Hingstpremieringen!

Ja ha, då har jag visat på hingstpremiering också! Jag är så oerhört glad och tacksam över att jag får prova p så mycket och träffa så mycket olika hästar, det är grymt utvecklande och lärorikt. Även de dagar som det inte går som man tänkt...
 
Det här med hingstar är inte helt enkelt, inte för att jag trott något annat men nu är jag väldigt väl medveten om det! Vi tar väl den här helgen från början! Jag och Midas åkte upp till Wången i går, resan gick helt utan störningsmoment. När jag kom till stallet där han skulle stå så var det travhästar hela gången och allmänt rörigt, ingen rolig miljö att komma till med en hingst. Han varvade dock ner bra och verkade nöjd i sin box. Insåg rätt snabbt att longera inte var någon bra ide´då det mesta var blött och lerigt och eftersom hästen var nybadad ovch ren så ville jag inte grisa ner honom direkt. Gick en promenad i stället och visserligen gnäggade han lite åt hästarna i hagarna och småtaktade lite men inget anmärkningsvärt. Han var lugn och cool när jag kollade till honom under kvällen. Själv var jag på middagsbuffe´, inte helt fel!
 
Tror att MIdas hade sovit rätt bra under natten för han var spåning från topp till tå och hade fixat till sig kissfläckar trots täcket. Jag visade exteriören rätt tidigt, 8.30, så vi var i gång redan från morgonen. Han var ju väldigt på under exteriörbedömningen, hade svårt att stå stilla (vi som tränat så på att ställa upp!) och ville inte riktigt skritta. Men efter vi travat upp tyckte jag ändå att han slappnade av lite och visade då bättre skritt. Ingen perfekt uppvisning, men ingen katastrof tycker jag. Man ska ha i åtanke att det var hästar i hagar runt hela Wången och hingstar överallt. Gick inte att gå någonstans utan att möta eller komma nära någon annnan hingst, Midas blev grymt hingstig och hade väldigt svårt att koncentrera sig på mig när det var andra hingstar i närheten...
 
Nästa moment var, efter en liten paus, veterinärkontrollen. Midas hade nu laddat upp lite till och hade väldigt svårt att stå still inne hos veterinären, så pass att det inte gick att kontrollera tänderna! Efter veterinärkollen så var det lite fotografering innan det var dags att sadla inför ridprovet. Ridprovet gick i ridhuset och vi fick vänta en stund i gången utanför innan det var dags, även där var det hingstar åt flera håll och Midas hann tagga upp sig rejält. Väl inne i ridhuset blev han inte lugnare, läktaren var proppfull och det fanns inte tid för att varva ner honom. Domaren gjorde utrustningskontroll och sedan var det dags att sitta upp. Midas gnäggade, dansade runt och märkte väl knappt att jag fanns där, uppsittningen är ett moment som bedöms men i det läget vi var i dag så handlade det ju bara om att komma upp i sadeln. Vilket jag gjorde, och bara jag kom igång och red så blev det bättre. Självklart var han spänd, speciellt från början men jag kunde genomföra ridprovet utan större missöden än uppsittningen då. Sen finns det ju mer att önska, formen hade kunnat vara bättre, lösgjord var han inte, han var felställd flera gånger och vänster fattningen var inte så bra. Men jag kunde komma upp och genomföra provet, trots att han var så stökig precis innan.
 
Efter lunchen var det dags att komma in och få poäng och kritik, vid det här laget kan man tycka att han både borde vara trött och ha vant sig men han var lika hingstig nu! Exteriört fick han 38 poäng, bland annat 8:a på typen. På ridprovet fick vi endast 24 poäng, av 50, inte alls så bra.. Men det stora felet var att han inte kunde godkännas veterinärt pga att tänderna inte gick att undersöka. Nu hoppas ägarna på att kunna göra en veterinärbesiktning hemma för att ändå få honom godkänd, han blir då klass 2 hingst pga de låga poängen vid ridprovet.
 
Nu har Midas åkt hem till sina ägare. Jag hoppas för deras skull att det går att lösa så de kan betäcka med honom redan i vår. Själv kan jag känna att min ringa hingsterfarenhet försvårade det i dag. Men erfarenhet är ju inget man får i postlådan utan man måste jobba sig till den. Detta med hingsthantering är något som inte exiterar inom ridhäst, ingen gång på mina utbildningar har det talats om hingsthantering, jag har letat litteratur i ämne utan resultat och det ändå jag kan minnas är att det nämndes i en unghästfilm jag såg för 12 år sedan. Nu har jag ju bra mentorer men i det läget jag var i dag på en visning så är man ändå rätt ensam och det är svårt att göra nåt. Midas är den andra hingsten jag har haft här och jag kan tillägga att jag just nu inte tar något extra för att ha hingst trots att det innebär mer ansvar och är lite bökigare.
 
Väl hemma från Wången väntade verkligheten hemma. Lite häststök med mockning, fodring coh liknande, han n även longera Szum lite. Han fick gå oinspänd och med mycket galopparbete, det behövdes för att han skulle göra av med sin överskottsenergi och dessutom är ju galopp bra för spända ryggar.
 
Nu är det bara att bryta i hop och komma igen! Nya friska tag med nya erfarenheter i bagaget! Men först blir det dusachen och sängen, känns välkommet!
 
Så mycket fotat blev det inte för mig i helgen, men det var andra som gjorde det så det kanske komer bilder framöver. Detta är vad jag har att bjuda på:
 
Midas i stallet!
 
Under visningen!
Foto: Anna Linne´
 
Min grannes godkände ardennerhingst Casbin som visades för sundhetskontroll. Dessutom fick han jobba extra med att harva ridhuset!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Mánadis' Vildhäst

Bra funderingar där.

Du har gjort ett jättebra jobb med Midas. Gör man sitt bästa kan ingen begära mer.Tråkigt att det blev som det blev, men vem kunde ana när alla förberedelser gick så bra? Tyckte så himla synd om dig när han inte kunde bli godkänd, och du tyckte synd om oss :)

Vi är alla några erfarenheter rikare nu, och jag meddelar hur det blir med godkännandet. Midas var i alla fall väldigt nöjd över att komma hem, och jag är ändå stolt över honom. Vilket äventyr!

2014-04-13 @ 22:32:45
URL: http://manadisvildhast.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0