Dags att planera inför treårstestet!

Har du en nybliven treåring? I så fall börjar det bli dags att fundera och planera inför treårstestet!
 
Det känns ännu länge till slutet av maj när treårstestet går av stapeln men tiden går fort och det är bra att börja i tid så det finns möjlighet att ge hästen vila och återhämtning. Det är framförallt löshoppningen och inridningen som det är dags att ta tag i redan nu. 
 
Jag vill helst börja löshoppa hästarna rätt tidigt, gärna redan på våren som två åringar. Då bara lågt och för att de ska lära sig systemet, när de väl har lärt sig hur löshoppningen fungerar behöver man inte hoppa så mycket på slutet. Det är viktigt att hästen kommer till testet och är självsäker, hoppsugen och trygg i situationen, för att uppnå det så tycker jag att man inte ska hoppa för mycket och för högt den sista tiden. Att träna löshoppning och lösgalopp är även ett bra sätt att bygga upp konditionen och balansen i galoppen. 
 
Är inte inridningen påbörjad ännu är det dags att ta tag i det. Även om ridprovet är enkelt så ska man ändå kunna visa hästen i alla gångarter i en okänd miljö, vilket ändå kräver att hästen är lite riden. Ridningen gör även att hästen bygger muskler och styrka inför testet. Och om man börjar inridningen i tid så hinner man med både vilopauser och lite miljöträning innan det är dags, dessutom finns det extra tid om det skulle visa sig att inte inridningen går så smidigt som man tänkt sig. Vi började i god tid med Clarinett i fjol och hon var ju helt okomplicerad att rida in, ändå var det kanske inte tight om tid men lite snårigt att hinna trimma framförallt galoppen som jag ville innan. För hennes del ställde först halkan till det lite, sedan behövdes det en vilopaus när hon blev trött i huvudet och sedan gjorde en hovböld att jag bara hann börja igen innan det blev mer vila. Inga konstigheter och eftersom vi började med henne redan vid jul så fanns tid för ganska mycket vila under våren.
 
Varför ska man då visa sin häst? Jag tycker att det är ett ypperligt mål för den unga hästen, det är en erfarenhet och lärorikt för både häst och ägare och man får en vägledning om sin häst fördelar och brister, och därmed hjälp hur den ska tränas vidare i framtiden. Sen är treårstestet viktigt för aveln, det ger en möjlighet att se hur olika hingstar föräver sig, därför är det viktigt att visa så många hästar som möjligt och inte bara dom som har chans till diplom.
 
Såklart finns det inga garantier när det gäller unga hästar, även om man börjar i tid och gör allt rätt så kan bdet bli tokigt. Kom ihåg Clarinett som busade till det och hade uppvisning i att krypa under plastband, eller Sickan som vi visade för många år sedan som var spänd och inte tog ett enda galoppsprång förutom mellan hindren! Allt kan hända men är hästarna bra förberedda så kommer de ändä hem med en bra erfarenhet och ny rutin som det är omöjligt att få med en treåring på annat sätt. 
 
Känner du dig osäker och vill ha hjälp med förberedelser, visning eller inridning av din treåring? Tveka inte att höra av dig så lägger vi upp en passande plan för din häst! Här kommer treårstestet att gå för halvbloden i Timrå den 28 maj, för ponnyer är det senare på sommaren.
 
Clarinett och jag i Timrå i juni 2015.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0