Förberedande uppsittningsövningar!

Ni som följer bloggen har nog ganska bra koll på vad jag menar med mina förberedande uppsittningsövningar som alla inridningshästar få jobba med, men här kommer en sammanfattning och fördjupning.
 
Dels jobbar jag nästan alla hästar lite från marken. Då har jag dom på liten volt runt mig, de ska göra halt när och där jag ber dom och stå kvar tills jag smackar. Jag vill att de stannar utan att vända sig mot mig (om jag inte ber dom om det), detta som förberedelse dels för uppsittningen (när de ska stå med sidan mot mig) och dels inför skollongeringen där man inte vill att hästarna ska vända sig mot linföraren. Jag backar dom mycket, och fram igen. Detta i båda varv, en bra förberedelse för longering och sedan tömkörning. 
 
Själva förberedande uppsittningsövningarna börjar jag med att stå vid sidan av hästen och dra i stigläder, klappa på sadeln och hästen samt greja med sadelkåporna, stigbyglarna och annat. Självklart från båda sidor och inte alltför försiktigt!
 
Sen är nästa grej att kunna hoppa vid sidan av hästen. Jag lägger då ofta en hand på sadeln och hoppar på stället, också från båda håll. Jag vill att hästen ska stå helt stilla nr jag gör detta men ofta reagerar hästen i början, då får mna hålla på lite tills den acksepterar det, i bland får man hoppa med pchj i bland får man ta det i omgångar, beror lite på läget. Nästa steg sedan är att vifta med armarna vid sadelläget, stora viftningar, när det fungerar på båda sidor så ör det att kunna hoppa och vifta på armarna som gäller.
 
Pallträning ägnar jag mig också åt, jag sitter in alla hästar med pall. Jag har en bra pall som inte hästarna kan fastna i eller göra sig illa på. Första steget här är att hästen ska kunna stå lugnt bredvid pallen, du ska kunna släppa ner pallen vid sidan av hästen och den ska stå kvar. Sen ska du kunna stå på pallen, sparka av skorna på pallen och greja med stiglädren utan att hästen går i väg. När det fungear så kan man hänga lite över hästen, greja med stigbygeln på andra sidan, vifta på armar, prova sätta foten i stigbygeln och lite sånt. När det här fungerar så är nästa steg att hänga på hästen och det är då sällan ett problem.
 
Allt fram till att jag börjar hänga i rörelse gör jag själv, sen har jag hjälp. Jag vill ha hängt på hästen och svängt åt båda håll innan jag sitter upp. Hur mycket man behöver hänga beror på hur spänd hästen är. Innan jag sitter upp så har jag stått i stigbygeln oh sväng med benet och även "råkat" komma åt hästens rumpa med foten. Sen är det ofta helt odramatiskt att sitta upp!
 
Vissa hästar brukar jag även "rida från marken" innan jag börjar rida på dom. Då går jag vid sidan, ungefär vid sadeln, och styr med tyglarna och har ett långt spö att hjälpa till med drivningen. Bra på de hästar som man tror kan var lite bångstyriga att styra uppifrån.
 
Hoppas ni fick lite tips att jobba med!
 
Pallträning med Cadde som var här på inridning för tre år sedan!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0