Unghästridning!

Det är verkligen något speciellt med att jobba med unghästarna tycker jag, det är (oftast) jättekul!

I kväll red jag Totte efter jobbet, på banan. Longerade några minuter innan jag satt upp, väl uppe skrittade jag lite och kollade att det gick att styra och stanna, vilket fungerade bra. Dags för att prova traven tyckte jag, men det höll inte Totte riktigt med om... Tror jag fick kämpa i nästan fyra varv innan jag fick trav! Jag var rejält varm då, de som säger att det inte är jobbigt att rida unghästar vet inte vad de pratar om! Det är i dessa lägen man önskar att man hade lite hjälp på marken med drivning, men jag var ensam så det var bara att kämpa på, och till slut släppte det och han travade jättefint! När vi väl kom i gång så kunde han trava flera varv och jag behövde nästan inte driva alls. Jag provade även att byta varv i trav, vilket ju inte är helt lätt på min lilla bana men till slut fick vi till även det utan avbrott. Och då avslutade jag och satt av. Jättenöjd!


Att rida unga hästar så här tidigt i utbildningen är lite speciellt, man rider korta (men intensiva pass) och det gäller verkligen att lägga upp ridningen så man hinner göra det man tänkt innan hästen är trött och koncentrationen är borta. I dag red jag kanske 10 minuter! Låter ju enkelt och lättsamt, men de flesta ryttare vill ju rida något varv innan man påbörjar en övning eller liknande, man vill checka hur hästen känns och finslipa detaljer. Allt det kan man glömma när man rider unghäst för då är orken borta och det blir bensinstopp! Man får enbart fokusera på effekt av sin ridning och inte så mycket på hur det ser ut... Men det är så roligt! Det är just den här första tiden under inridningen som jag nog tycker är allra roligast, även om jag givetvis gillar att jobba med dom hela vägen. Och därför känns det helt rätt att det är just hästutbildnng och inridning som jag ska satsa på i framtiden. Det är glädjande nog en del som hört av sig angående inridning under våren och sommaren, men det finns fortfarande platser ledigt, både nu och framöver, om du vill ha din häst inriden eller vidareutbildad!

En av de första gångerna jag sitter på Sickan, en 3 årig ridponny.
En bild som tydligt visar att det inte alltid ser så snyggt ut när man rider unghäst. Här var en av de första gångerna som jag satt på Sickan, som var väldigt spänd i början.

Avslutade sedan kvällen med ett grymt bra dressyrpass på Taggen, innan jag åkte till grannarna och fikade. Jag måste försöka visa att jag har ett liv utanför hästarna. Fast det har jag ju inte egentligen, för det var mest hästsnack hos grannarna med...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0