Våga vila unghästen!

Att det är viktigt med vila för unghästarna är nog de flesta medvetna om, men jag upplever ändå att många har svårt att ge dom helvila. Att släppa dom i hagen och bara låta de vara, inget arbete och så lite pyssel som möjligt, att ge även hjärnan ledigt och låta de vara vara häst! Jag upplever att många vill ge unghästen vila men fortsätter jobba den i töm, gå promenader eller annat arbete, för en nyinriden häst är det också jobb. Vila är att bara vara häst!
 
Jag upplever att många pusselbitar faller på plats under vilan för unghästarna, att saker man tragglat med innan helt plötsligt fungerar efter några veckors uppehåll och att det mesta känns lättare. De får chansen att smälta alla intryck, vila både kroppen och huvudet, och längta till arbete och pyssel igen. 
 
Hur mycket och hur ofta unghästen behöver vila är såklart svårt att säga generellt. Men en längre sommarvila och en längre vintervila plus kortare vilopauser bör nog hästen ha fram till fyra års ålder i alla fall. Hos mig får två och treåringarna även flera kortare vilor på några veckor. I år tyckte jag att Wasabi som är två och Dajmen som är tre egentligen fick lite för kort sommarlov, för Dajmen blev det 6-7 veckor, så just nu har de tre veckor vila till, detta trots att de bara jobbats ungefär två gånger i veckan. På Dajmen kändes det som det var dags för vila igen, har släppt de på höstbete så de får gå där tills det är dags att jobba igen. 
 
Jag brukar tänka att när det känns som att hästen behöver jobbas ännu mer för att det ska fungera, då är det dags för vila! Det fungerar också ofta på äldre hästar, speciellt de som är lite stökiga och dom som kanske haft en diagnos om de varit människor. Alltså när det känns som man behöver rida mer gör att få hästen lugn, att man behöver träna ännu mer på uppsittningen eller att hästen behöver ännu mer avrastning, ställ av den! En äldre häst kan en halv eller en vecka räcka, unghästarna behöver oftast lite längre tid. När det känns som att hjärnan kokar på dom så behöver de hjärnvila!
 
Även kroppen behöver vila och återhämtning eftersom det händer mycket fysiskt hos unga hästar som börjar tränas och som kanske fortfarande växer. Det är en stor omställning att börja nära ryttare och jobbas kontinuerligt. De kan ha små överansträngningar och microskador som ännu inte upptäckts eller blivit något som under en vila får chansen att läka. Och självklart måste man vara ännu mer uppmärksam på unghästens kropp i perioder när den växer.
 
Hur mycket vila de äldre unghästarna behöver går man försöka känna efter, men en liten längre vintervila (eller sommarvila) kan de behöva en bit upp i åldern. Och så extra vila när man gjort något extra (första bortameetingen, första hoppträningen mm) eller hästen haft en utvecklingskurva eller hårdare träningsperiod. Vissa individer behöver mer vila och vissa fixar vilan själv genom småskador och tappskor.
 
Men våga ge unghästarna helvila, jag lovar att ni får igen det!
 
Återhämtning är viktigt! Mina prinsessor slappar på betet!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0