Valborg!

Valborg och snöfall! 
 
Jag har haft en lätt rörig dag som började med att jag var upp några gånger i natt och kollade till Räkan. I morse så red jag Szum. Han var lika fin i dag som i fredags. Det känns att han har blivit starkare och nu när han har kommit upp lite i formen så är han mycket mer balanserad. Höger galoppen var lika fin som i fredags men i dag var jag inte riktigt lika gråtfärdig efter, men lite tagen var jag nog i dag med. I vänster varv fattade han fel, det är hans svaga galopp och den sidan som ju var skadad så det är inget konstigt, och jag kunde göra om fattningen säkert 10 gånger utan att han blev stressad eller frustrerad! Det är så otroligt roligt att rida just nu!
 
Sen var det raka spåret på Hammarn för att köpa spån och skottkärra, dessutom köpte jag 75 meter (!!) nätverkskabel till kameran. Efter det var det Ica som gällde, jag är ju egentligen ledig i dag men det var personal sjuk och valborg lockar ju lite kunder. Extra rörig kändes dagen för mig eftersom jag inte bara jobbade fel dag och konstig tid utan även åkte hemoch kollade Räkan på lunchen. Det är så svårt att veta om det är länge kvar för Räkan eller om det är jättenära, det är ju min första fölning även om jag varit med och sett två fölningar tidigare så är det ju ett annat ansvar nu. I natt hade hon nog någon form av förverkar när jag var upp och kollade henne. Det är väldigt spännande!
 
På kvällen efter jobbet eldade jag lit gammalt hö och sånt som jag krattat ihop, så det blev lite majbrasa här med. Dessutom bar jag ut spänbalarna och monterade kameran. Trots att jag fick hjälp tog det ändå lång tid och var mycket krångel och nu i kväll kan jag ändå konstatera att lyset är för dåligt så jag ser ändå ingget när det är mörkt ute... Teknikens under! Kvällens avslutades med en sen grillmiddag. Nu ska jag sova några eller någon timme innan det är dags att kolla Räkisen igen!

Kalla vindar och fina hästar!

I dag har det blåst kalla vindar men vad gör det när jag har så fina hästar?
 
Jag har försökt pyssla lite ute i dag, på förmiddagen halmade jag upp mer hos Räkan, krattade lite, bar undan vinterdäcken och med hjälp rullade ut den andra halmbalen. På kvällen oljade jag in boxarna (oljade insidan och framsidan i höstas men hann inte mer innan vintern så nu är det dags för resten) och röjde lite i nya huset. Så lite nytta har jag nog hunnit med i dag ändå!
 
Szum fick arbeta i töm i blåsten, han var väldigt laddad och det blev mycket galoppjobb. Man börjar se nu att han har blivit starkare och börjar komma upp lite i formen och fram med nosen! Så roligt att det faktiskt går framåt även om det inte alltid känns så.
 
På eftermiddagen var jag och Tant till ridskolan och hoppade lite på utebanan. Det ska ju va tävling där i helgen så det kändes som bra uppladdning att hoppa på den stora banan. Och Tant var bara så jäkla fin! Det börjar kännas riktigt bra i hoppningen och vi får så fina språng, och det känns faktiskt inte som jag ska åka av i varje språng utan bara där hon tar i lite extra...
 
Nöjd Tant hemma i haen igen!
 

Halmmys!

ICA i dag hela dagen och sedan åkte jag och hämtade den andra halmbalen som jag köpte igår, men som jag inte fick med mig då. Blev ingen ridning i kväll i stället blev det lite småpyssel ute med krattning och halmning av Räkans lösdrift. Resten av kvällen har gått när jag försökt förstå mig på kameran som ska användas för fölvak. Jag har kommit så långt att jag får en att fungera i mobiltelefonen och så länge kameran är ansluten till min router. Hade ju varit bra om den fungerade trådlöst också eftersom Räkan inte kommer bo på mitt kontor...
 
Räkan uppskattade sin halmbädd, hon började genast att äta för fullt! I morgon fyller jag på med mer och om hon fortsatt äta i samma takt så är det nog tomt på halm då!
 
 
 
 
 

Sökes: Hemmafru!

Ytterligare en lång dag har gått, sommarväder i dag med!
 
I morse lastade jag Flisan och körde hem henne till sin ägare. En trevlig och rolig häst att jobba med och dessutom så fin, men det är väl inte omöjligt att hon kommer tillbaka fler gånger. På väg därifrån åkte jag förbi Stugun och hade lite lektioner där och red en häst, roligt att vara tillbaka där igen. Dessutom hann jag hämta en halmbal innan jag var hemma igen, ca 10 timmar efter jag äkt...
 
Jag och Alida red på kvällen, på Szum och Tant. Vi skrittade ut, Szum skötte sig utmärkt men var både trött och svettig efter turen trots det låga tempot. Inte alltid så lätt att va Szum, men jag är nöjd att vi nu kunnat gå ut två gånger utan en enda tur ner i något dike!
 
Nu är jag rätt trött och nöjd, det har varit en intensiv helg kan man minst säga. Konstaterade återigen att jag skulle behöva en hemmafru, undrar om det finns någon som ställer upp? Nu ska jag bläddra lite i Ridsport Special innan jag lär somna rätt lätt i kväll!

Hoppkurs!

I dag har jag haft hoppkurs hos Nylands hästsportlag hela dagen! Helt underbart sommarväder, duktiga ryttare och hästar som hoppade fantastiskt. Kan man ha det bättre?
 
Förutom två ridpass med två grupper, en teori, lunch och avslutning med massor av gott fika har jag även hunnit rida Sickan och tömkört en ponny på hemvägen. När jag kom hem så red jag och Linda ut med Flisan och Tant. Nu försöker jag få Flisans alla papper klara tills hon ska åka i morgon, då datorn tycks leva ett eget liv så går det så där...
 
Lång och intensiv dag ute i solen, jag är rätt trött nu och i morgon väntar en ny lång dag!

Salig!

Jag är alldeles salig! Har haft en riktig aha-upplevelse och i dag är Szum så dyr att jag nästan är miljonär!
 
Jag red alltså Szum på banan i kväll efter jobbet. Kände direkt när jag började trava att han kändes bättre än när jag redi tisdags. Känslan var verkligen att det jag kämpade med i tisdags nu fungerade och var genomarbetat. I mitt huvud snurrade tankarna om att jag skulle galoppera med honom i dag, jag har ju inte galopperat med honom sen vi gjorde det ute på slingan i slutet av februari. Hn har ju varit skadad och det har varit krångel mest sedan dess. Det lilla han är galopperad på banan har mest varit "unghästgalopp", dvs galopp på spåret i lätt sits, ofta med lite större språng, även om jag vet att han egentligen har lätt för galoppen så är det gruvsamt då den ofta inletts med något bocksprång. 
 
I alla fall så fanns galopptanken där någonstans när han blev rädd för något och gjorde ett litet skutt eller bocksprång, ur det kände jag att han bjöd för galopp och jag provade att fatta. Det blev ett bocksprång i fattningen och när jag höll in honom för att det inte skulle bli mer bock så saktade han inte av utan kortade bara galoppen. Efter några mindre missförstånd fram och tillbaka så slutade det hela med att jag galopperade på honom i skolgalopp genom kortsidan! Jag har ju inte ens försökt jobba galoppen, utan bara åkt med, men nu hamnade jag i ett läge där jag satt ner och samlade honom och helt plötsligt föll alla bitar på plats! 
 
Jag har ingen aning om vem som lärt honom, eller när, men helt plötsligt kan min häst galoppera på ett sätt jag knappt kunnat drömma om! Han var helt i balans, jag kunde svänga, vända och ha full kontroll och det kändes så enkelt och fullständigt underbart. Och det bästa av allt, jag kunde göra det inte bara en gång utan flera gånger! Han fattade prickfritt för innerskänkeln och även i det svårare vänstervarvet. Jag var så lycklig att jag var nära att börja gråta och jag föll Szum om halsen flera gånger, han tyckte nog att jag var lite knäpp men samtidigt tyckte han nog att det var rätt roligt också! Jag har ju en så fin häst, men det är ju så lätt att glömma det! I kväll blev jag påmind, och just nu är han jäkligt dyr. Men jag tycker verkligen jag är värd denna känsla, så mycket som jag har kämpat med honom! Hoppas känslan håller i sig länge!
 
Tanken var att jag skulle rida Flisan efteråt, men klockan rann i väg och jag var så förvirrad efter ridpasset med Szum att jag bestämde mig att vänta tills i morgon. Jag har hoppkurs i morgon och hade en hel del kvar att planera, det har jag ju visserligen fortfarande, så jag borstade bara av henne och så får det bli morgondagens uppdrag i stället. Måste säga att jag fortfarande är helt virrig och vimsig efter min ahaupplevelse, jag har fortfarande inte planerat morgondagens teori och eftersom hjärnan är helt blank på annat än galoppkänsla så vet jag inte hur det ska bli!
 
Här tycker jag också att man ser att han är en fin häst, min småtokiga Szum-Brum! Bilden är från förra sommaren!

Sommarkväll i april!

Verkligen sommarkänsla i kväll och underbart att spendera kvällen på min ridbana!
 
Först red jag Flisan medan Alida filmade lite. Vi hade bra miljöträning i form av två tigrar (mina katter) som smög runt banan. Det slår liksom aldrig fel att dom alltid kommer på att de ska vara vid banan när jag rider unghäst (eller Szum), men att jag sällan ser dom där annars. Men det där med katter på ridbanan är ett ganska vanligt fenomen!
 
Sen red Alida lektion på Tant. Det är inte alltid helt lätt att rida Tant, det är mycket häst att hålla reda på och hon kan alla knep att smita undan arbetet. Själv tycker jag att det tog nästan ett halvår att hitta knapparna och fortfarande tycker jag mig ha tappat alla knappar vissa dagar! Sen blev det lite kaffe och hästsnack (och en liten kontroll av juver på deras dräktiga sto för att jämföra med Räkan) hos grannarna, dessa härliga vårkvällar tycks ju aldrig ta slut och man är ju uppe alldeles för länge!
 
Bilder från dagens pass med Flisan!
 
Lite rolig bild med Alidas skugga!
 
 
Man blir glad av att rida fina hästar!
 
 

Egen lya!

I kväll är Szum lite ledsen för han måste sova ensam utan sina tanter i hagen! Räkan har i dag fått flytta in i en egen lya, dvs. en egen hage med lösdrift där det är tänkt att hon ska föla. Min pappa har varit här i dag och gjort klart det sista på lösdriften, dessutom har han kollat på mitt nya hus och suckat över allt som finns att göra här...
 
Innan pappa kom så tömkörde jagSzum, han var fin i dag och vi jobbade även galoppen en del. Efter allt snickrande när pappa åkt hem så red jag Flisan. Hon fick i dag gå ett pass på banan, ville se att det vi jobbat med ute fungerade på banan också. Jag testade lite sidvärts och galoppfattningar och Flisan testade att smita ut från banan! Fast bara en gång och annars var hon, som alltid, trevlig att rida och även om det inte är samma bjudning som i skogen så känns det som det fungerar. 
 
På kvällen hade jag några lektioner, hoppning i dag. Vädret har ju varit kanon hela dagen och man får massor av sommarkänslor och längtan till ridläger!
 
Räkans nya lya!
 
Och så Räkan själv!

Påskledigt!

I dag har jag haft min påskledighet! Inget Ica, inga lektioner och jag har bara ridit mina egna hästar! 
 
Började dagen med lite pappersarbete och räknade bland annat ut hur många mil jag körde i företaget i fjol, 1800 mil! Inte konstigt att det känns som jag sitter i bilen mest jämt! Sen gick jag ut och red Szum. Tyckte att jag fick en riktigt bra känsla på slutet, även om jag så klart fick jobba för det!
 
Efter lite pyssel här hemma och en sväng till Hammarn för foderinköp och för att lämna deklarationen till hon som sköter den, där det så klart blev lite hästprat, så åkte jag och Tant på hoppträning. Riktigt bra känsla på träningen i dag. Hon kändes jättefin i galoppen när vi värmde upp, hoppninen gick också bra och då speciellt sista rundan. Jättefin känsla, även mellan hindren och hon hoppade fantastiskt. Älskade häst! Nu är det bara att duscha och sova som gäller!

Svart, vitt eller grått?

Det här med hästföretagande är inte helt enkelt. På många olika sätt. Jag anser att det är en svår branch, dels för att det är en bransch med mycket svarta pengar och en hel del oseriösa aktörer, dels är det en verksamhet som många har som hobby och anses därför inte av alla som ett riktigt arbete och det är ett område där det kan vara svårt att ta så mycket betalt som egentligen behövs. Jag funderar lite varför det är så?
 
Jag tror att alla de ovanstående faktorerna har betydelse. Dels det här med svarta pengar, jag tror det håller på att bli bättre men det är fortfarande inte helt självklart att få kvitto på träningar, skoningar eller foder. När en del av marknaden består av svarta pengar så blir konkurrensen självklart snedvriden. Om min konkurrent tar pengar svart så får ju den ut mer av sin intjänade hundralapp än vad jag får som ska betala moms och skatt, att jag sen är övertygad om att jag tjänar på att ha det vitt i det långa loppet är en annan sak, min svarta konkurrent kan ändå ha ett lägre pris än mig och få mer i fickan. Det trycker ner priserna även om jag ändå tror att kvalitet och seriösitet lönar sig i längden.
 
För många är hästarna en hobby och en livsstil. Många hästföretagare skulle nog inte vara företagare om det inte vore för hästarna, detta gör att man kanske inte driver sitt företag för tjäna pengar utan för att få hålla på med hästarna. Det är inget fel med det men det gäller att man kan se över det ekonomiska i företaget och ha kunskaper om det också. I och med att hästar är en stor hobby och fritidsintresse med många utövare så finns det även många som söker lyckan att få jobba med det. Det kan kännas enkelt att be grannflickan rida in sin häst eller hoppträna för sin kompis som bara tar en hundralapp, jag ser annonser varje vecka om 14 åringar som tar emot hästar på inridning och till ridning. Dessa tjejer (eller killar) kan vara jätteduktiga och säkert värd att betala för men är det verkligen att bidra till en sund marknad? Samtidigt som jag är medveten att man måste börja någonstans och att man kan ta upp sin verksamhet som hobbyveksamhet i deklarationen utan att ha f-skattsedal så är jag ändå tveksam om det är så många som gör det. Sen ska man komma i håg att hästar inte alltid är att leka med, hur skulle det kännas att lämna sin häst på inridning hos någon som tar svarta pengar och är oförsäkrad ocm något skulle hända? Jag som företagare tar själv ansvar för att ha försäkringar och skydd om något skulle hända.
 
Andra faktorer som påverkar priser tror jag är faktiskt är att det är många tjejer i branchen. Jag, och många andra tjejer med mig (säkert en del killar också men jag tror det är vanligare bland tjejer), har väldigt svårt att ta betalt och värdera sina kunskaper och tjänster. Själv så skäms jag nästan när jag måste ta betalt och har alldeles för låga priser om man ska se till kostnader, arbetsmängd, ansvar och en vettig timpeng. Det blir ju inte så mycket kvar av en hundralapp när man dragit av fasta kostnader (försäkringar, utbildning, anläggning mm), rörliga kostnader (tex.bensin vid lektioner och foder vid utbidlningshästar), moms och skatt, men jag jobbar på att bli bättre på att kunna ta betalt!
 
Jag tror att om vi vill att hästbranchen ska växa och att fler ska kunna arbeta med detta så måste det rensas upp lite! Bara vita pengar och seriösa aktörer! Vi måste tänka långsiktigt, för om ni precis osm jag vill ha en blomstrande hästnäring så måste vi vara beredda att betala vad det faktiskt kostar! För hur kan det kosta flera hundra lappar i timmen att lämna bilen på verkstan eller gå på spa när man kan rida en träning för knappt ett par hundra i timmen eller lämna hästen på utbildning för några tusenlappar i månaden?
 
Sen måste jag ju tilläga att även om det inte är helt enkelt så är det ju även helt underbart och jätteroligt att vara hästföretagare också. Trots att många tror att jag bara är hemma och leker med hästarna hela dagarna, trots att det inte alltid är lätt att få i hop ekonomin och trots att jag jobbar ute i alla väder! Och än tänker jag inte ge upp!
 
Foto: Albin Alf

Annandag påsk!

Härligt, underbart väder i dag med sommarkänsla!
 
Började dagen på bästa sätt med en uteritt på Flisan! I dag red jag samma sväng som jag red i torsdags när hon krånglade, hon försökte vända några gånger i dag med men det vara bara att vända tillbaka henne så blev det inget mera tjafs. 
 
Efter jobbet så red jag och Alida ut på Szum och Tant. Alldeles för längesen Szum gick ut, han var inte alls rolig sist jag red ut, det var i vintras när det var blankis och han var mest i diket eller på bakbenen den turen. Så jag har först väntat på bättre underlag (inte roligt med en häst som reser sig på blankisen även om den är broddad), sen gruvat mig lite och sen kom ju hans skada i vägen. I dag började jag att longera honom, för att värma upp ryggen, och sen satt vi upp på banan. I dag skrittade vi bara ut en liten sväng, vi valde en väg med mycket backar eftersom jag vill att han ska klättra mycket nu så han bygger upp kroppen och framförallt ryggen. Jag tyckte det gick över all förväntan, nu var ju visserligen förväntningarna låga och var att vi skulle komma hem samtidigt, men ändå så skötte han sig ypperligt. Vi skrittade bara i dag och jag tror vi ska göra det några gånger nu i början, det brukar vara i samband med traven som det blir kaos i huvudet på honom!
 
Jag hann även börja röja lite i mitt nya hus, det finns verkligen massor att göra där (som på alla andra ställen på den här gården) men man måste ju börja någonstans. Den tidigare ägaren har lämnat massor av grejer, byråerna är fulla av kläder, köksskåpen har allt porslin kvar och det är grejer överallt! Det finns en hel del roliga grejer som jag vill spara, en del är bara skräp och sen finns det massor av saker som jag kan tro att andra vill ha även om det inte passar mig. Funderar på att ha loppis i vår! Själv hittade jag en fin teburk i kväll och är dessutom väldigt nöjd att det fanns inte mindre än två fina liar, sånt gillar jag!

Påskdagen!

Jag har verkligen kommit in i mitt sommartempo, när kvällarna är ljusa är det ingen mening att vara inne utan ajg blir ute längre och längre på kvällarna. Den här veckan har jag ramlat in runt 21 tiden varenda dag typ, det är underbart med dessa ljusa kvällar men det kan bli lite mcketi bland också!
 
Började dagen med en uteritt på Flisan. I torsdags när ajg red ut ensam sist testade hon mig lite men i dag var det spetsade öron och hon hade knappt tid att skritta när vi gick i väg. Det är så roligt med hästar, och då speciellt unghästar, man vet aldrig hur dom ska reagera eller vara, oftast blir man positivt överaskad! Efter våran härliga morgontur väntade några timmar på Ica, i dag lite lugnare tempo vilket var skönt efter tre dagars race!
 
Efter jobbet packade jag in Tant i transporten och åkte på dressyrträning på Dannero! Det gick hyfsat att rida trots att det visade sig att jag slarvat lite med någon yttertygel och inte riktigt fick med mig ena bogen. Men när vi fick fason på det sprang Tant, om än något motvilligt, väldigt fint och kändes som en riktig dressyrhäst! Hennes ägare kom och tittade när vi red och överöste henne med massor av kramar och pussar! När vi kom hem hade Tant inte tid att vänta medan jag hämtade hennes täcke i bilen, hon knöt upp grimskaftet och drog en repa runt gården. Är hon verkligen 22 år??
 
Nu blir det nog inget mer vettigt gjort i kväll, å nu tar jag och sover! Just nu känns det inte som jag gör något annat än jobbar och rider! Men det räcker ju långt det!
 
Tjock Räka vakar över trött Szum, tyvärr mörk bild sen i morse!
 
Tant redo att åka på träning! I dag i den blåa outfiten! Täcket är nytt, köpte det på rea i vintras och jag tycker Tant blev så snygg i det! Nu ska hon sova i det i natt så sen är det väl skitigt...

Påskafton med sommarkänsla!

Påskafton i dg och en föraning av sommaren! När jag kom hem från jobbet i dag så var det 15 grader ute, det är ju som sommar! Gräset börjar spira, hästarna går utan täcken, katterna jagar möss hela dagarna och jag har grillat!
 
Tömkörde först Szum, han var riktigt fin och han har verkligen taggat ner i tömarbetet nu. Sen dressyrade ajg med Tant, hon kändes jättefin. Speciellt höger galoppen är jag nöjd med, känslan var att jag hade kunnat galopperat där hur länge som helst! Det lovar gott inför morgondagens dressyrträning.
 
Sen blev det premiärgrillning! Hittade så fin ryggbiff på jobbet (svensk så klart!) och till det hasselbacks potatis och en Morbergs öl. Och världscupfinalen i hoppning på tvn! Man kan ha det sämre, det tyckte även Baloo som fick massor av mystid med matte i soffan. Hann även se lite av dressyren från världscupfinalen men jag grämer mig över att jag missade Valegro.
 
Sommarkänsla! Nu är det inte långt kvar till sommar och bete! Här är Taggen och Szum på betet i somras.

Fler uteridningstips!

Fick en förfrågan om fler tipsa efter gårdagens inlägg där jag gav lite tips om hästen inte vill ridas ut ensam. Det inlägget kan du läsa här: http://nillashast.blogg.se/2014/april/skartorsdagen.html
 
Nu efterfrågades tips om hästen har bråttom hem och blir hetsig på hemvägen. Så här kommer några knep coh råd för det:
- Skritta hemåt! Ge hästen en längre period då du bara skrittar på hemvägen, gärna på längre tygel om et går.
- Arbeta hästen! Rid skänkelvikningar fram och tillbaka över vägen, eller öppna längs dikeskanten. Få hästen lite distraherad samtidigt som den får arbeta bort överskottsenergin.
- Rid dressyr när du vänder! Om du inte har möjlighet att rida en runda utan måste vända så rid lite dressyr vid vändningspunkten, volter och åttor. Eller styr runt träd och buskar, det får hästen att glömma bort att ladda inför hemvägen.
-Vänd tillbaka! När hästen börjar tagga på hemvägen vän och rid bort från stallet igen, när hästen har lugnat si så vänd hemåt igen tills hästen återigen taggar upp, då upprepar du bara övningen och vänder igen.
 
Tänk på att alla hästar är olika och reagerar olika, vissa hästar kan bli ännu mer spända och stökiga av dessa knep, de blir nästan frustrerade. Då är det bättre att trava på hemvägen och bara jobba med att få traven lugn och avspänd. Sen är det samma sak som jag skrev igår, att vaa lugn och tålmodig och jobba med beteendet på sikt. Och ett annat tips är att dressyr faktsikt hjälper mot det mesta. De flesta ridproblem blir bättre om man tar tag i dressyren och rider mer dressyr!
 
 

Låååångfredag!

I dag är det långfredag och nog blev det en lång dag allt!
 
Alida kom hit redan i morse och vi red ut Tant och Flisan innan mitt jobb. När vi red i väg var det regn och blåst men det lättade under turen och när vi kom tillbaka började det klarna upp. På eftermiddagen kunde jag sedan ha lektioner i strålande sol! Så det gick verkligen åt rätt håll!
 
Några intensia timmar på Ica och sedan hade jag lektioner och red en kundhäst hela eftermiddagen och kvällen. Det blev verkligen en jättefin vårkväll, bara att hoppas att det blir fler av dom. Hemma igen hann jag se de sista ekipagen på världscuphoppningen på tv, men nu är jag som bombad så nu väntar duschen och sängen!

Skärtorsdagen!

I dag har det varit full rulle på jobbet, skärtorsdagen är en av de dagar på året som vi säljer mest!
 
Efter jobbet så var det såklart ridning som gällde. Först ut var Szum som jag körde samma upplägg med i dag som igår, först lite longering för att värma upp ryggen och sedan ridning. Började med mycket skritt, sidvärtsjobb och böjda spår. Sen travjobb på fyrkanten och stora volter. 
 
Sen red jag ut på Flisan, hon har ju gjort allt jag bett henne om utan större protester men i dag testade hon lite. Det är ju så när man börjar rida ut på hästarna ensamma så kommer det nästan alltid några protester eller testning från hästarna. Det kan komma direkt, kanske inte första ensamturen men andra eller tredje, men det kan även komma långt senare när man börjat slappna av och tycker det är befäst och lugnt. Oftast är det ingen stor grej utan är man bara lugn, tålmodig och konsekvent så blir det sällan mer än att hästen testar någon gång och sedan fungerar det utan problem. Flisan försökte i dag vända hem några gånger men gav sig sedan och fortsatte turen med bjudning och spetsade öron! Tror inte det kommer bli några större problem framöver, tycker ändå att det är lite sunt att de testar vad man får och inte får göra!
 
Det finns en hel del knep när hästarna inte vill gå ut ensamma. Med Räkan hade jag stora problem att rida ut ensam i början, en gång stod jag i 40 minuter utan att ta mig från gården! Numera är hon ju trygg och bekväm med att gå ut själv. Med henne, och många andra, gjorde jag så att jag travade och galopperade från stallet (och då dirket från stallet!) och så skritt hem sedan. I trav och galopp har man ofta lite mer bjudning i dom och de får mindre tid att hinna fundera över tricks och bus. Ett annat knep om hästen stannar och backar är att vända den och backa åt rätt håll, dvs det håll vi är på väg åt. Till slut är det för jobbigt att backa att de väljer att gå. Om hästen stannar på ett specifikt ställe eller inte vill gå på en speciell väg så kan man jobba den på en åtta eller volt en stund, då får den annat att tänka på och man kan jopbba lite med kontakten och det kan lösa problemet. Det är också viktigt att man inte börjar rida ut unghästen ensam innan den verkligen tar skänkeln och lyssnar för hjälperna så man har möjlighet att lösa de situationer som uppstår. Och självklart att hästen är lugn och någolunda självständig innan man ger sig ut på egen hand.
 
Som många av er vet så har jag ju vissa problem med att rida ut Szum, både ensam och med sällskap, så jag kommer nog hinna spara på mig ännu mera tips och knep innan jag är klar med honom! Man lär sig mycket med den hästen!
 
Räkan har testat sin mattes tålamod genom åren, bland annat är hon inte så förtjust i vatten! Men här står hon i alla fall i Tjärnterrängens vattenhinder!

Påskfjädrar!

Nu drar det i hop sig mot påsk, jag satte upp påskfjädrar i ett träd och en buske igår vilket resulterade i att jag i morse hade påskfjädrar över hela gården! Vet inte om det är katterna, vinden eller fåglarna som är boven... Szum var i alla fall rädd för fjädrarna så han hoppas nog att alla ska blåsa sin kos!
 
Det var just Szum som var först ut i dag, jag longerade lite först för att värma upp ryggen på honom och sedan red jag på banan. Har ju redan hunnit gå en vecka sen sist jag red så kontinuten är ju sådär... Jobbade i alla fall som sist med massor av volter, böjda spår och sidvärtsjobb i skritt. Sen travade jag lite på fyrkanten också i dag. Kändes ändå rätt okej, fast han känns stor nu när jag ridit så många mindre hästar! Men jag vänjer mig nog snart igen! Sen red jag även ut en sväng med Tant innan eftermiddagen och kvällen bjöd på en hel massa lektioner. Jag tror det börjar lossna lite efter vintern och det är verkligen jättebra!
 
Dagens utsikt från Tant!

Aprilväder!

I dag har det varit riktigt aprilväder med sol den ena sekunden för att sedan bytas mot snö eller hagel! Dessutom blåsigt och halvkallt, inte så roligt men vårväder är det nog trots allt!
 
Började med att tömköra Szum. Trodde att han skulle vara överladdad för han kunde inte stå stilla när jag gjorde i ordning honom och han sprätte för allt på väg upp till banan, men bär vi kom i gågn och arbeta så var han avspänd och fin! Skönt! Sen hoppade jag med Tant, fokus på galoppen före och efter hindren. Hade ett sockerbitshinder som jag jobbade mycket med på volt och åtta bara med fokus på hur hon kändes mot hindret och efter. I början kändes inte vänsterrgaloppen så bra men efter några varv blev den bättre och hon blev jämnare mellan varven. Hoppade sedan en långsida med två räcken med fyra kortare galoppsprång mellan. Dessa red jag på fem och fyra galoppsprång. Hon kändes jättefin, fick till bra vändningar mot hindren (dvs hon kunde vända runt innnerskänkeln och inte välta genom svängen med bogen först) och hon väntade så fint mot hindren. Superfin känsla!!
 
På eftermiddagen efter en sen och snabb grötlunch så åkte jag med Flisan till ridhuset. Hon är så himla okomplicerad, "ja ha ska vi vara här i dag!" tycktes hon säga och så var det inget mer med det! Vi arbetade enkelt på fyrkanten, lite övergångar, någon volt och några vändningar, mer komplicerat behöver det inte vara. Testade på galoppen inomhus och det fungerade det med! 
 
På kvällen var jag till grannarna och tittade på Ryttareliten, sista avsnittet i dag och jag kommer sakna det! Riktigt bra program om hästar och ridsport, det vill vi ha mer av!
 
Flisan på ridhuset!
 
Och hemma igen! Så fin!
Roligare bilder än så här blev det tyvärr inte i dag då jag åkte ensam!

Måndagsmys!

Först långdag på Ica, där laddas det för påsk och vi fick massor av varor i dag. Själv jobbar jag hela påsken, det känns lite jobbigt nu innan men det brukar vara roligt under storhelgerna och dessutom är det kortare dagar och bra betalt. Nu när kvällarna är ljusa så hinner jag ju ändå med både hästar och lektioner ändå!
 
På kvällen red jag ut på Flisan. Det blev en bra tur, hon skötte sig ypperligt och vädret var bra så det blev en riktig mystur! Vi träffade på tre råddjur som störtade i väg när vi kom, men rådjuren var betydligt räddare för Flisan än vad hon var för dom. Hon var mest nyfiken på vart de försvann, hon vände sig om flera gånger och tittade efter dom! Dessutom kom det en helikopter när vi skrittade hem, den flög som tur var rätt högt och Flisan brydde sig inte. Skönt med coola unghästar, själv är jag mest nöjd med att galoppen var så bra i dag!

Bildbomb från Wången!

Midas ägare hade fotat en hel del under gårdagen så här kommer massor av bilder! 
 
Alla foton är tagna av Stefan Jonsson
 
I ridhuset! Tror att det här är från sista momentet när resultatet lästes upp!
 
Väntan!
 
Från ridningen!
 
 
Och så några failbilder för att visa hur det såg ut när det inte var så bra...
 
Hästen ska stå fint och prydligt, och visa upp sig från sin bästa sida!
 
Hormonerna snurrar i huvudet!
 
Tack för bilderna! Han är ju snygg i alla fall!

Hingstpremieringen!

Ja ha, då har jag visat på hingstpremiering också! Jag är så oerhört glad och tacksam över att jag får prova p så mycket och träffa så mycket olika hästar, det är grymt utvecklande och lärorikt. Även de dagar som det inte går som man tänkt...
 
Det här med hingstar är inte helt enkelt, inte för att jag trott något annat men nu är jag väldigt väl medveten om det! Vi tar väl den här helgen från början! Jag och Midas åkte upp till Wången i går, resan gick helt utan störningsmoment. När jag kom till stallet där han skulle stå så var det travhästar hela gången och allmänt rörigt, ingen rolig miljö att komma till med en hingst. Han varvade dock ner bra och verkade nöjd i sin box. Insåg rätt snabbt att longera inte var någon bra ide´då det mesta var blött och lerigt och eftersom hästen var nybadad ovch ren så ville jag inte grisa ner honom direkt. Gick en promenad i stället och visserligen gnäggade han lite åt hästarna i hagarna och småtaktade lite men inget anmärkningsvärt. Han var lugn och cool när jag kollade till honom under kvällen. Själv var jag på middagsbuffe´, inte helt fel!
 
Tror att MIdas hade sovit rätt bra under natten för han var spåning från topp till tå och hade fixat till sig kissfläckar trots täcket. Jag visade exteriören rätt tidigt, 8.30, så vi var i gång redan från morgonen. Han var ju väldigt på under exteriörbedömningen, hade svårt att stå stilla (vi som tränat så på att ställa upp!) och ville inte riktigt skritta. Men efter vi travat upp tyckte jag ändå att han slappnade av lite och visade då bättre skritt. Ingen perfekt uppvisning, men ingen katastrof tycker jag. Man ska ha i åtanke att det var hästar i hagar runt hela Wången och hingstar överallt. Gick inte att gå någonstans utan att möta eller komma nära någon annnan hingst, Midas blev grymt hingstig och hade väldigt svårt att koncentrera sig på mig när det var andra hingstar i närheten...
 
Nästa moment var, efter en liten paus, veterinärkontrollen. Midas hade nu laddat upp lite till och hade väldigt svårt att stå still inne hos veterinären, så pass att det inte gick att kontrollera tänderna! Efter veterinärkollen så var det lite fotografering innan det var dags att sadla inför ridprovet. Ridprovet gick i ridhuset och vi fick vänta en stund i gången utanför innan det var dags, även där var det hingstar åt flera håll och Midas hann tagga upp sig rejält. Väl inne i ridhuset blev han inte lugnare, läktaren var proppfull och det fanns inte tid för att varva ner honom. Domaren gjorde utrustningskontroll och sedan var det dags att sitta upp. Midas gnäggade, dansade runt och märkte väl knappt att jag fanns där, uppsittningen är ett moment som bedöms men i det läget vi var i dag så handlade det ju bara om att komma upp i sadeln. Vilket jag gjorde, och bara jag kom igång och red så blev det bättre. Självklart var han spänd, speciellt från början men jag kunde genomföra ridprovet utan större missöden än uppsittningen då. Sen finns det ju mer att önska, formen hade kunnat vara bättre, lösgjord var han inte, han var felställd flera gånger och vänster fattningen var inte så bra. Men jag kunde komma upp och genomföra provet, trots att han var så stökig precis innan.
 
Efter lunchen var det dags att komma in och få poäng och kritik, vid det här laget kan man tycka att han både borde vara trött och ha vant sig men han var lika hingstig nu! Exteriört fick han 38 poäng, bland annat 8:a på typen. På ridprovet fick vi endast 24 poäng, av 50, inte alls så bra.. Men det stora felet var att han inte kunde godkännas veterinärt pga att tänderna inte gick att undersöka. Nu hoppas ägarna på att kunna göra en veterinärbesiktning hemma för att ändå få honom godkänd, han blir då klass 2 hingst pga de låga poängen vid ridprovet.
 
Nu har Midas åkt hem till sina ägare. Jag hoppas för deras skull att det går att lösa så de kan betäcka med honom redan i vår. Själv kan jag känna att min ringa hingsterfarenhet försvårade det i dag. Men erfarenhet är ju inget man får i postlådan utan man måste jobba sig till den. Detta med hingsthantering är något som inte exiterar inom ridhäst, ingen gång på mina utbildningar har det talats om hingsthantering, jag har letat litteratur i ämne utan resultat och det ändå jag kan minnas är att det nämndes i en unghästfilm jag såg för 12 år sedan. Nu har jag ju bra mentorer men i det läget jag var i dag på en visning så är man ändå rätt ensam och det är svårt att göra nåt. Midas är den andra hingsten jag har haft här och jag kan tillägga att jag just nu inte tar något extra för att ha hingst trots att det innebär mer ansvar och är lite bökigare.
 
Väl hemma från Wången väntade verkligheten hemma. Lite häststök med mockning, fodring coh liknande, han n även longera Szum lite. Han fick gå oinspänd och med mycket galopparbete, det behövdes för att han skulle göra av med sin överskottsenergi och dessutom är ju galopp bra för spända ryggar.
 
Nu är det bara att bryta i hop och komma igen! Nya friska tag med nya erfarenheter i bagaget! Men först blir det dusachen och sängen, känns välkommet!
 
Så mycket fotat blev det inte för mig i helgen, men det var andra som gjorde det så det kanske komer bilder framöver. Detta är vad jag har att bjuda på:
 
Midas i stallet!
 
Under visningen!
Foto: Anna Linne´
 
Min grannes godkände ardennerhingst Casbin som visades för sundhetskontroll. Dessutom fick han jobba extra med att harva ridhuset!
 
 
 

Dagen innan dagen D!

Nu börjar det dra i hop sig till Midas premiering! I eftermiddag åker jag med honom till Wången. Min förhoppning är att jag ska kunna longera eller rida honom där innan kvällens middag. I morgon kommer hästägarna upp och våran första visning är redan 8.30 Det ska bli väldans spännande detta! 
 
Men innan vi åker så väntar så klart en massa pyssel här hemma. Nu ska jag gå ut och tönköra Szum, sen kommer Alida och vi ska rida ut på Tant och Flisan. Sen ska ju Mdas bada igen, alla grejer ska packas och allt ska förberedas här hemma. Som tur var har jag Alida som hjälper mig med hästarna här hemma!
 
Håll tummarna i morgon!
 
 

Pyjamaskille!

I kväll blev det återigen stallkväll efter jobbet, och en så härlig vårkväll det blev också!
 
Alida och jag red ut på Tant och Flisan. Härligt vårväder, fin grusväg och glada hästar. I alla fall var Tant glad ett tag, men på hemväg tyckte hon nog att Flisan gick alldeles för långsamt då hon tydligen hade väldigt bråttom hem!
 
Sen red jag Midas på banan, sista trimningen nu! Förutom lite dressyrjogg så trimmade vi lite visning vid hand också! Känns helt okej inför helgen! Efter ridningen tvättade jag honom, den stora tvagningen är i morgon men jag tycker oftast man måste bada de två gånger för att de ska bli riktigt rena. Efter badet fick han låna en pyjamas att ha i natt, han måste tycka det här är ett tokigt ställe han hamnat på!
 
Har även förberett med lite annat pyssel, putsat Midas grejer och börjat packa, sammanställt hans riddagbok, plockat i hop grejer och nu ska jag börja packa mina grejer. I morgon åker vi!
 
Pyjamaskille!
 
 
e!

Inför hingstpremieringen!

På söndag är det dags för hingstpremieringen och Midas stora dag! Jag fick en fråga här om tider, och jag har förstått att det finns ett visst intresse för denna premiering och Midas så jag tänkte delge er våra starttider.
 
Kl 8.30 Visar vi exteriört, kl 10.30 är det veterinärkoll och sedan är bruksprovet kl 11.10. Det börjar närma sig, jag tycker det ska bli väldigt spännande och jag börjar bli lie nervös. Men det ska även bli väldigt roligt och jag hoppas ni alla håller tummarna, nu vet ni ju dessutom vilken tid ni ska hålla tummarna lite extra!
 
All information inför söndagen med alla hästar och tider finns på http://www.z-premieringar.se/
 
 
 
 
 

Blöt kväll!

Är hemma igen efter en lång dag, först heldag på Ica och sedan lektioner och jag kan konstatera att hästeriet är inte lika roligt när det är dåligt väder. Regn och blötsnö har det varit i kväll och jag var både blöt och kall när jag kom hem, trots klädbyten!
 
Ryttarna kämpade på bra i blötan, speciellt de två sista tjejerna fick kämpa eftersom jag var rätt hårda med dom då jag tyckte de slarvade lite i början. Jag red en häst åt en kund också, har ridit hästen en gång förut, det var i somras och då var jag beredd att byta ut alla mina hästar mot den. I dag var jag väl inte riktigt lika såld, men jag hade gärna sett den hästen hemma i min hage! Ett fuxsto, tror att fuxston är min grej! Nu är det bara att försöka få upp värmen och sen sova så jag är lite piggare i morgon!
 
 

Bli rik på hästar?

Det blev en lång dag i dag. Har varit på kurs om ekonomi i hästföretag, verkligen välbehövligt och intressant, men det blev sent innan jag var hemma igen.
 
Men dagen började i verkligheten, alltså i stallet. Först ut var Szum som jag har ridit i dag, var fyra veckor sen jag satt på honom sist! Longerade först för att värma upp honom och red seda bara i skritt, jobbade med volter, bågar och sidvärts för att mjuka upp den stela och stumma vänstersidan. Jag tyckte ändå den kändes helt okej, tror det kommer bli bra så nu är det bara att fortsätta jobba härifrån! 
 
Sen red jag Midas, red ut en liten sväng i skritt och trav och avslutade sedan på banan med galoppjobb. Sprang några vändor med honom också. Sen kom Alida och vi red ut med Tant och Flisan. Jag tror hästarna hade lite vårkänslor i dag, Alida hade fullt upp med Tant som var övertaggad, hoppade och studsade med henne. Även Flisan var alert och vaken, men i vanlig ordning skötte sig bäbishästen bättre än gammtanten! 
 
Efter ridningen drog jag till Östersund och kurs. Hann med en snabbvända på Hööks för att handla några grejer inför helgen och en fölgrimma! Det börjar närma sig! Kursen var ute på Torsta och handlade om ekonomi i hästöretag, till stor del var det frågor kring beskattning, regler kring hobbyverksamhet och grundläggande företagsekonomi. Intressant och nyttigt, men den stora frågan förblev obesvarad; hur tjänar man pengar på sitt hästföretag!? Det är nog det jag är mest intresserad av just nu! Får nog sova på saken, det är en lång dag i morgon med!
 
Mina hästar njuter av solen i dag!
 
Tror visst att Tant var lite trött!

Tisdag!

Tisdag och äntligen en dag hemma! Älskar de dagar jag kan vara hemma på gården och med hästarna!
 
Började med att tömköra Szum, i dag var han på hugget och jag fick jobba honom en stund innan han slappnade av och blev sådär fin som han har varit på slutet. Sen red jag ut på Midas, mycket trav i backarna blev det och jag tror nog han tycker det är lite jobbigt. Även Flisan fick gå ut samma sväng som Midas, lite längre än vad hon gått ensam förut men hon var väldigt pigg och lite småbusig i dag så det var nog lika bra! På hemväg slappnade hon av och då kändes hon så fin!
 
På kvällen var det hoppträning med Tant igen. Hon var inte lika taggad som sist, men det ar nog bara bra för det blev lite mer koncentrerat i dag. Dessutom red jag lite bättre än sist så det gjorde också att resultatet blev bättre! Nu är jag slut som artist och ska sova lite inför morgondagen som lär bli rätt intensiv!
 
 

Tråkmåndag!

Snö och regn hela dagen, då gör det inte så mycket att ha heldag på Ica! När jag kom hem så dressyrade jag lite med Tant och annars inget mer. Alltås en rätt tråkig dag, tråkväder och tråkmåndag! I morgon blir det mer häst, och förhoppnigsvis lite bättre väder!

Generalrepetition!

De som säger att det inte händer något på Brännan, de vet inte vad de pratar om! Lösa hästar härom natten, igår blev Baloo (min katt) fast i ett träd och i dag fastnade en kompis med sin bil i ett dike på gården! Tycker det händer en massa hela tiden!
 
I morse skulle jag tömköra Szum innan jobbet. Jag varväl lite småsen redan innan, så som det lätt blir på morgonen, och jag skulle dessutom lämna bilen på väg till jobbet för den skulle få en genomgång. Precis när jag tog in Szum fick jag besök av en kompis, alltid roligt med besök men det blev ju så klart en massa surr så jag var ju inte direkt mindre sen då. När jag gick upp med Szum på banan så ska hon åka och fastnar då med bilen i ett dike på gården. Hon är inte direkt först med det för det är många som fastnat där! Ringde efter hjälp men bilen satt för djupt så den blir kvar tills vi har en tillgänglig traktor. Men det blev ju lite struligt! Dock hann jag tömköra Szum, även om det var lite okoncentrerat, och jag var på jobbet bara 2 minuter sen!
 
Efter jobbet följde Alida med mig hem, vi skulle nämligen åka med Midas till ridhuset. Det gick finfint att lasta, köra dit och lasta ur. Jag började med att träna lite visning vid hand, det var nog bästa träningen hittills, men riktigt nöjd är jag inte än! Sen sadlade vi och jag red lit i ridhuset. Visst var han lite spänd och han gick ju inte riktigt som hemma, men jag är nöjd med honom och tycker han visar en bra jämn nivå i dressyren. Sen var det bara att lasta och åka hem, han är ju bra bussig! Känns jättebra att ha varit i väg med honom och testat på lite, nu laddar vi inför söndag!
 
Visningsträning!
 

Sen middag!

Icajobb på dan, häst hela kvällen!
 
Jag och Alida red ut på Flisan och Tant, det blev en rätt lång tur då vi hittade en ny och outforskad väg. Den var dessutom som gjord för att galoppera med långa, härliga backar och dessutom snöunderlag! Så jäkla underbart! Efter ridningen tränade jag lite visning med Midas nere på vägen, min tanke just nu är att om jag tjatar detta så kanske han inte tycker det är så rolig lek längre och börjar fokusera!
 
Att kvällarna är ljusa gör att man blir lurad att vara ute ännu längre på kvällarna, så jag ar inte inne förrän strax före 21 så det blev en väldigt sen, med god middag. Nu blir det till att sova, mer häst och mer Ica väntar i morgon!

Hovis!

När jag kom hem från jobbet så var hovis redan här och hade börjat sko Szum. Jag hade hoppats och trott att Szum skulle vara lite trött i dag efter nattens äventyr och jag hade även tömkört honom på morgonen innan jobbet. Men antingen var han övertrött eller så fanns det ändå energi kvar att testa hovis humör för han hade inte haft riktigt tälamod att stå stilla i dag. Men han jobbar ju inte fullt ut än så han kanske är lite rastlös fortfarande. 
 
Men hon var i alla fall klar med Szummen när jag kom hem så då började vi med kaffepaus innan hon skodde Tant och skodde av Räkan. Räkan har varit framskodd i vinter men ska nu få vara barfota inför fölningen.  Efter hovis ¨åkt hem så tränade jag lite visning vid hand med Midas på banan. Jag tror att han tycker det är en rolig lek när vi tränar visning, han tycks inte alls förstå allvaret och fokus är stundtals på helt andra saker än det vi håller på med! Kan bli spännande nästa helg! 

Snabbfix!

Jag har svårt att förstå det här med snabbfix och hästar. De flesta av oss har hört sedan vi var små att genvägar är senvägar och ändå finns det så många som tycks tro att man kan ta just genvägar i ridning och hästhantering. Man ser dessa snabba lösningar överallt, hjälptyglar som löser dina ridproblem, pulver som gör hästen lugn och avspänd eller 
 
I England säger man att det tar tre generationer att bli en riktig hästkarl, och jag tycker det ligger lite i det faktiskt, hur kan man då tro att en "snabbfix" ska lösa alla ens problem på en gång? 
 
Jag tycker inte att det behöver vara fel att se över sin utrustning, ibland kan en del av lösningen sitta i utrustningen men om man tror att allt kommer lösa sig med ett nytt bett eller en gramantygel i stället för att ta tag i sin ridning eller träning så är man ute på tunn is. Bra ridning, självklart i kombination med rätt foder, bra hästhållning och rätt hantering, är lösningen på de flesta problem vi har med våra hästar! Jag tror att många av de ofräscheter vi ser hos våra ridhästar (självklart inte alla skador), många olater, spänningar hos hästarna och andra prolem vi stöter på faktiskt handlar om att vi är för dåliga på att rida! Och inte bara på att rida utan även på att lägga upp träningen, bygga upp hästarna, på att hantera hästarna rätt och på att ge hästarna en hästvänlig miljö.
 
Nu betyder inte det här att alla ryttare är dåliga att rida, många är jätteduktiga men kommer inte, av olika anlednngar, till sin rätt på den hästen eller i den situationen. Men jag tycker vi oftare måste gå tillbaka till oss själva när vi stöter på problem i stället för att skylla på hästen eller köpa oss en snabbfix med hjälptyglar eller skarpa bett! Det tar tid att lära sig rida och hantera hästar, men vad gör väl det för vi lär oss ju och upplever så mycket under tiden! Att utbilda hästar är ett hantverk, var rädd om det!
 
Sickan 2011!
 
 

Nattliga äventyr!

Nattliga äventyr får en helt annan innebörd när man har hästar!
 
Vaknade i natt av att det var oroligt i uteboxarna. Kollade ut men kunde inte se något ovant så jag lade mig igen, vet inte om jag sov en liten stund eller bara vred mig några varv. Men när jag återigen hörde att Midas var orolig så gick jag ner till kontoret där man kan se in i hans box, jag ser att han är lite orolig och hinner bara fundera över varför när jag i ögonvrån ser Szum galoppera förbi boxarna!
 
Det gick fort att få på sig kläder och springa ut i mörkret. Jag har timer på lampan på lösdriften så den lös inte så jag fick börja med att fösöka få i gång den, Räkan var så klart kvar i hagen trots att det var stängslet var helt nerrivet, hon är ingen rymmare hon inte! Dom andra två busfröna, Szum och Tant kom när jag ropade på dom och skramlade med havrehinken. Sen var det bara att leta fram pannlampan och laga hagen, tur man har vanan uppe på sånt! Troligen har någon rullat och fått med sig tråden, jag misstänker Szum för han är rätt klantig och lyckas ofta med sånna saker!
 
Halv tre kom jag i säng igen, då var det helt lugnt och tst i boxarna, tror dom tyckte det var lika skönt som jag att rymlingarna var inne igen! Även om det i bland kan vara jobbigt att sova precis ovanför boxarna så jag hör allt hästarna gör, så är det även bra för man vaknar när det händer något. Förstår inte ur det ska gå när jag sedan flyttar boxarna! 
 
Jag har ju fixat med stängslen hela vintern för att ha bra ström i dom, men det hjälper ju inte i dessa lägen när hästarna fastnar i tråden. Bara hoppas på att det dröjer till nästa gång nu!
 
Trötta rymlingar nu på morgonen, det tar på krafterna att vara på äventyr! Varsin baksko har de drällt bort också, tur att hovis kommer i kväll!
 

Dålig magkänsla!

Oj vilken oproduktiv dag det blev, hade så stora planer för dagen men eftersom magen fortfarande inte var kry så blev det som det blev... Så förmiddagen ägnades åt bokföring tills jag kände mig lite bättre.
 
På eftermiddagen fick jag hem ett hölass, det är alltid lika skönt att ha det hemma. Sen red jag ett dressyrpass på Midas, i dag la jag in lite mer galoppjobb. Tanken är att öka på galoppjobbet efterhand eftersom han behöver stärka upp galoppen lite. Fin att rida var han i alla fall.
 
Sen var det Flisans tur, vi började med att skritta en sväng runt gården, det gick bra tills vi ,enligt Flisan, kom till ett gigantiskt dike! Det var säkert två decimeter djupt och tre decimeter brett... Jag minns att hon var lite tveksam till diken även när hon var här i höstas. Men när jag klev av och gick före över diket tog hon mod till sig och tog ett stort skutt över det lilla pyttediket! Bara för träningsskull gick vi över ett dike till och sedan tillbaka över båda, och då var det inte så stor grej längre. Satt upp igen på banan, och red lite där. Planen för Flisans tid här är att hon främst ska ridas i skogen eftersom hennes ägare har samma filosofi som jag, nämligen att unghästar ska ridas i skogen. Därför var det i dag första gången jag red henne på banan nu (även om hon gick där några gånger i höstas), och hon var lite spänd i början. Men efter att ha skrittat och travat några varv spände hon av och då skrittade vi hem igen!
 
Sen åkte jag i väg, hade en lektion och gick på en träff för kvinnliga företagare. Det var verkligen meningslöst, programmet var i en halvtimme och bestod endast av att två stycken berättade om en kurs vi kunde gå. Och även om det var gott fiak sen och blev lite surr så kändes det verkligen som att man hade kunnat göra något mycket bättre när så många hade samlats! 
 
Nu ska jag krypa ner i sängen och tilla på Ryttareliten sen i tisdags på Svt play, missade ju det när jag var på hoppträning. Och så hoppas jag på en bättre dag i morgon med en bättre magkänsla!
 

Hästonsdag!

Onsdagar brukar vara riktiga hästdagar för mig, fast det är väl i och för sig nästan alla mina dagar...
 
I dag var det Tant som fick äran att börja min dag. Jag hade tänkt mig en lugn tur för att mjuka upp hennes stela muskler sen träningen, men frågar man Tant själv så är hon inte alls stel och brhöver då inte ta det lugnt. I dag red vi förbi en avverkning, ingga maskiner gick när vi red förbi första gången så jag trodde det var lugnt men de hade nog bara en paus. För när jag red hem igen så gick skördaren för fullt, tur Tant är cool för vi tog oss förbi utan problem.
 
Sen tömkörde jag  Szum, första riktiga jobbet sen besöket hos kiropraktorn och jäklar vad fin har var! Så fin i töm har han inte varit på länge, eller nånsin... Mycket nöjd matte!
 
Efter lite lunch så tömkörde jag Flisan, vi gick upp till en vändplats och jobbade en liten kort stund där, hon var jättefin, innan vi gick hem igen. Och så avslutade jag med en uteritt på Midas, innan middag och lektioner på kvällen. Jag har ju känt mig kry i magen i dag och ätit som vanligt, men druckit Proviva, men jag hade fel för på kvällen gav magen upp igen! Så nu blir det sängen och hoppas på att jag är frisk i morgon, har ju inte tid att vara sjuk heller!
 
Tog kort på min tjocka Räka i dag men det blev en knasig skugga precis över tjockmagen. Söt är hon i alla fall!
 

Tappad fart!

Lite bättre i magen i dag om än inte helt bra så jag har gått på halvfart och levt på Proviva och bananer... Men nu i kväll känner jag mig kry så jag hoppas det är över!

Började med Szum, gjorde massageövningarna och som om det inte ändå är tiullräckligt svårt att göra det på den stora hästen som inte står still så valde Baloo att jaga och leka med en näbbmus precis bakom Szum! Longerade med samma tänk som sist, ingen inspänning och bara låta han röra sig i sitt eget tempo. I morgon ska jag nog prova att tömköra honom, tycker att han ser ut att röra sig bättre men musklerna känns ännu spända. 
 
Sen red jag ut med Flisan, hon fick gå en lite längre tur än de andra ensamturerna men ändå inte lika långt som när vi har sällskap. Jag har den filosofin med unghästarna, när de går ut ensamma eller är på banan så blir det korta pass och när de har sällskap kan man rida lite längre och jobba på uthålligheten. Hon skötte sig fint i alla fall, som vanligt alltså! Red Midas på banan, han var jättefina att rida. Vi provade att trava över bommar och sen galopperade vi en del så nu är jag inte så orolig över den delen på bruksprovet. Däremot fungerade inte ryggningarna så bra i dag, han förstår inte vad jag vill. Från marken ryggarn han bra så jag måste bara få honoom att förstå, det kommer säkert.
 
Efter att ha fått i mig lite riktig mat, makaroner med bacon och svamp så åkte jag och Tant på hoppträning. Jag var väl int i mitt livs form, trött efter att ha ätit dåligt men Tant var desto mer laddad. Hon bjöd på alla hinder, oavsett om jag styrde på dom eller ej, och var som en riktig tiger! Vi hoppade fram med korta svängar på hindren, typ som omhoppning och det kändes rätt bra. Sen skulle vi hoppa bana och o vad ringrostig jag kände mig, var alldeles för längesen jag hoppade bana sist. Själva rundan kändes sådär men sen fick jag hoppa om två linjer med tillsägelsen att rida i tants tempo, och då kändes det mycket bättre! Jag hade nog helt enkelt glömt bort vilket tempo Tant har när hon hoppar, jag har tappat farten tror jag! Nu behöver vi hoppa mycket och hoppa bana, eller vi och vi det är väl jag som behöver träna för Tant tycks va i högform!
 
Nu ska det bli så skönt att få sova, i morgon hoppas jag på att kunna äta som vanligt!
 
Midas efter dagens ridpass på banan!
 
Närbild!
 
Tant i solen innan lastningen i dag!
 

RSS 2.0