Ridlära by Bo Tibblin!

Jag ska försöka göra ett sammandrag av gårdagens ridlärardag med Bo Tibblin. Temat var ridlära och hästens förutsättningar för arbete, och jag tyckte att det var riktigt bra. Han gick in i detalj på hur man skulle rida, och var inte rädd för att säga vad han tyckte i olika frågor. 
 
Utbildningsskalan vill han byta namn på till utbildningsinnehåll eftersom det inte är en skala som man följer nerifrån och upp. Här är en förkortad version av Bo Tibblins syn på utbildningsskalan:
Rytm- i stället för takt. Det är en följd av det andra på utbildningsskalan, när hästen rör sig i ett välavvägt tempo och med en balanserad takt så är det ett facit på att ni jobbat rätt.
Lösgjordhet- eftergift- Mental avspändhet, muskulär lösgjordhet  (hästen måste vara muskulärt förberedd för det som ska göras) och kordination. Alla tre bitar måste vara på plats, då rör sig hästen i harmoni och balans!
Accepterande av hjälperna-bettet Hästen måste ha lärt sig språket. Själva bettet, vilket bett man använder, har oftast liten betydelse utan det är anslutningen till bettet som räknas, anslutningen till bettet ligger i helheten av arbetet.
Bakbensaktivitet-framåtbjudning Framåtbjudning är en följd av styrka. Den styrkan kan man inte skaffa sig genom hastighet utan den byggs upp i välavvägt tempo.
Rakriktning-jämnhet på tygeln Rakriktning kan inte ses på raka spår utan på böjda, eftersom ryttarna kan kompensera på rala spår. När hästen rör sig lika på böjt spår i båda varv och kan göra varvbytet utan att förlora takt och balans så är den rakriktad. 
Samling Hästen löser energin till att vinkla bakbenen i stället för att öka farten.
 
Anslutningen till bettet, att få hästen att ansluta och acceptera bettet rätt är bland det viktigaste i hästens och ryttarens utbildning. 
 
Bo tog upp både skänkelvikning och öppna, och skillnaden därimeölan. Han ansåg att många red öppna på ett okorrekt sätt, både på dressyrtävling och på ridskolorna, att det var en rörelse som han gillade att använda men som ofta både reds och bedömdes fel på tävling. Öppna är ridning på cirkelbåge men där man har lämnat cirkelbågen. Den samlande effekten kommer av att det inre bakbenet rör sig mot tyngdpunkten, därför kan inte skänkelvikning vara samlande.
Vänstra bilden öppna, mitten bilden är skänkelvikning och den till höger visar en inkorrekt övning. 
 
På eftermiddagen var vi i ridhuset och då fick ryttarna rida många olika övningar, som han disikerade ner i minsta detalj. Gällande hörnpasseringar så berättade han exakt var varje halvhalt skulle vara. Så intressant, och bra! Tycker du också att det här är intressant och vill lära dig mer? Jag funderar på att ha teoretisk kurs om ryttarens sits och ridning under våren, och givetvis kommer det här på teorin på sommarens ridkurser!
 
 
Det här är mina tolkningar av gårdagens föreläsning, ren ridlära men så nyttigt att bli påmind om. Dags att leta fram hans böcker igen!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0