Torsdag!

Ovanligt med bara två hästar att jobba, men dagen har ju gått ändå!

Eftersom mina hästar vaccinerades igår så vilar de i dag, och i morgon, så det var bara Forzett och Kayden på schemat idag. Så i stället har jag hunnit lite annat. Innan jag började med hästarna så satte jag upp en lampa på en av lösdrifterna, och plockade ihop lite hage som var riven och inte ska användas mer i år.

Sen fick Forzett jobbas med longering, pallträning och så stod jag i stigbygeln i skritt. Hon har ju tyckt att det varit jobbigt att gå med mig på men nu börjar det släppa och polletten har trillat ner! Sen red jag Kayden. Han var riktigt jobbig att göra i ordning i dag, jag gör i ordning honom vid hagen och han drev inte bara mitt tå8i botten, utan han lyckades även backa in i en högrep, trampa på mina ridhandskar, sitt täcke och sadelöverdraget, allt medan jag försökte få på sadeln! Jag var helt slut innan vi kom igång en sen fick han jobba först i töm och sen red jag, han försökte testa lite när jag red men det var jag inte på humör för så han lyckades inte lura mig i dag!

Jag var sen ner till betet och plockade bort det sista av sommarhagen och körde hem transporten som stått där nere, hälsade även på Bob innan det blev pizza till middag. På kvällen hade jag två dressyrträningar med en ponnyryttare med två ponnyer, hela familjen var med så det var full fart där ett tag! Sen nattning av hästarna och så gjorde jag äppelpaj till kvällsfika!

Chokladen har dödat sitt täcke, nu måste jag köpa nytt till henne bara jag får in lite pengar! 

Väldigt vaken Forzett innan hennes jobb! Väldigt lerigt vid stallet också... 

Kayden innan avsittning! 

Vaccination!

Igår var det dags för vaccination av nästan alla hästarna, skönt att ha det gjort!

Eftersom Chokladen inte gillar sprutor så hade jag ett lite speciellt upplägg för henne. Longerade henne först, sen efter fick hon Domosedan och jag borstade och masserade lite så hon skulle varva ner. När veterinären sen kom var hon trött och det gick bra att få spruta, trots hennes känsliga skinn och skeptisk till veterinärer... Så det var skönt att det gick bra, även de andra hästarna gick bra att ge.

Sedan var det bara att fika, byta om och åka på jobbet. Efter jobbet åkte jag i väg och hade en lektion och sen nattning av hästarna. I dag har jag planerat in massor att göra när ändå de flesta av hästarna ska vila. Misstänker att jag ändå inte kommer hinna med hälften... 


Blött och lerigt!

Så less på regn nu! Allt är blött och lerigt!

Regnat till och från hela dagen. Efter att ha fått upp en av lamporna jag köpte igår så tog jag ett gäng hästar i töm. Kändes lämpligt då hästarna är spända, blöta och leriga. Kayden, Movie och Grå fick jogga lite i töm och över bommar.

Sen tidig mat då Nisse skull på hoppträning, nu skulle han inte rida utan bara skjutsa men ändå. De träningar jag skulle ha i väg bkev inställda av regnet så åkte upp på byn för att hämta ut Domosedan till i morgon och handla lite. Sen red jag ut Clarinett och tog även Wasabi i töm innan Linda red träning. 

Nu hoppas jag verkligen att det ska vara uppehåll några dagar!

Kayden efter sin tömkörning! 

Grå efter sin! 

Grå och Doris! 

Så här, eller värre, ser alla hagar ut. Allt är blött, även gräsmattan är helt vattensjuk! 

Fixar! 

Bob! 

Bob och hans mamma. Bob var inte på humör för att umgås i dag och travade bara runt när jag försökte klia honom! Häst i Balans!

Så intressant och rolig dag i dag! Trots att det regnar och mina hästar snart måste simma i hagarna...

Upp tidigt i morse och fixade hästarna, sen ner till Sundsvall och plockade upp Ulrika, som brukar massera mina hästar, som kom med tåget. Sen åkte vi till Söderhamn där det var kurs för Nolberga häst klinik, alltså veterinär Annelie Hellström som jag velat lyssna till länge.

På förmiddagen var det teoretiskt och på eftermiddagen var vi i ridhuset och tittade på tre olika hästar. Temat var hästens balans och jämvikt, hon pratade om förebyggande träning och hästens hållning. Väldigt intressant, och mycket samma tänk som jag har även om hon hade dragit det ännu längre. Ett bra citat från dagen var: "hästen ska bli kär i din hand"

Förutom Ulrika som sällskap i bilen så träffade vi även Sara som jag tränar för där. Så roligt att träffa lite folk också. När jag lämnat av Ulrika på tåget igen så åkte jag på Jula och köpte ny belysning till ridbanan och lite annat bra att ha. Sen hem och nattning av hästarna!

Intressant dag, nu hoppas jag på uppehåll i morgon så jag kan jobba lite med hästarna!

Dressyrtant!

Den här dressyrtanten har hoppat i dag! Visserligen bara ett sockerbitshinder, men med två olika hästar! Och med dressyrläder...

Jag började dagen i stallet och tog först Kayden i töm och red sen Clarinett. Fick lite feeling och hoppade henne över sockerbitshindret som stod framme några gånger för att få igång galoppen. Har inte hoppat henne på flera år eftersom hon har en tendens att tappa sin matte efter hindren, i dag var det dock lugnt på den fronten trots dressyrläder. Jag är också glad att Doris väntade med att klättra upp och ner för lyktstolparna tills vi hade hoppat klart och i stället jobbade med fattningar ur skritt, Doris tog all Clarinetts uppmärksamhet! Vi travade även över höga travbommar som jag ju bestämde att vi skulle jobba med när jag tömkörde i fredags.

Sen i väg på jobbet, fikade lite efter och sen träffades jag och Linda. Hon skulle hjälpa mig att filma Movie, så jag red henne och tog då och hoppade sockerbitshindret även med henne! Kanske kommer jag igång med hoppningen igen? Linda hjälpte även mig med Forzett, hängde i skritt och satt lite på henne stillastående. Hon tycker att det är lite onödigt att gå med den där klumpen på ryggen men var ändå bättre i dag.

Sen rullade vi ut en bal och öppnade en annan, nattade hästarna och tog in katten, och sen blev det tacos resten av kvällen! I morgon väntar en, vad jag tror, väldigt intressant och rolig dag! Men tidig morgon! 

Doris klättrar i lyktstolparna på banan! 

Tog några bilder på Movie också. Hon är så fin! 

Tog visst och anmälde mig till en kurs på SLU i vår också! Hur ska jag komma ihåg att jag anmält mig till den i januari? 

Ännu en regndag!

Jag är så less på regnet nu! Tur att det blev uppehåll tills kvällens träningar i alla fall!

I morse skulle jag longera galopprogrammet med Chokladen innan jobbet. Men hon var lite svullen i bakbenen så ändrade min plan lite och hon fick gå i töm i stället. Dels blir det inte samma belastning och dels lättare att se om hon inte skulle se ren ut. Men det syntes såklart inget, misstänker att det är foderomställningen och all lera i hagen som gör det.

Efter jobbet så gjorde jag pasta carbonara till middag och sen hade jag träningar. Först ett hopp-pass med Linda och Bea samt ett ponnyekipage, olika stora men gick fint att jobba med samma övningar. Sen red ponnyryttaren även ett dressyrpass med sin andra ponny. Jag avslutade sen med att longera Forzett och repetera pallträningen med henne, hinner med henne så sällan att det blir så långt mellan gångerna, så blir mycket repetion. Men det kändes inte så i kväll, som att det var längesen utan hon var bra med. 

Kvällen avrundades i soffan med en häst serie som var ganska fascinerande att titta på, om det ändå var så enkelt att förvandla en problemhäst till tävlingshäst!

Vy från jobbet, det regnar in och vi har hinkar lite överallt

Kvällens hoppekipage! Liten och stor! 

Lönefredag!

Sol och fint i morse, men nu regnar det igen! Jag behöver inte mer regn nu!

Jag började i stallet och red både Movie och Chokladen i skogen ovanför gården. Det innebär klättring, lyfta på ben och lite allmänt besvärlig terräng. Sedan fika och till jobbet.

Såklart mycket på jobbet när det både är fredag och lön, själv handlade jag halva butiken när vi stängde för det var helt tomt hemma. Efter jobbet och mat så tog jag Clarinett i töm, och det var bra för jag fick flera bra tankar om hur hon ska jobbas framöver, bland annat med höga travbommar. Är så bra att se hästarna jobba emellanåt för att få ideer och tankar om hur man ska fortsätta jobba och utveckla dom.

Chokladen på väg tillbaka efter sin skogstur. 

Hinner inget!

Jag måste börja fokusera på det jag hinner i stället för det jag inte hinner på dagarna! För jag hinner ju inte alls med allt jag vill!

Igår började jag med att åka ner till sommarbetet och riva och plocka ihop halva hagen, nu har jag halva kvar till nästa gång. Sen upp på gården och red Kayden som kändes fin, bästa känslan på honom nu på länge. Sen skulle jag rida ut Grå själv, gjorde ju det några gånger på betet i slutet av sommaren men hon är ju inte så förtjust i att gå ensam. Hon var spänd redan när jag satt upp, sen red vi direkt förbi bilen där Doris tittade ut från däcket och spädde på spänningarna. Sen kom jag till Juliettes hage på väg till skogen, där tog det stopp. Grå och Juliette hittade ju varandra i somras och nu tänkte inte Grå gå, jag vet att det inte är mening att gå på henne när hon är spänd för då låser hon sig men jag fick henne att gå åt andra hållet. Så vi red runt träden ovanför banan, travade lite på banan och som avslutning kunde vi rida ner på vägen en bit. Nästa gång ska jag nog rida åt andra hållet så hon inte behöver gå förbi några hagar.

Sen skulle vi chippa fölungarna. Nisse är ju id-kontrollant och egentligen ska man väl hålla till inne men vi gjorde ett försök i hagen. Fixar gick jättebra bara han var fångad, han blev avritad, fick chip, tog svanstagel och fick avmaskning. Sen var det Bobs tur, han som alltid är social och vill komma fram, och haft grimma på sig om inte många gånger så ändå några gånger, ville inte alls vara med! Jag kunde mest bara klia honom på rumpan och när jag kom närmare så drog han, men travade i alla fall fint! Jag tror att han kände av situationen lite, att det var något på gång, sen har jag hållt på lite mindre med honom sista veckorna samtidigt som han blir äldre, mer självständig och dessutom med kompis nu. Så får lägga lite tid på att få honom lite tam igen, är ju ingen panik med chippningen ännu heller.

Så gjorde lite snabb mat i stället och sen åkte jag i väg här på byn och tömkörde en ponny och hade en lektion. Efter det träffades jag och Linda i stallet och vi red ut, Linda med Juliette och jag red Clarinett och hade Wasabi som handhäst. Gick väldigt bra och vi kunde trava mycket. Sen nattning av hästarna och så bakade jag en äppelkaka och Linda stannade på fika!

Så ganska mycket hann jag med igår i alla fall, får se hur mycket jag hinner i helgen när jag ska jobba också, det är ju synd att man måste jobba för det tar så mycket tid!

Kayden var så fin igår, både när jag tömkörde innan och när jag red. Ville fånga det på bild, men det blev ju sådär bra.. 


Bob! Lätt skeptisk till matte igår! 

Wasabi efter gårdagens tur! 

Doris vilar på Wasabis täcke. Ett par sekunder senare jagar hon en mus i full fart mellan Juliettes bakben! 

Äntligen sol!

Äntligen en dag utan regn, och med sol! Det behövs!

Jag började gårdagen med att fixa en av vinterhagarna, sträckte tråden, slog fast stolpar och bytte dåliga isolatorer. Han precis klart med den hagen när jag fick besök av traktorn som körde ut balar i hagarna.

Sen var det dags att börja med hästarna. Tog Forzett och Movie i töm, Movie fick jobba med att korta galoppen medan Forzett tränade på att trava över bommar. Så red jag Chokladen och sen Kayden sist, Kayden värmde jag upp i töm först. Sen rester av köttfärssoppan till mat och i väg på lektioner. 

Nu återigen en ny dag, ed förhoppningsvis tid till både hästar och hagar!

Ångrar lite att jag släppte ut Clarinett utan täcke... 

Movie i töm, så fin! 

Kayden efter ridning! 

Å ännu mer regn!

Började så lovande i dag med sol, lite värme och lätt vind, perfekt torkväder för blöta hagar. Men på eftermiddagen började det regna... Så less på regn nu!

I dag började jag med att ta Wasabi i töm och sen red jag Grå, lätt lösgörande jobb. I söndags när jag red så var hon rätt sur att göra i ordning men inga sura miner på banan, i dag tvärtom, så lugn och snäll att göra i ordning men sen sur och lite istadig när jag började rida. Jag blir verkligen inte klok på henne, så konstig häst. Men som tur var släppte drt fort och hon var rätt fin på slutet. Red sen ut Clarinett och avslutade med att jobba Kayden i töm. Sen till Nisses stall och tömkörde Paulas häst. 

Gjorde köttfärssoppa till middag innan jag åkte i väg på lektioner som sen blev en tömkörning och en lektion med en gammal elev som köpt ny ponny, så roligt och spännande! När jag gjort ronden i stallet så blev det lite te och prat hos Paula, och sen hade den dagen också gått åt. Nu hoppas jag på att slippa regn i morgon! 

Klippte manen på Wasabi, det blev inte jättebra och det är ju nästan så hon skäms lite... 

Men hon är ju ganska fin! 

Clarinett och Doris. Doris gillar vattenbaljor och ramlade ner i en på morgonen, hon verkar inte ha lärt sig något av det! 

Musjakt!

Doris är nog den bästa råttfpngaren jag haft, fast hon fortfarande inte är så gammal så tar hon mängder av möss och råttor!

Igår var det Ica-dag, jag longerade galopprogrammet med Chokladen innan jobbet. Det är ju förbaskat tråkigt göra men det har ju tidigare gett bra resultat på henne så jag tänker att vi lägger in det några veckor nu innan det fryser på och blir dåligt underlag.

Efter jobbet och mat så red jag Movie på banan, så pigg och så fin känsla. Började på med lite jobb mot öppna och sen massor av galoppfattningar. När vi travade runt där som bäst i halvmörkret, då bara en av tre lampor på banan fungerar just nu, så kommer det en mus utspringandes precis framför oss, och med Doris efter! Sen hade hon musjakt på banan samtidigt som vi red! Movie brydde sig inte så mycket om det, men en gång satt jag löst när hon skyggade till då Doris kom smygandes i buskarna. Misstänker att Doris kommer ligga bakom en del "sitta löst" gånger i höst och vinter...

Nu ny dag och nya möss för Doris att jaga!

Blev inga bilder tagna igår men tycker att det passar med en äldre bild på Doris! 

Löshoppningsdag!

I dag har vi löshoppat inte mindre än 9 hästar och ponnyer! Rätt bra gjort även om det flöt på otroligt fint. Får se om det är årets sista löshoppning eller om vi får till någon i oktober med.

Jag började dock med att laga hagar... Rätt less på det men det visade sig att vi glömt sätta i strömmen igår när vi hade rullat balar. Sen red jag Grå och Clarinett på banan. Grå bara lösgörande travjobb, Clarinett var på sitt mest ofokuserade humör s jag fick verkligen jobba för att få någon lösgjordhet över huvudtaget!

Sen var det dags för löshoppning. Vi började med att löshoppa tre b-ponnyer från grannbyn, tre kvicka ponnyer som nästan hoppade lika högt som de stora hästarna! Sen hoppade Movie som verkligen gör det bättre för varje gång, och då tyckte vi att hon gjorde rätt bra redan vid första tillfället i juni. Nu syns det verkligen vilken spänst och kapacitet det finns i henne.

Kayden har så lätt för sig att han bara studsar igenom utan större fokus. Juliette är lite tvärtom och verkligen försöker men lyckas riva nästan varje gång ändå, hellre än bra och fullt ös medvetslös är lite hennes motto i löshoppningen, tur att hon är bättre uppsuttet. Bea gjorde en av sina bästa löshoppningar, och det när hon knappt är igång än!

Wasabi hoppade riktigt bra medan Forzett hade det lite svårare, hon hoppar egentligen inte så tokigt men hon får det inte att stämma när hon hoppar in i serien och trasslar till det! Sammanfattningsvis en riktigt bra eftermiddag med många fina hästar och tur med vädret!

Sen mat, nattning av hästarna och nu sova! Känns i kroppen att vi löshoppat så många hästar, det blir väldigt många steg!

Kayden hittade vattenpölen! 

Och här väntar han på att få gå ut! 

Wasabi! Dags att göra något åt manen ser jag... 

Forzett och jag! 

Som en riktig My little pony! 

En vagn kommer lastad med: ponnyer! Annorlunda hästtransport, men fungerade fint! 

Lite mer regn!

Blev en lugn dag igår, vilket kanske behövdes men som till viss del berodde på att det kom mer regn. Är så vidrigt lerigt nu!

Jag började dagen med att ta Kayden i töm och sen åka väg och tömköra en ponny. När jag åkte från den så var jag väldigt kaffesugen så bestämde mig för att ta en liten kaffepaus, som sen blev ganska lång. Linda skulle också komma och dricka kaffe, men hon var tvungen att åka upp på byn och tänka först, sen när vi egentligen var ganska nöjda med fikat så började det ösregna så vi fick vänta lite till innan vi kunde rida.

Men sen red vi ut, först med Clarinett och Juliette som fick trava och galoppera på en skogsväg. Och sen skrittade vi en liten sväng med Chokladen och Bea, Chokladen var väldigt spänd när vi började men släppte lite sen. Efter vi ridit hjälpte Nisse oss att rulla ut balar till hagarna.

Vi hann precis klart med det när nästa ösregn kom, jag hade egentligen tänkt rida en häst till men regnet avskräckt mig. I stället ägnade vi en lång stund åt att fundera över vad vi skulle äta, blev till slut ugnspannkaka. Sen nattning av hästarna och inte så mycket mer gjort, hoppas på uppehåll hela dagen idag!

Gårdagens roligaste var att Dajmen var på sin första tävling igår! Hon säldes ju i april, då väl förberedd men inte riden mer än lite skrittad uppsuttet. Jag har inte trott att det ska vara några problem för rätt ryttare med tid att rida henne, och jag har definitivt trott att hon är en blivande tävlingshäst, men på fem månader komma till tävling trodde jag nog inte! De startade igår en 80 cm klass och var felfria! Dajmen hade skött sig jättebra! Det är ju verkligen superbra!

Mattes prinsessor trötta efter några dagar med regn! 

Clarinett och Doris är väldigt nyfikna på varandra! 

Dajmen på tävling och med rosett! 

Fredag!

Men nu måste det väl snart ha regnat klart för den här gången?

Regnade till och från hela dagen igår med. Jag jobbade på Ica hela dagen men på kvällen red Linda och jag ut en sväng med Movie och Bea. Blev en bra tur med inte alltför mycket regn, pigga hästar och mycket trav! Vi hann precis hem innan det blev helt mörkt, så tråkigt med dessa mörka kvällar! 

Nu ny dag, och ledig dag!
Regn, regn, regn...

Regn hela dagen, allt är blött!

Eldade gammalt och dåligt hö och städade i gästhuset som vi har som sadelkammare på förmiddagen. Sen blev det i alla fall lite hästjobb på kvällen då jag tog Grå i töm och longerade galopprogrammet med Chokladen. Mer blev det inte, så tråkig dag!

Grå på banan nu i kväll! 

Regnoväder!

Så less på regn! Regnade hela dagen igår och idag regnar det ännu värre, och blåser!

Innan jobbet igår så longerade jag Kayden och red lite lätt dressyr på Clarinett. Efter jobb och middag så tog jag Movie i töm. I dag känns det mest som att kolla att hästarna är torra under täckena och kanske städa lite är lagom att göra. Men vi får se vad det blir, nu måste det väl snart regnat klart för i år?
Blöt Clarinett på väg in från hagen

Hovslagardag!

Så var vi inne i en ny regnperiod, började regna igår och ska regna två-tre dagar till. Jag hävdar fortfarande att vi inte behöver mer regn, det hade precis börjat torka upp!

Igår var det hovslagardag, och jag hade redan kvällen innan kört Clarinett, Movie och Bea till Nisses stall. En ny hovslagare, han var väldigt duktig men det tog väldigt lång tid. Inte för att han arbetade långsamt utan för att han var extremt noggrann. Han ville testa andra framskor på Clarinett, hon har ju gått med flappskor men fick nu testa en sko som ska göra henne snabbare fram och därmed förhoppningsvis hindra att hon tappar skor.

Körde tillbaka hästarna och red Chokladen, precis när jag skulle sitta upp så började hästarna i hagarna titta på något. Det är ju älgjakt så det är ju inte så konstigt att det händer lite i skogen, men vårat fokus försvann lite. Hann inte rida mer utan det blev middag och i väg för att tömköra en häst och en lektion. 

När jag kom hem var jag kall eftersom det regnade och blåste, men då jag inte hannså många hästar på dagen så bestämde jag mig för att longera Wasabi ändå. Men hon hade bara en gångart, balans trav, och var rädd för allt, och inte blev det bättre av att Forzett och Movie körde kvällsgalopp i hagen bredvid banan. 

Så gjorde en äppelpaj till kvällsfika, nu ny regndag så får se hur mycket jag lyckas få gjort i dag!


Bea skos! Snart regn igen!

Det har varit skönt med faktiskt ett par veckor utan regn så det har kunnat torka upp lite, men nu väntar flera dagar med regn och det känns som täckessäsongen för hästarna är här nu! 

Innan jobbet idag så tog jag Grå i töm, och efter jobbet fixade jag mat lite snabbt så jag kunde vara i stallet i tid. Dock var jag den från jobbet då vi inte kunde stänga i tid eftersom nyckeln till entrédörren var borta! Dessutom höll jag på att krocka på hemvägen, en gubbe som oväntat körde ut mer eller mindre på mig! 

Väl i stallet så körde jag och Linda först Movie och Clarinett till Nisses stall och sen Bea. Är hovslagare i morgon bitti för dessa tre så därav övernattningen. Lite fika hann vi med också! 

Juliette var trött i morse och tog frukost på sängen! 

Den här bilden hittade jag på Instagram i dag i en annons. Hur kan man ens vilja ha en annons där sadeln ligger så illa, även om det inte är sadlar man säljer? 

Valdagen!

Valdagen och kebabens dag. Jag har både röstat och ätit kebab i dag!

I morse var det dimmigt men det klarnade upp och sen lös solen! Jag tog Forzett i töm och red Movie, Movie gav en jättefin ridkänsla! Och sen vidare till jobbet.

Efter jobbet åkte vi tre som jobbade i dag i väg och röstade. Sen kebab till middag innan det var hoppträning på schemat. Först "miniträning" för två yngre tjejer som kämpade med en tjurig ponny och en islandshäst, de fick verkligen jobba! Sen red Linda på Juliette och en tjej med b-ponny så lite ojämna i storlek men blev en bra kombination, de fick jobba med volter och att korta galoppen mellan hinder.

Efter hoppningen red jag Kayden och Linda försökte filma men det blir ju fort mörkt och då hopplöst att filma en mörk häst. Nu är det dags att sova och ladda för mer jobb i morgon. För oavsett hur valet går i kväll så kommer jag att behöva jobba!

Wasabi hade ätit med hela huvudet i natt! 

Från ridningen med Movie 

Ganska häftig bild och här ser inte Movie liten ut! 

Doris var såklart med! 

Ston!

Alltså jag gillar ju ston men vissa dagar önskar jag mig en stabil valack utan egna åsikter!

Tävling för Clarinett i dag, inomhus vilket ju inte är vår favorit men hemmaklubben var medarrangör så jag var med ändå. Lite spännande att dressyrtävlingen var på Dannero travbana, och när man red från framridningen till ridhuset red man ganska nära travbanan där de körde hästar. Clarinett kändes ändå ganska okej på framridningen, men drog i handbromsen rejält när vi kom in i ridhuset!

Andra hästar som blir spända kanske tittar lite, skyggar eller hoppar till men Clarinett är ju dramaqueen och kunde inte gå på ena kortsidan utan gick sidvärts eller tvärstannade och vägrade gå. På andra kortsidan satt domaren som hon tittade lite på i början men det släppte, men då hittade hon en ruta på sargen som hade annan nyans och kastade sig för det i stället!

Inte helt lätt att rida ett program i det läget, kom dock i genom programmet på något vis men procenten var såklart inte bra. Men något positivt var att galoppen faktiskt inte kändes så dålig i sammanhanget. Nu är ju frågan, ska vi fortsätta att bara tävla utomhus eller ta tag i problemet vilket kommer innebära fler tävlingar där man får skämmas och procenten är skit. Vad tycker ni?

Hemma igen så var jag bara tvungen att prova lasta Chokladen, första gången sen incidenten då hon sparkade sönder transporten. I dag bara lastade jag henne, hon fick äta kraftfoder och sen lastade vi ut igen. Jag var själv så ville inte stänga, men hon var verkligen helt avspänd och lugn, det var faktiskt skönt! En början tillbaka i alla fall.

Sen städade jag ur transporten, Linda kom och vi red ut en liten sväng med Movie och Bea. Körde tillbaka transporten och tömkörde en ponny på hemvägen. Nisse hade gjort middag och sen på kvällen red jag Kayden. Han var inte så rolig utan testade mig ganska mycket, så blev mest jobb att komma förbi det. Vet inte om det är en ny testperiod eller om han har mer energi nu när det inte är lika varmt och lika mycket insekter, inte så roligt oavsett. Efter det nattning av hästarna och lite film, i morgon Ica igen!

Clarinett innan avfärd! 

På Dannero! 

Det är svårt att låta bli att fota när man är i fölhagen! 

Utsikten! 

Fixar! 

Förberedelser!

En anledning till att jag sällan tävlar numera är att det alltid är så mycket stök kvällen innan att det inte känns som att jag hinner med allt det som jag egentligen tycker är roligt med tävling, att putsa, tvätta, packa och förbereda. I kväll var verkligen en sån kväll igen där jag knappt hunnit packa något, men det ska nog gå tävla ändå!

Dagen började i stallet, tog Kayden i töm och red Clarinett, hon fick gå en sväng i skogen och sen trava och galoppera lite på banan. Sen vidare till jobbet där det verkligen varit full huggning i dag!

Efter jobbet så hämtade jag upp Nisse och så åkte vi på Hammarn, hade köpt mackor att äta i bilen för middag fanns det inte tid för. Jag hämtade transport medan Nisse träffade hon som sköter hans papper. När vi kom tillbaka, blev såklart en massa prat, så hämtade vi Clarinett direkt och körde henne till Nisses stall. Hon fick sin tappsko påslagen och så borstade jag, hade tänkt tvätta henne men klockan var redan då 21.30 och jag var ju inte klar utan hade resten av hästarna att natta och grejerna att putsa och packa. Clarinett får bo i Nisses stall i natt så kanske skorna sitter till i morgon!

Klar i stallet vid 22.30 (förstår ni vad jag menar med att det är för mycket stök innan, ska nog bara tävla när jag har semester!) men hann titta lite på en Jönsson-ligan film också, och nu laddar jag för tävling!

Doris har hittat Baloos filt i garaget! Så söt! 

Prinsessorna hemma igen!

Nu är det höst för jag har tagit hem prinsessorna från betet!

Fick även igår börja med att laga hagar, hittade till slut vart strömmen försvann så förhoppningsvis blir det bättre!

Sedan var det dags att börja rida hem hästarna från betet, först red jag Chokladen och hade Grå som handhäst. Inte en jättebra kombination för det gick långsamt hem, men vi tog oss hem i alla fall. Sen ner igen och red upp Clarinett och Wasabi som handhäst, Clarinett var väldigt på och ville hem så det gick lite lättare. Red sedan lite dressyr på Clarinett när jag kom hem med dom. Nu är det bara Lemonaden och Bob som inte är hemma för hösten än, men de får beta några veckor till! 

Sen kom Movies ägare och hälsade på, jag tömkörde henne så de fick se lite! Efter det middag och så i väg till grannbyn och tömkörde en ponny, sen tömkörde jag Paulas häst och som avslutning hade vi lite hoppning hemma. Det var en elev som skulle delta i en internethoppning, digital clear roundhoppning, där man hoppar en förutbestämd bana och filmar. I samband med det så passade jag på att gå igenom lite om framridning och framhoppning. 

Lite till pyssel med stängslet innan nattning av hästarna, och sen på kvällen bakade jag en kladdkaka eftersom jag var sötsugen och det inte fanns något hemma! 

Prinsessorna hemma igen, här Chokladen i förgrunden! 
Julklapp!

Igår var det äntligen dags för Nisses julklapp från mig, sådär en sju månader senare!

Jag började dock i stallet, plockade ner den extra hage jag har haft till Kayden i sommar. Sen ner till betet och red först Wasabi. Hon var inte alls på humör, försökte bita mig när jag satt upp! Så red bara lite runt träden och jobbade med styrningen. Red sedan ut en sväng på Chokladen. Upp till gården igen och red Kayden, han testade mig lite igen men var ganska fin sen.

Så ombyte och mat innan jag och Nisse åkte till Timrå och clinic för Therese Nilshagen. Nisse fick biljetten i julklapp av mig och clinicen skulle egentligen vara i slutet av januari, men pandemin sköt fram den rejält! Trevlig kväll med fem olika ekipage på variende nivå. Jag kunde konstatera att av de fem såg endast ett ekipage ut att ha en sadel som passade, de andra sadlarna låg för långt fram och flera satt i bakvikt. Tråkigt, även om jag vet att det inte är helt lätt med sadlar till hästar som rör sig mycket.

Intressant kväll, träffade även en del bekanta. Väl hemma igen var det bara att natta hästarna och sova! Nu ny dag och dags att ta hem hästarna från betet! Det börjar bli för mörkt på kvällarna för att vara utan belysning (där de står nu finns ingen el) och så börjar älgjakten i helgen!

Chokladen på tur med höstlöv i pannluggen!

Bob är nog i en växtperiod, något högre bak än fram! 

Fixar och Bob! 

Fixar! 

Bilder från clinicen! 
 

Sommar och höst!

Intressant blandning av sommar och höst nu!

Igår fick jag börja dagen med att laga hagar och fånga hästar då ett par hade tyckt att gräset var grönare på andra sidan. En timme senare var ordningen återställd och deras hage utbyggd för mer mat.

Började ridningen nere vid betet och red först ut Grå en liten sväng själv, hon var väldigt spänd men skötte sig. Red även ut Clarinett och vi hittade en "ny" stig som jag nog inte ridit på säkert 8 år. Spännande!

Sen upp på gården och tog Kayden och Movie i töm. Båda riktigt fina, nu börjar Movie komma upp lite i formen framför manken och det var roligt att se. Flyttade sedan Movie och Forzett till en annan hage eftersom det snart är dags för beteshästarna att komma hem också.

Mat, i väg på ett par lektioner och sen hjälpte Linda mig med Forzett. Hon var lite spänd och nervös, speciellt när jag gjorde i ordning, men gick bra att hänga i alla fall. Lite skeptisk är hon till att gå med mig på men när hon väl gjorde det var hon avspänd. Hon behöver nog bara lite mer jobb och tid. 

Nu ny, rolig och spännande dag!

Clarinett på upptäcktsfärd i skogen, ny stig! 

Kayden i töm! 

Pannlampe-dags!

Igår letade jag fram pannlampan och vantarna, är dags för det nu! Ordentligt kallt på morgonen och kvällen, och de ljusa kvällarna är ett minne blott!

Innan jobbet igår fick Wasabi jogga lite i lina. Efter jobbet, och mat, så red jag Chokladen. Kom i väg lite för sent så det började mörkna redan när vi red i väg, men med pannlampan och reflextäcke. Vi red en sväng som vi inte ridit på hela sommaren, hon var pigg och ville mest trava hela tiden men matte tyckte att det var jobbigt när vi inte såg ojämnheterna i marken.

Nu ny dag och nya tag!

Wasabi igår morse. Dimmigt och kyligt! 

Dressyrträning!

Äntligen kom jag i väg på träning igen, det var väl behövligt!

Innan jag åkte i morse så longerade jag Kayden. Han har ett insektsbett precis där sadelgjorden och tömkörningsgjorden sitter så det blev lämpligt i dag, pigg och busig var han i alla fall. Sedan lastade jag in Clarinett och åkte till Östersund. 

Var riktigt längesen jag red träning för Sara nu, vi fick jobba med att få lite ärligare ställning i nacken och så jobbade vi galoppen. Fick vända igenom vikten i skritt och fatta precis i vändningen för att få henne att sätta sig mer på bakbenen i galoppen. 

Hem igen, tillbaka med transporten och sen gjorde jag pastasallad. Efter vi ätit red jag och Linda ut en sväng på Movie och Juliette. Movie är brunstig så blev några kisspauser, vi såg även älgsr och fåglar dom flög upp precis framför oss (typ 1 meter från Juliette), var nog bra att vi hade Juliette med som stöd! 

Försökt att ladda om lite i kväll med att titta på Mamma Mu, eftersom vi inte kom på vad vi ville se och jag tyckte att alla serier var så krångliga... I morgon väntar i alla fall Ica igen! 
Bilder från fredagens dressyrtävling:
Foto: Tommy Falkensson
Foto: Tommy Falkensson

Och Clarinett efter dagens träning i solen! 

Lugn lördag!?

Jag tycker att jag har haft en lugn dag, men jag har jobbat fem hästar så alla håller kanske inte med om det?

Tog en lugn morgon, kändes som att jag behövde det. Sen lite pyssel hemma, plockade i gästhuset som används som sadelkammare för att försöka få lite ordning nu när alla saker flyttade hem. Kommer dock ta någon vecka innan det är ordning och rutiner på allt igen. 

Sen ner till betet och tog Grå i töm och red ut Chokladen. När jag kom tillbaka till gården stod det 20 balar foder på gården, känns skönt nu när alla hästar snart är hemma igen. Rullade in en bal, med hjälp av bilen, i Kaydens hage. Och så red jag honom, fokus på att få honom att släppa innertygeln och följa den, alltså samma som vi jobbade med i början, men han släppte väldigt mycket fortare nu!

Sedan åkte jag och Nisse upp på byn, handlade och åt. Sen en kopp kaffe och så kvällspasset i stallet. Red ut Movie i skogen och tog Forzett i töm. Lyckades bli sparkad av Forzett också, hon gick inte lyfta bakhovarna på när hon kom, nu har det gått jättebra ett tag men i kväll var jag oförsiktig och fick en spark. Onödigt. Tömkörde i alla fall både över bommar och sen runt träd i skogskanten.

När hästarna var nattade åkte jag och hämtade en transport som jag har hyrt för att åka på träning i morgon. En jättefin transport, precis en sån som jag mest sugen på att ha nu, så nu vet jag vad jag önskar mig i julklapp!

Grå i töm! 

Chokladen i skogen! 

Ston och föl på bete! 

Bob låg när jag kom men skulle ju givetvis upp för att hälsa! 

Han är så fin att jag har svårt att förstå att han är min! 

Forzett tränar styrning i skogskanten! 

En sån här borde jag väl kunna få av tomten? 

Kvällstävling!

Jag gillar egentligen kvällstävlingar, men det börjar vara lite väl mörkt på kvällarna nu för det, och dessutom kanske man inte ska jobba innan...

Gårdagen började med att jag ringde upp fel person och inte förstod det. Så stressnivån var hög redan från morgonen! Två av Nisses hingstar var ute när jag skulle åka, jag ringde till honom, trodde jag i alla fall! Kunde inte förstå att han inte förstod vad jag menade, det var svårt att höra vad han sa och jag hann bli irriterad innan jag förstod att jag inte pratade med Nisse! Förstår inte hur jag lyckades ringa fel person eftersom jag tog senast slagna nummer, och hamnade hos någon som jag inte brukar ringa. Men som tur var hos någon jag kände, som var vaken och dessutom själv har djur på rymmen ibland. Fick in hästarna och lyckades ringa rätt sen!

Efter jobbet, som j ag smet en timme tidigare i från, var det fullt race. Nisse hade gjort mat så åt lite snabbt och sen på med transporten, lastade grejer och tog in Clarinett. Hon var väldigt dammig! Knoppade på en kvart och så fick hon ha fleecetäcke på sig i transporten för att fånga upp lite damm!

Det var dressyrtävling hos Nylands Hästsportslag där jag brukar ha lektioner. Jag red en LB:1, egentligen var tanken att Grå också skulle med men hon var ju så stressad i tisdags så jag la ner det. Clarinett var lite spänd på framridningen, blev ostadig när vi skulle in på banan (backade näsan in i en hästhage) och stod emot en massa på programmet. Men med tanke på det tycker jag ändå att det gick okej. Travprogrammet var inte så tokigt, galoppen var skit men hon gjorde allt och vi kunde genomföra det. Även om jag fick sparka till henne med sporrarna ett par gånger när hon tänkte lägga av och tjura ihop. Känns som vi ändå höjt våran lägsta nivå. Men nu måste jag få mer kläm på galoppen, den behöver bli kortare och aktivare, och jag måste kunna rida programmet utan att rida i väg galoppen!

Sent innan vi var hemma. Trött då och trött i dag så lugn morgon. Nu väntar lite stök med hästarna i dag men ska försöka ta det ganska lugnt! Tror att jag behöver det!

Inte snyggaste men snabbaste knopparna! En kvart tog det att knoppa igår! 

Hon har mycket ideer min Clarinett men hon är fin när hon är fin! 

September!

Nu känns det verkligen som höst!

Igår en intensiv dag som började med att jag körde Clarinett till Nisse så han slog på en tappsko fram. Hon behöver verkligen skos men det verkar hopplöst att få tid, Nisse är dålig i ryggen så tappskon var nog precis vad han fixade. Bestämde mig för att ställa henne i en hage på gården över helgen, hon ska i väg på lite och kändes som större chans att behålla skon om hon går i en torrare och plattare hage. Men när jag tog in henne för att rida en dryg halvtimme senare hade hon tappat en baksko i stället!

Fick ingen jättebra känsla när jag red igenom Clarinett, men förhoppningsvis blir det bättre i kväll, men red Movie efter och hon kändes fin. Red fram runt träden i skogskanten som uppvärmning, sen jobbade jag med att få henne loss. Galoppen som jag ju tycker tappat lite på slutet kändes också bättre! Red även Kayden lite, lugnt jobb för att få honom avspänd och loss, var ju ett tag sedan jag satt på honom sist nu!

Muddagspausen blev ingen paus, en av Nisses hingstar hade hamnat i fel hage så det var ett litet stök att få honom rätt. Sen gick det fort att göra spaghetti och köttfärssås, och äta innan jag åkte och först tömkörde en ponny och sedan lektioner.

Hemma igen så var det redan mörkt, men jag tog av Clarinett den andra bakson och radade till bakfötterna på henne. Hoppas jag att det ska fungera i helgen. Packade ihop grejer till i dag också så sent innan det blev kväll. Nu morgon igen och Ica väntar!

Jag hade nästan glömt hur stor Kayden är att sitta på! 

Inventering!

Den här inventeringsdagen blev ju inte alls som jag hade tänkt, som vanligt...

Började på morgonen med att rida Clarinett lite på gräset bredvid betet och sen rida ut Chokladen en liten sväng. Sen på Ica där det ju först var vanlig dag och sen inventering på det, vi fick smörgåstårta till fikat eftersom det var sista dagen för Linda innan hon går vidare till nytt jobb.

Jag hann inte investera så länge efter vi stängt förrän Linda ringde och sa att stona nere på betet var borta! Hade sett på dom att de inte var helt nöjda med betet men det fanns mycket mat kvar men det var nertrampat och jag hade hoppats att de skulle vara nöjda några dagar till.

I alla fall så hittade Linda hästarna hemma på gården. Jag åkte från Ica, plockade upp Nisse på vägen, och så gick vi ner med hästarna till det första betet där de gick i början av sommaren. Nu får de gå där i kanske en vecka innan de får flytta hem. Finns bete kvar men dels brukar de vara svårare att hålla på bete på slutet av säsongen och dels är det bara en dryg vecka till älgjakten drar igång, dessutom börjar det bli mörkt att hålla på utan lampa på kvällarna.

När hästarna var på plats, och vatten, så fodrade jag och gjorde klart för att sedan åka tillbaka till Ica. Knappt två timmar var jag borta och det fanns kvar att göra sen med. Vi höll på till 22.45, jag åkte och kollade att hästarna var kvar i hagarna innan jag gjorde kväll. Tog en stund att varva ner och somna. Nu ny dag med mycket på agendan!

Red ner Chokladen till det gamla betet, väldigt fin utsikt! 

RSS 2.0