Skärtorsdagen!

I dag har det varit full rulle på jobbet, skärtorsdagen är en av de dagar på året som vi säljer mest!
 
Efter jobbet så var det såklart ridning som gällde. Först ut var Szum som jag körde samma upplägg med i dag som igår, först lite longering för att värma upp ryggen och sedan ridning. Började med mycket skritt, sidvärtsjobb och böjda spår. Sen travjobb på fyrkanten och stora volter. 
 
Sen red jag ut på Flisan, hon har ju gjort allt jag bett henne om utan större protester men i dag testade hon lite. Det är ju så när man börjar rida ut på hästarna ensamma så kommer det nästan alltid några protester eller testning från hästarna. Det kan komma direkt, kanske inte första ensamturen men andra eller tredje, men det kan även komma långt senare när man börjat slappna av och tycker det är befäst och lugnt. Oftast är det ingen stor grej utan är man bara lugn, tålmodig och konsekvent så blir det sällan mer än att hästen testar någon gång och sedan fungerar det utan problem. Flisan försökte i dag vända hem några gånger men gav sig sedan och fortsatte turen med bjudning och spetsade öron! Tror inte det kommer bli några större problem framöver, tycker ändå att det är lite sunt att de testar vad man får och inte får göra!
 
Det finns en hel del knep när hästarna inte vill gå ut ensamma. Med Räkan hade jag stora problem att rida ut ensam i början, en gång stod jag i 40 minuter utan att ta mig från gården! Numera är hon ju trygg och bekväm med att gå ut själv. Med henne, och många andra, gjorde jag så att jag travade och galopperade från stallet (och då dirket från stallet!) och så skritt hem sedan. I trav och galopp har man ofta lite mer bjudning i dom och de får mindre tid att hinna fundera över tricks och bus. Ett annat knep om hästen stannar och backar är att vända den och backa åt rätt håll, dvs det håll vi är på väg åt. Till slut är det för jobbigt att backa att de väljer att gå. Om hästen stannar på ett specifikt ställe eller inte vill gå på en speciell väg så kan man jobba den på en åtta eller volt en stund, då får den annat att tänka på och man kan jopbba lite med kontakten och det kan lösa problemet. Det är också viktigt att man inte börjar rida ut unghästen ensam innan den verkligen tar skänkeln och lyssnar för hjälperna så man har möjlighet att lösa de situationer som uppstår. Och självklart att hästen är lugn och någolunda självständig innan man ger sig ut på egen hand.
 
Som många av er vet så har jag ju vissa problem med att rida ut Szum, både ensam och med sällskap, så jag kommer nog hinna spara på mig ännu mera tips och knep innan jag är klar med honom! Man lär sig mycket med den hästen!
 
Räkan har testat sin mattes tålamod genom åren, bland annat är hon inte så förtjust i vatten! Men här står hon i alla fall i Tjärnterrängens vattenhinder!

Kommentarer
Postat av: Mánadis' Vildhäst

Sådär tänker jag också, att de hästar som inte är helt enkla lär en mest.

Vår första avkomma var/är så gudomligt snäll och trygg, så naivt nog trodde jag alla basjkirföl var likadana. Så var det ju inte.. men det är de "svåra"som tvingat oss klura ut nya vägar och lösningar.

Bra tips där på hur man bryter trilskade på uteritten! Följdfråga, hur gör man för att lugna ned en häst som snällt går från gården men har fasligt bråttom hem?

/Disa

Svar: Det kommer fler tips!
Pernilla Engström

2014-04-18 @ 08:30:14
URL: http://manadisvildhast.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0