Fredagkväll!

Efter en dag på Ica så kom jag hem och kände att humöret inte var på topp. Bestämde mig för att jobba Szum lite själv och väldigt enkelt. Sadlade honom och sen höll vi till utanför boxarna. Tog honom på en liten volt runt mig, jobbade med att han skulle stanna och starta på mitt kommando. han skulle gå kvar på den lilla volten runt mig och helst böja sig lite i innersidan. Backade även några gånger och när grunden fungerade så testade jag att få honom att gå bara ett-två steg åt gången, just det gick väl sådär då han fortfarande har en liten stoppsträcka. Men jag fick honom bra koncentrerad på mig. Jobbade i båda varv och bytte även varv flera gånger. 
 
Efter detta gjorde jag lite pallträning. Det brukar jag ju göra på unghästarna innan uppsittning, och det består av att hästen sa stå still vid pallen medan ajg klappar på sadeln och hästen, rör på stigbyglarna och hänger/ligger över hästen. Szum har ju gjort detta förut men jag ju bestämt mig för att börja om med honom så i dag var det repetion, tyckte ju att han hade lite svårt att stå still igår när jag hängde. Dagens första försök gick inget vidare, det kom nämligen en katt i full fart som tog hela Szums uppmärksamhet! Katter är tydligen väldigt farliga om man är en liten häst på 171 cm... För att få tillbaka fokus så gick jag tillbaka till föregående övning och tog honom några varv på volten igen. Nästa försök gick mycket bättre och han stod så lugnt vid pallen fast jag grejade en massa, gick en liten sväng och gjorde om, och han var lika cool och stod som ett ljus! Jag var väldigt nöjd och lät honom komma in boxen och få sin kvällsmat. Bättre belöning kan man väl inte få?
 
Kan tänka mig att ni blir less på allt tjat om Szum just nu. Men det är väldigt mycket fokus på honom nu, jag ser det som en intressant utmaning att få honom att bli en trygg och trevlig ridhäst. Det ska ju inte bara gå att rida på honom, för det har vi ju gjort (i alla fall åkt lite), utan det ska gå att rida säkert också. Det är mitt mål! Sen gör jag ju inte så mycket med mina hästar just nu när Taggen saknar sko och Räkan går lite på halvfart. 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Gunnel

Du bad om lite åsikter om Szums hantering. Det behövs nog mycket träning från marken. Nu har du tränat volt runt dig, men jag tror att volt ifrån ger mer i fråga om lydnad. Variera storlek på volt, steg för steg, göra halt o.s.v. Gå ut i naturen och göra många små volter från dig och fortsätta ifrån de andra hästarna. Varje gång hästens nos pekar hemåt får man ett kvitto på om den lyssnar på en själv eller bara tänker på kompisarna. Vi hörs!

Svar: Absolut är det så, han behöver väldigt mycket jobb från marken. Tyvärr har man ju inte alltid så mycket tid på sig med de hästar som är här. Jag skulle önska att jag i alla fall kan få honom hälften så lydig som Sickan är för dig!
Pernilla Engström

2012-09-30 @ 16:20:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0