Stenhård träning!

Den här tiden på året kan ridningen kännas tråkig, det är ofta hårt och fruset vilket inte är det optimala för att rida.  Jag personligen tycker bättre med för hårda än för mjuka underlag och mina hästar är vana vid grusvägarna som ofta kan vara ganska hårda på sommaren, men givetvis går det inte rida precis som vanligt när det så här. Men det betyder inte att man måste lägga ner ridningen, det går att göra mycket ändå! Förhoppningsvis är det bara en kort period innan det är snö, och inte som det varit de två sista vintrarna som varit väldigt tråkiga vad det gäller underlag, och då kan det ju faktiskt vara bra att få tillfälle att träna lite annorlunda!
 
Att jobba hästarna i skritt är ofta underskattat, finns många fördelar med skrittjobb. Dels hinner ryttarna med, i trav och galopp kan man ha fullt upp med sin egen balans att det kan var svårt att hinna med att jobba hästen, i skritt kan man därför få mer precision och exakthet. Det som gäller när man jobbar i lugna tempon är att se till att hästen verkligen bjuder framåt, det kan var svårt att få i gång sega hästar när det blir mycket skrittjobb men man får ha lite fantasi och göra halter, igångsättningar, tempoväxlingar mm. 
 
Här kommer lite tips på vad man kan göra i skritt:
Framdelsvändningar: Klart underskattad rörelse som är bra träning för ryttarens samverkan mellan sina hjälper och lösgörande för hästarna. Lägg det gärna på en fyrkantig åtta där du gör en halv vändning i varje hörn, då får du jobba båda varven hela tiden och känner lätt om hästen är ojämn mellan varven.
 
Skänkelvikningar: Kan göras på alla möjliga linjer, tex. diagonalen, hörnlinjen, längs fyrkanten och på volt. Noga med att du har linjen klar för dig och följer den. Lösgörande, stärkande och bra rakriktningsarbete. Lägg in lite övergångar i jobbet så blir det ännu mer effekt. Eller varför inte lägga en bom som du flyttar över, ger bra effekt!
 
Övergångar: I vanliga fall rider man ju oftast övergångarna trav-skritt-trav men om underlaget är tråkigt kan man lika gäran göra tvärtom. Rida i skritt och sen lägga in några travsteg och sedan skritt igen. Du får effekten av övergången ändå. Lägg gärna övergångarna på en öppen linje, tex. kvartslinjen, medellinjen eller innanför spåret så får du jobba med att hästen är i ramen också.
 
Hög bom: Lägg upp en bom på sockerbitar och skritta över. Du kan växla med att rida en stor volt över, liten volt, åttvolt så du byter varv över bommen, rakt spår över mm.
 
Det var lite ideer, självklart så är även bogen in, öppna, tagen bakdel och ryggning lämpliga rörelser att jobba med i skritt. Sen kan man ju givetvis jobba hästarna på andra ställen än banan, ofta är underlaget annorlunda inne i skogen eller ute på lägdorna, även om det inte alltid är perfekt så kan det vara lite snnorlunda och jag tror att omväxling är bra. Nu håller vi tummarna att snön kommer snart men tills dess så får vi jobba hästarna lite annorlunda!
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0