Hästsverige behöver Norrland!

Ibland blir jag så less på hästfolk! Vi skulle tjäna så mycket på att samarbeta och hjälpas åt över olika inriktningar och raser, vi måste jobba tillsammans över hela landet och visa på att hästnäringen är en framtidsnäring som kan stärka landsbygden! Så varför är det inte så?
 
Jag tycker att Norrland är perfekt för att föda upp och utbilda hästar, vi har stora marker och ytor, fina vintrar och bra ridterräng. Därför är det så synd att hästsverige är koncentrerat till södra Sverige, det gäller halvblod där alla championat och större evenemang går söderut och oftast Skåne. Har du en fin unghäst så går alla finaler i Skåne och oftast får du åka långt även för att kvala, är inte så roligt att åka 100 mil med en treåring även om våra hästar här uppe är ju vana att resa sen tidigt. Jag har en del vänner i Östergötland, de tycker att 10 mil är jättelångt att åka för en likal hopptävling. Här är det fullt normalt, finns inte många tävlingar på närmare håll (i år endast en -hemmatävlingen) och i fjol åkte jag och Malin 20 mil enkel resa för en lokal hopping när det var glest på tävlingar närmare. Vi lever i en annan verklighet men det betyder inte att vi tycker det är vart att åka över hela landet för att visa upp en unghäst.
 
 
 
Lisen Bratt-Fredricson skrev på sin blogg för någon månad sedan och ifrågasatte att inte Norrlands uppfödare hade med sina hästar på den auktion som hon är med och anordnar i samband med avelschampionatet. Hon tyckte att "De som säger att de tycker att det är för långt att köra till Flyinge går bort" och menade att vill man göra buisness fick man vara beredd att offra lite, jag undrar just om skånes uppfödare skulle köra sina treåringar till Luleå, utan garantier att få sälja, även om "rätt fok" fanns på plats? 
 
Nu är det ju inte bara inom halvblod det är så här tokigt, även ardenner verkar vara en ras där Norrland inte finns. Fick nyligen höra att det från och med nästa år så får man bara visa ardennerhingstar på Grevagården I Skövde, inga andra visningsplatser är godkända. Det känns ju rätt hårt mot de norrlänska uppfödarna. Tänker på min granne som föder upp ardenner och visar hingstar i princip varje år, och vissa år fler än en häst. I stället för att åka till Wången (som glädjande nog fått hingstpremering nästa år), dit är det 17 mil, så måste han åka till Skövde dit det är 70 mil! Detta med treårshingstar som kanske inte alls är vana att åka så långt, och då bor ju vi ändå i mitten av landet -tänk på den stackars hingstägaren som bor i Boden eller Luleå! Eller ska det inte finnas godkända ardennerhingstar i Norrland?. Det är ju idioti! Förutom att det är idiotiskt så känns det inte humant mot hästarna eller speciellt miljövänligt! Jag förstår tanken med att samla alla hingstar på samma ställe men vi lever i internetets tid så varför inte sända premeringarna på näter så kan alla se alla hingstar? Annars får man väl köra vartannat år på Wången men jag tror inte det skulle vara så populärt...
 
 
 
Så varför är det så här? Varför slutar hästsverige vid Dalälven (eller kanske till och med vid smålansgränsen...)? Det klart vi är färre som bor i Norrland och därigenom är det ju färre hästar, men hästar finns det ju. Bara i vår lilla by finns det närmare 50 hästar och två hästföretagare. Jag tror att det finns en stor utvecklingspotetial för hästnäringen i Norrland men då måste vi utveckla och tänka framåt -inte avveckla. Vi måste samarbeta och de i söder måste hjälpa oss och vara beredda på att köra lite även dom. Vägen är ju lika lång åt båda håll! 
 
Jag tror på hästnäringens framtid i Norrland, och jag tänker vara en del av den. Vad tror du?
 

Kommentarer
Postat av: Monica

Det är lika för fjordhästar. Ska du försöka få in en fjordhingst i aveln, visas när de är 2.5 år så får du åka ner till Vetlanda och dit har jag 85 mil och då bor jag ju ändå i mitten av Sverige.
Det är lite tråkigt att det ska vara så. Det främjar ju inte aveln direkt.
På islandhäst så har de flera visningar i Sverige på två (tre?) olika platser och det måste ju vara bättre.
Kan förstå att det är bra om det är en och samma domare som går igenom de som ska gå igenom och bli godkända hingstar men det är väl ändå lättare att låta domarna åka än hästarna?!

Svar: Jag tror inte de små raserna gynnas av att man bara får visa på ett ställe även om jag är medveten om att det är så för flera specialraser. I dagens moderna samhälle så borde det gå att lösa på andra sätt som är smidigare, bättre för hästarna och mer miljövänligt.
Pernilla Engström

2013-10-21 @ 20:19:50
URL: http://furstegarden.woordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0