Prinsessan är på fötter igen!

Äntligen verkar min lilla prinsessa, alltså Räkan, fått ordning på fötterna! Eller peppar, peppar får vi väl lägga till... Dock är hon ohalt nu efter att ha fått skor fram. Elise red henne i dag, Taggen var ju lite vild igår och jag trodde Räkan skulle vara lugnare, jag red Orvar. Men Räkan var väldigt glad över att få komma ut igen och busade rejält med Elise på hemvägen. Mina hästar har verkligen testat Elise nu, tur hon red dom i somras också så hon vet att dom brukar sköta sig. Orvar däremot sköter sig ypperligt och är så rolig att rida, vilken superhäst det kommer bli av honom!
 
Jag red ut Taggen på eftermiddagen, och han var rätt laddad även i dag.  Sen tömkörde jag Szum. han gick snällt från boxarna även i dag, men när vi kom upp till skogskanten så kom protesterna. Först skulle han inte gå över ett litet dike, efter lite disskutioner kom vi över diket men upp i skogen ville han inte. Han blir så stark när han försöker dra i väg, i dag drog han omkull mig! Så jag satte om tömmen för att få mer kontroll, och då gav han sig och vi kunde gå en sväng i skogen. Avslutade sedan med att jobba honom på volt hemma. Han var jättestressad i början, och jag fick jobba en bra stund innan han hade varvat ner tillräckligt för att kunna skritta på volten. Så vi kan väl säga att det gick lite bakåt i dag, men jag tycker jag hittar knapparna allt mer på honom, han kommer till avspänning i varje arbetspass nu och jag tycker hästen är mer harmonisk! Tror att det går åt rätt håll och att jag börjar hitta rätt tänk med honom.
 
 
Mattes prinsessa är nu fräsch igen! Min finaste Räka!

Vinterkänslor!

Hästarna har fått vinterkänslor! Det märktes redan i morse när jag skulle ta ut dom! Tog Taggen först som direkt busade i hagen, sen var det Olivens tur och han var helt "wild n crazy"! Bockade och galopperade i sidled på väg ut! Inget som hör till vanligheterna kan jag lova! Szum däremot gick som ett ljus ut, kanske börjar ta sig med uppfostran?
 
Hovis var hit en snabbis och slog på framskorna på Räkan, nu håller vi tummarna att hon är bra i sina hovar och att jag ska kunna rida henne lite framöver. Nästa gäst på gården var Elise som skulle följa med mig ut och rida. Jag red Orvar och Elise Taggen, som för dagen var lite övertaggad och testade på lite övningar ovan mark. Orvar gick lugnt och snällt, och brydde sig inte om att Taggen studsade runt. 
 
Sen tömkörde jag Szum, han brukar ju alltid tjafsa när jag ska börja och gå från boxarna. I dag gick han utan att blinka eller tveka! Stort framsteg! Sen fick han ju lite bus i benen när vi kom ut på en stor vit äng men det kan man ju förstå. Det kändes mer som bus än trots och han lugnade sig sen och jobbade bra. Tror det börjar lossna med honom!
 
På eftermiddagen åkte jag i väg och red en häst, klippte en pålle och hade två lektioner. Bra dag trots klabbsnö och stundtals regn!
 
Så här vitt hade jag i morse:
Orvar och Räkan!
 
Sötnos!

Vinter!

Nu är det verkligen vinter! Ordentligt med minusgrader i helgen och i dag en massa snö! Det är alldeles vitt och vintrigt ute, mysigt! 
 
Efter en heldag på Ica så jobbade jag Szum nu i kväll. Tror faktiskt vi börjar bli kompisar nu! Har ju mest hållit till vid stallet när jag jobbat honom vid han dmen nu är det dags att vidga vyerna. I kväll höll jag till där jag brukar rida och jobba hästarn här hemma, på en lägda som används som hage sommartid. Det har varit för blött för att rida där i höst men nu är det bra även om det i kväll var klabbsnö, men vi jobbar ju i skritt så det gick bra ändå.
 
Tycker han lyssnar mycket bättre och är inte lika hysterisk längre. I dag var det inga protester alls utom att han stod emot lite när vi skulle backa, men efter npgra upprepningar så gick även det fint. Han flyttade väldigt bra sidvärts och var följsam på volterna, och koncentrerad på mig! Det går framåt!
 

Olika tränare!

Dressyrträning i dag med, det gäller att ligga i! I dag red jag för Annelie i Ammer. Men innan vi kom så långt så jobbade jag unghästarna! I morse när jag vaknade var det -12 grader, så nu är det vinter på riktigt!
 
Först ut var Orvar, jag skrittade ut honom i skogen här hemma. Det gick jättebra även om han tittade på typ allt, men även om han tittar så går han fram bra. Sen var det Szums tur, han jobbade jag först från marken en stund utanför stallet. Sen hjälpte mig Malin så jag skrittade honom lite. Vi red en massa volter och halter, det kändes riktigt bra!
 
Så till träningen, Taggen kändes redan från början mycket bättre än igår. Det är väldigt intressant att rida för två olika tränare med samma häst dagarna efter varann. Jag tyckerbåda är kanon att rida för, men jag får jobba hästarna lite olika för dom. För den ena får jag börja jobba med innersidan, att få böjning och eftergift i den och därigenom få hästen lösgjord och i ramen. Och med den andra tränare får jag jobba mycket med att ha kontroll på yttersidan och genom det få hästen eftergiven i innersidan. Jag tycker inget är mer rätt än det andra, och det är väldigt utvecklande att rida för båda! Taggen kändes i alla fall fin med tanke på att han varit så spänd på slutet!
 
Har haft en liten ahaupplevelse i helgen. Märkte att när jag tar lite "spjärn i stigbyglarna" och sträcker upp mig så blir jag lite lättare i sitsen, och då lyfter Taggen upp ryggen! Inget konstigt egentligen men det var nyttigt att känna, det handlar ju bara om att jag får bättre balans och då är det ju givet att hans balans även blir bättre och att han får "mer plats" att lyfta ryggen när jag sitter rätt. Läge att vara ännu mer noga med sitsen nu så jag inte sittter och tynger ner ryggen på honom i onödan!
 
 

Lång lördag!

Har haft en bra men lång dag! Vädret har varit kanon med sol och kring nollan, men i natt blir det kallt för det är redan -8 grader.
 
Började i morse med att rida Orvar, fjordingen, här hemma. Red lite lätt dressyr för att checka av honom lite, det kändes bra. Klockan 9.00 satte jag mig sedan i bilen för att åka på lektioner. Började med att rida två hästar, den ena är en nordis som jag ridit 5-6 gånger och som det verkligen lossnat med nu och i dag var han jättefin. Är så roligt när poletten trillar ner hos hästarna och när ägarna får se sin häst utvecklas, då är det verkligen roligt att rida! Hade även några lektioner innan jag åkte hem.
 
Efter lite fika packade jag in Taggen i transporten och åkte på dressyrträning i Sollefteå för Sara. Det gick över förväntan måste jag säga, fast jag hade ganska låga förväntningar innan... När jag började rida fram var Taggen spänd, stum och kort, ungefär som han varit efter allt strul med tappskorna. Försökte galoppera på frmaridningen men han kickade bara bakut. Men efter halva passet kunde vi galoppera utan problem och utan bakutar, han slappnade av jättefint och emellanåt kunde jag sitta som jag skulle också! I morgon kör vi hårt med mer dressyrträning men då för Annelie i Ammer.
 
Taggen på träning i Sollefteå i våras.

Nyklippta!

I kväll blev det hästpyssel i stället för ridning. Jag och Malin klippte Taggen och Oliven. eller jag klippte och Malin höll i och assisterade. Det gick lätt och smidigt eftersom dom är så snälla och lugna att klippa, dessutom helklipper vi inte dom utan lämnar rätt mycket päls. Men nu är Taggen snygg inför helgens dressyrträningar i alla fall! I dag ahr det snöat så nu är det vitt och vintrigt ute! Riktig julkänsla får man!
 
Taggen var rätt ointresserad av att vara med på bild...

Stenhårt!

I dag har det varit fruset hela dan! Det har vissa fördelar, som att det är mindre lerigt och blött, hästarna är renare och det går att jobba hästarn ahär hemma på gården. Men det har vissa nackdelar också, hagarna blir knöliga och ridbanan där jag hade lektioner var stenhård!
 
Red ut Taggen på förmiddagen, ganska lugnt med tanke på underlaget. Sen var det Orvars tur. Longerade lite här hemma, repeterade uppsittningsövningarna sen igår och i dag brydde han sig inte alls och satt aedan upp. Red några varv utanför stallet på liten åttvolt. Kollade av start, broms och styrning, det kändes riktigt bra!
 
Tömkörde Szum, även han här hemma. Han var pigg och busig men det gick ändå rätt bra. På eftermiddan och kvällen var det lektioner, jag känner mig inte helt nöjd men det beror nog mest på underlaget. Hästarna blir lite spända och stumma och då blir inte ridningen jättebra, men det är bara att gilla läget. Red en kundhäst och det gick riktigt bra!
 
Szum i dag när jag tömkörde!
 
Dags för varvbyte!
 

Ridlärarträff och galen ridtur!

Vilken dag det blev!
Började tidigt i morse med att släppa ut hästarna och mocka för att sedan dra till Sundsvall på ridärarträff. Det var en väldigt intressant kurs med bra upplägg, temat var grunder och grundridning. Kursen leddes av Ingrid Jerlin som är lärare på Strömsholm och det var fem ekipage som red i tre grupper. Tycker att det var mycket som var intressant och mycket konkreta tips på hur man kan jobba med sitsarna och olika ridproblem.
 
Efter en snabbsväng på Birsta så ägnades eftermiddagen och kvällen åt hästarna hemma. Först ut var Orvar som jag longerade,  jobbade lite med att han skulle "gå fot" och se gjorde lite förberedande uppsittningsövningar med. Ni som följer bloggen vet ju vid det här laget vad det innebär, klappningar på sadeln, hoppande vid sidan och armviftande. Även om han är riden så vill jag checka av dessa saker innan jag sitter upp, och nog var han lite skeptisk när jag började hoppa vid sidan... Sen gjorde jag lite pallträning, han ville inte riktigt stå stilla, hängde lite och satt upp en gång. Det räckte för i dag då han var lite spänd och okoncentrerad, i morgon jobbar vi vidare.
 
Szum såg jag redan när jag tog från hagen att det inte var någon bra dag. Det har blåst hela dan och jag tog in honom precis i skymningen, och han och Oliven hade just busat runt i hagen. Han som brukar stå så snällt när jag gör i ordning honom hade i dag svårt att stå stilla. Och när jag började jobba honom utanför stallet var vi tillbaka där vi var för någon vecka sen. Laddad och frustrerad häst som mest for omkring, kändes som han var på en annan planet! Varje gång det blåste till så hoppade han i luften! Men efterhand som vi jobbade så varvade han ner och till slut var han lugn och följsam! Avslutade med att hänga några gånger (jag var ensam) och han stod helt lugnt, en helt annan häst än vad jag började med alltså! Efteråt blev jag förvånad att jag kom så långt på bara 20 min, det kändes som vi hållit på mycket längre! Jag kanske börjar hitta lite knappar på honom?
 
Sen redjag och Malin ut på Taggen och Oliven. Och det var då ett riktigt äventyr! Två lastbilar mötte vi, på bara några minuter, vi som nästan aldrig träffar på lastbilar när vi rider. Den första chafföen var väldigt budssig och väntade medan vi tog oss av vägen, den andre hade tydligen väldigt brått för han hade inte tid att vänta alls. Oliven galopperade i sidled och lastbilden var bara nån meter bakom, dom hann bara precis av vägen innan lastbilen susade förbi! Efter detta var våra hästar lite i gasen och inte blev det bättre av att vi dessutom träffade på lösa kalvar på vägen! Men vi tog oss hem även denna gång! Men nu är jag rätt trött!
 
 

Ständig uppdatering!

Jag tycker det är viktigt att som ridlärare hålla sig lite uppdaterad och aktiv. För mig är det en självklarhet att åka på ridlärarkurser, rida träningar, gå på clinics och andra evenemang, för att få nya ideer, inspiration, se bra ridning och självklart träna upp sin egen ridning. För att kunna untveckla sin elever måste man utveckla sig själv!
 
Men tyvärr är inte detta lika självklart för alla. Många ridlärare tycks tycka att ridlärarkursen de gick för 10-15 år sedan räcker fortfarande! Att det sedan finns ridlärare som inte rider för instruktör eller tränare själva, eller kanske inte ens rider alls, är för mig en gåta, hur håller de känslan vid liv? Jag tror det är lätt att man hamnar i slentrian om man inte håller sig uppdaterad och får nya infallsvinklar. Att träna själv ger förutom en bra ridkänsla och bättre riding, även många nya ideer, övningar och lösningar till mina egna elever!
 
Vad tycker ni? Själv ska jag i morgon på ridlärarträff och kurs i Sundsvall. Det ska bli jättekul, men det blir idig morgon för att hinna göra stallet innan, alltså är det bäst att sova nu!
 
En bild från min ridlärarutbildning på Vretaskolan i Östergötland, jag gick där 2008-2009. Jag och Zazza är längst till vänster.

Dagen!

I morse när jag klev upp var det fruset, även om inte marken är riktigt frusen så gör det ändå leran lite stabilare. Började dagen med att tömköra Szum. Tänkte tömköra ut för lite omväxling, men Szum hade andra planer -han ville inte gå från gården! Efter lite vilda disskutioner blev det ändå som jag ville och vi kom upp i skogen. Men om man tycker det är svårt att parera en trotsig häst i tömmar på slät mark så kan jag berätta att det inte är lättare i skogen! Det finns mycket som både tömmarna, hästen och en själv kan fastna i, som buskar, träd och stockar. Nu gick det ändå som jag ville och vi kunde styra runt träd och så i skogen.
 
Sen longerade jag Orvar, fjordingen. Det gick jättebra, longerade i skritt och trav både utan och med inspänning. Då jag inte visste om han hade hått inspänd förut så börjde jag med den löst men den brydde han sig inte över. När vi kom tillbaka till gården var, typsikt nog, slamtömningsbilen där! Jag har min slambrunn precis bakom stallet. Det blev bra miljöträning för Orvar när det lät precis utanför boxen. 
 
Efter en snabblunch så tog jag in en nyrullad tagg, full med blöt lera! Han skulle följa med mig till ridhuset och et kändes inte så roligt att åka med en lerig häst, men det fick bli så i dag. Väl framme hade det torkat och gick borsta bort, och det var inte så många i ridhuset som såg oss..
 
Började med att tömköra en häst åt en kund, har tömkört den några gånger nu och det är en väldigt trevlig häst. Roligt att se att den även musklat sig väldigt fint sen jag tömkörde den första gången för typ en månad sen. När en häst rundar sig så bra på så kort tid så har man bra foder och ett bra upplägg på träning och ridning.
 
Red Taggen som var väldigt spänd och stum i kroppen, inte så konstigt eftersom han inte jobbat så mycket på slutet. Red igenom honom på marken noggrannt innan jag hoppade några sockerbitshinder. Gjorde en av mina favoritövningar, travbommar på ena sidan av volten -galoppfattning- litet hinder -avbrott och travbommarna igen. På hemvägen ahde jag en lektion och Taggen var rätt less innan vi var hemma.
 
 
 

Lera!

Jag är nog inte den enda som har blött och lerigt nu, men det ärverkligen vidrigt! Jag har inte varit med om att det varit så här blött här någon gång, och det blir bara värre och värre! Den snön som kom gjorde det inte bättre och i kväll har det regnat igen, det verkar aldrig ta slut! Jag vill ha vinter nu, och nästa år då ska hagarna dräneras!
 
Jobbat i dag och på kvällen var inte mitt humör på topp direkt. Så jag bytte Räkans omslag, de sitter faktiskt ganska bra trots blötan men så går det mycket silvertejp också! Jag har bomull och jodopax längst in, sen Icakasse och klisterlinda, och sen silvertejp över! Tyckte hon gick riktigt bra i dag så nu hoppas jag på att snart få hjälp att slå på skor igen.
 
Sen jobbade jag Szum litegrann. Mitt tålamod var inte det bästa i dag men han skötte sig jättebra. Det känns som han börjar bli lydigare och mer koncentrerad, och i det här arbetet behöver jag inte bråka med honom längre. Nu gäller et att komma dit även i tömkörningen, och sen även i ridningen. 
 
 

Ny pålle!

Vitt ute i morse när jag klev upp, men inte minusgrader så det resulterade i att allt blev ännu lite blötare. Blev en ganska rörig dag men i slutändan var det nog en ganska bra dag ändå även om jag inte hunnit med hästarna hemma så mycket. Det tar jag igen i veckan.
 
Efter några timmar på Ica var jag i väg och hade lektioner, det var tappra ryttare och hästar som kämpade på i blötan. Sen på kvällen kom Orvar, en femårig fjording som ska vara här för utbildnng. Han är lite riden men ska jag ska fortsätta inridningen och han ska vidareutbildas lite. Ska bli spännande och roligt att jobba med honom. 
 
Visst är han supersöt?

Frustration!

I dag har det varit mycket frustration på Brännan! För egen del var det mest på jobbet som humöret inte var det bästa.
 
Planen med Taggen var att dressyra lite, men han hade andra planer. Han var väldigt frustrerad och blev helt blockerad, så jag fick avbryta och gå hem. Fortsatte sedan att rida på ett annat ställe, det gick då något bättre i alla fall.
 
Sen var det dags för tömkörning med Szum, och han brukar ju kunna vara väldigt frustrerad! I dag började han direkt när vi skulle börja med att protestera, han var väldigt arg och bestämd om att han inte ville gå dit jag ville. Men jag tog bara och backade honom dit jag hade tänkt och sedan var det inget snack om saken, det blev som jag ville resten av passet. Fick nästan en känsla av att han börja ge sig och acceptera, men jag ska inte säga för mycket än, det visar sig snart! Men just nu är känslan: NIlla-Szum 1-0

Trötter!

Först Ica hela dan med fullt ös och sedan hästarna hela kvällen, inte konstigt man är trött!
 
Jobbade Szum först, även i kväll var han lugn och harmonisk utan tendenser till trots. Förutom att jobba honom på de små volterna med halter så lägger vi in ryggning och sidvärtsförflyttningar. När Malin kom så satt jag lite på honom utanför stallet. Vi har lina på honom men jag försöker styra honom så mycket som möjligt från ryggen. I dag red jag några volter runt Malin och runt uppsittningspallen samt gjorde väldigt många halter. Det gick bra trots att Trassel, en av mina katter, höll på leka med en näbbmus precis just då. Det är alltid så, så fort jag ska upp på unghästarna så ska katterna leka, jaga varann eller greja på precis där och då, men det är ju bra miljöträning för hästarna!
 
 
Sen red jag och Malin ut med Taggen och Oliven. Taggen var lugnare i dag och höll sig på mattan. Han var lite spänd men inga luftsprång eller hyss i dag! Nu är jag trött så det blir nog inte så mycket mer än fika, duschen och sängen i kväll!
 

Vilket mörker!

Jag är verkligen inte förtjust i mörkret. Jag tycker man blir trött och omotiverad av mörkret, och det är dessutom rätt opraktsikt när man jobbar ute. Just nu är det en stress när mankommer från jobbet för att försöka hinna rida lite innan värsta mörkret, men snart är det ju mörkt både när man åker till och från jobbet. Men då slipper man ju stressen att försöka hinna innan mörkret i alla fall. 
 
Jag skyndade mig ut med Taggen och hann i väg innan värsta mörkret. I dag var han lite lugnare än i går men det blev några luftsprång även i dag. Jobbade sedan Szum utanför boxarna. I dag hade jag en cool och harmonisk häst som lyssnade och var följsam! Ingen tendens till att vara kaxig i dag utan han var jättetrevlig. Gjorde lite palltränng och stod i stigbygeln flera gånger,  jag var så sugen att sitta upp men eftersom jag var ensam så avstod jag. När jag sedan skulle gå tillbaka med honom så drog han på två brallsprång från ingenstans... 
 
 

Blötast!

Blött, blötare, blötast! Så är det här hemma nu efter gårdagens snö och dagens regn! Sjukt blött och lerigt, inte alls roligt! 
 
Hovis var här på förmiddagen, skodde Oliven, slog på Taggens tappsko och kollade Räkan. Hon har ju inte varit fräsch sen förra veckan när vi skodde henne och verkade ur hovbölder. I dag var det mycket riktigt dags igen. En hovböld på vänster fram som vi verkade ur och troligast en på höger men som vi inte hittade. Nu får hon stå på boxvila med våtvarma omslag. Stackars min Räka!
 
Tömkörde Szum på eftermiddagen. Han var rejält kaxig och trotsig när jag skulle börja och gå från stallet, han ville inte alls! Men han fick ge sig och sen blev han så grymt fin! Det är verkligen en jättefin häst och jag önskar verkligen att han kunde få komma till en ryttare som kan ta tillvara på hans kvaliteter. Hans ägare är inne på att sälja, så är det någon som är sugen på ett projekt med potential?
 
Red Taggen på kvällen med Malin. Han var spänd och överladdad, vilket resulterade i diverse språng ovan mark. men vi kom hem helskinnade och jag vet att han kommer lugna sig bara han får jobba lite. Så det är bara att hoppas på att skorna sitter kvar ett tag nu så vi hinner jobba bort alla spänningar.
 
Ibland kryper deti kroppen på Taggen, bild från i fjol!

Snö!

I dag kom den, årets första snö! Och även om man vet om att det brukar komma snö i oktober så är man lika oförberedd varje gång.Jag tycker oftast att första snön brukar vara ganska oförarlig, den brukar snabbt tina bort och vara över. Men i morse när jag släppte ut hästarna så kändes det verkligen som full vinter! Det var snö på backen, snöade och blåste för fullt. Ingen mjukstart alls! Nu i kväll är det minusgrader och en del snö kvar på backen. Jag hade givetvis inga broddar hemma, vilket jag ju givetvis trodde jag hade, så det har varit lugnt på hästfronten i dag. På eftermiddan åkte jag och köpte brodd så i morgon ska jag vinterrusta hästarna!
 
Det fattas ännu en del innan det är så här mycket vinter, men det är på väg nu!

ICA

Jobb på Ica i dag. På kvällen jobbade jag Szum en liten stund, han var väldigt ofokuserad i dag. Jag och Malin har försökt kolla i våra hästars munnar, det går sådär utan munstege eller munkil men det är väldigt intressant att se! Mer fart i morgon, tyvärr är det hel lugnt med lektioner just nu. Har alla tappat suget samtidigt? Det är en tråkig tid just nu, men det är ju då man som mest behöver lektioner och träningar för att hålla motivationen uppe!

Vem är chefen?

Lugn dag i dag med, regnat mest hela dagen. Perfekt väder för att bokföra, göra budget och städa, så det har jag ägnat mig åt i dag.
 
Jobbade Szum också. Igår gick han emot framåtdrivningen så planen var jobba i genom det i dag. Jag jobbar honom på en liten volt runt mig, det är tydligen väldigt jobbigt och då vill han inte gå fram, utan i stället när jag petar till honom med spöet så börjar han bocka och fara omkring. I dom lägena i dag drev jag ut honom på en större volt där han fick arbeta framåt, ganska snabbt slutade han gå emot drivningen och acceptera vad jag ville. Men det som var intressant i dag var att jag jobbade honom rätt länge, och efterhand lyssnade han jättebra och gjorde som jag ville. Men han släppte inte. Med det menar jag att även om han gör som jag vill så gillar han det inte, ungefär som det kan vara på jobbet i bland. Man gör som chefen säger, för man vill ha sin lön, men man gillar det inte och sneglar lite snett på chefen när han inte ser! Lite så är det med Szum, han gör vad jag ber han om, men han tycker fortfarande att det är han som är kungen och bestämmer. Men det är ett steg åt rätt håll även om jag vill att han ska släppa efter, slappna av och gilla att jobba med mig, där är vi inte än men förhoppningsvis snart!
 
Efter jobbet vid hand hjälpte Malin mig så jag kunde sitta upp och skritta lite på honom. Red på volter runt Malin och gjorde en massa halter, och han lyssnade riktigt bra på mig! Det är skönt att det går bra det lilla jag sitter på honom, tror det är viktigt att ridningen inte blir ett tillfälle att testa och utmana för honom, utan att ridningen är ett arbete där han känner sig avspänd och tycker det är självklart att lyssna på mig. Och att jag får ta i genom allt stök och i frågasättande från marken, för som han beter sig i det arbetet emellanåt så skulle det inte vara roligt att sitta på!
 

Slapp dag!

Har haft en lugn lördag. Jobbade Szum lite, han var rätt upp i varv i dag . Han är så frustrerad och arg, och tycker det är jättejobbigt att gå på små volter i skritt runt mig och göra halt när jag vill. Själv tycker jag det verkar ännu jobbigare att fara omkring, sparka bakut och gå emot än att slappna av och följa mig. Men vi fortsätter jobbet i morgon. På eftermiddan var jag i väg och tömkörde en häst och hade en lektion. Riktig slappdag som avslutades med att jag bakade två äppelkakor, något kreativt mste man ju göra!

Mina boxar!

Nu är det ett år sen vi kämpae på med boxarna! Det var mycket stök och slit innan de stod på plats, men så bra det blev! Är så otroligt nöjd med dom! Återigen ett strot tack till alla som hjälpte till med stallbygget under oktober i fjol! Sen dess har utvecklingen på gården stått ganska stilla, men till våren hoppas jag vara på gång igen med nya projekt.
 
Här kommer lite bilder från byggandet i fjol!
 
Början var nog allra svårast!
 
Man kan börja ana att det ska bli boxara av det!
 
Taket på plats!
 
Boxarna färdiga, nu finns även lampor, sadelhängare och krokar på boxarna.
 

Finns det någon framtid för hästsporten i Norrland?

Att bo I Norrland kan i bland kännas som om man bor i ett u-land vad det gäller häst. Vi har långt till ridhus, tävlingar, träningar, isningar och annat. Det råder brist på utbildade ridlärare, hoslagare, tränare och på välutbildade, välridna och fina hästar. Många av de som är intresserade och engagerade flyttar söderut för att utbilda sig och blir sedan kvar. Självklart finns det många duktiga hästmänniskor i Norrland, och fina anläggningar och bra hästar, men det är lite för glest för att Norrland ska ha en chans att hänga med i hästSverige. Jag tycker faktiskt detta är ett problem, och då bor jag ju ändå i mellersta Norrland, tänk de som bor i de norraste delarna av landet!
 
Det finns stora fördelar med att ha häst i Norrland. Vi har mycket och bra marker, det finns perfekta förutsätttningar för att föda upp hästar här. Ingvar Fredricsson pratar mycket om hur han vill att unga hästar ska växa upp, i stora lösdrifter med mycket yta att röra sig på. Det har vi tillgång på här, dessutom är gårdarna och marken billig. I dag är många hästar importer, från tex. Holland, där har de ofta växt upp på lösdrift, men deras lösdrifter är inte som här utan de är små, ofta asfalterade till stor del och sällan kuperade. Vissa är även till största delen inomhus, dessutom många hästar på liten yta. Det är knappast en bra start för en ung häst som behöver röra sig mycket för att bli stark och hållbar. Här har vi i Norrland stora möjligheter att erbjuda bra hästhållning och uppfödning!
 
Andra fördelar vi har i Norrland är att vi oftast har ett bra ridunderlag även på vintern. I stället för lera eller hårt och knaggligt har vi snö och vinterväglag på vintrarna, perfekt att rida på!
 
 
 
Det jag skulle önska är att fler vågar satsa i Norrland, att fler duktiga hästmänniskor och ryttare flyttar hit och bygger upp verksamhet här. Då får vi fler att träna för, bättre konkurrens på tävlingarna, fler välutbildade hästar och i längden bättre ridning, hästar och ekipage. Detta gynnar alla, även de som inte vill tävla för med ökad kunskap och bättre hästar blir ridningen både säkrare och roligare! Sen gäller det ju även att vi i Norrland utnyttjar de resurser vi har. Använder de duktiga tränare, ridlärare och hästutbildare som finns i Norrland och inte bara söker lyckan söderut. Och att vi faktiskt köper de fina hästar som finns till salu här, i stället för att åka till Skåne eller Holland. 
 
Vad tycker ni? Finns det någon framtid för hästar i Norrland och hur ska vi göra för att skapa den?
 
Foto: Mia Palm
 

Tankar om unghästutbildning!

Har funderat ganska mycket kring unghästutbildning den sista veckan efter min resa till avelschampionatet. Det gör jag väl annars också men kanske ännu mer nu, och med lite nya infallsvinklar och intryck.
 
Tänkte delge lite av mina tankar kring inridning, unghästar och unghästchampionaten just nu, detta ändras ju hela tiden eftersom jag lär mig mer och får nya erfarenheter hela tiden. 
 
Jag tycker man gärna kan börja med hästen ganska tidigt, men i lagoma doser. Under hela utbildningen gäller det ju att anpassa till varje individ men detta kanske ännu mer i början. Om hästen känns mogen och är i en bra fas, tycker jag man kan börja sitta lite på hästen på hösten som tvååring. Men jag vill helst inte göra mer än att rida lite lugnt i skogen efter en äldre häst några gånger innan vintervila.
 
Treårstestet är ett jättebra mål tycker jag! Det gör att hästägarna börjar med sina hästar i tid, man kommer i gång med löshoppning och inridning i bra tid. Genom att börja med hästarna tidigt så finns det tid för vila och återhämtning. Förutom att treårstestet är ett bra mål för hästen så är det en chans att få en bedömning och en bild av sin unga häst. Bedömningen ska inte tas som en dom på hästen utan ge råd för hur hästen bör tränas och vad den har talang för. Men treårstestet får inte bli ett måste, som hästen ska gå till vilket pris som helst utan en lämplig utmaning om hästen är färdig för det och i en bra fas. Efter testet bör hästen få sommarvila och smälta allt, var inte rädd för att låta den unga hästen vila från både arbete och pyssel ett tag och bara vara häst! 
 
Sickan på treårstestet 2011
 
Jag tycker att unghästarna ska ridas mycket i skogen, det gynnar frammåtbjudningen, hästens balans, styrka, mod och ger avspända hästar. Dessutom tycker jag att man ska ge den unga hästen en bred utbildning i början, att alla hästarna hoppas in på låga hinder, får trava bommar, hoppa lite terränghinder och även jobbas avsuttet med tex. tömkörning. Insittningen och grunden är ju densamma oavsett om det är en hopphäst, dressyrkuse eller en westernpålle.
 
Vad det gäller unghästchampionaten så är det en nackdel med att bo i Norrland. Vi har långt till tävlingarna och möjlighet till kval, ännu längre till finalerna och det är en jobbig resa för hästarna. Att rida både Falsterbo och Flyinge finalen samma år kan lätt bli för mycket, speciellt med den långa resan som blir uppifrån Norrland. Och att man ska rida championatet varje år är ingen självklarhet även om man har en fin häst, det är viktigt att det är rätt för den hästen just då. Man måste tänka på att det inte ens är alla hästar som under hela sin livstid kommer upp på dom nivåer som dessa unga hästar går. Att hoppa banor på 1.20m med en femåring eller rida byten och skolor på en 6åring kräver förutom en talangfull häst som har lätt för sig, en sund utbildning och matchning. Och en bra ryttare och utbildare, och dom växer inte på träd tyvärr. Unghästchampionaten måste vara ett delmål, inte ett slutmål! Slutmålet måste vara en trevlig och hållbar ridhäst! 
 
Oavsett vilken häst du har, om det är en talang som kommer gå långt eller en framtida tanthäst så måste målet vara en hållbar häst som är rolig att rida. För oavsett nivå eller inriktning vill väl alla ha en häst som bjuder och är positiv, arbetar i rätt form, som är avspänd och lösgjord, som går att rida och hantera i olika miljöer, som är välbalanserad och rätt musklad, och som är rolig att rida varje dag? 
 
 
 
Det är detta som lockar mig med unghästutbildning, att utbilda hästar som vanligt folk kan rida och som är roliga att rida, varje dag! Hästar som gör att ridningen och hästlivet blir så roligt som man vill att det ska vara, för med en outbildad eller felriden häst kan hästeriet både bli jobbigt, tråkigt och rent av farligt! 
 
Vad tycker ni? 
 

En dag!

En dag hann jag rida Taggen innan han trampade av sig skon igen!! Jag blir tokig! Inte nog med att jag har hästarna för att jag vill rida, träna oh utvecklas, det är väldigt bra för mitt humör att rida också. Att bara sitta här hemma och grubbla gör inte att saker och ting känns lättare, och det mesta kändes lättare igår när jag hade varit ute och ridit lite. Dessutom är det jättelite lektioner nu så jag kan inte roa mig med det heller. Jättetråkigt! Jag har ju två hästar för att alltid ha någon häst att rida men ofta är det så att om det krånglar, så krånglar båda hästarna samtidigt.
 
Men nu ska Taggen få byta hage. Ska prova att ha honom med Räkan i stället. Den hagen är lite torrare och han blir tyvärr lite utanför och lite mobbad med grabbarna så det kanske blir lugnare för honom att gå med Räkan. Funkar inte det så får det bli ensam hage tills det frusit på. Inte så mycket annat att göra som det känns nu!
 
Taggen tycks ha fobi för att ha skorna på sig just nu!

Överladdat!

I dag har jag äntligen fått rida igen! Är en hel vecka sen sist om man inte räknar de där varven vid stallet på Szum igår. Men på förmiddan var hovis här och slog på Taggens tappsko och skodde Räkan. Jag misstänkte ju hovböld på henne, på vänter fram, och jag hade ju ganska rätt. Men hon hade, eller hade haft, hovböld på tre av fyra hovar. Alla utom vänster fram som jag misstänkte... 
 
Så på eftermiddan red jag ut Taggen. Han var rätt lugn på vägen bort men på hemvägen vaknade han till. Superladdad och la in bakutsparkar och brallsprång däör han tyckte det passade. Till exempel när hela jaktlaget kom åkandes på vägen... Vi kom hem tillsammans i alla fall och nu hoppas jag att skorna ska sitta ett tag så han kan ridas lite så ska nog överskottsenergin försvinna. 
 
Sen tömkörde jag Szum. Han var riktigt kaxig i dag, skulle till att börja med inte gå från gården. Han protesterade rätt rejält vilket slutade med att han snurrade in sig med tömmarna i ett träd! Igen, det har vi ju lyckats med förut också. Men efter en stunds jobb så slappnade han av och då blir han ju så fin! Det är ju en jättefin häst som kommer bli en kanon tävlingshäst för rätt ryttare, men det är en bra bit kvar dit ännu. Men det finns potential i hästen helt klart!
 
Bilder efter avklarat pass i dag!
 
 
 

Tråkdag!

Jag har haft en riktigt tråkdag i dag! Är riktigt ridsugen nu och märker hur beroende jag är av att rida och ha saker att göra hela dagarna. Har i alla fall bokfört och gjort klart hagarna som jag grejat med sista veckorna, så nu har jag ny tråd på alla hagarna.
 
På kvällen jobbade jag Szum lite, jobbade med volterna och det kändes som han lyssnade jättebra och var koncentrerad på mig. När Malin kom hjälpte hon mig så jag kunde först hänga lite och sen sitta lite på honom. I dag kunde jag skritta honom ett par varv på en liten volt runt Malin, och göra halter och starta honom från ryggen. Låter ju väldigt basic men jag tycker det känns helt annorlunda nu mot när jag satt på honom i början. Nu är han avspänd och koncentrerad på mig, inte i sin egen värld och full av myror i benen. Så det känns som det går åt rätt håll, jag hoppas min känsla är rätt. Kan tillägga att han var ordentligt upp i varv när jag tog in honom från hagen, ändå vr han lugn och cool i jobbet sen!
 
 
Szum i kväll!
Har kedjan på honom när Malin ska hålla i när jag sitter på honom. Han lyssnar mycket mer på den än bettet eller bara grimman. 

Frimärken?

I bland känns det som man skulle vilja byta hobby, börja samla frimärken eller knyppla i stället. I dag är en sådan dag!
 
Ni som följer bloggen vet ju att jag haft en del hovtrassel i sommar och höst. Taggen stod en och halv vecka för tappskor och sen hann jag rida fyra dagar innan jag åkte bort i helgen. I gårkväll skulle jag rida men då hade han tappat en sko igen. Räkan har ju varit lite öm sen förra hovbölderna så jag har mest lufsat i skogen, tänkte skritta ut henne i dag men när jag tar in henne är hon halt och vill inte riktigt stödja på en framhov. Troligen en hovböld på gång igen då! Man kan bli less, jag vill ju rida och träna, inte bara ha hästar som står i hagen och glor! Men det blir nog bättre bara det bli vinter och vi kommer i från leran.
 
Jag tömkörde i alla fall Szum. Han fick ju också några dagars vila i helgen, hade väl hoppats lite på att han skulle ha smält träningen och att några poletter trillat ner under vilan men han var mest överladdad. Så dagens plan var att få honom rejält trött, helst i både kroppen och huvudet. Började med att jobba honom lite vid hand untanför stallet. När det kändes bra satte jag på tömmarna och tömkörde. Han gick i från gården helt utan protester och det kändes verkligen jättebra. Ända tills han fick syn på soptunnan som jag hade ställt vid vägen, den var tydligen livsfarlig och på några sekunder var vi tillbaka vid boxarna! Han var alldeles upp i varv och skulle absolut inte gå åt det hållet något mer, till slut hade han hoppat in i skogen och snurrat in sig själv med tömmarna i en björk! 
 
Tog och ledde ner honom till den livsfariga soptunnan, som vid närmare titt inte var så farlig och fortsatte jobbet. Efter några varv på volt bredvid den numera ofarliga soptunnan så gick vi vidare till en vändplats för att fortsätta. Arbetade honom på volt med ledad töm och sedan på åttvolter och småvolter med varvbyten i trav, och han blev då fin! På hemväg kunde han gå förbi hagarna utan att ens försöka dra till dom andra hästarna, och det vet jag inte om det hänt förut. Hn blir så fin och trevlig när han är med mig och inte har koncentrationen någon annanstans. Nu hoppas jag att detta sitter i ett tag!
 
Nu ska jag sova och hoppas på att allt känns bättre i morgon!
 
Två små bilder från när jag tömkörde Szum för några veckor sedan, ni får ta fram förstoringsglaset!
 

Aha upplevelse!

Bland alla fina hästar och roliga upplevelser är det en liten händelse som har fastnat på näthinnan. En riktigt aha upplevelse! 
 
Under auktionen visades ett litet, sött sto. Hon upplevdes lite ängsligt och spänt, tittade på omgivningen, ville inte gå, knep med svansen och såg mest ut som hon ville springa och gömma sig. Det är ju inte så konstigt då det är en spännande miljö för de 3åriga hästarna med full läktare, uppdukade bord, servitöter som springer med brickor och folk överallt. Hon hoppade rätt trevligt och spände av efterhand men budgivningen stannade på 80 000 vilket ju inte är mycket för ett sånt fint sto, men många kanske tvekade pga att hon verkade så spänd och tveksam.
 
Då hoppar ägaren upp på hästen barbacka! Mitt i denna stökiga miljö, utan hjälm (vilket ju givetvis inte är att rekomendera) och med endast ett grimskaft i ena bettringen! Man hörde hur hela publiken drog efter andan och hästen trippade till lite, alla undrade nog vad i helvete han höll på med!?! 
 
Men killen som hade suttit upp var inte vem som helst utan det var Eamon Hickey! När hästen trippade till tog han den bara på en liten volt några steg och helt plötsligt blev hästen en helt annan! Den slappnade av, blev trygg och nöjd! Stod så lugnt medan han vinkade till publiken och hoppade av och upp igen! Det syntes verkligen vilket förtroende hästen hade för honom och hur trygg och nöjd hon var av att ha honom där.
 
Eamon Hickey är en väldigt duktig unghästutbildare som jag är väldigt imponerad av! Jag har sett en clinic med honom och försöker läsa det jag kommer över med honom. Jag tycker han har ett väldigt intressant sätt att jobba med hästarna och han är en enorm hästmänniska! Är ni intresserade ska ni absolut försöka se honom jobba med unghästar på tex clinic för det är väldigt imponerande! Hans filofosfi är att vänja hästarna vid mycket och sedan jobbar han med hästarna på en liten volt för att ha dom under kontroll och för att få dom lugna och avspända!
 
Att det fungerar fick man verkligen se i lördags!
 
Denna bild är på Eamn från den clinic han hade i Sundsvall för några år sedan!

Avelchampionatet!

Så då var jag tillbaka i verkligheten igen efter en underbar helg på Avelschampionatet på Flyinge. Även om hemresan blev något kaotisk så var det en bra helg med fantastiska hästar!
 
Avelschampionatet är finalerna för Sveriges bästa 3-7 åringar som kvalat under sommaren och som under denna vecka gör upp i tävlingar i både dressyr och hoppning. Upplägget på tävlingarna är lite annorlunda än vanliga tävlingar, det är hästarna som tävlar och fokus ligger på utvecklingsbarhet och hästens kapacitet. I dressyren får man inte poäng för de moment man rider utan för hästens gångarter, dess lösgjordhet och utvecklingsbarhet. För de 4 åringa dressyrhästarna väntar i finalen testryttare som ger betyg på hästarna. I hoppningen så löshoppas 3 åringarna, 4 åringarna får betyg för kapacitet, teknink och ridbarhet medan de äldre hästarna tävlar som vanligt med fel och tid som styr.
 
Jag har verkligen sett fantastiska hästar under helgen. Speciellt så har några av dressyrhästarna imponerat starkt på mig, hästar som dansar fram och är naturligt i uppförsbacke. Många ryttare rider bra och de flesta hästarna tycks ha fått en bra grundutbildning. Men allt är inte bra, tyvärr. En del hopphästar fick väldigt dåligt stöd av sina ryttare, det resulterade för en del i krascher eller många bommar ner, men många av hästarna försökte verkligen reda ut alla tokiga situationer som deras ryttare satt dom i och gjorde även det då många hade stor kapacitet. Men min fundering är hur länge dessa hästar kommer vilja fortsätta hoppa när det blir så jobbigt för dom hela tiden? Det syntes stor skillnad när duktiga ryttare kom in och lotsade de unga hästarna proffsigt runt banorna. Sen är det så klart mycket nerver inblandade och med så här unga hästar så är det ju mycket dagsform. Men jag ställer mig ändå samma fråga som många andra ställt de sista åren, vilka ska utbilda våra framtida elithästar? Sverige behöver fler och bättre unghästutbildare!
 
De 3 åriga dressyrhästarna gick fantastsikt bra, många av dom var stadigare i formen än vad mina gamla hästar är. De gick in en form som utan att tveka skulle räcka till i ett LB-LA program, ska verkligen 3åringar gå så? Jag tycker ju att så unga hästar främst ska arbeta i skogen, jobba pmed bjudningen, styrka och tycka ridningen är rolig. Nu förstår jag ju att detta är hästar som har otroligt lätt för sig och naturligt går i denna form. Men ändå, är det så här vi vill rida 3åringar?
 
Men i stort var det bara roligt att se dessa fantastiska hästar! Min dröm har ju länge varit att utbilda och kvala en (eller gärna flera) unghäst till Flyinge och få delta. Efter denna helg är inte denna dröm mindre. Men nu är jag ännu mer medveten om vad som väntar, jag vet mer om hur hästarna bör gå, hur man ska förbereda och vilket motstånd som är. Så nu är det bara att träna och söka efter lämplig unghäst! 
 
Förutom tävlingarna så var jag på fredagen på clinic som Sara Algotsson hade (ni vet Silver Sara från OS) och på lördagkväll var det hopphästauktion, och det var en upplevelse kan jag lova! Full läktare, nere i ridhuset uppdukade bord med vita dukar där det serverades tre rätters middag. Och mitt i detta superfina 3 åriga hästar som löshoppade kalasbra! Den dyraste hästen gick för 190 000kr och när den hoppade såg man hela sargen under hästen! Annars måste jag säga att priserana var ganska dåliga, riktigt fina hästar såldes för under 100 000kr!
 
Min hemresa blev väldigt kaotisk. Det började när jag skulle ta tåget från Lund, då klev jag på fel tåg! Det gick tydligen två tåg till Stockholm, från samma spår, med samma vagnsnummer med bara några få minuter mellan. Det hade jag inte förstått och gick på det första tåget. Som inte var rätt tåg, det var ett långsamtåg så då missade jag mitt andra tåg i Stockholm. Bokade då biljett till natttåget i stället. Det tåget var försenat pga en brand i ett tåg på vägen från Göteborg, till slut var det 5,5 timme försenat innan vi fick kliva på vid 4.20 i morse! Innan vi var i Sundsvall var det ännu mer försenat och jag kom fram till Sundsvall en halvtimme efter jag skulle börja jobba! Även om jag sov på centralen och på tåget har jag varit rejält trött i dag. Kom till jobbet tre timmar försenad till slut. Efter Ica så jobbade jag Szum lite från marken. Han var laddad och okoncentrerad i dag, men trots detta stod han väldigt lugnt vid pallen. Och i dag har jag stått i stigbygeln och hängt utan att någon höll i honom! Ett framsteg även om det var lite myror i benen i dag igen!
 
Nu kan jag lova att jag är trött och längtar efter min säng. Bänkarna på centralen är inte mjuka! Det blev ett väldigt långt inlägg, men jag har ju flera dagars bloggande att ta igen! Men det kommer nog flera inlägg om helgen, unghästarna och alla reflextioner framöver.
 
Det var väldigt svårt att fota, därför har jag väldigt få bilder och de är inte så bra...
Vinnare i Breeders Trophy för 6åringar i dressyr!
 
Jan Brink och JJ Rayban vann det öppna championatet i 6års dressyren!
 
Auktionen på lördagkvällen var en häftig upplevelse!
 
 
Bild från 7års championatet i går, hästen är suddig men ni ser hindren och läktarna som tyvärr rätt ofta var ganska tomma.
 
 
 

Tystnad!

Jättefin höstdag i dag med, riktigt varmt ute som brittsommar! Alla hästarna är motionerade. Räkan har jag skrittat ut, Taggen fick gå lite lätt dressyr och Szum tömkörde jag. Han lyssnade jättebra i dag -ända tills vi skulle gå tillbaka till stallet, då försökte han dra till dom andra hästarna. Efter lite disskutioner, en sväng ner i ett dike och en runda i en buske så gjorde vi om och då gick han utan att tveka. Så tråkigt bara när han hade varit superduktig hela passet. 
 
Nu kommer bloggen bli lite tyst några dagar. Jag ska åka ner till Flyinge och titta på unghästchampionatet, ska bli så roligt att titta på fina unghästar och bra ridning! Är tillbaka på måndag med ny energi och ny inspiration!
Så här fina hästar ska jag kolla på i helgen!

Härliga höst!

I dag har det varit en sån där härligt höstdag med blå himmel, sol och morgonfrost. Om hösten skulle vara så här alla dagar så skulle jag nog gilla denna årstid mycket bättre, sista åren tycker jag mest det har regnat.
 
Full fart i dag. Red ut Räkan och Taggen här hemma på dan. Åkte sedan i väg för lektioner, förutom lektionerna så red jag tre hästar. Kom hem vid kvart i nio på kvällen och tog in hästarna, men i stället för att som vanligt gå in och fika och mysa så borstade jag och sadlade Szum. Malin hade jobbat och longerat på kvällen och det gäller att passa på när man har hjälp. Jobbade han lite från marken, kände direkt att han var koncentrerad och cool i dag. Hängde och satt på honom, och sen gick vi även lite utanför stallet. Han var lydig och lyssnade bra, vi gjorde en massa halter och gick bara ett par meter i taget. Känns som det går åt rätt håll!
 
Grabbarna fick en ny bal i dag!
 
Snacka om nöjda hästar! Oliven och Szum!
 
Räkan i solen!

Ridhusbesök!

I morse var jag och Malin morgonpigga för vi hade lastat Oliven och Taggen, och var på väg till ridhuset redan strax efter 8. Vi hoppade lite inne, Malin ska rida första inomhus tävlingen för hösten i helgen och vi har inte hoppat inne på länge. Typsikt nog red vi inne i dag när det var så fint väder ute. Taggen kändes väldigt oriden, vilket ju inte är så konstigt då han ju är väldigt oriden nu, och när vi började hoppa lite lågt hade jag nog glömt bort hur man gjorde... På slutet kom vi i gång lite mer och det kändes riktigt bra. Hoppade dock bara lite lågt och la mer fokus på markjobbet eftersom han vilat så mycket. 
 
Vi var hemma igen redan vid 12 så på eftremiddan red jag Räkan och tömkörde Szum. Detta gjorde jag såklart ute, och lika självklart så försvann solen och byttes mot duggregn! Provade att tömköra Szum bettlöst, med sidepull. Inte dumt alls, han går ju emot bettet en del och det kändes mycket bättre på sidepullet. Hann även med att stöka lite med mina hagar. Har nu tagit ner tråden och flyttat om stolparna i en av hagarna så nu har jag två hela hagar och två utan tråd...
Taggen hoppning, så här bra kändes det inte i dag...
 

Månsken!

Blev en sen kväll i stllet i dag. Jobbade ju på Ica och även om vi var supersnabba att stänga i dag så var jag inte hemma förrän strax före 18.30. Efter lite fika så var jag ute i stallet och fick hjälp av grannen att slå på Taggens skor. Även om det gick rätt fort så blir det ju alltid lite surr så klockan var rätt mycket redan innan jag kom i väg med Tagg. Han fick gå en liten uppmjukningstur i dag. Tog lite galopp på hemvägen och han var rätt laddad! 
 
Det var väldigt häftigt ljus nu ikväll. Månen var nästan full och lös upp ordentligt, samtidigt var de dimma så det blev ett väldigt spännande ljus och häftiga skuggor. Älskar att rida dessa månljusa kvällar! Vem behöver strålkastare?

RSS 2.0