Låt hela HästSverige leva!

Då var det dags igen, känns som jag skriver om det här ämnet ofta. Alldeles för ofta! Men det ligger mig varmt om hjärtat! Så klart gäller det ridsporten och hästverksamheten i Norrland, jag vill ju så gärna att Hela HästSverige ska leva!
 
Att frågan är uppe igen beror på att det beslutats att finalen i allsvenskan, hoppning på ridhäst, ska gå på Falsterbo. Tanken är god, Falsterbo är ett stort hästevemang och skulle ge en fin inramning till finalen men det ligger ju absolut längst ner i landet! Även om man lovat att ge resebidrag, erbjuder övernattning halvvägs och lockar med inträde hela Falsterbo veckan så tycker jag det är en stor dikriminering av de norrlänska ekipagen. Deras hästar kommer ha stått på transport i uppemot 100 mil medans deras konkurrenter kanske åkt 10-15 mil, självklart är det stor skillnad på att resa ett par eller tre-fyra timmar mot två dagar! Man utlovar resebidrag men min fundering är om det verkligen täcker allt? Dessa ryttare kommer behöva ta ledigt flera dagar extra för att kunna åka, ersätts förlorad arbetsinkomst? Även Strömsholm och Nationaldagstävlingarna är en unik tävlingsplats och ett större arrangemang som ligger bättre placerat i landet.
 
Känslan är att vi i Norrland ska vara så himla tacksamma för att vi får komma ner och tävla på de fina arenorna söderut och att vi bara ska vara glada och köra våra mil. Enligt Tomas Hammar så har inte ridsporten någon plats i Norrland överhuvudtaget, han skriver i ett debattinlägg: "Det är viktigt för svensk ridsport att vara där sporten utövas. Jag säger inte att man skall hugga av Norrland, men sporten finns ju söder om Stockholm, för mig är det inte konstigare än att skidåkarna finns i Norrland." Oväntat dumt av en kille som annars säger mycket klokt. Jag blir inte bara arg av sånt här utan även lite uppgiven, speciellt som det ju verkar så givet att vi i Norrland alltid ska vara dom som anpassar sig. Jag förstår att de flesta hästarrangemangen är i södra Sverige, men måste allt vara det? Har du en fin unghäst och vill rida Breedersfinalen så måste du till Flyinge och Skåne, vill du visa din Ardennerhingst för godkännande så måste du till Grevagården och Skövde, vill du rida lag SM på ponnya måste du till Kungsbacka och Nordhallands ridklubb, vill du visa din Fjordhingst måste du till Vetlanda och nu måste du till Falsterbo om du vill rida finalen i Allsvenskan på ridhäst. Är det konstigt att det finns få godkända Fjordhingstar i Norrland, att vi har få Norrlänska klubbar med på Lag SM i ponnydressyr eller att det är glest med norrlänska hästar på Breeders, är det konstigt att vi i Norrland ligger efter södra Sverige?
 
Men jag tror att om vi ska ändra på detta så måste vi i Norrland se till att utveckla oss, att visa att vi är att räkna med och att även vi har bra anläggningar, bra hästmaterial och duktiga ryttare. Vi måste försöka göra bra hästevenemang och tävlingar här uppe, vi behöver samarbeta och vi måste försöka utveckla hästnäringen och ridsporten här. Vi behöver bli något att räkna med, låt oss visa Tomas Hammar och de andra tvivlarna att man visst akn rida i Norrland. Och att man visst kan det lika bra som i Södra Sverige, vi råkar vara lite färre bofasta här uppe men det är kvalitet framför kvantitet somräknas i slutänden. Dessutom är Jämtland landets hästtätaste län sett till antalet invånare så nog finns möjligheterna! Låt hela HästSverige Leva! 
 
Vi har fantastiska möjligheter att föda upp hästar av världsklass i Norrland. Vi har stora ytor och marker, bra grovfoder och många utvecklingsmöjligheter! Här är Oliven på vårat härliga bete i somras!

Kommentarer
Postat av: Mánadis' Vildhäst

Självklart passar Norrland (som till ytan är större än halva landet) ypperligt för hästar!

Det är märkligt hur många har så förtvivlat långt att åka till "Norrland", men vi som bor här ska kunna åka hur långt som helst. Hästsport (bland mycket annat) borde förstås bedrivas även i norr.

2014-03-15 @ 07:59:48
URL: http://manadisvildhast.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0