dels om man ska gå på stigen eller på hygget i stället (jag lovar att det är tillräckligt svårt att hinna med hans stora steg på en stig -hygge är omöjligt!) eller om man får vända hem när man vill (vilket man givetvis inte får!!). Till slut var vi överens och då gick det galant! Szum är ingen dum häst, men i bland tror jag inte han förstår hur stor han är! I hans värld är han nog en liten hundvalp som helst vill vara i min famn och slicka mig i ansiktet! Men är man över 170 cm i mankhöjd och rejält byggd så får man inte bete sig som en hundvalp, det är inte roligt när jättehästen trampar mig på hälarna, viftar med sitt jättehuvud i mitt ansikte eller bara tar bettet och går... Han måste helt enkelt inse att det är den där lilla smurfen som inte ens når till hans öron som bestämmer, i alla lägen och att man varken går på, över eller i väg med henne! Tror nog snart han insett det, och då kommer han bli jättetrevlig! Och han kommer bli jättefin när han springer på tygeln på dressyrbanorna!
 
 

Höstdepp!

Jag är nog lite höstdeprimerad, det brukar jag ju kunna vara på sensommaren och höstkanten så det är inget ovanligt, men jag blir så trött, less och overksam. Och det är opraktiskt för det blir så lite gjort då!
 
Har i alla fall i dag longerat Szum (inspänd i dag, det kommer bli en fin häst det där!) och ridit ut på Taggen och Räkan. Lexus fick vila i dag men har fått stå inne själv en stund på dan, nyttig träning.
 
Sen har jag även hunnit fixa till grabbarnas vinterhage, ny tråd, bytt ut dåliga isolatorer och slagit ner stolpen ordentligt. Bara två hagar kvar, planen var ju att fixa alla hagarna under semestern men nu blev det inte så men jag tror jag ska hinna innan vintern i alla fall. Har dessutom kommit på att jag ska göra en ny permanenthage för vintern. Projekt finns det i alla fall, saknas bara lite tid och energi till alla projekt!
 
Taggens vinterhage är nu nyfixad!

Lexus första tur!

Min dag har tillbringats på Ica, och kvällen har ägnats åt unghästarna. Började med Szum som fick göra samma sak som igår, gå upp till Revainfarten och gå ett väldigt lätt longerjobb. Jobbade även i dag med halter och att gå fot på vägen dit och hem, och i dag var det mycket bättre! Och det känns bra!
 
Sen var det dags för Lexus första uteritt! Malin red före med Räkan, och det började inte så bra. Vi hann bara ner til vägen när vi hör att det kommer något på vägen som brummar och skramlar, det är en fyrhjuling! Den svänger in strax före våran avfart där vi står och väntar, så vi fortsätter men hinner bara en liten bit innan den kommer tillbaka och möter oss. Känns ju som en bra början på första uteritten... Men chaffören stannar och vi kan gå förbi fyrhjulingen lugnt och fint, Lexus bryr sig inte alls och resten av turen går galant! Jätteduktig häst!
 

Tankar om inridning!

Man kan fundera mycket på det här med inridning och utbildning av hästar. Min filosofi är ju att hästarna ska ridas mycket ute. Det främjar bjudningen och ger glada hästar, jag tror även att det ger starkare och mer hållbara hästar, dessutom blir hästarna coola och klarar av att prestera i alla väder. 
 
På många utbildingsstall så rids hästarna in i största delen i ridhus, av en duktig och orädd ryttare som har tillgång till många medhjälpare. Men de flesta ryttare har ju inte tillgång till ridhus och mycket hjälp, utan när de tar hem hästen från utbildningen är de utlämnad till att rida hästen i skogen, då är det ju givetvis en fördel att hästen är van vid det. Men att rida in hästarna utomhus, i alla väder, gör ju att det tar lite längre tid i bland. Inte alltid, men i bland. Man måste ta hänsyn till vädret och underlaget, men även andra saker som risk för takras, älgjakt och annat som kan störa. Men jag tror verkligen att man får igen det på sikt, när man får en en unghäst som är van att ridas ute, möta bilar, gå över stock och sten, genom buskage och att det händer saker runt omkring.
 
Dessutom när man bor så här, att man måste åka till ridhus så blir även det bra träning. De flesta hästar som är här får åka till ridhuset, eller andra ställen, en eller flera gånger unde utbildningsperioden. Då får man träna lastning, transportering och att vara i en ny miljö, föruotm själva ridningen eller löshoppningen i ridhuset. Jättebra träning, och skönt för ägaren sen att veta att hästen fungerar även när den kommer på bortaplan.
 
Men den främsta anledningen för att rida en ung häst i skogen är ju att det främjar bjudningen och att det blir naturligt med styrning och liknande! Hästen lär sig balansera upp sig med ryttare genom att få gå på lite ojämn mark, över stockar och diken, och bygger upp styrka och kondition. En bra start för hästen i sin karriär helt enkelt!
 
Det var mina tankar, vad tycker ni?
 
Totte på en av sina första turer ute i vintras!

Hemma dag!

Har haft en hemma dag i dag, så skönt även om man ändå inte hinner allt som borde göras. Den här dagen började i alla fall med en tur på Taggen, han fick gå ett galoppjobb i skogen! Sen var det dags att försöka lära känna Szum lite. Tog in honom och gjorde i ordning, gick sedan upp till Revainfarten där jag longerade några varv i trav. Han lyssnade väldigt bra i longeringen både på att sakta av och sätta i gång. Däremot är han lite jobbig att leda, han tar väldigt myclet plats, ska helst gå på mig och tycks tycka att han bestämmer både fart och håll! Vi har lite att jobba på där, men jag tror det ska bli bra! Vill gärna att dessa grejer funkar hyfsat innan jag börjar rida på honom. För även om han inte är dum eller sticker i väg så känns det ganska bra tt kunna styra tempo, takt och hans placering från marken innan det är dags att försöka göra det från ryggen!
 
Efter en paus med lite fika och städning så var det dags för Lexus. Jag hade Linda som hjälp i dag och tanken var att vi skulle rida ut på honom för första gången. Men med unghästar är det svårt att planera och i bland måste man ändra planen, och det fick vi göra i dag. När vi borstade hästarna började grannarna skjuta och det hördes ganska bra hos mig, mina hästar brukar inte bry sig om sånt men Lexus blev spänd och stressad. Även om de bara sköt några skott så var han uppe i varv och jag kände att det inte var en bra dag för första uteritten. I stället longerade jag honom en stund, jag satt upp vid stallet och Linda ledde mig runt gården, ner på vägen och upp vid boxarna igen. Han var lite mer spänd än sist, vilket ju inte var oväntat, men gjorde inget. Det kändes ändå skönt att jag tog beslutet att ta det lite lugnare och lättare i dag, hoppas vi att det är en bättre dag i morgon. Linda skrittade ut en sväng på Räkan och jag tittade på henne i traven sedan och hon är inte halt i alla fall.
 
Szum! Han hade inte riktigt tid att stå still för fotografering, tog tre bilder och han ser lite kneepig ut på alla tre! Får göra ett nytt försök en annan dag. Men som ni ser är det en ganska rejäl kille!

Hästbyte!

I kväll har Cornelis åkt hem till sin ägare i Stugun! Men i stället så har hans kompis, Szum kommit hit! De har samma ägare, Szum är en femårig valack som är importerad från Polen. En stor kille som ska ridas in!
 
Men dagen började inte där utan dagen började med Lexus. Jag hade i dag Elise som hjälp och vi började med att longera några varv innan jag satt upp vid boxarna. Elise ledde mig upp till hagen där vi tog av linan och jag red själv i några minuter. Kollade att styrning, stopp och start fungerade, vilket det gjorde i alla fall hyfsat. Sedan red vi ner till boxarna igen. Nu är han redo för nya utmaningar! Sen red vi ut på Taggen och Cornelis. Det blev en tur med mycket trav och en del galopp, Taggen var laddad och små studsade lite så Elise fick prova på hur han är då med! 
 
Innan lektionerna på eftermiddagen åkte jag på hästloppis! Det var ridskolan i Sollefteå som hade loppis och det fanns massor av billiga grejer! Jag hittade schabrak, grimmor,träns, boots, hagstolpar, martinal mm för lite och ingenting! Riktigt roligt att handla när det är så! Hade några lektioner, och på kvällen åkte Cornelis. Det är alltid lite tråkigt när hästarna som varit här åker. Jag har verkligen gillat Cornelis även om jag blivit galen på honom när han inte gått att fånga i hagen, men det är en häst som är riktigt rolig att rida! Tror hans ägare kommer ha mycket roligt med honom på tävling och träning i framtiden!
 
Cornelis på bete i somras!

RSS 2.0