Du är inte en dålig ryttare för att du behöver hjälp med din häst!

Du är inte en dålig ryttare för att du behöver hjälp med din häst, tvärtom så är du en klok ryttare om du tar hjälp med din häst! Alla ryttare behöver hjälp med sin ridning och sin häst för att utvecklas, komma vidare, behålla motivationen och kunna lösa problem. Titta bara på EM-ryttarna, även dom har tränare och coacher som hjälper dom framåt!
 
Det finns flera orsaker till att man behöver hjälp och träning. Dels när man stött på problem, det kan vara stora problem som att man inte kan rida hästen från gården eller att man inte kan få hästen i galopp, eller små problem som att en galopp är svårare att fatta eller att skänkelvikningarna inte känns bra. I dessa lägen behöver man hjälp av någon som kommer med nya ögon, andra lösningar och tankar för att lösa problemen och komma vidare. Men du behöver även ha hjälp av en tränare för att utvecklas, komma till nästa nivå och spänna bågen. När man rider själv så¨rider man oftast i sin bekvämlighetszon, alltså tränar man mest på det som känns rätt bra. Man behöver någon som hjälper till att höja ribban och komma upp ett snäpp, som vågar höja kraven och be om lite mer. För det gör man sällan när man rider ensam utan då nöjer man sig ofta med att det är ganska bra, i stället för att våga kräva lite till och höja nivån. Och det är ju det som ger motivation och ridglädje, att känna att man utvecklas och kommer vidare! Det är den känslan du ska leva på sen när det går tungt eller är motvind.
 
Att låta någon annan rida i genom ens häst emellanåt är verkligen givande, att få sitta upp på en uppvärmd och genomriden häst är riktig lyx tycker jag och det gör mycket för att hitta rätt känsla. Sen är det bra att se sin häst arbeta, det kan även öppna för nya lösningar och det kan hjälpa hästen att arbeta rätt och få rätt muskler. Många ryttare är rädd för att släppa upp andra ryttare på sin häst, kanske är de oroliga att någon annan ska rida hästen bättre. Men vore det inte konstigt om en ryttare som rider flera olika hästar varje dag kunde hitta nya och andra lösningar än en ryttare som bara rider sin häst? En ryttare som sitter på många olika hästar får mycket erfarenhet och kan därför hitta knapparna och få hästen att arbeta annorlunda, det betyder inte att den ordinarie ryttaren rider dåligt, oftast har man bara fastnat lite i sin egna häst. Det är något som alla ryttare gör emellanåt, att man kör lite fast med en häst, det är inget konstigt men i de lägena behöver man lite hjälp för att komma ur det och hålla motivationen uppe!
 
Våga ta hjälp, våga låta dig utvecklas och våga låta någon annan lösa problemen åt dig, det gör inte dig till en sämre ryttare utan det gör dig till en ovanligt klok ryttare! Varför ta all skit och allt kämpande ensam när man kan få hjälp på vägen? Att utbilda hästar är svårt, att lära sig rida och bli en duktig ryttare är ännu svårare, så varför inte ta den hjälp man kan få? 
 
Foto:Albin Alf
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0