Tankar om inridning!

Man kan fundera mycket på det här med inridning och utbildning av hästar. Min filosofi är ju att hästarna ska ridas mycket ute. Det främjar bjudningen och ger glada hästar, jag tror även att det ger starkare och mer hållbara hästar, dessutom blir hästarna coola och klarar av att prestera i alla väder. 
 
På många utbildingsstall så rids hästarna in i största delen i ridhus, av en duktig och orädd ryttare som har tillgång till många medhjälpare. Men de flesta ryttare har ju inte tillgång till ridhus och mycket hjälp, utan när de tar hem hästen från utbildningen är de utlämnad till att rida hästen i skogen, då är det ju givetvis en fördel att hästen är van vid det. Men att rida in hästarna utomhus, i alla väder, gör ju att det tar lite längre tid i bland. Inte alltid, men i bland. Man måste ta hänsyn till vädret och underlaget, men även andra saker som risk för takras, älgjakt och annat som kan störa. Men jag tror verkligen att man får igen det på sikt, när man får en en unghäst som är van att ridas ute, möta bilar, gå över stock och sten, genom buskage och att det händer saker runt omkring.
 
Dessutom när man bor så här, att man måste åka till ridhus så blir även det bra träning. De flesta hästar som är här får åka till ridhuset, eller andra ställen, en eller flera gånger unde utbildningsperioden. Då får man träna lastning, transportering och att vara i en ny miljö, föruotm själva ridningen eller löshoppningen i ridhuset. Jättebra träning, och skönt för ägaren sen att veta att hästen fungerar även när den kommer på bortaplan.
 
Men den främsta anledningen för att rida en ung häst i skogen är ju att det främjar bjudningen och att det blir naturligt med styrning och liknande! Hästen lär sig balansera upp sig med ryttare genom att få gå på lite ojämn mark, över stockar och diken, och bygger upp styrka och kondition. En bra start för hästen i sin karriär helt enkelt!
 
Det var mina tankar, vad tycker ni?
 
Totte på en av sina första turer ute i vintras!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0