Finns det någon framtid för hästsporten i Norrland?

Att bo I Norrland kan i bland kännas som om man bor i ett u-land vad det gäller häst. Vi har långt till ridhus, tävlingar, träningar, isningar och annat. Det råder brist på utbildade ridlärare, hoslagare, tränare och på välutbildade, välridna och fina hästar. Många av de som är intresserade och engagerade flyttar söderut för att utbilda sig och blir sedan kvar. Självklart finns det många duktiga hästmänniskor i Norrland, och fina anläggningar och bra hästar, men det är lite för glest för att Norrland ska ha en chans att hänga med i hästSverige. Jag tycker faktiskt detta är ett problem, och då bor jag ju ändå i mellersta Norrland, tänk de som bor i de norraste delarna av landet!
 
Det finns stora fördelar med att ha häst i Norrland. Vi har mycket och bra marker, det finns perfekta förutsätttningar för att föda upp hästar här. Ingvar Fredricsson pratar mycket om hur han vill att unga hästar ska växa upp, i stora lösdrifter med mycket yta att röra sig på. Det har vi tillgång på här, dessutom är gårdarna och marken billig. I dag är många hästar importer, från tex. Holland, där har de ofta växt upp på lösdrift, men deras lösdrifter är inte som här utan de är små, ofta asfalterade till stor del och sällan kuperade. Vissa är även till största delen inomhus, dessutom många hästar på liten yta. Det är knappast en bra start för en ung häst som behöver röra sig mycket för att bli stark och hållbar. Här har vi i Norrland stora möjligheter att erbjuda bra hästhållning och uppfödning!
 
Andra fördelar vi har i Norrland är att vi oftast har ett bra ridunderlag även på vintern. I stället för lera eller hårt och knaggligt har vi snö och vinterväglag på vintrarna, perfekt att rida på!
 
 
 
Det jag skulle önska är att fler vågar satsa i Norrland, att fler duktiga hästmänniskor och ryttare flyttar hit och bygger upp verksamhet här. Då får vi fler att träna för, bättre konkurrens på tävlingarna, fler välutbildade hästar och i längden bättre ridning, hästar och ekipage. Detta gynnar alla, även de som inte vill tävla för med ökad kunskap och bättre hästar blir ridningen både säkrare och roligare! Sen gäller det ju även att vi i Norrland utnyttjar de resurser vi har. Använder de duktiga tränare, ridlärare och hästutbildare som finns i Norrland och inte bara söker lyckan söderut. Och att vi faktiskt köper de fina hästar som finns till salu här, i stället för att åka till Skåne eller Holland. 
 
Vad tycker ni? Finns det någon framtid för hästar i Norrland och hur ska vi göra för att skapa den?
 
Foto: Mia Palm
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0