Dymmelonsdagen!

Det börjar kännas som påsk...
 
Red Zippin och Grå innan jobbet. Båda fick trava lite på banan och sen gå snöpulsning utanför banan där vi inte ridit och det fortfarande är rätt mycket snö kvar. Sen lite fika och i väg på jobbet.
 
Där var det fullt ös med påskhandel och en massa notor att packa åt kunder som inte själva kan handla nu under pandemin. Vi hade extra öppet då jag jobbade 11-20, när vi stängt nattade jag hästarna och sedan blev det vitlöksbaguetter med charkens egna räk och kräftröra till kvällsfika, självklart med Zeunerts påskmust till. Ungefär samma upplägg väntar i morgon så bara att ladda om!
 
 

Blåst igen!

Varför ska det blåsa så fort jag har en dag hemma för att rida? Men det torkar väl upp lite bättre av blåsten i alla fall!
 
Det blåste inte så mycket i morse men efter att jag hade mockat och spånar lösdrifterna, vattnat och rullar in en bal i en hage och skulle börja med hästarna så drog blåsten igång, och bitvis blåste det rejält! Jag fick ändra mina planer lite men hästarna blev i alla fall jobbade!
 
Zippin först ut i töm och sen Lemonaden, och så red jag  ett lättare dressyrpass på Clarinett. Sen var planen att rida Wasabi igen efter vilan men det kändes som fel dag och i stället longerade jag henne ute i snön. Sen stekte jag pannkakor till middag innan jag åkte och red en häst och hade några lektioner. Hemma igen så tog jag Bea i töm åt Linda innan vi nattade hästarna.
 
Nu väntar påskjobb på Ica i tre dagar, misstänker att det kommer bli fullt upp!
 
Självklart måste man rulla sig när matte har spånat! Veckans höjdpunkt enligt Chokladen!
 
Jag hann gosa lite med Baloo också!
 
Lemonaden i töm!
 
Wasabi ute i snön!
 
 

Påskveckan!

Påskveckan är här och det har vi känt av på Ica i dag då det kom mycket varor! I fjol pratades det mycket om att det skulle bli en annorlunda påsk, och det är ju samma som gäller i år. Men för mig är det lika varje storhelger, jag ser framför mig innan att jag ska rida en massa och sen mys på kvällarna och kanske umgås lite. Men sen tar jag på mig extra jobb på Ica, för att det hör till att jobba dessa helger, och bokar in lektioner och så slutar det med att jag bara jobbar och knappt ens hinner rida... Det ser ut att bli lika denna påsk!
 
I morse fick Szum jogga lite i lina innan jobbet. Fantastiskt att jobba till efter 18 och solen fortfarande lyser när man åker hem! Gjorde lättlagad mat, färdig potatisgratäng med skinka till, och sen till stallet. Grå stod på schemat och precis när jag satte foten i stigbygeln började det regna lite. Hann bara skritta ett par varv så bröt det loss ett ordentligt oväder med regn, hagel och stormbyar! När det blåste som värst kändes det som hela skogen skulle tippa över ridbanan, så då klev jag av! Gick med henne en stund innan jag satt upp igen, då i en blöt sadel och med en spänd häst. Behöver jag säga att hon inte gillar blåst? Men även om hon inte blev riktigt lösgjord och avspänd så var hon faktiskt ridbar och hon var nog mer irriterad över underlaget som ibland var mjukt och ibland bar på isen. Men det är inte många dagar kvar nu innan banan börja vara isfri, och det går ännu fortare när vi ride där så lite bra kom det ut ur dagens pass också. Ovädret hade dragit förbi när jag var färdigriden men då var jag ju redan blöt!
 
En blöt och lätt missnöjd Grå efter kvällens ridning i ovädret! 

Sommartid!

Äntligen sommartid men som jag misstänkte blev det en lång dag igår och i dag är det segt att ta sig upp.. 
 
Jag red i alla fall ut Clarinett innan jobbet igår, vi travade mycket på grusvägen som nu är framtinad och bar. Det blir mycket kondtionsjobb för Clarinett framöver, förutom att konditionen inte är på topp så är hon lite väl rund. Jag har haft bra hö i vinter, de andra hästarna som är lite svårare att hålla i hull är jättefina men Clarinett som är lite mer lättfödd är inte väl kurvig just nu!
 
Jag hann även göra bakbromsträning med Grå innan jag åkte på jobbet. Efter jobbet gjorde jag pastagratäng och sedan till stallet. Utan att stressa hann jag rida ut Lemonaden i skogen innan det mörknade, och red även lite dressyr på Zippin utan att tända på banan så definitivt skillnad på ljuset! Avslutade kvällen med chips och dipp!
 
När jag och Clarinett kom tillbaka från ridturen så satt Baloo och väntade på balarna! 
 
Klart att han måste vakta mattes höbalar så ingen tar dom! 

Lördagsjobb!

Det soliga vädret var såklart bortblåst lagom till helgen, men jag jobbar ju ändå så för mig spelar det inte så stor roll men tråkigt för alla som jobbat hela veckan och längtat ut!
 
För mig blev det en riktig jobbdag igår, jag tog Wasabi i töm innan jobbet men efter jobbet åkte jag direkt i väg på ett par lektioner. På vägen hem åkte jag upp på byn och köpte pizza. Eftersom jag var trött och det regnade så nattade jag bara hästarna sen och gjorde kväll. I dag är det sommartid, vilket jag längtat till, meb jag misstänker att jag kommer vara både förvirrad och trött innan kvällen!
 
 

Som en räkmacka!

Fredagen rusade också i väg, det känns som att det varit mycket den här veckan. Alla har börjat tina fram och det har nog varit tre eller fyra gånger så mycket lektioner och träningar denna vecka om man jämför med för några veckor sedan. Roligt såklart, och det behövs, men det blir lite mycket emellanåt och det känns som att jag inte hinner med mina egna hästar. Tur att det snart är sommartid och ännu ljusare kvällar!
 
Jag red i alla fall Grå och Chokladen på slingan igår innan jobbet. Det var fruset och svallis utanför stallet så jag fi k göra i ordning vid hagen. Går ju ganska smidigt ändå och två hästar motionerade på ett kick. Sen ombyte och fika och i väg på jobbet, där det var lönefredag men ändå bra flyt och inte så stressigt. 
 
Efter jobbet så gjorde jag räkmackor till middag, så gott! I stallet så longerade jag Zippin över bommar. Underlaget var fortfarande helt okej på banan. Nu är det jobbhelg och mer jobb väntar!
 
Chokladen hade tagit sovmorgon och ville inte alls rida på morgonen!
 
Ändå pigg och glad när vi kom igång! 

Våffeldagen!

Så fantastiskt väder igår, sol och bara lite blåst!
 
När jag började rida var det fortfarande isigt och lite halkigt men när st började tina så blev det bättre, även om det på kvällen var lite tillbaka till utgångsläget. Men det tinar fort sås snart är isen väck! Jag red Lemonaden först på banan, även om det bitvis var lite halt så travade hon på Bea och utan den där osäkerheten som kom fram på förra passet när hon bockade. Sedan red jag både Clarinett och Zippin på slingan där det faktiskt fortfarande var rätt bra underlag, men är nog sista dagarna för man ser knappt vart stigen går längre.
 
Avslutade med att longera Wasabi, hon har haft nästan tre veckors vila men nu mjukstartade vi vårens jobb lite. Sen lagade jag middag och duschade, åt och åkte på Hammarn i full fart. Köpte foder och var på massage, var alldeles för uppe i varv först men jag behövde verkligen massagen eftersom jag hade huvudvärk av nacken. Fortsatte efter med att ha två träningar, på hemvägen stannade jag och hjälpte en tjej att prova några sadlar och så avslutade jag med att ta Juliette i töm åt Paula.
 
Och våffeldagen till ära så gjorde jag såklart våfflor på kvällen som kvällsmat. Jag känner mig nästan lite lurad, det var första gången jag gjorde smeten från grunden eftersom jag trott att det var svårt att göra våffelsmet, varför skulle det annars finnas att köpa? Men det var ju väldigt enkelt, tog ju ingen längre tid än att göra det med mix och blev ju mycket godare. Jag kommer inte att köpa mix mer i alla fall!
 
Ni ser vädret, helt fantastiskt! Stigen på slingan syns knappt längre men det var bra underlag ändå. Här med Zippin! 
 
Min snygga bäbis häst, Wasabi! Hon är fortfarande bäbis fast hon blir 4 i år. 
 
 
Och så en lite busigare bild:
Såklart blåste det lite igår med, om än inte som tidigare! 
 
 

Vårväder!

Härligt väder igår med sol och många plusgrader, men varför måste det blåsa så fort det är fint väder?
 
Jag skulle få två höbalar på förmiddagen och i väntan på dem så gjorde jag lite pyssel som att sopa, pyssla och fixa med hagarna somsnön, älgar och hästar gått hårt åt i vinter. Än har ju bara övertråden tinat fram men i alla fall en början. När balarna var på plats så red jag Grå och Szum på banan och sen Chokladen i skogen.
 
Snabb middag och i väg på lektioner, och inte mindre än två hästar att rida. I dag verkar det också bli fint väder och även i dag har jag en massa uppdrag som väntar!
 
Så skönt att kunna rida i ridbyxor utan långkalsonger, i mars. Helt otroligt!
 
Baloo gillar också vädret!
 
Jag skulle fota takdroppet i Bea och Wasabis lösdrift som såg så fint ut, men Bea ville vara med på närbild!
 
Själva takdroppet blev ju inte alls bra på bild!
 
Szum med vind i manen, förstår inte att det ska blåsa varje gång jag ska göra något med Szum! 

Tinar i rasande fart!

Två dagar med vår, det tinar i rasande fart nu! Ordentligt varmt, svårt att tro att det fortfarande är mars! 
 
I måndags jobbade jag ju, tog Chokladen i töm innan jobbet och sen red jag Grå på kvällen. Ett par-tre veckor sedan jag satt på henne sist, en vecka vila och sedan töm jobb, och även nu började hon på samma sätt som innan vilan med att stå emot och kännas stum och entaktig. Men det släppte och sedan kändes hon som vanligt, framåt och avspänd, blir intressant att se hur hon känns framöver.
 
Igår började jag med lite mockning och sånt stök innan jag tog tag i ridningen. Jag red Zippin och Lemonaden på slingan, gäller att passa på att rida där nu innan den tinar bort. Lemonaden drog på ett par ordentliga bocksprång när vi skulle galoppera, jag satt kvar och det kändes inte som något tvång eller panik utan bara som en urladdning och bus. Men efter blev hon så spänd att hon knappt kunde trava, det stärker min teori att hon blir rädd för något, att hon ska få tvång, sig själv, för att jag blir spänd eller något annat, frågan är bara vad.... Avslutade med att rida Clarinett i skogen, där kommer det nog vara snö länge till!
 
Gjorde en misslyckad omelett till lunch och sedan i väg på lektioner. När jag har lektioner så är det ju ofta väldigt omväxlande med både typ av ekipage men även vad jag gör, är ju sällan jag står en hel kväll och bara har träningar. Igår tömkörde jag två hästar, red en (samma som en av de jag tog i töm) och provade sadlar, ganska bra med tanke på att jag hade fyra pass! Sen nattning av hästar och varma mackor till kvällsfika!
 
Lemonaden innan avsitting vid stallet. Inte bart än, men inte så långt bort tror jag!
 
Clarinett i skogen, även här har det tinat men fortfarande mycket snö kvar! 

Våren stormar in!

Det verkar som att våren tänker storma in i år, i år med för det verkar vara lika varje år. Stormvindar i dag, jättetråkigt när jag är ledig och dessutom solen var framme men så är det! Dessutom blankis så det har varit spännande att ta sig fram! 
 
I stället fixade jag lite med staketet, Wasabi och Beas hage är lagad en massa gånger i vinter när de andra stona har ockuperat deras hage så den var i behov av lite kärlek. Har rensat upp och bytt till ny tråd och nya isolatorer på den delen som varit utsatt. Sen longerade jag Szum och Zippin, gjorde i ordning utanför hagen och när jag kom tillbaka med Szum så hade hans täcke blåst i väg en lång bit. Inget bra väder att jobba häst i!
 
Gav upp och tog i stället och städade lite, gjorde ett nytt ryck i stallet lite senare. Då blåste det lite mindre i alla fall, jag tog Clarinett i töm innan nattning av hästar och sen kom Linda och vi åt tacos. Så det slutade med att jag är alldeles för mätt i dag med!
 
Clarinett i blåsten! 

Hjälpredor!

Såklart ska det blåsa när jag har ledig helg, men blåst är ju vårväder så det är väl inte så konstigt egentligen. Men lite tråkigt... Många plusgrader i dag i alla fall, kommer tina hårt nu framöver
 
Ridit fyra hästar i dag men började med att jobba Grå i töm, hon såg fräsch ut och jag ska nog börja rida lite igen till veckan. Sen red jag Lemonaden, men eftersom jag skulle testa att rida på bett igen (vilket jag inte gjort sen i höstas) så började jag lite i töm. Inte helt bra på bettet, hon blev försiktig, bjöd sämre, spände till lite och drog en del i tygeln, men jag ska växla och rida lite på bettet framöver också.
 
Red sedan Zippin, först lite lättare travjobb på banan och sen några varv i snön. Både Chokladen och Clarinett fick pulsa i snön i skogen så nu är hela rundan vi brukar rida där upptampad, men det är bitvis galet mycket snö!
 
Sen gjorde jag kasslergratäng med annans och ris till middag, Linda kom förbi på kaffe och sen nattning av hästar. Det blåser rätt rejält i kväll och jag hoppas att inga staket blåser ner!
 
Jag hade mycket hjälp när jag mockade lösdriften i dag, men de hade inte riktigt tid att vänta tills jag hade mockat klart utan började med spånet direkt. Och det mesta av det som Chokladen spred ut hamnade nog utanför huset, men de hjälpte ju till i alla fall!
 
Lemonaden var också behjälplig!
 
Hon kunde inte låta bli att leka med pisken heller när vi ridit:
Så klåfingrig!
 
Chokladen trampar upp stigen i skogen! 
 
Mycket snö kvar! 
 
Baloo vaktar soptunnan, viktigt uppdrag som stallkatt! 
 

Lite bättre fredagskväll!

Blev en lite annorlunda fredag igår, men roligt att göra något annat ibland!
 
Efter jobbet, där jag smet en timme tidigare, så åkte jag direkt till stallet och förberedde nattningen där eftersom jag skulle få hjälp med den. Sen duscha och så åkte jag och Nisse på Hallstaberget. De har After Work där på fredagar med ett par maträtter och en efterrätt med dryck till bra pris. Nu i coronatider är det väldigt uppstyrt med förbokning, bordsplacering och så men ändå bra mat till lägre pris. Det var min födelsedagspresent till Nisse som fyllde för ett par veckor sedan. Igår hade de nattbakad och örtövertäckt karré med potatisgratäng och äppelkaka till efterrätt. Kan säga att vi blev mätta i alla fall!
 
Den här helgen ska jag mest vara hemma och rida, och såklart verkar det ska blåsa hela helgen! Tycker att det blåser jämt!
 
 

Resurslös men inte rådlös!

Jag må vara resurslös men jag är då inte rådlös! I dag puttade jag inte bara in balarna i hagarna med bilen utan körde även upp dom från vägen och fram till hagarna genom att putta dom framför bilen! Kan själv skulle man kunna säga!
 
Jag mockade lösdrifter, vattnade och fixade först, och sen körde jag in balar i två hagar. Det var inte smärtfritt, jag fick jävlas en del och rullade bland annat en bal som fastnat mot staketet för hand. Men det gick!
 
Vet inte om det är jag som inte kollat prognosen riktigt eller om prognosen haft fel men jag hade missat att det skulle snöa, och hagla, i dag så de hästar som inte har täcke jämt var utan nu ned. Då jag helst inte vill rida på blöta hästar så fick jag ändra planen. Så Zippin och Lemonaden fick jobba i töm, bland annat över bommar. Grå longerade jag, tyckte att hon inte såg riktigt fräsch ut i måndags och ville kolla, men bättre i dag även om hon ser stel och låst ut. Får klura lite hur jag går vidare. Clarinett hade täcke så hon fick gå ett dressyrpass. 
 
Sen spagetti och köttfärssås till middag och i väg på lektioner. Snöandet avtog ungefär när jag hade jobbat klart hästarna, och i helgen ska det tydligen bli 8 plusgrader!
 
Bea slickar saltsten, här ser man snöandet!
 
En bal framför bilen. Detta är dock inget jag rekommenderar om man är rädd om bilen!
 
Zippin, när hon jobbades var det sol och snö samtidigt!
 
Lemonaden! 

Onsdag!

Fina dagar nu, så härligt med vårvinter. Kallt i morse men redan mitt på dagen var det plusgrader igen!
 
Jag longerade Zippin i morse. Tänkte egentligen rida men hon var så sur när jag borstade att jag ändrade planen, hon fäller rejält och jag tror att det spökar för henne. Hon fick både trava bommar och hoppa lite i linan. Sedan red jag Chokladen på slingan, hon fick trava och galoppera bort lite energi. 
 
Sen Ica, hem och snabb middag med färdig pulled turkey som vi åt i tortillabröd med sallad och salsa. Så gott! Sen till stallet och tog Juliette i töm åt Paula, nattade hästarna och nu har vi en granne på kaffebesök.
 
Passade på att fota Chokladen lite när jag borstade i dag. Bra att ha bilder att kunna jämföra med sen!
 
Lite annorlunda vinkel!
 
Vänster bild är sedan förra våren, kanske april? Och höger bild i dag. Ser ni någon skillnad? 

Typiskt vårväder!

Igår var det typiskt vårväder, ena stunden sol och nästa snöfall eller hagel, och såklart blåst till det! Tror att jag hann med alla väder med alla hästarna som jag red. Dock väldigt fint när solen var framme...
 
Efter att ha mockat en lösdrift så skulle jag rida Zippin, men hon ville inte bli fångad så jag tog Szum först i stället. Gjorde ett försök att ta henne även sen men hon tänkte inte bli lurad denna gång, måste säga att det tar ganska mycket energi och tid med hästar som inte går att fånga, helt hopplöst att försöka planera något. Men ändå är det bara ett par hästar på alla dessa år som varit svårfångade.
 
Jag red Szum som var spänd och ett par gånger stannade och sköt rygg, men däremellan kunde jag trava utan problem. Tror att han behöver komma igång lite mer, då brukar sånt där försvinna på honom. Red även lite dressyr med Lemonaden, Clarinett fick pulsa sbnö i skogen och Dajmen longerade jag i snön. Kunde konstatera att det fortfarande är mycket snö kvar!
 
Sen middag och i väg till ponnyn som jag tömkörde och red för någon vecka sedan. Den har hunnit haft feber sedan jag var där sist för en dryg vecka sedan då den fick en rejäl reaktion på vaccineringen, kom ihåg att ha extra koll på hästarna dagarna efter vaccinationen för det är inte ovanligt att de får lite feber, i det här fallet var det dessutom ordentlig feber. Det är lite som med coronvaccinet som diskuteras nu, vissa får mer biverkningar än andra. Jag tömkörde lite, red och avslutade med att tjejen som äger ponnyn red lite. Sen direkt vidare på personalmöte på Ica.
 
Nu ny dag och än så länge är det sol!
 
Lemonaden på banan!
 
Clarinett spårar upp stigen i skogen!
 
När vi kom tillbaka satt Baloo och väntade på pallen!
 
Dajmen i snön, visst är hon fin?
 
Mycket snö är det fortfarande! 

Måndagskänslan!

Måndag i dag, kan kännas tungt men jag är ledig imorgon efter fyra dagars jobb så det är ju nästan fredag!
 
Tog Grå i töm innan jobbet, efter jobbet och hamburgertallrik så red jag Chokladen. Hon var fin och gav en jättebra känsla, när hon är avspänd så är hon verkligen jätterolig att rida och passar mig så bra. Vad gör det väl att klockan är 21.30 och det är måndag när man har världens finaste häst?
 
Efter avsitting! 
 
Trassel hade inga planer på att gå in i kväll, hon hade redan lagt sig till rätta på ett hästtäcke i garaget! 
 
 
 

Söndagsjobb!

I dag mest jobb... Men ibland får man ju vara glad för att man faktiskt får och kan jobba!
 
Red Clarinett på slingan, hon var jättetaggad när vi började men det lade sig rätt snabbt. Sen i väg på jobbet, direkt från jobbet i väg på några lektioner. Fick ju ställa in i torsdags när det blåste så mycket, så körde i kväll i stället dock med visst bortfall då en blivit sjuk och det var för halkigt med snön på isen på en ridbana. 
 
Nattade hästarna, skrev fakturor och gjorde varma mackor till kvällsfika. Nu sova och hoppas på en bra måndag i morgon!
 
 

Mello-kväll!

Finalen i melodifestivalen och det var ju faktiskt en helt okej låt som vann, även om jag gillade The Mamas låt bäst. Konstigt med en final utan publik, men nu börjar man ju bli van att allt är utan publik. 
 
Gårdagen började med tömjobb av Zippin, sen till Ica och jobb där. Hem och värmde färdig pizza och sen snabbt till stallet. Red Szum lite och nattade hästarna, sen duscha och i väg. Vi var ett litet gäng som träffades och drack lite vin och tittade på mello, vi var fyra stycken varav tre av oss jobbar tillsammans på Ica.
 
Nu nya tag och mer Ica-jobb! 

Jämtlands nationaldag!

I dag är det republiken Jämtlands nationaldag! Även en vanlig rörig fredag på Ica...
 
I morse nysnö och jag tog först Grå i töm, hon ser fräsch ut och inte lika stel som innan vilan. Red sedan ut Chokladen i skogen och pulsade snö, vilket hon nog tyckte var mer roligt än jobbigt.
 
Sen fika och i väg på jobbet. Där var vi en man kort och alldeles för rörigt och stressigt. Efter jobbet och snabb middag så red jag dressyr på Clarinett. Vi fortsätter kämpa med galoppen, hon var verkligen jättefin i traven i dag och speciellt i jobbet med bommar, men galoppen är i en helt annan kategori... Vi behöver ett dressyrprogram utan galopp!
 
Nu kväll och bara att ladda för jobbhelg!
 
Det här med att ha en typ vit häst... Men det jag ville visa med bilden var hur fint och känt hon ställde upp sig efter jobbet!
 
Så här hittade jag Chokladen när jag skulle rida, man kan säga "mitt i maten"! 
 
Mycket snö i skogen! 
 

Snöstorm!

Så drog stormen Evert in, tror i alla fall att det var hans namn, blåser och yr snö gör det i alla fall. Jag fick ställa in mina lektioner, är ganska less just nu på att allt blir inställt. Och väldigt less på att vara beroende av vädret... 
 
Jag mockade två av lösdrifterna i morse och tog sedan Szum i töm. Han har haft lite otur eftersom det har varit dåligt väder, eller något annat, varje gång jag ska rida honom men jag är inte så sugen att rida Szum i blåst när han inte är igång. Och i dag var det bra att jag stod på backen, han kickade så att han trasslade in sig i tömmen... 
 
Zippin red jag däremot på slingan lite, och efter henne så tog jag Lemonaden i töm. För att göra det lite roligare så testade vi en dressyrsadel när vi ändå höll på! Här någonstans började det blåsa upp mer och jag tog paus. När jag kom till Nisse så höll han på ta in en unghäst som skulle verkas så höll jonm sällskap med det innan jag gjorde kassler gratäng till mat. Fick kämpa med att få fyr i spisen och lite värme i huset samtidigt som katten vankade in och ut och lämnade dörren på vid gavel varje gång! Kändes hopplöst! 
 
På kvällen körde jag och Linda in en bal till Szums hage, och jag longerade Dajmen lite. Passade på att hoppa ett litet hinder för att spexa till det lite. När jag var klar i mitt stall så hjälpte jag Nisse att ta in hans hästar. Stoflocken brukar komma bara man ropar men i kväll vilket de inte in, trots vädret, så jag fick gå och hämta dom två gånger innan alla var inne.
 
Nu hoppas jag på lugnare väder i morgon!
 
Lemonaden testar sadel!
 
Undrar hur många sånna här bilder jag har i min mobil? 

Vintermånad!

Mars är ju faktiskt en vintermånad och igår morse visade termometern - 19 grader! Nu väntar snö i två dagar så än är inte vintern över!
 
Jag hade inte så bråttom att börja rida igår med tanke på temperaturen, sen på dagen blev det mildare och stundtals sol, men blåste kallt hela dagen. Mockade en lösdrift och red Chokladen på slingan. Sen kom Linda och vi red Bea och Clarinett i skogen och pulsade snö. 
 
Sen åkte vi till ett vindskydd och gjorde kolbullar, förutom jag, Nisse och Linda så var även Lindas svägerska och brorson med. Men det blåste kallt och när kaffet blev både svalt och svagt så gav vi upp och åkte hem och drack kaffe i stället!
 
När jag nattade hästarna på kvällen så tog jag Grå i töm, hon har haft en vecka vila och ska få jobba lite från marken nu först. Jag har även ställt Wasabi på vila, tanken först var att rida någon vecka till men eftersom det är svårt att rida ut nu så tar vi det nu. Hon vilar dessutom mycket i hagen så det behövs nog.
 
I dag blåser det, och så ska det komma snö. Inte utan att jag längtar till vår, bar ridbana och grönt gräs nu!
 
Från Chokladens ridjobb på slingan. 

Vinter igen!

Vinter i dag igen, snöfall och nu i kväll - 12 grader kallt. Förstod väl att det inte var vår redan!
 
Halkigt på gården i morse då snön lade sig ovanpå isen så fick göra i ordning stona vid hagen. Red dressyr på Chokladen, och Lemonaden och Clarinett på slingan. Sen kunde jag ta ner Zippin till stallet, även hon fick gå på banan och lite lätt jobb med skänkelvikningar och lite övergångar till trav.
 
Sen middag, och där någonstans kände jag att jag nog inte var riktigt pigg. Så i stället för att rida Szum så tog jag en extra timme på soffan innan Linda red lektion, jag hade skottat fram bommarna så det blev bomjobb och lite småskutt för henne. Nu hoppas jag att det är falskt alarm att jag ska bli sjuk och att jag är pigg i morgon igen. Känns i alla fall lite bättre nu än i eftermiddags. 
 
Lemonaden är rätt jobbig att göra i ordning vid hagen. Hon har liksom svårt att låta bli att kolla på allt.. 

Accepterad nivå!

Igår kom beskedet om vilka hingstar som blev godkända på bruksprovet, från i år delas hingstarna in i två nivåer: premierad och accepterad nivå. Rollcat blev godkänd på accepterad nivå, för hans del fattades det lite poäng på testryttarna trots att han skötte sig som ett a-barn. Han fick ju väldigt fina omdömen hela veckan, men även om han fick omdömet om att galoppen var: "Taktmässig galopp med ganska bra naturlig lösgjordhet." så fick han endast en 7a på galopp, på unghästtestet i fjol hade han 8.5. Själv tror jag att de tyckte att han var lite för grov i typen, swb i dag ska vara lätta och ädla, men jag tänker att det måste finnas lite mer rejäla hingstar att betäcka dessa ädla ston med, och Rollcat är inte speciellt grov heller... Och detta är bara min egen tanke. Men det är ju så här med bedömningar, speciellt med unga hästar, och det är en jättefin häst som bara är 4 år och som kommer utvecklas och säkert kommer visa sig på tävlingsbanorna och kanske visas igen. Och han får användas i aveln, finns nog en del stoägare här uppe som är sugen på att betäcka med honom!
 
Blev inte så mycket gjort igår hemma, jag tog Dajmen i töm på morgonen innan jobbet. Jag hade troligen inte spänt gjorden tillräckligt, så när hon galopperade så gled den lite fram. Dajmen är ju väldigt känslig och började bocka varav gjorden gled fram ännu mer, och på sniskan, men jag fick stopp på henne och kunde rätta till gjorden och fortsätta galoppjobbet. Hon har nog mognat på sig lite ändå! Tidigare hade hon blivit kättestressad av en sån här händelse och varit svår att få tillbaka i arbete.
 
Efter jobbet åkte jag direkt till den ponnyn som jag tömkörde i stormen i lördags. Igår tömkörde jag först och red sedan lite. Det är en ponny som inköptes innan jul och som nu har kommit på att hon kan resa sig på bakbenen och skrämma sin unga ryttare. Tråkigt när det blir så men tyvärr är det inte ovanligt när man köper häst att det blir problem när hästen eller ponnyn kommer på att den kan styra lite själv. Och det kan bli även om man har haft häst förut, även om ponnyn är äldre och rutinerad och även om man provridit flera gånger. Igår var i alla fall ponnyn snäll med mig, inga dumheter och jag kunde jobba med de snedheter den har i stället.
 
Nu ny dag och ute snöar det!
 
 

Urblåst!

Dagen började bra, med frukost i sängen framför vasaloppet på tvn! Nisse fyllde år i dag så det passade ju bra.
 
Fortfarande blåsigt, men jag tog Lemonaden och Wasabi i töm. Roligt att se att Lemonaden har blivit mycket starkare och bättre i formen nu när hon blivit mer riden. Wasabi fick testa ett nytt bett, hon har ju varit väldigt stökig med bettet och tränsning, speciellt i fjol vår när jag började med bett. Hade novabett på henne då för hon kastade så med huvudet när jag tränsade att det blev farligt med metallbett om man fick det i ansiktet. För några veckor sedan bytte jag till ett plastbett då hon höll på bita av novabettet, och det tycker jag att hon har fungerat på. Men jag har länge varit inne på att testa ett tredelat med fasta ringar, eftersom det är mitt favoritbett just nu som jag rider typ alla hästar på nu, så beställde ett som såg så fint ut. Blev väldigt besviken när jag fick det, stort, klumpigt och tjockt.... Men bestämde mig för att testa det ändå, visst lite långt men annars inte så fel. Wasabi fick även fortsätta jobba med galoppfattningsrna i töm. Jag är inte så sugen på att galoppera henne uppsuttet än, då hon blir rätt yvig, byter galopp, kickar, går i korsgalopp och efter galoppen så går hon i sin favoritgångart: balanstrav! Men bara på några gångers galopp jobb i töm så har det blivit bättre så jag fortsätter med det så länge!
 
Sen åkte jag i väg på lektioner, fick ställa in utomhuslektionerna men ena stället jag skulle till har ett litet ridhus så där gick det bra att köra. Handlade tårta åt Nisse på vägen hem, och när jag väl kom hem var det redan gäster på plats så det var lite stök innan jag kunde steka två hamburgare och åka till stallet. Där fick även Clarinett gå lite i töm innan nattning av hästarna, och sen ägnades kvällen åt att Linda kom och fikade tårta. Nu känns det som man ätit lite väl mycket socker och som att jag blivit urblåst i huvudet hela helgen...
 
Lemonaden i solen och blåsten i dag! 
 
Fin i formen i dag! 
 
 
Wasabi testar sitt nya bett! Kanske lite långt... 
 
Hon börjar bli fin i kroppen och se lite mer vuxen ut! 
 
 
 
 

Busväder!

Den här dagen blev ju inte alls som planerat! Först bruksprovet som ställde in sista dagen, provsvaret på den sjuka hästen var inte EHV-1 utan Corona, på hästar ger det bland annat feber och kolik, och hingstarna har fått resa hemåt i dag. Jag skulle på dressyrträning men eftersom jag inte fått in de pengar jag väntar på så fanns det helt enkelt inte tillräckligt för bränsle just nu. Surt då jag verkligen ville träna nu, och surt att betala 760 kr för en träning utan att rida. Men nu är det så och med tanke på hur vädret blev var det nog bra att jag inte var ute med transporten.
 
På förmiddagen var det typ alla väder, först snö, sen regn, så sol och sen blåst som övergick i stormbyar! Jag mockade en av lösdrifterna och red dressyr med Chokladen. Det började blåsa upp när jag red men jag fick en jättefin känsla på henne ändå, och vi kunde träna galoppfattningar från skritt trots blåsten och att Lemonaden busade i hagen bredvid banan. Sen tog jag Szum och Zippin i töm, kändes lugnast i busvädret.
 
Sen lite fika och så åkte jag och tömkörde en ponny, tyckte att det var lika bra att jobba när det inte blev någon träning. Tanken var egentligen att jag skulle både tömköra och rida ponnyn, men när jag kom dit så blåste det så mycket att det knappt gick att stå upprätt så vi höll oss till tömkörning i dag. Sen hem och gjorde köttfärssoppa till middag. Efter maten så var både jag och Nisse trötta och less så vi la oss i sängen och tittade på tv, och sov lite, lika bra när vädret var skit.
 
Tungt att ge sig i väg och natta hästarna, och väl i stallet fick jag leta flickornas vattenbalja och hinkar som blåst i väg! Inte lätt att hitta i mörkret men baljan hittade jag en bra bit i väg mot skogen! Nu sova och hoppas på lugnare väder i morgon! 

EHV-1

Inte nog med coronan så går det ett farligt virus på häst i Europa, EHV-1 och igår kom beskedet att alla tävlingar i Sverige ställs in i mars. Inte så stor grej då det mesta utom för eliten och yrkesverksamma redan var inställt pga coronan. Men sent igår kväll avbröts bruksprovet, där Rollcat är, pga att en hingst fått hög feber och isolerats! De gick med testryttare igår och idag skulle den avslutande hoppningen med egen ryttare vara, känns lite snopet att det tog slut nu men Rollcat har ju skött sig fantastiskt och nu hoppas vi att det inte är EHV-1 som går där. På måndag kommer beskedet om vilka som godkänts!
 
Jag jobbade igår, och på kvällen red jag lite dressyr med först Clarinett och sen Lemonaden. När jag klev av Lemonaden så ramlade jag då jag halkade på en lite ojämnhet. Lemonaden blev rädd och backade lite, sen stod hon och tittade konstigt på mig, hon undrade nog varför jag kravlade runt där...
 
Nu hoppas vi att alla smittor på människor och hästar ger med sig så vi får börja ha lite roligt med hästarna igen!
 
Trött Grå på fredagsmorgonen! 

Vårvintern är här!

Sol i dag och vårvinterväder även om det blåste rätt mycket, trots vädret har jag varit seg och lite obruksam i dag. Det är egentligen inte så konstigt, jag blir så när det snurrar lite för mycket om pengar, eller då brist på dom, och det gör det nu. Vintern har varit tuff med vädret, först is, sen snömängderna och kylan, mycket inställda lektioner gör att det blir känsligt och jag blir beroende av att alla betalar, och jag vänder och vrider på allt för att få det att fungera. Jag hatar verkligen att ha det så, men vet att det brukar lösa sig, men det sätter sig verkligen på mitt humör!
 
I alla fall så lyckades jag mocka och spåna ett par lösdrifter innan jag red Wasabi på slingan, vilket var ett mindre äventyr. Började med att gå med henne ett varv på slingan så hon skulle få se sig runt, det blev bra lydighetsträning då hon var rätt loss och trampade på mina fötter ett otal gånger då hon tyckte att jag gick alldeles för långsamt! Hade burit ut pallen till slingan dels för att slippa rida där det är is och dels för att göra det enklare. Första uppsittningsförsöket så drog hon i väg, jag hoppade av och hon kastade sig ut i snö så jag tappade henne, men det var djup snö så hon for omkull och höll inte på att ta sig upp! Hon blev nog lite rädd för andra försöket att sitta upp gick mycket lugnare och sedan var hon väldigt noga att inte trampa bredvid det upptrampade spåret. Vi red ett par varv bara men Wasabi tyckte nog att det var tillräckligt för det tog inte lång tid i hagen sen innan hon hade lagt sig att vila...
 
Sen tog jag Szum i töm, det skulle ha varit Zippin men jag orkade inte lägga tiden på att försöka fånga henne när hon inte ville utan tog en häst som faktiskt ville följa med. Det är så energikrävande med hästar som inte vill bli fångade! Szum var laddad, taggad och full med energi som bubblade ut!
 
Medan jag väntade på Linda så påbörjade jag projektet att dra loss och fram transporten. Den är inte använd sedan jul men var inte fastfrusen, dock fick jag jävlas för att få på den få bilen som stod på snö blev för hög mot transporten som stod på gräs. Precis när Linda kommer och ska hjälpa mig så får jag på den och kan dra fram den. Då rider vi Bea och Chokladen i skogen, i all snö vilket Chokladen gjorde riktigt bra!
 
Hann börja med middagen när jag får hjälp med att köra in balar, lämnar över kockandet till Nisse och åker till stallet igen för att få in balarna. Tillbaka igen är maten klar! Efter jag ätit så var det bara att åka i väg på ett gäng lektioner. 
 
Nu sova, tidig morgon väntar i morgon. Jag ska jobba och för Rollcat fortsätter bruksprovet, så spännande!
 
Wasabi på slingan, sol och välartad häst. 
 
Men på den här bilden ser hon ju rätt busig ut:
 
 
Och här är jag, Chokladen och Linda på väg nerför backen i snön! 

Mot fas två!

Gårdagen började bra med frukost på sängen och Rollcats gångartsprov på livesändning på datorn. De sköter sig helt fantastiskt!
 
Sen till stallet och red ut Clarinett i skogen, trots att det har tinat så mycket på gården så är det fortfarande galet mycket snö uppe i skogen. Vi kom inte mycket längre än vi gjorde i helgen utan vi fick vända. Longerade även Dajmen innan jag fikade och bytte om för att åka på jobbet. 
 
Efter jobbet och carbonara till middag så red jag och Linda lite dressyr. Jag red Grå men jag tycker inte riktigt att hon känns helt 100. Även när hon släpper s är hon inte helt loss och kommer genom kroppen, utan jag får en känsla att hon går och håller sig. Ska ge henne lite vila och sen jobba lite från marken så får vi se om det släpper.
 
På kvällen kom även beskedet att Rollcat gick direkt vidare till fas två på bruksprovet. Det var bara 8 hingstar av alla som visades som rekommenderades direkt vidare! Någraav hingstarna ska diskutera med domarna i dag om eventuell fortsättning, några visas vidare mot den lägre nivån (från i år är det två nivåer: Premierad och Accepterad nivå) och några får åka hem, men helt otroligt att Rollcat gick direkt vidare!
 
Clarinett i skogen, med snö på mulen efter att ha snöbadat huvudet!
 
Här ser man snödjupet lite
 
Grå efter ridningen igår kväll! 

Mer bruksprov!

Tycker att jag gjort det ganska bra i dag som hunnit jobba sex hästar i dag trots att det känns som att jag mest tittat på sändningarna från bruksprovet.
 
Soligt och fint på förmiddagen men blåste rätt ordentligt, på eftermiddagen var det lugnare med blåsten men ingen sol. Efter att ha mockat en av lösdrifterna så red jag först Zippin. Igår var hon så himla trevlig att hantera men i dag var det sura miner igen, jag har sagt det många gånger nu men den där hästen är konstig... Hon fick i alla fall pulsa lite i snön. Det fick även Lemonaden som jag red dressyr på i snön, och sen avslutade med att galoppera på banan, så nu har vi gjort det med. 
 
Sen skynda hem för att se Rollcat hoppa på bruksprovet, jätteduktig och så fin. Tittade sedan ångra timmar på bruksprovet, det är ju så roligt och intressant att se! Men hann även under tiden göra en ost och skinkpaj som vi åt till middag. Kvällspasset i stallet började med att Wasabi fick jobba i töm med mycket galopp jobb. Sen red jag Chokladen, planen var bara att jogga henne lite lätt eftersom hon vilat i helgen när hon varit lite tjock i ett bakben efter att troligen sparkat sig själv, men hon kändes så fin att det blev ett helt dressyrpass om än lite lättare. Red även dressyr med Clarinett och nu har jag funderingar om vilken som egentligen ska få följa med på träningen på lördag? Sist ut tog jag Bea i töm åt Linda, sen nattning av hästarna. Just nu går det galet mycket vatten, tror att vi vattnat 18 dunkar till dom bara i dag!
 
Zippin i solen!
 
Och Lemonaden, lite mindre sol dock!
 
Wasabi i töm!
 
Chokladen efter sitt ridpass! 

Bruksprovet!

Den här veckan håller vi tummarna för Rollcat, Nisses uppfödning, Wasabis fölkompis och Clarinetts kusin, som visas på bruksprovet på Strömsholm. Att gå upp och visas som hingst är inget man bara gör sådär lättvindigt inom swb. Det är en hel veckas, prov som väntar och redan i höstas var han på rådgivande bedömning inför visning och han är även röntgad innan. Igår var det veterinärbesiktning och visning vid hand, i dag väntar uppsuttet hoppning, i morgon gångartsvisning uppsuttet och för de som går vidare är det testridning på fredag med testryttare. Vi håller tummarna och försöker följa honom så gott det går hemifrån, jäkla Corona!
 
Igår morse longerade jag Zippin innan jobbet, hon var i alla fall då mindre sur så jag hoppas att det ska fortsätta så nu när jag ger munkpeppar igen. Efter jobbet och snabb middag så red jag Grå. Kitan som var lite varm i veckan är nu som vanligt igen. Ridningen kändes sådär, men underlaget var väl också sådär så inte så mycket mer att begära kanske?
 
Rollcat (Copycat-Troll) på fölbete sommaren 2017
 
Och här den officiella bruksprovsbilden på honom.
 
Zippin igår morse. Jag tycker att hon är rätt fin i kroppen nu!
 
 

Digital clinic!

Vädret må vara bakvänt men vi går i alla fall mot ljusare tider, igår hann vi ut en sväng i skogen efter jobbet och innan mörkret!
 
Innan jobbet så red jag Clarinett och började trampa upp stigen i skogen ovanför gården. Det var galet mycket snö, och mycket älgspår, så blev ett ordentligt arbetspass för Clarinett. Vi har inte ridit där sedan jul då träden varit fulla med snö och gjort det besvärligt, men nu ska vi förhoppningsvis kunna trampa upp den. 
 
Efter jobbet så fikade jag bara lite snabbt och bytte om, sedan träffades jag och Linda i stallet för att rida Lemonaden och Bea. Även de fick gå upp i snön i skogen, vägarna är ju hala nu igen, och Lemonaden tyckte att det både var jättekul och jobbigt. Sedan puttade vi in två balar i hagarna innan vi nattade hästarna och åkte hem och gjorde tacos! Till tacosen så tittade vi på en digital clinic om unghästridning som jag hade anmält mig till, och i farten tittade vi på ett par till. Jag saknar verkligen clinics och kurser nu när det är corona, men de här digitala clinicsarna var väl inte en jättebra ersättning. Dels lite ojämn kvalitet och sen blir det ju inte alls samma sak, men givetvis bättre än inget!
 
Clarinett i snön i skogen!
 
Liten paus med Bea och Lemonaden innan vi vände, Lemonaden står typ på Bea och så var det rätt ofta under turen.. 
 
 

RSS 2.0