Skodag!

Igår blev det inte alls så mycket gjort som jag hade tänkt, men det är ju som det brukar vara det!
 
Direkt efter att jag hade släppt ut hästarna och mocka så åkte jag på Hammarn för att köpa skor till Clarinett, foder och spån. Sen hjälpte jag Nisse att mocka medan han skodde Clarinett fram. Efter framskorna var nog nåde Clarinetts och Nisses tålamod slut, i alla fall Clarinetts är inte så långt när det gäller att stå stilla...
 
Vi åt klämdag mackor till lunch innan jag åkte till mitt stall och tog emot veterinären. Det var vaccination för Zippin och sen tog hon blodprov på Bea. När det var klart, och veterinären och Linda åkte för att även vaccinera Lindas katt, så red jag Chokladen. Chokladen är väldigt känslig, kanske ännu mer nu när det är vår med brunst och fällning, och igår fick jag två exempel på det. Första var redan innan ridningen, jag tänkte lägga på en dressyrsadel som Paula hade haft hemma på prov, men det gick inte! Hon tyckte troligen att de långa stiglädren och kåporna var obehagliga och inget schabrak under. Fick prova sadeln efteråt i stället, då med schabrak... När jag sedan skrittade fram så råkade hon komma åt staketet (jag har vanligt stängsel) och blev jätterädd, kastade sig baklänges och jag trodde att hon skulle skjuta av mig men det gjorde hon inte utan hon lugnade sig, men höll sig på behörigt avstånd från staketet sen!
 
Sedan åkte jag och hämtade Clarinett, och red även henne när jag kom tillbaka. Och sen snabba bud med middag innan jag åkte på lektioner och red en häst. Nu ny dag och jag ska jobba några timmar extra över dagen så dags att sätta fart! 
 
Chokladen med den hemska sadeln och schabrak under... 
 
 

Snö igen!

I morse var det vitt igen, vilket inte direkt är motivationshöjande!
 
Igår hade vi personalmöte efter jobbet och pratade igenom allt runt Corona och vad det bli för problem runt det framöver. Jag hann inte rida men Chokladen fick gå galopp-programmet före jobbet. I dag började jag med lite vårstädning av gården, plockade ihop lite plast som tinat fram, men en hel del är fortfarande fastfruset, eldade gammalt foder och säckar och lite sånt.
 
Blev mycket tömkörning i dag, först ut Zippin som jag började med på banan och sedan tömkörde vi ut. Det var bitvis lite blött och när hon gjorde en hastig igångsättning så hängde jag med, men inte stöveln dom satt fast och helt plötsligt gick jag i strumplästen! Men det här med diken verkar inte vara hennes grej, och till slut fick jag sätta om tömmarna som lina och leda henne över dikena, för givetvis passade jag på att träna på flera diken då.
 
Lemonaden fick också gå i töm, men med sadel. Testade en annan sadel i dag men inte riktigt nöjd. Red sedan Grå som också fick testa sadel, Szums dressyrsadel och det var inte alls så tokigt! Nästa gång testar jag med en tunnare padd men Grå verkade nöjd! Sist ut var Wasabi som jag också började med på banan där vi jobbade i trav i töm för första gången, och sen tränade vi styrning runt träd, men då var hon dock mer intresserad av att lukta på bajs. Hon är inte så mogen ändå, utan mest som en jättebäbis!
 
Jag tog med mig Clarinett till Nisse för att hon skulle få skor, vilket inte blev i dag utan i morgon och hon får sova borta i natt! Gjorde pastagratäng till middag och sedan i väg på lektioner, och även där en häst som tömkörde, och avslutade hemma sedan med att jobba även Bea i töm åt Linda. Nu sova och ladda om! 
 
Lemonaden med min Celine och tömmarna. Är inte riktigt nöjd hur tömmarna hamnar när jag tömkör med sadel., men klurar på en annan lösning! 
 
Här är Szums sadel på Lemonaden, den testar jag nästa gång! 
 
Grå med dressyrsadel! 
 
Hon börjar se ut som en dressyr häst och inte en 10 årig unghäst! 
 
Wasabi tömkörs! De vita prickarna är hagel och snö som bitvis ramlat ner i dag! 
 
Och Bea i kväll! 
 

Bilåkarväder!

Lite mindre aprilväder i dag, men jag är glad att jag hade långkalsonger på mig!
 
Började dagen med att göra bakbromsträning med Lemonaden, sedan red jag lite på Zippin. Fortfarande bara skritt, hon är lite tveksam och känns lite osäker, men inte spänd, dock kändes det bättre i dag och vi tog oss ut och kunde rida på en större del av banan. Sedan red jag Szum, det är evigheter sen jag red honom sist och han är inte rolig när han inte haft ryttare på ett tag, han får lätt lite tvång och skjuter rygg. I dag gick det ändå rätt bra och vi hade travat lite när han drar på en bakut så jag faller fram och tappar balansen, då får han lite tvång och kastar sig baklänges och skjuter lite rygg! Jag inser att det här inte kommer sluta bra och kastar mig av, landar på fötterna och kan sitta upp direkt! Men sedan höll vi oss till skritt jobb och jag får påminna mig själv om att man måste vara försiktig när man sätter igång honom, det brukar släppa på ett par pass bara.
 
Sen lite snabbfika och i väg på lektioner, på första anhalten jobbade jag två hästar i töm och hade en dressyrträning, sen på nästa ställe träffade jag Itzy som ju var här på inridning nyss! I dag red ägaren henne hemma för första gången och det gick verkligen jättebra! Avslutade rundan med ytterligare en dressyrträning och när jag kom hem hade jag kört över 15 mil! Hemma igen fortsatte jag lektionerna med Paula som red sin första träning med Juliette!
 
Innan jag hade gjort bakbromsträning med Wasabi och tagit in hästarna var klockan 21 och egentligen för sent att börja med mat. Men jag var hungrig och visste att Nisse och Linda strax var klara med att köra flyttlass åt Linda som flyttar närmare stallet (måste ju givetvis vara därför hon flyttar!?!) så det blev hemmagjord pizza som väldigt sen middag. Även lite kaffe, några kakor och surr även om det inte blev så länge för klockan är ändå för mycket!
 
 

Alla väder!

I dag har det blåst, igen eller som vanligt eller vad man ska säga!? Det har även varit sol, hagel, snö och regn om vartannat och samtidigt! Alla väder samtidigt!
 
Man ska inte låta sig påverkas av vädret men nog drar det ner motivationen lite! Kom igång sent med hästjobbet men började med Lemonaden som jag jobbade i töm, men med sadel. Det var lite nyttigt för jag såg att sadeln släppte bak när hon började komma upp med ryggen. Får klura lite på sadel till henne. Red sedan Clarinett som var fin och i dag släppte det lite mer i galoppen igen.
 
Så kom Paula och vi provade ytterligare en sadel, men nu tror vi faktiskt att vi hittat rätt för denna gång, dessutom en sadel som går att ändra bomvidden på så kan förhoppningsvis fungera ett tag. Efter det så red jag även Grå och longerade och hade repetition på uppsittning på Dajmen.
 
Gjorde ost och skinkpaj till middag och sedan in med hästarna för resten av kvällen ägnades på Paulas veranda där vi åt ostbricka och drack rose'. Nu är jag både mätt och trött!
 
 

Fredagskväll!

Lönefredag och efter ett par veckor med lite lugnare handel så var det full fart i dag igen!
 
Efter jobbet och middag så jobbade jag först Chokladen i töm och sedan red jag lite på Zippin. Chokladen har varit lite ofokuserad sista gångerna jag ridit och jag misstänker brunsten så bra att få ett pass från marken. Med Zippin gjorde jag samma som sist, skrittade och styrde lite. Hon känns lite tveksam, försiktig och frågande, men avspänd och positiv, måste säga att hon faktiskt känns som en unghäst trots att hon är äldre och lite riden, do k lite oklart hur mycket. Glass till kvällsfika och nu sova och ladda för helg!
 
Paula var i stallet och tog några bilder när jag red Zippin. 
 
Inte så elegant när man rider i början. Det gäller att inte störa och jag har inte lagt på skänkeln på henne än. 
 
Longerlinan håller jag i pga två anledningar. Dels har jag använt den från marken innan och det blir en naturlig del när jag fortsätter i sadeln. Och skulle det hända något så jag ramlar av eller måste hoppa av så kan jag förhoppningsvis hålla kvar hästen så en inte kan fly i väg. 

Vårkänslor överallt!

Alltså jag kan inte komma ihåg att mina hästar brukar bli så här knäppa på våren? De flesta av stona är superbrunstiga och alla hästar tycks ha vårkänslor upp över öronen!
 
Jag jobbade i dag och efter jobbet, och kräm till fuskmiddag så åkte jag och Nisse först och hämtade min bil på verkstaden, den både låter och går som ny igen efter att ha fått siit hål i avgassystemet lagat. Direkt till stallet sen där Linda och Paula väntade. Eftersom det har gått så bra att rida ut nu, även när Paula var ute för första gången sist så tänkte jag ta Dajmen som handhäst, inget konstigt med det för det har vi gjort massor även om det inte blivit i vinter.
 
Men när det första som händer är att en häst trampar i en vattenhink full med vatten så kanske man borde förstått vart den här ridturen skulle sluta... Clarinett lyckades alltså trampa rakt ner i en vattenhink på väg till uppbindningen! Sen höll allt sig ganska lugnt tills Paula satt upp, hennes häst var lite spänd och det kände nog Dajmen på sig så precis så försökte hon dra en repa! Det gick bra, men i vanliga fall skulle Clarinett ha blivit arg på Dajmen som inte kunde uppföra sig (några av er kanske minns i somras när Clarinett bet en stor tugga av Dajmens schabrak? Det inlägget är från 1/9 2019) men eftersom Clarinett är så brunstig nu så bara smågnäggade hon åt Dajmen. Detta gjorde att Dajmen (som faktiskt är nästan den enda som inte är brunstig) såg sin chans att lattja.
 
Så vi kom bara upp på gården innan hon återigen försöker dra i väg, detta samtidigt som Juliette (Paulas häst) på något vis lyckas dra fram den tomma sandbaljan och fastnar med svansen (tror jag) i en snöskyffel!! Hur detta gick till kan jag inte förstå då dessa givetvis stod placerade vid min bro och inte på vägen. Men Clarinett som har en tendens att vara lite bakskygg när hon är spänd flyger i luften av detta skrammel och jag tappar såklart Dajmen. Som tur var lossnar skyffeln och Juliette är ju givetvis rädd men inte galen på något vis, och Paula sitter stadigt kvar. Jag hoppar av Clarinett, fångar Dajmen och med hjälp av Linda stoppar jag in henne i hagen igen.
 
Vi går upp på banan, vid det här laget är det fyllt race i alla hagar, börjar om, byter rutt och rider upp i skogen i stället. Det börjar visserligen inte heller så bra då Juliette inte ville gå över ett enormt dike som var tre decimeter brett och Bea inte riktigt ville gå först men när vi väl kom igång gick det bra och alla satt kvar och kom hem!
 
Efter detta så tog jag Szum i töm, då var det redan mörkt så när jag var klar med honom så tog jag bara in hästarna och sen fick det bli kväll, jag putsade inte ens grejerna men det är ju en dag i morgon med!
 
Hästar på rad! Bea, Juliette och Clarinett! 
 
Dajmen innan kaoset! 
 
Så söt! 
 
Och sen efter i sitt nya täcke som jag har fått (!!!) av en elev! 
 
 

Kastreringsdag!

Den här dagen blev ju inte alls vad jag hade tänkt, men jag är ju en erfarenhet rikare för jag har ju aldrig suttit på ett häst huvud tidigare!
 
När morgonsysslorna var klara och jag precis hade mockat ena lösdriften och gått igenom det staketet så ringde Nisse. Veterinären var där för kastrering av en ardennerhingst och han hade inte hunnit köpa fika. Jag åkte upp och handlade, nu är den vanliga vägen avstängd dagtid pga vägarbete så det är en väldigt dålig omväg man får köra, jag glömde ju dessutom bort det så hann köra en bit innan jag kom på det och vände. När jag så äntligen var tillbaka med fikat så hade de problem med kastreringen. Ena kulan gick inte att få tag på med hästen ståendes så de skulle lägga ner honom, och behövde då hjälp. Så två killar var inringda och kom till undsättning, och vi lyckades lägga hästen och kastreringen blev klar. Min uppgift var då att sitta på hästens huvud, en ardenner har ett ganska stort huvud så när han lyfte det så lättade jag trots att jag satt på det. Men allt gick bra och jag svimmade inte trots blodet!
 
Blev inte så mycket rider som jag hade tänkt av förklarliga skäl. Men red först Chokladen som var väldigt ofokuserad, eller väldigt fokuserad på kompisarna i hagen bredvid banan som lekte och härjade massor precis då. Många av stona är brunstig nu och jag misstänker även Chokladen. Inget bra pass men vi kom till lite ridning på slutet i alla fall. Sen Grå som åtminstone var bättre än Chokladen, och lite bättre än sist jag red henne också. Avslutade med Zippin som jag i dag satt upp och skrittade själv. Skrittade åt båda håll och kollade att jag kunde stanna och starta, gick riktigt bra. Resten av hästarna är kvar till i morgon, eller någon annan dag...
 
Sen middag, baconinlindade kycklingfiléer och potatissallad innan lektioner och sist ut på kvällen ridning av Miroque. När jag kom hem igen och nattat hästarna så körde jag bilen till verkstaden där den ska få lite kärlek, och Linda hämtade mig där så vi fikade lite innan det blev natt!
 
Chokladen i solen utan täcke!
 
 
 
Och en trött Dajm! 
 

Sommarvärme!

Vilket väder!!! Sol och nästan sommarvärme, och ingen blåst!
 
Jag grejade såklart på i stallet, först tog jag Grå i töm. Hon kändes inte helt hundra när jag red i helgen så jag ville se hur hon såg ut, men jag kunde inte se något. Sedan fick Dajmen gå bakbromsträning innan Paula kom. Vi skrittade ut en liten sväng, första turen för Paula och Juliette och det gick bra. Szums sadel fungerar hyfsat med padd men sadel jakten pågår ännu och på kvällen var Paula i väg och hämtade ytterligare en sadel. Efter vi ridit så tog jag Lemonaden i töm, hon är väldigt brunstig just nu men ändå ingen reaktion på gjorden. Kanske jag har fel i min teori att gjordtvånget hänger ihop med brunsten?
 
Sen matpaus, vi hade besök så först ugnspannkaka till mat och sedan kaffe ute i solen!! Helt fantastiskt! Sen tillbaka till stallet där jag först tog Zippin i töm. Vi inte bara jobbade i trav utan även trav över bommar! Dock kom det lite diskussioner, har bara väntat på det, men det löste sig och vi avslutade med att tömköra runt träd. Sen tog jag även Bea i töm åt Linda som har ont i ryggen, alltså Linda som har ont i ryggen inte hästen! Sist ut var Wasabi som jag longerade och sen repeterade lite uppsittningsövningar med och att stå vid pallen.
 
Nu ny dag med sol och vårkänsla!
 
Denna fantastiska bild tog jag på våran ridtur igår! Juliette verkar ju uppskatta att få komma ut, eller..? Verkligen en ögonblicksbild!
 
Och så Wasabi! 

Vårkväll!

Igår morse var det sol och vindstilla, helt fantastiskt! Men när jag sedan kom från jobbet hade det börjat blåsa igen..
 
På morgonen då så gjorde jag bakbromsträningen med Lemonaden och red på Grå. Efter jobbet och middag så red jag och Linda ut med Clarinett och Bea. Härligt med trav på bada grusvägar men nu är man i stället orolig för osynliga hål som blir när tjälen går... 
 
Sen fortsatte sadelprovningen med Juliette, Linda hjälpte Paula denna gång och även hon red lite för att känna lite skillnad på hästen, hon red ju även på provridningen. Vi har dock kört fast då de sadlar som är tillräckligt vida hamnar så att de blir för trång i manken, nu klurar vi på att kunna padda på något vis... Under tiden de höll på så longerade jag Zippin och gjorde lite av de förberedelser som jag brukar göra innan jag rider själv. Alltså "rida från marken" (gå vid sidan och stanna och styra) vilket gick sådär, sitta upp och av själv, vilket gick bra, och stå i stigbygeln och starta och stanna, och det gick också bra. Nästa gång är det nog bara att rida!
 
I dag är det sol ute och jag ska jobba!
 
Viktigt att vila på maten!
 
Trött Wasabi trots att hon precis kommit ut i hagen, jobbigt att bo inne?
 
Jag har haft bra grovfoder i vinter, vilket är jättebra för mina prinsessor som är lite svårfödda. Men Clarinett är lite mer lättfödd och har ju dessutom gått väldigt lugnt i vinter. Resultatet är att hon nästan ser dräkig ut bakifrån... Dags att komma igång på allvar!
 
Bara grusvägar och ljusa kvällar! Så härligt!
 
Baloo fångade en mus som han var tvungen att både leka med och visa upp! 

Nu är det vår!!!

Nu är det vår för nu har vi både löshoppat och grillat! Det är ju egentligen min jobbhelg men eftersom det var meningen att Wasabi skulle på genrep för unghästtestet igår så hade jag tagit ledigt. Nu avanmälde jag Wasabi redan i måndags då dels bilen inte går att dra säp med nu men framförallt då Wasabi har varit på riktigt surhumör i veckan och hon inte alls är förberedd tillräckligt efter denna isiga vinter. Nu blev ändå genrepet inställt, sent på fredagseftermiddagen, pga Corona. Eftersom jag ändå var ledig igår passade vi på att göra lite roliga saker!
 
Vi började med att prova tre sadlar på Juliette, en var ganska bra men något smal men nog värd att testa lite mer. Sen gjorde jag klart stängslet till banan, ni vet det som Grå slaktade i vintras, och så bar vi fram löshoppningen. Vi var alltså jag, Paula och Linda!
 
Vi löshoppade fem hästar, lite ringrostiga var vi början men hästarna var pigga och glada! Bea var först och med massor av vårkänslor, Dajmen hoppade lätt och enkelt men lite ofokuserad,sen lite ombyggnad då det blåste lite för mycket och vi var tvungna att ändra lite. Tog fikapaus också innan vi löshoppade Chokladen, som lätt studsade över 1,15 trots att det är längesen hon hoppade sist, Wasabi kom ihåg precis vad det gick ut på och hoppade 95 cm, med tanke på att hon gjorde det här så bra nu skulle nog löshoppningen hinnas med att förberedas inför eventuellt unghästtest i mitten av maj, men det är ju inte bara löshoppning det hänger på... Sist ut Zippin som fick prova på lite och gjorde det jättebra även om det blev från fel håll en gång innan hon kom in i det.
 
När det var bortbyggt så jobbade jag Szum i töm innan det var dags att förbereda grillning i stället. Innanlår av älg och klyftpotatis blev det och jag och Linda hade inte bara hunnit grilla utan även börjat äta innan Nisse som varit på vidt dök upp. Gott i alla fall, om än lite väl kallt och blåsigt att grilla. Så nattade vi hästarna innan glass och kaffe till efterrätt. I dag måste jag ju jobba igen men först en sväng i stallet!
 
Några bilder från löshoppningen:
Dajmen!
 
Wasabi! Smutsig och fortfarande så mycket bäbis, men en riktig fin häst gömmer sig där under!
 
Och Zippin! 

Blåsdag!

Även i dag har det blåst, men jag har haft koll på prognosen så hade planerat för det. Trots det fick jag plocka sopor på gödselstacken då soptunnan blåst omkull... 
 
Så i morse fick Clarinett gå galopp-programmet i lina och annars gjorde jag inget mer. Efter jobbet var det lite lugnare och jag jobbade Dajmen i töm och gjorde bakbromsträning med Wasabi. Nisse körde balar åt mig och det blev sent som vanligt. Nu hoppas jag på en blåsfri dag i morgon!
 
Clarinett i blåsten i morse!
 
Dajmen! Det är verkligen hennes stil att vila på ett bakben, det gör hon jämt!
 
 

Vårtecken!

Blåsvädret fortsätter men jag har sett att prognosen för nästa vecka ser mer lovande ut!
 
Igår blev det vår på Brännan för jag plockade fram vattenslangarna och gjorde i ordning för att lättare kunna vattna hästarna och spola leriga ben. Helt klart ett vårtecken!
 
När allt annat pyssel var gjort så tog jag och longerade Szum i blåsten. Han har inte gjort något sedan han gick omkull på isen i slutet av februari och jag har mig kunnat ana att han inte var helt fräsch när jag sett honom i hagen så jag misstänkte att han skulle vara lite knackig. Men så fel jag hade, han har såklart tappat muskler men såg oväntat fräsch och fin ut på lina! Alltså är det dags att sätta igång honom! Sen hjälpte jag Paula att prova en sadel, en lite vidare av samma modell som var bäst sist men även denna blev trång i manken så nu är vi tillbaka på ruta ett. La ut ett inlägg på Facebook och har nu ett gäng sadlar på gång igen, hoppas verkligen att någon av dom passar! Sen longerade jag galopp-programmet med Chokladen och red dressyr med Clarinett, som var riktigt fin och jag tror att hon är nöjd med att banan är nästan helt bar nu.
 
Tog en paus och åkte på Hammarn och köpte foder, upp på jobbet för att handla och köpte även med mat hem. Var så sugen på hamburgare så köpte med det från grillen. När vi ätit gjorde jag kväll stycket i stallet, jobbade Grå i töm och gjorde bakbromsträning med Lemonaden och sedan hade jag lite hoppning med Linda. Avslutade med att Linda hjälpte mig att hålla i när jag hängde och satt på Zippin! Hon är ju riden tidigare men jag tar henne lite som en unghäst, och framförallt tar jag det väldigt försiktigt då jag fått känslan av att hon inte riktigt varit helt positiv till allt. Igår gick det bra i alla fall! Sen hem och skrev klart fakturorna så sen kväll som vanligt! Nu ny dag och nya tag!
 
Ser rätt bra ut men blir för trång vid manken!
 
Lilla Grå i blåsten! 
 

Underbara ponnyer!

Man blir glad av att träffa flera fina, trevliga och välridna ponnyer på samma kväll, vilket jag gjorde igår! Såklart träffade jag även fina stor hästar men just ponnyerna utmärkte sig igår och jag blir verkligen glad över att se ryttarna få bra möjligheter till bra ridning på ponnyer som hjälper dom rätt!
 
Jag hade riktigt många som red igår, härligt att ryttarna börjat tina fram och det gäller att passa på att jobba när dt går! På dagen red jag lite hemma, först Chokladen och sedan red jag och Clarinett i skogen. Jobbade Lemonaden i töm och avslutade med att tömköra Zippin, vilket gick bra. Sen gjorde jag pastasås av resterna av laxen och regnbågen innan jag åkte i väg på lektionerna, och även red en häst, var såklart sent innan jag kom hem igen. Avslutade dagen med varma mackor. Nu ny dag och blåst även i dag!
 
Zippin tömkörs!
 

Blåst och mer blåst!

Så less på detta blåsväder! Blåser varenda dag, bara mer eller mindre, och det ser inte ut att bli bättre närmaste dagarna!
 
Igår blåste det ordentligt på förmiddagen och när det lugnade sig så blev det snö och regn i stället! Jag jobbade Dajmen i töm och red Grå på förmiddagen innan jag åkte och hade ett par lektioner och tömkörde en häst. När jag kom hem igen så gjorde jag potatisgratäng som vi åt med rökt regnbåge och sallad, så gott och vi har ätit fisk tre dagar i rad nu, tänk vad smarta vi ska bli!
 
Kvällen i stallet inleddes med sadelprovning av Juliette. Paula och jag testade 4 sadlar på henne, ingen som låg perfekt men en som var ganska bra och som vi nu ska försöka hitta en vidare bomvidd av samma modell. Juliette har mycket manke vilket ställer till det i kombination med en svängd och omusklad rygg, dessutom ska ju sadeln även passa Paula. 
 
Sen longerade jag Zippin, denna gång med sadel och gjorde förberedande uppsittningsövningar och stod på pallen och klängde lite på henne. Avslutade sedan med att ta Chokladen i töm medan Linda red på banan. Jag är så trött på kvällarna och ändå blir det så långa, sena kvällar. Och i kväll blir det nog också sent!
 
Bild från sadelprovningen av Juliette! 

Annandag påsk!

Så har påsken blåst förbi! I dag med en riktig påskstorm! Förutom att jag inte gillar dagens väder så känns det nästan lite gruvsamt med vardag i morgon, trots att jag jobbat i helgen och trots att jag är ledig i veckan, men på helgerna kan man släppa en del saker som man sen blir påmind om när det är vardag igen.
 
I dag har det blåst stormvindar hela dagen och inte blivit mycket hästjobb gjort. På morgonen gjorde jag bakbromsträningen med Lemonaden, och efter en kortdag på jobbet så fick Clarinett gå galopp-programmet i lina innan Linda kom. Vi lade sedan lite tid i stormen till att sätta upp stolpar och reda ut tråd för att kunna få upp ett provisoriskt staket till ridbanan i veckan. Grå rev ju med sig det i vintras när de var lösa, egentligen vill jag göra ett bättre och permanent staket men nu gör vi en ny provisorisk lösning så länge.
 
När hästarna sedan var nattade så följde Linda med  hem och vi gjorde mat, hemgjord potatissallad, laxsida i ugnen, romsås och sallad. Sen marängsviss till efterrätt på det, är sjukt mätt nu...
 
 

Påskdagen!

Det är typ tradition att rida träning för Sara på påsken, dessutom verkar det vara tradition att min bil går sönder när det är Saraträning... Och är det inte bilen så är det något annat som gör att jag inte kan rida passen jag bokat, men igår lyckades jag i alla fall sälja träningstiden. 
 
I stället för träning var planen att rida en massa hemma, men även det gick sådär.... Började med Clarinett som var jättefin och gav en bra känsla i regnet, men efter var jag genomblöt och eftersom det fortsatte vräka ner regn gav jag upp. Gjorde i stället påsklunch med pressad potatis, laxfiléer och till det resterna av de röror jag hade köpt.
 
Tog en lite för lång lunchpaus så missade den timmen som det faktiskt var bra väder, i stället hade det börjat blåsa ordentligt när jag drog igång i stallet igen, var väl den väntade stormen som smög igång. I alla fall så jobbade jag Lemonaden i töm, hon var jättefin, och longerade Zippin. Efter longeringen så sadlade jag henne, hade blivit förvarnad att hon inte gillade sadeln och med tanke på den kraftiga reaktionen på tränset så tog jag det försiktigt men det gick väldigt bra. Förhoppningsvis fortsätter det och planen är att longera med sadel nästa gång. Avslutade i stallet med att longera Wasabi medan Linda red Bea. Sedan bakade jag och Linda kladdkaka och det blev kvällsfika med både rostmackor och sen kladdkaka och grädde! Nu ny dag och det med rejäla blåsvindar, räknar inte med att kunna göra så mycket vettigt i dag mer än att jobba!
 
Lemonaden i blåsten och på moddig ridbana, fin är hon ändå!
 
Zippin med sadel!
 
Wasabi på banan! 

Påskafton!

Påsken swischar i väg!!
 
Jag började igår med att longera Dajmen innan jag åkte i väg på ett par lektioner. Hemma igen så gjorde jag pizza till mat innan det var dags för Itzy att åka hem!
 
När hon hade åkt hem så gjorde jag bakbromsträning med Lemonaden och red Chokladen. Chokladen är inte jättenöjd med att underlaget på banan är lite varierande just nu, det är en blandning av is, snö, modd, bart och vatten, och vill helst inspektera allt innan hon går där..
 
Sen kom Linda och vi packade in Bea och Grå i transporten och åkte på dressyrträning! Grå var jättespänd är vi kom dit och innan uppsittning, så pass spänd att hon skakade och blev rädd både när Bea ruskade på sig och när Sara skrattade. Men det släppte och hon blev jättefin! Känns skönt att hon travade så pass bra, nog den bästa traven på henne, med tanke på muskelskadan hon drog på sig i vintras när hon fastnade i staketet. Efter vi ridit, och skulle kolla på och filma Bea, var hon nog övertrött för hon var jättejobbig och kunde inte stå stilla, dessutom fick jag lägga på lina för att lasta så lite väl trött kanske.
 
Snabba ryck att natta hästarna, eftersom det var sent, och sen när jag åkte från stallet gav bilen upp! Precis samma fel som förra bilen, men inte så oväntat då den har haft hål i avgasröret, men lika jäkla typiskt ändå. Tur att vi kom hem utan problem, men planen var ju att åka på dressyrträning även i dag... Jag hatar bilar! FAvslutade kvällen med vitlöksbaguetter och röror från charken på jobbet! Nu får vi se hur den här dagen blir...
 
Grå innan vi åkte!
 
Framme och sadlad!
 
Allt ska kollas!
 
I ridhuset efter träningen! Det finns en film på min Instagram (nillashast) för de som är nyfikna! 
 
 
Linda och Bea! 

Långfredagen!

Avslutade skärtorsdagen med smörgåstårta, och på långfredagen lyckades jag pricka in smörgåstårta två gånger! Men i dag får jag nog äta annat...
 
Igår började jag med att rida ut Itzy en sväng i skogen, innan jag åkte på jobbet där det var lite lätt kaos första timmarna men sen lugnade ner sig. Och på jobbet fick vi smörgåstårta då Linda, som fyller år idag, kom och bjöd oss på det.
 
Efter jobbet så åt jag lite risgrynsgröt innan jag tog mig an hästarna. Gjorde bakbromsträning med Lemonaden, red Grå och trimmade lite inför dagens träning och så longerade jag Zippin. Tränsningen gick strålande i dag, longeringen gick också bra men hon fick igång alla hästar som for runt som popcorn i hagarna. Linda red samtidigt men Bea höll sig på mattan i alla fall, vilket ju i och för sig även Zippin gjorde trots de andras uppvisningar i hagarna.
 
Sen när stallet var klart så var det snabbt ombyte så åkte jag och Nisse till Linda och åt mer smörgåstårta!
 
Zippin på banan!
 
 

Skärtorsdagen!

Min påsk kommer nog att bli som mina påskar brukar vara, mycket jobb och mycket häst, alltså precis som vanligt oavsett Corona!
 
I morse började jag med hästarna, tömkörde Wasabi först. Började på banan men sedan gick vi ut från banan och styrde runt träd i skogskanten. Efter henne red jag Chokladen, som först fick skritta runt träd och sen trimma lite på banan. Min bana har inte riktigt tinat av än (är så segt!!), så i dag höll vi oss mest på volt och jobbade med övergångar. Sedan dök Linda upp i stallet och vi lastade Bea och körde henne till Nisse för att skos.
 
Jag åkte dock i stället på jobbet där vi hade först kvällsöppet och sedan utlämning av varor till de som beställt efter stängning, så blev en sen kväll även i kväll innan stallet var klart. Lite lugnare skärtorsdag än vanligt på jobbet men ändå marginellt och tidigare i veckan har det varit mer, blir intressant att se hur resten av helgen blir.
 
Glad påsk till er!
 
Chokladen med vind i manen innan avsittning! 

Dymmelonsdagen!

Hektisk dag i dag och än har ju inte ens påsken börjat!
 
Jobbade extra på Ica förmiddagen och över luncherna. Stressigt och rörigt, inte nog med den vanliga påskhandeln så hade vi riktigt många som skulle ha varor hemsända som vi packade påsar till. Det är bra att de stannar hemma men det tar mycket tid!
 
När jag kom från jobbet så fixade jag mat och försökte varva ner lite innan stallracet. Itzys ägare kom och red lektion, och provade en sadel. När hon åkte så red jag Clarinett, tanken var att rida i skogen men det var för halt när jag kom upp en bit så det blev lite off roadridning utanför stigen och sedan kravlöst jobb på banan, dvs trav under lättridning i lägre form och galopp i lätt sits.
 
Jag red även Grå lite innan jag först jobbade Juliette i töm åt Paula, och sedan red Linda ett dressyrpass. Avslutade i stallet med att göra samma som igår med Zippin. Alltså band fast, borstade och tränsade, minst sagt mycket stök i dag med men eftersom jag kan en del tricks så kom tränset på. Ni kommer väl ihåg att jag hade svårt att tränsa Wasabi i vintras? Nu tog jag spännen från hennes träns och använde samma metod. När tränset var på då jobbade vi lite vid hand med start och stopp. 
 
I morgon är det skärtorsdagen och det är nog rörigt på jobbet även då, så bäst att sova nu!!
 
Holger låg på bilen och vägrade kliva ner, han låg kvar när jag började rulla också!
 
Utsikt från min och Clarinetts off roadridning i dag, där nere ligger min gård! 

Ihopsläpp!

Regn på förmiddagen och allt var verkligen blött och skitigt! Och varmt blev det i mina vinterkläder, och inte blev det bättre sen på eftermiddagen när det var sol och ännu varmare... Dags för vårgarderoben nu kanske?
 
Jag började i morse med att släppa ihop hästar?! Så fort innehästarna var utsläppt ledde jag över Juliette till Clarinett, Grå och Lemonadens lösdrift. De sprang några varv och sedan har Juliette mest hållt sig i ett eget hörn. Lemonaden vill inget hellre än att få leka lite med sin nya kompis men Clarinett håller henne hårt och tycker nog att de ska se vad det där är för typ innan. Under tiden de bekantade sig så pysslade jag med annat där man ändå har koll, som mockning av boxar och lösdrift, rännilar på ridbanan och vid stallet för att det ska torka upp och annat kreativt.
 
Kom därför igång sent med hästarna, började med att göra bakbromsträning med Lemonaden och jobbade Grå i töm. Sen mer bakbromsträning, först Dajmen och sedan Wasabi som även fick träna på att springa vid hand ute på vägen. Red sist Chokladen och sedan middag och i väg på lektioner, även denna vecka stod Miroque på schemat och i dag red jag igen och han var riktigt trevlig och vi travade lite bommar.
 
Hemma igen och med hästarna inne var det dags för Zippin att börja jobba. Jag har inte fått någon tydlig bild om vad som är problemet med henne, men det gör inte så mycket, jag vill ändå bilda mig min egen uppfattning, men jag har förstått att det är en häst med humör och egna åsikter och det märktes i kväll! Jag tog in henne och band fast henne utanför boxarna, borstade och tränade, och det senare var inte helt okomplicerat men tränsad blev hon. Jobbade sedan utanför boxarna med start, stopp och backning, det gick bra men hon var både trött och frustrerad efteråt! Hon kommer nog att ha några jobbiga dagar framför sig (och jag med) när hon ska komma in i nya jobbrutiner.
 
Nu sova för i morgon är det tidigt och extra jobb på Ica som gäller!
 
Bilder från hopsläppet:
Alla vill hälsa på Juliette längst till vänster. 
 
Juliette närmast kameran.
 
Full fart på Grå!
 
Och en bild på Wasabi efter hennes jobb:
 
 

Påskveckan!

Lång dag och sen kväll i stallet igår igen! På jobbet märks det att vi börjar närma oss påsk även om det i år nog blir en annorlunda påsk! 
 
Började dagen med att longera galopp programmet med Clarinett innan jobbet. Och sedan efter jobbet igen så snodde jag lite snabbt ihop en pasta carbonara med färsk pasta innan jag och Linda red ut med Itzy och Bea. 
 
När vi kom tillbaka från ridturen så blev det lite sadelprovning! Igår bara enkelt, vi lade på en massa sadlar bara för att se vilka som är värt att sedan testa lite mer under rörelse och med ryttare. Först Juliette, vi lade nog på 11-12 sadlar på henne och av dom är det kanske 4 som vi kommer testa lite mer i veckan. Det är så bra att lägga på en massa sadlar för att få en uppfattning om vad som passar just denna rygg. Sen är nästa steg att se hur sadeln hamnar när den sätts fast, om den ligger stilla och ligger an fortfarande när hästen rör sig (tex i longering) och hur det sedan blir när ryttaren sitter i sadeln. Det är ju även viktigt att sadeln passar ryttaren och sätter denne i rätt sits, inte alls lätt med sadlar!
 
Även på Zippin lade jag på några sadlar för att veta vilken sadel jag ska börja med på henne. Här fastnade jag för Szums sadel så får vi se senare i veckan hur den ligger på henne i rörelse.
 
I dag tisdag och det regnar! Nu måste ju isen försvinna!
 
 

Söndagstur!

Nu tinar även den här sista vintern snabbt bort, jag vill ha vår nu men har samtidigt massor som jag skulle ha hunnit innan sommaren kommer...
 
I morse red jag i alla fall Grå och vi som inte försökt oss på någon galopp sen typ november fick till två galoppfattningar i dag! Anledningen till att vi inte jobbat med galoppen är ju det dåliga underlaget som varit i vinter i kombination med att galoppen inte är helt lätt på henne, men nu är vi gång igen!
 
Sen i väg till Ica, och efter vi stängt så stämplade jag ut snabbt och racade hem för att vänta in en ny häst som var på väg! Zippin är en paint som påbörjat inridning för flera år sedan men som av olika anledningar inte blivit färdig och sedan ståendes, så nu börjar vi ommed utbildning och inridning. Verkar vara en dam med egna åsikter så kan bli en utmaning, det visar sig!
 
När hästen var lämnad red jag och Linda ut med Itzy och Bea, en sväng på snöklädda grusväg och i dag även lite trav. Itzy var laddad och tog ungefär dubbelt så många steg som Bea hela tiden! Det resulterade i att Itzy var genomsvettig medan Bea hade njutit av en lugn söndagstur! Sen nattning av hästar, gjorde bakbromsträning med Lemonaden och sen en sen middag. Nu sova för jag behöver ladda om!
 
Grå på banan i morse! Hon har fått dressyrskydd, storlek small fram och det är minsta storleken, och de är nästan för stora! Vad har man då på ponnyerna undrar jag?
 
Utsikt från Itzy på hemvägen!
 
Lite mindre smickrande bild men kanske närmare verkligheten?
Zippin!
 
 

Snart ett Coronautbrott?

Jag förutspår ett Corona utbrott här strax efter påsk! Detta efter att redan ha sett ett gäng påskfirare på affären, dvs de som har sommarhus eller släkt här eller åker förbi och stannar till , givetvis inte så många som det brukar vara men definitivt fler än det borde vara (borde vara ingen). Dessutom är det många äldre i butiken, en del lite klena och många oroliga, därför gjorde vi igår ordning flygblad om hemkörning och utlämning av varor. Det känns verkligen sådär nu men vi får se hur påsken blir, jag hoppas att jag har fel! 
 
I alla fall så longerade jag Wasabi innan jobbet, och efter jobbet och en liten motivationsdipp så kom jag igång och jobbade Lemonaden och Chokladen i töm, och gjorde bakbromsträningen med Dajmen. Första jobbet med annat än bakbromsträning för Lemonaden på flera månader, hon såg jättefin ut och jag är sugen på att börja rida igen. Chokladen fick jobba mycket i galopp eftersom den behöver stärkas. 
 
Sen kväll som vanligt, blir så direkt för mig när sommartiden börjar, men lite chips och dipp blev det i alla fall. Nu väntar ny dag på Ica med nya spaningar. 
 
Wasabi i morgonsolen igår! Så här mycket vinter har vi knappt haft på hela vintern! Snö och minusgrader!
 
 

Hej då Eliskja!

Igår hade vi alla väder! På morgonen en, en och halv decimeter nysnö, sen blåst och snö på tvären, sol och snö samtidigt på dagen och sen en klar men kall vårkväll!
 
Jag red Clarinett på morgonen, nysnön var svår att motstå och vi red ett dressyrpass i fluffsnön och Clarinett kunde inte låta bli att busa lite i galoppen så även hon tyckte nog att snön var rolig! Sedan kom Eliskjas husse för att hämta Eliskja och köra ner henne till hennes nya hem! Hon har ju varit tvingad sedan innan hon kom hit och nu äntligen får hon flytta, det skulle ju passa med inridningen (som ju haft vinterns is som utmaning) men även med den nya ägarens ledighet. Tror att det kommer bli jättebra även om Eliskja själv var lite tveksam när hon skulle kliva på transporten, ett par minuters övertalning och sen var det en häst mindre här. Eliskja har ju varit här sedan i höstas så hon är ju en på gården nu och Lemonaden kommer sakna sin lekkompis!
 
Sedan gjorde jag bakbromsträningen med Lemonaden och putsade upp en massa grejer jag legat efter med innan jag åkte på jobbet. Och efter jobbet och middag jobbade jag Itzy i töm och fick hem nya balar. Lyckades bli rejält trampad på foten så nu är jag lite halt också, och i dag väntar mer Ica jobb men det var lite lugnare igår så värsta hysterin kanske lagt sig?
 
Clarinett efter ridningen, fluffig, mysig nysnö överallt! Tänk om den här snön kommit i vintras i stället? 

Snöväder!

Lång dag i dag med men inte så mycket hästjobb gjort! Trött är jag dock ändå! Dessutom toksnöar det nu i kväll!
 
Dagen började med sol och ridning på Chokladen först och sen Grå. När jag red Grå hade jag sällskap av Paula som longerade sin nya häst, Juliette. Sen direkt i väg för en lektion och tömkörning av en ponny, och när jag höll på där började det snöa. Först lite lätt och snöblandat men senare riktiga lapphandskar!
 
Jag hjälpte Nisse möblera om lite i hagarna innan jag åkte på Hammarn och köpte kraftfoder, skulle köpa spån till Nisse med så tog hans bil. Jag kallar den för blåbäret eftersom den är liten och blå, men jag fick in 13 spånbalar i den så ganska bra bil även om man måste ha ratten snett när bilen går rakt!
 
Middag och sen red jag och Linda ut med Eliskja och Bea, det toksnöade och var fortfarande halt på många ställen så ingen långritt men vi var ändå blöta efter. Sen var klockan nästan halv tolv innan jag först var klar hos mig och sen hade hjälpt Nisse. Nu är jag trött! Hmm, känns som att jag redan skrivit det!
 
Utsikt från Grå på Paula och Juliette! 

April, april!

Första april och jag trodde att det skulle vara lugnt med aprilskämt i år men där hade jag fel. Sett allt från nya hästraser, öronmärkning av alla hästar, gratis öl och käpphästinriktning på gymnasiet. Annars känns ju hela världen som ett aprilskämt just nu, vem hade trott på det om någon förra första april sagt att nästan hela Europa skulle ha stängt ner och haft utegångsförbud? Och i dag kom nya restriktioner för butiker här i Sverige.
 
Aprilväder är det också, sol, regn, snö och blåst om vartannat. Har i alla fall jobbat hästar, då behöver man inte tänka på virus och annan skit! Först red jag Itzy, hon fick i dag gå en liten sväng i skogen själv. Sen red jag Chokladen på banan och hon var jättefin. Så fick Dajmen fortsätta gårdagens jobb med tömkörning över bommar, lite mindre drama i dag och vi var mer på samma våglängd så ett kort jobb blev det. Även Clarinett fick gå i töm, och jag hann även göra bakbromsträningen med Lemonaden.
 
Sen middag och i väg på lektioner, sist ut var Miroqou, han var här på inridning i somras och förra veckan red jag honom, i dag fick han gå i töm. Jag fick i genom det jag hade tänkt och han var fin! Stannade och handlade på hemvägen, sen nattade mina hästar och hjälpte Nisse att ta in två hästar. Nu sova, intensiv dag i morgon med!
 
Itzy efter våran tur!
 
Utsikt från ridbanan och från Chokladen!
 
 Clarinett! Fortfarande en del kvar innan banan är bar, men hår nog fort nu! 
 
 

RSS 2.0