Ojämn gas!

Efter en dag på Ica skyndade jag och Malin oss ut för att hinna rida innan det värsta mörkret, dock hann det ändå börja skymma -blir ju mörkt redan före 20 nu och det har man ju inte vant sig vid ännu. Blev i alla fall en liten skritt uteritt för Szum i dag med. Gasen tar lite ojämnt på honom, speciellt i början av turen. Ena stunden står han still för att i nästa sekund vara på väg förbi eller på Oliver i en superspeedad skritt. Men jag tror han bara behöver slappna av lite, och förstå vad vi vill att han ska göra så släpper det nog. Några turer till så är han nog där!
 
Det är väldigt tydligt att det är olika saker som ställer till det för unghästarna på de först ridturerna. Det är väldigt olika vad som gör dom spända, vad dom står emot för eller vad som är svårt. Är ju självklart att det är så men jag tänkte lite på det i dag när vi var ute. För Peppe som var här i somras var nerförsbackarna ett stort problem i början, han stannade och försökte dra ner huvudet i backarna, men efter några turer släppte det helt. Lexus var spänd när man satt upp och precis i början av ridningen, sen kändes han cool. Corran som jag red in i fjol var väldigt cool, och som en gammal häst de första turerna, men sen blev det jobbigt för henne när vi skulle börja med galoppen i stället. Och Szum nu som verkar tycka det är väldigt jobbigt och besvärligt när stigen är lite mer svårframkomlig. Smala, djupa stigar där man måste titta sig för verkar inte vara hans grej... Precis det ska han få träna på framöver, jag tror han kommer behöva en del "hjärngympa" så det kommer bli mycket ridning "ospårat" med honom, dvs utanför stigarna, över stockar och runt träd. Men vi börjar inte där, utan första turerna nu ska vara enkla och lätta så det käns roligt och tryggt för oss båda.
 
Det är sällan det är några stora problem när man rider ut de första gångerna och när de har varit ute några gånger så brukar de här första grejerna släppa. Sen kan det ju dyka upp nya saker som är jobbiga eller läskiga senare med, men när hästen är lite mer riden är det ju lättare att lösa problemen också.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0