Snabbfix!

Jag har svårt att förstå det här med snabbfix och hästar. De flesta av oss har hört sedan vi var små att genvägar är senvägar och ändå finns det så många som tycks tro att man kan ta just genvägar i ridning och hästhantering. Man ser dessa snabba lösningar överallt, hjälptyglar som löser dina ridproblem, pulver som gör hästen lugn och avspänd eller 
 
I England säger man att det tar tre generationer att bli en riktig hästkarl, och jag tycker det ligger lite i det faktiskt, hur kan man då tro att en "snabbfix" ska lösa alla ens problem på en gång? 
 
Jag tycker inte att det behöver vara fel att se över sin utrustning, ibland kan en del av lösningen sitta i utrustningen men om man tror att allt kommer lösa sig med ett nytt bett eller en gramantygel i stället för att ta tag i sin ridning eller träning så är man ute på tunn is. Bra ridning, självklart i kombination med rätt foder, bra hästhållning och rätt hantering, är lösningen på de flesta problem vi har med våra hästar! Jag tror att många av de ofräscheter vi ser hos våra ridhästar (självklart inte alla skador), många olater, spänningar hos hästarna och andra prolem vi stöter på faktiskt handlar om att vi är för dåliga på att rida! Och inte bara på att rida utan även på att lägga upp träningen, bygga upp hästarna, på att hantera hästarna rätt och på att ge hästarna en hästvänlig miljö.
 
Nu betyder inte det här att alla ryttare är dåliga att rida, många är jätteduktiga men kommer inte, av olika anlednngar, till sin rätt på den hästen eller i den situationen. Men jag tycker vi oftare måste gå tillbaka till oss själva när vi stöter på problem i stället för att skylla på hästen eller köpa oss en snabbfix med hjälptyglar eller skarpa bett! Det tar tid att lära sig rida och hantera hästar, men vad gör väl det för vi lär oss ju och upplever så mycket under tiden! Att utbilda hästar är ett hantverk, var rädd om det!
 
Sickan 2011!
 
 

Kommentarer
Postat av: Mánadis' Vildhäst

Välformulerat!

När jag var 13 kunde jag allt om hästar! Nu fyller jag 41 och lär mig saker om hästar varje dag ;)

Svar: Precis så är det! Bara att inse att ju mer man håller på desto mer inser man att man inte kan!
Pernilla Engström

2014-04-06 @ 16:25:40
URL: http://manadisvildhast.se
Postat av: Sandra Siljeholm

Kloka ord!:)

2014-04-17 @ 14:06:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0