Kristiflygare!

Kristihimmelfärdsdag eller kristiflygare, den här helgen har han ju kunnat flyga i alla fall för jäklar vad det blåst! Igår kallt, blåsigt och regn hela dagen, i dag varmare men då nästan storm i stället! 
 
Igår red jag lite dressyr med Clarinett på morgonen och sen i väg till Nylands Hästsportlag där jag hade kurs om säkerhet i stallet och sen ett gäng lektioner. Hemma igen var det bara att natta hästar, duscha och äta för att sen åka på vinkväll med ett gäng från jobbet.
 
Lite segt i morse trots att det var lugnt igår. Red i alla fall Beroza i stormen, och vi testade att hoppa lite! Travhoppade några småhinder och det gick jättebra trots vädret och en Lemonad som sprang runt i en hage och skrek!
 
Efter jobbet så tog Linda och jag hem stona från betet i granngården, och så jobbade jag Chokladen i töm. Sen har jag ägnat resten av kvällen åt att försöka få igång och förstå en lånad mobil. Har varit på väg att slänga ut den genom fönstret flera gånger! Borde ändå vara bättre än den jag har som är beroende av laddaren!

Kalla maj!

Kallt i dag, och inte nog med det så har det dessutom blåst kallt! Ångrar att jag inte tog långkalsonger i morse!
 
Jag jobbade i alla fall tre hästar i töm på dagen, Lemonaden, Lilla Grå och Szum. Både Lemonaden och Lilla Grå var riktigt fina, och Szum vsr bättre än sista veckorna så det var ju också bra. Sen gick jag runt en av beteshagarna, och fixade stängslet. 
 
När det var dags för mat så höll Nisse på att köra ut hästar på bete så jag hjälpte honom med två innan jag gjorde potatisgratäng, ryggbiff och champinjoner till middag! Sen ett race ner på Hammarn för att köpa foder och hade en lektion, för att sedan fortsatta i stallet. 
 
Precis när jag kom upp på ridbanan med Miroquo så blåste det upp rejält, nästan stormvindar och himlen bkev kolsvart! Det är väl typiskt när man ska jobba unghäst? Speciellt som det blev vindstilla och blå himmel ungefär samtidigt som vi lämnade banan! Nu gick det ju bra ändå, jag longerade och sen hjälpte Linda mig så jag kunde hänga på honom några gånger! Sen red vi ut med Beroza och Bea så det var tur att vädret blev bättre, även om det ju var rejält kallt...
 
När jag kom till Nisse sen då skulle han precis lasta en ettåring så jag hjälpte honom med det och att slppa henne på bete, sen in och gjorde rabarberkräm. Nu är det definitivt dags att sova men Nisse pysslar fortfarande på ute!

Lugna dagar!

Två dagar har gått igen, lite lugnare tempo och det har nog behövts efter helgen!
 
I måndags jobbade jag och sen var vi till några grannar och åt tårta då deras son fyllt år. Igår tog jag det lite lugnt på förmiddagen, stängslade så Szum kan gå mellan hagarna och beta, rendade gamla bilen på bra att ha grejer och pant, och red Beroza. Jag jobbade henne med att rida fyrkanter innanför spåret för att få henne bättre in i ramen, och med lite mer galopparbete än tidigare. Har ju mest ridit fattningar och avbrott längs fyrkantsspåret på henne men igår började jag med att testa rida en stor volt i galopp i båda varv. När det gick bra och det råkade ligga en bom framme på banan så fick jag lite feeling och galopperade över bommen på stor volt ett par gånger i båda varv! Och hon gjorde det jättebra, bra balans och hon spände inte ens till över bommen! 
 
Sen stängslade jag ut åt stona innan jag stekte hamburgare till lunch och gjorde ett nytt ryck i stallet med lite mer ridning! Red först Chokladen, skulle jobba med det vi gjorde på träningen men hon var inte alls på humör! Efter lite övertalning, la oss på en åttvolt runt hindren, så släppte hon och vi avslutade med bjudning och positiv häst men det var det mycket sto och mycket Räkan över henne igår... Clarinett lufsade bara lätta pass i skogen förra veckan och det kändes när jag dressyrade igår, hon behöver jobba lite mer för att hålla igång kroppen (och framförallt musklerna i bakdelen runt hennes gamla skada) så då tappar hon trycket i galoppen. Vi gjorde i alla fall lite fattningar av förvänd galopp, hon fattar korrekt men orkar inte genom hörnen riktigt, men det kommer! 
 
Longerade Miroquo, med träns under kapsonen och med stigbyglarna nere! Dessutom gjorde jag mina förberedande uppsittningsövningar och pallträning, snart dags att börja hänga och sitta på honom! Barnen i hans familj har suttit på honom lite barbacka men jag tar det från grunden ändå, det blir ju lite annorlunda med sadel och en vuxen ryttare!
 
Sen jobbade jag Bea i töm och så paj till kvällsfika, blev en specialpaj eftersom Linda inte gillar rabarber så gjorde jag en del av pajen med äpple och resten rabarber! Nu ny dag!

Mors dag!

Mors dag, EU-val, Elitloppet och dessutom dressyrträning! Hektisk söndag men jag slapp ju mors dag så egentligen var det en ganska lugn söndag! Men omväxlande väder, hällregn, duggregn, hagel och sol!
 
Jag tog först Beroza i töm på morgonen, sen gjorde jag i ordning Chokladen och lastade henne i regn! Helt lättlastad var hon inte i dag men med en lina gick hon in, jag hade tänkt ringa Nisse men min mobil var ju död som vanligt så jag fick klara mig själv och det gick ju bra det med.
 
På väg till träningen så haglade det och på ett ställe regnade det så pass att torkarna inte hann med och vägen var full av vatten, men jag red hela träningen utan en regndroppe men när jag rullade därifrån började det droppa, snacka om tur med vädret! Jag red för Sara och Chokladen gick riktigt bra! Hon var avspänd trots nytt ställe och att hon åkte ensam, och jag är riktigt nöjd! Gick dessutom lätt att lasta när jag skulle hem, ännu mer nöjd!
 
Jag stannade på hemvägen först för att handla och sedan för att rösta! Tror jag var ganska ensam om att ha hästen med mig till vallokalen, men hon fick stanna i transporten... Väl hemma släpptes hon ner på betet och jag gjorde sen tacos till middag framför tvn och Elitloppet!
 
Efter loppet gjorde jag kvällsrycket i stallet, longerade Miroquo med sadel och efter fick han prova bett. Han tycker nog att jag är ganska jobbig som ska ha alla dessa grejer på honom! Sen red Linda hopplektion och som avslutning släppte vi Dajmen och Wasabi på ett eget bete. De busade inte ens, bara hetsåt gräs! I morgon är det dags för Ica igen efter nästan en vecka ledigt!

Unghästtestet 2019!

Igår var det då dags för Dajmens stora dag, med unghästtestet!
 
Jag började dock dagen med att rida Chokladen som ska gå dressyrträning i dag. Sen kom Paula och hjälpte mig tvätta av Dajmen, och sen så knoppade jag henne innan vi lastade och åkte till Timrå. När vi kom dit var det visst Nasse i Nalle Puh vi hade fått med oss! Dajmen tyckte att världen var jättestor och allt var läskigt, och ville inte ens gå in i stallet! Men med lite övertalning gick hon in och fick börja stå där och äta lite hö medan vi tittade på någon häst. Sen tog vi ut henne igen, gick runt och tittade på allt, gjorde id-koll, mätte och fotade henne, och allteftersom försvann Nasse och min Dajm kom fram! Då fick hon gå in och äta en dryg timme medan vi tittade på fler hästar.
 
Jag var lite orolig att Nasse skulle komma fram igen när vi kom in i ridhuset men det gick bra! Såklart var hon lite spänd men inte så mycket och fortfarande påverkningsbar. Hon stannade en gång när vi hoppade fram men sedan hoppade hon som hon skulle,  jag tyckte kanske att hon stid emot lite och hoppade lite spänt, men hon var ändå fokuserad och fick bra språng. Tycker även att det gick bra att springa med henne så jag är nöjd med visningen!
 
Dajmen blev klass 1 i både gångarter och hoppning. Hon fick poängen: 
Typ 7.5
Huvud, hals, bål 8
Ben 7.5 (kom ihåg hur hon såg ut som föl!!!)
Skritt 7.5
Trav 7
Galopp 7.5
Hoppning teknik o förmåga 8
Hoppning temperament o samarbetsvilja 7.5
Gångarter 45 p och hoppning 46p
Bra och jämna poäng som visar att det är en häst av god kvalitet. Hon fick även omdömet av Jan-Ove som var domare att hon ännu är outvecklad, så jag tycker att det borde finnas mycket att utveckla!
 
Efter visningen fick hon vila lite, vi fikade och Paulas familj hade kommit dit, de skulle i väg och äta middag sen. Men när det var dags att lasta så var Dajmen övertrött och ville inte gå in i transporten! Jag kan förstå henne.. Vi försökte trixa lite men det är svårt på en häst som alltid gått rakt in och därmed aldrig behövt linor eller sånt, dessutom på ett stökigt ställe och bara jag och Paula med hästvana, och Paula med typ en arm då hennes axel är dålig. Vi hade väl hållt på i kanske 20 min, även vi var ju trötta så vi var ganska uppgivna när en arbetskollega från ridskolan när jag jobbade där dök upp! Hon skulle träna i Timrå och såg vårt dilemma, tog inye ens ett par minuter så var Dajmen inne och jag kunde åka!
 
Väl hemma möttes jag av en förtvivlad Linda, Lemonaden hade bestämt sig för att gräset var grönare på andra sidan och hade dragit ut till och med när Linda stod och såg på! Med sig ut tog hon såklart Wasabi också! Så kag satte på henne "tentaklerna" (alltså ståktråd på grimman) och tog ner henne till beteshagen så hoppas jag att det ska vara lugnt ett tag! Hon är ganska billig när hon börjar med sina rymningar!
 
Jag och Nisse åkte upp och köpte mat på byn, det var redan sent och ingen orkade laga mat. Sen nattade jag hästarna, nu får alla sova ute igen och sov! Nu är det ny dag och nya äventyr med mina fina unghästar!
 
Innan avfärd:
 
I väbtan på att komma in i ridhuset:
 
Under visningen:
 
 

Uppladdning inför unghästtestet!

Det börjar dra ihop dig för Dajmens unghästtest, och jag hoppas att allt ska bli lite lugnare sen för nu är jag superstresad...
 
Jag hann inte alls med allt jag planerat i dag heller, två dagar ledigt denna vecka och jag har inte hunnit någonting! Och inte blir det bättre av att hästarna tycker jag ska laga stängsel... Började i alla fall att rida Beroza strax innan Linda kom så när hon var på plats kunde hon filma lite, dock har jag inte fått filmerna än men det kommer nog. Bra att ha film när hon ska säljas.
 
Vi hann med en kaffekopp och gofika hos Paula innan vi red ut med Bea och Clarinett. Red en klättringsrunda på ett hygge, så både rejäl klättring, lyfta på benen och dessutom häftig utsikt, riktig mystur! Sen släppte vi Bea, Clarinett, Minna och Lilla Grå på bete i granngården, härligt! 
 
Sen upp på byn, tankade bilen, handlade och köpte hem pizza, så blev det lättlagat till middag innan jag åkte i väg för två lektioner och sen till Timrå där unghästtestet börjat med 4 åringar. Roligt att se såklart och den peppning jag behövde inför morgondagen. När jag kom hem till stallet vid 22 så gjorde jag sista trimningen av Dajmen, putsade hovskägg, öron och tunnade ut manen. Tog några varv på banan och tränade uppställning och trav vid hand. 
 
Håll tummarna klockan 15.45 i morgon för då visar vi! 

Blöt kväll!

Som sagt så blev det ett väderomslag och i dag har det regnat mer eller mindre hela dagen!
 
Jag jobbade Chokladen i töm innan Linda kom, vi skulle rida ut med Bea och Lemonaden. Lemonaden var lite spänd redan när jag longerade innan men det kändes okej när jag satt upp, dock spände hon till när vi red och blev rejält spänd. Så pass att hon studsade till, och ur det fick hon sadeltvång. Jag åkte av och sen bockade hon två varv runt lägdan innan hon sprang hem.  Väl hemma var hon som vanligt och jag kunde sitta upp och skritta lite på henne. Inte alls vad vi behövde nu!
 
Sen gjorde jag och Linda klart hagen jag började med igår och jag longerade även Miroque med sadel innan mat och i väg på lektioner. Jag var helt genomblöt och frös, och skulle även i väg och hämta balar efter, men nu var det nog sista gången för den här säsongen! Tacksamt em sån kväll när man kommer hem sent,  kall och blöt så har vissa busfrön rivit hagar och lattjar runt utanför när jag kommer hem! Älska hästar! Men ordningen återställd och nu väntar duschen!

Ledig onsdag!

Varmt igår med men i dag ett helt annat väder...
 
Jag började igår med att rida Lemonaden i Lindas sadel, för att testa lite. Nu var det inte helt lätt att utvärdera då det var lite rörigt i hagarna precis då och vi båda var lätt ofokuserade. Tycker dock att hon travade bättre i den sadeln och den låg helt stilla och i bra balans. Sen red jag ut Clarinett i skogen en sväng och efter det även Beroza som först fick jobba på banan och sedan skritta runt träd. 
 
Började på att stängsla en ny beteshage innan lite fika och i väg till Hammarn för att köpa lite kraftfoder. Gjorde sedan ost och skinkpaj till middag innan kvällsrycket i stallet. Då jobbade jag först Szum i töm innan Nisse kom och vi hade hovslagarkväll. Han skodde först Bea, sen verkade Beroza och sist fick även Dajmen på sig framskor till lördagens visning. Det var, som vanligt, sent innan vi var klara men jag gjorde ändå sommarens första rabarberkräm till kvällsfika, eller nattfika!
 
 

En bättre tisdag!

Hade en så bra dag igår! Fint väder, nästan lite väl varmt, och jättefina hästar!
 
Jag red först Chokladen och hon fick hoppa lite! Med betoning på lite... Vi travhoppade ett par räcken på 40-50 cm, hon hoppade runt och stort så det kändes tillräckligt, vi måste ju börja någonstans! Sen red jag Lilla Grå som var jättefin och jag fick till flera galoppfattningar utan tjafs eller stök! Sist skrittade jag ut Clarinett i skogen, däremellan hade jag flyttat över Grå till tanterna eftersom hon ska gå med dom i sommar. Det var ett kärt återseende och de galopperade flera varv runt hagen och badade i ett lerhål... Fast inte Minna då, hon gillar inte Grå och det var troligen hon som bet Grå i halsen förra sommaren som hon fortfarande har ett stort märke av.
 
Gick runt en av beteshagarna som stått uppe över vintern, bytte lite tråd och gjorde om ena hörnet så nu har jag första beteshagen klar! Sen mat, och Nisse fick besök precis då så det blev lite laffe och surr sen med innan det var dags för kvällens aktivitet, löshoppning!
 
Först fick Minna testa att löshoppa! Hon tyckte det var roligt men ganska oviktigt att lyfta på fötterna... Dajmen var superfin, vi hoppade lite lägre för att hon ska ha mycket självförtroende på lördag och i stället tränade vi på att trava vid hand! Miroquo hade löshoppat en gång tidigare men är inte så rutinerad så fick hoppa på två hinder igår, från början rev han lite men sen hittade han tekniken! Han tyckte nog att det var roligt för han fortsatte lösgaloppen i hagen sen! Wasabi var inte jättetaggad utan tyckte att hon kunde visa upp sin fina trav i stället, men fick till några bra språng på slutet. Hon har nu fått en bra grund i löshoppningen och har ett bra utgångsläge när det är dags att börja träna för hennes treårstest. Även Beroza löshoppade, hon tyckte att det var jätteroligt men var lite okoncentrerad och försökte hoppa hindren åt alla håll! 
 
Nu ny ledig dag. Eller ledig och ledig, inga bokade tider i alla fall!

Nackspärr!

I morse sträckte jag på mig och gäspade, inte bra för jag kände direkt att det sträckte till i nacken men trodde att det skulle släppa direkt. Men sträckningen satt i och jag fick som nackspärr och har mest tittat rakt fram hela dagen... Lite bättre i kväll men man måste passa sig när man sträcker på sig...
 
Jag och Linda träffades tidigt i stallet, hon och Nisse skulle åka in med Bea till seminstationen för att undersöka varför Bea är brunstig så mycket. Nu fick de väl inte så många svar men hon är i alla fall kollad. Och jag hann göra bakbromsträningen med Szum innan jobbet. 
 
Efter jobbet så longerade jag Miroquo i kapson på banan , gick riktigt bra och så fick Wasabi träna på att stå uppställd utanför boxarna! Jag gjorde också en inspektionsrunda på sommarens beten och hämtade hem lite plaststolar. Nu ska jag sova och njuta av att vara ledig från Ica en hel vecka!

Sen middag!

Som sagt långa dagar....
 
I morse hann jag både rida Beroza och longera galopp-programmet med Clarinett innan jobbet. Beroza är inte riden på nästan fyra veckor så vi tog det enkelt, först lite longering och kollade så sadeln satt bra och så,  sen lite skritt och trav uppsuttet och testade av så allt fungerade. Och det gjorde det såklart!
 
Sen Ica och efter jobbet direkt i väg på lektioner. Eller kanske inte så direkt, det gick nämligen inte att vrida om nyckeln när jag skulle åka därifrån... Lyckades låna 5-56 och det löste problemet, vad skulle man göra utan 5-56 och silvertejp?
 
Efter ett par lektioner så åkte jag hem igen och jag och Linda red ut på en mystur på Lemonaden och Bea. Vsr nog precis vad vi behövde som efter en intensiv vecka och uppladdning inför ytterligare en vecka som nog inte blir lugnare!
 
Sen fick Miroquo prova några sadlar så jag vet vad jag ska börja med sen. Klockan var nästan 22 innan jag var klar i stallet och döm om min förvåning när det stod mat på bordet när jag kom in!!! Händer sällan och dessutom på så udda tid! Nu ladda om för i morgon är det tidigt igång igen!

Eurovision!

Långa dagar nu...
 
I morse innan jobbet så fick Chokladen gå bakbromsträning och sen Ica mest hela dagen. Snabb och lite fuskig middag med färdiggrillad (fryst) kyckling, potatissallad och vitlöksbaguette och sedan till stallet. Där packade jag och Linda in Dajmen och Bea i släpet och åkte till ridhuset för lite miljöträning. En snabbknoppning hade jag också gjort för att testa lite innan nästa helg. Jag och Dajmen gick runt och kollade i ridhuset, gick över bommar, longerade lite och tränade lite visning med uppställning och trav vid hand.  Förutom Bea var det två hästar till så mycket att titta på! Lite trött häst när vi skulle hemså då tog det säkert 4 minuter att lasta...
 
Sen fikade vi lite, Linda, jag och Nisse, framför Eurovision och jag fastnade lite, blev sent och nu måste jag sova!
 
Dajmen utanför ridhuset!
 
 
Hon och Bea gillar varann!
 

Folkfullt!

Nu känns det som sommar! 
 
Jag red Chokladen i morse innan jobbet, bara lite lätt dressyrjobb, och även fast klockan bara var 9 så gick det rida i linne! Så härligt!
 
Efter jobbet så var det både full fart och fullt på gården! Dels kom det en häst och dels hade jag hjälp att byta däck. Hästbilen kom jag i kapp på väg från jobbet, och då var redan Paulas familj där och hade börjat byta däck (snacka om service!), sen kom även Linda och familjen till hästägarna -längesen det var så mycket folk på Brännan en fredagkväll... Hästen som kom heter Miroquo och är en treårig, jag träffade hans mamma redan när hon var fyra år för en sådär 15 år sedan eller mer.. Ska bli spännande att rida in honom i alla fall! 
 
När allt lugnat sig, så fanns inte så mycket energi kvar så jag gjorde bakbromsträningen med Szum och sedan flyttade jag och Linda om hästarna lite innan vi nattade dom! Nya tag i morgon!
 
Miroquo!
 
 
 

Sommarvärmen är tillbaka!

Nu är det sommarvärme igen!
 
Även igår började jag med Beroza, och även igår i töm. Mycket skrittjobb med att verkligen ha henne i ramen och att kunna få henne att svänga på min väg. Sen longerade jag Dajmen, och om ni kommer ihåg så kunde jag i förrgår ha foten i stigbygeln och igår kunde jag lägga vikt i den också! Det går långsamt framåt! Även Wasabi longerades, men bara i kapson och väldigt enkelt. Andra gången vi testar och nu kunde jag longera i trav i båda varv!
 
Sen red jag Lemonaden som fick skritta lite i skogen, Lilla Grå gick på banan och var jättefin och sist ett dressyrpass med Clarinett där galoppfattningarna var bra men vi behöver kunna reglera galoppen lite mer, så får jobba på det!
 
Spagetti och köttfärssås till mat och sen i väg på en lektion och red en häst. Sent innan jag var hemma och hade tagit in hästarna, som vanligt, och nu är det Icahelg som gäller!

Bakvänd!

Jag är lite bakvänd, när resten börjar ha hästarna ute på nätterna så gör jag tvärtom, efter att ha haft alla på lösdrift hela vintern så får nu Dajmen och Wasabi sova inne! Det är bra träning för dom och så kan jag fodra på dom lite extra, och det är bara nu fram till Dajmens unghästtest. Men det var tydligen jobbigt att bo inne så igår sov de i hagen mest hela dagen...
 
Igår hann jag med lite hästjobb också. Började med att dra igång Beroza efter vilan, hon fick jobba i töm och hon var precis där vi slutade förra gången för tre veckor sedan. Nu ska honfå något pass till i töm och sen rider vi igen! Skönt att vara igång igen skönt att hon är helt opåverkad av såret. Sen fick Szum gå galopp-programmet i lina och han börjar äntligen se bättre ut i kroppen och det ser inte lika jobbigt ut för honom. 
 
Longerade Dajmen, hon fick lite sadeltvång precis när vi skulle gå i väg men väl uppe på banan så var det lugnt och hon gick i alla gångarter i lina utan spänningar.  Hon börjar komma över sin pallskräck och står kvar när jag kliver upp och ner på pallen, och jag kunde igår även sätta foten i stigbygeln. Sakta åt rätt håll, kom ihåg att hon i höstas inte vågade äta kraftfoder ur hinken som jag höll när jag satt på pallen...
 
Sen skrittade jag ut Clarinett i skogen och red lite dressyr på Chokladen, innan pizza till mat och den i väg på lektioner. Hade även lite sadelprovning på två ponnyer, det är svårt men roligt att se när ridningen förbättras med rätt sadel. Avslutade kvällen med att hämta två höbalar så sent blev det, som vanligt...
 
Dajmen på banan igår!

Snart bete!

Vårvärmen har återkommit, och jag har haft två dagar där jag inte hunnit med hästarna så mycket...
 
I måndags var jag på Ica och vi hade personalmöte efter jobbet så då blev det inget gjort. Och igår fick jag lite lust att stängsla och eftersom det så sällan händer att jag får lust till det så passade jag på! Jag tog först bort avstängningen i Berozas hage så hon får gå på hela hagen. Sen fixade jag en av gräshagarna på gården och så lagade jag den hagen dom blev nermejad i helgen när de var på rymmen.
 
När det var klart så fanns det inte mycket tid och energi kvar så jag tog Lemonaden och Lilla Grå i töm innan mat och i väg på lektioner. På kvällen sen testade jag lite utrustning på Dajmen, benskydd och träns inför unghästtestet, och Wasabi fick träna på att stå uppställd utanför boxarna.
 
Fortsatt fint väder, vilket är tur för de hade totalslaktat Chokladens täcke igår natt så hon hoppas på finväder länge, nu laddar vi för gräs i hagarna och bete!

Vårträningsdag!

Vårträningsdag i dag men det kändes mest som vinter... Regn, kallt, blåst och även snö möttes vi av i morse, inte direkt vad jag önskat när vi hade träningsdag. Men ridbanan blir väldigt fin att rida på när den är blöt, så man får se det positiva!
 
Vi började med tre dressyrpass på förmiddagen, sen teori och lunch. Teorin i dag har behandlat ridlära: utbildningsskalan, hästens form, hästens gångarter och olika rörelser. Sånt som alla som rider behöver kunna och ha som grundkunskap, tyvärr saknas dessa grundkunskaper hos många ryttare även de som ridit länge. Till lunch åt vi ost och skinkpaj. Efter lunchen red Paula ett dressyrpass och Linda hoppade, och fortsatte vi med mer teori och fika, ost och kex och fikabröd. Mycket kaffe har gått åt i dag för att hålla alla varma men jag tycker att det gått bra trots vädret. Och hur det än är, trits väder och denna gång få deltagare, så är det ju så grymt roligt med kurser hemma!
 
Sen longerade jag galopp-programmet med Clarinett, och har gjort klar bokföringen och momsrapporten! Känner mig rätt nöjd med dagen nu...
 
Bilder från dagen tagna av Ylva Knutsson. Ser ni vad mycket kläder jag har? Och ändå frös jag... Linda och Paula med Bea och Minna på bilderna!

Vårvärme igen!

I dag var det äntligen lite vårvärme igen! Tyvärr verkar det vara kortvarigt men nästa helg verkar det bli bättre igen, hoppas på det så gräset växer lite!
 
Igår jobbade jag på Ica, efter jobbet så jobbade jag Bea i töm åt Linda först och red sedan Clarinett tillsammans med Paula och Minna. Två veckor sedan jag red henne sist och det var så roligt att komma igång igen! Sen jobbade jag även Grå i töm och när jag var klar i stallet var klockan över 22 men jag hann ändå med ett par timmars bokföring efter. Nisse var ändå inte hemma, utan på uppdrag och kom hem mitt i natten.
 
I morse var några av prinsessorna och Szum ute på äventyr, eller rättare sagt så hade de öppnat balen som stod utanför hagarna och åt frukost för fullt! Flickorna var brunstiga och fjollade sig för Szum som mest var intresserad av maten... Paula kom och när ordningen var återställd så lastade vi in Dajmen och åkte på löshoppning! Samma ställe som sist, denna gången fick hon åka ensam men hon har skött sig utmärkt! Hon tappar lite bjudningen när hon blir spänd och hon tar inte riktigt tag i hoppningen, men sista omgången i dag var riktigt bra! Hoppa kan hon, men hon har inte riktigt kommit på att hon måste anstränga sig och koncentrera sig på uppgiften...
 
När vi kom hem så hjäpte Paula mig att spola benen på Wasabi som fått några småsår på nattens utflykt, det är första gången som hon spolas men det var då ingen större grej. Sen när Paula lämnat så jobbade jag Szum i töm och red Chokladen, inspirerad efter löshoppningen så travhoppade jag henne! Bara ett kryss på typ 50 cm och hon travade mest över men några fina språng blev det, hon kommer bli en fin hopphäst!
 
Sen gjorde jag ost och skinkpaj, och passade på att förbereda pajskal och fyllning inför morgondagens träningsdag. Efter maten så red jag och Linda ut med Lemonaden och Bea, det blev en skrittur på grusvägarna och Lemonaden var så cool och glad! Sen har resten av kvällen gått åt förberedelser för i morgon och bokföring men nu måste jag sova!

Fornminne!

Foten bättre i dag och överlevde en dag på Ica!
 
Efter jobbet så red Linda och Paula markarbetsträning, de fick rida "fornminnet" eller "runstensmärket", en av mina favoritövningar! Ni vet trafikskylten dom påvisar att det finns ett fornminne? Den som ser ut som en utåtväbd kanelbulle? Det är den vägen man rider över 4 utlagda bommar. En övning med mindre volter och rakriktning mellan, ryttarba måste ha koll på yttersidan på volterna, man får jobba båda varv och den är lösgörande så hästarna blir fina! De red den i skritt och trav, och som avslutning fick Linda galoppera över två bommar på volt.
 
Sen red jag Chokladen på fornminnesövningen. Gick bättre än väntat, och det är ju så mycket roligare med en bestämd övning och lite bommar. Då rider man lite mer beslutsamt, får mer precision och märker snabbare om inte hästen är riktigt lydig eller på ryttarens väg. Måste bli bättre på att planera det i min egen träning!
 
Hann med att förbereda helgens kurs lite också, skrivit teoripapper om ridlära och förberett fakturor. Gäller att hålla igång, är mycket nu och dessutom momsrapport på måndag....

Klumpfot!

Aprilvädret håller i sig, jacka på och jacka av...
 
Jag började igår med lite vårpyssel och eldade lite skräp, hörester och fodersäckar, gäller att passa på när det är blött! Först ut av hästarna var Clarinett som fick gå galopp-programmet i lina. Efter, när jag höll på tränsa av, så blev hon rädd för Baloo, katten, och hoppade till -såklart landade hon rakt på min fot!! Det gjorde förbaskat ont och jag bytte direkt skor till några lite mer rymliga, vilket nog var bra för den svullnade lite sen.
 
Haltande fortsatte jag hästjobbet med Wasabi. Hon fick gå upp på banan och testa på lite longering, mest i skritt på liten volt med halter men på slutet fick hon testa lite trav också. Sen skulle jag tömköra Dajmen,  hon var lite spänd och fick lite gjordtvång när vi skulle gå i väg. Som tur var släppte det snabbt och uppe på banan kom hon till arbete. Hade träns med bett under sidepullet som tömmarna var fäst i, och bettet tog lite fokus men det fungerar i alla fall. Avslutade med att rida Lemonaden, som också hoppade till och lyckades sparka till mig på samma fot, det gick som tur var bra att rida med foten och Lemonaden utvecklas im än långsamt. 
 
Sen matpaus och lite bokföring, sen i väg på lektioner och hämta balar. Såklart sent innan jag var hemma och hade rullat ut balarna och nattat hästarna. Nu ny dag och jag ska halta på jobbet i dag!

Lapphandskar!

Fy vad tråkigt det är nu! Blött, kallt och skitigt! I morse snö och sedan har hela dagen varit en blandning av snö, regn, hagel och korta stunder sol. Hästarna var också blöta, skitiga och spända så i dag fick det bli tömjobb!
 
Igår var det lite bättre och jag red Lemonaden efter jobbet, hon kom till sin rätt sista minuterna och blev då riktigt fin. Avslutade med att skritta ut på grusvägen. 
 
I dag började jag med att göra en massa höpåsar för att slippa det i kväll och i morgon när det höet är blötare och smutsigt. Lekte även rörmokare och fick bort stoppet i avloppet på handfatet i gästhuset som jag har som sadelkammare. Sen jobbade jag Szum, Clarinett, Lilla Grå och Chokladen i töm. För Clarinett var det första passet efter den misstänkta hovbölden för en och halv vecka sedan, hon såg fräsch och fin ut så nu ska det på skor och sen tränas! De andra fick mest jobba bort spänningar och var mer eller mindre fina!
 
Sen mat och i väg för ett par lektioner, såklart glömde jag både mössan och vantarna hemma och det snöade på vägen dit men gav sig som tur var! Sen på hemvägen stannade jag vid skjutbanan där PN jakt hade skyttedag med en massa utställare och event, och bjöd på hamburgare! 
 
Nu har jag bråkat med datorerna för att kunna bokföra, men efter nästan två timmar har jag ännu inte lyckats bokföra en enda verifikation!!

Aprilväder de luxe!

När jag åkte från jobbet i dag var det sol, mindre än en timme senare när jag gick ut så var det hagel och vitt på marken...
 
I morse red jag Chokladen innan Ica-jobb, hon kändes bättre än hon sett ut sista veckan (sen det blev snö och kallt igen), och vi jobbade med att vända över banan och flytta sidvärts. Efter jobbet och även i dag en snabbmiddag så var det dags för löshoppning igen.
 
I dag var Bea först ut, hon hoppade betydligt bättre än sist, sen hade vi två hästar på besök, det var fina hopphästar så då blev det lite högre hinder! Dajmen var fin, Wasabi fick hoppa oxer för första gången och sist ut var Lemonaden som fick hoppa lite annorlunda med studs, jacka på ena hindret och vattenmatta under ett annat. Detta för att få henne att kolla lite mer på hindren och lyfta på benen! Bra löshoppningskväll och som tur var gick haglet över!
 
Sen avslutade jag och Linda med fika! I morgon ny vecka och ny dag på Ica!

Aprilväder i maj!

Aprilväder i maj känns ju ganska normalt när det var sommarväder i april!
 
I morse longerade jag galopp-programmet med Szum innan det blev Ica-jobb. Efter jobbet gjorde jag en snabb och fuskig middag, men god, då jag värmde färdiga revben och till det potatissallad och vanlig sallad. Sen red Paula och Linda varsin dressyrträning, Bea är mycket mer loss över ryggen nu efter hon träffade hästkiropraktorn förra fedagen och Minna är bara för häftig. Snart får Torsten konkurrens som dressyrardenner (har ni sett honom?) tror jag!!  Efter det så var det äntligen dags för mig att få rida! Den här veckan har det inte blivit så mycket ridet alls, har inte riktigt hunnit med mina egna hästar och det som gjorts har mest varit jobb från marken. Men i kväll red jag Lilla Grå, och det var så roligt att få rida och hon var dessutom trevlig!
 
Sen gjorde jag äppelpaj till kvällsfika och nu är det sällskapsresan på tvn, borde egentligen bokföra men energin räcker inte hela varvet runt!

Vinterns återkomst!

Efter veckor av sommarvärme kändes torsdagmorgonens uppvaknande lite kyligt, snöfall och en halv decimeter nysnö! Dessutom snöade det mer eller mindre hela dagen!
 
De fina, torra hagarna med lite gräs som mina hästar hade fått någon dag innan var blöta, leriga och stolparna trycktes upp ur msrken och trådarna hängde av blötsnön. Dessutom hade någon av tanterna fastnat i tråden och mejat ner deras hage... Just då drömde jag om stadsliv och latte på stan. Lagade hagar, gjorde höpåsar (som Lemonaden tömde i samma hastighet som jag packade dom) och pysslade om Beroza, och när lugnet var återställt så var jag både blöt och skitig, och energin var slut. Gjorde bakbromsträning med Szum och jobbade Lilla Grå i töm, sen var det nog och i stället fika och ombyte, och ner på Hammarn för att lämna in bokföringen och deklarationen.
 
Sen snabbmiddag och i väg på lektioner. Hade en hel hög med lektioner och longerade en unghäst innan jag åkte i väg och hämtade två höbalar. Det var sent, i vanlig ordning, och innan jag var hemma och hade nattat hästarna så var klockan över 23... Då blev det varma mackor och sen sängen! 
 
I dag ligger snön bitvis kvar och det har varit riktigt aprilväder. Jag jobbade Chokladen i töm innan jobbet, där vi var lite personal som vanligt, och efter jobbet var jag i väg på en lektion för ett syskonpar på varsin ponny. I stallet sedan hjälptes jag, Paula och Linda åt att pyssla om Berozas sår och natta hästarna, sen åkte Nisse och jag ut en sväng och gick i skogen med Deja, våran schäfervalp. Så en ganska lugn fredagkväll ändå!

Första maj!

Nu är maj här och sommarvädret borta, igår mest kallt, blåsigt och småregn men i dag värre med snö!
 
Igår förmiddag var jag i väg på en lektion och sen provade vi sadlar på en häst, blev kvar på lite fika så sen var det bara att ladda för löshoppning! Vi löshoppade ett helt gäng hästar igår, förutom våra egna även två utifrån varav en var född hos Nisse! Från gården löshoppade; Chokladen (lite förvirrad i början), Lilla Grå (bra men hoppade lite spänt först), Bea (lite långsam i sprången och hoppade lite spänt), Dajmen (riktigt bra och börjar hoppa lite högre), Lemonaden (rev typ allt men lika glad ändå) och Wasabi (jättefin, hoppade två små räcken och travar riktigt bra). Så en rejäl insats från oss men många hästar motionerade!
 
Sen snabb och sen middag, och så hämtade jag två höbalar på kvällen innan dagen var slut. I dag väntar nog en ännu längre dag är jag rädd...  Det är mycket nu och jag är rätt slut, men det brukar vara så den här tiden och brukar kännas bättre när hästarna kommer ut på bete!
 
Smutsig och långhårig nu men kommer bli så fin! Wasabi igår!

Valborg!

I måndags var jag mest frustrerad och uppgiven! Beroza plockar av sig bandaget hela tiden och lyckades även rulla fast i boxen på dagen när Linda var där,  hon kpm upp själv men rev upp såret. På måndagkvällen gjorde jag, Nisse och Paula ett gemensamt ryck och gjorde ett bandage med hängslen för att hålla det på plats, satt kvar en dryg timme... Men hon är pigg och efter att ha pratat med veterinärstationen igår morse känner kag mig lugnare, och igår gjorde jag en liten hage till henne och då blev det betydligt lugnare!
 
Igår fixade jag hagar på förmiddagen och flyttade runt hästarna. Så nu har alla hästarna lite torrare och roligare hagar, i alla fall ett tag är de torrare och roligare... Efter litr fikapaus så longerade jag galopp-programmet med Szum, longerade Dajmen med bett och träns under sidepullen och red Lemonaden. Sen åt vi på byn och var till några vänner en sväng på kvällen!
 
Nu ny dag och nya utmaningar!
 
Det här fungerade inte... Men igår satt det lite bättre så jag har hopp i alla fall!

RSS 2.0