Våga låt det gå dåligt!

Oftast när man åker på träning så vill man att det ska gå bra, att hästen ska sköta sig och att allt ska fungera. Om det blir strul, hästen är stökig eller att någon övning inte går bra så är man ofta besviken och missnöjd. Många är rädda för att misslyckas och göra fel, även på träning. Det är ju egentligen lite tokigt, för det är ju på träning som man har möjlighet att göra fel, göra om och testa gränser, när man har hjälp!

Om det alltid känns bra och lätt, och alla övningar känns enkla så tränar du nog på fel nivå! Jag säger ofta till mina elever att det är dom övningar som känns svårast och jobbigast som är dom som hästarna behöver mest! Många gånger kan det vara så att när man rider själva övningen så känns det förskräckligt, men när man sedan rider ut ur övningen och gör något anant så släpper hästen och går bättre än innan. Effekten av den jobbiga övningen kommer kanske efteråt.
 
Jag red en dressyrträning med Taggen för Annelie i våras och Taggen var verkligen superspänd eftersom det rasade smält is på insidan av ridhusväggarna. Han gick inte fram, jag fick inte i genom min ridnig och hans fokus låg på annat, jag blev frustrerad och red dåligt. Först var jag besviken men med Annelies hjälp hittade jag tillbaka till ridningen och han spände av. Och det är ju precis det som jag behöver träna på, att rida Taggen när han är framme, avspänd och går bra klarar jag ju rätt bra själv utan hjälp. Men det är ju när han spänd och det låser sig som jag behöver hjälp. Några veckor senare var jag på hopptävling och på framridningen var han precis som på tränigen, men nu hade jag lite nycklar på hur jag skulle tackla problemen och jag blev inte alls lika frustrerad, tack vare den "misslyckade" träningen! 

Sen vill man ju givetvis inte att det ska gå dåligt varje gång, men det är din tränares uppgift att se till. unga hästar och osäkra ryttare ska alltid lyckas och gå därifrån med en bra känsla. Men har man en bra och inspirerande tränare så kommer man gå i från träningen med en bra känsla och med glädje, trots att man fått träna på problemen.

Så var inte rädd att göra fel, våga misslyckas, dölj inte problemen utan ta tag i dom! Det är det som gör att du utvecklas och kommer vidare framåt! 
 
Taggen på träning!

Kommentarer
Postat av: Karin

Tack Pernilla! Återigen peppar du mig och ger mig bra saker att tänka på i min ridning. Det gäller bara att aldrig glömma att man rider för att bli bättre, och att alltid försöka vara ödmjuk inför nya kunskaper och erfarenheter. :)

Svar: Tack! Det är ju så lätt att man tänker att träningarna är någon form av uppvisning, men så är det ju inte. Vi betalar ju för att utvecklas och för att utvecklas måste man testa, våga misslyckas och på så vis utvecklas och bli bättre!
Pernilla Engström

2013-05-23 @ 17:25:20
URL: http://mifrost.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0