Ridning i alla väder!

Jag rider i nästan alla väder, det är ett måste när man bor så här i skogen utan ridhus nära och med några hästar att hålla i gång. Men jag ser det även som en bra förberedelse för tävling, för på tävling kan det ju vara både det ena och det andra vädret. För några år sedan läste jag Gunde Svans självbiografi och han skrev just om detta i den. Gunde tränade i alla väder och när han vaknade på tävlingsdagens morgon och såg att det var dåligt väder så jublade han, och tänkte att han redan där hade ett försprång gentemot sina kollegor som i stället tänkte: "Nej vad dåligt väder att köra i.." Själv fick jag glädje av att jag rider i alla väder när jag tävlade i Kramfors i början av sommaren, det blåste rejält (de avbröt tävlingen två gånger och hindren blåste ner) och Taggen gjorde sin bästa runda någonsin, helt obekymrad över blåsten!

Men så klart finns det gränser även för mig, jag rider inte gärna när det stormar -i alla fall inte ut eller unghästar. Och är det kallare än -22-23 grader ställer jag in ridningen. Är det kallt brukar jag rida kortare dressyrpass för då håller man ju värmen bättre än om skrittar ut. Givrtvis bra kläder och att ta pauser för att värma sig eller som nu på sommaren när det är hett för att svalka sig med vatten!I dag var det perfekt ridväder när jag åkte ner till hästarna, molnigt och en lätt bris. Men innan jag var vid hagen så var det stekande sol. Började med att rida Taggen, red ut en liten sväng och red sedan dressyr på en vändplats. Det var lite ojämnt underlag och lite buskar och rötter, det tyckte han var jobbigt och besvärligt eftersom han då var tvungen att lyfta på benen. Men han var riktigt fin i alla fall. Hade tänkt galoppträna Räkan men det kändes inte så bra i värmen så hon fick göra samma jobb som Taggen, hon fick jobba rätt mycket med galoppfattningarna och att hon inte rätar ut sig i fattnngarna.

Sadelprovning

I dag har jag varit i Sundsvall med Räkan på sadelprovning, det var väldigt intressant! Sadelprovaren var mycket noggrann och kändes kunnig och seriös. Vi hittade två sadlar som passade på Räkan och jag provred båda, en av sadlarna var i min prisklass (eller i en rimlig prisklass i alla fall). Så nu är det bara att fundera och skramla i hop pengar. Tror det kommer vara ett lyft för min ridning och ett måste för Räkans rygg med en ny sadel. Det är inte helt lätt att hitta en sadel som passar till henne då hon är överbyggd bak och har en rejäl manke, de flesta sadlar jag har provat på henne har lutat framåt och varit omöjliga att rida i. Så det är inte bara att köpa vilken sadel som helst till henne. Egentligen skulle nog även Taggen vilja ha en ny sadel men till honom ska jag försöka hitta en begagnad, det borde vara lättare att hitta en sadel till honom!

Länk till sadelutprovaren: www.capehastsport.nuEfter äventyret i Sundsvall blev det brått hem till lektionerna, faktiskt så brått att jag fick ställa in en lektion. Sadeltjejen var försenad och då hann jag inte hem och i väg i tid till första lektion, inte roligt att ställa in lektioner men det var många år sedan jag var tvungen att göra det sist (om man bortser från när vädret ställer till det). Lektionerna gick bra och extra trevligt att jag blev bjuden på fika av två av tjejerna som red! Tack för det! Hembakad rulltårta som de bakat själv! :)


Cornette!Fina Cornette som igår galopperade med ryttare för första gången!


Första galoppen!

I dag tog jag första galoppen med Cornette! Vi red ut med Malin som red Taggen. I bästa galoppbacken provade vi lite galopp. Första försöket blev bara bocksrång, andra försöket blev typ två-tre galoppspsrång bara men sen trejde försöket blev det i alla fall en sex-sju galoppsprång! Dessutom travade hon först på hemvägen! Mycket nöjd med henne i kväll, nu är det bara att träna vidare!

Kontionsträning!

Hästarna har flyttat ner på betet vid Hjälptestorpet, några kilometer från gården. Det är lite krångligare när man ska rida men det finns fördelar också, tex. är det nu mycket närmare till min "galoppbacke". Det är en lång backe med lagom lutning och en fin gräsväg som slingarar sig upp. Helt underbar att galoppera på! Red taggen där i går kväll och Räkan i dag, och inser att hästarna tappat lite kondition de här veckorna när de gått lite lugnare jobb. Men nu ska de får gå galoppjobb några dagar i veckan så ska nog konditionen förbättras innan höstens tävlingar!

Har även konstaterat att min egen konditoion inte är på topp. Var i väg och jagade några av grannens hästar som var på rymmen och insåg då att även min egen kondition bör förbättras! Speciellt om jag ska visa hästar på treårs test och sånt framöver! Blir väl till att leta reda på joggingskorna...

Semester!

Jag har semester från Ica vilket givetvis är jätteskönt! Jag kan hålla på med hästarna hela dagarna, och det finns även tid för annat än hästar och jobb vilket jag inte alltid är van vid. Har redan hunnit med några auktioner och igår belv det middag och vin på en måndag! Men det är givetvis mycket som ska hinnas göras på dessa tre veckor också. Stallet ska städas ur och tvättas, täckena ska tvättas inför vintern och vinterhagarna ses över. Dessutom hoppas jag hinna med lite planering för företaget inför framtiden och de investeringar jag funderar på. Och givetvis lektioner och inridningshästarna som vanligt. Har inte haft lektioner sen lägret i torsdags och jag börjar redan få abstinens! Tur det är lektionsdags på torsdag igen!


Kan man vara annat än nöjd?

Har haft en kanondag i dag! Började med att rida Räkan i morse, hon kändes superfin! Hade tänkt hoppa lite men det var lite halt efter nattens regn så jag hoppade bara lite och lågt, i stället lade jag fokus på galoppfattningarna. Hon tjurade i hop lite när jag jobbade med att hon skulle böja sig i höger fattningarna, men det släppte rätt snabbt. Hade en fin ridkänsla på henne i dag!

Sen åkte jag till Timrå på auktion, och inte vilken auktion som helst utan det var hästgrejer! PerOla Olsson sålde ut alla sin hästgrejer, väldigt mycket fint fanns det! Jag fyndade ett träns (50kr) och en sadel för 300 kr! Den har jag tänkt främst ha på unghästarna när de ska sadelvänjas, men den kan säkert passa på någon utbildningshäst också. Det är en äldre märkessadel.

På kvällen var det dags för löshoppning! Det var Cornette, Sickan och ytterligare en treåring som löshoppade, och det gick bra för alla tre! Tycker hästarna sköte sig bra och alla hoppade bra! Cornette har, om jag minns rätt, löshoppat två gånger förut och det i mars i fjol, men hon gjorde det både lätt och rätt! Jag var även imponerad av Sickan, jag har inte sett henne hoppa förut, men hon  hoppade väldigt lätt och det såg enkelt ut för henne! Avslutade med att rida Cornette en kort stund i ridhuset.  Hon tittade lite på spegeln och sargen men jag kunde trava i båda varv och vända över banan i trav. Tycker det verkar vara en hög ridbarhet på henne, ska bli spännande och se vad det blir av henne!

Kan man vara annat än nöjd med en dag som denna?

Underbart enkelt!

Det ÄR svårt att rida och man blir aldrig fullärd, men för mig är målet med ridningen att den ska kännas enkel. Eller i alla fall så enkel som möjligt, även om det inte alltid är så lätt att uppnå. Och det är ju så underbart roligt att rida när det känns enkelt! Som tur är har jag fått uppleva den känslan några gånger de sista dagarna!

Inridningen av Cornette går väldigt lätt och enkelt! I dag var åttonde gången jag satt på henne och i dag red vi ut en lite längre sväng och travade rätt mycket! Och då ska man ju tänka på att första gångerna satt jag ju bara upp eller skrittade en liten bit. Tycker hon är jätteduktig! Självklart kommer det komma dagar som går sämre och problem kommer dyka upp, men det är alltid skönt när man får en bra start, och hitills har det känts underbart enkelt!

Igår hade jag också den känslan när jag travade runt på Sickan på banan, känslan av att det är lätt och enkelt, känslan av att det är precis så här det ska kännas! Och även i onsdags, när jag red Räkan och hon släppte i galoppen så kom känslan av att det är det hjär jag letar efter, känslan av att det är underbart enkelt att rida!

Vilken tur jag har som får rida så fina hästar som ger mig en så underbar ridkänsla!


Duktiga unghästar!

Efter dagens ridlägeravslutning var det dags för unghästridning! Började med att rida Sickan i Nyland, jag red henne ensam på banan och hon gick jättebra! Bjöd bra och jag kunde lätt svänga och vända i traven! Red bara en kort stund, sedan repeterade vi lite uppsittning och tränade på att ställa upp henne och springa inför visningarna.På kvällen red jag ut Cornette här hemma, hon fick gå ut med Taggen och samma korta runda som sist. Även hon var duktig, vi travade en bit på hemvägen och det kändes mycket bättre än sist då det var lite vingligt!

Är så nöjd med "mina" unghästar i dag!

Lägerliv!

Sommarens andra ridläger är avklarat, nu är det bara ett läger kvar i år. Har haft ett tredagars barn och ungdomsläger hos Nylands Hästsportlag. Det har varit tre roliga och intensiva dagar med sol, hagel, mycket häst, glada barn, svett och tårar. För flera av tjejerna var det deras första ridläger och det är ju alltid något speciellt. Lägret avslutades med hopptävling i dag, med stilbedömning, och det gick jättebra för allihopa även om en av tjejerna fick markkänning då hennes häst helst ville springa till dom andra hästarna...

Nu väntar nästa ridläger i mitten av augusti, då är det träningsläger för äldre ungdomar även det lägret i Nyland. Då hoppas vi på ännu mera sol, svett och glada ryttare!


Första uteritten!

i kväll var det dags för Cornettes första uteritt! Det gick jättebra! Hon hade Taggen med som draghjälp och moraliskt stöd, Malin red honom. Vi red en liten sväng på nersidan vägen, mest skritt och bjöd riktigt bra i dag! Sen på hemvägen provade vi några kortare travsträckor, det kändes väldigt vingligt! :) Tror det här blir bra bara vi får komma ut några gånger!

Mycket på gång!

Det känns som det händer mycket just nu, det är jättekul för det är precis så det ska vara! Jobbet med inridnings hästarna Cornette, som är här, och Sickan, som står hos sin ägare, fortlöper så klart. Red Sickan i dag, hon bjöd väldigt mycket bättre på banan än vad hon brukar. Roligt!

I veckan är det ridläger hos Nylands Hästsportlag, 8 tjejer i åldrarna 9-16 år ska vara på läger i tre dagar. De har med sig alla varianter av hästar från en liten shettis till ett stort halvblod! Blir roligt! På söndag har jag löshoppning, kom i håg att tipsa om du har någon bekant med unghäst! :) Och lektionerna rullar självklart på som vanligt! Tur att jag snart har semster från Ica, för hästverksamheten är ju så mycket roligare!


Det blev en liten uteritt med Sickan i dag med, men den här bilden är sen en av de först turerna utan ledare! Foto: Maria Mattsson

Ridläger!

Här är dagsprogrammet för barn o ungdomslägret som är till veckan!

Tisdag
  9.00 Samling

  9.30 Ridning dressyr grupp 1

10.30- Ridning dressyr grupp 2

11.30

12.00 Lunch

12.30-Teori

13.00

13.30 Ridning hoppning grupp 1

14.30-Ridning hoppning grupp 2

15.30

16.00- Teori

16.30

Onsdag
  9.00 Ridning dressyr grupp 2

10.00- Ridning dressyr grupp 1

11.00

11.30 Lunch

12.15- Teori

12.45

13.30 Ridning hoppning grupp 2

14.30-Ridning hoppning grupp 1

15.30

16.00 – Teori

16.30

Torsdag

  9.00 Ridning dressyr grupp 1

10.00-Ridning dressyr grupp 2

11.00

11.30 Lunch

12.00 Teori

12.30 Banbyggnad

13.00 Teori

14.30 Hopptävling!

Grupper:

Grupp 1:

Emelie G- Manga

Ida- Miranda

Olivia- Imsan

Karin- Flickan

Grupp 2:

Elin- Monsun

Emelie- Nero

Sofi- Nina

Madde- Mascot

 
Bild från ett av de första lägren vi hade i Nyland, 2007


Första dagen utan lina!

Inridningen av Cornette går fint. I dag har jag ridit henne utan lina, bara i skritt än så länge men jag kunde både styra, stanna och starta någolunda i alla fall. Det känns bra eftersom det faktiskt bara är fjärde gången jag överhuvudtaget sitter på henne! Som avslutning satte vi på linan igen och gick ut en sväng, gick bra men långsamt! Nu väntar mycket jobb i skogen med en annan häst som draghjälp för att få upp bjudningen på henne! Cool häst verkar det vara i alla fall!

Hästdag

Har i dag, som vanligt, haft en riktig hästdag. Började med att jobba hästarna här hemma. Cornette longerades lite och sedan skrittade jag henne med lina och ledare, gick en sväng i hagen. Nästa steg nu är att rida utan lina och styra lite, sen hoppas jag på att kunna rida ut henne lite till veckan. Fortsatte med att rida Räkan, hon fick hoppa lite lågt. Satte upp två låga räcken med 13 meter mellan, växlade med att rida på 3 och 4 galoppsprång, hoppade diagonalt och med kort anridning. Hon var lite loj i början men bättre sen. Taggen fick gå ett lugnt och kort dressyrpass, han har gått lugnt ett tag pga av en liten svullnad i ett bakben men den är borta nu. Kände mest lite på honom, red lite övergångar och så, men provade för första gången lite förvänd galopp vilket gick bättre än väntat.

Eftermiddan och kvällen ägnades åt lektioner. Hade sex elever i varierande ålder och nivå, gick riktigt bra för alla. Avslutade kvällen med att rida Sickan, vi red ut och jag var väldigt nära att ramla av henne då hon snubblade och höll på gå omkull. Som tur var gick det bra och jag satt kvar! Nu väntar fem arbetsdagar på Ica, men sen blir det ridläger igen!

Ingen kontorsråtta!

Det här med pappersarbete är verkligen inte min grej! Försöker nu fylla i en 14 sidor lång ansökan, för investeringsstöd hos Länsstyrelsen men jag blir mest gråhårig. Tacka vet jag att få jobba med hästarna i stället, det är något jag både kan och gillar! Är dock ändå rätt nöjd över mig själv som under sommaren fått i hop en affärsplan och en budget för företaget i framtiden. Lär väl få i hop den här ansökan också på något vis, men nu går jag ut och jobbar hästarna i stället! 

Melwin som var här på inridning våren 2010
Det är mycket roligare att jobba med hästar än med papper, här med Melwin som var här på inridning i fjol!

Läger helg!

Dag två på helgens läger har avlöpt ungefär som första dagen. Varmt, soligt, mycket damm och duktiga ryttare. Vi hoppade lite på eftermiddan, 5 1/2:an, kombination mm, gick bra för alla inblandade! Jag hade även med mig Räkan för att visa lite ridning, både rätt och fel var det tänkt. Räkan var seg och kändes inte alls så fin som hon brukar, jag var jättebesviken. Speciellt som jag inte fick till den förvända galoppen alls. Men det såg faktiskt lite bättre ut på bilderna och filmen är det kändes...


Räkan på läger!

På kvällen hängde jag på Cornette för första gången, och satt även upp! Bara en liten kort stund på halt, men ändå, det går åt rätt håll!

Sand å sol!

Första ridlägerdagen avklarad, dammigt, varmt, soligt och otroligt duktiga ekipage som kämpat bra! Måste säga att det har skett en stor utveckling på deltagarna sedan vi hade de första lägren för några år sedan, många deltagare är samma som var med då. Inte så många år sedan som de mer eller mindre bad mig gräva ner hindren och nu hoppar de lätt och glatt!

Nya tag i morgon, då ska Räkan få följa med och visa lite dressyr också. Nu ber jag en bön om en rejäl regnskur över ridbanan, för dammet där är verkligen vidrigt!

Framsteg och bakslag!

När man håller på med hästar så vet man ju att det i bland går framåt, i bland står still och emellanåt så går det även bakåt. Speciellt när man håller på med unghästar, vissa perioder gör dom så stora framsteg att man inte hänger med, och i bland blir det riktiga bakslag när inget fungerar.

I dag hade vi ett litet bakslag med Sickan, 3 åringen som vi rider in. Hon har ju sadeltvång och vi skulle, för första gången, prova att sadla henne ute på banan. Hon fick ordentlig sadeltvång, bockade rejält och sprang över sin ägare! Vi började om, sadlade i stallet, longerade och satt upp. Hon hade slappnat av men när vi skulle gå första stegen efter jag suttit upp var hon jättespänd och det kändes som hon skulle explodera. Jag satt av och satt upp igen, och då var hon som vanligt igen! Vi red bara en liten stund på banan, och jag tycker hon hade bättre bjudning på banan än vad hon brukar ha. Så det var i alla fall positivt och ett litet framsteg! Det är dessa dagar med bakslag som man måste försöka se de framsteg som hästen har gjort innan! 

Nu har allvaret börjat...

..för Cornette! 4 åringen som är här på inridning. Hon har nu longerats någon gång och det går bra, longerar henne i skritt och trav både med stigbyglarna både uppe och nere, och har börjat med lite förberdande uppsittningsövningar. Jag vill alltid göra lite grejer med hästen innan det är dags för uppsittning, tex. rycker jag i stigbyglarna, klappar på sadeln, viftar på armarna och hoppar vid sidan av hästen (som om jag skulle försöka hoppa upp). Det är inga försiktiga rörelser utan tydligt och bestämt, jag jobbar med detta tills hästen inte bryr sig om att jag gör det. Allt för att den ska vänja sig vid att det händer saker vid sidan och på ryggen. Med Cornette i går körde jag även lite "pallträning", ställde en pall vid sidan om henne som jag sedan ställde mig på (då kommer man upp lite högre, vilket man ju även gör sedan när man ska sitta på hästen). Även från pallen klappade jag på sadeln och låtsades ta stigbygeln. Jag lade mig även lite över henne, dock med fötterna kvar på pallen. Hon gjorde allt lugnt och var cool så nu är det snart dags att hänga på riktigt!


Löshoppning!

Söndag den 24 juli anordnar jag löshoppning i ridhuset i Ammer! Passa på att löshoppa din unghäst när hjälp och asistans finns på plats. Vi anpassar efter varje häst så även de hästar som inte löshoppat förut kan vara med! Löshoppning är jättenyttig träning för alla unghästar, och det här är ett bra träningstillfälle för de hästar som sen ska visas på treårs test eller kvaliten. Anmäl senast den 20/7, kostnad 100 kr/häst. Anmäl på 070-594 61 64


Tant å gubbläger i Nyland 2011

Här är helgens program och grupper!
Dagsprogram

Lördag
 9.00 Samling

  9.15 Ridning dressyr grupp 1

10.15 Ridning dressyr grupp 2

11.15- Ridning dressyr grupp 3

12.15

12.45 Lunch

13.15-Teori

14.00

14.30 Ridning hoppning grupp A

15.30-Ridning hoppning grupp B

16.30

17.00- Teori

17.30

Söndag

  8.30 Ridning dressyr grupp 2

  9.30 Ridning dressyr grupp 1

10.30- Ridning dressyr grupp 3

11.30

12.00 Lunch

12.45- Teori

13.15

13.45 Ridning hoppning grupp B

14.45-Ridning hoppning grupp A

15.45

16.15 – Teori & avslutning

16.45


Grupper:

Dressyr

Grupp 1:

Carina- Mascot

Maria-Nina

Majsan-Miranda

Grupp 2:

Janet-Dixon

Nathalie-Pienza

Alex-Manga

Grupp 3:

Daniel-Gumman

Mats-Imsan

Angela-Nero

Hoppning:

Grupp A:

Nathalie-Pienza

Alex-Manga

Daniel-Gumman

Mats-Imsan

Angela-Nero

Grupp B:

Carina-macot

Maria-Nina

Majsan-Miranda

Janet-Dixon

 


Ridlägerpyssel

I år ska jag ha tre läger i samarbete med Nylands Hästsportlag och till helgen är det dags för sommarens första läger! Det är ett två dagars "tant å gubbläger". Vi brukar ha tantläger för de som kommit förbi tonåren men som fortfarande tycker det är roligt att rida och vara på kurs, i år har vi även fått med två manliga deltagre, så då blir set ju såklart tant å gubbläger!

Just nu sitter jag och pysslar i hop tider och grupper. De kommer läggas upp här på bloggen så deltagarna kan se sina ridtider men även andra intresserade kan se när vi rider och komma och titta!


Bild från ett tidigare tantläger! Foto: Elisabeth Sjöström


Inridningshäst!

I kväll kom Cornette hit, ett 4 årigt halvblods sto som ska ridas in. Hon är e. Cagancho-Sack och ägs av mina grannar. Ni kommer få följa inridningen här på bloggen!

Förhoppningsvis ska jag få till lite bilder under tiden hon är här, men tills vidare får ni nöja er med en bild sen hon var föl!


Hon är lite större numera!

Världens bästa jobb!

Jag var ut igår kväll, vaknade i morse trött å seg. Började med att rida ut Räkan innan jobbet och sen blev det några timmar på Ica för att sen åka vidare till lektioner. Red Sickan, 3 åringen och hade ett gäng lektioner. Det här skulle kunna vara en sån där tung och jobbig dag, men det blev det inte! Alla elever var jätteduktiga och det gick bra för alla! Sickan skötte sig bra och ridturen med Räkan på morgonen var också bra. Så tack vare alla underbara elever blev det en toppendag! Jag har världens bästa jobb!


RSS 2.0