Riskerar vi att fodra ihjäl våra hästar?

Magsår, kolik, fång, fetma, foderstrupsförstoppning, överbelastningshälta pga övervikt, hosta... Det är bara några av de sjukdomar och åkommor som våra hästar kan drabbas av på grund av utfodringen! Att ha kunskap om foder, utfodring och hästhållning borde vara en självklarhet för alla hästägare men tyvärr så är det inte så utan det finns stora kunskapsluckor, och i vår vilja att göra väl blir i bland alldeles fel...
 
Som jag ser det finns det några punkter där det ofta brister:
 
1. Att många hästar står på för stora kraftfodergivor och för lite grovfoder. Kraftfoder är bara en komplettering när grovfodret inte räcker till. Om du vill banta hästen så ta först bort kraftfodret innan du drar ner på grovfodret. Minsta giva grovfoder är 1 kg ts per 100 kg häst, det är ett absolut minimum och man rekomenderar 1,5 kg ts per 100 kg häst vilket blir ungefär 9 kg på en liten stor häst om man ger torrhö. Om din häst är lättfödd så kan du byta ut grovfodret mot ett med mindre näring i, senare skördat, eller kanske byta ut en del av givan mot halm. Genom att fodra i sk. slow feedingnät så kan du förlänga ättiden för den häst som inte ska ha så stora givor.
 
2. Att vi alldeles för lätt går på reklam och goda råd om kraftfoder, tilskott och mirakelpulver. En del av dessa tillskott är inte bara onödiga och väldigt dyra, utan dessutom skadliga! Helt sjukt att man kan sälja c-vitamin till häst, då hästar själva producerar c-vitamin... Och att det finns kraftfoder som saluförs till fånghästar och lättfödda ponnyer, dessa hästar ska ju inte ha kraftfoder överhuvudtaget! Var noga med vad du lägger dina pengar på och vad du stoppar i din häst, finns det vetenskapliga bevis för att det fungerar? Och är det dopingklassat? 
 
3. Att många hästägare i dag inte vet vad som är normalhull är! Vi har ändrat våran syn på normalhull och accepterar tjockare hästar i dag än man gjorde förut. Förr sa man att man skulle ana hästens revben när hästen var i rörelse, i dag talar man oftast om att man ska känna hästens revben men inte se dom. Viktigt att man känner efter revbenen strax bakom sadeln, där schabraket ligger. Det kan även hända att man blandar i hop en muskelfattig häst med en tunn, om hästen saknar muskler men är i bra hull (alltså över revbenen) så är det protein som saknas inte enregi. För att bygga muskler behöver protein och rätt träning, ofta ser man hästar som är i överhull i tron på att de "är maffiga och välmusklade" när de egentligen är feta! För tunna och magra hästar är givetvis inte alls bra heller men man ska komma i håg att i det vilda så är det vanligare med tunna hästar än feta, hästar är inte gjorda för att vara överviktiga! 
 
4. Våra hästar rör alldeles för lite på sig! Hästar är gjorda för att röra sig många mil och timamr varje dag, den större delan av tiden i ett lugnt tempo men med vissa ruscher. Dagens hästar är mycket stillastående och de flesta rids mindre än en timmer per gång och kanske bara några dag i veckan. Dessutom då ofta på ett ensidigt underlag, i ett ensidigt arbete, i en ensidig arbetsform och kanske med en sned eller överviktig ryttare, och sen undrar vi varför inte våra hästar håller..? Men det är en annan fundering som jag ska ta en annan dag!
 
Jag efterlyser mer kunskap och mer sunt förnuft! Som det är nu så riskerar vi att fodra i hjäl våra hästar! Visserligen i ren välvilja men med mer kunskap om foder, hästhållning och hästen som varelse så kan vi öka hästarnas välmående och dessutom spara tusenlappar på både veterinärräkningar och onödiga tillskott!
 
Mina egna hästar går på lösdrift med fri tillgång på hösilage och inget kraftfoder. Räkan som är dräktig får extra tillskott på mineraler och selen och kommer givetvis få tillskott av kraftfoder längre fram i dräktigheten. De hästar som kommer hit får också gå på fri tillgång om de fungerar på det, annars så utfodrar jag tre-fyra gånger per dag med så stora grovfodergivor som möjligt. Under hösten har jag provat slow feedingnät inne till ett par hästar som åt snabbt men inte behövde så mycket mat och det fungerade bra, jag är inte heller främmande för att blanda in halm i fodret om det är hästar som behöver bantas. Hästarna rids cirka fem dagar i veckan och jag försöker variera underlag och arbete så mycket som möjligt. Tycker själv att mina hästar är ganska lagom i hullet och fina i kroppen.
 
Så tycker jag, hur tänker och gör ni?
 
Man kan även använda höet till att vila i! Gandalf, Szum och Taggen i höstas!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Det är Szum på bilden, inte Oliven! ;) :D

Svar: Oj då, tyckte han såg så liten ut! ;)
Pernilla Engström

2013-12-02 @ 23:42:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0