Allhelgonahelgen!

Då var allhelgonahelgen här och det regnar igen!
 
Igår började jag dagen i stallet, red först Zippin. Hon är inte i någon bra period och är ganska sur, gäller att försöka få henne att komma till arbete ändå för efter är hon på mycket bättre humör. Jag vet inte om det är pälsfällningen som stör henne eller något annat. Sen red jag även dressyr på Clarinett Innan ombyte, en rest pizzabit sedan kvällen innan och i väg till jobbet.
 
När man kommer hem 18.30 på en fredag, det är mörkt och man ska först fixa mat och sedan rida själv, utan sällskap, så är inte motivationen jättehög... Igår lyckades jag ändå ta tag i det och tog dessutom Szum! Tömkörde först med sadeln och satt sedan upp på honom och skrittade lite! Han är inte riden sedan Linda åkte av honom i slutet av augusti. Då var han spänd och blev rädd när Linda fastnade med byxorna när hon satt upp. Sen har inte tiden funnits att ta tag i honom, men igår var han avspänd och fin så nu hoppas jag på att kunna hålla igång honom.
 
I dag väntar några intensiva timmar på Ica och mer ridning, tråkigt med regnet bara. Jag tycker att vi fått nog med regn för i år!
 
Szum i mörkret på ridbanan! 

Höstsol!

Igår såg jag solen! Nästan så att man inte visste vad det var för något!
 
Jag red Chokladen direkt på morgonen för sedan kom de för att hämta Satine! Hon ska vidare på prov inför försäljning, jag hoppas att hon sköter sig och visar sin gulliga sida, det började i alla fall väldigt bra då hon gick rakt in i transporten!
 
När hon åkt så red jag dressyr med Grå och red även lite på Wasabi, lite längre skritt sträckor nu och dessutom kunde jag styra lite! Hon är än så länge väldigt snäll men sjukt vinglig! Sen lite fika och i väg på en drös lektioner, märks att det är lov och verkligen skönt att vädret var bättre än förra veckan!
 
Köpte med mig pizza på hemvägen, efter mat så var det bara att natta hästar och sen sova. Nu väntar jobbhelg!
 
Tog bara en bild igår, på Wasabis sadel... 

Onsdag!

Såklart en rejäl regnskur i dag med, varför ändra på vanor? Tänk om allt det här regnet hade kommit som snö i stället!
 
I dag har det varit segt, egentligen vet jag att jag brukar vara så här trött och seg efter tidsomställningen men det känns ändå segt. Red Clarinett först, hon fick gå en sväng i skogen först och sedan lite dressyrjobb. Sen Satine som jag fortsatte jobbet med sidförande skänkel med. Zippin fick gå i töm och det var tanken med Lemonaden också men hon var tjock i ett ben då jag bara spolade av benen, smörjde med kylgele och släppte ut igen. I stället fick Dajmen jobba i töm.
 
Spaghetti och köttfärssås till middag och sedan i väg och hade en lektion och tömkörde en häst. Hemma igen fick Grå gå bakbromsträning innan det blev kväll!
 
Satine innan avsittning
 
Dajmen efter jobb

Lerans paradis!

Alltså det är så jäkla lerigt! Mer regn igår morse och tydligen ska det regna i dag med...
 
Igår hade jag en hemmadag och det var så skönt. Red först Zippin som är ganska sur just nu, undrar om det är pälssättningen som stör henne? Sen fick Szum jobba i töm och så fick Wasabi jobba. Henne longerade jag lite först och satt sedan upp och skrittade typ 10 meter åt gången, 3-4 gånger. Med tanke på hur sporadiskt hon jobbas så tycker jag att hon gör det väldigt bra! Förhoppningsvis kommer vi igång ordentligt nu, målet är att ha travat på henne och ridit lite ute innan vintervila.
 
Red även Grå som var jättefin innan jag åkte ner och plockade ner det som var kvar att ta rätt på av sommarhagarna innan vintern. Skönt att få det gjort! Sen gjorde jag rårakor och bacon till middag, det är ju så gott och verkligen billig mat.
 
På kvällspasset i stallet tog jag Chokladen i töm, Linda var där och longerade Bea som nu återigen ser helt bra ut efter det där som störde henne i hoven för någon vecka sedan. Nisse kom och körde balar och sen åkte vi alla och fikade päronpaj som avslutning på dagen!
 
Szum tycker nog att det är lerigt i hagen och är i sitt hus II stället!
 
Szum på banan!
 
Den här bilden gör mig lycklig! Dels för att man faktiskt ser solen, det är inte så vanligt denna höst och den var inte framme så många minuter igår heller. Och dels för att det är Wasabis öron! Tänk att min minsta prinsessa också håller på att bli ridhäst!
 
Wasabi efter avsittning! 

Mycket måndag!

Måndag i dag och det har verkligen känts som måndag... 
 
I morse fick Clarinett gå i töm och efter jobbet i kväll så red jag Satine. Hon fick förutom jobb med igångsättningarna till trav även testa på enkelt sidförande arbeteviljrt hon gjorde plättlätt. Jag blir ofta förvånad över dessa hästar som är mycket jobbade från marken, när de väl kommer igång och rids så är det som att de resan är inridna och kan allt! Precis så är det med Satine nu, i mycket känns hon som en vuxen häst, men hon blir fortfarande trött fort och har en del böbistakter i sig. Det lönar sig med jobbet man lägger på hästen från marken!
 
Clarinett i morse, hon var ungefär så trött som hon ser ut! 

Vintertid och skitväder!

Vilken skitdag det blev! Och skitväder, mest faktiskt skitväder!
 
Först i morse visste man ju inte om klockan var 6.00, 7.00 eller 8.00, lika förvirrat som alltid med omställningen. Sen kom jag ut och insåg att hela världen var täckt av en ishinna! Underkylt regn och glashalt överallt! Planen om att rida sprack då det hade varit farligt bara att ta in hästarna från hagen, jag ställde in lektionerna eftersom jag har sommardäck fortfarande och i stället blev det bokföring!
 
På dagen tinade det igenom men i stället regn så allt är ännu blötare än innan. Jag var till byn och hämtade en hylla jag köpt, gjorde sen potatisgratäng till det älgkött som var kvar sen middagen igår och efter det ett ryck i stallet då jag insåg att det inte tänkte sluta regna. Longerade ett gäng hästar, först Chokladen som jag ville se hur hon såg ut efter svullnaden i ena benet, sen Dajmen som mest behövde röra på sig, bakbromsträning med Grå och till sist longerade jag Zippin. När hästarna var nattade och jag hade hängt lite i Nisses stall när han nattade så blev det äntligen kväll och i morgon hoppas jag på en bättre dag med bättre väder!
 
Mörkerbild på Chokladen vid stallet! 

Mot mörkare tider!

Jag gillar inte mörkret, och i morgon blir det vintertid och ännu mörkare kvällar... Nu två dagar med lite bättre väder, men i morgon väntar mer regn igen. 
 
Igår jobbade jag, efter jobbet och middag så var Lindas bror, som är elektriker, i stallet och bytte en lysrörsarmatur i garaget. När det var klart så tog jag in Wasabi, repeterade uppsittning vid boxarna och skrittade även lite smått. 
 
I dag har jag börjat sätta igång hästarna som blev vaccinerade i onsdags, i alla fall några av de. Chokladen har varit varm och svullen i ett ben, är lite kvar fortfarande så hon får någon dag extra vila och så tar jag några i morgon. Tömkörde i alla fall Lemonaden först, höll till ute i gräset eftersom det var fruset på banan. Satine red jag i skogskanten och styrde runt träd, och även Zippin fick göra det plus lite jobb på volt ute på gränset. Clarinett skrittade jag ut i skogen och till sist så fick även Grå jobba i töm på gräset. 
 
Sen middag, älg och klyftpotatis, och efter nattning av hästar så packade vi älgkött. Nu ladda för mörkare tider! 
 
Jag och Lemonaden tog en selfie i dag. Hon hann även dra av luvan från jackan och ha både grimskaftet och en vante i munnen! 
 
Tömkörning! 
 
Lemonadens bakdel! 
 
Grå tömkörs ute i gräset! 
 
 
 
 

Vaccination, sjukdag och lerbad!

Ibland önskar jag att jag bara hade en eller två hästar uppstallade i stället, igår när jag stängslade i blötsnö var en sådan dag! Även den dagen när jag ska betala fakturan för vaccinationen av mina hästar är en sådan dag!
 
Två dagar med snö, blötsnö och regn, allt är blött och lerigt! Det är helt enkelt äckligt blött! Igår morse började vi med att veterinären kom hit och vaccinerade. Alla mina utom Wasabi som ju vaccinerades i augusti, och även Juliette och Bea. Det gick bra, Dajmen och Chokladen var lite stökiga då de inte gillar stick (och Dajmen var väldigt skeptisk till att det var så många människor där som skulle ta i henne!!) men annars var alla skötsamma. I dag har tre av dom bulor vid stickstället, Dajmen, Chokladen och Lemonaden, inga av de andra utan bara mina känsliga små prinsessor...
 
När veterinären åkt igår så gjorde jag i ordning den nedre lösdriftshagen. I vintras när det var så halt så raserades den och jag fick dra om den, nu är den återställd och jag har även förbättrat ingången. Och det blötsnöade hela tiden! Tog en fikapaus innan jag longerade först Zippin och sedan Wasabi. Wasabi frös lite när jag tog in henne, tänkte att det släpper nog när hon får rör på sig. Men även om det blev bättre så inte helt bra, dock var hon ändå inte brydd att ha sadel och jag satt upp en gång men inget mer. Efter det så släppte jag henne och Lemonaden i hagen jag fixat. Jag kan inte ha alla mina flickor i den stora lösdriften eftersom de är för många och tanken är att dessa två nu ska få kraftfoder. Lemonaden ska få testa ett magmedel eftersom vi misstänker att hennes spänningar i ryggen kan komma ifrån magen, och Wasabi är inte tunn men har inte tagit sig lika bra som de andra prinsessorna av grovfodret. Nu brukar hon tyvärr börja växa så fort jag höjer maten men jag hoppas att hon växt klart nu. Sen behöver hon umgås lite mer med sin matte och bli lite mer beroende av henne, och det kanske är lättare i en mindre flock. Hon är alldeles för oberoende av både mig och de andra hästarna.
 
Sen på Hammarn och köpte kraftfoder och spån, och sen middag. På kvällen så spånade jag bara upp en lösdrift och tog in hästarna, och Linda kom och fikade kladdkaka. Jag blev snorig och nysig på eftermiddagen så i dag torsdag har jag varit hemma från jobbet. Det är väldigt ovanligt för att vara jag, tror inte att jag har mer än 10 sjukdagar på 20 år på Ica!
 
På morgonen släppte jag ut och mockade vara. Sen bokföring som kändes som lämplig sysselsättning och så gjorde Nisse köttfärsgryta till mat. Jag åkte till stallet igen och tömkörde Zippin. Sen var det meningen att jag skulle ta Satine också men efter att ha gjort en lite oplanerad och hastig undanmanöver i den väldigt leriga hagen så ramlade jag i leran, fastnade med stöveln och tappade både stövel och strumpa. Jag var helt lerig och det fanns inget annat att göra än att åka hem och dra av alla kläder. I en och halv timme tyckte jag synd om mig själv och torkade, sen nytt försök i stallet med andra torra kläder.
 
Gick bättre att ta in Satine nu och jag tömkörde lite först och red sedan, travade runt vattenpölarna och tränade varvbyten i trav, och hon var så glad och positiv. Sen gjorde jag bakbromsträning med Grå innan det fick vara nog för i kväll! Nu hoppas jag på uppehåll några dagar!
 
Wasabi tycks gilla vädret lika lite som jag gör... 
 
Wasabi och Lemonaden i nya hagen!
 
Szum var väldigt nyfiken!
 
Mina kläder efter lerbadet!
 
Lerigt var det verkligen! 

Vintern är här!

Två dagar med snö och vinterkänsla, men nu väntar regn igen!
 
Igår var det Ica-dag, jag tömkörde Dajmen innan jobbet och efter jobbet så tog jag Lemonaden i töm och satt upp men red inte mer än något varv eftersom hon var så spänd. I dag gjorde jag ett ordentligt ryck med hästarna innan snön kom.
 
Jag red först dressyr på Clarinett, sen fick Satine trava över bommar med ryttare för första gången. Efter det så red jag även dressyr med Grå och Chokladen. Gjorde selfiefilmning, med hjälp av ett hinderstöd, på de tre senare ridpassen och det var roligt att kolla på sen! Avslutade med att ta Szum i töm innan det började snöa mer och det fick bli middagspaus.
 
På kvällen körde Nisse balar åt mig, jag tog in de som skulle bo inne och sen hängde jag lite i Nisses stall när han nattade sina. Kvällen avslutades med te och mackor med ägg och kaviar, och inte vilka mackor som helst utan glödhoppor bakade av en av Nisses hästägare. Nu sova för i morgon bitti är det vaccination av hästar som gäller!
 
Dajmen i blåsten på måndagmorgon!
 
Chokladen i dag, innan snön! Nu är det vitt ute! 

Första snön!

Igår förmiddag kom så lite snö som faktiskt låg en stund, även om det var borta innan jag slutade jobbet. Bara att inse att det är dags att ta tag i allt som måste göras innan vintern!
 
Igår innan jobbet så red jag Zippin, hon var lite spänd av vädret, snö och blåst, men vi red lite i skogskanten och skogen i alla fall. Efter jobbet och en väldigt snabb middag, färdig risgrynsgröt, träffades jag och Linda i stallet för att hinna rida innan mörkret. Vi red ut med Clarinett och Satine, Satine var lite upprörd innan men lugnade sig så fort vi kom i väg och gjorde en jättebra tur med högsta betyg i uppförande! Vi klättrade, klev över och genom buskar och träd, hästarna hörde troligen något djur och kom hem precis när det började bli lite för mörkt, dessutom i blåsväder så mycket nöjd med Satine! 
 
Då var Paula i stallet och hade gjort klar Juliette så jag tömkörde henne och avslutade sedan i stallet med att rida Grå. Inte ridit henne sedan massagen, hon kändes stundtals väldigt fin men jag fokuserade mycket på att arbeta det skadade bakbenet. Sen när hästarna var nattade så blev det räkmacka till kvällsfika!
 
I dag måndag och verkar bli en blåsig dag!
 
Zippin och första snön!
 
Grå på banan på kvällen! 

Snöflingor!

Vi har haft en mild oktober men nu börjar vintern närma sig, igår kom några flingor igår kväll och till veckan hotas det om mer snö. Jag gillar ju snö och vill ha mycket snö i vinter så jag kan rida in alla hästar, men jag har lite kvar att göra innan snön...
 
Igår morse tömkörde jag Wasabi innan jobbet, och sen efter jobb och mat så red jag Chokladen och Satine. Chokladen fick jobba med bommar i trav och galopp, och Satine fick fortsätta jobba med traven under ryttare. Precis när jag satt av Satine började det snöa lite lätt, nu blev det inte ens så mycket att det la sig på marken men det blir nog det med. Lite chips och dipp som kvällsfika innan jag däckade. I dag blåser det och jag ska försöka rida innan mer jobb på Ica!
 
Wasabi avslutar tömkörningen igår morse utanför boxarna! 

Motivationsbrist!

Det här mörkret tar verkligen motivationen från mig! I kväll tröt den och jag orkade inte rida...
 
I morse så tog jag Zippin och Clarinett i töm. Clarinett laddade till ordentligt när jag jobbade med fattningarna från skritt så det blev mest bus men fick till några riktigt bra från trav. Zippin fick jobba med höga travbommar.
 
På jobbet var det rörigt och oorganiserat, och vi var, inte helt ovanligt, en kort. Så när jag kom hem vid 18.30 och det redan börjat bli mörkt, jag var trött och då först skulle fixa mat och sedan till hästarna så tog motivationen slut. Så det blev ingen ridning, får ta Chokladen i morgon i stället, utan gjorde bara bakbromsträningen med Grå, putsade upp grejerna jag använde igår och i morse, och nattade hästarna. Nu ska jag försöka ladda om med motivation och energi till i morgon!
 
Dom här två är verkligen bra kompisar, Szum och Bea, i morse åt de frukost i samma hög och i samma takt! 

Bra höst och hästdag!

Sol i dag med och helt plötsligt kändes hösten så mycket bättre!
 
Bra hästdag också på de flesta håll. Jag började med att longera Szum, han har vilat en månad igen, hopplöst att hålla igång alla hästar och det är ju oftast han som drabbas. Men ska göra ett försök att sätta igång honom igen, han är i alla fall fin i kroppen och mycket energi i dag. 
 
Sen tömkörde jag Lemonaden med sadeln och satt upp och skrittade lite. Fyra månader sedan sist jag satt på henne, såklart var hon lite spänd men inget tvång eller några dumheter. Fortsatte med Satine och lite samma upplägg där, tömkörde först lite och red sen. I dag skrittade vi ut från banan och styrde runt träd i skogskanten, och sedan tillbaka in på banan och travade lite! Det är verkligen en gullig häst egentligen och nu börjar den sidan dominera mer när hon inte är lika frustrerad längre och i dag riktigt rolig att rida!
 
En snabb fika så red jag Zippin på banan, hon fick trava bommar på volt och träna skänkelvikning. Sen tömkörde jag även Dajmen, skulle vara Wasabi men hon lät sig inte fångas så storasyster fick vara strand in. Men det var rätt bra för då fick jag möjlighet att jobba med det jag inte fick till igår när jag longerade, som att hon trängdes in i höger varvet och inte ville ställa sig där. Det går lättare i töm och jag fick till det bättre, och vi jobbade även med travbommar.
 
Som vanligt ingen plan för mat men hittade en bogstek av älg i frysen , några (lite för gamla) champinjoner i kylen och dessa stekte och kokade ihop med creme frachie, hade lite smaksatt med kantarell över också så blev en god typ gryta till ris och grönsaker. Sen lektioner hela kvällen och nu sova och ladda för jobbhelg! 
 
Lemonaden i dag!
 
Satine efter ridningen!
 
Dajmen jobbar i töm
 
 
Jag är ju partisk men tycker att hon är fin:
 

Höstsol!

Äntligen en höstdag med sol och frisk luft, och i kväll frost och blir nog minusgrader!
 
Jag har roat mig med att fixa i ordning flickornas lösdriftshage i dag. Den var delvis nerriven för att få y sträckning men nu står alla stolpar upp, någorlunda rakt, och all dålig tråd är utbytt. Detta tog en stund och inkräktare lite på hästarnas jobbtid men det kommer det att vara värt i vinter!
 
Sen fick först Grå gå i töm, första riktiga jobbet sen massagen och hon såg bra ut. Blir såklart fortsatt jobb att stärka upp det skadade bakbenet. Red sedan Chokladen, och fick en riktig aha-känsla i galoppen. På träningen sist fick jag en liten känsla för hur jag ska sitta i galoppen, letade den känslan i dag igen och hittade den så pass bra att jag fick en riktigt fin galopp som faktiskt var arbetsbar. Jag kunde börja böja henne och faktiskt jobba henne lite, riktigt roligt! Red sedan ut med Clarinett innan middagspaus och makaronipudding.
 
Kvällspasset inleddes med longering av Dajmen med inspänning, ett tag sedan hon hade utrustning senast och hon spände sig direkt jag hade sadlat men det släppte snabbt. Sen skulle Linda rida men efter en liten stund insåg vi att Bea inte såg helt hundra ut. Boven var troligen en sten i hoven och även om den inte var kvar så tycktes den påverka. I stället gjorde jag bakbromsträning med Lemonaden och sedan åkte Linda med mig och fikade!
 
Prinsessorna stod förväntansfullt och tittade när jag byggde hage, de trodde nog att de skulle få ny hage med massor av mat. Säkert besvikna när de fick gå kvar i samma hage... 
 
Chokladen på banan!
 
Clarinett på väg upp till gården. 

Nästan regnfritt!

Tänk att det kom lite regn i dag med, men bara lite stänk vilket var tur för nu ska det faktiskt vara uppehåll!
 
Jag började i morse med att tömköra och rida Satine, hon var fantastiskt fin och när jag red var hon fokuserad på mig och jag kunde styra runt på åttvolter och bågar i skritten. Sen bakbromsträning med Grå innan det kom ett försäkrings ombud som skulle räkna lite på mitt försäkringsskydd. 
 
När han åkt så fick även Lemonaden gå bakbromsträning innan jag och Paula red ut Zippin och Juliette så de fick klättra och lyfta på ben. Sen kopplade jag på transporten, fikade och så körde jag släpet till min pappa, ungefär 18 mil bort. Han ska byta golv på den och fixa lite annat som behövs.
 
På hemvägen hade jag en lektion och sen hem och nattade hästarna. Nu sova för man blir trött av att köra bil!
 
Satine efter ridningen! 

Och så ännu mer regn!

Ja det har regnat i dag med men nu hoppas jag på några dagars uppehåll för det behövs!
 
I morse var jag igång tidigt och hann både göra bakbromsträning med Grå och jobba Chokladen i töm. Efter jobbet och snabblagad middag med makaroner och bacon, så red jag lite dressyr med Clarinett. Försökte jobba med det vi gjorde på träningen men fick inte riktigt till det. Sen pyssel i två stall, först intag och fodring av mina hästar och sen hjälpte jag Nisse med lite mockning och nattning av hans hästar. Nu sova och hoppas på bättre energi i morgon om det nu inte regnar!
 

Mer regn!

Så var det lite mer regn igen... 
 
Regn hela förmiddagen och en bit in på eftermiddagen, så jag passade på att städa ur huset. Dessutom eldade jag en massa rat, som reklam (är ju helt otroligt vad mycket reklam man får), gamla kartonger (jag har tydligen kvar kartonger från allt jag köpt, bland annat från datorn jag köpte för mer än 6 år sedan!) och annat skräp! Var precis klar när Nisse kom och körde ut balar till hästarna och efter det blev det lunchpaus och klämda mackor.
 
Till nästa ryck i stallet så hade det slutat regna och nästan så solen tittade fram! Jag gjorde bakbromsträning med Grå och tog Lemonaden i töm. Och sen kom Paula och vi red ut med Zippin och Juliette. Det gick inte rida där vi hade tänkt och nästan ingen annanstans heller eftersom det är sjukt bött och mjukt överallt, så vi red bara en liten sväng i kraftledningen.
 
Sen kom Linda och vi red Bea och Satine med samma upplägg som sist. Jag tömkörde först Satine på banan och sedan satt vi upp och red med Bea först, vi red en liten minisväng i skogen och på gården. Satine gick jättebra, var väldigt nöjd men hon blev nog trött för när jag satt av så började hon direkt vifta med framhovarna och kasta med huvudet... Sedan red Linda ett dressyrpass med Bea innan vi nattade hästarna och sedan gjorde vi tacos till en sen middag, och det var verkligen så gott!
 
Lemonaden på banan!
 
Zippins öron i kraftledningen! 

Uppehåll!

En dags uppehåll och nu regnar det igen!!! Att det inte tar slut på regndroppar...
 
Igår förmiddag så tömkörde jag Zippin och Satine. Zippin fick jobba över höga travbommar och Satine fick börja lite på banan och sen tömkörde jag upp en bit i skogen så hon fick gå över dike, genom grenar och buskar, detta som förberedelse för att rida ut.
 
Sen packade jag om bilen med Chokladens grejer och tog fikapaus. Nästa ryck i stallet så gjorde jag bakbromsträning med Grå, tanken är att jobba med det nu för att få ordning på det där bakbenet där muskeln är skadad, och sedan lastade Chokladen och åkte på dressyrträning med henne. När jag gjorde i ordning och gick med Chokladen på träningen tyckte jag inte att hon var så väldigt spänd men när jag satt upp så var hon så spänd att hon bara kastade sig runt. Jag satt av och longerade, när jag började om så var hon fortfarande spänd men vi skrittjobbade för att få henne att släppa, hon var så pass spänd att hon hoppade till när Sara skrattade i min hörsnäcka, precis när hon började släppa och Sara sa åt mig att trava så drog någon upp plåtporten! De ville hämta fyrhjulingen som stod i ridhuset, så jag satt av igen och när jag kom igång igen sen så blev det faktiskt bättre och innan träningen var över var hon faktiskt riktigt fin i både trav och galopp! Så ett bra avslut i alla fall!
 
Hemma igen så gjorde jag klart i stallet, vi gjorde snabbmat med strips och hamburgare och sedan åkte jag på Hammarn där vi träffades några och drack lite cider och surrade. I dag regnar det igen, och jag är rätt opeppad måste jag säga!
 
Zippin på töm, hon är mycket mjukare i kroppen när hon haft täcke på sig i regnet. 
 
Chokladen på väg!
 
Innan träningen och Chokladen har fått syn på får på andra sidan vägen! 

Vräkregn!

Å det regnar och det regnar... Hagarna är som simbassänger och allt är blött och lerigt! Nu lördag morgon äntligen uppehåll och jag hoppas att det håller i sig ett tag!
 
Igår jobb på Ica och sen direkt till stallet och lastade Clarinett för att åka på dressyrträning. Som tur var tränade vi i ridhus, men ändå jobbigt att hålla på när det vräker ner regn. Träningen gick inte riktigt lika bra som förra men ändå helt okej. Vi fortsatte med att jobba på att sätta ihop henne framförallt i galoppen, med kortare sträckor i kortare galopp. Och som alltid att få henne kvickare och mer på hjälperna. 
 
I dag är det också träning men först lite annat pyssel med de andra hästarna. Jag hoppas verkligen att jag ska klara mig utan regnjackan i dag!
 
När Clarinett såg att jag kopplade på transporten så gick hon längst bort i hagen och gömde sig bakom ett träd. Otur att jag hittade henne ändå!
 
Trött häst efter träningen och redo för hemfärd!
 
 

Sjöhästar!

Och i natt har det vräkt ner ännu mer regn och sedan regnat mest hela dagen! Det är så vidrigt blött och lerigt, jag hoppas att hästarna kan simma för jag tror att det är syndafloden som är här. Funderar även på att gå över till sjöhästar, känns lämpligt!
 
I morse fick Chokladen gå ett lättare pass i töm och hon var jättefin efter massagen. Jag har inte sett henne så jämnhög bakifrån tidigare, i alla fall inte i vuxen ålder (troligen uppkom hennes snedhet runt 1-2 års ålder, oklart vad som hänt). Känns i alla fall lovande och jag ser fram emot helgens dressyrträning!
 
Efter jobbet, och middag som Nisse gjort, så red jag dressyr på Clarinett. Inget superpass så tur att även hon ska träna i helgen. En incident som hände i kväll och som speglar blötan. Jag råkade kliva in i Szums och deras hage lite hastigt, stöveln fastnade i leran men jag fortsatte framåt, utan stövel och utan balans! Stöveln satt hårt fast men jag lyckades klara mig utan lerbad! Men fy så tråkigt det är nu!
 
Chokladens rumpa i morse!
 
Inte bästa jämförelsebilden men en viss skillnad är det! Ganska precis ett år sedan :
 
 

Äckelblött!

I morse när jag fodrade, i lera och regn, så ångrade jag nästan att jag klev upp! Det är så äckligt, skitigt, blött och lerigt allting nu! I dag har det regnat hela dagen, bara mer eller mindre... Ge mig torra, klara och kalla höstdagar med sol, klar luft och vackra färger i stället! 
 
Zippins ägare var här i morse, på väg till Ikea, och tittade lite när jag red henne. Inte bästa humöret i dag, inte konstigt när det regnade och blåste. När de åkt tog jag och städade pannrummet och eldade upp en massa rät därifrån. Blev räddad av Paula och vi gjorde i ordning Juliette och Satine, jag hade en plan som jag ville testa. Vi började på banan och jag tömkörde först Satine lite innan jag försökte sitta upp. Hon började först med lite frustrations grejer men det släppte snabbt när hon kom på att jag ville att hon skulle följa efter Juliette. Vi red först några varv på banan, sen ut från banan och till skogskanten en sväng innan vi red ner till stallet. Satine skötte sig utmärkt, så min plan var bra och nu kan vi rida ut riktigt nästa gång.
 
Sen tömkörde jag Wasabi och red ut Clarinett. Clarinett ar jobbig, ville bara vända hem och taggade rejält sista biten hem. Tyckte såklart att hon bara dummade sig men när jag kom hem fick jag förklaringen, dåvsr nämligen Szum, Bea och Juliette på rymmen utanför hagen och den troliga anledningen till Clarinetts beteende då hon nog märkt av att det var oro på gården.
 
När hästarna var inne igen, numera instängda i bara vinterhagen, och allt klart i stallet så blev det färdig pizza till middag och sedan i väg på lektioner. I morgon är det Ica-dag och enligt prognosen ska det regna då med!
 
Utsikt från Satine!
 
Och Clarinetts tur, nästan hemma här! 

Massage-dag!

Mycket intressant dag igår! Är så roligt att få resonera och diskutera häst med kunnigt folk!
 
Jag var lite stressad igår morse, vi skulle köra ett gäng hästar till Nisse för att Ulrika som är massör och sadelprovare skulle komma. Stressen uppkom när jag inte lyckades väcka Linda trots att jag ringde flera gånger! Men precis när jag hök på lasta Grå och Lemonaden så ringde hon upp, så när jag kom tillbaka efter att ha lämnat dom så var Linda i stallet och vi kunde lasta Bea och Chokladen.
 
Denna gång var det bara massage och behandling på schemat för hästarna. Bea hade, som hon även haft tidigare, lite problem i höger sidan och den sträckningen hon drog på sig för några veckor sedan kunde hon också känna av lite. Grå hade på båda sidor spänningar bakom bogen, det kunde hänga ihop med andningen och jag upplever ju ofta att hon håller andan när hon är spänd. När Ulrika sedan kom till bakdelen och hennes skada därså blev det riktigt intressant. Grå har ju två gånger gjort illa rumpan på vänster sida, först förra sommaren när hon gick omkull på gräset och sedan i vintras när de rymde i halkan och hon fastnade i staketet på ridbanan och drog med sig hela det. Igår började vi att konstatera att hon ser ut att vara bredare på vänster sida, där skadan är, och jag har tolkat det som att hon inte använder höger bak lika mycket (som en konsekvens av skadan) och är spänd där. Men vi luskade ut att hon är lite svullen vid skadan, vilket lurar ögat och kan inte stabilisera sig på vänster sida så hon tippar och lutar lite till vänster. Nu måste jag försöka jobba med det här så det inte blir en värre skada av det! Ska börja med tejpning och bakbromsträning, och försöka komma på hur jag ska jobba med det i ridningen.
 
Nisse och Linda körde hem Grå och Bea, Linda skulle jobba på eftermiddagen och Grå trivs inte med att vänta i box. Lemonaden var allmänt spänd, om än bättre än när Ulrika tittade på henne förra sommaren, några små skador fanns men mest en allmän spänning och svårt att slappna av. Hennes ömhet över ländryggen som hon haft länge och som är helt oberoende på hur hon arbetas trodde Ulrika kunde komma från magen så nu har jag lite att fundera på där med. Chokladen sist ut, hon har ju haft problem med framförallt höger bak vid tidigare massager och knappt gått att behandla. Bättre denna gång, vi kunde specifera problemområdena till mindre ytor men hon tyckte det var väldigt jobbigt när Ulrika masserade och lastade där. Så korset på höger sida och en lite grop vid halsen på vänster sida på henne.
 
Jätteintressant och mycket att fundera på nu, är så roligt att diskutera och resonera med Ulrika som är väldigt duktig och träffar mycket hästar. Vi har gått många kurser gemensamt och även hon tränar för Sara så vi har i grunden samma tänk, Ulrika är väldigt välutbildad och uppdaterad på det hon gör.
 
När hästarna var hemma igen så tog jag en paus på eftermiddagen med mat och vila. Vi tog upp sista färskpotatisen ur badkaren, som Nisse odlat i, och kokade dom till lövbit och kantarellcreme fraiche. När jag började om i stallet på kvällen sen så regnade det ordentligt. Jag tog först ner det som var kvar av sommarhagen som jag höll på med förra veckan, perfekt jobb när det regnar... Sedan tömkörde jag Satine, hon var väldigt ofokuserad eftersom Paula och Juliette höll på greja på gården och det var mycket mer intressant än vårat jobb. Hon fick i alla fall jobba över höga travbommar. Sedan longerade jag först Zippin och sedan Dajmen innan jag gjorde kväll där, och avslutade dagen med varma mackor framför tvn.
 
Nu ny dag med mer regn!
 
Suddig bild, men Grå grejade massor med tungan när Ulrika masserade henne! 

Säkringsjakt!

Dagen har präglats av strul med säkringar, rätt konstigt ändå då jag egentligen inte ens vill byta en säkring själv...
 
Direkt när jag kom till jobbet, efter att ha jobbat Grå i töm, så var det kaos. Precis när jag kom dit så hade de nämligen just upptäckt att kassan var strömlöst och att en säkring gått. På Ica finns det säkringar på många olika ställen, inget är uppmärkt, och bland annat i ett litet förråd utanför butiken. Såklart var det där säkringen satt, och innan vi konstaterat det, fått tag i nyckeln och bytt den hade vi hunnit haft öppet en halvtimme! Men som tur var kunde vi koppla om strömmen till kassan så det bara var första minuterna vi var utan kassan.
 
Hemma igen och efter pytt i panna till mat då skulle jag försöka koppla förbi strömbrytaren på banan för att få lite lyse i alla fall. Det gick inte så bra utan säkringen gick, som den visade sig vara jordfelsbrytaren. Men egentligen var det bra för nu visade det sig att problemet inte är strömbrytaren utan en av lamporna. Så med hjälp av Nisse så gick jag igång ridbanebelysningen om än lite sämre än vanligt, men betydligt bättre än ingen!!!
 
Så då red jag dressyr med Chokladen, och vad gör det att det är sent, regnar och banan är halvmörk när hästen är så fantastiskt fin? Bra avslutning på dagen, nu ser jag fram emot morgondagen! 

Kanelbullens dag!

Det blev en lång arbetsdag i dag, börjar tro att jag blivit för gammal för dessa dagar nu! Eller så känns det så nu när det är höst och mörkt kanske?
 
Började i alla fall dagen med att rida ett dressyrpass på Clarinett och sedan jobb med Satine. Tömkörde och red sedan lite, kändes jättebra i dag och inget frustrerad. Sen på Ica några timmar, direkt därifrån till lektioner och tillbaka i stallet vid 21.30. Värmde lite lättlagade rester och nu ska jag sova!
 
En kanelbulle lyckades jag äta på jobbet men det blev inget bakat... 
 
 

Lördag och Breeders!

I dag har Nisses uppfödning, Rollcat, som är typ kusin till Clarinett och Wasabis föl kompis, visats på finalen i Breeders i hoppning för 3 åringar och blivit placerad på 8:e plats! 
 
Jag longerade galopp-programmet med Chokladen innan jobbet. Efter jobbet, och snabblagad middag med färdig potatisgratäng och rostbiff, så skyndade jag mig till stallet. Vi fick lite besök så det blev både häst koll och surr innan jag och Linda kom ut i skogen en sväng med Zippin och Bea. Efter tog jag även Grå i töm, hon var helt loss att göra i ordning men helt okej att arbeta.
 
Nu ladda för en lång söndag med mycket jobb! 

Höstens första julmust!

Höstens första julmust är drucken! Kanske tidigt men gott var det!
 
I morse gjorde jag ett ryck innan jobbet. Matade och släppte ut Nisses hästar först eftersom han var på väg till Dalarna för att hämta två unghingstar som varit på hingstbete. Sen mina hästar där jag först red Zippin som fick styra runt träd och jobba i skogskanten och sedan skrittade jag ut Clarinett i skogen. Märks att vi inte ridit där så mycket i sommar för även i vanliga fall är det svårt att ta sig igenom grenar, löv och sly men nu är det ett helt äventyr.
 
Efter jobbet så var det ju mörkt och utan ridbanelyset så får man ha lite fantasi. Jag jobbade först Wasabi utanför boxarna, där det är bra lyse, med lite repetition av uppsittning. Är ju nästan två månader sedan jag satt på henne sist men det gick bra både att göra alla förberedande övningar, sitta upp på halt och gå lite när jag tid i en stigbygel. Sen gjorde jag bakbromsträning med Lemonaden innan nattning av hästarna.
 
Kom hem samtidigt som Nisse, så lite pyssel i hans stall med installning av de två unghingstar, fodring och surr innan det blev kväll. Avslutade med chips, hemmagjord dip och så en julmust! I glasflaska såklart! Gott var det men nu dröjer det nog ett tag till nästa!
 
Clarinett i skogen med alla löv!
 
Wasabi utanför boxarna efter kvällens jobb! 

Oktober!

I fjol snöade det 1 oktober, det har det som tur var inte gjort i dag utan varit mer "utan jacka-väder". Tur det för jag har massor kvar att göra innan snön, men sen vill jag ha tidig snö och mycket snö!
 
I dag plockade jag ner lite av en sommarhage innan jag började med hästjobbet. Först tog jag Lemonaden i töm och sen Satine som planen var att göra som tidigare dagar men i skogskanten. Hon var galet frustrerad redan när jag började och det blev inte bättre av att vi inte var på banan. Fick henne dock att styra fint runt träden i tömkörningen efter lite jobb men när jag skulle börja klättra upp på henne var hon trött, otålig och så frustrerad att hon bara for runt och skrapade med frambenet! Tog det väldigt lugnt och bara jobbade med att hon kunde stå still med mig på, gick bra till slut. Mycket energier i den hästen!
 
Sen skulle jag longera Dajmen men hon var svullen i ett ben så vi tränade i stället på att spola ben, och jag kunde ju konstatera att hon inte var halt i alla fall när hon galopperade runt mig! Wasabi fick göra bakbromsträning innan jag jobbade Bea i töm åt Linda.
 
Köttfärssås med färsk spagetti till mat och sedan i väg på lektioner. Nu väntar jobbhelg på Ica och förhoppningsvis lite hästjobb!
 
Satine tömkörs runt träd!
 
Bildbevis på att jag kunde sitta på henne och att hon var avspänd! 

Rymling!

Just nu driver Lemonaden mig inte bara till vansinne utan det känns verkligen som att hon driver med mig. Efter att ha gått någon vecka i sin straffhage (liten, ensamhage med tre trådar) så släppte jag tillbaka henne med flickorna på tisdagen, de har ju bal nu så jag tänkte att det kunde hålla kvar henne. Men igår morse var hon ute, såklart! Stoppade in henne, gick runt hagen, kollade stängslet och satte fyra trådar där hon brukar krypa ut. Alla hästarna kollade noga vad jag gjorde, Lemonaden gick ett extra varv och kollade. Sen tog det mindre än en timme så hörde jag brak från skogen och hon kom galopperandes! Det är som att hon bara vill visa att hon kan! Nu är hon tillbaka i sin straffhage, hon har sina tentakler på sig men även täcke och det är inte bra för det skyddar bra mot ström! 
 
Hann lite hästjobb igår i alla fall. Började med att rida dressyr med Grå, sen gjorde jag samma som sist med Satine. Alltså först tömkörning och sedan satt jag upp och red, lite mer denna gång men det är fortfarande så att hon styr lite mer än jag gör, och emellanåt blir hon frustrerad och ställer sig och viftar med frambenet i stället!
 
Zippin fick gå i töm, och sedan dags för paus. Jag följde med Nisse upp på byn eftersom han skulle skicka några rek, och vi passade på att äta på byn. Sen gjorde jag ett litet kvällspass i stallet, med lite stress att hinna innan kolsvarta mörkret så jobbade jag både Clarinett och Chokladen i töm. Clarinett fick jobba med skritt-galopp-skritt i töm medan Chokladen gick lite mer av ett joggingpass. Sen var det mörkt och fick bli kväll!
 
 

RSS 2.0