Utrustningspolisen!

Jag upplever att kunskapen om utrustning, hur den fungerar, ska sitta och anpassas är väldigt dålig bland många ryttare. Det är ofta jag får ändra på hästarnas utrustning när jag är ute på lektiner och jag märker ofta att ryttarna inte har full koll på hur grejerna fungerar och ska sitta. Ofta känner jag mig som en utrustningspolis!
 
Jag tycker det är jätteviktigt att man vet vad man sätter på hästen, att man vet hur utrustningen fungerar och att man vet varför man har den. Låter ju självklart men så är det tyvärr inte, många köper bett, träns eller annat för att det är snyggt, modernt eller för att någon annan har det egentligen utan att veta om det passar till just deras häst. 
 
Det är ju så klart inte helt enkelt, i dag finns det en djungel av grejer att köpa till sin häst och det är svårt att ha koll på allt. Men försök att lära dig så mycket som möjligt om utrustning och hur den fungerar, fråga mycket och om du känner dig osäker be om hjälp när du har ett nytt träns eller något annat. Våga vara annorlunda, rid med den utrustning som du och hästen trivs med i stället för att ha det som "alla andra har". 
 
Jag tycker inte det behöver vara fel att, under en period, ha ett skarpare bett eller en hjälptygel så länge man vet vad man gör. Mitt mål är alltid att hitta en enkel ridning på alal hästar, i bland kan man behöva ha hjälp för att hitta den, rätt utrustning kan vara en hjälp på vägen. Men man får inte tro att ny utrustning eller ett annat bett är hela lösningen, samtidigt får man inte bli så fixerad vid att rida utan grjer att man riskerar säkerheten eller tappar den bra ridningen. För samtidigt som jag ser folk som överöser hästen med utrustning och ständigt provar nya bett (i stället för att analysera ridningen) så ser jag även andra som är så anti bett, nosgrimmor och annan "extrautrustning" att hästarna inte kan jobba på ett bra sätt. I bland tror jag helt enkelt att lagom är bäst, och låt sunt förnuft råda. Men se till att du vet vad du gör!
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Jenny

Jag håller med!

2013-10-24 @ 13:35:43
URL: http://jav.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0