Stilhoppning?

Debatten om stilbedömning på ponnySM härjar vilt i bloggar, debattartiklar och på Facebook. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det hela... Om jag har förstått det rätt så handlar det mest om att det bara är kategori b som har stilbedömning som avgörande på SM och att problemet är att det inte är lika för alla kategorier. Och det kanske inte är bra att det är så, men det finns en policy från Riksidrottsförbundet om att barn under 12 år inte ska tävla så det kanske inte behöver vara lika för alla kategorier? 
 
Det har kommit fram många bra förslag i debatterna, ett var att ha kvalen till ponnySM i stilbedömning och därigenom har ryttarna bevisat att man kan rida tillräckligt bra för att rida mot klockan under SM sedan. Kanske inte så tokigt? Ett annat förslag var att det skulle krävas att man fick ett antal godkända ritter av domare/överdomare i varje klass innan man fick gå upp en klass, detta skulle gälla redan från lokalklass och även på storhäst. Kan nog vara en klok tanke. Många har påpekat att det är bra med stilbedömning men att det borde införas tidigare, inte på SM utan redan i de lägsta klasserna där ryttarna börjar tävla. Och det känns ju väldigt logiskt! 
 
Jag tror att många är väldigt överens med mig att ridningen och då framförallt grundridningen måste bli bättre hos våra ryttare. Vi måste komma i från busridningen för att både höja säkerheten för ryttarna och för att ge hästarna bättre förutsättningar, och vill Sverige fortsätta ha framgångar internationellt så måste vi fundera över vad som krävs av ryttarna för att nå dit. Där räcker det inte att rida fort, utan man måste rida BRA! Generellt tror jag vi måste bli bättre på grunderna, på att arbeta hästarna korrekt, på ridningen mellan hinder och på hästhållning, utbildning och hästkunskap i allmänhet. Vill man bli bra så räcker det inte att kunna gasa runt en bana snabbast, man måste kunna hitta bra hästar, utbilda dom bra hästarna rätt och kunna matcha dom bra hästarna så dom håller och utvecklas. Den mesta tiden med hästarna är vi utanför tävlingsbanan, men jag tror vi måste få in mer av detta i tävlingsmomentet -och hur gör vi det?
 
Stilbedömning behöver inte vara så dumt, jag ser gärna mer av det från de lägsta klasserna på både ponny och stor häst. Kanske lägga in klasser med idealtid? Det ökar ryttarnas känsla för tempo. I dag kvalar man för att få starta i tex. 1,30m på stor häst, dessa kval kanske inte bara ska vara att man ska rida visst många felfria 1,20 utan även att man ska få en bedömning av domaren att man rider vettigt och i balans? Man kanske skulle införa pris till "dagens snyggaste runda", "klassens bästa inverkan" eller dagens "fair play" ryttare? Alltså utmärkelser i de ordinarie klasserna? Kanske en stilbedömningscup på lägre nivå? På ponny finns Mountain Horsecup med final på SM men på stor häst finns inget vad jag vet.
 
Men det viktigaste är ändå att försöka ändra på träningen mellan tävlingarna. Tränarna har en jätteviktig roll, att matcha ryttarna rätt och att verkligen lära ut grunderna! Inte låta ryttarna hoppa högre än de är mogna för, motivera till att de lär sig rida dressyr också och hjälpa till att hitta rätt och lämplig ponny eller häst till varje ryttare. Vi behöver nog lägga mer tid på att rida för tränare (eller en utbildad ridläare för den delen!), och det är viktigt att tränarna håller sig uppdaterade och vidareutbildar sig. Vidare så tror jag det är viktigt med bra utbildade hästar och ponnyer, så även hästutbildarna har en viktig roll. Tyvärr råder det lite brist i Norrland på både bra tränare och bra hästutbildare, men det ska vi försöka ändra på! 
 
Vad tycker ni?
 
 

Kommentarer
Postat av: Albin Alf

Jag håller med! Folket behöver bli bättre med häst! Och rider man i en sm final bör man kunna rida ''fint'' oxå!
Istället för att det ska vara en avgörande faktor för kat.B skulle det kunna räknas samman med den '' vanliga'' bedömningen i Alla kategorier.
Det är minst sagt en spännande debatt att följa!
http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Ponny/2013/11/Lat-bli-att-rida-SM/
Lotta Björes och Maria Gretzers ord är läsvärda

Svar: Det är många som skrivit mycket klokt i denna debatt, därför tänkte jag först inte skriva något. Men man måste ju visa att man hänger med också! ;)
Pernilla Engström

2013-12-04 @ 22:09:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0