Bruksridning!

I dag har jag och tanten debuterat i Bruksridning! Det är något jag varit sugen på länge och när det nu var i närheten så passade jag på att testa. Jag tror det är många om inte vet vad det är eller som tror att det bara är för kallblod. I dag har jag visat att det inte är så, vi var sju deltagare, feyra fjordingar, en nordsvensk som gick två starter och så jag och tant!
 
Man rider en bana med olika hinder, det går på idealtid och alla moment bedöms. Om du misslyckas så får du straffpoäng och den med minst poäng vinner. Det handlar om att ha lydiga och coola hästar och att rida med precision. Egentligen är det ju precis detta som är mitt mål med hästutbildningen, att få coola och trygga hästar, som är välridna och användbara! En perfekt tävlingsform!
 
Dagens tävling:
Först gör man en funktionskontroll där hästen och utrustningen kontrolleras, samt uppsittningen kollas. De flesta moment rids i skritt och har du fel gångart i mer än 2 sekunder får du straff. Första hindret var en liten, liten ruta där man skulle rida in, vända och rida ut, utan att trampa på plankorna. Vi trampade ut en gång men annars gick det bra fast rutan kändes minimal! Hinder två var att man skulle rygga mellan två bommar och i en vinkel. Här fick vi stora problem, det är svårt att rygga i vinkel och dessutom mellan bommar. Detta hinder var svårast!
 
 
Hinder tre var en vagn där man skulle kliva av hästen på vagnen, sen gå på vagnen och leda hästen till andra sidan och sitta upp där.
 
Hinder fyra var ett litet kryss som skulle travhoppas. Sen skrittade man ut från banan, nästa hinder var tre stationer där man skulle flytta grejer. Första skulle man plocka upp en grej från en brevlåda, de andra två var hinkar som skulle flyttas från en sida om hästen till en annan.
 
Sen var det portar som var som serpentiner, dessa skulle ridas i trav, det var supersmalt mellan dom och det låg klossar på som man fick straff om man rev ner...
 
Sen var det halt i nerförsbacke, man stannade inom en markering och stod still i 20 sekunder, sen var det halt i uppförsbacke och då skulle man stå i 30 sekunder!
 
Tanten tvekade lite på presseningen som man skulle rida över men gick sedan med väldigt långa kliv över! Sista hindret utanför banan var ett "brunnslock", en rund skiva, som man hade ett försök att få hästen att kliva på! Inne på banan igen skrittade man över bommar som låg som en solfjäder, låter enkelt men det var höga bommar och på bommarna låg klossar som man inte skulle riva ner... Sista hindret var en lång pasage med bommar som man travade igenom och som blev smalare och smalare! Visst låter det roligt?
 
 
Jag och tant blev trea och jag fick en foder säck i pris. Inte illa alls! När vi vann hoppningen på Tanne fick vi rosett och plakett, här kom vi trea och fick en fodersäck. Dags att byta karriär! Tittade även på brukskörningen, det verkar ännu svårare och verkligen inget för amatörer! Bruksridningen tror jag skulle passa många av mina elever, nästa gång hoppas jag att fler hänger på och planen är att ha kurs här hemma nästa år-
 
Blev sent innan jag kom hem, vi stannade och åt på vägen. Trots detta så tömkörde jag Flisan ut och Szum på banan. Nu är jag trött och helt slut!
 
Att det mesta skulle göras i skritt hade tanten lite svårt att förstå vitsen med...
 
Min granne, Nisse var med i brukskörningen med sin ardennerhingst Casbin!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Jenny

Attans att jag inte kunde komma iväg och kolla idag, hade varit sjukt kul att se!
Och kanske en sport för Dattemannen, vem vet :)

Svar: Tror det är något som passar många hästar, och framförallt många ryttare som gillar utmaningar men inte för mycket fart!
Pernilla Engström

2013-09-28 @ 22:04:24
URL: http://jav.blogg.se
Postat av: Malin

Oj, det verkar svårt men spännande, kanske nåt för mig o min gula fara o satsa på! :) Kram Malin

Svar: Det var lite svårt, men vi hade ju bara tränat en gång så med mer träning så är det nog inte så klurigt! Jag tyckte det var jättekul, och bra miljöträning för unghästarna!
Pernilla Engström

2013-09-29 @ 12:44:14
URL: http://mindcooler.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0