Okunskap!

Jag upplever att det finns en stor okunskap om hästar, dels bland hästägare och hästfok men framförallt bland de som inte kan eller är intresserad av hästar. Det är ju egentligen inte så konstigt men för oss insatta är det lätt att glömma bort. Vi märkte ju av det i samband med att Rolf-Göran vann Jerringpriset för snart ett år sedan, av den debatten som uppstod då förstod man att okunskapen om ridsport är stor ute i landet, och nu har en ny debatt ploppat upp, efter insamlingen till Sara Algotsson-Osthults häst. Men jag märkte av okunskapen, lite oväntat, i dag när jag satt i kassan på Ica.
 
Det har ju varit rätt kallt i dag (-18 grader) så dagens samtalsämne har givetvis (och som vanligt) varit vädret. En tant berättade att hon var så orolig för djuren, för dom stackars hästarna som var tvugna att vara ute. Hon trodde inte alls på att de inte frös, för de hade ju så lite päls och det kunde aldrig vara bra för dom att vara ute i kylan. Som tur var så hade jag ingen kö just då utan hade tid att lugnt och fint förklara hur hästar fungerar och klarar kyla. Att dom sällan fryser i kyla om dom har mat, får varmt (ljummet) vatten och inte är klippta, att de oftare fryser om det är regn eller blötsnö kring nollan och att de håller värmen på ett helt annat sätt än oss. Jag berättade att jag anser det är värre för hästarna att stå inne i ett varmt stall med många plusgrader för att sedan gå ut i kylan, den temperaturskillnaden tror inte jag är bra (ännu värre i de stall där man har samma täcke inne i värmen och ute). Avslutade med att berätta att jag byggt ett kallt stall där jag frös men hästarna mådde kanon, och att jag byggt så för hästarna skull.
 
 
Och tanten var så glad och tacksam! På eftermiddagen kom hon tillbaka för att skicka ett paket och då sa hon igen vad glad hon var att hon nu fått veta att hästarna inte frös så hon slapp må dåligt över de hästar hon såg ute! Det var verkligen roligt att jag kunde lätta hennes samvete, men jag inser samtidigt vad viktigt det är att vi sprider sån här kunskap. För om folk tror att hästarna fryser när det är kallt så är det ju inte så konstigt att hästägare får obefogade djurskyddsanmälningar eller gnäll från grannar för tex. de hästar som går ute på lösdrift. Så sprid kunskap om våra hästar, hur de fungerar och om ridsporten, då kan vi få större ackseptans bland allmänheten och på sikt mer mediautrymme, mer plats i samhället och mer pengar i sporten! Och det behövs!
 
Sen finns det en stor okunskap även bland hästfolk och hästägare, men det tar vi en annan dag...
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0