Vem vill inte bli en duktig ryttare?

Att bli en bättre ryttare bör vara ett mål för alla som rider, det tycker jag faktiskt vi är skyldig hästarna! Att försöka bli så bra som möjligt på att rida och arbeta hästen! Sen kan man alltid fundera på vad är en duktig ryttare? För mig är en duktig ryttare en ryttare som kan rida många olika typer av hästar, som kan utbilda och träna hästarna långsiktigt och som kan utveckla varje häst maximalt. Det tycker jag är viktigare och större än antalet rosetter man vunnit eller hur höga hinder man hoppat. Att ha stor kunskap om hästen och vara en riktig "hästmänniska" tycker jag även ingår om man vill bli en bra ryttare!

Här kommer mina fem tips för den som vill bli en duktig ryttare!

1. Rid mycket! Många timmar i sadeln ger erfarenhet, balans och känsla! Någon idrottsforskare har räknat ut att man behöver 10000 ridtimmar för att bli en riktgt duktig (elit)ryttare, det är väldigt många timmar -räkna efter själv ska du se!
2. Rid många olika hästar! Att rida olika hästar är jättenyttigt! Någon gång emellanåt behöver man även rida bra hästar, med en bra häst så menar jag en häst som är korrekt byggd, rör sig rätt och som är välriden och rätt utbildad. Detta för att få upp känslan för hur det ska kännas när det är rätt.
3. Se bra ridning! Försök se så mycket ridning som du bara kan, gå på clinics, titta när det är ridsport på tv, besök tävlingar och tränngar. Har du möjlighet så låt någon duktig ryttare rida din egen häst så du får en bild hur det ska se ut. Genom att se bra ridning får du en bild och därigenom en känsla av hur det ska vara!
4. Rid för instruktör eller tränare! I början bör man ha en eller två ridlärare som följer en röd tråd. När man ridit ett tag ska man passa på att rida för olika för att få nya ideer och infallsvinklar, men gärna ha en fast "hemma"tränare. När man rider ensam, utan hjälp, drar man lätt på sig olater och det är lätt att man stannar kvar i sin komfortzon och bara jobbar med det som fungerar, därigenom stannar utvecklingen!
5. Läs på teorin! Många ryttare har dålig teoretisk kunskap! Läs på hur de olika rörelserna ska utföras, hur hästen ska jobba och varför man gör si eller så, då kommer det vara lättare att utföra det i praktiken. Du ska veta varför du gör allt du gör! Vad, varför, hur! Om du inte kan göra en rörelse i teorin, hur ska du då kunna göra det i praktiken? Eller kunna utbilda en häst att göra det?

Alltså många timmar i sadeln och i stallet är det som gäller! Och man kan alltid bli en bättre ryttare, oavsett vilken häst man har eller vilka ens ambitioner är!

 
Som tur är har man väldigt roligt på vägen till att bli en bättre ryttare! Varje häst lär dig något, här är bästa Zazza som jag sålde 2010. (Foto: Ulrika Forsstedt)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0