Pingstdagen!

Pingsthelgen har bjudit på fantastiskt sommarväder, otroligt fina hästar att rida, stress och värme på Ica och en trasig bil... 
 
Bilen har ju varit knackig länge och jag tänkte knappt byta till sommardäcken för det kändes inte värt det, men så fick jag hjälp att byta dom igår i alla fall. I dag när jag åkte på jobbet så var bilen så krängig att den knappt gick att köra, det hade nog inte så mycket med sommardäcken att göra utan mer att den är slut i drivknutarna och framvagnen. Och jag som verkligen behöver bil!
 
Men hästarna har varit fantastiskt fina i alla fall! I morse innan jobbet så red jag Zippin, testade Szums dressyrsadel på henne med padd under och helt plötsligt släppte traven och hon travade ett helt varv på banan uran att spänna sig eller bli istadig! Nu hoppas jag att det håller i sig!
 
Efter jobbet så gjorde jag laxbitar med potatissallad och smaksatt creme fraiche till middag. Sen till stallet där jag först red Grå, hon var superfin och även galoppen som ju kan vara den som krånglar gick bra. Blev nästan chockad när höger galopp som jag inte fått till på månader fungerade, och inte bara att hon fattade rätt utan hon galopperade två varv på volten i form!!!
 
Efter det ridpasset var jag salig, men jag och Linda red i alla fall ut med Clarinett och Bea. Så skönt att rida i skogen, på kvällen och i bara t-shirt! Sen när vi var tillbaka så avmaskades alla hästarna, såklart Chokladen som var den som trilskandes med det men annars gick det bra. Nu har kvällen avslutats med glass så nu väntar bara dusch och sova!
 
Den klassiska sadelprovarbilden! Min mobil är full av dom! Här Zippin med Szums dressyrsadel! 

Pingstafton!

Äntligen sommarvärme! Och äntligen grästillväxt och bete!
 
Jag har jobbat på Ica i dag, där var det fullt ös och nästan dubbel försäljning mot en vanlig lördag, och då hade jag även introduktion och uppläsning i kassan av ny personal. Kanske inte rätt dag för det i dag... 
 
Jag gjorde i alla fall bakbromsträning med Dajmen innan jobbet. Efter så stekte jag en hamburgare som var kvar sedan igår och sedan stallet. Red Chokladen, som kändes jättefin, och sen red Paula och Linda varsin träning. Varmt och dammigt var det! När vi var klara så ledde vi bort Chokladen, Dajmen och Wasabi till betet nedanför Paulas hus där de ska få gå på bete några dagar som lite uppvärmning inför det riktiga betet sen. Avslutade med en kopp kaffe hos Paula, nu ladda om inför i morgon!
 
Bilder från betesläppet:
Full fart!
 
Chokladen! Så fin!
 
Dajmen! Här syns det att det fortfarande är tunt med gräs, men förhoppningsvis går det fort nu! 
 
Wasabi! Åtminstone tror jag det, hon och Chokladen är rätt lika varann... 
 
Av finaste choklad! 
 
 
 

Vinkväll!

Pingsthelgen är här och i butiken känns det som sommar, varmt, stressigt, rörigt och trångt. Inte riktigt bra oavsett men verkligen inte bra nu i Coronatider!
 
Jag började i stallet igår. Red först Zippin, får inte till traven och igår blev hon nästan arg, så har bestämt mig för att experimentera lite med sadeln. Prova lägga en tunnarepadd under och även prova en annan sadel för att se om det blir skillnad. Hon är väldigt känslig och skjuter sadeln snett och det är det som jag misstänker ställer till det, att den trycker till när den hamnar snett. Gjorde en selfiefilmning så fick se hur sned hon faktiskt är, det inte bara känns utan syntes väldigt väl. Red även Szum, han var betydligt mer avspänd än sist jag satt på honom och spände bara till i traven, längtar tills ha är igång och det bara är att rida.
 
Sen Icajobb, direkt till stallet och nattade hästarna, Nisse stekte hamburgare medan jag duschade för sedan var det dags för vinkväll! Vi var hemma hos Linda som nyligen flyttat till lite större hem, och vi är ett gäng från Ica, eller sånna som jobbat på Ica, som brukar ha vi kvällar ibland och i dag fyller en av oss jämt så då blev det träff igår. Jag som var orolig för gallan drack bara lite rose blandat med fruktsoda, och så åt lite kallskuret, meloner och snacks!
 
I dag är det Ica igen, solen lyser så lite peppad blir man!
 
 

Blåsväder!

Halvkallt och blåst igår, vinterjackan på kvällens lektioner, känns trögt med någon sommar tycker jag!
 
Jag red först Grå igår, hon kändes jättefin i allt utom höger galoppen som jag inte får till. Fick sedan lite feeling och byggde upp några små hinder, och så fick Dajmen hoppa dom i lina. Även Chokladen fick hoppa, först några språng i lina och sen uppsuttet, men hon kändes inte alls lika fin som dagen innan så hon kanske var lite matt i kroppen?
 
Tanken var att rida Szum men vädret, blåst och precis då regn, avskräckte och jag red Clarinett i stället. Hon fick skritta fram i skogen och sen lite dressyr. Sen mat och i väg på lektioner, hemma rätt sent men hann sortera lite papper i alla fall. Nu väntar jobbhelg och de säger att det ska komma sommarvärme i helgen, men det märks inte än i alla fall! 
 
Dajmen blev tvungen att jobbamitt i bästa frukostvilan! 
 
 
 

Hästlycka!

I dag hann den i kapp mig, lyckan och glädjen att ha så otroligt fina hästar att rida! Och för all del att titta på.. Extra roligt är det ju förstås när den känslan överfaller en när man sitter på en häst som man själv både fött upp och utbildat! Jag har fina hästar, hinner tyvärr inte tänka på det så ofta bara...
 
I dag har fokus varit på hästarna. Tog först Szum och Clarinett i töm, ville se att Clarinett såg okej ut efter att jag slog i sömmarna igår plus att hon var lite spänd i ryggen igår också. I dag märktes det dock inget, misstänker att hon sträckt till sig i samband med att hon trampat på skon.
 
Sedan Lemonaden som jag först jobbade i töm och sedan satt upp och red. Fortfarande bara skritt jobb men i dag kändes hon faktiskt avspänd vilket hon inte gjort sen i höstas. Sakta åt rätt håll, hoppas jag! Och sen red jag Chokladen, sist jag red filmade jag lite (selfiefilm från ett hinder stöd) och det var väldigt bra för mig. Jag fick se att trav-volterna inte alls var så illa som jag hade känslan av och galoppen såg fullt normal ut, i mitt huvud var galoppsprången som en shettis. Så i dag hade jag ny inspiration och fick till ett riktigt bra pass med en superfin känsla på slutet! Chokladen har blivit starkare och stadigare, även om mycket fattas än, och hon håller på att utvecklas till en riktig trevlig ridhäst!
 
Sen upp på byn och plockade ut ett paket och tankade bilen, hem och gjorde middag och fortsatte sortera Nisses papper. Trodde jag var klar när jag hittade en kasse till! Och sen kom Linda och vi red ut med Bea och Zippin. Samma skritt runda som sist, mycket att fokusera på när man måste kliva över, under eller igenom stockar, grenar, buskar och sly hela tiden. Hon gäspade och tuggade efter turen så det såg jag som ett tecken på att hon både var trött och nöjd!
 
Linda och jag gjorde krusbärskaka som vi fikade med glass som avslut på dagen. I morgon lite mindre ledig men ändå blir det mest häst hela dagen tror jag!
 
Clarinett tyckte att det var sådär att jobba mitt i bästa vilan... 
 
Fin ändå när hon kom igång! 
 
Vände ryggen åt Lemonaden i några sekunder och när jag vände mig om stod och och kollade smaken på hästsalvan.... Den fick ny design kan man säga....
 
När jag åkte på eftermiddagen fick jag svar på varför hästarna hade tittat mot vägen mest hela dagen, en älg på besök precis nedanför min gård! 
 
Fix, hingsten vi hämtade förra veckan, verkar ha charmant flickorna redan - nästan hela Nisses stoflock höll honom sällskap i dag! 
 

Stängslingstisdag!

Vaknade med huvudvärk igår, blev inte fri den trots att jag provade Ipren, att sova bort den (kunde inte somna om pga huvudvärken..) och kaffe. Men efter en stund i stallet så släppte det i alla fall.
 
Jag började med att jobba Grå i töm, ändrade tömsättningen lite och hon blev jättefin i formen. Red sedan Zippin, vi kämpar på med traven. Hon stannar efter ett par meter, antagligen blir hon osäker och det är ju frågan om varför. Hon kanske känner att hon inte kan balansera sig med ryttare, det kanske har hänt något tidigare eller så är det något annat... Flytta undan skänkeln går i alla fall bra!
 
Efter det hästjobbet så åkte jag i väg och fixade sommarhagar, på ena stället var det fortfarande tjäle! Som tur var stod hagen upp där så det var bara att gå runt, spänna tråden och täta upp stolpar. På nästa ställe så byggde jag upp en hage så nu har jag tre färdiga beteshagar som väntar! Hoppas att det blir mer gräs i dom bara... 
 
Sen pannkakor till middag och huvudvärken kom tillbaka, så la mig och sov en halvtimme innan det var dags för stallet igen. Linda och jag red ut med Bea och Clarinett, och jag hade Dajmen som handhäst. Då vi kom tillbaka kändes det som åska i luften, som dock aldrig bröt ut, och i dag är det svalare igen. Hoppas på mer värme igen så det växer lite!
 
Zippin börjar se ut som en häst! Hon har musklat på sig och tagit sig i kroppen!
 
Trött häst efter ridningen!
 
Clarinett hade trampat på skon så den var lös, slog i två sömmar men var tvungen att skicka bilden till Nisse innan jag nitade. Såklart var det den skon som vi drog en söm ur förra helgen när hon inte kändes helt hundra. Nu hoppas jag att den sitter. 
 
Från kvällens tur! 
 
Och en trött Dajm på släp! 
 
 

Försommar-värme!

Nu börjar det kännas som att sommaren är på gång! Igår kväll luktade det försommar och på jobbet börjar värmen komma..
 
Jag jobbade igår, och gjorde bakbromsträning med Lemonaden innan jobbet och efter jobb och kräm till mat så red jag Chokladen. Utnyttjade bommarna och övningarna från helgens markarbete till henne med. Efter ridningen åkte jag och tittade på några av betena men det var en ganska dyster syn, fattas mycket gräs ännu!
 
Sen hjälpte jag Nisse att sortera papper och verifikationer tills jag höll på somna. I dag har jag vaknat till sol och huvudvärk, hoppas att det senare ger med sig i alla fall. 
 
Utsikt från Chokladen innan avsittning igår kväll! Fattas fortfarande mycket grönska! 

Selfie-film!

Kommer sommaren nu? Idag var det lite grått och ruggigt men det kändes lite mer lovande i kväll och prognosen ser ganska bra ut i veckan! Jag hoppas på lite värme och sol, så det blir något bete!
 
Jag började med Zippin i dag. Planen var att rida men hon var så stinglig att göra i ordning, överkänslig och otålig så jag ändrade planen, och jobbade henne i töm i stället. Och för första gången kom vi till ett läge där hon faktiskt började komma till eftergift! Hon har varit svårpåverkad, haft svårt att slappna av, bli lösgjord och ge efter. Jag upplever att vissa hästar har svårt att släppa kontrollen och börja slappna av och ge efter, det blir lite av en mental spärr, och det är lite så med Zippin men förhoppningsvis är vi på väg över spärren nu!
 
Sedan red jag Grå, tog fram ett hinder stöd och ställde upp mobilen för att selfie-filmade ridningen. Roligt och nyttigt! Grå började med att bli rädd för något på ena kortsidan och var ganska spänd, kom dock ur det och kunde även galoppera lite innan vi var klara. Tog Lemonaden sen, tömkörde först och satt upp och skrittade med kameran på. Det var verkligen nyttigt att se med henne, jag tycker att det går bättre varje gång och tänker fortsätta med skrittjobb till hon är helt avspänd där. Avslutade med att longera Wasabi lite, sen stod jag i stigbygeln och skrittade och avslutade med några skritt steg uppsuttet några gånger. Nu blir det vila så hon får växa i kapp i kroppen, hon både växer och fäller tänder och ser mer ut som en tvååring är tre år just nu.
 
Sen middag innan jag åkte i väg och hade ett par träningar, fortsatte hemma där Paulas dotter red lektion på Juliette och sen tömkörde jag Bea åt Linda. Sen hade vi kaffegäster resten av kvällen så det blev sent, som vanligt!
 
Zippin i dagens jobb!
 
Lemonaden efter ridningen!
 
Jag provade att ta en bild från selfie-filmen i dag, men det blev sådär...
 

Barnkalas!

Igår regnade det, vilket jag faktiskt tror behövs för att få fart på gräset men blöt blir man ju ändå...
 
Jag red Szum och Clarinett på förmiddagen. Szum var spänd och jag fick sitta upp 3-4 gånger innan jag kunde rida, första försöken sköt han upp ryggen och kunde inte stå stilla. Då hade jag ändå longerat innan, men han blir så här när han inte ridits på länge och igår kombinerat med vädret och att han är väldigt laddad nu. Men gick bra att rida lugnt sen.
 
Med Clarinett red jag igenom de övningar som var planerade till kvällens markarbetsträning, bra att få testa övningarna och bra med inspiration till sin egen ridning! Efter var jag blöt så det blev ombyte och en tallrik fil innan jag och Nisse åkte på barnkalas! Det var Nisses syskonbarns dotter som fyllde 3 år. Så lite tårta, en massa barn och bus, och lite surr innan jag åkte och köpte två balar hö igen. Just nu känns det som att jag kommer få fodra hästarna hela sommaren...
 
Supersnabb middag och sen red Linda och Paula markarbetsträning, och jag jobbade Chokladen i töm efteråt. Avslutade kvällen med att göra nektarinpaj och Linda stannade hos oss och fikade.
 
Chokladen på banan igår kväll! 

Klämdag!

I dag har det känts som att alla har varit lediga utom vi på Ica! Vi har i stället fått jobba massor för det har varit mycket folk! Det är svårt att tro att det är reserestriktioner och att icke nödvändiga resor om mer än 2 timmar inte är tillåtna när det är fullt av turister, sommargäster och okända i butiken. Dessutom verkar alla seniorer över 70 år ledsnat på karantänen och letat sig till affären. Jag tycker inte att det känns bra alls...
 
Vädret är i alla fall på topp och på två (lite) varmare dagar så har björkarna börjat slå ut och lite mer grönt gräs kommer. Efter jobbet gjorde Nisse mat, fläskkotletter med potatis och gräddsås, innan jag åkte till stallet. Började med Lemonaden som jag först tömkörde och sedan satt upp och skrittade. Hon är inte så spänd egentligen men sjukt känslig och blir osäker och tveksam. Det räcker att jag höjer en axel så stannar hon till och undrar vad jag vill... Vi fortsätter jobba med babysteg och hoppas på att det ska lossna.
 
Linda kom och vi red ut med Bea och Zippin i skogen. Den där turen med mycket benlyft och buskar att gå genom, Zippin skötte sig över all förväntan även om hon hade lite problem med balansen i nedförsbacken och så var det ju det där med att lyfta på benen... Innan jag nattade hästarna så stängslade jag ut lite åt Chokladen och co, det är inte mycket gräs men litegrann i alla fall för att börja vänja magarna. Ovanligt sent med gräs och betessläpp i år! 

Kristihimmelsfärdsdag!

Röd dag i dag men jag har jobbat!
 
I morse började jag med att longera galopp-programmet med Chokladen och skritta ut Clarinett i skogen. Sen åkte jag på jobbet där det åtminstone första timmarna var full fart. På väg hem från jobbet köpte jag med mig mat så det skulle gå fort och smidigt eftersom vi skulle löshoppa!
 
Jag, Linda, Paula, Paulas dotter och så småningom även Nisse löshoppade 6 hästar under kvällen. Först ut Bea som hoppade lite avvaktande, sen Juliette som hoppade bättre än förra gången. Lilla Grå hoppade riktigt bra, Zippin var mer med på vad som skulle göras och hoppar inte så tokigt. Dajmen tappade ju lite självförtroendet förra gången så vi gjorde det lätt i dag, och sist ut Wasabi som vi spände bågen på och hoppade lite högre med. En lätt rivning som avslutning men ett bra språng och vi har lätta bommar så vi släppte det. Inser att Wasabi nog vuxit en del i vår också och hon är som en gänglig älgkalv just nu!
 
Vi avslutade med fika och Linda hade bakat en marängpaj! I morgon är det klämdag och jag jobbar såklart!
 
Inte så många bilder tagna, men filmer finns på min Instagram (nillashast). Grå, som snart är vit, fastnade i alla fall på bild! 

Nästan lite vårvärme!

I dag var det nästan lite vårvärme och försommarkänsla, men bara nästan för nog hade jag vinterjacka när jag hade lektioner i kväll och nog har jag frusit i dag med. Men ett litet hopp om sommaren i alla fall!
 
Började dagen med Zippin. Gick upp till skogen där vi först gick runt lite för jag ville kolla av henne, var fundersam om hon skulle bli orolig när hon inte sg de andra hästarna. När det verkade lugnt så satte jag upp på en stubbe och red, styrde runt träd, stenar och stubbar där i sklgsslänten och det gick riktigt bra! Sedan red jag till skogskanten och satt av där, blev en lagom första ridning i skogen på egen hand!
 
Sedan red jag Grå, i dressyrsadeln och hon fick precis som Chokladen igår testa på lite programvägar. Just nu verkar höger galoppen vara försvunnen och i dag blev hon väldigt sur med galoppjobbetmen vi galopperar i alla fall, och det är inte bara tvärnit och bakut som förut. I övrigt är hon jättefin nu. Jag red även lite på Szum, väldigt lätt med bara skrittjobb med tanke på hur det gick förra gången (när jag fick kasta mig av). Vet ju att han blir så här när man sätter igång så jag måste ta det lugnt, men i dag kändes det bra.
 
Wasabi longerade jag och satt sedan upp ett par gånger och stod i stigbygleln och gjorde start och stopp. Dajmen fick avsluta med töm jobb först på banan över bommar och sedan runt träd i skogskanten. Sen gjorde jag pizza innan jag åkte i väg på lektioner och ridning av Miroque. I morgon är det röd dag men jag jobbar så bara att ladda för det!
 
Bildbevis på att vi red i skogen i dag! 

Stormvind!

Igår var det verkligen konstigt väder! Red utan jacka, men ångrade mig flera gånger då det inte var så varmt egentligen, dessutom kom det både regn, hagel och stormbyar mellan solstrålarna. 
 
Jag började i stallet i alla fall. Tog Lemonaden i töm med fokus på låg, rund form. Red sedan dressyr med först Clarinett och sedan Chokladen. Clarinett var riktigt fin och jag fick både superfin ridkänsla och en aha-upplevelse. Hon har svårt att ställa korrekt i vänster varv, böjer gärna halsen eller lägger huvudet på sned i stället. Igår fick jag faktiskt till det och fick en ärlig eftergift i i nersidan, det var både intressant och hon blev jättefin.
 
Chokladen hann jag bara skritta fram och börja trava så kom det ett riktigt oväder! Det var nästan som en liten tromb som drog fram! Hagel och blåste stormbyar, bommarna som låg på banan rullade i väg, hinderstöden blåste omkull, plasten från höbalen vi håller på med blåste in i Zippins hage och när jag senare kom ner till stallet så låg det plast, mina handskar och mossa från gräsmattan lite hur som helst! Stona i hagen bredvid banan låg och vilade och de flög upp och i väg, men Dajmen och Wasabi klev inte upp! Dels gick blåsvinden inte riktigt där de låg och dessutom hade de valt en lite med vindskyddad plats. Allt var över på någon minut, jag klev av Chokladen när ovädret kom men satt upp igen och började om. Hon var lite spänd först men det släppte fort, jag red lite vägar från dressyrprogram med henne och det kändes efterhand ganska bra!
 
Avslutade i stallet med att göra bakbromsträning med Dajmen, sen ombyte och fika innan jag och Nisse åkte på roadtrip till Östersund. Vi stannade först på Lillänge för att köpa en present. Alltså jag förstår ju att det är annorlunda nu när det är Corona men varför skyltar inte butikerna med att de är kontantfria? Hade det stått utanför så hade jag ju inte gått in och runt, plockat grejer och stått i kön! Eller så hade jag fört över pengar innan och sluppit lämna grejerna i kassan... Jag blev så irriterad att jag inte ens orkade gå in på Hööks! Vi var på Djur och Natur för att titta lite och jag köpte en balja, magnesium och arnikaliniment. Sen åt vi, där tog de också bara kort, innan vi åkte vidare till mina hemtrakter för att hämta en hingst.
 
Med oss hem hade vi en nordsvensk brukshingst som ska stå på station hos Nisse i sommar. Klockan var över 22 innan vi var hemma så det var bara att natta hästarna och sova. I dag blev jag väckt av att Nisse berättade att en häst blivit påkörd utanför Bispgården, detta enligt Facebook, nu visade det sig nog vara en älg egentligen...
 
Nu är det dags att ta tag i den här dagen!
 
Lemonaden jobbar i töm med fokus på låg och rund form!
 
 
Clarinett! Tror att det är dags att rycka manen... 
 
Wasabi och Dajmen låg och vilade redan när jag hämtade Chokladen, de klev inte upp då och inte heller sen när stormvinden drog förbi.
 
 

Måndagskväll!

Då var det slut på min miniledighet och tillbaka på Ica igen, tur att det inte är jättelänge till sommarsemestern. 
 
I morse var soligt och kändes som att det fanns hopp om grönska efter gårdagens regn, sen vet jag inte om det blev så mycket av det sen men morgonen var fin. Jag jobbade Grå i töm innan jag åkte på jobbet.
 
Efter jobbet var det också ganska fint, men där emellan (när jag var inomhus) så hade det varit hagel skurar o vanlig ordning. Jag red i alla fall Zippin på kvällen. Började med att styra runt träd och sen fortsatte jag på banan med att flytta sidvärts! Det gick jättebra fast det var första gången jag testade! Avslutade kvällen med en kopp kaffe hos Paula. Nu sova för i morgon väntar en intensiv dag!
Zippin efter ridningen! 

Unghästtestet hela helgen!

Det har verkligen varit en intensiv helg! Långa dagar, kasst väder, mycket häst, lite egna hästar och mycket bilkörande!
 
När det inte blev visning av Wasabi så anmälde jag mitt intresse att vara funktionär i helgen. Det är jag nöjd över att jag gjorde, riktigt roligt och väldigt lärorikt! Mycket lättare att se och höra domarnas kommentarer när man står där nere, och när man slipper vara nervös över sin egen visning. Har fått se många fina unghästsr i helgen! 
 
Gårdagen började med jobb på mina egna hästar, jag red först Chokladen på banan. Sedan red jag ut Clarinett med Lemonaden som handhäst, det gick jättebra men blev lite rörigt när jag kom tillbaka. Då var nämligen Chokladen, Dajmen och Wasabi på rymmen! Någon av dom hade fastnat i tråden och dragit sönder hagen. Men två hästar med grejer på och tre lösa hästar är lite mycket på samma gång, speciellt när man har en tid att passa! Lyckades släppa ut de jag hade ridit, fånga in rymlingarna, laga hagar och ta mig i väg, dock var jag fem minuter sen men det kändes ändå okej.
 
På väg till unghästtestet stannade jag och hade en träning, och sedan stod jag i löshoppningsringen hela eftermiddagen. En av domarna var min lärare på ridlärarutbildningen så det var extra roligt! Efter dagen var slut skulle jag hjälpa Nisse hämta några grejer så hade därför transporten med mig. När jag kom fram till stället som är någon mil från ridhuset där visningen var så hade Nisse inte kommit fram än utan var fortfarande på väg. Det blev såklart en väldigt sen kväll innan det var lastat och vi kom i väg, för sent för att kunna äta på vägen hem så 23.45 när hästarna var nattade så blev det middag, köttbullar, kokt potatis och grönpepparsås. Lite väl sent kan även jag tycka...
 
I morse var jag på plats redan på förmiddagen, i dag fyraåringar och några treåriga ponnyer, först var det uppsutten hoppning och sen löshoppning. Tidigare kväll därifrån i dag, hem och stoppade i mig två klämdag mackor och sen åkte jag, lite oplanerat, och köpte två höbalar. Det är så trögt med grästillväxten, det snöade nästa  hela dagen i Sundsvall i dag så nog är det trögt.
 
När jag kom tillbaka från den stök resan var det redan kväll, Nisse var i stallet för att hjälpa mig rulla ut balarna ur släpet och då passade jag på att låta honom titta på Clarinett. Tyckte igår när jag travade på hårdare underlag, grusvägen, att jag hörde en otakt hos henne. Och mycket riktigt efter jag sprungit några varv på vägen var vi överens om att det var något så Nisse drog ur en söm (som han var lite osäker på redan när han skodde) och efter det var missljudet i traven borta!
 
Sen longerade jag Zippin, ville se om brunster lugnat sig och om hon var sig själv igen. I torsdags var hon inte rolig att hålla på med men i dag var hon mer som vanligt så nu kan vi börja jobba igen. Nu är det kväll efter en lång och intensiv helg, jag är inte så utvilad och min ischias är inte så nöjd över att jag stått i två dagar men jag är laddad för träning och framförallt med unghästarna!
 
Från våra tur igår! 
 
Vädret på väg hem i dag! Det är ju i alla fall maj!!! 
 

Dagdrömmar!

Vad vore väl en ledig dag i maj utan ett antal hagelskurar och ett rejält snöfall? Jag brukar släppa mina hästar på lite invändningsbete i mitten av maj, de brukar då klara sig på gräset med lite stödhö. I dag har jag släppt dom också, men i år inget gräs alls! Lär väl inte bli något heller i hagarna nu när de går där och trampar men jag orkade inte se dom i vinterhagarna längre...
 
På förmiddagen gjorde jag klar ytterligare en beteshage denna gång en hage några hundra meter från gården. När den var klar så red Paula lektion och efter den så släppte vi ut hästarna. Kan säga att de var självmotionerade sen!
 
Jag tog i alla fall Szum i töm och red Grå. Hade dressyrsadeln på henne och fick till ett par galoppfattningar som var de bästa någonsin med henne, och överlag helt ok (kom ihåg att hon inte är mycket galopperad och helst tvärnitar och sparkar när man ska galoppera). Så sen fick jag dagdrömmar om hur vi ska tävla dressyr och rida svåra dressyr rörelser sen! Tur man kan dagdrömma, som en parantes så heter ju Grå egentligen Daydream!
 
Sen var det dags för paus, som tur var tog jag den ungefär samtidigt som snöovädret drog förbi. Jag har fakturerat i dag, går ganska smidigt med det nya "programmet" men tyvärr kommer inte alla fakturor fram, eller hamnar i skräpposten, det är ett problem... I alla fall så åkte jag och Nisse upp på byn och handlade och åt pizza. Jag är egentligen ingen pizzamänniska men nu hade jag varit sugen på pizza i över en vecka!
 
Efter en kopp kaffe så gjorde jag ett nytt ryck i stallet, longerade Dajmen och gjorde lite uppsittning själv. Betydligt mer avspänd i dag så förhoppningsvis var det en dålig dag sist. Nu är det bara att ladda om för en intensiv dag i morgon!
 
Några bilder från hagsläppet. Konstigt med utsläpp utan gräs och med täcken på. Det är en kall vår vi har!
 
Wasabi, Dajmen och Chokladen 
 
Lemonaden i täten i den andra hagen! Clarinett, Juliette och Grå bakom. 
 
Clarinett är verkligen stallets drottning!
 
Fullt ös på Lemonaden! 

"Jättebra!"

Igår kväll på lektionerna kändes det som att jag hela tiden sa "jättebra"! Det var mycket som var jättebra och att jag blev hes av dammet från banan gjorde inte så mycket.
 
Halva min minisemester har gått, jag har inte hunnit göra så mycket men det hade jag väl egentligen inte trott heller. Igår var det segt att komma igång efter utsläpp och mockning, men Zippin i töm var först ut. Jag ville prova ett nytt bett, men det var svårt att utvärdera det eftersom hon var rejält brunstig och inte riktigt sig själv. Det gick knappt att peta på bakbenen, hon var allmänt irriterad och inte lika samarbetsvillig som hon brukar, jag hoppas att det snabbt går över!
 
Även Wasabi och Chokladen fick gå i töm. Wasabi med sidepull eftersom hon är orolig i munnen nu, men det fungerar lika bra med det. Chokladen är också brunstig men hon var inte så påverkad, i alla fall inte just igår. Hon tog jag ute i en av gräshagarna för att få lite omväxling. Clarinett var sist ut och henne skrittade jag först en sväng i skogen, försöker göra en ny stig som passar för att skritta fram eller första minitur för unghästarna. Sen red vi på banan och hon kändes rätt bra.
 
Mat och i väg på lektioner, när jag kom tillbaka och hade nattat hästarna, som nu får sova ute alla, var Nisse hos Paulas familj. Han hade skott Juliette fram på kvällen och blev bjuden på fika, jag stannade också där och fikade och det var nästan midnatt innan vi var hemma igen!
 
Baloo hade kattkompis på besök igår. Som ni ser så håller de rekommenderat avstånd till varandra!
 
 
Wasabi efter tömkörningen. 
 
Inte bästa läget att komma till hagen för att rida, alla stona hade tagit vila. Lemonaden längst fram. 
 
På lektionskvällen red jag även Miroque. Jag har ridit honom en gång i veckan de sista två månaderna, han var även här på inridning i fjol så i som följer bloggen minns honom säkert. 

Omväxlande väder!

Jacka på, jacka av... Ena stunden sol och nästa hagel, det är verkligen varierade väder!
 
Igår fortsatte jag mitt hagbyggande och fixade ytterligare en av gräshagarna på gården. Även om det innan inte ser ut att vara så mycket att göra så tar det mer tid än man tror. När hagen var klar så red jag Zippin, började på banan men kände ganska direkt att jag inte hade så bra bjudning för dagen så red i skogskanten och styrde runt träd i stället. 
 
Sen en dryg timmes matpaus innan jag fortsatte hästjobbet. Red Grå som jag var nära att åka av när pisken, som jag lutat mot staketet, blåste ner samtidigt som vi red förbi och hon gjorde en hastig riktningsförändring! Satt som tur var kvar och resten av ridpasset gick bra. Lemonaden tog jag lite i töm, med Szums sadel, och avslutade med att sitta upp och skritta lite på henne. Hoppas på att komma igång med ridningen på henne nu igen.
 
När Linda kom så hjälpte hon mig med Dajmen. Var längesen vi jobbade med henne nu och det märktes, hon sköt rygg och hoppade i väg några gånger när jag hängde på henne. Jag hoppas att det beror på att det varit en paus med träningen nu och att det nästa gång ska gå bättre. Känner mig rätt uppgiven med henne.. 
 
Sen red Linda ett träningspass och så nattade vi hästarna. Nu ny dag och soligt än så länge! 

Semester med hagel och driv-is!

Jag har tagit ledigt i helgen för att få nästan en vecka ledigt. Från början var tanken att Wasabi skulle visas i helgen, men jag brukar även vara ledig en sväng på våren för att fixa hagar och annat inför vår och sommar. Tidigare var det ju även fölvak i dessa tider. 
 
I alla fall så gick jag runt en av gräshagarna på gården igår och lagade stängsel. På ett ställe var det 3 decimeter vatten, tjälen har inte gått än! Det är ju inget gräs att tala om men en hage fixad i alla fall. Hagarna på gården blev ju rejält förstörda i vintras när hästarna var på rymmen så jag har det jag gör nu.
 
Sen tog jag Grå och Dajmen i töm, och red Chokladen, innan mat, rester från måndagen. Hann även få i väg momsrapporten och sedan i väg för att tömköra två hästar och ha en träning. När jag kom hem så red jag och Linda ut med Clarinett och Bea. Så sen kväll igår med men avslutade med varma mackor. Nu ny dag, ser soligt ut just nu men är säkert kallt i dag med...
 
Szum och Bea fick flytta till en ny, torrare, hage igår. Här ser Szum helt normal ut, men på dessa bilder ser han galen ut:
 
 
 
Det var varierande väder igår, här är Dajmen under en hagelskur!
 
Ja ni ser alla vita prickar... 

Chokladbollens dag!

Chokladbollens dag i dag men jag har inte ens ätit en chokladboll i dag! Men det är passande nog även Chokladens födelsedag och hon ser lite ut som en chokladboll just nu!
 
Kallt, snö, hagel och blåst, vart är vårvärmen? Jag gjorde bakbromsträning med Lemonaden på morgonen innan jobbet, och efter jobb, middag och bokföring så jobbade jag Zippin i töm. Var först lite besviken eftersom jag inte får henne att släppa riktigt och komma i form och i ramen. Men påminde mig själv om hur det var första veckorna, när hon ramlade ut från banan när jag longerade eller backade nästan hela banan när vi skulle trava i töm i höger varv första gången. Så får försöka vara nöjd ändå, allt kommer inte på en gång!
 
 
Min lilla chokladboll för 6 år sedan! 
 

Vinterkläder igen!

Vilket skitväder det var på förmiddagen! Regn, snö och hagel i blandning! Visserligen bättre än de 2 decimeter snö prognosen hade hotat med men läge för vinterkläderna igen!
 
Jag tog i alla fall Szum och Clarinett i töm. Längesen Clarinett gick i töm nu och jag ville se hur hon såg ut nu när hon har skor runt om, och så har hon känts bra sista veckorna. Och hon var fin och jag kunde även se det som Sara sa på förra träningen, att hon blivit rakare, jämnare mellan varven och var mer på yttertygeln (i dag på yttertömmen). Longerade sedan Dajmen och satt upp några gånger, har legat lågt med det ett tag men tanken är att ta nya tag nu.
 
Sen fika och i väg på träningar och även töm jobb av en häst, fick bland annat se Itzy som var här på inridning för några veckor sedan och hon var jättefin! Roligt att se när det fungerar. Hemma igen väntade Linda, vi skulle ta Wasabi igen men denna gång med sidepull i stället för bett. Och hon var bättre, betydligt mindre stök med huvudet i dag än igår men hela hästen är så mycket bäbis just nu så det är svårt att göra något. Hon är frustrerad efter typ 10 minuter, mer fokuserad på katten än det vi håller på med och i dag höll hon på tippa eftersom hon började gå samtidigt som hon vevade med frambenet! Det är som att hon blivit ett år yngre de senaste två månaderna! Ingen mening att forcera inridningen nu och jag är glad att hon inte ska visas nästa helg som var planen från början.
 
Linda hade köpt fika så vi avslutade även denna dag så, jag som inte ätit mat värmde även köttfärssås och kokade spagetti till sen mat. Och lyckades bokföra lite också, så ganska effektiv kväll även om det är alldeles för sent nu igen!
 
En något överviktig Clarinett! Har haft väldigt bra foder i vinter och nästan alla hästar är ganska runda men det gör inte så mycket på de andra hästarna men Clarinett är lite mer lättfödd...
 
Dajmen med syrrans träns eftersom matte tog fel. Tur att de har samma storlek och lika bett! 

Nockad!

Ledig dag igår med lite tid för hästarna. Men jag är så trött att det ändå inte blir så mycket gjort som det borde... 
 
Började i alla fall med att ta Grå i töm och nu såg hon fräsch ut igen, fortsätter jobba försiktigt så ser vi vart det leder. Sen kom Paula och hennes dotter, medan de red så tog jag Lemonaden i töm och testade Szums sadel på henne. Är nog den som legat mest still på henne. Så sugen att testa rida henne igen men hon har ett sår på ryggen så jag får vänta några dagar till. Red Zippin, planen var att prova trava men potten trillade inte riktigt ner. Hon förstod inte riktigt vad jag ville, blev spänd och eftersom hon är lite speciell så ville jag inte pressa henne i det läget utan vi provade några gånger, och nu testar vi igen om någon dag så tror jag att det fungerar. 
 
Vid det här laget var jag hungrig, åkte till Nisse som hade besök och fikade först och sedan stekte jag pannkakor. Och sen träffades jag och Linda i stallet och red. Jag red Chokladen och hon är inte van att ridas med sällskap på banan, och kunde inte förstå varför hon inte fick följa med Bea, och Bea i sin tur blev brunstig... Bra träning för dom i alla fall. Avslutade med att hänga och sitta på Wasabi, tyvärr blev jag nockad av henne när vi höll på. Tror att hon byter tänder nu för hon är så stökig med huvudet, och kastar med det hela tiden, dessutom håller hela hästen på att tippa när hon gör det! Blev inte så mycket mer gjort än att jag satt på henne efter nockningen, nya tag en annan dag. Sen fikade vi glasstårta och kaffe! I dag är det kallt och ruggigt, och jag längtar ännu mer efter vårvärme! 
 
Lemonaden med Szums sadel! 
 
Ser rätt bra ut! 
 

Regn och hagel!

Tog långkalsonger i kväll i alla fall, men vad hjälpte det när det regnade och haglade? Frös så jag skakade ändå!
 
Jobb i dag, sen köttfärssås och spagetti till middag innan jag, Linda och Paula red ut. Jag red Clarinett och när vi satt upp var det uppehåll och lite sol, men vi hann inte långt förrän det började regna och sen även hagla! Även om det slutat regna när vi kom tillbaka så var vi alla kalla och genomblöta så det blev ingen mer häst jobbad. I stället bokförde jag lite när jag duschat och tinat upp. Hoppas på bättre väder i morgon!
 
Utsikt från turen!
 
Linda och Bea! 

Vinterkläder!

Väderprognosen säger snö i helgen, jag som längtar efter lite värme och gräs! Frös igår när jag hade lektioner, och frös i kväll också. Kanske för tidigt att överge vinterkläderna i maj?
 
Jobbat i dag, och efter jobb och middag så började jag med träning först för Paula och sen Linda. Efter de så hjälpte Linda mig så vi kunde repetera att hänga och sitta på Wasabi. Vi hann bara klart med det så kom Nisse med höbalar och han blev kvar länge och surrade med Linda och Paula. Medan de pratade gjorde jag bakbromsträning med Lemonaden, och gjorde klart. Lite fika och nu är det bara att ladda för i morgon! 

Kallblåst!

Riktigt kalla vindar igår, jag längtar efter lite sol och värme nu. Inte bara för att jag fryser utan för att jag vill ha mer fart på gräset!
 
Igår var Szum först ut och fick jobba i töm. Sen kom Zippins ägare och hälsade på, jag red lite och visade vad vi gjort och hur vi ligger till. Det blev mycket surr, och jag har fått lite mer koll på vad hon gjort tidigare. Sedan red jag även Clarinett och Chokladen innan det blev stekfläsk, stekt potatis och löksås till middag. Sen i väg på lektioner och red Miroque. I dag verkar det blåsa lite mindre men jag ska ju vara på Ica i dag!
 
Några bilder som Zippins ägare tog när jag red igår:
 
 
 
Ser ju faktiskt riktigt bra ut trots att det är unghästridning! 

Löshoppningskväll!

Det blev en lång dag igår med, i vanlig ordning!
 
Förmiddagen ägnades i stallet, jag jobbade först Grå i töm. Hon såg inte helt hundra ut på måndagen men var då väldigt spänd i bakdelen där hon har sina muskelskador, men igår var hon inte alls spänd där, jobbade avspänt, såg jämn ut bak, fräsch och fin i vänster varv men en liten ojämnhet fram i höger varv... Får grubbla lite på det! Skrittade ut Clarinett i skogen och försökte hitta nya ridstigar och avslutade med att även Chokladen fick gå i töm.
 
En sväng på Hammarn för att lämna pappren till bokslut och deklarationen, sen hem och middag. På kvällen så löshoppade jag, Linda och Paula, vi tog 6 hästar med varierande resultat. Först Bea som hoppade lite spänt för dagen, Juliette som vi inte har löshoppat innan men hon är löshoppad, hon hade lite brått först men fick till några bra språng sedan. Hon har även tagit sig bra i kroppen på den här tiden, blir nog fin på några veckor till. Av mina var Lemonaden först, hon tycker att farten är viktigast och är definitivt snabbast! Fick dock till några bra språng när hon tog det lite lugnare.
 
Wasabi var ofokuserad men börjar komma upp i de höjder som krävs för visning. Dajmen började bra men efter att hon rättat en rivning med ett stort språng bangade hon ur när vi höjde sen. Vi sänkte och tog igenom det, men får se lite hur hon är nästa gång. Sist ut var Zippin som förra gången var bra med på vad det gick ut på men som tycktes ha glömt det. Igår var hon förvirrad och hoppade även ut från banan en gång... Vi avslutade dock med två bra omgångar.
 
Såklart sent innan vi var klara, Linda följde med och fikade glass så då blev det ännu senare!
 
Så här peppad var Clarinett när vi skulle rida igår!
 
Chokladens rumpa, typiskt bra bild för att jämföra med. 
 
Bea på löshoppningen! 
 
Lemonaden mitt i fällningen! 
 
Och Wasabi! 
 

Vårkvällar!

Älskar dessa ljusa kvällar som våren erbjuder! Sen att det gör att jag blir ute sent i stallet var eviga kväll är ju en annan sak...
 
Jag gjorde bakbromsträningen med Lemonaden i morse innan jobbet. Och sen efter jobbet så hann jag, fast jag jobbade till 18, både jobba Grå i töm och rida Zippin och ha hästarna nattade innan mörkret! Med Zippin vågade jag mig ut från banan och styrde runt träd i skogskanten, och det gick faktiskt jättebra!
 
Kvällens öron, tillhörande Zippin! 

Skoskav!

Ja självklart fick jag direkt skoskav av mina nya skor, det var väl egentligen inte oväntat men bara att ladda upp med plåster nu!
 
Igår red jag Zippin innan jobbet, longerade först lite med inspänning och red sen. Hon börjar bli mer bekväm med att jag åker på henne och nu kan jag börja göra halter och träna igångsättningar. Första gångerna handlade det mest om att peppa henne att våga gå, nu kan vi nog snart lägga till trav och våga oss ut från banan.
 
Åkte direkt från jobbet på lektioner, avslutade lektionsrundan med att rida en tinker. När jag kom hem var Nisse där med traktorn och körde ut balar, när det var överstökat och hästarna nattade så gjorde jag varma mackor som en kombination av jättesent middag och kvällsfika. Nu måndag och sol!
 
Zippins öron, lite skeptisk är hon nog... 
 
Och efter avsittning! 

Blött och geggigt!

Igår morse kände jag mig uppgiven, allt var blött, geggigt och slitigt! Det regnade fortfarande när jag åkte på jobbet och bete kändes långt bort! Men på kv efter två bra ridpass och sol så var glädjen tillbaka!
 
Innan jobbet longerade jag Zippin, hon har haft ett par dagars vila efter vaccinationen och igår blev det mest repetition av avsaktningarna. Efter jobbet och potatisbullar till middag så red jag både Chokladen och Clarinett, båda ridpassen slutade riktigt bra även om vi kanske hade olika idéer om det i början!
 
Nu ny dag med mer jobb, men vädret verkar bättre än igår morse! 

Första maj!

Första maj och snöblandat regn! Älska vår!
 
Inte lyckades vi se Nisses uppfödning i morse på unghästtestet. Man var tvungen att ha konto, tidigare när jag tittat på deras sändningar har man inte behövt det och nu hann vi inte fixa det. Bra gick det i alla fall, hopodiplom och bara ett halvt poäng från även gångartsdiplom. Det är Wasabis fölkompis och Clarinetts kusin!
 
Jag och Clarinett åkte på dressyrträning utanför Östersund, utomhus med snöblandat regn och ett par plusgrader! Men det gick bra det med, Clarinett skötte sig och jag fick riktigt bra känsla i högergaloppen och mycket konkret att jobba med framöver.
 
På hemvägen stannade jag på Hööks för att köpa skor och shortchaps. Jag blev förvånad över att parkeringarna på Lillänge var full av bilar, verkar inte vara någon Corona kris där inte! Jag var dock ensam på Hööks, visste exakt vad jag skulle ha så provade och handlade på typ 5 minuter. Men fortfarande lite chockad över alla bilar och människor i rörelse.
 
Hemma igen stoppade jag ut Clarinett i hagen och sedan åkte jag och Nisse upp på byn och köpte med mat. På sommaren har vi många matställen i byn och ett av dem har öppnat i veckan så det blev friterad kyckling till middag. Sen tog jag in hästarna och gjorde lite bakbromsträning med Wasabi. Nu är jag frusen efter dagen, regnar fortfarande så ska duscha och sova och hoppas på bättre ridväder i morgon!
 
Otålig Clarinett innan avfärd! 
 
Clarinett spanar in ridbanan! 
 
Efter träningen! 
 
Här är Rollcat som visades i dag som föl, snygg redan då! 
 
 

Valborgsmässoafton!

Det hör väl till att valborgshelgen ska vara kall?
 
Igår jobbade jag några timmar på Ica, men det var ganska lugnt så jag kunde smita sen. Innan jobbet hade jag gjort bakbromsträningen med Lemonaden och longerat Dajmen med en annan sadel, den tycks ligga lite bättre så den provar jag lite mer nästa vecka när jag ska försöka komma igång med ridningen igen.
 
Efter jobbet och middag så jobbade jag Szum i töm, och red ut Clarinett. Vi skrämde upp två djur samtidigt, ett rådjur och en som det är lite oklart om det var en hjort, rådjur eller ren... I alla fall så blev Clarinett lite spänd av det och sista biten hem accilerade det lite, hon blev bland annat rädd för ett kylskåp som stod vid vägen (grovsopor) och kastade sig i väg, så när vi kom tillbaka var hon lite väl spänd. Så bestämde mig för att trava några varv på banan för att få henne avspänd. Då lyckas jag fastna med foten i staketet och vi drar med oss hela kortsidan! Jag har ju bara plast stolpar fortfarande på banan och när jag satte upp de igen efter vinterns härjningar så blev det inte riktigt bra utan har hamnat lite nära spåret.
 
Clarinett drog i väg såklart och jag åkte av! Som tur var hade stängslet precis lisdnat innan jag åkte av så jag fastnade inte i henne i alla fall. Satt upp och red på den delen av banan som inte låg stängsel på, och det gick bra trots att Lemonaden fick ett spel i hagen bredvid.
 
Då hade Paula och Linda kommit också, och vi red ut i skogen med Juliette, Bea och jag red Grå. Grå var väldigt spänd men höll sig i skinnet. I dag är det första maj och nu ska vi försöka titta på Nisses uppfödning som ska visas på unghästtestet i Skåne. En fördel med Corona är att unghästtesterna visas på nätet. Sen ska jag och Clarinett på dressyrträning är det tänkt!
 
Dajmen provar sadel!
 
Jag tycker att Szum är rätt fini kroppen trots vilan, dock väldigt skitig!
 

RSS 2.0