Ridsällskap!

Igår motionerades alla hästar som är igång, hade bra hjälp så det gick smidigt!
 
Först Rosetta! Jag hade hjälp av Nisses praktikant så jag satt upp vid boxarna så ledde hon mig upp på banan där vi tränade att styra, stanna och starta, och även provade att rida själv innan vi gick ner igen! 
 
Skjutsade tillbaka praktikanten och sen ner till betet dit Malin kom så red vi två omgångar hästar. Först red jag Tant och Malin red Clarinett, vi travade på grusvägen och letade oss igenom buskar och grenverk. Sen fortsatte vi med att Malin red Gandalf och jag red Lilla grå, de fick gå en lugn tur uppför backarna. 
 
Hem för lite lunchfika innan jag fortsatte med att jobba Szum i töm, han släppte rätt bra så jag hoppas att det sitter kvar till träningen i dag. Red även Francesca, vi skrittade fram i skogen och jobbade sedan på banan. Dagens galoppjobb bestod av mycket fattningar, vi gjorde några direkt ur skritt. Inte för att de blev speciellt bra utan det blev en del travsteg mellan men sedan blev fattningarna ur trav mycket bättre!
 
Sen middag, i väg och hade en hoppgrupp och sen förskte jag göra lite jobb på datorn, men mitt när jag höll på så bestämde datorn sig för atr uppgradera sig till Windows 10... Jag lessnade och lämnade datorn, hoppas att det ska fungera i dag nu!
 
Fracesca rullar sig efter sitt ridpass! Varmt ute så svettig häst som sedan svampats av med vatten!
 
Dajmen kämpar på i sin sjukhage, igår kväll när jag skulle fodra dom så var både hon och Räkan full av spån efter att ha sovit i lösdriften!

Skogspromenad!

Varmt i dag, men det är ju så det ska vara när det är sommar!
 
Började med att åka ner till betet och hämta Szum för att rida hemma. På väg upp med honom så ringer Nisse, ett av stona hade fölat på morgonen och sen dragit ut genom staketet och gömt sig och fölet! Nisse var hos grannen och gjorde traktorjobb och har dessutom så o t i knäet att han knappt kan gå, inte läge att gå runt i skogen. Det var bara att lasta ur Szum hemma, ställa honom i en hage och sedan åka och leta häst. Jag gick runt i långgräs, skig, över en bäck (flera gånger) och höll på i nästan en timme i värmen innan jag hittade dom! De var inte långt från hagen men skogen är tät så de var inte helt lätta att hitta. Och allt var bra med dom båda!
 
Sen hem igen för att rida Szum. Han var spänd i ryggen och dessutom mer intresserad av vad Rosetta och Francesca gjorde i sin hage, Rosetta gillar ju att showa så hon passade dessutom på att springa runt och störa honom lite extra! Jag tror att jag inte lyckas lösgöra honom tillräckligt nu när han står nere på betet, han blir ju väldigt spänd när jag rider ut, och att det gör att han blir spändare i kroppen. Måste klura lite hur jag ska lägga upp det!
 
Sen kom Nisses praktikant och vi skrittade ut med Tant och Lilla grå.  Det var ett tag sedan Lilla grå gick ut nu men det gick så bra så. Sedan åkte vi och handlade  (glömde det jag egentligen skulle ha som vanligt) och sedan hem och fixade god middag, lax med färskpotatis. 
 
Gjorde ett nytt ryck senare, då tömkörde jag Rosetta ute på vägen. Vi gick i väg, vä de, gick förbi båda infarterna och dedan vände vi hem igen. Rosetta vill gärna prova att vända och gå hem igen, det är inte så kul om de gör med vagn så det måste vi träna bort. I dag gick det ganska bra ändå. Sen jobbade jag även Francesca i töm men på banan, ändrade tömsättningen lite och hon blev  väldigt fin. I kväll har vi åkt lite i skogen, och tittat på björnspår, och sedan druckit kaffe hos grannarna!
 
Nytillskottet! Ett stort hingstföl! 
 

Energiboost!

Dagen började segt och med regn men avslutades med sol och en riktig energiboost i form av terrängträning!
 
Först red jag Francesca, vi jobbade mycket med sidvärtsjobb i dag för att få henne lite mer loss i bogarna. Fortsatte sen med att åka ner till betet och tömköra Gandalf. Han fick några småsår på ett framben i midsommar, inget djupt och de ser fina ut men han var i dag fortfarande svullen och Elise har bortrest så jag tog honom i töm för att se hur han rörde sig och vad som hände med svullnaden. Han var inte halt, utan väldigt fin, och svullnaden gick ner en del så det var nog bra med lite rörelse.
 
Hem för en snabbfika, hämta transport och lånade Nisses praktikant och sedan ner på betet igen för att lasta in Clarinett och åka på terrängträning igen. Jag fick lämna igen praktikanten på vägen så jag åkte ensam, bara det tycker jag är bra att kunna åka ensam på träning med en fyraåring med sadling och lastning och allt. 
 
Idag var det många på träningen, vi var 9 stycken, en salig blandning av små och stora ponnyer, en stor häst och två islänningar (som var lite läskiga när de töltade)! Clarinett var väldigt spänd i början, hon har aldrig sett så många hästar ridna samtidigt och försökte titta på alla hela tiden och samtidigt! Det var lite rörigt, ungefär som på en framridning till en tävling, och vi behöver verkligen träna på det men med tanke på att hon bara är riden med andra hästar på banan två gånger tidigare så skötte hon sig bra. När vi började jobba med hindren så var hon mycket mer fokuserad och i dag har vi gått genom vatten, hoppat en säng och en liten rishäck. Hon tog för sig mycket mer i dag på hindren och var helt med på noterna! Det vi hade gjort förra gången tyckte hon i dag var plättlätt och gjorde med världsvana! Jag tror att det är en blivande fälttävlansstjärna! 
 
Innan träningen!
 
Kabeltrummorna!
Foto: Josefin Arvidsson 
 
Hoppa kan hon!
Foto: Josefin Arvidsson 

Söndag efter midsommar!

I dag har det varit varmt, riktigt varmt och nu har även bromsen kommit fram. Tyvärr. Broms är verkligen ett otyg på sommaren!
 
Jag började med att jobba Szum i töm, han var nästan svettig redan innan vi  började! Sen en liten fikapaus innan Malin kom och vi red ut med Tant och Clarinett. Trots värmen orkade hålla ett bra tempo uppför backarna. En älg lyckades jag och Tant se också, men jag tror att Malin och Clarinett missade den för de låg lite efter ut ur kurvan!
 
Sen slog jag gräs till Räkan och jobbade Rosetta i töm på banan. Vi jobbade över bommar och jag ändrade tömsättningen lite för att få henne lite bättre inramad. Efter lite mat, rester sen igår, så åkte jag i väg för några lektioner. Nu i kväll har det varit liye mys med chips framför tvn, och jag somnade givetvis! 
 
Clarinett i hagen!
 

Midsommardagen!

Lugn och skön dag i dag med!
 
Började med att rida ut Tant uppför backarna, hon börjar kännas som vanligt igen! Sedan tog jag Lilla grå, longerade och satt sedan upp och red i vägkorsningen, väldigt lugnt jobb men det känns bra att kunna sitta upp och rida ifrån de andra.  Dock grejar hon mycket med tungan så nu funderar jag på lite andra bettlösningar. Just nu har jag ett vanligt tredelat men skulle vilja prova ett "lock-up" bett (som låser sig och blir som ett rakt när man tar i tygeln, annars är det som ett tredelat), har det på Szum och är väldigt nöjd med det.
 
Sedan lite lunch, idag lättare och lättlagat, yougurt med flingor och jordgubbar, äggmackor och melon! Fortsatte sen med Francesca som först fick skritta i skogen, med mycket klättring och besvärlig terräng, och sedan lite trav och galoppjobb på banan. Just nu slår jag gräs till Räkan, med lie, så det tar en del tid bara det. Men i stället blir det fint på gården, med slaget gräs!
 
I kväll har vi grillat och ätit tårta till efterrätt. Nu är alla hästar nattade så det är bara duschen och sängen som väntar!
 
Hästarna var trötta i morse, här är det ungstona som tar igen sig!
 
Även Szum och Gandalf hade sovpaus!
 
Brudarna hängde vid vattenhålet!
 
Och så dagens efterrätt! Alla andra har ju lagt upp sina midsommartårtor på Facebook så jag var också tvungen. Det är digestivebotten, kolasås av kondenserad mjölk, grädde och jordgubbar, otroligt god!

Midsommarafton!

Så skönt att vara ledig från Ica på midsommar, länns ovant men skönt att slippa hetsen och stressen!
 
Efter att ha kollat och fodrat Räkan, ätit en lång frukost och gjort allt annat som ska göras så började jag med att rida ut Clarinett ensam! Det är första uteritten ensam, och det gick givetvis strålande! Ingen oro eller tveksamheter! Sen skrittade jag ut Szum, han tjafsade inte heller men var väldigt spänd på hemvägen. Lilla grå tömkörde jag ner till grannhuset till betet och tittade på kaninerna! Hon brydde sig inte speciellt om några skuttande kaniner ävrn om hon så klart hoppade till när det hoppade fram en kanin två meter bakom svansen på henne! 
 
Lite silllunch innan jag tömkörde Rosetta, vi tog på selen och tömkörde först runt lite på gården innan vi tränade vid vagnen. Det går bättre att backa in mellan skaklarna för varje gång, nu rörde jag även vagnen fram och tillbaka när hon stod framför och hon bryr sig inte ett dugg om det. Sen slog hag gräs till Räkan, mockade lösdriften och fyllde vatten vid betet.
 
När vi var klara så insåg vi att kalaset vi var bjudna på hade börjat för tre timmar sedan! Snacka om att ha dålig koll! Till mitt försvar kan jag säga att jag inte ens hade hört någon tid. I stället var vi hemma och myste, betäckte ett sto, åt jordgubbar och glass och bara va!
 
Utsikten från ridturen med Szum! Är så häftigt ridterräng nere vid betet, en massa klättring så hästarna kommer vara vältränade i höst och fantastisk utsikt!
 
Lemonaden kommer bli fin när hon växt på sig! Otroligt trevligt psyke på henne också!
 
Chokladen har redan växt på sig och börjar bli riktigt snygg!
 
Rosetta tränar vid vagnen!

Föloperation!

I dag har det varit en jobbig dag, som tur var har det gått bra, men ibland är det jobbigt att vara hästägare!
 
Upp tidigt i morse och Nisse hjälpte mig att lasta Räkan och Dajmen så att jag sen kunde checka in oss på kliniken i Bergsåker kl 8.00. Dajmens högra framben har inte rätat upp sig trots raspning och sko så då fanns det inte så mycket annat att välja på än operation. Man vill göra det så tidigt som möjligt, samtidigt som man först vill prova och se om de rätar sig själva. Själva operationen går ut på att de sätter typ en skruv på ena sidan på benet så att det bara växer på en sida, när benet är rakt ska den plockas ut igen.
 
Att vara på kliniken med ett litet föl som inte är jättemycket hanterad är lite spännande men det har ändå gått bra. Hon är vägd, 109 kg tung, rakad på halsen, fått sprutor och en kanyl insatt, första sprutan var lite spännande och ä en när hon fick se kanylen, men annars gick det bra. Till slut fick jag och Räkan vara med när hon sövdes och sedan höll jag Räkan sällskap under operationen, hon var lite orolig och skrek men ändå rätt lugn tills fölis hade vaknat upp och kunde svara henne, jäklar vilken fart det blev på henne. Sen fick de vila lite och jag fick noggranna instruktioner innan vi lastade och åkte hem, bara drygt 3 timmar senare!  
 
Hemma igen så stängde jag av lösdriften så det mest blev som en stor box bara, där får de bo så länge. Eftersom det inte blev så sent så hann jag även klippa gräsmattan, sova en timme, rida Francesca  (som gjorde ett riktigt bra galopparbete, nu kan man börja jobba galoppen och i dag red vi den även lite på volt!) och handla! Efter en del velande fram och tillbaka så hoppade vi över midnattstravet och åkte i stället till Sollefteå och åt en väldigt sen men god en middag! 
 
Trevlig midsommar alla läsare!
 
Så trött tjej efter en hård dag!
 
Ett stort bandage har hon fått!

Långa dagar!

Långa dagar nu, tur det eftersom det är mycket som ska hinnas med!
 
Upp tidigt i morse, lastade två ston som varit hos Nisse på betäckning och så åkte vi till seminstationen. De stona skulle kollas om de var dräktiga (en var och den andra fick komma tillbaks under eftermiddagen sen) och även Räkan skulle kollas. Det var egentligen lite tidigt att kolla henne men som tur var gick det tydligt att se att hon var dräktig!! Kändes väldigt bra att få ta hem henne och Dajmen, som blivit jättestor på dessa få veckor.
 
Det var eftermiddag när vi kom hem igen, och då drog jag igång med hästarna. Började med Lilla grå som jag longerade lite först och sedan satt upp och skrittade lite. Var orolig att hon skulle vara spänd vid uppsittningen eftersom det gått en vecka igen sen jag red sist och dessutom nytt ställe. Och hon var spänd men jag börjar hitta hur jag ska lösa det så det släppte fort. 
 
Red sedan ut en lugn sväng med Tant innan jag och Elise red ut med Clarinett och Gandalf. Jag bara älskar ridvägarna nere vid betet (fast jag kommer säkert hinna lessna på dom med), med massor av backar. Sen dess har vi fikat och betäckt tre ston, med tre olika hingstar. Nu blev jag lite hungrig, vi åt i bilen på hemväg men det är ju ett tag sedan, så nu lagar jag mat trots att klockan är 23 och jag ska upp tidigt imorgon med. Nu vill jag att alla håller tummarna för mig och Dajmen i morgon!
 
Sent igår kväll var jag och kollade hästarna!
Szum och Gandalf! Midnatt, dimma och häftigt ljus!
 
Lilla grå försvinner nästan i dimman!
 
Dajmen var trött när vi kom hem och la sig i lösdriften!
 
Clarinett kollar Elises schampo!
 

Slappardag!

Idag har det regnat, i olika omfattning, mest hela dagen! Så det blev en slappardag, kan jag ju behöva, och så kunde jag skjuta på gräsklippningen lite till!
 
Började i alla fall med att jogga Szum lite i töm innan jag tog ut Tant på en kort, lugnare tur. Ingen hosta men lite stel Tant, men det får man vara om man är gammal och bara gått två pass på två veckor. Ska sätta igång henne nu och hoppas på att hostan är borta! 
 
Hemma på gården så jobbade jag Francesca i töm, lite över bommar i dag också. Även Rosetta tömkördes men hon fick gå en tur runt gården, vi tränade på halter och att kunna flytta rumpan med tömmen. Sen fick hon backa in i skaklarna ett par gånger också!
 
Resten av dagen ägnades åt att handla, fixa mat, nala cheesecake, äta cheesecake och slappa! Nu är ddt några hästar som ska nattas och sedan sängen, tidig morgon i morgon!

Första semesterdagen!

Första semesterdagen har varit bra, jag har inte legar på gräsmattan och solat men satt en stund i utemöblerna och vilade, det kanske kan räknas?
 
Började med att åka ner till betet och rida Szum. Han var lite spänd i ryggen och därmed även spänd att rida, så pass att han försökte springa hem när det blåste lite i löven... Sedan tömkörde jag Lilla grå, vi höll till på en överväxt vändplats en bit ut i skogen. Just nu handlar det inte så mycket om hur hon jobbar utan mer att hon ska kunna fokusera på andra ställen än banan och i från de andra hästarna.  
 
Sedan åkte jag och hämtade Nisses praktikant som skulle hjälpa mig lite. Vi började med Rosetta, som jag först longerade. Och sedan hängde jag först på henne ett varv utanför boxarna och sedan satt upp och åkte lite på henne! Hon var lika cool som alltid! Fortsatte sedan med att jag red Francesca och fick hjälp att filma och fota. Är alltid bra att ha lite film att visa ägarna!
 
Eftermiddagen blev rätt lugn, jag hjälpte Nisse att betäcka ett sto, han har ju tre hingstar på station nu så det är mycket betäckningar och brunstkoller. Till middag och blev det fläskpannkaka som jag var riktigt sugen på innan jag var i väg och hade lite dressyrträningar. Blev återigen påmind om vad mycket det gör att ryttaren sitter rätt, även en minimal snedhet eller spänning hos ryttaren ställer till det i ridningen och för hästen!
 
När jag kom hem så tömkörde jag Clarinett på samma ställe och med samma tänk som med den Grå på förmiddagen. Nu är jag trött så det är nog bara att duscha och sova som gäller!
 
En massa bilder har det blivit i dag!
Lilla Grå trött efter förmiddagens tömkörning!
 
Några av bilderna Rebecka tog på mig och Francesca i dag!
 
 
 
 
Och på Hedvigs fina hingstföl Näver 
 
Och en lite skojig bild på Lyckas stoföl Löva
Ser lite galen ut!
 
Brukshingsten Lodis!
Så snygg!
 
 

Semester!

Semester! Nu har jag fyra veckors semester från Ica, jag ska ligga på gräsmattan och sola hela dagarna, och grilla och dricka rose på kvällarna! Eller vad tror ni? Om sanningen ska fram så ska det bli skönt att bara ha ett jobb i några veckor och kunna fokusera på hästarna och företaget! Men lite grillning och rose hoppas jag på ändå!
 
Denna dagen började med att jag jobbade Lilla Grå i töm nere vid betet.  Hon var lite brydd över att bli fastknuten vid ett träd för att borstas och att sen tömköras i en vägkorsning, hon provade att gå hem men när inte det gick så köpte hon hela grejen och jobbade på. 
 
Sen Ica i några timmar innan jag fick stämpla ut och lämna nycklarna för semestern! Stannade hos Nisse och vi åt middag, hamburgare, i fullt normal tid innan jag åkte hem och red Francesca. Jag red i en av gräshagarna och vi trimmade lite men framförallt så galopperade vi uppsuttet för första gången på nästan två veckor  (sen hon trampade sig) och det var den bästa galoppen vi haft! Båda galopperna kändes riktigt bra, och det kändes bara så jäkla bra!
 
Sen hann jag med lite kontorsjobb innan Nisse kom och hjälpte mig att prova selen på Rosetta. Förutom att prova selen så tränade vi att backa in mellan skaklarna, och att stå där medan jag hoppade upp och ner från vagnen och även att Nisse satt på vagnen och styrde henne därifrån. Jag fick även lite läxa vad hon behöver jobba på inför inkörningen, servostyrningen och att kunna flytta rumpan bättre med tömmen. Inte helt oväntat, men vi jobbar vidare!
 
Nu avslutar vi kvällen med jordgubbar och glass, perfekt början på semestern!
 
Francesca efter sitt ridpass!
 
Rosetta och Nisse tränar!
 

Supersvårt att rida!

Ytterligare en regndag men det har jag knappt märkt av!
 
Var uppe i tid och joggade Clarinett i töm innan jobbet. Sen Ica, där det verkligen är sommartempo nu, och när jag kom hem igen var det bara att koppla på släpet, packa grejer och lasta in Szum för att åka på dressyrträning.
 
Red för Sara även i dag, men på annan plats, och det gick riktigt bra! Det är verkligen en aha-upplevelse att sitta på denna stora, och som man gärna tycker istadiga, okoncentrerade och tjafsiga häst, och för varje träning mer och mer inse hur otroligt känslig han är! Många gånger när han stannar, backar och tjafsar kan det vara för att jag hamnat lite snett, klämmer med låren eller blir lite fast i handen. Han är otroligt känslig för hur jag sitter och hur jag använder sätet och överskänkeln. Det är ju jättebra men svårt att rida, supersvårt skulle jag vilja säga eftersom han också är så stor. Sen kan man ju tycka att han överreagerar lite ibland när han tvärnitar och backar för att jag råkar klämma lite med låren, han har ingen som helst acceptans för mina missar, men det är väldigt lärorikt!
 
Tänk att det ska vara så svårt att få ridningen så där enkel!
 
Szum spanar på travbanan efter träningen!
 
 

Fredagsmys!

Lite regn och svalare i dag, skönt för hästarna och jag har ju varit på Ica och där har vi tropisk värme...
 
Började dagen med Rosetta, longerade med sadel och inspänning och hon var riktigt fokuserad! På väg ner från banan backade vi in mellan skaklarna på vagnen, det gäller att utnyttja tillfället, sedan fortsatte jag jobba henne nere vid boxarna. Gick i genom de förberedande uppsittnngsövningarna, tränade att stå vid pallen, hängde lite och satt även upp på henne två gånger! Hon är verkligen helcool!
 
Red sedan Francesca, vi red på gräsmattan utanför lägerhuset! Lite begränsat med plats men mjukt underlag, vi jobbade med att rama in henne på volten och lite sidvärts, kändes helt okej! Sedan vidare till Ica där det var helgalet tempo till klockan 15 då tydligen någon fotbollsmatch startade och världen stannade! I alla fall så blev det betydligt lugnare.
 
På kvällen jobbade jag Szum i töm nere vid betet innan lite fredagsmys med vattenmelon, chips, brie och kex! Nu väntar jobbhelg och i morgon dessutom dressyrträning, det är bara att köra järnet in i det sista för på måndag är det semester!
 
Två trötta damer i morse, Francesca och Rosetta!

Torsdag tror jag!

Fullt race i dag med men ändå inte hunnit med något!
 
Började med att bygga en hage nere vid betet, det var varmt redan på förmiddagen men gick ändå rätt bra. Sen körde vi ner stona. Måste ju säga att det gick väldigt smidigt, fyra hästar på två personer och det tog bara några minuter. Att det sedan rök en blomkruka, eftersom Tant prejade Lilla grå så hon genade över en stubbe där blomkrukan stod, är väl smällar man får ta!
 
Sen jobbade jag Francesca lite i töm. I dag blev hon riktigt fin och det känns som vi börjar vara tillbaka där vi var innan hon blev öm i hoven. Blev sedan rabarberkräm till middag innan ridskolan. I kväll hade jag en extra grupp också, vi har haft cavaletti och hoppbanor med stilbedömning så det var väldigt roligt!
 
Stona på bete!
 
Clarinett!

Grym kväll med grym häst!

Hade en grym kväll igår, men det blev sent och jag ramlade i säng direkt utan att blogga. I daghar det varit fullt race som vanligt och nu minns jag ju knappt vad jag gjorde igår! Menom jag minns rätt så var det så här:
 
Började med att rida Szum nere vid betet, jobbade lite på volt med fokus på det som vi hade tränat på Saraträningen, dvs mest min sits! Det kändes väldigt bra så vi red bara lite kort, avslutade med att skritta ner till ett grannhus, tyckte det var en lagom tur att börja med men givetvis hoppade det fram tre kaniner framför näsan på oss ! Men det gick bra ändå, som tur var! Hann bara hem så var Nisse på gården med sina praktikanter för att hämta hem Clarinett som skulle sko.
 
Sen red jag Francesca i en av gräshagarna och tömkörde Rosetta. Rosetta fick jobba över bommar i dag med och sedan avslutade jag med att backa in henne mellan skaklarna på vagnen! Där stod hon sedan lugnt medan jag lyfte upp och släppte ner dom flera gånger! Fortsatte med Lilla grå, henne longerade jag först över ett litet kryss hinder, och attans vad hon hoppade! Undrar om jag kommer att sitta kvar på henne? Sen var hon väldigt spänd när jag skulle sitta upp, ett tag sedan jag red sist och kompisarna stod och skrek efter henne i hagen, så jag skrittade och vände tills hon slappnade av och sen bara lite trav innan jag gav mig. Avslutade sedan med att rida Tant lite på banan, hon har hostat lite (inte snorig och inte hängig utan bara torrhosta) och haft vila, nu hostade hon fortfarande en del (men rejält dammig bana också) men kändes fin och fräsch!
 
Efter middagspaus lastade jag nyskodda Clarinett och åkte på terrängträning! Plockade upp Malin på vägen så jag fick lite sälölskap, lite spänt var det ju eftersom Clarinett inte varit i väg på något ochinte är mykcet hoppad, men jag hade inte behövt oroa mig! Hon skötte sig som en stjärna! Vi klättrade uppför och nerför brant backe, hoppade ner och upphopp, trappa, pullmangrav, olika stockhinder och avslutade med att hoppa en halv coffin! Hon tvekade inte på något, visst vi hade draghjälp men flera gånger gick hon själv eller till och med först! Så nöjd över henne!
 
I dag började jag emd att longea Rosetta med sadel och inspänning! Gjorde även alla förbeedande uppsittnngsövningar, tränade att stå vid pallen och hängde på henne, nästa gång kan jag nog sitta upp! Red sedan Lilla grå, även i dag longerade jag först över hinder. I dag var hon som vanligt och vi tränade en del på att trava över bommar. Sen plockade jag ner stonas hage, de får gå på gården i natt och i morgon flyttar jag ner de till betet i skogen. Nu i kväll har jag varit på ridskolan och haft lektionerna där. Fullt ös alltså!
Nedhopp!
 
Trötta hästar på bete!
 

Måndag hela dagen!

Måndag och heldag åå Ica! På kvällen jobbade jag Fracesca itöm i en av gräshagarna. I dag kunde vi jobba lite i galopp också, och galoppen var riktigt bra! Annars har det inte blivit så mycket vettigt gjort med hästarna i dag, nya tag i morgon!

Dressyrträning, en rädd harunge och en orädd nordsvensk!

Det var segt i morse men sen har det varit samma fart som vanligt, riktigt skönt sommarväder också!
 
Började med att rida Clarinett, hon var mest fokuserad på hästarna som gick i hagen bredvid banan. Som om hon aldrig sett en häst på min gård förut... Men höger galoppen var riktigt bra, vi galopperade över bom bland annat, och även några av sprången över de små hindren. 
 
Sen åkte jag och Szum på dressyrträning! Träningen var på ett nytt ställe men för Sara som jag brukar rida för. Det var en väldigt bra träning. Sara började med att korrigera sitsen lite och sedan fungerade allt, inklusive vänster galoppen! Är väldigt nöjd, speciellt med vänster galoppen för den kändes faktiskt riktigt bra, och det är där som jag haft största problemen med att hitta flytet!
 
Notice to my self: i höger varv luta dig allt du kan utåt så det känns som du ska åka av, i vänster varv fram med ytteraxeln trots att den tycks vara stelopererad, och håll inte i yttertygeln som om den vore din sista livlina!
 
Hemma igen så tömkörde jag Rosetta på banan. Ibland tar inte styrningen så bra och i dag brakade hon rakt in i cavalettiserien och slog omkull en sockerbit. Det brydde hon sig inte om alls trots allt skramlet men jag blev ordentligt brydd när det hoppar fram en harunge mellan benen på Rosetta! Harungen klarade sig till säkrare gömställe och jag tror inte dns Rosetta såg den! Lite senare drog hon även ner ett hinder eftersom vi hade lite olika åsikter om vilken sida om hindret vi skulle på, orädd är hon i alla fall! Innan vi var klara så travade hon bommar på volt i båda varv!
 
I vanlig ordning så blev det en sen middag, men innan nio i kväll i alla fall, och nu är det bara att ladda upp inför sista Ica veckan innan semestern!
 

Travlördag!

Det gäller ju att ta ledigt ibland och göra andra saker, så igår kväll åkte vi på trav! Kan ju inte vara helt utan hästar liksom!
 
Först på dagen var jag i väg för lite lektioner, mest dressyrträning denna gång. När jag kom hem igen så tog jag Francesca i töm. Hon trampade på något när vi red i måndags och fick ett märke i hoven, hon har varit öm och lite halt av detta och fått vila några dagar men eftersom hon nu sett bra ut i hagen ville jag nu se hur hon såg ut under arbete. Men hon blev lite öm på banan men på gräsunderlag, i en av hagarna, så såg ut bra ut så vi får börja jobba där sålänge.
 
Sen åkte jag ner till betet och red Szum där jag tömkörde honom dagen innan. Han var fortfarnade rätt frustrerad, han var helt övertygad om att det bodde troll i skogen, ville mest gå tillbaka till jagarna, kasta sig i väg eller stanna och sparka. Efter en stund av övertalning och tålamod från min sida så släppte han och travade fint i båda varv utan att leta troll i skogen och vi avslutade med att skritta en sväng utan tjafs. 
 
Sen bar det bara att duscha och ta på sig civila kläder och åka på trav! Vi var på Jämtlands stora pris, det var lite kallt framåt kvällen (trots långkalsonger och dunväst) men annars trevligt. Vi dejtade hovis där också, även hon tycks ha svårt att slita sig från hästarna!
 
Sent blev det innan vi var hemma, och i dag är det segt. Men jag ska sätta fart nu för i dag ska jag och Szum åå dressyrträning!
 
Szums otrimmade man! 
 
Trav!

Avslutningsfredag!

Kallt, regn och blåst ute i dag vilket väl var tråkigt när det var skolavslutning! Själv har jag varit inne på Ica hela dagen så mig har det inte gått någon nöd på!
 
På kvällen longerade jag Rosetta med sadel och inspänning, tanken är ju att hon ska gå att rida på i framtiden också så vi tränar på det också parallellt. Just nu handlar träningen mest om koncentration och att vi ska dansa samma dans, i samma takt och med samma känsla, då spelar det inte så stor roll om det är sadel, sele eller tömkörningsgjord som sitter på. Vi tränade också att backa mellan bommar, det där med att backa helt rakt är inte alltid så lätt!
 
Sen åkte jag ner till betet och tömkörde Szum. Det är inte riktigt sant, jag åkte nämligen ner två gånger eftersom jag hade glömt lite väsentliga saker (som gjord och tömmar...)! Han fick jobba i töm i en vägkorsning, han var lite frustrerad eftersom det var ny miljö (eller ny och ny, han gick ju där i fjol med men han har kanske dåligt minne). Men han blir väldigt fin när han är frustrerad och får bitarna på plats  för då får jag bra tryck i honom, tyvärr har jag svårt att lyckas med det när jag rider men i töm går det oftast bättre. 
 
Rosetta med min armesadel!
 
 

Urblåst!

Blåst i dag med, men i alla fall lite bättre än igår!
 
I dag har jag varit på Ica på förmiddagen och sedan hem för att tömköra ett gäng hästar i blåsten. Först ut var Rosetta, vi jobbade med traven på banan och styrde sedan runt träd utanför banan. Servon behöver servas lote och det är tydligen väldigt svårt att stå stilla, men vi jobbar på det! Clarinett och Lilla grå fick också jobba i töm, de fick jobba med mycket galopp där de båda behöver stärka sig.
 
Sen middag och i väg till ridskolan. Nu är jag hemma igen och försöker få upp värmen efter att ha varit ute i blåsten, och försöker ladda upp inför mer Ica i morgon. Men nu börjar nedräkningen, bara fem arbetsdagar kvar nu innan semester från Ica!

Stormdag!

Full storm i dag, vilket har gjort att jag inte fått någonting gjort!
 
Jag har mest jagat tomma vattenhinkar runt gården, satt upp stängseltrådar som blåst ner (och samma tråd flera gånger!), förankrat lösa grejer och hållt tummarna att inga träd ska blåsa ner. Med hästarna har det inte blivit mycket gjort förutom Rosetta som har fått bekantat sig lite med vagnen! Hon har nosat, gått över skaklarna, stått bredvid skaklarna när jag drämt de i backen, tränat på att backa och annan träning för en blivande körhäst!
 
Annars har det mest varit inomhusaktiviteter, kvällens lektioner blev också inställda, som bakning av rabarberkaka, lite kontorsjobb och fika hos grannarna! Jag har även hunnit frakta ner Nisses gamla hästtransport till betet, den ska bli min sadelkammare i sommar!
 
Ungstona på betet!
 
Stor hage och ändå ska de stå på samma fläck alla tre!
 
Kompisar!
 
Signe!
 
Och så ett av Nisses fina ardennerston!
 

Betessläpp!

Jag älskar dessa ljusa sommarkvällar men de luras så man tror inte klockan är något och vips har man jobbat till midnatt!
 
I dag har hovis varit här, hon skodde Tant, Szum och Gandalf, i  kombination med fikapaus, fjärilsjakt (hennes son var med) och en massa surr så tog det några timmar! När vi var klara så red jag och Elise ner Szum och Gandalf till sommarbetet. Jag kommer även i år ha hästarna på bete ute i skogen, fantastiskt ställe och det blir lite annorlunda arbete för hästarna under några månader. 
 
Tidig middagspaus, i kombination med åskpaus, sen åkte jag ner och stängslade klart det jag inte hann igår. Han precis klart där till min riddejt med Malin och Mona, i kväll red vi ut med både Tant, Clarinett och Lilla grå! Jag red Lilla grå som skötte sig utmärkt, i dag mycket och långa travsträckor och hon kämpar på även om det är i hennes eget tempo. Hon gör bra skäl för sitt namn, Day Dream då hon tycks vara i sin egen drömvärld ganska ofta!
 
Efter ridningen var det dags för nästa uppdrag, nämligen att köra ner ungstona till betet. Den ettåriga ardennern knatade på transporten utan att blinka medan mina två mest sprang runt och blåste! Vi lastade dom lösa, med muta i form av en stor hink kraftfoder, men fick till slut ta Chokladen i grimma. Tror att hon blivit vildhäst på bar ett par veckor! Gick i alla fall bra att köra ner dom och dom har en härlig sommar framför sig med en massa mat. Tog en stund att fixa så vattnet fungerade eftersom det varit avstängt under vintern men nu finns det så jag slipper frakta i dunkar! Och nu är det sovdags för längesen!
 
Szum på bete!
 
Nyfikna unghästar innan lastning! Signe, ardennern, står främst och Chokladen bakom!
 
 

Nationaldagen!

I dag har det varit full rulle, och jag har åter blivit påmind om hur omväxlande livet som hästföretagare är och vad flexibel man måste vara! Vid lunchtid ringde nämligen stationen där Räkan står, hon var givetvis brunstig lagom till röd dag och inga transporter går. Men genom kontakter och Facebook hade hingststationen och min station lyckats få i väg paketet norrut, och detta med hjälp av Nisses praktikant som varit på Strömsholm! Tänk att allt går att lösa!
 
Men min dag började ju inte riktigt där, jag började faktiskt dagen med att klippa klart gräsmattan som jag ju hade börjat med igår. Sedan så tömkörde jag Rosetta, först på banan och tränade varvbytena i trav, och sedan gick vi ut en sväng runt gården och ner på vägen. 
 
Sen kom Malin, och vi red ut med Clarinett och Francesca. Vi red på smala, krokiga stigar i skogen, galopperade över grenar och tränade hästarnas balans och smidighet.  Tror att hästarna tyckte det var lika roligt som vi!
 
Lunchpaus, det var ordentligt varmt men blev som tur var lite lätt bris sen till eftermiddagen, jag var glad över gårdagens rester av pastasalladen. Och det var här någonstans stationen ringde och jag fick sätta lite fart med det som var kvar, nämligen stängsling! En ny beteshage är helt klar och på nästa fattas det tråd, undertråden och halva övertråden. Mer hann jag inte men det är en dag i morgon också.  För sedan var det bara att duscha, möta upp semintransporten och åka till stan och stationen. 
 
På seminstationen tycks de aldrig ta ledigt, de hade alla barn med barnbarn och respektive på middag men ändå seminerades Räkan direkt! Sen fick jag kaffe och supergod cheesecake innan jag åkte hem igen. Nu är det midnatt och sovdags! Undrar vilka vändningar morgondagen gör?
 
Malin och Clarinett!
 
Nisses jättefina föl:
 
 
Nyfiken ardenner hos Nisse:
Borde väl ha bjudit på Gevalia, men hon fick några chips!
 
Och dagens bästa:
Min framtida dressyrstjärna! Dyra droppar av Van Vivaldi är det i den här lådan!

Söndagsfart!

Började dagen på bästa sätt genom att rida Francesca! Vi trimmade på banan, jobbade med att hitta takten i traven och fortsatt att få henne in i ramen. Hon blir så superfin när jag hittar takten på henne och hon verkligen travar i stället för att bara springa, och när vi dessutom hittar ramen, men det är jobbigt så hon orkar inte så lång stund i taget. Med galoppen låg i dag fokus på fattningarna, de är lite svårare i höger men rätt okej i vänster varv. Fattas mycket styrka där också men det kommer!
 
På Ica några timmar, bra fart där i dag och vi har denna helg haft nästan dubbel omsättning mot samma helg i fjol! Hemma igen så hann jag klippa en del av gräsmattan innan Mona kom så jag fick rida i stället. Vi red ut med Tant och Lilla grå, denna gång en längre tur för Lilla grå och dessutom mycket trav! Hon skötte sig prickfritt men tyckte nog att det var lite jobbigt.. Avslutade dagen med att jobba Szum lite i töm, varken han eller jag var särskilt inspirerade så det blev inte så hårt jobb. Sen har jag nu i kväll gjort pastasallad och det blev lika sen middag som vanligt!
 
Baloo vilar och spanar! Bästa utsiktsplatsen på elskåpet!
 
Lilla grå's hals efter avslutad ridtur!
 
Så här trött var hon efteråt!
 
Tog några kort på Nisses föl också!
Ardennerföl född i morse!
 
  • Nordsvensk född igår natt!

Grilllördag!

Lördag och jobb på Ica! Innan jobbet flyttade jag runt hästarna på gården lite, bytte hagar på dom och fyllde vatten! 
 
Efter jobbet tömkörde jag Rosetta, vi styrde runt hindren på banan och jobbade med trav på volt, provade även  att göra varvbyten i trav men det måste vi nog träna lite mer på! Åkte sedan och pratade med en av grannarna som jag ska låna bete av, det hade växt bra där så jag ska börja stängsla där på måndag. Sen blev det grillning och som vanligt en sen middag!
 
Rosetta efter avslutat pass!

Avig!

Jag är ju lite lätt förvirrad mest hela tiden men vissa dagar märks det mer än annars!
 
Började med att rida Clarinett på banan, i dag släppte vi lite fokuset på galoppen, även om vi galopperade, och jobbade i stället mycket sidvärts. Sen var det bara att byta om och åka på Ica.
 
Och det var väl just där någonstans som det blev lite tokigt, men det visade sig långt senare. Ungefär efter halva dagen sitter jag i kassan när en för mig okänd man, på väldigt knagglig svenska börjar prata om någon tröja. Han drar i sin tröja och pekar på min och till slut förstår jag, jag har tröjan avig, alltså ut och in! Så jäkla pinsamt! Men vi skrattade båda två och jag konstaterade att han var den första att märka det! Och sen var det bara att sitta resten av kassapasset med tröjan avig, men ingen mer sa något.
 
På kvällen efter jobbet så tömkörde jag Lilla grå, i dag var vänster varvet bättre och i höger är hon så fin! Nu är det bara att ladda upp inför en jobbhelg!
 
Några bilder från stonas hage i morse!
Charmonix och Lilla grå!
 
Tant och Clarinett, 20 år mellan dom!
 
Clarinett var trött när vi skulle rida!
 
 
 

Värmeslag!

Varmt redan i morse, jag började med att rida Szum och var sedan helt slut! Fortsatte med att longera Rosetta,  dag med en inspänning, och sedan tömköra Francesca. Hon fick bland annat trava över höga bommar! Så lite fick jag gjort även om allt gick segt!
 
Sen fick jag ett ryck och provade vattenspridaren som jag köpte för två år sedn för att bevattna ridbanan med. Det gick ganska bra men det krävs ju att man fyttar den rätt ofta... Nu var ju inte vattningen något problem i dag för när jag höll på att ta un hästarna på ridskolan så öppnde sig himlen och åskan brakade lös! Jag gillar verkligen inte åskan men tack vare ridhuset gick det bra att ha lektioner ändå.
 
Handlade mat på hemvägen så nu har jag precis ätit en sen middag, potatisgratäng och grillad kyckling, antar att det bara är duschen och sängen som gäller nu!
 
Rosetta och Francesca spanar in vattenspridaren!
 

1:a juni!

Varmt i dag med, lite väl varmt för att rida men det går ju det med!
 
Började med att rida Clarinett på banan, det har hänt massor med galoppen de sista veckorna och i dag trodde jag nästan att jag skulle åka av i första fattningen eftersom hon tryckte på så mycket. Vi galopperade över bom i dag och avslutade sedan med att hoppa någea språng och då hoppade hon mig nästan ur sadeln!
 
Sen åkte jag på möte om hemsidan, det var ett kort men bra möte som gav många idéer. På väg hem så lånade jag med mig Nisses praktikant och vi red ut med Tant och Lilla grå! Det var första uteritten för Lilla grå så jag longerade lite först och sedan skrittade vi en sväng. Nästan halvvägs så försökte Lilla grå att gå hem några gånger, första gången blev hon lite blockerad men sen gick det lättare och till slut kunde jag driva igång henne innan hon hann stanna. Kändes bra att jag kom igenom det!
 
När vi var tillbaka så släppte vi stona på betet som jag gjorde igår, de var tydligen mest hungriga för det gick lugnt till, betydligt mer fart på Gandalf och Szum som jag släppte i stonas förra hage. Jag longerade även Rosetta, som hade mycket mer bjudning än när vi jobbade ifjol, innan middagspaus. Så mycket middag blev det dock inte i värmen utan det blev rabarberkräm. 
 
På kvällen var jag i väg för några lektioner och när jag sedan kom hem så red jag Szum! Då var det lämplig temperatur och trots att klockan var nästan 21 så red jag i linne! Så underbart!
 
Trötta brudar i morse!
 
Clarinett verkade sådär lagom ridsugen!
 
Finaste Lilla grå!
 
 
Stona släppta på bete, väldigt odramatiskt!
 

RSS 2.0