Totte ute på egen hand!

I dag har jag ridit ut Totte ensam utan sällskap! Har ju tidigare ridit själv på banan och på slingan i sommarhagen, men i dag var första gången utanför gården, vi red rundan på nersidan där vi ju ridt en hel del. Och Totte var så duktig, det var som om han aldrig gjort annat! Inte en tvekan eller en tendenser till att vara spänd, och han travade så glatt åt båda håll! Mycket nöjd med honom, han är så duktig!

Sen red jag ut Corran med Malin och galoppintervaller med Räkan, min planering sprack så jag hann inte med Taggen. Det är sånt som händer, men som tur var händer det inte så ofta! På kvällen har jag haft lektioner, och det utan termobyxor! Vårväder!


Bild från en av de första uteritterna, nu rider vi ut själva utan problem! Tänk va duktig han blivit!

Pigga pållar!

I dag har det varit riktigt vårväder med plusgrader, sol och blåst, och en hagelskur! Började dagen på bästa sätt med en tur på Corran. Trodde att hon skulle vara lite trött efter helgens träning så jag red en kortare sväng bara, men hon var inte alls trött utan mycket pigg och glad! Hon ville inte alls skritta men absolut galoppera, jätterolig att rida! Efter henne red jag Totte på banan, han tog traven bättre än sist men det går lite segt emellanåt, men det ger sig nog!

Red ut Taggen efter lunch, självklart började det hagla så vi var genomblöta när vi kom tillbaka. Jobbade med att trava på ordentligt med honom, och i dag fungerade det jättebra och han gjorde inga luftsprång eller bakutsparkar alls. Han kändes faktiskt jättefin! Efter att ha besiktat bilen (tredje gången gillt men nu får jag köra nästan ett år till) så red jag ett riktigt bra dressyrpass på Räkan, hon kändes jättefin! Och det gillas!

Inte riktigt lika roligt på kvällens möte angående att skolan i Bispgården ska läggas ner, men mycket folk var där och sa sina åsikter och så även jag. Kände mig lite modig när jag inför allt folk frågade kommunalrådet hur man som ung företagare ska våga investera och satsa när de lägger ner allt i byn. Men jag fick inget svar...

Internetuppkopplingen strular i kväll så ni får klara er utan bilder...


Träning!

Dagen kunde inte ha börjat bättre! Visserligen lite kyligt men sol, började med att rida galoppintervallere med Räkan innan det var dags för Totte. Jag red honom på slingan i sommarhagen, själv och det gick jättebra! Två kortare galopper fick vi till också, utan draghjälp! Jag var verkligen jättenöjd med honom!

Sen drog vi på till Ammer på Annelieträning, jag hade med mig Corran och Taggen, och Malin hade Oliver med. Jag red Taggen först, han var inte riktigt lika fin i början som han varit under veckan men det blev bättre under passet. Är rätt nöjd med honom även om det ju finns mycket kvar att jobba på. OCh så måste jag hålla reda på den där j*kla vänster handen!

Sen var det Corrans tur, jag tycker hon gick fram bättre och var mer avspänd än de tidigare gångerna vi varit i väg. Men det är samma sak där, finns mycket kvar att jobba på! Tror att Malin var nöjd med sin träning med. Efteråt blev det pastasallad och kladdkaka innan vi åkte hem igen!


Bild från vi var i väg med Corran sist!

I-landsproblem!

På söndag är det dressyrträning för Annelie och jag kan inte bestämma vilken häst jag ska rida! Det är redan klart att jag ska rida Corran, red henne i kväll och hon kändes fin och bra med på noterna, så det känns bra inför söndag.

Sen hade jag ju tänkt ha Räkan på träningen men efter att ha ridit Taggen igår så blev jag väldigt sugen att ha honom i stället. Skulle vara roligt att rida en träning till nu när vi är på gång! Men så red jag Räkan i kväll och även hon kändes fin! Hon tjafsade inget alls och kändes bra framme. Så nu har jag beslutsångest! Snacka om i-landsproblem när man inte kan välja häst till träningarna för man vill rida båda! Det är lyxproblem, och faktiskt något jag längtat efter i flera år. Att ha flera hästar igång, som så är roliga att rida att det är svårt att välja till träningar och tävlingar! Som tur är har jag ju en dag till på mig att fundera. I morgon har jag lektioner direkt efter jobbet så hästarna får vila sig i form!


Räkan...

..eller Taggen?


Unghästridning!

Det är verkligen något speciellt med att jobba med unghästarna tycker jag, det är (oftast) jättekul!

I kväll red jag Totte efter jobbet, på banan. Longerade några minuter innan jag satt upp, väl uppe skrittade jag lite och kollade att det gick att styra och stanna, vilket fungerade bra. Dags för att prova traven tyckte jag, men det höll inte Totte riktigt med om... Tror jag fick kämpa i nästan fyra varv innan jag fick trav! Jag var rejält varm då, de som säger att det inte är jobbigt att rida unghästar vet inte vad de pratar om! Det är i dessa lägen man önskar att man hade lite hjälp på marken med drivning, men jag var ensam så det var bara att kämpa på, och till slut släppte det och han travade jättefint! När vi väl kom i gång så kunde han trava flera varv och jag behövde nästan inte driva alls. Jag provade även att byta varv i trav, vilket ju inte är helt lätt på min lilla bana men till slut fick vi till även det utan avbrott. Och då avslutade jag och satt av. Jättenöjd!


Att rida unga hästar så här tidigt i utbildningen är lite speciellt, man rider korta (men intensiva pass) och det gäller verkligen att lägga upp ridningen så man hinner göra det man tänkt innan hästen är trött och koncentrationen är borta. I dag red jag kanske 10 minuter! Låter ju enkelt och lättsamt, men de flesta ryttare vill ju rida något varv innan man påbörjar en övning eller liknande, man vill checka hur hästen känns och finslipa detaljer. Allt det kan man glömma när man rider unghäst för då är orken borta och det blir bensinstopp! Man får enbart fokusera på effekt av sin ridning och inte så mycket på hur det ser ut... Men det är så roligt! Det är just den här första tiden under inridningen som jag nog tycker är allra roligast, även om jag givetvis gillar att jobba med dom hela vägen. Och därför känns det helt rätt att det är just hästutbildnng och inridning som jag ska satsa på i framtiden. Det är glädjande nog en del som hört av sig angående inridning under våren och sommaren, men det finns fortfarande platser ledigt, både nu och framöver, om du vill ha din häst inriden eller vidareutbildad!

En av de första gångerna jag sitter på Sickan, en 3 årig ridponny.
En bild som tydligt visar att det inte alltid ser så snyggt ut när man rider unghäst. Här var en av de första gångerna som jag satt på Sickan, som var väldigt spänd i början.

Avslutade sedan kvällen med ett grymt bra dressyrpass på Taggen, innan jag åkte till grannarna och fikade. Jag måste försöka visa att jag har ett liv utanför hästarna. Fast det har jag ju inte egentligen, för det var mest hästsnack hos grannarna med...

Vårkänslor!

När det är så här fina dagar med sol och takdropp så kommer ju vårkänslorna som ett brev på posten! Och för min del även suget efter tävlingar och träningar! Börjar bli sjukt tävlingssugen nu så det är hög tid att sätta ordentlig fart på pållarna, och då speciellt hoppningen som vi ligger lite efter i. Skönt att kvällarna blir ljusare så man hinner lite mer på dagarna, och därmed hinner rida mer!

Har ni fått vårkänslor än?


Galopp!

I dag har det varit ett omväxlande väder, på förmiddagen toksnöade det så vi var som snögubbar när vi ridit, men sen på eftermiddagen blev det sol och underbart väder! Men det stora glädjeämnet för dagen var ändå Totte som jag galopperat på i dag!

Jag red ut Totte tillsammans med Malin och Räkan, jag satt upp direkt utan longering och alldels själv utan hjälp. Vi red på nersidan, det blev ganska mycket snöpulsning för stigen hade drivit igen lite så hästarna fick jobba en del. På hemväg provade vi att galoppera, första försöket blev mest galopp på stället men i andra försöket gick det bättre och vi fick fin galopp! Så nöjd!

Sen red vi ut med Corran och Oliver också, i snöyran, och när vi var klara var vi helt översnöade! Men på eftermiddagen var det sol igen när jag red galoppintervaller med Taggen, så härligt. Kvällen spenderades med lektioner!


Dagens glädjeämne!

Totte kan själv!

Har varit vårvinterväder med sol och temperatur kring nollan i dag, men tyvärr har det blåst ganska mycket så det har ändå varit lite småkallt!

Red galoppintervaller med Räkan på förmiddan och en uteritt med Taggen. Han var laddad som vanligt, men jag måste säga att han är mycket mera avspänd i ryggmusklerna och bekdelen än han brukar vara. Jag tror och hoppas att det är helgens ridning som gjort det!

Efter lunch var det premiär för att rida Totte själv, alltså helt själv utan hjälp från marken eller vid uppsittning. Det gick rätt bra, trots blåsten. Longerade först och gick lite med honom innan jag satt upp, eftersom han blev lite spänd precis då. Sen satt jag upp och red slingan i sommarhagen, han var jätteduktig! Lite spänd i början men gjorde ingenting och vi kunde trava rätt mycket! Så stolt över honom! Tycker också att det är skönt att jag nu klarar mig lite mer själv och inte behöver hjälp med honom hela tiden. Kan tillägga att jag givetvis hade meddelat så det fanns de som vissta vad jag gjorde och var jag var.

Corran fick åka hem till sina ägare för skoning så jag hoppade ridningen på henne i dag, men nu har hon fina fötter och hon skötte sig galant under skoningen. Och så hade hela dan gått i ett rasande tempo, nu är jag trött och ramlar ner i tvsoffan!


Känslan sitter kvar!

Lite av känslan och ridningen från lördagens dressyrträning satt kvar i kväll när jag red. Det gillas! Även om det inte gick lika bra och han inte kändes lika fin som då så får man vara nöjd med det lilla!

Red alltså ett dressyrpass med Taggen efter jobbet. Han vilade igår och i dag ville jag försöka hitta lite av de knappar och växlar som jag hittade i lördags. Jag jobbade bara med att han skulle gå fram och att jag inte skulle klämma med skänkeln, vilket jag tycker jag lyckades ganska bra med - i alla fall i traven, i galoppen är det svårare och jag känner att jag blir för långsam i benen. Men i stort ett helt okej pass och jag känner att jag nu har ett bättre utgångs läge att jobba honom ur. Ska bli roligt och se vart vi hamnar framåt våren, målet är att komma ut och rida några dressyrklasser med honom!


En blivande dressyrhäst? Eller vad tror ni?


Rida på alla växlar!

Jag har funderat lite över gårdagens träning och de andra träningarna jag ridit de sista veckorna och har reflekterat över några saker jag måste bli bättre på:

Att rida på alla växlar:
Jag fastnar lätt i att rida i ett "lagom och mellanläge" när jag rider själv, jag använder inte alla växlar på hästarna vilket jag sedan blir påmind om när jag rider träning. För att en häst ska bli riktigt bra så krävs det att hästen har många växlar att gå på och gärna några "överväxlar" att ta fram, men oavsett nivå på hästen så måste man ju rida och träna de växlar och det register som hästen har för att det ska utvecklas och inte försämras. Det är ju rätt självklart, rider jag bara på "mittimellanväxlarna" när jag rider så utvecklas inte de andra växlarna, och hästen utvecklas inte heller då. Detta måste jag bli bättre på, att använda hela hästens register och våga stretcha lite på det!
Förstår ni vad jag menar med växlarna hos hästarna?Att hästen verkligen är framme för skänkeln:
Detta är nog min akilleshäl, att jag lätt blir lite "klämmig" med skänkeln och behöver bli lite tuffare med att hästarna verkligen går fram för skänkeln. Jag tycker det är svårt att känna när jag klämmer på dom utan att få reaktion, men genom att fokusera på att bli kvick i skäkeln så tror jag att det ska fungera. För hur ska jag få hästarna kvick för skänkeln om jag själv inte är kvick i skänkeln? Och sen det som är så viktigt; att bara driva när det behövs, sen låta skänkeln vila! Låter så enkelt och det är ju precis så jag gör med unghästarna, men ändå är det ju så svårt!

Bara att träna vidare nu och verkligen jobba med detta mellan träningarna! Men det märks ju verkligen va viktigt det är att få hjälp med hästarna och sin ridning för att utvecklas. Utan träningarna skulle jag nog stå kvar på samma nivå hela tiden utna att ta mig vidare och spänna bågen, och dessutom kanske dra på mig en massa olater och sitsproblem. Och genom att rida träningar får man även nya lösningar, övningar och inspiration!

Håller ni med mig?

Övergångar!

Började dagen med en mysig uteritt på Corran i nysnön. Allt var vitt och tyst, härligt! Sen blev det lite dressyrjobb på Räkan, tyvärr fick hon lite styltor så jag bestämde mig för att bara checka av grunderna och att hon gick fram för skänkeln. Det blev många övergångar trav-skritt-trav och till och från galopp. Tyckte att hon ändå kändes ganska lätt för skänkeln i dag men jag la ingen vikt alls vid formen så den var väl lite sådär.

På eftermiddagen hadejag lektioner i ett väldigt skiftande väder. Även då blev det mycket övergångar, tex. fick några rida över två bommar med 21 meter mellan där de bla fick komma in i galopp sakta av till skritt och sen galopp igen innan nästa bom. Det är inte alls så lätt som det låter utan kräver lydiga hästar som är kvicka för hjälperna och vakna ryttare.

Övergångar är verkligen jättebra jobb för alla -oavsett nivå. Men man ska komma i håg att det är inte övergången i sig som är viktig utan hur man gör övergången!


Imponerad!

Imponerad har jag blivit av mina hästar i dag, först Taggen på dressyrträningen och sedan Totte på uteritt i snö och blåst! Men vi börjar med dressyrträningen.

Red Taggen för Sara i Sollefteå, hade nog inte så stora förväntningar eftersom han inte gått så bra i vinter. Det beror ju delvis på att han har halkat och kanske inte gått optimalt i de skor vi provade på honom (flapskor vilket har fungerat mycket bra på Räkan), vilket gjort att han har gått och spänt sig. I alla fall var han superfin på träningen, han rörde sig bra och genom kroppen och jag fick en underbar ridkänsla! Sen fick jag ju lite skäll av Sara, jag måste se till att han är framme för skänkeln och jag får inte klämma på honom. Tycker jag känner igen det, känns som det är vad jag får höra på varje träning oavsett häst. Jag måste ju ha väldigt svårt at få in det trots allt tjat.. Mycket nöjd i dag i alla fall!


Från en tidigare Saraträning

Hemma igen, efter lite fika och pyssel ute, har lagt ut sly och träd i hagarna som hästarna ska ha att tugga på, kanske de väljer det i stället för stolparna, så var det dags för Totte. Malin följde med på Räkan. Märkte redan när jag tog in Totte att han var laddad, men med blåst och snö kan man ju inte räkna med annat heller, så jag började med att longera honom lite. Men jag var ju inte direkt kaxig när vi red i väg, spänd häst, snö, blåst och ny väg känns inte som den bästa kombinationen men Totte skötte sig utmärkt! Han slappnade av efter första traven och han gjorde ingenting på hela turen, jätteduktig!

Nu blir det tacos och kanske melodifestivalen, i morgon är det hästar, ridning och lektioner igen!

Trötter!

Trött och otaggad känner jag mig i kväll! Eller egentligen mest trött.. Har jobbat på Ica i dag och på kvällen red jag ett dressyrpass på Taggen. Han ska på dressyrträning i morgon så jag ville känna lite på honom i kväll och han kändes helt okej. Nu hoppas jag den känslan sitter kvar till i morgon!

Vandrande pinnar?

I dag har det varit fullt ös hela dagen för att hinna med allt, och alla hästar!

Började med att rida ut Totte tillsammans med Malin och Oliver, vi red rundan på nersidan och när vi kom tillbaka så red jag slingan i sommarhagen ensam ett varv med Totte. Det gick jättebra trots att Oliver gick åt ett annat håll, vi kunde även trava en liten bit ensamma, mycket duktig Tott! Red sedan galoppintervaller med Räkan.

Efter lunch red jag dressyr med Corran. Hon hade inte sin bästa dag i dag, kanske kunde bero på att jag väckte henne när jag kom till hagen för att hämta henne så hon var alldeles nyvaken. Det som var bra i dag var att jag provade ett par korta sporrar på henne, och det tyckte jag fungerade bra. Avslutade ridningen med att rida ut Taggen.

På kvällen hade jag lektioner i ett stall där jag bara varit en gång tidigare. Började med att tömköra en yngre häst, han var lite spänd och stökig för dagen så det gick väl sådär.. Sen hade jag ett gäng lektioner som gick bra tills sista ryttaren skulle rida, hon åkte av lite oturligt och gjorde illa sig. Jag hoppas verkligen hon kryar på sig och att det inte blir något värre!

Vissa dagar känns det bara som vandrande pinnar vore ett bra alternativ till hästarna, eller kanske frimärken? Men jag vet att jag är trött nu och att det säkert kommer kännas bättre i morgon!


Totte i tisdags när Malin och jag red.

Sol!

Det har varit riktigt fin väder i dag, i morse blåste det lite men det gick över och  sedan har det varit soligt! Det börjar kännas som vårvinter, och det uppskattar jag verkligen! Längtar så till våren nu!

Dagen började med att jag red ut Corran, vi red rundan på nersidan den hade drivit igen så Corran fick spåra upp den. Sen jobbade vi lite med galoppen på slingan i sommarhagen, vi fick till tre högerfattningar (varav två var riktigt bra!) och vänster galoppen kändes så fantastiskt fin! Underbara häst! Sen tömkörde jag Totte lite innan jag tog lunch.

På eftermiddan hoppade jag mina hästar. Hade en enkel övning med två räcken på lite böjt spår där jag varierade galoppsprången mellan fyra och tre. Tyckte det gick okej, inte riktigt nöjd utan det finns ju mycket att jobba på... Konstaterade igen att jag måste bli bättre på att rida i den lite större galoppen, speciellt på Taggen som jag upplever blir lite ostyrlig när jag rider i lite större galopp.

På kvällen hade jag lite lektioner, det blev rejält kallt när solen gick ner så jag blev rätt kall och frusen...


Brudarna njuter av solen i dag!


Alla hjärtans dag!

I dag har det ju varit alla hjärtans dag, men för mig som är singel och ensam så har det ju varit som vilken dag som helst, dvs. fylld av ridning, lektioner och häst!

Jag och Malin började förmiddagen med att rida Totte och Räkan, jag hade en plan! Planen bestod i att vi började med att rida ut dom en kortare sväng, travade en längre sträcka och Totte bjöd så fint, och sen fortsatte vi på banan. Tanken var att Totte skulle få bättre bjudning även på banan med Räkan före, men min plan fungerade inte utan traven blev lite tveksam och vinglig. Men eftersom han bjuder så bra ute så ser jag det inte som ett problem, utan vi får fortsätta träna på så kommer det nog.

Sen var det dags för Corran och Oliver att ridas ut, dock började det snöa rejält och blåsa lite, vilket gjorde att det rasade en del snö från träden! Det tyckte hästarna var spännande och det var stundtals lite okoncentrerat och en del små skutt, men som tur var blev det inga värre grejer så vi behövde inte vara nervösa att åka av!

Efter lite lunch hade jag två lektioner åt helt olika håll men ändå i närområdeet. Jag har ju sån tur att jag får ha så varierade kunder och ekipage, i dag hade jag en islandshäst och en ridtravare! I morgon väntar nya träningar, även då med variation, då väntar en överväxt ponny (Sickan), en ridtravare och ett halvblod. Jag tycker det är så roligt och utvecklande att få ha olika typer av hästar och ryttare. Efter lektionerna så red jag galoppintervaller med Taggen, han var laddad som vanligt!

På kvällen blev det tårta, då åkte jag till Corrans matte som fyller år i morgon (men då har ju jag lektoner), en bra avslutning på den här dagen!


Totte bjuder verkligen jättebra ute, men vi måste jobba lite mer på bjudningen på banan!

Åttvolter!

Jag snöar ju ofta in på olika övningar under perioder, och just nu tycks det vara åttvolter som är grejen! Taggen fick jobba med det igår, även Malin på sin lektion och i dag var det Räkans tur.

Det är bra med åttvolter för då får man jobba båda varven hela tiden, dessutom är själva varvbytet en svårighet och ett moment där man kan jobba hästarna. Viktigt när man rider på åttvolt är vägen. Jag vill att det verkligen ska vara två volter, så inte vägen blir för rak så det blir mer som en diagonal i stället för två volter. Att hästen går på den väg som ryttaren tänkt sig är alltid viktigt, och i åttvolterna får man verkligen testa detta. Jag flyttar gärna hästen lite för den nya innerskänkeln diekt efter varvbytet. Just nu har det varit mycket små åttvolter (ca 10-12 meters volter), det gäller i dessa små volter att se till att man inte tappar kvaliten på traven. I början kan man ju göra volterna lite större hellre än att man tappar bjudningen. Självklart är även böjningen och eftergiften i innersidan viktig att jobba med.

Räkan fick även hoppa lite på åttvolt i kväll. Då var volterna lite större men det var ändå svårt, och jobbig väg för Räkan att galoppera bra. Men även om inte galoppkvaliten blev den bästa genom övningen så fick den svåra vägen i gång galoppen och bakbenen. Efter övningen kändes hon jättefin! Jag tycker ofta det kan vara så, att själva övningen kan kännas som en katastrof, men efteråt blir hästen fin och då får övningen effekt även om det inte känns så när man tragglar. Räkan kändes även väldigt fin över hinder i dag!


Hästtjejer!

Hästtjejer ska man inte underskatta! De är envisa, uthålliga och klarar det mest om så krävs! I dag har jag och Malin varit på Hammarna och hämtat två hösilagebalar som vi sedan själva rullade ut i hagarna! Behöver jag säga att det var mörkt och vi hade ridit ett par hästar var innan? Men skam den som ger sig och nu har hästarna mat!

Dagens ridning har för min del sett ut så att jag red dressyr på Taggen i morse innan jobbet. Tyckte jag fick igenom mer än sist och att galoppen blev mycket bättre, ändå var det lite rörigt eftersom hästarna i hagarna blåste och sprang en del. Troligen var det älg i skogen nära. Efter jbbat red jag och Malin ut med Totte och Räkan. Blev en lite längre tur med ganska mycket trav. Efterdet red Malin lektion med Oliver innan vi var i väg och hämtade hö. Fullmatad dag i dag med!


Dressyrträning!

Igår åkte vi till Östersund med Corran igen för dressyrträning för Martin Ågevall. Jag tycker själv att det var stor skillnad mot förra gången. Corran var inte alls lika spänd nu, varken när vi gjorde i ordning henne eller i ridhuset, och bjudningen var mycket bättre. Och då blir ju även formen och ridningen bättre, även om jag inte är helt nöjd utan tror att det kommer kunna bli ännu bättre. Corran blev väldigt, väldigt trött, både i kroppen och i huvudet, det måste vi jobba med så vi får ut mer av träningarna framöver!

Nu ska jag ut och rida Taggen innan det är dags för några timmar på Ica. Efter jobbet blir det lite mer ridning, lektion och höhämtning. Full fart som vanligt!


Jag och Corran innan lastningen på Tanne.

Uppladdning!

Jag var rejält trött när jag kom hem från Ica i dag, men jag piggnade på mig när jag kom ut till hästarna. Det brukar ju ofta vara så, de sista timmarna på jobbet är man trött och det känns helt omöjligt att man ska orka rida efteråt, men när man väl är ute så går det lätt och man är piggare efter ridningen än man var innan.

I morgon ska vi i väg på dressyrträning med Corran igen, så i dag laddade vi upp med lite lätt dressyrjobb här hemma. Hon kändes jättefin, och framåt! Nu hoppas jag hon är lika fin i morgon. Måste säga att jag tycker att hon stärkt upp sig i både traven och galoppen, i kväll kunde jag rida på en ganska liten åttvolt i trav utan problem!

Jag tömkörde även Totte. Han är verkligen jätterolig att tömköra, i dag jobbade vi mycket i trav och tränade på att vända och byta varv i trav!


SötCorran!

Oväntat besök!

I dag fick jag oväntat besök, eller helt oväntat var det ju inte då hon innan ringt och förvarnat att hon skulle komma någon kväll under veckan, i alla fall en kompis som flyttat söderut men som nu är hemma på besök. Jag höll på sadla Räkan när hon dök upp, men hon är som tur var hästintresserad och dessutom förutseende nog att ha med varma kläder så det slutade med att jag och Räkan hde åskådare på vårat ridpass! Och jag kan konstatera att det är ganska jobbigt att rida och prata samtidigt, så det gör mig ännu mer imponerad över Maria Gretzer som till och med hoppade och pratade! Jättekul med besök i alla fall!

Det blev dressyr med både Räkan och Taggen, det är ett tag sen de gick dressyr sist (mest pga kylan) så de fixk gå enkelt jobb, bara grunder. Stämma av framåtbjudning, lite övergångar, åttvolte mm. Räkan fick göra lite fattingar i förvänd galopp också. Summeringen blev att Räkan inte tryckte så mycket mot skänkeln som hon kan göra utan gick fram hyfsat, däremot tyckte jag inte att jag fick något bra stöd på tygeln. Och Taggen var det nog tur att åskådarna inte såg, han var okej i traven men galoppen var en katastrof i början. Även om det blev bättre så blev det inte tillräckligt bra... Bara fortsätta nöta!


Det är den här galoppen vi kämpar med, men på den här bilden ser jag ut att ha bättre galopp än vad jag hade i dag i alla fall!

Intensiv dag!

I dag har det varit full fart då hovis varit här, jag har haft lektioner och så är det ju som alltid lite hästar att rida. Som tur var kunde jag rida lite under tiden hovis var här också så det gick riktigt bra med planeringen!

Jag och Malin började i morse med att rida ut på Totte och Räkan, Totte var lite spänd och småbusig i början men lugnade sig efter en stund och på hemvägen travade vi eb ganska bra bit och han var jätteduktig! Sen var det Corrans tur, vi red ut och var väl inte helt överens i dag. Men som tur är så är Corran lättövertalad och sen var hon som vanligt, dvs jättefin! Taggen fick gå samma galoppintervaller som Räkan gick i går. Han var på hugget som vanligt, och blev rejält svettig av passet!

På kvällen hade jag lektioner och testade lite av övningarna som Maria Gretzer använde på clinicen. Det gick bra, både hästar och ryttare var svettiga och nöjda efteråt!


Några av de ryttare som fick svettas i kväll, fast det är några år sedan den här bilden togs!

Äntligen vardag igen!

Efter helgens köldknäpp när allt bara handlar om att få det mest nödvändiga att fungera var det skönt i dag att ha en vanlig riddag igen! Har ridit alla hästarna. Började med Räkan och Corran på förmiddagen. De fick båda gå i snön. Räkan fick gå galoppintervaller i sommarhagen, hon var pigg men rejält svettig efteråt. Med Corran red jag samma rutt men lite kortare galoppsträckor med henne. Hon kändes jättefin, jag måste säga att man kan få en sådan fantastisk ridkänsla på henne!

Efter lunch red jag ut Taggen, tänkte rida en lugnare sväng med honom eftersom han såg lite hängig ut igår kväll (han hade ingen feber, inga koliksymtom men åt dåligt, fast i morse hade han ätit upp). Nu var Taggen som vanligt, dvs rätt laddad, så det blev inte så lugnt ändå men han verkar inte vara speciellt sjuk i alla fall!

Totte red jag på kvällen, då Malin var här och kunde hjälpa mig lite. Jag red han på banan, i skritten tycker jag han lyssnar riktigt bra! Provade trava lite med honom också, vilket var lite tveksamt i början men med lite hjälp av Malin som drev bakom så gick det bättre!


Laddad Tagg!

Strul i planeringen!

Jag har varit lite lätt irriterad i dag, anledningen till detta är att hoppträningen som jag sett fram emot på söndag är flyttad! :(

Det är verkligen jättesvårt för mig att hinna med allt jag vill göra och vara med på. Jag jobbar varannan helg, har egna träningar, just nu fyra hästar att hålla i gång och dessutom vill jag ju rida träningar och tävlingar med mina egna hästar. Det är viktigt för mig med träningarna också, dels för att utvecklas som ryttare men även för att hålla uppe motivationen och inspirationen som tränare. Ännu svårare att planera blir det när träningarna flyttas i sista sekund, och det är inte helt ovanligt!

Tränarna måste ju vara väldigt dåliga på att planera eller ointresserade av sina kunder! Jag har ju själv träningar typ två dagar i veckan och jag försöker verkligen att inte ställa in eller flytta runt bokade dagar. I bland måste man ju ställa in, tex. om det är för få bokade (vill ha minst tre per dag) eller om det är för kallt, som i helgen. Men annars så försöker jag verkligen att hålla planerade dagar, även om det innebär att jag måste prioritera bort saker eller får stressa för att hinna allt. Men mina kunder och elever är viktiga, alla kunder oavsett vilken nivå de rider på, vilken häst de har eller om de tävlar! För det är mina kunder som gör att jag kan hålla på med detta, alltså är mina kunder prioriterade! Men i bland undrar jag om andra tränare tänker inte tänker lika eller om dt bara varit otur med allt strul och alla ändringar som varit?

Jag är i alla fall jättebesviken att jag inte får vara med och hoppa i helgen!


Taggen och jag på hoppträning i höstas!

Longering!

Äntligen är temperaturen vettig igen (nu i kväll bara -5 mot -25 igår) och jag har kunnat jobba hästarna igen efter den här ofrivilliga vilan. Då jag jobbade i dag och inte var hemma förrän halv sju så hann jag inte med alla hästar utan satsade på att longera Corran och Totte.

Båda fick börja att värma upp utan inspänning, sen fick de jobba lite inspänt i alla gångarter innan jag tog av inspänningen igen. De fick nämligen avsluta med att hoppa några språng över ett litet hinder i lina! Jag brukar i bland longera över små hinder, tycker det kan vara bra emellanåt. För unghästarna kan det vara ett bra komplement till löshoppningen, och jag vill gärna longera hästarna med sadel över hinder innan jag hoppar de  uppsuttet första gången. Men även äldre hästar som är spända eller stökiga kan få hoppa i lina tex. om de inte hoppat på länge eller över nya lite tittiga hinder. Det man får tänka på är att vara mjuk i handen så man inte drar hästen i munnen i språnget och att underlaget är bra.


Två saker till!

Jag kom på saker till från gårdagens clinic som känns viktigt!

-Avspändhet! Maria tryckte mycket på att hästarna skulle vara avspända. Något även jag tycker är viktigt.
-När Maria red själv så återkom hon flera gånger till sitt eget fokus. När det inte blev optimalt tex. på bommarna så skyllde hon flera gånger på sig själv, att hon inte var tillräcklgt fokuserad. Det tycker jag både är ödmjukt och klokt, bra att man inte bara skyller på hästen utan kan se sin egen roll i det hela!

Det såg otroligt enkelt ut både när Maria red och ändå vet man ju hur svårt det egentligen är! Imponerande!

Clinic!

I dag lessnade jag och malin på kylan och åkte ner till Sundsvall för att titta på hoppclinic med Maria Gretzer. Och jag tror det var precis vad jag behövde efter den här tråkiga helgen när det inte gått att rida.

Clinicen började med att Maria red två hästar, en femåring och en äldre, och sen hade hon två grupper, en ponnygrupp och en med stora hästar. Tycker att det var mycket som var bra, bra övningar, en hel del bra kommentarer, fina hästar och bra ridning, dock drog den ut väldigt på tiden vilket kändes lite segt när man har en bit hem sen. Det var väl inga nyheter men hon tryckte på mycket saker som jag tycker är bra. Det jag främst tar med mig från clinicen är:
-Att vara nogrann med detaljerna, och med grunderna. Varje sväng, varje vändning eller övergång är viktig! Och hon tryckte mycket på vägarna, speciellt efter hindren.
-Att grundjobbet får ta tid! Maria la ner mycket tid på markjobbet, först i trav och sen i galopp innan hon började hoppa. Hon ville att hästarna skulle gå fram till ett jämnt stöd på båda tyglarna och var tydlig med att hon inte ville ha i hopdragna halsar!
-Att man verkligen kan rida i den lite större galoppen, att man inte bara jobbar med att korta upp galoppen utan kan ha hästen lydig och ridbar i en fräsch och kraftigare galopp.

Nu är jag superladdad, vill egentligen genast ut och rida och hoppa! Och ha träningar, längtar tills jag få ha hoppträning nästa gång! Jag hoppas jag kan hålla fast vid den här känslan och energin under veckan!


Det blev tyvärr inga bra bilder under clinicen!

Hästar och kyla!

I morse var det -29 grader så något bättre än igår, men bara någon timme senare har det redan blivit ett par grader varmare, skönt för då känns det som det finns hopp! Hästarna är i alla fall utsläppta, fodrade och vattnade!

En sak som jag har funderat på dessa kalla dagar är det här med hästar och utevistelse när det är kallt. Jag förstår de som måste ha hästarna inne längre pga frysrisken i stallet, men jag har läst många gånger på Facebook och i bloggar att folks hästarna inte vill vara ute och att de är inne för att inte frysa. Jag undrar om det är något fel på mina hästar?

Jag har ganska frusan hästar, vi har inte jättemycket täcken på dom (brudarna har halstäcken och Oliver o Taggen fick ett ylletäcke under sin vanliga vintertäcken). De har varit ute från åtta på morgonen till sju på kvällen, grabbarna frös lite första kvällen när vi bytte täcken på dom annars har de inte frusit eller visat teckan på att vilja in. Tvärtom så har Oliver börjat banka för att gå ut vid sex-sju tiden på morgonen, och de har haft ordentligt brått ut på morgonen. Och brudarna har ju varit ute på lösdriften hela nätterna.

Är det något fel på mina hästar? Eller är hemligheten bara fri tillgång på foder och att jag vattnar dom med ljummet vatten fyra gånger per dag? Mina hästar verkar i alla fall helnöjda och busar i hagarna värre än vanligt!

Vad tycker ni? Mår hästar bäst att vara ute och kunna röra sig fritt eller ska dom vara inomhus när det är så här kallt? Är jag fel ute när jag låter mina hästar var ute och har de i oisolerade boxar?


Corran tycks trivas ute!

Å ännu kallare!

I morse stod termometern på -31,8 grader! Inte så kul... Men har man häst är det bara att gilla läget! Ut i kylan, släppa ut hästar, fodra (mycket hö går det nu när det är så här kallt!) och vattna hästarna. Upptäckte att Räkan hade trampat av sig en halv sko och den stack ut lite otäckt, stor risk att hon skulle göra illa sig. Så det var bara att hämta tången och dra av skon! Att dra av skor i -31 grader med hästen lös i hagen är väl inget man rekomenderar, men det gick fint! Kan säga att son satt bara i fyra sömmar och var lös så det gick lätt.

Dagen har spenderats inne, men undantag för några timmar ute för mockning, utfodring och vattning av hästarna. Hästarna verkar dock trivas bra i kylan, de busar och leker mycket!


Räkan i hagen!

Ännu kallare!

I morse var det -28,5 grader ute, man är inte så kaxig då! Ännu mindre kaxig blir man när bilen kokar på väg till jobbet... Har varit en slitsam dag men med hjälp av snälla vänner och grannar har allt ändå fungerat! Fick lift till jobbet, fått hjälp med bilen, fick hjälp att fodra hästarna och fick även ved nu i kväll! Tack alla som hjälper mig jämt och ständigt med allt jag inte klarar själv! Just nu känns det som jag inte klarar något själv men..

Hästarna verkar klara kylan bra, jag ska gå ut om en timme igen och kolla att alla har druckit, att de äter och inte fryser. Enligt YR ska det bli plusgrader på torsdag, just nu känns det väldigt lockande!


Kallt igen!

Då var vintern här på riktigt, i morse visade termometern -19 grader och det var bara att ställa in hovslagarn som skulle komma i dag. Dock red jag mina hästar på dan när det var lite bättre temperatur i alla fall. Red båda på banan, lite lätt jobb som avslutades med att de fick hoppa lite på volt. Och jag frös inte -tvärtom blev det rätt svettigt! Räkan var jättefin i hoppningen, hon tyckte det var kul och kostade till och med på sig lite glädjeskutt! Hon höll på tappa mig också! Vi kom lite tokigt på hindret, jag var helt säker på att hon skulle trampa om och hoppa av nära, vilket hon brukar, men hon hoppade av stort och hoppade mig lite ur sadeln! Som tur var landade jag på hästen igen, dock kanske lite mer på halsen än sadeln!

Taggen kändes också fin, även om Räkan var strået vassare i hoppningen i dag. Mitt lilla dilemma nu är vilken häst jag ska ha på hoppträningen nästa helg, lyxproblem när man har två hästar man vill rida! Eftermiddans lektion blev givetvis inställd och kvällen ägnades åt personlamöte på Ica. När jag kom hem var det -24 grader.. Nu håller vi tummarna att denna köldknäpp går snabbt över och att vi får en fin vårvinter!


Räkan på hopptävling i somras!

Snö!

I dag har det snöat mest hela dagen, det börjar kännas som det räcker med snö nu...

Började med ett dressyrpass på Corran, hon kändes riktigt fin men oj så trött och svettig jag blev! Tycker att både bjudningen, formen och galoppen har blivit bättre. I dag kunde vi hålla galoppen i flera varv på banan utan drivning från marken! Att formen har blivit bättre hänger i hop med att bjudningen är bättre och att hon kommer lite mer genom kroppen, hon vill gärna gå kort och hög i formen så jag jobbar med att försöka få henne i lägre form med längre hals. Efter Corran var det dags för Totte, även i dag blev det uteritt tillsammans med Räkan och malin. Jag longerar fortfarande lite innan uppsittning, ändå blev han väldigt spänd när vi skulle sitta upp och rida i väg i dag. Men han lugnade sig efter en stund och gjorde inget, vi red först några varv på slingan jag har i sommarhagen, travade lite också och sedan red vi en sväng på Revvägen. Jag måste säga att Totte är väldigt pigg, alert och vaken för att vara så ung och grön, han blir nog en rolig ridhäst!


Från gårdagens uteritt!

Efter ridningen kom veterinären och vaccinerade Corran, Totte och Oliver så nu är gårdens hästar färdigvaccinerade för i år, skönt! Jag red Taggen på eftermiddan, han fick gå galoppintervaller i sommarhagen och han kändes super! Jag hann även gå i genom staketen, drog av snö och spände tråden vilket verkligen behövdes fast det bara är någon vecka sedan jag gjorde det sist. På kvällen blev det äntligen lektioner igen efter två inställda lektionsdagar pga kyla.

Corran höll mig sällskap när jag kollade hennes hage!


RSS 2.0